Četvrtak, 24.02.2005.

14:29

Antisemitizam i Srbija

Malobrojna jevrejska zajednica u Srbiji i Crnoj Gori, koja broji oko 3.000 ljudi, sve je više izložena pretnjama i pritiscima.

Izvor: B92

Default images

Predstavnici Saveza jevrejskih opština kažu da u Srbiji postoji neprimetni antisemitizam, koji se "neprimetno uvlači" u institucije kulture i izdavačke kuće. Zbog toga što nadležni organi i vlast ne reaguju adekvatno, malobrojni Jevreji zabrinuti su i apeluju na sve političke i druge činioce u zemlji da učine sve i stanu na put antisemitizmu.

Jedino što nedostaje najgorem obliku antisemitizma jesu fizički napadi na pripadnike tog naroda, rekao je predsednik Saveza Jevrejskih opština u SCG, Aca Singer. Osamdesettrogodišnji Singer, čovek koji je preživeo Aušvic, u poslednje vreme sve češće dobija preteće pozive i pisma u kojima mu se poručuje da se iseli iz Srbije i da je kriv za razbijanje Jugoslavije i za bombardovanje Srbije.

"Kako je moguće da u Srbiji ima antisemitizma, kad gotovo da nema Jevreja? Izgleda da za antisemitizam nisu ni neophodni Jevreji. Za antisemitizam su dovoljni samo antisemiti. U nekim gradovima Srbije ima antisemitizma, iako Jevreje niko nikada nije video, niti za njih čuo", kaže Singer.

Predstavnike jevrejske zajednice posebno zabrinjava izostanak adekvatne reakcije države u slučajevima ispoljavanja antisemitizma, iako, kako tvrde, niko od političkih lidera u Srbiji ne podržava te pojave. "Izostanak reakcije države posebno je izražen u slučajevima izdavanja knjiga sa antisemitskim sadržajem", kaže Aleksandar Lebl, predsednik Komisije za praćenje pojava antisemitizma. Ove knjige su, po pravilu, među najprodavanijim na sajmovima knjiga. "Pored ispisivanja grafita popu 'Smrt Jevrejima' i slično, slanja pisama u kojim se preti ubistvima, objavljivanja antijevrejskih tekstova u medijima i drugo, naročito je intenzivno objavljivanje antisemitske literature. Na sajmovima i salonima knjiga, u knjižarama i na ulicama i dalje se u novim izdanjima prodaju zabranjeni 'Protokoli sijanskih mudraca', a jedan od izdavača na koricama te knjige je crvenim slovima, kao reklamu, napisai 'ZABRANJENO'".

Baštine Hitlerovo delo

Konferncija za štampu u Savezu jevrejskih opština SCG (B92)
Poslednjih dana javnost je uzdrmalo pravljenje spiskova preostalih Jevreja u Srbiji, koji su se pojavili na jednom nacističkom sajtu postavljenom u Sjedinjenim Državama. Učesnici foruma iz Srbije postavili su čak i tačne adrese i kućne telefone čitavih porodica na taj sajt, ali su ti spiskovi naknadno skinuti, dok je na sajtu ostao spisak imena. Književnik Filip David kaže da je poznato ko je spiskove postavio: "Iza toga stoji jedna organizacija, koja je po mnogo čemu nasledila 'Obraz', ali je mnogo ekstremnija od 'Obraza'. To su 'Rasionalisti Srbije'. Oni za sebe kažu da su rasisti i nacionalisti i direktno se pozivaju na Hitlerovu ideologiju".

Program ove grupacije, kaže David, očigledno su pisali intelektualci, a ne "skinhedsi". Vlasti bi, ukoliko žele, lako mogle da uđu u trag ovoj grupaciji, pošto "rasionalisti", odnosno rasisti i nacionalisti, imaju svoje glasilo, koje se izdaje u Jagodini, kao i svoj sajt.  

Advokat Saveza jevrejskih opština, Nebojša Samardžić, kaže da ne postoji nijedna presuda zbog širenja antisemitizma u Srbiji. Zakon ni ne poznaje antisemitizam, već se sudski postupci mogu pokretati samo na osnovu zakonske zabrane širenja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti. Savez jevrejskih opština reagovao je do sada samo u najekstremnijim slučajevima antisemitskog izdavaštva, ali bez uspeha na sudu. "Na žalost, praktično nemamo ni jednu osuđujuću presudu, a u najvećem broju slučajeva imamo oslobađajuću presudu, čak i u slučajevima u kojima se radi o vrlo konkretnim antisemitskim spisima".

Samardžić je posebno skrenuo pažnju na tužbu Saveza protiv protiv Ratibora Đurđevića, prvog čoveka izdavačke kuće "Ihtus - hrišćanska knjiga", koja je specijalizovana za antisemitsko izdavaštvo. Sud je Đurđevića proglasio nesposobnim za učešće u sudskom procesu zbog starosti, iako je Đurđević i nakon toga nastavio da izdaje antisemitsku literaturu i piše antisemitske uvodnike.

Savez jevrejskih opština poslao je zvaničan predlog Vladi Srbije da se zabrana antisemitizama i negiranja postojanja Holokausta uvrsti u Krivični zakonik Srbije, što je već slučaj u većini zemalja EU. Na šezdesetu godišnjicu oslobađanja logora Aušvic, Ujedinjene nacije i mnoge zemlje ponovo su označile antisemitiam kao globalno zlo, pozivajući na intenziviranje borbe protiv te pojave. Borba protiv antisemitizma najbolji je dokaz demokratičnosti jednog društva, poručili su učesnici konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: