Mandić u pritvoru

Kontroverzni biznismen, prvi ministar pravde Republike Srpske, Momčilo Mandić predat je nadležnima u BiH i nalazi se u pritvoru u Sarajevu.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 18.08.2005.

09:47

Default images

Mandićev Branilac, Miloš Orović, optužio je crnogorske vlasti da su izručili drugoj državi sopstvenog građanina i time prekršile zakon. Bosanske federalne vlasti traže izručenje Momčila Mandića već dve godine, odnosno od trenutka kada je Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun ukinuo dozvolu za rad Privredne banke Istočno Sarajevo čiji je vlasnik Mandić.

Poternicu za Mandićem Tužilaštvo BiH je raspisalo zbog duga od četiri miliona konvertibilnih maraka koji su prema Privrednoj banci Srpsko Sarajevo napravile fiktivne firme "Spektra" sa Pala i "Matres" iz Istočnog Sarajeva, pošto su nezakonito došle do kredita za finansiranje predizborne kampanje Srpske demokratske stranke.

Novinar Banjalučkog nedeljnika reporter Igor Gajić predviđa da je optužnica protiv Mandića temeljno pripremana i da će je potkrepiti veliki broj svedoka: "Ona se, po mojim saznanjima, bazira uglavnom na istrazi koju je vodila Tomi Robinson u Privrednoj banci Sarajevo, koja je u vlasništvu Momčila Mandića i preko koje su išle gotovo sve finansijske malverzacije i njegovih i fiktivnih firmi SDS-a. Tu su krediti, nepovratni i ostalo".

Podsetimo i da se Momčilo Mandić, pod sumnjom da je jedan od ključnih ljudi u mreži podrške Radovanu Karadžiću, od marta 2003. godine nalazi na crnim listama EU i SAD, a blokirana su mu i sredstva na računima u BiH. On je bio uhapšen i u akciji 'Sablja' u Srbiji pod sumnjom da je sarađivao sa "Zemunskim klanom" Dušana Spasojevića, ali mu je Vrhovni sud Srbije ukinuo pritvor zbog nepostojanja dokaza.

Nezakonita ekstradicija?

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, iako je nadležno za proces ekstradicije, nije bilo uključeno u izručenje Mandića Sarajevu, mada je on kako se navodi državljanin državne zajednice.

Kako prenose neki mediji Mandić je prijavljen u Crnoj Gori, a pre toga se odrekao državljanstva BiH. Mandićev a dvokat Milovan Orović, kaže da je njegov klijent izručen nezakonito: "Prema tome, njemu je zagarantovano pravo i nikako nije mogao da bude isporučen drugoj federalnoj jedinici, jer je on, opet ponavljam, ne samo državljanin, nego i građanin Republike Crne Gore".

Oceni Mandićevog advokata pridružio se i Profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Podgorici Branislav Tomković. On smatra da crnogorska policija nije imala ustavni osnov da Momčila Mandića izruči drugoj zemlji.

Advokat Orović dodaje da još uvek ne zna za šta se Momčilo Mandić tereti, i da se nada da će u narednih nekoliko dana o tome biti obavešten. Šef Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Tužilaštva Bosne i Hercegovine Džon Mekner izjavio je da nema podatke da bi se Mandiću u BiH moglo suditi za ratne zločine.

Zakoni i ustavi i Srbije i Crne Gore izričito zabranjuju izručenje sopstvenih državljana drugim državama, pa čak i u slučaju da imaju dvojno državljanstvo. Ako neko ima dvojno državljanstvo, a nalazi se na teritoriji SCG, u tom trenutku je naš državljanin i ne može se izručiti državi čije još državljanstvo ima. To je odredba i Evropske konvencije o ekstradiciji, rekao je izvor FoNeta iz Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Prema tim navodima, Crna Gora je prilikom izručenja Mandića prekršila i proces ekstradicije, jer sve mora da ide preko tog ministarstva, a nakon zakonom predviđene sudske procedure konačno rešenje potpisuje ministar Rasim Ljajić. Isti postupak važi i u slučaju da je Mandić uhapšen na osnovu međunarodne poternice Interpola.

SCG i BiH nisu zaključile ni ugovor o ekstradiciji, nego samo ugovore o pravnoj pomoći, koji ne regulišu izručenja. Ni ti ugovori nisu stupili na snagu, jer ih nije ratifikovao parlament BiH, tvrde u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: