"Hitna pomoć radi normalno"

Zdravstvena inspekcija izvršila nadzor u Hitnoj pomoći i dokumentaciju dostavila nadležnom tužilaštvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2006.

12:03

Default images

Okružno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu zbog navoda da su dva lekara Hitne pomoći dobijala novac od privatnih pogrebnih preduzeća tako što nisu pokušala da reanimiraju 49 bolesnika. Porodica je jedina koja bi trebalo da obaveštava Javno komunalno preduzeće Pogrebne usluge o smrti pacijenta.

Ministar zdravlja smatra da je neprimereno da ekipa Hitne pomoći umesto porodice kontaktira s pogrebnicima i dodaje da će svi slučajevi biti preispitani. Ako bude dokazano da su neki lekari krivi, kako je to tvrdio smenjeni direktor Hitne pomoći, biće razrešeni dužnosti.

"Oni nemaju šta da traže u kontaktima s pogrebnim preduzećima. Ako se to dogodi, to je prekršaj i za to su odgovorni i direktor Hitne pomoći i zaposleni", kaže Milosavljević.

Direktor Hitne pomoći Borko Josifovski sklopio je ugovor sa JKP Pogrebne usluge aprila 2005, kako je objasnio, da bi prekinuo praksu nekih lekara da se dogovaraju sa privatnim pogrebnicima.

Ugovor je podrazumevao da se lekari obavezuju da porodici pokojnika predaju obrazac "Konstatacije smrti", na kome će biti jasno naznačeni adresa i broj telefona JKP Pogrebne usluge. Ministar zdravlja, međutim, smatra da je to bio pogrešan potez i da nije trebalo sklapati nikakav ugovor.

Nebojša Peruničić, direktor JKP Pogrebne usluge, kaže da je s Hitnom pomoći dogovoreno da porodici bude dat papir o konstataciji smrt, a da se nama obrate za dalju proceduru.

"JKP Pogrebne usluge je jedino ovlašćeno da prenese pokojnika iz stana do groblja, po gradskoj odluci o grobljima i sahranjivanju", kaže Peruničić.

Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski ne sumnja u to da su lekari Milošević i Tufegdžić od privatnih pogrebnih preduzeća primali novac informišući ih o preminulim pacijentima i da su rodbini predlagali ta preduzeća. On tvrdi da ima dokaza da su se navedeni doktori predstavljali lažno i falsifikovali dokumenta, što će utvrditi Okružni sud.

Neće biti poremećen rad

Hitna pomoæ
Tomica Milosavljević izjavio da poslednja dešavanja u Hitnoj pomoći neće poremetiti rad te službe.

"Naš posao nije da preko novina rešavamo svoje stručne probleme. Ako bude dokaza o povezanosti s pogrebnim preduzećima na ovakav način, to je neetički, neprimereno, i zaslužuje disciplinsko kažnjavanje", rekao je ministar zdravlja u Kažiprstu Radija B92.

Direktor Hitne pomoći Borko Josifovski juče je smenjen sa te funkcije zbog neprimerenog iznošenja navoda o neetičkim, pa i kriminalnim radnjama dva lekara, a da prethodno nije to izneo pred nadležne organe.

Ministar je rekao da je Josifovski prešao granicu etičnosti u javnom istupu lekara, da je to neprimereno i da zbog toga ne može da vodi tu kuću jer je to bio problem koji je on morao da reši.

Povodom navoda u medijima da zbog povezanosti lekara te službe s pogrebnim preduzećima nad 49 ljudi nije izvršena reanimacija, Milosavljević je rekao da ne veruje svemu što piše u novinama, kao i da je smenjeni direktor Hitne pomoći Borko Josifovski demantovao da je on to rekao i da za te tvrdnje nema dokaza. O tome je i sam Josifovski govorio za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: