Novo suđenje Bugarkama u Libiji

Libijski vrhovni sud vratio je na ponovno suđenje slučaj sestara i lekara za navodno namerno inficiranje libijske dece HIV-om.

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2005.

11:33

Default images

Oni su optuženi da su namerno inficirali virusom HIVa 426 dece u jednoj Libijskoj bolnici. Pet bugarskih medicinskih sestara i jedan palestinski lekar u zatvoru su već skoro sedam godina, a u maju prošle godine osuđeni su na smrt streljanjem.

Vrhovni sud naredio je da se suđenje ponovi posle žalbe medicinskih radnika da su im priznanja iznuđena mučenjem i da je epidemija zapravo bila izazvana lošom higijenom u bolnici.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Dimitri Cančev pozdravlja odluku libijskog vrhovnog suda: "Današnja odluka libijskog vrhovnog suda je pozitivan korak, jer daje novu šansu da se dođe do pravednog i pozitivnog rešenja na kojem radimo od početka – da se bugarske medicinske sestre vrate kući".

U Libiji je još ranije bilo nagovešteno da bi smrtne kazne mogle biti preinačene u zamenu za međunarodnu humanitarnu pomoć, a u petak su vlade Libije i Bugarske dogovorile osnivanje zajedničkog fonda, koji bi trebalo da prikuplja pomoć za porodice zaražene dece. Zbog današnje odluke suda porodice inficirane dece protestovale su ispred zgrade suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: