Koštunica: Ustav, pa izbori

Posle donošenja ustava, slede izbori na svim niovima, pa i za predsednika Srbije, izjavio premijer Vojislav Koštunica.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.06.2006.

08:44

Default images

Koštunica je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije prilikom obrazlaganja predloga da Ivana Dulić-Marković bude izbrana na mesto potpredsednice Vlade, govorio i o novom ustavu, izborima, ucenama Evropske zajednice i Kosovu. On je rekao da sve parlamentarne stranke treba da se usaglase oko novog ustava, koji podrazumeva i nove izbore.

"Naravno da ima stranaka koje svoj politički program manje ili više, katkad i isključivo, svode na zahtev za raspisivanje izbora i to neretko izbora odmah, ali i ove stranke kojima su izbori, i potpuno legitimo, izvan svega, mogu da budu zadovoljne, jer onog časa kada Srbija dobije nov odgovarajući ustav doći će do raspisivanja izbora. Pravilo je jasno i ono glasi: novi ustav - izbori, i istovremeno glasi: izbori i za Skupštinu Srbije i za predsednika Republike Srbije", rekao je Koštunica. 

Koštunica je izjavio da vlada nije promenila svoj ustavni predlog da se predsednik Republike bira neposredno na izborima, ali je istakao da su konsultacije u toku i da će se videti kakvo će biti konačno rešenje. Koštunica je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je od načina izbora predsednika i drugih institucija i tehničkih pitanja mnogo važnije da Srbija dobije novi ustav.

Dodao je da će se razgovarati o svemu i da se još raspravlja koje će rešenje biti predloženo. Koštunica je naveo da se "primičemo trenutku kada ćemo moći jednostavno da kažemo da će niz reformskih zakona koji su doneti i koji će biti doneti - biti u skladu sa zakonom iznad svih zakona, a to je ustav". Dodao je da su i do sada zakoni usvajani u skladu sa evropskim standardima "računajući da ćemo jednog dana imati takav ustav".

Usaglašavanje predloga ustava

Stručnjaci vladajuće koalicije i Demokratske stranke počeli usaglašavanje dva predloga za novi ustav Srbije. Zoran Lončar, u ime Vlade Srbije, i Dragor Hiber, predstavnik DS-a, posle sastanka održanog sinoć nisu želeli da iznose detalje konsultacija s predsednikom Skupštine Srbije Predragom Markovićem i kratko su naveli da su počeli rad na usaglašavanju ustavnih odredaba.

Dragor Hiber je za B92 rekao da su na prvom sastanku dogovoreni početna dinamika, način i tehnika rada. "Prvi je zadatak da do sledećeg ponedeljka pravno-tehnički usaglasimo prvih 80 članova Predloga Ustava. Mislim da ćemo uspeti u tome jer tu, sem jedne ili dve, nema bitnijih političkih alternativa. Onda će doći složenija pitanja, gde su razlike veće, a tada ćemo videti kakva će dinamika zaista postojati", kaže Hiber.

Predsednik parlamenta Predrag Marković ocenjuje da će konsultacije biti završene za nedelju dana, kada će i javnost biti obaveštena o rezultatima usaglašavanja tog predloga.

Predstavnici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije sinoć nisu prisustvovali sastanku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: