Bramerc završio posetu Beogradu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc završio je dvodnevnu posetu Beogradu razgovorima sa državnim zvaničnicima Srbije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.11.2008.

07:22

Default images

Niko od učesnika sastanaka nije davao izjave za medije. Umesto toga stigla su saopštenja iz Vlade Srbije i kabineta predsednika Srbije. U saopštenju iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića kaže se da je Bramerc u razgovoru s premijerom ocenio da je u poslednjih nekoliko meseci veoma dobra saradnja Tribunala sa Srbijom.

Cvetković je ocenio da je iskazana jasna volja Srbije za punom saradnjom sa Haškim tribunalom i da Vlada Srbije i njeni nadležni organi čine sve kako bi se ta saradnja što pre i okončala.

U saopštenju se dodaje da premijer očekuje da će naredni izveštaj, imajući u vidu napredak u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, biti pozitivan.

Bramerc je razgovarao s premijerom Srbije Mrkom Cvetkovićem, nakon toga sastao se s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a primio ga je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija intenzivno traga za preostalim haškim optuženicima i radi na uspešnom završetku saradnje sa Tribunalom u Hagu, saopštila je predsednikova pres služba.

Tadić je u razgovoru sa Bramercom istakao i da "državni organi Srbije u potpunosti sarađuju sa Tribunalom za ratne zločine". Bramerc je dvodnevnu posetu Beogradu započeo susretima s članovima Akcionog tima za hapšenje preostalih haških begunaca, posetom vladinoj Kancelariji za saradnju s Haškim tribunalom, sastankom sa tužiocem Vladimirom Vukčevićem i direktorom BIA Sašom Vukadinovićem.

Ljajić: Nema novih rokova, svi su prošli

Predsednik Nacionalanog saveta za saradnju sa Hagom i koordinator Akcionog tima za hapšenje haških begunaca Rasim Ljajić, koji je prvi razgovarao sa Seržom Bramercom juče, kaže da nema novih rokova za izručenje preostale dvojice haških begunaca Haškom sudu jer su svi dosadašnji rokovi odavno prošli. Interes Srbije je da Ratko Mladić i Goran Hadžić što pre budu u Hagu, kaže Ljajić.

On dodaje da će Bramerc krajem naredne sedmice podneti pisani izveštaj članovima Saveta bezbednosti, a da će o rezultatima dvodnevne posete Beogradu 10. i 11. decembra izvestiti Savet ministara Evropske unije.

Pošto će Bramerc braniti uveštaj pred Savetom bezbednosti UN već 12. decembra, sve do tada Srbija ima šansu i mogućnost da se u njegovom izveštaju nešto promeni, navodi Ljajić.

Ukoliko se to ne dogodi, zaključuje on, ne preostaje ništa drugo već da se intenzivira potraga ne bi li Mladić i Hadžić što pre bili u Hagu.

Inače, novi predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je da će tražiti da Tribunal ne bude zatvoren pre no što se na optuženičkoj klupi nađu Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: