Đelić želi francuske investicije

Božidar Đelić je tokom boravka u Parizu razgovorao sa privrednicima, predstavljajući Srbiju kao zemlju u koju treba investirati.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2007.

14:14

Default images

Potpredsedniku Vlade Srbije svesrdno je pomogao i ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral. Obojica veruju da je "Srbija kičma Balkana i budući motor regiona". Đelić je francuskim biznismenima rekao da ima bar četiri razloga zbog kojih Srbija jeste interesantna za investicije.

Prvo, objasnio je, Srbija u narednom periodu očekuje između tri i pet milijardi evra investicija u oblasti infrastrukture. Zatim, dodao je, Srbija može da se nametne kao logistički centar regiona. Mogućnost za to pruža i Dunav, ali i kopneni Koridor 10.

"U Srbiji predstoji privatizacija JAT-a, kao i unapređenje železnice," rekao je Đelić i dodao da bi to sve trebalo da budu zanimljive informacije za francuske firme koje su, kako se čulo na skupu, "šampioni u oblasti investicija u infrastrukturu".

Francuskim privrednicima data je informacija o skoroj privatizaciji Geneksa, Laste, Robnih kuća Beograd. A privlačnosti Srbije doprinosi i niži porez, kao i određene olakšice.

Po obimu investicija i trgovinske razmene sa Srbijom, Francuska se nalazi na poziciji između šestog i devetog mesta. Po oceni francuskog ambasadora Terala, postoji prostor da se to promeni i da, kao i u Poljskoj i Rumuniji, Francuska i u Srbiji postane jedan od vodećih investitora.

Francuske novinare zanimalo je da li Srbija, zbog podrške koju dobija od Rusije u rešavanju statusa Kosovo, stavlja ruske firme u privilegovan položaj, Đelić je odgovorio negativno.

On je kao primer naveo podatak da su u prvih šest godina posle pada Miloševića po obimu investicija Francuzi bili zastupljeniji od Rusa. "Srbija ne favorizuje nijednu zemlju, iako su u Srbiji svesni da ima zemalja koje podržavaju naše stavove o Kosovo i onih koje to ne čine," rekao je Đelić.

Rusija, dodao je, ne traži nikakve privilegije, već samo da pod istim uslovima kao i ostali učestvuje u procesima privatizacije. Đelić je podsetio i na činjenicu da neke francuske kompanije izvoze u Rusiju preko Srbije, koristeći posebne trgovinske aranžmane koje Srbija ima sa Rusijom.

Konačno, Đelić ocenjuje da veliki potencijal Srbije predstavljaju njeni građani koji već danas rade u velikim evropskim kompanijama, a po njegovoj proceni, " za pet do deset godina biće i na menadžerskim mestima".

Seminaru "Zašto je Srbija sada interesantna" prisustvovalo je oko sto francuskih privrednika, ali i Danijel Đulgaris, šef Evropske kancelarije za rekonstrukciju u Srbiji.

Završavajući posetu Francuskoj Božidar Đelić je najavio da će "diplomatsku ofanzivu Srbije" nastaviti ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, već u četvrtak, a potom i predsednik Srbije Boris Tadić, koji u novembru dolazi u zvaničnu posetu.

Diplomatskom aktivnošću, pojasnio je Đelić, srpski zvaničnici već sada pokušavaju da uspostave što bolje kontakte za sledeću godinu, kada Franuska, od jula, preuzima predsedavanje Evropskoj uniji.

Đelić kaže da su ga pariski sagovornici, naročito ministri Žan-Pjer Žuaje i Bris Ortefu, uveravali da bi Srbija, ukoliko ispuni sve neophodne uslove i izvrši potrebne reforme, mogla da računa na podršku Francuske da do kraja sledeće godine bude stavljena na tzv. belu šengen listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: