"Marihuana ipak nije štetna"

Grupa kalifornijskih naučnika tvrdi da dugotrajna upotreba marihuane ne oštećuje mozak i da može i da pomogne.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

13:32

Default images

Naučnici sa Univeziteta Kalifornija navode da ta droga, ako se svakodnevno veoma umereno koristi, može pomoći kod nekih bolesti i ukloniti bolove kod multipleks skleroze, tumora ili glaukoma. Tokom jednog eksperimenta upoređivani su sposobnosti učenja i pamćenja, brzina reagovanja i jezičke i motoričke sposobnosti 700 osoba koje su konzumirale marihuanu i 484 onih koji je nikada nisu probali.

Zaključeno je da grupe nisu pokazale nikakve razlike ni u jednom od parametara, a izveden je zaključak da marihuana nije štetna.

FDA protiv marihuane u medicinske svrhe

Agencija SAD za hranu i lekove, FDA, saopštila je da ne podržava upotrebu marihuane u medicinske svrhe. U saopštenju se navodi da su FDA i druge agencije Ministarstva zdravstva zaključile da nema razumnih naučnih studija koje bi podržale upotrebu marihuane u medicinske svrhe, niti njenu sigurnu primenu i efikasnost u oštoj medicini.

Stav FDA je suprotan rezultatima istraživanja Medicinskog instituta, dela Nacionalne akademije nauka. Prema istraživanju Medicinskog instituta iz 1999, aktivne supstance u marihuani pomažu pri uklanjanju boli, mučnine i anoreksije uzrokovane sidom. Medicinski institut ocenjuje da je saopštenje FDA političke, a ne naučne prirode.

Neke savezne države u SAD dozvoljavaju upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: