Škundrić: Južni tok do 2015. godine

Ministar energetike Petar Škundrić tvrdi da je ruska strana dala čvrsta uveravanja da će projekat gasovoda Južni tok kroz Srbiju biti realizovan do 2015.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 26.11.2008.

00:08

Default images

Iako Srbija nije dobila pisane garancije o izgradnji gasovoda, već je sa Rusima potpisala još jedan protokol i dobila usmena uveravanja, ministar energetike tvrdi da gasovod sigurno prolazi kroz Srbiju. On kaže da će obaveze “Gasproma” biti definisane u još jednom protokolu, koji će biti potpisan nakon razgovora sa delegacijom Rusije za desetak dana.

Škundrić navodi da će tek nakon dodatnih garancija 20. decembra biti potpisan ugovor o prodaji NIS-a.

Prvi rok za izgradnju gasovoda koji je dogovoren sa “Gaspromom” bio je 2012. godine.

Iako su i srpska i ruska strana tvdile da neće biti odložen završetak Južnog toka, rok je ipak pomeren na 2015. godinu.

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da za to postoji objašnjenje.

“Rok je pomeren, odnosno Rusi kažu da ih je pogodila kriza i da je realnije očekivati da taj rok bude pomeren, nego da se u okviru ranije planiranih rokova izgradnja obavi. Sve ostale radnje i predradnje, treba da se obave u planiranim rokovima”, objašnjava ministar energetike.

Škundrić tvrdi da to što su Rusi pomerili datume za izgradnju gasovoda ne dovodi u sumnju ceo projekat.

On veruje Rusima i tvrdi da ne može da se dogodi da oni kupe Naftnu industriju Srbije, a zatim da odustanu od gradnje Južnog toka.

Kako objašnjava , reč je o međudržavnom sporazumu za koji tvrdi da je sam po sebi garancija. Srpska strana, prema njegovim rečima, dobila je i dodatna uveravanja.

“Mi smo dobili čvrsta uveravanja od ruske strane, uključujući i uveravanja i od zamenika premijera Putina, reč je o potpredsediku gospodinu Sečinu, i on je dao čvrsta uveravanja da će ruska strana realizovati planirani projekat gasovoda Južni tok”, navodi Škundrić.

Ministar je rekao da će zajednička preduzeća za Južni tok i Banatski Dvor biti osnovana saglasno predviđenom planu. Ukupna vrednost investicije Južnog toka je milijardu i dvesta hiljada evra.

Šojgu: Povećanje robne razmene

Robna razmena Rusije i Srbije povećaće se do 60 odsto do kraja ove godine, izjavio je ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

"Razgovarali smo o daljem razvoju bilateralnih trgovinskih i ekonomskih odnosa", rekao je Šojgu sumirajući rezultate dvodnevnog sastanka rusko-srpskog međuvladinog mešovitog komiteta, javila je ruska agencija Itar-tas.
Sastanak Ivice Daèiæa i Sergeja Šojgua u Moskvi (Tanjug)
Zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je vodio srpsku delegaciju na razgovorima u Moskvi, izjavio je da je cilj Rusije i Srbije da udvostruče robnu razmenu u narednih pet godina.

"Rusija je naš najveći spoljnotrgovinski partner", prenela je ruska agencija Dačićeve reči.

Na sastanku su dve strane odlučile da prošire protokol o slobodnoj trgovini, dodao je Dačić.

U periodu januar-mart 2009. godine, Srbija će proširiti listu proizvoda koji se neće cariniti u trgovini sa Rusijom.

"Reč je o lekovima, tepisima, kancelarijskom materijalu i opremi", rekao je Dačić, dodajući da će u bliskoj budućnosti lista biti najverovatnije dopunjena automobilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: