Otkrivene najstarije ljudske kosti

U Kini nedavno otkrivene kosti savremenog čoveka stare oko 40.000 godina.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2007.

11:30

Default images

To upućuje na zaključak da je teorija o širenju čoveka iz Afrike dosta složenija nego što smatraju paleoantropolozi. Kosti, otkrivene 2003. u pećini Tianjuan u Zukudianu, blizu Pekinga, stare su 38.500 do 42.000 godina.

Reč je o do sada najstarijem ljudskom kosturu u istočnoj Evroaziji, piše u tekstu objavljenom u Analima Američke nacionalne akademije nauka. Većina morfoloških karakteristika tih kostiju odgovara karakteristikama modernih ljudi.

Otkriće upućuje na mogućnost da nije postojala samo jedna migracija homo sapiensa iz istočne Afrike prema Evropi i Aziji, pre 25.000 godina, gde su zamenili primitivnije autohtone ljudske vrste, već da se genetski materijal homo sapiensa širio i sa zapada i sa juga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: