FHP: Naredba kao podrška beguncima

FHP ocenio kao nezakonitu odluku Zorana Stankovića kojom se pripadnici vojske oslobađaju obaveze da prijavljuju haške begunce.

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.12.2006.

22:50

Default images

Kako se navodi u saopštenju Fond za humanitarno pravo, naredbom koja je objavljena u vojnom službenom listu od 11. decembra, pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane oslobađaju se obaveze da prijavljuju haške begunce, pa makar ih zatekli u vojnom objektu koji neposredno obezbeđuju.

FHP je pozivao ministra odbrane da javno objasni razloge za donošenje naredbe kojom se podstiču pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane da pomažu, skrivaju i ne prijavljuju haške begunce nadležnim institucijama.

Ističe se da je takva odluka u suprotnosti sa odredbama Krivičnog zakonika i Ustava Srbije kojima je propisano otkrivanje, krivično
gonjenje i krivično kažnjavanje učinilaca krivičnih dela.

Portparol ministarstva odbrane Zoran Puhač potvrdio je za B92 da je stara naredba kojom je regulisana obaveza da pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane prijave haške begunce morala biti poništena zbog promene imena države i kako bi se stvorili uslovi sa donošenje nove naredbe.

Puhač naglašava da je nova naredba već doneta i da je vrlo slična staroj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: