Protest zbog spomenika u Holandiji

Holandsko Ministarstvo odbrane odalo priznanje "plavim šlemovima" iako nisu uspeli da spreče genocid u Srebrenici 1995.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.12.2006.

16:34

Default images

Tim povodom nekoliko desetina građana BiH protestovalo je ispred jedne kasarne na severu Holandije, prenela je holandska agencija ANP, dok su žene u udruženju Majke Srebrenice tu odluku ocenile kao šokantnu. Ministar Henk Kamp je odlikovao nekoliko stotina vojnika u kasarni u Asenu, gde je otkrivena i spomen-ploča u njihovu čast.

Državljani BiH, koji žive u Nemačkoj, takođe su došli u Asen, dok je mali broj ljudi protestovao ispred holandskog parlamenta u Hagu.

Ministarstvo odbrane je u novembru najavilo da će odati čast svojim vojnicima, objašnjavajući da su se vojnici "nalazili u situaciji teškoj za njihove duše i svest" i da su "dugo i nepravedno prikazani u lošem svetlu".

Majke Srebrenice o otkrivanju ploče

Članice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" ocenile su šokantnom odluku Holandije da svojim vojnicima, koji nisu sprečili pokolj nad Srebreničanima, otkrije spomen-ploču.

"To je još jedan u nizu pokušaja međunarodne zajednice da umanji težinu zločina srpskih snaga pod komandom Ratka Mladića i Radislava Krstića, kako bi umanjila teret sopstvene odgovornosti za nesprečavanje stravičnih zločina", saopštilo je to udruženje.

Kako je navedeno, holandski vojnici u Potočarima kod Srebrenice 1995. godine nisu ni pokušali spasiti "barem jedan život", a bili su neposredni svedoci stravičnih ubistava, silovanja, razdvajanja porodica, odvođenja dečaka i muškaraca i ubijanja tek rođenih beba.

Predsednica Pokreta majki Srebrenice i Žepe Munira Subašić kaže da su Holanđani poslednjim potezom pokazali da su saučesnici zločina u Srebrenici.

"Bilo bi dobro da su ih stavili na stub srama i da se stide za sve ono što su njihovi vojnici, u stvari vlast i ministarstvo odbrane, uradili u momentima kad se radilo o hiljadama, hiljadama života", kaže ona.

"Oni nisu ni pokušali da spase nijedan život, oni su se solidarisali sa zločincima, počinili genocid i mislim to sad nagrađuju", kaže ona.

"Majke enklave Srebrenica i Žepa" tvrde da je Ministarstvo odbrane Holandije uništilo video kasetu sa snimcima ubistava Srebreničana, a svojim vojnicima zabranilo da govore o onome što su videli.

Kako su istakle članice tog udruženja, otkrivanje spomen-ploče u Asenu nije samo izrugivanje žrtvama, već i politička manipulacija.

"To je spomenik njihovom sramnom nečinjenju i prećutnom odobrenju zločina. Ovim potezom međunarodna zajednica želela bi da okonča priču o Srebrenici i sebe, teretom ćutanja koji bi ostavila nekim drugim generacijama, amnestira za ubistvo hiljada Podrinjaca ubijenih nakon pada Srebrenice", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: