Četvrtak, 30.03.2006.

10:42

Drašković: Kosovu sve osim UN-a

Drašković: Vlada treba da kaže da ne vlada Kosovom i da je prihvatljivo sve osim članstva Kosova u UN-u. Čeku: samo nezavisnost.

Izvor: FoNet

Draškoviæ: Kosovu sve osim UN-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

Shqiptar Oseku

pre 18 godina

Predlozim da stavimo Vuka kao inostranog ministra u samostalnom Kosovu. Jos da se vidi da Albanci postuju svoje nacionalne manjine ;-) Samo nek se Vecetina kune prvo u Boga da ga nije korumpirala Albanska narkomafija.
Sala u strani, kada jedan Vuk ovako nesto predlozi, zamisli ti kakvo je stanje...

Nindza

pre 18 godina

Kako to misli, ne moze ih naterati da ostanu? Jeli to prejudiciranje etnickog ciscenja? Sad ozbiljno, Albanci, zaboravite pricu, trajace dok je ovakav interes Amerike (i Iraku je pomagala protiv Irana, pa je sad Irak sravnila sa zemljom), a Srbija nece zaboraviti sve ovo, posto je ovo najordinarnije izivljavanje, i daleko prevazilazi kaznu koju je zasluzila Miloseviceva garnitura. Shavtite, VI se niste izborili za ovo vec NATO, i to najbrutalnijom silom. OVK nije nijednu bitku dobila sama, i zato dobro razmislite. Mora da dobije svako svoj deo, drugacije eto sukoba za sledecih hiljadu godina.

Srdjan

pre 18 godina

Ako Srbija vise nema nikakve ingerencije, odnosno bilo kakav suverenitet na Kosovu, onda se radi o nezavisnoj drzavi. Zasto bi neko, i na osnovu cega, tako nezavisnoj drzavi zabranjivao clanstvo u Ujedinjenim nacijama, tim prije sto bi takva drzava, po Draskovicu, mogla da bude clan svih ostalih medjunarodnih organizacija. Pogotovo o ovome ne bi mogla da odlucuje Srbija, jer da opet ponovim, gubi suverenitet nad Kosovom, kako kaze Draskovic.

goodman

pre 18 godina

Pa g Polt i jeste ministar inostranih poslova SCG. Vuk samo otvara usta. Ma koji je to zivot obezbedjivati svakodnevno manastire, smenjivati strazu, koji su to izdaci i nameti za nase poreznike. Ali tako je to kad imamo Albance za sunarodnike. Ironija je da je njima Evropa spremna da poveri jednu prekrasnu teritoriju, isprepletanu nasom kulturnom infrastrukturom koju smo prizeljno i sa mnogo ljubavi i umeca gradili vekovima.

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Eh Vuce sada si konacno svatio i javno priznao kako ce priblizno izgledati buducnost Kosova.Vise ne mozes niti sto smes da prejudiciras i nudis u vezi konacnog statusa Kosova.Cuvaj se Vuce radikalci na buducim izborima dolaze na vlast.Sto se tice nezavisnosti Kosova i njene buduce stolice na East River,Mahnattan,New York gde je i sediste UN, nemojte previse brinuti jer ionako niko od nadleznih institucija za resavanje konacnog statusa Kosova nece ozbiljno kucati na vrata Vlade ili drzavnih institucija Srbije da Vas nesto pita.

hasan

pre 18 godina

Sta mislite vi srbi da mi vec sto godina zivimo od svoje pare ili da ste ulozili pare od vaseg poreza pa to je bilo sve pare sto je uzeo Ex SFRJ kredite i to sve pare sto je bilo za kosovo vi srbi ste ukrali za to je kosovo postala siromasna.Mi vec 20 godina zivimo bes posla ali nemojte zaboraviti samo da bude KOSOVO NEZAVISNO mi na inostranstvo imamao pare dosta ce da bude druga svacarska na Evropu vec i Vuk je priznao da albanski lob ima pare dosta.Bravo vuce neko mora da mu kaze istinu svoj narod.I Tadic zna i Kostunica ali se oni plase ce da izgubi stolice

Nikola Malovic

pre 18 godina

Na zalost, kako ide Kosovo je na sigurnom putu ka punoj nezavisnosti, posto svi nasi politicari "skinuli pantalone a jos vodu nisu ni videli"... Kad dobije nezavisnost, Srbi ce se iseliti sa Kosova, jer je i maloj deci jasno da nema suzivota sa njima na duze staze.
Jednog dana kad ode KFOR, mislite da nece biti pogroma?
Neke sporednije televizije ce pomalo da zivestavaju o "seobi" 3 dana, onda ce da se desi nesto drugo negde drugde, svetla ce otici na drugu stranu, zavesa ce se spustiti na pozornicu Kosova i ostace samo velika praznina u srcima Srba na mestu gde je proteklih 500 godina stojalo Kosovo...
Zalosno i jadno, ali tako ce biti...
Samo kad se setim da je sve to Svilanovic pricao jos prosle godine, upozorvao ljude da prodaju kuce i imanja tad dok je cena dobra, a ja ga za to smatrao jos izdajnikom... Sad samo kazem, svaka cast Gorane na hrabrosti da otvoreno saopstis istinu Srbima, a ne kao nase "vodje" sto nas vredjaju svojim lazima

Zion

pre 18 godina

I vecinski dio Republike Srpske nezeli biti u Bosni, al tko ih pita?
Svako na svijetu ima pravo na samoopredjeljenje, samo NE SRBI.
Nece nikad biti mira dok nestane nepravda.
Nezavisno Kosovo za nezavisnu Republiku Srpksu!

Aca_USA

pre 18 godina

Srbi i diplomatija.
Nikad mi nece biti jasna Srpska diplomatija preko novina a ne preko osmisljenog nacionalnog programa sa aktivnim diplomatama i novcanom podrskom lobistickim grupama.

posmatrac demokratije

pre 18 godina

moram da priznam da ima vise kritika nego predloga ovde.
draga braco i sestre,kandidujte se i menjate sistem.i molim, predlog jedan;
nema vise kritika ako nemate predlog uz to.bilo kakav koji ima veze sa logikom.
mislim da je kritika dobra stvar, ali je previse kriticara u nasem drustvu.

djuro

pre 18 godina

Mene zanima zasto je TOLIKO bitno da ne bude podele Kosova da se u svakoj izjavi i intervjuu medjunarodnih moderatora to uvek potencira. Koji je to princip koji tako rigidno nalaze celovitost jedne jedva definisane pokrajine? Zasto je tako prihvatljiva podela (vec medjunarodno priznate) Srbije a tako neprihvatljiva podela jos nepriznatog Kosova da evo i Draskovic prica o maltene nezavisnosti (to bi verovatno bio najprecizniji opis Draskovicevog predloga)? Nesto je tu skroz mutno...
Drugo, kakvi su to pregovori kad Ceku kaze da bi "negativan ishod (sve osim nezavisnosti) izazvao nemire i frustracije..."? U prevodu - "dajte nam nezavisnost jer cemo u suprotnom biti nezadovoljni i ko zna sta mozemo da ucinimo". Realno, prakticno govoreci, zasto je bitno zadovoljiti Albance? Jer su jedino oni danas u stanju da naprave novi rat posto su se Srbi ispucali, pa njihove frustracije nisu bitne? A jedini cilj Evrope u ovim pregovorima je izgleda da se obezbedi kratkorocni mir, tako da se sve slaze. Samo cekajte, nece proci ni dvadeset godina... I sto bi rekao Ceku, vi cete biti odgovorni za to.

Zoran

pre 18 godina

Posto smo Kosovo nepovratno izgubili, ovo sto Vuk predlaze ima smisla. Kad vec gubimo, treba u tome pokazati i neko dostojanstvo.

Andrija

pre 18 godina

Nakon ovih par rundi "pregovora" postaje jasno kako vrlo velik utjecaj na politiku oko Kosova imaju i Srbi i Albanci koji mrze Kosovo kao takvo. I zato se gotovo sve izjave izgovaraju sa figom u džepu.
Kosovo neće postati nezavisno na način kako to žele radikalni Albanci, Kosovo je i ostati će razoružana regija, bez stvarne samostalne vanjske politike, nikakve asocijacije osim EU (sa recimo Albanijom) niti promjene granica (recimo proširenje na račun Srbije, Makedonije ili Crne Gore) dolaze u obzir. Isto tako, Kosovo neće ostati u Srbiji na način kako to žele radikalni Srbi, Srbija neće ostvarivati budžetske prihode od Kosova niti na koji način upravljati Kosovom, neće moći mijenjati status Kosova, i opet: nikakve promjene granica ne dolaze u obzir (Metohija ne postoji u pregovorima o statusu Kosova, kao ni "trgovina" teritorijem BiH).
Jednostavno je riječ o tome da se poštuju načela po kojima se dogodio raspad SFRJ, a po kojima elemente državnosti imaju republike sastavnice a svi konstitutivni elementi federacije nepromjenjivost granica i statusa. Kosovo nije bilo republika ali je bilo konstitutivni element federacije, jednako kao i Vojvodina.
To što od toga pokušavaju pobjeći i srpski i albanski pregovarači, pokazuje samo njihovu nezrelost koja se reflektira iz općeg stanja u društvu koje predstavljaju.
Upravo zato će Srbija i Kosovo ostati još dosta vremena jedno drugome kamen oko vrata.

Liria-C.Zvezda 2007

pre 18 godina

Ne znam zasto se Draskovic uopste opterecuje pitanjem Kosova. Ali ipak lep pocetak za ono sto sledi: Nezavisnost. Ono sto su Albanci doziveli za 10 godina, Srbi nisu jos ni 10% od toga, i nadam se da tamo ostane. Ceku ce sad da sredi neke stvari pa ce zivot biti laksi za sve, u smislu pomirenja. A inace, UN stolica nam treba da se uclanimo u FIFA-i.

onaj

pre 18 godina

Bilo bi mnogo bolje da Draskovic kao ministar inostranih poslova odgovara na svakodnevne provokacije navodnih pregovaraca kao sto je Roan, a ne da daje ovakve neodgovorne izjave koje jos vise mute vodu, jer ne odgovaraju stavovoma naseg pregovarackog tima.

Wolf Euro

pre 18 godina

Bravo jos jednom za Draskovica. Jedini realan a i pametan politicar u ovoj Kostunicinoj vladi. Vuce samo napred pro-evropska Srbija je uz tebe a radikale ignorisati.

Maksim-Kragujevac

pre 18 godina

Mislim ,da je ovo ispravan i maksimalno kompromisan stav nase strane tj.Draskovica ,cak sam i ubedjen da bi ovako nesto mogla prihvatiti MZ .
Dali ce to prihvatiti i Albanci,to je drugi par opanaka i njihova stvar,jer u slucaju njihovog odbijanja ovog sta im mi nudimo,sva krivica za neuspeh pregovora o statusu Kosova ce pasti na njihova pleca ,samim tim ce snositi posledice i konsekvece takvog njihovog stava.
Iako da budem iskren,ne vrujem da ce Albanska strana ovo prihvatiti ,jer je njihova jedina pregovaracka pozicija ,nezavisnost ili smrt,u sta smo se vec vise puta mogli uveriti prateci izjave njihovih politicara.

Svasta

pre 18 godina

Albanci su neverovatni. Ponasaju se kao deca od 3 godine. "Ako ne dobijem ovu igracku ja cu da placem". I bez ikakvog kompromisa.
Ceku moze indirektno da preti pominjanjem Marta 2004, i "nezadovoljstvom ukoliko ne bude nezavisno Kosovo".
Mislim da smo vise nego fer sa ponudama, a ako se budete hvatali sile, majko mila pa da li mislite da ce vam to poci za rukom a da citav svet i Srbija stoji sa strane i da ne reaguje.

Aleksandar

pre 18 godina

Ko je njemu dao mandat za ovo? S kim je u Srbiji ovo dogovorio?
Iz sve snage bih podrzao njegovo momentalno razresenje sa funkcije na koju se popeo ucenama i pritiscima!

Branko, USA

pre 18 godina

Eh sada nema autonomije ni podele? Pa zar neko juce ne pomenu iz Evrope da Vojvodini treba dati siru atutonomiju? Kao to u Srbiji moze a na Kosovu ne moze? Druga stvar Vuk je u pravu. Neka im se da na papiru sve bez stolice u UN, ali sta to vredi kad im je vecina ekonomije sastavljena od donacija iz inostranstva i trgovine drogom. Ko ce u MMF-u ili bilo kojoj svetskoj organizaciji da ih uzme za ozbiljno ? Medjutim to na stranu, svi znaju de je Kosovo potpuno ekonomski propalo, ono sto ja vidim kao totalno suludo je to da se pregovara o ljudskim pravima a to treba da bude zagarantovano i bez pregovora!

P .Filimonovic

pre 18 godina

Draskovicev predlog je samo prva etapa ka potpunoj nezavisnosti. Nas pregovaracki tim bi trebao da insistira na dve opcije: Podela kosava,ili prosirena autonomija, pa neka
albanci biraju. Ne treba se obazirati sto to M Z ne zeli, jer to nije njihova teritorija nego nasa, i mi jedini imamo pravo da je sa nekim delimo ili dogovorimo o podeli vlasti na toj teritoriji.

Kluzo

pre 18 godina

Secate se iz filma Kum, kada je Vito Korleone rekao sinu "Zapamti, ko prvi punudi dogovor.. taj je izdajnik".. ne znam zasto sam se toga setion. Samo sam cekao ko ce prvi sa srpske strane da izjavi ovako nesto. Kada pregovaras uvek trazis vise nego sto verujes da mozes dobiti i time trgujes. Kada izjavis ovako nesto kao svoju pocetnu poziciju, ZNAS i ZELIS da to NE DOBIJES. Vuk nije glup, sami izgleda ima drugacije interese od 'nas'..

bt

pre 18 godina

Neka Ceku kaze da li su uhapsili napadaca na mladica od pre dva dana, i neka objasni kako ce to Albanci bolje stititi Srbe bez UNMIK-a, kad ih sad bodu nozevima i nekaznjeno ubijaju kako stignu.

IvanS

pre 18 godina

Vuk Draskovic nema mandat da proglasi gubitak srpske teritorije. Ovom izjavom, direktno se suprotstavio odlukama donetim u Skupstini Srbije i njemu vise nije mesto u diplomatiji. Sta to uopste znaci "osim stolice u UN"? Znaci Srbija ce priznati gubitak KiM. To je nedopustivo.

Goran

pre 18 godina

Ne znam sta ima Draskovic da prica o nekim svojim stavovima, kad je dogovoreno da se izjavljuju samo zajednicki stavovi grupe za pregovore. Ovo je stvarno sramotno od Vuka. Sa druge strane on nije covek pametan bas ya pregovore, jer se yna da se na pregovore nikad ne iylayi sa poslednjim stavovima, vec sa malo vecim, da bi se kompromisom i popustanjem obe strane doslo do ili bliyu poslednjih. On sada iznosi poslednje granice u pregopvorima koji jos nisu poceli na tu temu. Nek se dryi kulture.

Nebojsa

pre 18 godina

Boze, koji je oportunista i uvlakac ovaj covek (Vuk Draskovic). Sve bi dao samo da postane kalif umesto kalifa. Muka mi je da ministar SCG vise izigrava slobodnog strelca u tako vaznoj stvari kao sto je ocuvankje celovitosti zemlje. Smeni te ga!!!

Kosovar albanofon

pre 18 godina

Bravo Drashkovic, u potpunosti se slazem sa, jedina moguca opcija, jer treba kompromis a kompromisno resenje je ova neka cuta i albanski i srpski nacionalisti , nek nam je sa srecom.

Ceda

pre 18 godina

Na izborima pobedjuje onaj ko ne laze. Zato neka svi priznaju da je Kosovo albansko.Mene vise niko ne mora da laze, dosta sam izlagan.

ivana

pre 18 godina

Velika sramota, bruka za srpski narod a ne manjine kako kaze gospordin Draskovic sve ovo sto je danas izneo pred javnost. Sta znaci ovo. Dali to znaci da je kosovo izgubljeno, dali da se polako albanci pripremaju za slavlje. Izgleda mi da je tako. Oni da slave a mi torbe u ruke pa prema Merdaru inace nam nista drugo ne preostaje. Jer jos jedno nasilje kao sto je bilo 17. marta nismo duzni da cekamo....

Odluka

pre 18 godina

Odluka je presek ciljeva i restrikcja. Prema tome nasi ciljevi su jedno a restrikcije drugo. Da li ce restrikcja prevagnuti zavisi koliko je jaka. Ako danas cela medjunarodna zajednica prihvata i podrzava sve sto podrzava stvar je veoma jasna.Moramo traziti neke druge ciljeve. Recimo kako da se tržišno "vratimo na Kosovo" i kako da se postepeno mirimo sa svetom.

Ana

pre 18 godina

A sta je nezavisnost? Ceku bi trebalo da shvati da nezavisnost koju trazi podrazumeva nezavisnost od kriminala i nasilja od kojih ocigledno zavisi jer to Kosovski Albanci jedino cine. Kosovo je jedino mesto u 21-om veku u Evropi u kome vladaju nozevi umesto zakona.

bojan

pre 18 godina

Ne moze manjina da matretira vecinu. Oduvek je odnos Srba i Albanaca bio 1:8 ili 1:9. Kako je moguce da oni-Albanci nisu imali nikakva prava, nisu imali poslanike u Skupstini Srbije, nisu imali ministre u Vladi Srbije. Sada su u poziciji da dobiju drzavu. Jer su vecina. Mislim da je mnogo bolje da Srbi prihvate uslove i ukljuce se u politicki i ekonomski zivot Kosova, jer na kraju ce ipak bolje proci nego da o njima brine Beograd, koji u stvari ne ume da brine ni o svojim interesima.

Skender Hoxha

pre 18 godina

BRAVO Vuce, e pa to je trebalo ranije prihvatiti. Za stolicu u UN, cemo razgovarati sa velikim silama prije svega SAD, VB, itditd. Nemojte da mucite sam sebe sa stvarima koja vama ne pripada.Srecno.

Republika Srpska

pre 18 godina

Jos jednom treba napomenuti na dvostruke arsine u koji se primjenjuju na ovim prostorima.
Volio bi da cujem dobar razlog zbog kojeg mi Srbi iz RS moramo da zivimo u drzavi BiH, a Albanci na Kosovu trebaju dobiti stolicu u UN.
Pitam to kao individua koja nije htjela raspad SFRJ, nije se slagala s politikom S. Milosevica, ali i isto tako ima demokratsko pravo da ne zeli da zivi u tvorevini koja se zove BiH.

evo ga rjesenje

pre 18 godina

Koliko Tajvan (Formoza) ima nezavisnosti,toliko nek dobije i Kosovo,pa kad se stvari na svjetskoj pozornici promjene,i Kina i Srbija ce vratiti svoj neotudjivi dio teritorije. P.S.Tajvan sam samo naveo kao pimjer,nemam simpatija prema kineskom komunizmu niti idejama JUL-a.

dragan

pre 18 godina

Pitanje Kosova opterecivace nas onoliko dugo koliko budemo bezali od realnosti. Djindjic je veoma dobro znao sta treba uraditi i verovatno je mogao da obezbedi podelu Kosova. Nazalost, nisam siguran da sadasnja generacija politicara ima takvu zrelost i vizionarske sposobnosti. Draskovic je u poslednjih nekoliko godina milion puta menjao misljenje od toga da nikako ne smemo da izgubimo Kosovo do ove poslednje da imaju sve sem stolice u UN. Zasto se on ne odrekne svoje stolice u ime nekog Albanca sa Kosova koji bi mogao da vodi spoljnu politiku SCG. Ipak ih ima 1,6 miliona. Dakle, nemojmo se zavaravati. Bolji je predlog tzv. humanog preseljenja, da Presevo, Bujanovac i Medvedju postanu srpska mesta a Kosovo albansko. Radikalan predlog, ali izvodljiv. Ovako, samo cemo gubiti i gubiti i gubiti.

Darko

pre 18 godina

O kom Kosovu pricamo? Onom sa kog je proterano 200.000 Srba i za to niko nije odgovarao?Onom na kom Srbi nemaju osnovna ljudska prava i slobodu kretanja?Kosovu ko je deo srpske teritorije i sa koje je NATO proterao uz blagoslov S.Milosevica srpsku vojsku i policiju?
Po meni je to realno okupirana srpska teritorija.
A cinjenicno stanje je da na njemu vladaju albanci uz podrsku medjunarodne zajednice.

Danko

pre 18 godina

Draskovic je rekao samo ono sto svi mi vec znamo.
Neki su toga svesni i to kazu javno, dok drugi imaju problem da to priznaju sami sebi.
Jedno su zelje a drugo mogucnosti. Svi oni koji misle da treba da bude sve kao sto je bilo pre desetak-petnaest godina treba da malo razmisle i kazu kako ce to ostvariti i koliko su spremni da zrtvuju za to.
Lako je biti hrabar na recima i traziti od nekog da uradi nesto, a ja cu stajati sa strane i optuziti ga da je izdajnik ako mi nije po volji ono sto radi.
Nazalost poslednja bitka za Kosovo se vodila devedesetih, neki jos uvek veruju da smo mi pobedili!

куп уефа: битка за завршницу

pre 18 godina

Вуче а пре два месеца си причао Кина-Тајван, Косово-Србија и слично, а саде одједаред мало реалније.
Што се заваравамо да ће Косово остати у Србији када већина са Косова то не жели, и може (моћи ће) да бира на ту тему.
Што се у тим разговорима нисте фокусирали да се заштити СВАКИ Србин, обнови СВАКА српска кућа и манастир?
Да сте били конкретнији сада би могли и да подвикнете да се пронађу нападачи ножем на момка пре неки дан.
А кад тад би дошле на ред и потернице против извесних Косовских политичара које се сада повлаче.
И што је толико битно да ли Косово има или нема столицу у УН? Као, ако нема - онда је српско?

Tommas Morr

pre 18 godina

Do juce Che Guevara, danas jedan od reprezenata modernog srpskog misljenja... Krajnje je vreme da ova zemlja prestane da postoji.

Aleksandër

pre 18 godina

Bez sedista u Ujedinjenim Nacijama, Kosovo ne moze biti clan nijednog instrumenta medjunarodnog prava, posto je uvek clanstvo u UN-u prerogativ. To sto Draskovic kaze, nije nikakav kompromisan predlog on Srpske strane. Cisto Srpski, to znaci: "Kosovo neotudjivi deo Srbije". To je veoma konzervativan polozaj i nema nikakvih sansi da bude prihvatljivi sa narod Kosova i medjunarodnu zajednicu.

Rus

pre 18 godina

Prvo izbori,da vidimo ko je gde.Stvarno je Vuk naivan, garantovali su nepromenjivost granica, ludska prava itd, gde je sve to danas Vuce.Ekonomski ko je dole ulagao mora da ima pravo da se pita za nesto.Srbija moze da pristane na ono sto imaju Srbi u okolnim zemljama, Srba je u trenutku raspada SFRJ van Srbije bilo oko 3 miliona sta su dobili i svi ti ljudi su bili drzavljani SFRJ, sto se neko ne usudi da kaze koliko Albanaca na Kosovu ima pravo da zivi na Kosovu po osnovu drzevljanstva stecenog na tlu SFRJ.Svi ostali parametri su irelevantni.
RUS

Doctor Wu

pre 18 godina

Iz nekog razloga Draskovicu je uslo u naviku da ocigledne stvari, koje su svakoj budali jasne, pokusava da proda kao neke velike mudrosti. Pa Albance upravo samo i zanima samo mesto u UN. Njih se uopste ne tice ni pitanje ljudskih prava, ni ekonomija, ni pravna drzava. Covek se stvarno ponekad zapita o cemu oni pricaju na tim sastancima pregovarackog tima.

milos

pre 18 godina

Da li se Draskovic seca predizborne kampanje i svojih obecanja. Evo sta rade studenti u Francuskoj zbog mnogo manje vaznog obecanja koje nije ispunjeno. Da postoji pravda i zakon, ministar jedne zemlje ne bi smeo da govori ovako bez obzira kako je situacija bezizlazna.

stefan

pre 18 godina

svima je vec jasno da je Draskovic odredjen da potpise nezavisnost Kosova.Ovakve njegove izjave govore u prilog tome.Startegija koju prave lihvari je upravo takva.Dok se Srbi ne dosete, a onda je vec gotovo!Uostalom, zivi bili pa videli!!
stefan

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Draskovic prica sve obrnuto, pa zar nije bolje da Kosovo ima stolicu u UN pa onda da radimo zajedno, ili da Kosovo nema stolicu u UN i da mi ne radimo zajdno. Koja je bolja opcija?

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ako Srbija ne vlada Kosovom,i ako g.Draskovic misli da Kosovom treba da vladaju Albanci,kao vecina,uz postovanje prava Srba,zasto je onda problem stolica u UN? Zar ne kaze,g.Draskovic,u uvijanom formi,da Hashim Thaqi treba da prestavi SCGK u UN? Enver Kelmendi,30.mart 2006

bojan

pre 18 godina

Da li je nekom iskreno stalo da se situacija na Kosovu i Metohiji resi na osnovu postojece rezolucije Saveta bezbednosti 1244, ili je Kosovo poslednja nada za marketinsko eksponiranje prevazidjenih politicara, kao sto je Draskovic, u farsicnoj ulozi nacionalnih briznika. Draskovic je bio jedan od onih koji je u svojim knjigama isticao istorijsku nesrecu srpskog naroda na Kosovu, sada samo komentarise izjave Kontakt grupe. Ako Kosovo postane nezavisno onda bi trebalo proglasiti ne okupaciju, nego kapitulaciju drzave, raspustiti diplomatiju i raspisati izbore na svim nivoima uz prethodno donosenje zakona koji bi sadasnjoj vlastodrsackoj i opozicionoj generaciji u Srbiji, nezavisno od stranacke pripadnosti, zabranio bavljenje politikom.

Vesko

pre 18 godina

Najzad jedan normalan komentar od političara iz vlasti. Veoma poštujem i cenim mišljenje gospodina Draškovića o "kosovskom problemu", samo ne znam koliko će ga podržati premijer Koštunica. Na koncu, nadam se da će u Srbiji na sledećim izborima pobediti građanska, proevropska opcija i da će taj isti Koštunica, kao i ostali klero-nacionalisti, otići u istoriju. Gospodinu Draškoviću se zahvaljujem na pravoj političkoj mudrosti koju iskazuje sve vreme od kad je ministar spoljnih poslova.

B, Towel

pre 18 godina

Mnogo je vaznije za narod Kosova da ima clanstvo u finansijskim institucijama, Evroviziji i Ligi Sampiona, nego da odmah dobije stolicu u UN-u. Nakon pregovora, sledi bilateralno priznavanje nezavisnosti od strane zapadnih zemalja, a stolica u UN-u tek za jedno pet godina...

peca

pre 18 godina

Ovo što kaže Vuk je zapravo "uslovna nezavisnost". I to će biti rezultat određivanja statusa. Samo treba to jasnije da kaže, a ne da mulja o granicama i stolici u UN.

dejan

pre 18 godina

Kao i uvek, prvi hrabro saopstava ono sto je maksimmum, ma sta o tome mislilo biracko telo. Tako je bilo i sa Z-4, Dejtonom itd.

Igor Novi Beograd

pre 18 godina

Ako mi dobijemo da srpska policija čuva manastire, da Kosovska Vlada obnovi manastire, da se iz Srbije na Kosovo ulazi samo sa LK i da može slobodno da se ide do svih manastira, da Srbi na KiM uče po srpskom nastavnom planu, da se bolnice u srpskim enklavama snadbevaju iz Srbije, da Kosovo nema stolicu u UN, da je vojska na Kosovu jedino KFOR, i slično, da li im onda možemo dati nezavisnost?

Igor Novi Beograd

pre 18 godina

Ako mi dobijemo da srpska policija čuva manastire, da Kosovska Vlada obnovi manastire, da se iz Srbije na Kosovo ulazi samo sa LK i da može slobodno da se ide do svih manastira, da Srbi na KiM uče po srpskom nastavnom planu, da se bolnice u srpskim enklavama snadbevaju iz Srbije, da Kosovo nema stolicu u UN, da je vojska na Kosovu jedino KFOR, i slično, da li im onda možemo dati nezavisnost?

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Draskovic prica sve obrnuto, pa zar nije bolje da Kosovo ima stolicu u UN pa onda da radimo zajedno, ili da Kosovo nema stolicu u UN i da mi ne radimo zajdno. Koja je bolja opcija?

B, Towel

pre 18 godina

Mnogo je vaznije za narod Kosova da ima clanstvo u finansijskim institucijama, Evroviziji i Ligi Sampiona, nego da odmah dobije stolicu u UN-u. Nakon pregovora, sledi bilateralno priznavanje nezavisnosti od strane zapadnih zemalja, a stolica u UN-u tek za jedno pet godina...

bojan

pre 18 godina

Da li je nekom iskreno stalo da se situacija na Kosovu i Metohiji resi na osnovu postojece rezolucije Saveta bezbednosti 1244, ili je Kosovo poslednja nada za marketinsko eksponiranje prevazidjenih politicara, kao sto je Draskovic, u farsicnoj ulozi nacionalnih briznika. Draskovic je bio jedan od onih koji je u svojim knjigama isticao istorijsku nesrecu srpskog naroda na Kosovu, sada samo komentarise izjave Kontakt grupe. Ako Kosovo postane nezavisno onda bi trebalo proglasiti ne okupaciju, nego kapitulaciju drzave, raspustiti diplomatiju i raspisati izbore na svim nivoima uz prethodno donosenje zakona koji bi sadasnjoj vlastodrsackoj i opozicionoj generaciji u Srbiji, nezavisno od stranacke pripadnosti, zabranio bavljenje politikom.

peca

pre 18 godina

Ovo što kaže Vuk je zapravo "uslovna nezavisnost". I to će biti rezultat određivanja statusa. Samo treba to jasnije da kaže, a ne da mulja o granicama i stolici u UN.

dejan

pre 18 godina

Kao i uvek, prvi hrabro saopstava ono sto je maksimmum, ma sta o tome mislilo biracko telo. Tako je bilo i sa Z-4, Dejtonom itd.

stefan

pre 18 godina

svima je vec jasno da je Draskovic odredjen da potpise nezavisnost Kosova.Ovakve njegove izjave govore u prilog tome.Startegija koju prave lihvari je upravo takva.Dok se Srbi ne dosete, a onda je vec gotovo!Uostalom, zivi bili pa videli!!
stefan

Vesko

pre 18 godina

Najzad jedan normalan komentar od političara iz vlasti. Veoma poštujem i cenim mišljenje gospodina Draškovića o "kosovskom problemu", samo ne znam koliko će ga podržati premijer Koštunica. Na koncu, nadam se da će u Srbiji na sledećim izborima pobediti građanska, proevropska opcija i da će taj isti Koštunica, kao i ostali klero-nacionalisti, otići u istoriju. Gospodinu Draškoviću se zahvaljujem na pravoj političkoj mudrosti koju iskazuje sve vreme od kad je ministar spoljnih poslova.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ako Srbija ne vlada Kosovom,i ako g.Draskovic misli da Kosovom treba da vladaju Albanci,kao vecina,uz postovanje prava Srba,zasto je onda problem stolica u UN? Zar ne kaze,g.Draskovic,u uvijanom formi,da Hashim Thaqi treba da prestavi SCGK u UN? Enver Kelmendi,30.mart 2006

Aleksandër

pre 18 godina

Bez sedista u Ujedinjenim Nacijama, Kosovo ne moze biti clan nijednog instrumenta medjunarodnog prava, posto je uvek clanstvo u UN-u prerogativ. To sto Draskovic kaze, nije nikakav kompromisan predlog on Srpske strane. Cisto Srpski, to znaci: "Kosovo neotudjivi deo Srbije". To je veoma konzervativan polozaj i nema nikakvih sansi da bude prihvatljivi sa narod Kosova i medjunarodnu zajednicu.

Rus

pre 18 godina

Prvo izbori,da vidimo ko je gde.Stvarno je Vuk naivan, garantovali su nepromenjivost granica, ludska prava itd, gde je sve to danas Vuce.Ekonomski ko je dole ulagao mora da ima pravo da se pita za nesto.Srbija moze da pristane na ono sto imaju Srbi u okolnim zemljama, Srba je u trenutku raspada SFRJ van Srbije bilo oko 3 miliona sta su dobili i svi ti ljudi su bili drzavljani SFRJ, sto se neko ne usudi da kaze koliko Albanaca na Kosovu ima pravo da zivi na Kosovu po osnovu drzevljanstva stecenog na tlu SFRJ.Svi ostali parametri su irelevantni.
RUS

milos

pre 18 godina

Da li se Draskovic seca predizborne kampanje i svojih obecanja. Evo sta rade studenti u Francuskoj zbog mnogo manje vaznog obecanja koje nije ispunjeno. Da postoji pravda i zakon, ministar jedne zemlje ne bi smeo da govori ovako bez obzira kako je situacija bezizlazna.

Doctor Wu

pre 18 godina

Iz nekog razloga Draskovicu je uslo u naviku da ocigledne stvari, koje su svakoj budali jasne, pokusava da proda kao neke velike mudrosti. Pa Albance upravo samo i zanima samo mesto u UN. Njih se uopste ne tice ni pitanje ljudskih prava, ni ekonomija, ni pravna drzava. Covek se stvarno ponekad zapita o cemu oni pricaju na tim sastancima pregovarackog tima.

Danko

pre 18 godina

Draskovic je rekao samo ono sto svi mi vec znamo.
Neki su toga svesni i to kazu javno, dok drugi imaju problem da to priznaju sami sebi.
Jedno su zelje a drugo mogucnosti. Svi oni koji misle da treba da bude sve kao sto je bilo pre desetak-petnaest godina treba da malo razmisle i kazu kako ce to ostvariti i koliko su spremni da zrtvuju za to.
Lako je biti hrabar na recima i traziti od nekog da uradi nesto, a ja cu stajati sa strane i optuziti ga da je izdajnik ako mi nije po volji ono sto radi.
Nazalost poslednja bitka za Kosovo se vodila devedesetih, neki jos uvek veruju da smo mi pobedili!

Darko

pre 18 godina

O kom Kosovu pricamo? Onom sa kog je proterano 200.000 Srba i za to niko nije odgovarao?Onom na kom Srbi nemaju osnovna ljudska prava i slobodu kretanja?Kosovu ko je deo srpske teritorije i sa koje je NATO proterao uz blagoslov S.Milosevica srpsku vojsku i policiju?
Po meni je to realno okupirana srpska teritorija.
A cinjenicno stanje je da na njemu vladaju albanci uz podrsku medjunarodne zajednice.

Tommas Morr

pre 18 godina

Do juce Che Guevara, danas jedan od reprezenata modernog srpskog misljenja... Krajnje je vreme da ova zemlja prestane da postoji.

куп уефа: битка за завршницу

pre 18 godina

Вуче а пре два месеца си причао Кина-Тајван, Косово-Србија и слично, а саде одједаред мало реалније.
Што се заваравамо да ће Косово остати у Србији када већина са Косова то не жели, и може (моћи ће) да бира на ту тему.
Што се у тим разговорима нисте фокусирали да се заштити СВАКИ Србин, обнови СВАКА српска кућа и манастир?
Да сте били конкретнији сада би могли и да подвикнете да се пронађу нападачи ножем на момка пре неки дан.
А кад тад би дошле на ред и потернице против извесних Косовских политичара које се сада повлаче.
И што је толико битно да ли Косово има или нема столицу у УН? Као, ако нема - онда је српско?

evo ga rjesenje

pre 18 godina

Koliko Tajvan (Formoza) ima nezavisnosti,toliko nek dobije i Kosovo,pa kad se stvari na svjetskoj pozornici promjene,i Kina i Srbija ce vratiti svoj neotudjivi dio teritorije. P.S.Tajvan sam samo naveo kao pimjer,nemam simpatija prema kineskom komunizmu niti idejama JUL-a.

Ana

pre 18 godina

A sta je nezavisnost? Ceku bi trebalo da shvati da nezavisnost koju trazi podrazumeva nezavisnost od kriminala i nasilja od kojih ocigledno zavisi jer to Kosovski Albanci jedino cine. Kosovo je jedino mesto u 21-om veku u Evropi u kome vladaju nozevi umesto zakona.

dragan

pre 18 godina

Pitanje Kosova opterecivace nas onoliko dugo koliko budemo bezali od realnosti. Djindjic je veoma dobro znao sta treba uraditi i verovatno je mogao da obezbedi podelu Kosova. Nazalost, nisam siguran da sadasnja generacija politicara ima takvu zrelost i vizionarske sposobnosti. Draskovic je u poslednjih nekoliko godina milion puta menjao misljenje od toga da nikako ne smemo da izgubimo Kosovo do ove poslednje da imaju sve sem stolice u UN. Zasto se on ne odrekne svoje stolice u ime nekog Albanca sa Kosova koji bi mogao da vodi spoljnu politiku SCG. Ipak ih ima 1,6 miliona. Dakle, nemojmo se zavaravati. Bolji je predlog tzv. humanog preseljenja, da Presevo, Bujanovac i Medvedju postanu srpska mesta a Kosovo albansko. Radikalan predlog, ali izvodljiv. Ovako, samo cemo gubiti i gubiti i gubiti.

Skender Hoxha

pre 18 godina

BRAVO Vuce, e pa to je trebalo ranije prihvatiti. Za stolicu u UN, cemo razgovarati sa velikim silama prije svega SAD, VB, itditd. Nemojte da mucite sam sebe sa stvarima koja vama ne pripada.Srecno.

bojan

pre 18 godina

Ne moze manjina da matretira vecinu. Oduvek je odnos Srba i Albanaca bio 1:8 ili 1:9. Kako je moguce da oni-Albanci nisu imali nikakva prava, nisu imali poslanike u Skupstini Srbije, nisu imali ministre u Vladi Srbije. Sada su u poziciji da dobiju drzavu. Jer su vecina. Mislim da je mnogo bolje da Srbi prihvate uslove i ukljuce se u politicki i ekonomski zivot Kosova, jer na kraju ce ipak bolje proci nego da o njima brine Beograd, koji u stvari ne ume da brine ni o svojim interesima.

Republika Srpska

pre 18 godina

Jos jednom treba napomenuti na dvostruke arsine u koji se primjenjuju na ovim prostorima.
Volio bi da cujem dobar razlog zbog kojeg mi Srbi iz RS moramo da zivimo u drzavi BiH, a Albanci na Kosovu trebaju dobiti stolicu u UN.
Pitam to kao individua koja nije htjela raspad SFRJ, nije se slagala s politikom S. Milosevica, ali i isto tako ima demokratsko pravo da ne zeli da zivi u tvorevini koja se zove BiH.

Odluka

pre 18 godina

Odluka je presek ciljeva i restrikcja. Prema tome nasi ciljevi su jedno a restrikcije drugo. Da li ce restrikcja prevagnuti zavisi koliko je jaka. Ako danas cela medjunarodna zajednica prihvata i podrzava sve sto podrzava stvar je veoma jasna.Moramo traziti neke druge ciljeve. Recimo kako da se tržišno "vratimo na Kosovo" i kako da se postepeno mirimo sa svetom.

Ceda

pre 18 godina

Na izborima pobedjuje onaj ko ne laze. Zato neka svi priznaju da je Kosovo albansko.Mene vise niko ne mora da laze, dosta sam izlagan.

ivana

pre 18 godina

Velika sramota, bruka za srpski narod a ne manjine kako kaze gospordin Draskovic sve ovo sto je danas izneo pred javnost. Sta znaci ovo. Dali to znaci da je kosovo izgubljeno, dali da se polako albanci pripremaju za slavlje. Izgleda mi da je tako. Oni da slave a mi torbe u ruke pa prema Merdaru inace nam nista drugo ne preostaje. Jer jos jedno nasilje kao sto je bilo 17. marta nismo duzni da cekamo....

IvanS

pre 18 godina

Vuk Draskovic nema mandat da proglasi gubitak srpske teritorije. Ovom izjavom, direktno se suprotstavio odlukama donetim u Skupstini Srbije i njemu vise nije mesto u diplomatiji. Sta to uopste znaci "osim stolice u UN"? Znaci Srbija ce priznati gubitak KiM. To je nedopustivo.

Nebojsa

pre 18 godina

Boze, koji je oportunista i uvlakac ovaj covek (Vuk Draskovic). Sve bi dao samo da postane kalif umesto kalifa. Muka mi je da ministar SCG vise izigrava slobodnog strelca u tako vaznoj stvari kao sto je ocuvankje celovitosti zemlje. Smeni te ga!!!

Goran

pre 18 godina

Ne znam sta ima Draskovic da prica o nekim svojim stavovima, kad je dogovoreno da se izjavljuju samo zajednicki stavovi grupe za pregovore. Ovo je stvarno sramotno od Vuka. Sa druge strane on nije covek pametan bas ya pregovore, jer se yna da se na pregovore nikad ne iylayi sa poslednjim stavovima, vec sa malo vecim, da bi se kompromisom i popustanjem obe strane doslo do ili bliyu poslednjih. On sada iznosi poslednje granice u pregopvorima koji jos nisu poceli na tu temu. Nek se dryi kulture.

Kosovar albanofon

pre 18 godina

Bravo Drashkovic, u potpunosti se slazem sa, jedina moguca opcija, jer treba kompromis a kompromisno resenje je ova neka cuta i albanski i srpski nacionalisti , nek nam je sa srecom.

Kluzo

pre 18 godina

Secate se iz filma Kum, kada je Vito Korleone rekao sinu "Zapamti, ko prvi punudi dogovor.. taj je izdajnik".. ne znam zasto sam se toga setion. Samo sam cekao ko ce prvi sa srpske strane da izjavi ovako nesto. Kada pregovaras uvek trazis vise nego sto verujes da mozes dobiti i time trgujes. Kada izjavis ovako nesto kao svoju pocetnu poziciju, ZNAS i ZELIS da to NE DOBIJES. Vuk nije glup, sami izgleda ima drugacije interese od 'nas'..

bt

pre 18 godina

Neka Ceku kaze da li su uhapsili napadaca na mladica od pre dva dana, i neka objasni kako ce to Albanci bolje stititi Srbe bez UNMIK-a, kad ih sad bodu nozevima i nekaznjeno ubijaju kako stignu.

P .Filimonovic

pre 18 godina

Draskovicev predlog je samo prva etapa ka potpunoj nezavisnosti. Nas pregovaracki tim bi trebao da insistira na dve opcije: Podela kosava,ili prosirena autonomija, pa neka
albanci biraju. Ne treba se obazirati sto to M Z ne zeli, jer to nije njihova teritorija nego nasa, i mi jedini imamo pravo da je sa nekim delimo ili dogovorimo o podeli vlasti na toj teritoriji.

Svasta

pre 18 godina

Albanci su neverovatni. Ponasaju se kao deca od 3 godine. "Ako ne dobijem ovu igracku ja cu da placem". I bez ikakvog kompromisa.
Ceku moze indirektno da preti pominjanjem Marta 2004, i "nezadovoljstvom ukoliko ne bude nezavisno Kosovo".
Mislim da smo vise nego fer sa ponudama, a ako se budete hvatali sile, majko mila pa da li mislite da ce vam to poci za rukom a da citav svet i Srbija stoji sa strane i da ne reaguje.

Branko, USA

pre 18 godina

Eh sada nema autonomije ni podele? Pa zar neko juce ne pomenu iz Evrope da Vojvodini treba dati siru atutonomiju? Kao to u Srbiji moze a na Kosovu ne moze? Druga stvar Vuk je u pravu. Neka im se da na papiru sve bez stolice u UN, ali sta to vredi kad im je vecina ekonomije sastavljena od donacija iz inostranstva i trgovine drogom. Ko ce u MMF-u ili bilo kojoj svetskoj organizaciji da ih uzme za ozbiljno ? Medjutim to na stranu, svi znaju de je Kosovo potpuno ekonomski propalo, ono sto ja vidim kao totalno suludo je to da se pregovara o ljudskim pravima a to treba da bude zagarantovano i bez pregovora!

Aleksandar

pre 18 godina

Ko je njemu dao mandat za ovo? S kim je u Srbiji ovo dogovorio?
Iz sve snage bih podrzao njegovo momentalno razresenje sa funkcije na koju se popeo ucenama i pritiscima!

Maksim-Kragujevac

pre 18 godina

Mislim ,da je ovo ispravan i maksimalno kompromisan stav nase strane tj.Draskovica ,cak sam i ubedjen da bi ovako nesto mogla prihvatiti MZ .
Dali ce to prihvatiti i Albanci,to je drugi par opanaka i njihova stvar,jer u slucaju njihovog odbijanja ovog sta im mi nudimo,sva krivica za neuspeh pregovora o statusu Kosova ce pasti na njihova pleca ,samim tim ce snositi posledice i konsekvece takvog njihovog stava.
Iako da budem iskren,ne vrujem da ce Albanska strana ovo prihvatiti ,jer je njihova jedina pregovaracka pozicija ,nezavisnost ili smrt,u sta smo se vec vise puta mogli uveriti prateci izjave njihovih politicara.

Andrija

pre 18 godina

Nakon ovih par rundi "pregovora" postaje jasno kako vrlo velik utjecaj na politiku oko Kosova imaju i Srbi i Albanci koji mrze Kosovo kao takvo. I zato se gotovo sve izjave izgovaraju sa figom u džepu.
Kosovo neće postati nezavisno na način kako to žele radikalni Albanci, Kosovo je i ostati će razoružana regija, bez stvarne samostalne vanjske politike, nikakve asocijacije osim EU (sa recimo Albanijom) niti promjene granica (recimo proširenje na račun Srbije, Makedonije ili Crne Gore) dolaze u obzir. Isto tako, Kosovo neće ostati u Srbiji na način kako to žele radikalni Srbi, Srbija neće ostvarivati budžetske prihode od Kosova niti na koji način upravljati Kosovom, neće moći mijenjati status Kosova, i opet: nikakve promjene granica ne dolaze u obzir (Metohija ne postoji u pregovorima o statusu Kosova, kao ni "trgovina" teritorijem BiH).
Jednostavno je riječ o tome da se poštuju načela po kojima se dogodio raspad SFRJ, a po kojima elemente državnosti imaju republike sastavnice a svi konstitutivni elementi federacije nepromjenjivost granica i statusa. Kosovo nije bilo republika ali je bilo konstitutivni element federacije, jednako kao i Vojvodina.
To što od toga pokušavaju pobjeći i srpski i albanski pregovarači, pokazuje samo njihovu nezrelost koja se reflektira iz općeg stanja u društvu koje predstavljaju.
Upravo zato će Srbija i Kosovo ostati još dosta vremena jedno drugome kamen oko vrata.

Liria-C.Zvezda 2007

pre 18 godina

Ne znam zasto se Draskovic uopste opterecuje pitanjem Kosova. Ali ipak lep pocetak za ono sto sledi: Nezavisnost. Ono sto su Albanci doziveli za 10 godina, Srbi nisu jos ni 10% od toga, i nadam se da tamo ostane. Ceku ce sad da sredi neke stvari pa ce zivot biti laksi za sve, u smislu pomirenja. A inace, UN stolica nam treba da se uclanimo u FIFA-i.

Wolf Euro

pre 18 godina

Bravo jos jednom za Draskovica. Jedini realan a i pametan politicar u ovoj Kostunicinoj vladi. Vuce samo napred pro-evropska Srbija je uz tebe a radikale ignorisati.

onaj

pre 18 godina

Bilo bi mnogo bolje da Draskovic kao ministar inostranih poslova odgovara na svakodnevne provokacije navodnih pregovaraca kao sto je Roan, a ne da daje ovakve neodgovorne izjave koje jos vise mute vodu, jer ne odgovaraju stavovoma naseg pregovarackog tima.

posmatrac demokratije

pre 18 godina

moram da priznam da ima vise kritika nego predloga ovde.
draga braco i sestre,kandidujte se i menjate sistem.i molim, predlog jedan;
nema vise kritika ako nemate predlog uz to.bilo kakav koji ima veze sa logikom.
mislim da je kritika dobra stvar, ali je previse kriticara u nasem drustvu.

Aca_USA

pre 18 godina

Srbi i diplomatija.
Nikad mi nece biti jasna Srpska diplomatija preko novina a ne preko osmisljenog nacionalnog programa sa aktivnim diplomatama i novcanom podrskom lobistickim grupama.

djuro

pre 18 godina

Mene zanima zasto je TOLIKO bitno da ne bude podele Kosova da se u svakoj izjavi i intervjuu medjunarodnih moderatora to uvek potencira. Koji je to princip koji tako rigidno nalaze celovitost jedne jedva definisane pokrajine? Zasto je tako prihvatljiva podela (vec medjunarodno priznate) Srbije a tako neprihvatljiva podela jos nepriznatog Kosova da evo i Draskovic prica o maltene nezavisnosti (to bi verovatno bio najprecizniji opis Draskovicevog predloga)? Nesto je tu skroz mutno...
Drugo, kakvi su to pregovori kad Ceku kaze da bi "negativan ishod (sve osim nezavisnosti) izazvao nemire i frustracije..."? U prevodu - "dajte nam nezavisnost jer cemo u suprotnom biti nezadovoljni i ko zna sta mozemo da ucinimo". Realno, prakticno govoreci, zasto je bitno zadovoljiti Albance? Jer su jedino oni danas u stanju da naprave novi rat posto su se Srbi ispucali, pa njihove frustracije nisu bitne? A jedini cilj Evrope u ovim pregovorima je izgleda da se obezbedi kratkorocni mir, tako da se sve slaze. Samo cekajte, nece proci ni dvadeset godina... I sto bi rekao Ceku, vi cete biti odgovorni za to.

Zoran

pre 18 godina

Posto smo Kosovo nepovratno izgubili, ovo sto Vuk predlaze ima smisla. Kad vec gubimo, treba u tome pokazati i neko dostojanstvo.

hasan

pre 18 godina

Sta mislite vi srbi da mi vec sto godina zivimo od svoje pare ili da ste ulozili pare od vaseg poreza pa to je bilo sve pare sto je uzeo Ex SFRJ kredite i to sve pare sto je bilo za kosovo vi srbi ste ukrali za to je kosovo postala siromasna.Mi vec 20 godina zivimo bes posla ali nemojte zaboraviti samo da bude KOSOVO NEZAVISNO mi na inostranstvo imamao pare dosta ce da bude druga svacarska na Evropu vec i Vuk je priznao da albanski lob ima pare dosta.Bravo vuce neko mora da mu kaze istinu svoj narod.I Tadic zna i Kostunica ali se oni plase ce da izgubi stolice

Nikola Malovic

pre 18 godina

Na zalost, kako ide Kosovo je na sigurnom putu ka punoj nezavisnosti, posto svi nasi politicari "skinuli pantalone a jos vodu nisu ni videli"... Kad dobije nezavisnost, Srbi ce se iseliti sa Kosova, jer je i maloj deci jasno da nema suzivota sa njima na duze staze.
Jednog dana kad ode KFOR, mislite da nece biti pogroma?
Neke sporednije televizije ce pomalo da zivestavaju o "seobi" 3 dana, onda ce da se desi nesto drugo negde drugde, svetla ce otici na drugu stranu, zavesa ce se spustiti na pozornicu Kosova i ostace samo velika praznina u srcima Srba na mestu gde je proteklih 500 godina stojalo Kosovo...
Zalosno i jadno, ali tako ce biti...
Samo kad se setim da je sve to Svilanovic pricao jos prosle godine, upozorvao ljude da prodaju kuce i imanja tad dok je cena dobra, a ja ga za to smatrao jos izdajnikom... Sad samo kazem, svaka cast Gorane na hrabrosti da otvoreno saopstis istinu Srbima, a ne kao nase "vodje" sto nas vredjaju svojim lazima

Zion

pre 18 godina

I vecinski dio Republike Srpske nezeli biti u Bosni, al tko ih pita?
Svako na svijetu ima pravo na samoopredjeljenje, samo NE SRBI.
Nece nikad biti mira dok nestane nepravda.
Nezavisno Kosovo za nezavisnu Republiku Srpksu!

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Eh Vuce sada si konacno svatio i javno priznao kako ce priblizno izgledati buducnost Kosova.Vise ne mozes niti sto smes da prejudiciras i nudis u vezi konacnog statusa Kosova.Cuvaj se Vuce radikalci na buducim izborima dolaze na vlast.Sto se tice nezavisnosti Kosova i njene buduce stolice na East River,Mahnattan,New York gde je i sediste UN, nemojte previse brinuti jer ionako niko od nadleznih institucija za resavanje konacnog statusa Kosova nece ozbiljno kucati na vrata Vlade ili drzavnih institucija Srbije da Vas nesto pita.

goodman

pre 18 godina

Pa g Polt i jeste ministar inostranih poslova SCG. Vuk samo otvara usta. Ma koji je to zivot obezbedjivati svakodnevno manastire, smenjivati strazu, koji su to izdaci i nameti za nase poreznike. Ali tako je to kad imamo Albance za sunarodnike. Ironija je da je njima Evropa spremna da poveri jednu prekrasnu teritoriju, isprepletanu nasom kulturnom infrastrukturom koju smo prizeljno i sa mnogo ljubavi i umeca gradili vekovima.

Srdjan

pre 18 godina

Ako Srbija vise nema nikakve ingerencije, odnosno bilo kakav suverenitet na Kosovu, onda se radi o nezavisnoj drzavi. Zasto bi neko, i na osnovu cega, tako nezavisnoj drzavi zabranjivao clanstvo u Ujedinjenim nacijama, tim prije sto bi takva drzava, po Draskovicu, mogla da bude clan svih ostalih medjunarodnih organizacija. Pogotovo o ovome ne bi mogla da odlucuje Srbija, jer da opet ponovim, gubi suverenitet nad Kosovom, kako kaze Draskovic.

Nindza

pre 18 godina

Kako to misli, ne moze ih naterati da ostanu? Jeli to prejudiciranje etnickog ciscenja? Sad ozbiljno, Albanci, zaboravite pricu, trajace dok je ovakav interes Amerike (i Iraku je pomagala protiv Irana, pa je sad Irak sravnila sa zemljom), a Srbija nece zaboraviti sve ovo, posto je ovo najordinarnije izivljavanje, i daleko prevazilazi kaznu koju je zasluzila Miloseviceva garnitura. Shavtite, VI se niste izborili za ovo vec NATO, i to najbrutalnijom silom. OVK nije nijednu bitku dobila sama, i zato dobro razmislite. Mora da dobije svako svoj deo, drugacije eto sukoba za sledecih hiljadu godina.

Shqiptar Oseku

pre 18 godina

Predlozim da stavimo Vuka kao inostranog ministra u samostalnom Kosovu. Jos da se vidi da Albanci postuju svoje nacionalne manjine ;-) Samo nek se Vecetina kune prvo u Boga da ga nije korumpirala Albanska narkomafija.
Sala u strani, kada jedan Vuk ovako nesto predlozi, zamisli ti kakvo je stanje...

Igor Novi Beograd

pre 18 godina

Ako mi dobijemo da srpska policija čuva manastire, da Kosovska Vlada obnovi manastire, da se iz Srbije na Kosovo ulazi samo sa LK i da može slobodno da se ide do svih manastira, da Srbi na KiM uče po srpskom nastavnom planu, da se bolnice u srpskim enklavama snadbevaju iz Srbije, da Kosovo nema stolicu u UN, da je vojska na Kosovu jedino KFOR, i slično, da li im onda možemo dati nezavisnost?

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Draskovic prica sve obrnuto, pa zar nije bolje da Kosovo ima stolicu u UN pa onda da radimo zajedno, ili da Kosovo nema stolicu u UN i da mi ne radimo zajdno. Koja je bolja opcija?

B, Towel

pre 18 godina

Mnogo je vaznije za narod Kosova da ima clanstvo u finansijskim institucijama, Evroviziji i Ligi Sampiona, nego da odmah dobije stolicu u UN-u. Nakon pregovora, sledi bilateralno priznavanje nezavisnosti od strane zapadnih zemalja, a stolica u UN-u tek za jedno pet godina...

bojan

pre 18 godina

Da li je nekom iskreno stalo da se situacija na Kosovu i Metohiji resi na osnovu postojece rezolucije Saveta bezbednosti 1244, ili je Kosovo poslednja nada za marketinsko eksponiranje prevazidjenih politicara, kao sto je Draskovic, u farsicnoj ulozi nacionalnih briznika. Draskovic je bio jedan od onih koji je u svojim knjigama isticao istorijsku nesrecu srpskog naroda na Kosovu, sada samo komentarise izjave Kontakt grupe. Ako Kosovo postane nezavisno onda bi trebalo proglasiti ne okupaciju, nego kapitulaciju drzave, raspustiti diplomatiju i raspisati izbore na svim nivoima uz prethodno donosenje zakona koji bi sadasnjoj vlastodrsackoj i opozicionoj generaciji u Srbiji, nezavisno od stranacke pripadnosti, zabranio bavljenje politikom.

peca

pre 18 godina

Ovo što kaže Vuk je zapravo "uslovna nezavisnost". I to će biti rezultat određivanja statusa. Samo treba to jasnije da kaže, a ne da mulja o granicama i stolici u UN.

dejan

pre 18 godina

Kao i uvek, prvi hrabro saopstava ono sto je maksimmum, ma sta o tome mislilo biracko telo. Tako je bilo i sa Z-4, Dejtonom itd.

stefan

pre 18 godina

svima je vec jasno da je Draskovic odredjen da potpise nezavisnost Kosova.Ovakve njegove izjave govore u prilog tome.Startegija koju prave lihvari je upravo takva.Dok se Srbi ne dosete, a onda je vec gotovo!Uostalom, zivi bili pa videli!!
stefan

Vesko

pre 18 godina

Najzad jedan normalan komentar od političara iz vlasti. Veoma poštujem i cenim mišljenje gospodina Draškovića o "kosovskom problemu", samo ne znam koliko će ga podržati premijer Koštunica. Na koncu, nadam se da će u Srbiji na sledećim izborima pobediti građanska, proevropska opcija i da će taj isti Koštunica, kao i ostali klero-nacionalisti, otići u istoriju. Gospodinu Draškoviću se zahvaljujem na pravoj političkoj mudrosti koju iskazuje sve vreme od kad je ministar spoljnih poslova.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ako Srbija ne vlada Kosovom,i ako g.Draskovic misli da Kosovom treba da vladaju Albanci,kao vecina,uz postovanje prava Srba,zasto je onda problem stolica u UN? Zar ne kaze,g.Draskovic,u uvijanom formi,da Hashim Thaqi treba da prestavi SCGK u UN? Enver Kelmendi,30.mart 2006

Aleksandër

pre 18 godina

Bez sedista u Ujedinjenim Nacijama, Kosovo ne moze biti clan nijednog instrumenta medjunarodnog prava, posto je uvek clanstvo u UN-u prerogativ. To sto Draskovic kaze, nije nikakav kompromisan predlog on Srpske strane. Cisto Srpski, to znaci: "Kosovo neotudjivi deo Srbije". To je veoma konzervativan polozaj i nema nikakvih sansi da bude prihvatljivi sa narod Kosova i medjunarodnu zajednicu.

Rus

pre 18 godina

Prvo izbori,da vidimo ko je gde.Stvarno je Vuk naivan, garantovali su nepromenjivost granica, ludska prava itd, gde je sve to danas Vuce.Ekonomski ko je dole ulagao mora da ima pravo da se pita za nesto.Srbija moze da pristane na ono sto imaju Srbi u okolnim zemljama, Srba je u trenutku raspada SFRJ van Srbije bilo oko 3 miliona sta su dobili i svi ti ljudi su bili drzavljani SFRJ, sto se neko ne usudi da kaze koliko Albanaca na Kosovu ima pravo da zivi na Kosovu po osnovu drzevljanstva stecenog na tlu SFRJ.Svi ostali parametri su irelevantni.
RUS

milos

pre 18 godina

Da li se Draskovic seca predizborne kampanje i svojih obecanja. Evo sta rade studenti u Francuskoj zbog mnogo manje vaznog obecanja koje nije ispunjeno. Da postoji pravda i zakon, ministar jedne zemlje ne bi smeo da govori ovako bez obzira kako je situacija bezizlazna.

Doctor Wu

pre 18 godina

Iz nekog razloga Draskovicu je uslo u naviku da ocigledne stvari, koje su svakoj budali jasne, pokusava da proda kao neke velike mudrosti. Pa Albance upravo samo i zanima samo mesto u UN. Njih se uopste ne tice ni pitanje ljudskih prava, ni ekonomija, ni pravna drzava. Covek se stvarno ponekad zapita o cemu oni pricaju na tim sastancima pregovarackog tima.

Danko

pre 18 godina

Draskovic je rekao samo ono sto svi mi vec znamo.
Neki su toga svesni i to kazu javno, dok drugi imaju problem da to priznaju sami sebi.
Jedno su zelje a drugo mogucnosti. Svi oni koji misle da treba da bude sve kao sto je bilo pre desetak-petnaest godina treba da malo razmisle i kazu kako ce to ostvariti i koliko su spremni da zrtvuju za to.
Lako je biti hrabar na recima i traziti od nekog da uradi nesto, a ja cu stajati sa strane i optuziti ga da je izdajnik ako mi nije po volji ono sto radi.
Nazalost poslednja bitka za Kosovo se vodila devedesetih, neki jos uvek veruju da smo mi pobedili!

Darko

pre 18 godina

O kom Kosovu pricamo? Onom sa kog je proterano 200.000 Srba i za to niko nije odgovarao?Onom na kom Srbi nemaju osnovna ljudska prava i slobodu kretanja?Kosovu ko je deo srpske teritorije i sa koje je NATO proterao uz blagoslov S.Milosevica srpsku vojsku i policiju?
Po meni je to realno okupirana srpska teritorija.
A cinjenicno stanje je da na njemu vladaju albanci uz podrsku medjunarodne zajednice.

Tommas Morr

pre 18 godina

Do juce Che Guevara, danas jedan od reprezenata modernog srpskog misljenja... Krajnje je vreme da ova zemlja prestane da postoji.

куп уефа: битка за завршницу

pre 18 godina

Вуче а пре два месеца си причао Кина-Тајван, Косово-Србија и слично, а саде одједаред мало реалније.
Што се заваравамо да ће Косово остати у Србији када већина са Косова то не жели, и може (моћи ће) да бира на ту тему.
Што се у тим разговорима нисте фокусирали да се заштити СВАКИ Србин, обнови СВАКА српска кућа и манастир?
Да сте били конкретнији сада би могли и да подвикнете да се пронађу нападачи ножем на момка пре неки дан.
А кад тад би дошле на ред и потернице против извесних Косовских политичара које се сада повлаче.
И што је толико битно да ли Косово има или нема столицу у УН? Као, ако нема - онда је српско?

evo ga rjesenje

pre 18 godina

Koliko Tajvan (Formoza) ima nezavisnosti,toliko nek dobije i Kosovo,pa kad se stvari na svjetskoj pozornici promjene,i Kina i Srbija ce vratiti svoj neotudjivi dio teritorije. P.S.Tajvan sam samo naveo kao pimjer,nemam simpatija prema kineskom komunizmu niti idejama JUL-a.

Ana

pre 18 godina

A sta je nezavisnost? Ceku bi trebalo da shvati da nezavisnost koju trazi podrazumeva nezavisnost od kriminala i nasilja od kojih ocigledno zavisi jer to Kosovski Albanci jedino cine. Kosovo je jedino mesto u 21-om veku u Evropi u kome vladaju nozevi umesto zakona.

dragan

pre 18 godina

Pitanje Kosova opterecivace nas onoliko dugo koliko budemo bezali od realnosti. Djindjic je veoma dobro znao sta treba uraditi i verovatno je mogao da obezbedi podelu Kosova. Nazalost, nisam siguran da sadasnja generacija politicara ima takvu zrelost i vizionarske sposobnosti. Draskovic je u poslednjih nekoliko godina milion puta menjao misljenje od toga da nikako ne smemo da izgubimo Kosovo do ove poslednje da imaju sve sem stolice u UN. Zasto se on ne odrekne svoje stolice u ime nekog Albanca sa Kosova koji bi mogao da vodi spoljnu politiku SCG. Ipak ih ima 1,6 miliona. Dakle, nemojmo se zavaravati. Bolji je predlog tzv. humanog preseljenja, da Presevo, Bujanovac i Medvedju postanu srpska mesta a Kosovo albansko. Radikalan predlog, ali izvodljiv. Ovako, samo cemo gubiti i gubiti i gubiti.

Skender Hoxha

pre 18 godina

BRAVO Vuce, e pa to je trebalo ranije prihvatiti. Za stolicu u UN, cemo razgovarati sa velikim silama prije svega SAD, VB, itditd. Nemojte da mucite sam sebe sa stvarima koja vama ne pripada.Srecno.

bojan

pre 18 godina

Ne moze manjina da matretira vecinu. Oduvek je odnos Srba i Albanaca bio 1:8 ili 1:9. Kako je moguce da oni-Albanci nisu imali nikakva prava, nisu imali poslanike u Skupstini Srbije, nisu imali ministre u Vladi Srbije. Sada su u poziciji da dobiju drzavu. Jer su vecina. Mislim da je mnogo bolje da Srbi prihvate uslove i ukljuce se u politicki i ekonomski zivot Kosova, jer na kraju ce ipak bolje proci nego da o njima brine Beograd, koji u stvari ne ume da brine ni o svojim interesima.

Republika Srpska

pre 18 godina

Jos jednom treba napomenuti na dvostruke arsine u koji se primjenjuju na ovim prostorima.
Volio bi da cujem dobar razlog zbog kojeg mi Srbi iz RS moramo da zivimo u drzavi BiH, a Albanci na Kosovu trebaju dobiti stolicu u UN.
Pitam to kao individua koja nije htjela raspad SFRJ, nije se slagala s politikom S. Milosevica, ali i isto tako ima demokratsko pravo da ne zeli da zivi u tvorevini koja se zove BiH.

Odluka

pre 18 godina

Odluka je presek ciljeva i restrikcja. Prema tome nasi ciljevi su jedno a restrikcije drugo. Da li ce restrikcja prevagnuti zavisi koliko je jaka. Ako danas cela medjunarodna zajednica prihvata i podrzava sve sto podrzava stvar je veoma jasna.Moramo traziti neke druge ciljeve. Recimo kako da se tržišno "vratimo na Kosovo" i kako da se postepeno mirimo sa svetom.

Ceda

pre 18 godina

Na izborima pobedjuje onaj ko ne laze. Zato neka svi priznaju da je Kosovo albansko.Mene vise niko ne mora da laze, dosta sam izlagan.

ivana

pre 18 godina

Velika sramota, bruka za srpski narod a ne manjine kako kaze gospordin Draskovic sve ovo sto je danas izneo pred javnost. Sta znaci ovo. Dali to znaci da je kosovo izgubljeno, dali da se polako albanci pripremaju za slavlje. Izgleda mi da je tako. Oni da slave a mi torbe u ruke pa prema Merdaru inace nam nista drugo ne preostaje. Jer jos jedno nasilje kao sto je bilo 17. marta nismo duzni da cekamo....

IvanS

pre 18 godina

Vuk Draskovic nema mandat da proglasi gubitak srpske teritorije. Ovom izjavom, direktno se suprotstavio odlukama donetim u Skupstini Srbije i njemu vise nije mesto u diplomatiji. Sta to uopste znaci "osim stolice u UN"? Znaci Srbija ce priznati gubitak KiM. To je nedopustivo.

Nebojsa

pre 18 godina

Boze, koji je oportunista i uvlakac ovaj covek (Vuk Draskovic). Sve bi dao samo da postane kalif umesto kalifa. Muka mi je da ministar SCG vise izigrava slobodnog strelca u tako vaznoj stvari kao sto je ocuvankje celovitosti zemlje. Smeni te ga!!!

Goran

pre 18 godina

Ne znam sta ima Draskovic da prica o nekim svojim stavovima, kad je dogovoreno da se izjavljuju samo zajednicki stavovi grupe za pregovore. Ovo je stvarno sramotno od Vuka. Sa druge strane on nije covek pametan bas ya pregovore, jer se yna da se na pregovore nikad ne iylayi sa poslednjim stavovima, vec sa malo vecim, da bi se kompromisom i popustanjem obe strane doslo do ili bliyu poslednjih. On sada iznosi poslednje granice u pregopvorima koji jos nisu poceli na tu temu. Nek se dryi kulture.

Kosovar albanofon

pre 18 godina

Bravo Drashkovic, u potpunosti se slazem sa, jedina moguca opcija, jer treba kompromis a kompromisno resenje je ova neka cuta i albanski i srpski nacionalisti , nek nam je sa srecom.

Kluzo

pre 18 godina

Secate se iz filma Kum, kada je Vito Korleone rekao sinu "Zapamti, ko prvi punudi dogovor.. taj je izdajnik".. ne znam zasto sam se toga setion. Samo sam cekao ko ce prvi sa srpske strane da izjavi ovako nesto. Kada pregovaras uvek trazis vise nego sto verujes da mozes dobiti i time trgujes. Kada izjavis ovako nesto kao svoju pocetnu poziciju, ZNAS i ZELIS da to NE DOBIJES. Vuk nije glup, sami izgleda ima drugacije interese od 'nas'..

bt

pre 18 godina

Neka Ceku kaze da li su uhapsili napadaca na mladica od pre dva dana, i neka objasni kako ce to Albanci bolje stititi Srbe bez UNMIK-a, kad ih sad bodu nozevima i nekaznjeno ubijaju kako stignu.

P .Filimonovic

pre 18 godina

Draskovicev predlog je samo prva etapa ka potpunoj nezavisnosti. Nas pregovaracki tim bi trebao da insistira na dve opcije: Podela kosava,ili prosirena autonomija, pa neka
albanci biraju. Ne treba se obazirati sto to M Z ne zeli, jer to nije njihova teritorija nego nasa, i mi jedini imamo pravo da je sa nekim delimo ili dogovorimo o podeli vlasti na toj teritoriji.

Svasta

pre 18 godina

Albanci su neverovatni. Ponasaju se kao deca od 3 godine. "Ako ne dobijem ovu igracku ja cu da placem". I bez ikakvog kompromisa.
Ceku moze indirektno da preti pominjanjem Marta 2004, i "nezadovoljstvom ukoliko ne bude nezavisno Kosovo".
Mislim da smo vise nego fer sa ponudama, a ako se budete hvatali sile, majko mila pa da li mislite da ce vam to poci za rukom a da citav svet i Srbija stoji sa strane i da ne reaguje.

Branko, USA

pre 18 godina

Eh sada nema autonomije ni podele? Pa zar neko juce ne pomenu iz Evrope da Vojvodini treba dati siru atutonomiju? Kao to u Srbiji moze a na Kosovu ne moze? Druga stvar Vuk je u pravu. Neka im se da na papiru sve bez stolice u UN, ali sta to vredi kad im je vecina ekonomije sastavljena od donacija iz inostranstva i trgovine drogom. Ko ce u MMF-u ili bilo kojoj svetskoj organizaciji da ih uzme za ozbiljno ? Medjutim to na stranu, svi znaju de je Kosovo potpuno ekonomski propalo, ono sto ja vidim kao totalno suludo je to da se pregovara o ljudskim pravima a to treba da bude zagarantovano i bez pregovora!

Aleksandar

pre 18 godina

Ko je njemu dao mandat za ovo? S kim je u Srbiji ovo dogovorio?
Iz sve snage bih podrzao njegovo momentalno razresenje sa funkcije na koju se popeo ucenama i pritiscima!

Maksim-Kragujevac

pre 18 godina

Mislim ,da je ovo ispravan i maksimalno kompromisan stav nase strane tj.Draskovica ,cak sam i ubedjen da bi ovako nesto mogla prihvatiti MZ .
Dali ce to prihvatiti i Albanci,to je drugi par opanaka i njihova stvar,jer u slucaju njihovog odbijanja ovog sta im mi nudimo,sva krivica za neuspeh pregovora o statusu Kosova ce pasti na njihova pleca ,samim tim ce snositi posledice i konsekvece takvog njihovog stava.
Iako da budem iskren,ne vrujem da ce Albanska strana ovo prihvatiti ,jer je njihova jedina pregovaracka pozicija ,nezavisnost ili smrt,u sta smo se vec vise puta mogli uveriti prateci izjave njihovih politicara.

Andrija

pre 18 godina

Nakon ovih par rundi "pregovora" postaje jasno kako vrlo velik utjecaj na politiku oko Kosova imaju i Srbi i Albanci koji mrze Kosovo kao takvo. I zato se gotovo sve izjave izgovaraju sa figom u džepu.
Kosovo neće postati nezavisno na način kako to žele radikalni Albanci, Kosovo je i ostati će razoružana regija, bez stvarne samostalne vanjske politike, nikakve asocijacije osim EU (sa recimo Albanijom) niti promjene granica (recimo proširenje na račun Srbije, Makedonije ili Crne Gore) dolaze u obzir. Isto tako, Kosovo neće ostati u Srbiji na način kako to žele radikalni Srbi, Srbija neće ostvarivati budžetske prihode od Kosova niti na koji način upravljati Kosovom, neće moći mijenjati status Kosova, i opet: nikakve promjene granica ne dolaze u obzir (Metohija ne postoji u pregovorima o statusu Kosova, kao ni "trgovina" teritorijem BiH).
Jednostavno je riječ o tome da se poštuju načela po kojima se dogodio raspad SFRJ, a po kojima elemente državnosti imaju republike sastavnice a svi konstitutivni elementi federacije nepromjenjivost granica i statusa. Kosovo nije bilo republika ali je bilo konstitutivni element federacije, jednako kao i Vojvodina.
To što od toga pokušavaju pobjeći i srpski i albanski pregovarači, pokazuje samo njihovu nezrelost koja se reflektira iz općeg stanja u društvu koje predstavljaju.
Upravo zato će Srbija i Kosovo ostati još dosta vremena jedno drugome kamen oko vrata.

Liria-C.Zvezda 2007

pre 18 godina

Ne znam zasto se Draskovic uopste opterecuje pitanjem Kosova. Ali ipak lep pocetak za ono sto sledi: Nezavisnost. Ono sto su Albanci doziveli za 10 godina, Srbi nisu jos ni 10% od toga, i nadam se da tamo ostane. Ceku ce sad da sredi neke stvari pa ce zivot biti laksi za sve, u smislu pomirenja. A inace, UN stolica nam treba da se uclanimo u FIFA-i.

Wolf Euro

pre 18 godina

Bravo jos jednom za Draskovica. Jedini realan a i pametan politicar u ovoj Kostunicinoj vladi. Vuce samo napred pro-evropska Srbija je uz tebe a radikale ignorisati.

onaj

pre 18 godina

Bilo bi mnogo bolje da Draskovic kao ministar inostranih poslova odgovara na svakodnevne provokacije navodnih pregovaraca kao sto je Roan, a ne da daje ovakve neodgovorne izjave koje jos vise mute vodu, jer ne odgovaraju stavovoma naseg pregovarackog tima.

posmatrac demokratije

pre 18 godina

moram da priznam da ima vise kritika nego predloga ovde.
draga braco i sestre,kandidujte se i menjate sistem.i molim, predlog jedan;
nema vise kritika ako nemate predlog uz to.bilo kakav koji ima veze sa logikom.
mislim da je kritika dobra stvar, ali je previse kriticara u nasem drustvu.

Aca_USA

pre 18 godina

Srbi i diplomatija.
Nikad mi nece biti jasna Srpska diplomatija preko novina a ne preko osmisljenog nacionalnog programa sa aktivnim diplomatama i novcanom podrskom lobistickim grupama.

djuro

pre 18 godina

Mene zanima zasto je TOLIKO bitno da ne bude podele Kosova da se u svakoj izjavi i intervjuu medjunarodnih moderatora to uvek potencira. Koji je to princip koji tako rigidno nalaze celovitost jedne jedva definisane pokrajine? Zasto je tako prihvatljiva podela (vec medjunarodno priznate) Srbije a tako neprihvatljiva podela jos nepriznatog Kosova da evo i Draskovic prica o maltene nezavisnosti (to bi verovatno bio najprecizniji opis Draskovicevog predloga)? Nesto je tu skroz mutno...
Drugo, kakvi su to pregovori kad Ceku kaze da bi "negativan ishod (sve osim nezavisnosti) izazvao nemire i frustracije..."? U prevodu - "dajte nam nezavisnost jer cemo u suprotnom biti nezadovoljni i ko zna sta mozemo da ucinimo". Realno, prakticno govoreci, zasto je bitno zadovoljiti Albance? Jer su jedino oni danas u stanju da naprave novi rat posto su se Srbi ispucali, pa njihove frustracije nisu bitne? A jedini cilj Evrope u ovim pregovorima je izgleda da se obezbedi kratkorocni mir, tako da se sve slaze. Samo cekajte, nece proci ni dvadeset godina... I sto bi rekao Ceku, vi cete biti odgovorni za to.

Zoran

pre 18 godina

Posto smo Kosovo nepovratno izgubili, ovo sto Vuk predlaze ima smisla. Kad vec gubimo, treba u tome pokazati i neko dostojanstvo.

hasan

pre 18 godina

Sta mislite vi srbi da mi vec sto godina zivimo od svoje pare ili da ste ulozili pare od vaseg poreza pa to je bilo sve pare sto je uzeo Ex SFRJ kredite i to sve pare sto je bilo za kosovo vi srbi ste ukrali za to je kosovo postala siromasna.Mi vec 20 godina zivimo bes posla ali nemojte zaboraviti samo da bude KOSOVO NEZAVISNO mi na inostranstvo imamao pare dosta ce da bude druga svacarska na Evropu vec i Vuk je priznao da albanski lob ima pare dosta.Bravo vuce neko mora da mu kaze istinu svoj narod.I Tadic zna i Kostunica ali se oni plase ce da izgubi stolice

Nikola Malovic

pre 18 godina

Na zalost, kako ide Kosovo je na sigurnom putu ka punoj nezavisnosti, posto svi nasi politicari "skinuli pantalone a jos vodu nisu ni videli"... Kad dobije nezavisnost, Srbi ce se iseliti sa Kosova, jer je i maloj deci jasno da nema suzivota sa njima na duze staze.
Jednog dana kad ode KFOR, mislite da nece biti pogroma?
Neke sporednije televizije ce pomalo da zivestavaju o "seobi" 3 dana, onda ce da se desi nesto drugo negde drugde, svetla ce otici na drugu stranu, zavesa ce se spustiti na pozornicu Kosova i ostace samo velika praznina u srcima Srba na mestu gde je proteklih 500 godina stojalo Kosovo...
Zalosno i jadno, ali tako ce biti...
Samo kad se setim da je sve to Svilanovic pricao jos prosle godine, upozorvao ljude da prodaju kuce i imanja tad dok je cena dobra, a ja ga za to smatrao jos izdajnikom... Sad samo kazem, svaka cast Gorane na hrabrosti da otvoreno saopstis istinu Srbima, a ne kao nase "vodje" sto nas vredjaju svojim lazima

Zion

pre 18 godina

I vecinski dio Republike Srpske nezeli biti u Bosni, al tko ih pita?
Svako na svijetu ima pravo na samoopredjeljenje, samo NE SRBI.
Nece nikad biti mira dok nestane nepravda.
Nezavisno Kosovo za nezavisnu Republiku Srpksu!

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Eh Vuce sada si konacno svatio i javno priznao kako ce priblizno izgledati buducnost Kosova.Vise ne mozes niti sto smes da prejudiciras i nudis u vezi konacnog statusa Kosova.Cuvaj se Vuce radikalci na buducim izborima dolaze na vlast.Sto se tice nezavisnosti Kosova i njene buduce stolice na East River,Mahnattan,New York gde je i sediste UN, nemojte previse brinuti jer ionako niko od nadleznih institucija za resavanje konacnog statusa Kosova nece ozbiljno kucati na vrata Vlade ili drzavnih institucija Srbije da Vas nesto pita.

goodman

pre 18 godina

Pa g Polt i jeste ministar inostranih poslova SCG. Vuk samo otvara usta. Ma koji je to zivot obezbedjivati svakodnevno manastire, smenjivati strazu, koji su to izdaci i nameti za nase poreznike. Ali tako je to kad imamo Albance za sunarodnike. Ironija je da je njima Evropa spremna da poveri jednu prekrasnu teritoriju, isprepletanu nasom kulturnom infrastrukturom koju smo prizeljno i sa mnogo ljubavi i umeca gradili vekovima.

Srdjan

pre 18 godina

Ako Srbija vise nema nikakve ingerencije, odnosno bilo kakav suverenitet na Kosovu, onda se radi o nezavisnoj drzavi. Zasto bi neko, i na osnovu cega, tako nezavisnoj drzavi zabranjivao clanstvo u Ujedinjenim nacijama, tim prije sto bi takva drzava, po Draskovicu, mogla da bude clan svih ostalih medjunarodnih organizacija. Pogotovo o ovome ne bi mogla da odlucuje Srbija, jer da opet ponovim, gubi suverenitet nad Kosovom, kako kaze Draskovic.

Nindza

pre 18 godina

Kako to misli, ne moze ih naterati da ostanu? Jeli to prejudiciranje etnickog ciscenja? Sad ozbiljno, Albanci, zaboravite pricu, trajace dok je ovakav interes Amerike (i Iraku je pomagala protiv Irana, pa je sad Irak sravnila sa zemljom), a Srbija nece zaboraviti sve ovo, posto je ovo najordinarnije izivljavanje, i daleko prevazilazi kaznu koju je zasluzila Miloseviceva garnitura. Shavtite, VI se niste izborili za ovo vec NATO, i to najbrutalnijom silom. OVK nije nijednu bitku dobila sama, i zato dobro razmislite. Mora da dobije svako svoj deo, drugacije eto sukoba za sledecih hiljadu godina.

Shqiptar Oseku

pre 18 godina

Predlozim da stavimo Vuka kao inostranog ministra u samostalnom Kosovu. Jos da se vidi da Albanci postuju svoje nacionalne manjine ;-) Samo nek se Vecetina kune prvo u Boga da ga nije korumpirala Albanska narkomafija.
Sala u strani, kada jedan Vuk ovako nesto predlozi, zamisli ti kakvo je stanje...