Teroristi u svetu aktivniji

Zemlje jugoistočne Evrope aktivno podržavaju međunarodnu borbu protiv terorizma, zaključio Stejt department.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

10:55

Default images

Aktivnost terorista u svetu značajno se povećala u 2004. godini, saopštio je američki Stejt department u godišnjem izveštaju. U izveštaju o terorizmu u svetu se navodi da je u terorističkim napadima poginulo 1.907 ljudi, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za više od 30 odsto.

Državni sekretarijat nije u najnovijem izveštaju precizirao broj terorističkih napada, uz obrazloženje da ne postoji adekvatna metodologija definisanja terorističkog napada. Kritičari kažu da su brojke izostavljene da bi se izbegao utisak da Bušova administracija i njeni saveznici nemaju uspeha u ratu protiv terorizma.

U izveštaju se kaže da Al Kaida i dalje predstavlja najveću pretnju Sjedinjenim Državama, ali da organizacija na čijem je čelu Osama Bin Laden, i pored toga što su njeni čelnici i dalje u bekstvu, nema snagu, organizaciju i liderstvo kakvo je imala.

Uprkos ograničenim resursima, zemlje jugoistočne Evrope aktivno podržavaju međunarodnu borbu protiv terorizma, saopštio je Stejt department. Dvanest država, među kojima su i bivše jugoslovenske republike Srbija i Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija i Slovenija, sarađivale su u borbi protiv organizovanog kriminala i trafikinga i poboljšavale obuku pograničnih organa bezbednosti, kroz Inicijativu za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI), odnosno njen regionalni centar za borbu protiv prekograničnog kriminala u Bukureštu.

U izveštaju se posebno razmatra situacija na Kosovu, koje je, pod upravom UN-a, “uspešno pred sud izvelo pojedince optužene za terorizam i razvilo nove mehanizme sprečavanja finansiranja terorista”. U tom kontekstu se pominje zakon koji reguliše zabranu pranja novca, usvojen u februaru. Radikalne islamske organizacije su bezuspešno pokušale da regrutuju sledbenike među albanskim muslimanima na Kosovu, navodi se u izveštaju. U junu prošle godine Albanija je uhapsila i izručila Kosovu Florima Ejupija, optuženog za teroristički napad na srpski autobus 2001. godine. Ejupi je optužen za terorizam i ubistvo, podseća Stejt department i ističe da su UNMIK i privremene kosovske institucije sarađivale sa SAD i drugim vladama, razmenjujući informacije i sprovodeći istrage grupa koje se dovode u vezu sa teroristima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: