DB uništio preko 35.000 stranica

Državna bezbednost je u periodu oktobar-decembar 2000, samo u sedištu DB uništila ukupno 11.490 dokumenata.

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2004.

15:03

Default images

Reč je o ukupno 35.753 stranice. U pisanoj informaciji Centra resora Državne bezbednosti Beograd, u koju je B92 imao uvid, postoje i tačni podaci o tome koliko je dokumentacije uništeno u celoj Srbiji.

Za dokument koji potvrđuje da je DB sistematski uništio deo dokumentacije za period od 1998. do 2000, objavljen u emisiji TV B92 "Insajder", bivši članovi Vlade Srbije tvrde da nisu znali za dokument koji potvrđuje da je DB uništila deo dokumentacije. Međutim, prema saznanjima B92, taj dokument dostavljen je tadašnjem članu Vlade i ministru policije Dušanu Mihajloviću. U pisanoj informaciji Centra resora Državne bezbednosti Beograd, u koji je B92 imao uvid, postoje i tačni podaci koliko je dokumentacije uništeno u celoj Srbiji.

Osim toga, prema saznanjima B92, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, koji je dobio dokument, imao je obavezu da o tome obavesti tadašnje članove Vlade. Mihajlović je, kako tvrde naši izvori, to i pomenuo na jednoj od sednica Vlade, na šta se niko nije obazirao, jer je bila dovoljna činjenica da je Rade Marković u zatvoru.

Ipak, zanimljiva je činjenica da bivši zamenik šefa DB-a Zoran Mijatović, koji je zahtevao istragu o spaljivanju, sada za B92 navodi da je dokument video prvi put u emisiji B92 "Insajder", ali ne poriče njegovu autentičnost. U dokumentu, prikazanom u emisiji "Insajder", međutim, navodi se da je svojevrsna istraga o spaljivanju dokumentacije urađena upravo po nalogu Zorana Mijatovića. Mijatović sada samo pretpostavlja da je ta informacija pripremana za tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i premijera Zorana Đinđića. Mijatović, ujedno, objašnjava da su zbog toga vršene konsultacije sa Okružnim sudom, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog dela i kako to treba procesuirati.

"Da je nalog dat sa vrha službe, da je on realizovan neposredno preko načelnika centrala, pa preko njihovih pomoćnika u linijama rada, pa do poslednjeg operativca, onako od oka gledano, mi bismo došli u situaciju da podnsemo krivične prijave protiv oko 150 ljudi. Ja sam siguran da ta krivična prijava nije podneta jer mi taj posao nismo stigli da obavimo jer smo uglavnom imali neke prioritete", kaže Mijatović. On, međutim, tvrdi i da su svi predmeti koji su uništavani mikrofilmovani, tako da je moguća njihova rekonstrukcija: "Ja ne mogu da budem garant, posle odlaska mene i Gorana Petrovića, da je sa mikrofilmom sve u redu. Ja samo govorim da je praksa u službi DB-a bila da se svi predmeti mikrofilmuju. Znači, ja ne mogu biti garant da se to danas nalazi u stanju u kom je bilo kada smo Goran Petrović i ja bili na čelu resora."

Podsećamo, u dokumentu u čiji je posed došla ekipa "Insajder" stoji da je 2001. naređeno uništavanje i mikrofilmova.

Sa druge strane, aktuelni ministar policije Dragan Jočić najavljuje svu pomoć, ali bez preciznog objašnjenja šta to podrazumeva: "U svakom slučaju, normalno je da je to u delokrugu Ministarstva i Bezebednosno-informativne agencije, a to je i bio predmet njenog rada. U svakom slučaju, mi ćemo pomoći nosiocu tog posla u domenu koji se od nas bude tražio. Dakle, preduzećemo sve radnje u cilju otkrivanja istine."

U to vreme predsednik Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarković rekla je kratko za B92 da dokument o uništavanju dokumentacije RDB-a nikada nije ni stigla do suda, kao i da pretpostavlja da se to, kako je rekla, zaglavilo negde izmedju tužilaštva i policije.

Predsednik Odbora za bezbednost u republičkom parlamentu Milorad Mirčić rekao je za B92 da će se članovi Odbora na sledećoj sednici 26. novembra, kada je planirano podnošenje Izveštaja o radu Bezbednosno informativne agencije, verovatno raspravljati i o uništavanju dosijea: "To je period nakon 5. oktobra, postrevolucionarni, i u svakom slučaju će biti interesanstno da se vidi da li se, u skladu sa prirodom revolucije, radilo na uništavanju dokumenata, kada je u pitanju BIA."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: