SEEMO i IPI zabrinuti zbog stanja slobode medija u Srbiji

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.04.2003.

18:09

Default images

Organizacija medija u Jugoistočnoj Evropi, SEEMO, i Međunarodni institut za štampu, IPI, izrazili su u četvrtak duboku zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji, reagujući na kršenje zakonske procedure u izboru članova Saveta za radio-difuziju i nedavne pretnje novinarima Gordani Suša u Beogradu i Vukašinu Obradoviću u Vranju. U otvorenom pismu premijeru Srbije Zoranu Živkoviću i predsednici Parlamenta Nataši Mićić, SEEMO i IPI izrazili su zabrinutost i zbog odlaganja privatizacije društvenog kapitala Radija B92. SEEMO i IPI pozvali su Vladu i Parlament da učine sve kako bi osigurali novinarima da slobodno rade i da ispitaju sve postupke koji su primenjeni protiv novinara tokom vanrednog stanja. Zatražena je i provera svih optužbi koje se tiču šefa Vladinog Biroa za komunikacije Vladimira Popovića od početka njegovog rada u Vladi. U tom smislu, posebno su pomenute verbalne pretnje i uvrede koje je Popović uputio glavnoj urednici VIN Gordani Suša, pošto je emitovana emisija u kojoj je potpredsednika Vlade Nebojšu Čovića pitala o statusu Popovića u Vladi. SEEMO je naveo da, prema informacijama koje je primio preko telefonske linije za pomoć novinarima u Jugoistočnoj Evropi, to nije prvi incident u koji je umešan Popović.
SEEMO i IPI zatražili su i razrešenje dva člana Saveta za radio-difuziju i ponavljanje procedure izbora zbog kršenja zakonske odredbe da imena kandidata i njihove biografije moraju biti poznate javnosti najmanje 30 dana uoči izbora Saveta. Takođe, od Vlade je zatraženo da predloži Parlamentu da izmeni pojedine odredbe Zakona o javnom informisanju koje su domaći stručnjaci, koji su učestvovali u izradi nacrta tog zakona, odbacili kao neprihvatljive. Kao primer je navedena odredba prema kojoj država može da osnuje novinsku agenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: