"Ukinite imunitet za UN"

Porodice žrtava genocida u Srebrenici 1995. pozvale su holandski sud da ukine imunitet Ujedinjenim nacijama u tužbi koju su podnele protiv UN i Holandije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.06.2008.

14:42

Default images

Tužba je podneta zbog toga što oni nisu zaštitili muslimanske civile, a to im je bio zadatak u Srebrenici. U Hagu je danas počeo glavni pretres po civilnoj tužbi koju je prošle godine podnelo oko 6.000 rođaka žrtava Srebrenice. Porodice oštećenih smatraju da se imunitet UN ne može primeniti u ovom slučaju.

Majke i supruge muškaraca ubijenih u Srebrenici zahtevaju da holandski sud utvrdi da su za masakr, pored Vojske Republike Srpske, bili odgovorni i holandski vojnici koji su pod zastavom UN čuvali u to vreme zaštićenu zonu Srebrenicu.

Ova tužba je samo jedan od postupaka koji se već vodi i u kojem se postavlja pitanje odgovornosti UN i holandskih vojnika.

Majke Srebrenice krive holandske vojnike da su i oni ogovorni za zločin koji se dogodio u julu 1995. Pošto su snage predvođene Ratkom Mladićem ušle u Srebrenicu, hiljade Muslimana potražili su utočište u holandskoj vojnoj bazi u obližnjim Potočarima.

Holanđani su ih, međutim, predali Vojsci RS, kaže Sabaheta Fejzić, koja je u tom zločinu izgubila supruga i sina.

Oni traže od suda da prizna odgovornost Holandije i UN u masakru 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, koji su srpske snage pod vođstvom Ratka Mladića počinile u Srebrenici, koja je tada bila prolgašena zaštićenom zonom pod zaštitom holandskih vojnika u sastavu UN.

Pravni zastupnik Holandije Bert Jan Hucagers rekao je da sud treba da se proglasi nenadležnim za tužbe protiv svetske organizacije, navodi agencija AFP. Hucagers je rekao sudu da su bosanski Srbi krivi za masakr, a posebno general Mladić, i da je važno za UN da zadrži imunitet da bi mogle da sprovode svoju dužnost. On je rekao da se Holandija ne smatra odgovornom za zločine počinjene nad hiljadama Muslimana.

Advokat koji zastupa porodice iz Srebrenice Marko Gericen rekao je da je Holandija dozvolila da interesi UN prevladaju nad interesima 6.000 žrtava i da njihove porodice posle 13 godina traže "priznanje i nadoknadu", prenosi Rojters.

U odvojenom procesu, u ponedeljak, u holandskom sudu saslušane su dve pojedinačne tužbe protiv Holandije u kojima joj je pripisan nemar u slučaju Muslimana iz Srebrenice.

Masakr u Srebrenici jedini je ratni zločin u ratu u bivšoj Jugoslaviji koji je međunarodni sud proglasio zločinom genocida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: