"Neće se ponoviti mart 2004."

Nemačko ministarstvo odbrane saopštilo da je KFOR spreman da spreči sve eventualne napade na civilno stanovništvo na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

08:21

Default images

Zvaničnici nemačkog ministarstva odbrane pružili su pomoćniku ministra odbrane Srbije Dušanu Spasojeviću uveravanja da će KFOR u narednom periodu sprečiti sve ispade i eventualne napade na civilno stanovništvo na Kosovu. Spasojević se u Berlinu sastao sa državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu odbrane Ridigerom Volfom u okviru razgovora o bilateralnoj vojnoj saradnji Nemačke i Srbije.

Kako je Spasojević posle razgovora preneo novinarima u Berlinu, u razgovorima je sa nemačke strane rečeno da se "neće ponoviti 2004. godina", kada međunarodne snage na Kosovu nisu uspele da spreče napade ekstremnih Albanaca na srpsko stanovništvo.

Oni su naveli da su "u međuvremenu razvijeni odgovarajući kapaciteti i spremnost da se spreče svi ispadi upereni protiv civilnog stanovništva". Istovremeno, Spasojević je nemačkim funkcionerima pružio uveravanja da Srbija neće vojno reagovati na predstojeća zbivanja na Kosovu i na najavljeno proglašenje nezavisnosti pokrajine.

On je kazao da "sa sadašnjim predsednikom i sa sadašnjim ministrom odbrane u liniji komandovanja, Srbija Kosovo tretira kao međunarodnopravni, a ne kao vojni problem".

Pri tome, Spasojević je, još jednom, sagovornike podsetio na pismo koje je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, još krajem prošle godine, uputio kolegama u Evropskoj uniji, a u kojem je istakao da se vojska neće mešati u zbivanja oko Kosova, ali i zatražio punu zaštitu za srpsko stanovništvo u pokrajini.

Delegacije ministarstava odbrane Nemačke i Srbije razgovarale su i o nastavku saradnje.

Zaključeno je da je ona izuzetno dobra, kako u oblasti školovanja oficira i usavršavanja sistema za ABH-zaštitu, tako i u oblasti vojne medicine i saradnje vojno-istorijskih instituta.

Spasojević je u Berlinu razgovarao i sa funkcionerima Ministarstva inostranih poslova i Ureda savezne kancelarke zaduženima za bezbednosnu politiku i odbranu i za politiku prema Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: