Drašković: Kosovu sve osim UN-a

Drašković: Vlada treba da kaže da ne vlada Kosovom i da je prihvatljivo sve osim članstva Kosova u UN-u. Čeku: samo nezavisnost.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 30.03.2006.

10:42

Default images

"Srbija bi jasno trebalo da saopšti da ne vlada Kosovom i da neće da vlada Kosovom i da je na albanskoj većini da vlada Kosovom, uz poštovanje prava Srba. Srbija treba da saopšti da mi apsolutno podržavamo samostalan i paralelan put Kosova prema Evropi i da nemamo ništa protiv predstavljanja samostalnog Kosova u svim međunarodnim organizacijama, sem u UN-u", kaže Vuk Drašković za RTS.

"Nema sedišta u Ujedinjenim nacijama i nema promene sadašnjih granica sa Albanijom i Makedonijom", rekao je ministar inostranih poslova SCG. To je kompromisan predlog, što je jedan od principa Kontakt-grupe, rekao je ministar spoljnih poslova SCG.

"Kosovo ne može biti evropsko ako njegova budućnost i sudbina bude silom namentuta Srbiji. Ima mnogo mesta da se nađe rešenje tako da budu ostvarena sva legitimna prava albanske većine i da istovremeno budu zaštićena prava manjina, pre svega Srba. Mislim da niko u Kontakt-grupi nije doneo tvrdu odluku da je nezavisnost Kosova nešto što je neizbežno", kaže Drašković.

Čeku: Samo nezavisnost

Negativan ishod pregovora o budućem statusu Kosova mogao bi izazvati nemire i frustracije na Kosovu, izjavio je danas kosovski premijer Agim Čeku, precizirajući da bi "negativan ishod bilo sve osim nezavisnosti."

Čeku je rekao da se ne sme ponoviri mart 2004. godine, kada je došlo do masovnog nasilja u pokrajini: "Ali, mi i ne razmišljamo o drugom rešenju osim nezavisnosti jer samo nezavisno Kosovo može biti funkcionalno i stabilno".

Bez podele, uz povezivanje s Beogradom

Zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan izjavio je u Prištini da neće biti ni unutrašnje, ni spoljne podele Kosova, niti autonomije unutar nje.

Na konferenciji za novinare na kraju trodnevne posete Kosovu, on je rekao da će u okviru decentralizacije biti formirane nove opštine uglavnom u naseljima gde žive Srbi, koji će činiti 70-80 odsto stanovništva tih opština, a biće moguće i njihovo međusobno povezivanje i njihove veze s Beogradom.

Odgovarajući na jučerasnje najave predsednika opština sa severa pokrajine da neće živeti na Kosovu ako ono bude nezavisno, on je rekao kako im je jasno rekao da je "to njihova odluka i da ih niko ne može naterati da na Kosovu ostanu".

Roan je rekao da će opštine dobiti maksimalna ovlašćenja na osnovu zakona, tako da će biti moguća međuopštinska saradnja i veze među njima, ali neće biti moguće stvaranje posebnih entiteta. "Suprostavićemo se svakoj podeli, bilo unutrašnjoj podeli Kosova ili stvaranju trećeg stepena vladavine, između centralne i opštinske vlasti", rekao je austrijski diplomata.

"Međunarodna zajednica je jedinstvena da je svaka podela neprihvatljiva i da će biti odbijena. U našem dokumentu se ne pominje reč autonomija, već se govori o saradnji o praktičnim pitanjima, što je u saglasnsti sa Evropskom poveljom o lokalnoj upravi", rekao je Roan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: