Srbija: 300.000 zavisnih od kocke

Istraživanja Fonda “Herc", koji se bavi prevencijom patološkog kockanja, pokazuju da je od tri do pet odsto građana Srbije zavisno od kockanja.

Izvor: B92

Nedelja, 02.11.2008.

02:09

Default images

U Srbiji su hiljade ljudi zavisne od kockanja, pokazuju istraživanja. Neki smatraju da brojne sportske kladionice podstiču razvoj ove vrste zavisnosti, a vlasnici ovakvih mesta kažu da je na svakom čoveku da odluči da li će zloupotrebiti pruženu mogućnost da se zabavi.

U svakom slučaju, prema podacima Uprave za igre na sreću, kladionice pune državni budžet sa milion evra mesečno.

Istraživanja Fonda “Herc", koji se bavi prevencijom patološkog kockanja, pokazuju da je više od 300 hiljada građana Srbije zavisno od kockanja.

Većina oseća neizdrživu potrebu za ruletom i slot-mašinama, ali je mnogo onih koji svakog dana bezuslovno moraju da posete sportsku kladionicu. Građani sa kojima je B92 razgovarao uglavnom se slažu da sa ovakvom vrstom zabave treba biti oprezan.

U jednom od najvećih lanaca kladionica kažu da oni svoj posao vidi kao deo industrije zabave, a da je klađenje slično alkoholu, koji stvara problem samo ako se zloupotrebljava.

Dozvole za otvaranje kladionica izdaje Uprava za igre na sreću koja vodi i evidenciju o zaradi koju po tom osnovu ostvaruje država.

Mile Simojlović iz Uprava za igre na sreću kaže da je zakon koji reguliše ovu oblast u Srbiji urađen po ugledu na evropske zemlje koje su 70-ih godina prošlog veka zabranile klađenje.

Ispostavilo se da je zabrana klađenja imala više negativan nego pozitivan efekat.

Zanimljivo je da se u patološke kockare ubrajaju i svi oni koji su zavisni od telefonskih kvizova ali i oni koji osećaju potrebu da naprestano kupuju tikete za razne igre na sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: