Protest neregistorovanih taksista

Udruženje neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije, najavljuje da će nastaviti sa protesnim vožnjama do 5. oktobra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

19:49

Default images

Oni saopštili da će tog dana organizovati mnogo veći skup ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi. Udruženje neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije, obavili su danas prvu u nizu najavljenih protesnih vožnji, od Topčiderskog brda do Trga Nikole Pašića u kojoj je učestvovalo oko 450 vozila.

Taksisti su, po povratku, od 14.30 do 16.30 sati blokirali dve trake saobraćajnice od Terazija do Kneza Miloša u smeru od Trga Nikole Pašića.

Oni su nosili transpartente na kojima se zahteva smena gradske vlade, kao i poruke zamenici gradonačelnika Hrustanović: "Rado, kako pred Evropu" i "Radmila, sprovedi odluku Ustavnog suda".

Predsednik udruženja Predrag Pezerović je izjavio da "niko od gradskih vlasti nije hteo da ih primi", a prema njegovim rečima, jedan od razloga je i otvoreno pitanje nadležnosti.

"Mi ćemo zbog toga nastaviti sa protestnim vožnjama, koje ćemo radikalizovati zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u vezi sa upisom novih taksista", rekao je Pezerović.

On je najavio da će u petak, "pozvati sve ljude da se podignu protiv vladavine zakona sile i kršenja ustavnosti i zakonitosti u zemlji ukoliko gradske vlast ne budu ispunile njihove zahteve".

Osnovni zahtevi udruženja su poštovanje odluke Ustavnog suda Srbije i smene zamenika gradonačelnika Beograda Radmile Hrustanović i sekretara za gradsku upravu Jasmine Brajović, zbog sramne retroaktivne primene podzakonskih akata, rekao je Perezović.

On je objasnio da gradske vlasti žele da primene Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, izmenjen 24. oktobra 2005. godine, čime je usvojen predlog da grad može ograničiti broj taksista

Prema njegovim rečima, svi koji čekaju na dozvole za rad bili su i pre toga prijavljeni, a još 29. oktobra 2005, Ustavni sud je osporio odluku gradskih vlasti o retroaktivnoj primeni zakona.

Perezović je podsetio da na dozvolu za obavljanje taksi delatnosti čeka oko 700 kandidata, od toga 383 već ima pravosnažne sudske odluke za taksiranje, dok su preostali u različitim fazama sudskih sporova. Prema njegovim rečima, Hrustanovićeva od njih traži odluke suda po pojedinačnim aktima tj. žalbama, a ne preko spiska.

Pregovarački tim koji čine predsednik udruženja Pezorović i predsednik skupštine udruženja Mihajlo Čubranović pokušaće sutra ponovo da preda zahteve Hrustanovićevoj.

U protestnoj vožnji će, prema najavama Pezerovića, učestvovati i preko 500 vozila, jer očekuju pomoć taksista iz Novog Sada i Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: