Nuklearni reaktor podmornice neutralisan, podignute optužnice protiv odgovornih

Izvor: B92

Subota, 30.08.2003.

10:44

Default images

Rusko tužilaštvo je zbog potapanja atomske podmornice K-159 podiglo više optužnica protiv više odgovornih oficira ratne mornarice. Podmornica KA-159 sa deset članova posade potonula je u noći između subote i nedelje u Barencovom moru na dubinu od 170 metara, dok je bila na putu ka Zavodu za remont brodova. Glavni vojni tužilac Aleksandar Savenkov saopštio je novinarima da su optužnice zbog kršenja pravila upravljanja brodom podignute protiv oficira Severne flote i jedne od jedinica podmornice. Tužilac je kazao da je "već sada jasno da je rukovodstvo Severne flote prekršilo zakon", dodajući da je "neposredno" krivično odgovoran zamenik komandira podmorničke divizije Sergej Žemčugov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tokom posete Italiji da će biti "sprovedena detaljna istraga" o incidentu i da će uzroci biti otkriveni. "Tragedija u Barencovom moru govori o tome da more zahteva disciplinu i ne oprašta nemar i greške", kazao je Putin.

Spasioci su iz mora izvukli jednog mornara, čije se zdravstveno stanje ocenjuje kao zadovoljavajuće. Izvučena su i tela dva nastradala mornara, a za ostalih sedam se pretpostavlja da su ostali zarobljeni u podmornici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: