Ko je "dužio" Mladića?

Pukovnik Dragomir Krstović bio zadužen za obezbeđenje Ratka Mladića do kraja 2002, kaže Goran Petrović.

Izvor: Beta, "Blic"

Sreda, 20.07.2005.

09:46

Default images

Kako prenosi "Blic", bivši šef Državne bezbednosti je kazao da je Krstović komandant logistike i član Generalštaba Vojske. "Krstović je jedan od desetoro ljudi koji su u Vojsci SCG, prema službenoj belešci DB-a, bili zaduženi da obezbede sve što je potrebno generalu Ratku Mladiću. Verujem da to radi i danas", rekao je Petrović.

On je kazao da su haškog optuženika Ratka Mladića "dugo koordinirano čuvali VSCG i Vojska Republike Srpske", a da je koordinator bio pukovnik Jovo Đogo. Prema njegovim rečima, o tome je načinjena službena beleška, koja je kasnije prosleđena tadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću, ministru policije Dušanu Mihajloviću i predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici. "Dragomir Krstović nije sam odlučio da će da čuva Mladića, već je dobio naređenje. On treba da kaže od koga", rekao je Petrović.

Dokazi koji ukazuju na Krstovića kao Mladićevog prvog pomagača su beleške tajne policije u kojima stoji da je aktuelni član Generalštaba pomagao Mladićevo skrivanje u Srbiji. Pošto se iznad Krstića po hijerarhiji nalazi samo načelnik uprave, sve ukazuje da je čovek iz samog vrha Vojske pomagao, a verojatno i danas pomaže Mladiću.

Lukovac: Srbija trguje Mladićem

Koordinator Pokreta za nezavisnost Branko Lukovac upozorio je na mogućnost da srpske vlasti trgovinom sa Evropskom unijom u vezi s izručenjem Ratka Mladića pokušavaju da odbace crnogorski referendum o nezavisnosti, prenosi Fonet.On je za Republiku kazao da je "čvrsto uveren da srpske vlasti godinama kontrolišu haške optuženike, uključujući Mladića, i da je samo pitanje cijene koju će pokušati da isposluju kada ih predaju Tribunalu". "Bojim se da bi cijena predaje Mladića mogla biti u pokušaju trgovine da se za takvu predaju i za definitivno gubljenje Kosova odloži odnosno odbaci referendum, uz ubrzane integracije", rekao je Lukovac. On smatra da bi odlaganje referenduma o državnom statusu bilo "nemjerljivo zlo prema Crnoj Gori i ovjekovječilo bi ratnu tvorevinu srpske politike devedesetih godina".

Bez kontakata sa Mladićem od aprila 2002.

Ministarstvo odbrane SCG saopštilo je da nijedan aktivni pripadnik Vojske Srbije i Crne Gore nije bio u kontaktu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem od donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

U saopštenju Ministarstva navodi se da u kontaktu sa Mladićem, samim tim, nije bio ni pukovnik Dragomir Krstović.

Dodaje se da aktivni pripadnici Vojske SCG nisu bili u kontaktu ni sa drugim haškim optuženicima, niti su im pružali "bilo kakvu pomoć" od donošenja Zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: