Uhapšeni "zemunci" i "surčinci"

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2003.

12:13

Default images

U potrazi za članovima grupe koja je organizovala ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića i opsežnoj akciji protiv organizovanog kriminala policija je u pritvoru zadržala više od 50 vođa i članova sedam najvećih mafijaških klanova, saopšteno je danas u srpskoj vladi.

U Srbiji su ukupno privedene 3.682 osobe, od kojih je 1.075 zadržano u pritvoru. Samo u Beogradu policija je privela 1.497 lica, od kojih je 591 zadržano u pritvoru. Tim podacima obuhvaćene su i osobe za koje se zna da su članovi mafijaških klanova, ali i osobe koje su bile povezane sa podzemljem.

Članovima i vođama najvećih mafijaških grupa, čiji je spisak podeljen novinarima na brifingu u srpskoj vladi, određen je pritvor od 30 dana. Među članovima sedam najvećih klanova najviše je osoba iz zemunske i iz surčinske bande.

Najviše zadržanih u pritvoru do 30 dana je iz "Zemunske grupe" - njih 29.

Iz "Surčinske grupe" zadržano je u pritvoru 13 osoba, a iz "Bežanijske", "Voždovačke" i "Grupe Amerika" po tri. Iz "Kekine grupe" i "Arkanove grupe" u pritvoru do mesec dana zadržana su po dva pripadnika.

Osobe zadržane u pritvoru osumnjičene su za različita krivična dela, medju kojima su ubistva, preprodaju droge, razbojništva, krađe i krijumčarenje vozila, ucene, otmice i zelenaštvo.

Pripadnici "Zemunske grupe", koji su zadržani u pritvoru su: Zoran Vukojević zvani Vuk, Dragan Ninković zvani Prevara, Milan Jurišić zvani Juriško, Aleksandar Davidović zvani Džeronimo, Ognjen Martinović zvani Ogi, Olja ili Krivi, Loran Milić zvani Locko, Dušan Tišma, Zoran Borojević, Dragan Vujičić zvani Bego, Darko Đorđević, Aleksandar Zdravković zvani Aca, Srdjan Jezdimirović i Gradiša Katić.

Iz "Zemunske grupe" zadržani su u pritvoru i Nenad Lemajić, Davor Marin, Srđan Mijailović zvani Englez, Dragan Miladinović zvani Gagec, Saša Petrović, Đorđe Slavković, Slavko Stevanović zvani Šumski, Nebojša Krnajski zvani Krnja, Dejan Vračar, Dejan Novaković, Vladimir Rakita, Milenko Čančarević, Aleksandra Šekularac, Ljubica Šerić i Milan Vuković zvani Kastelo.

Iz "Surčinske grupe" u pritvoru su zadržani Milan Narančić zvani Limun, Ljubomir Jovanović zvani Stakleni, Predrag Ranković zvani Peconi, Nebojša Dangubić, Marko Ivković, Đorđe Jovanović, Saša Jovanović zvani Mrša, Igor Kokot, Milenko Radaković, Zoran Đorđević, Goran Nikolić, Savo Raković i Nikola Čudić.

Iz "Bežanijske grupe" zadržani su u pritvoru Goran Mijatović zvani Mita, Danko Nikolić i Slaven Jelić, a iz "Voždovačke grupe" Vladan Kontić zvani Konta, Zoran Branković i Predrag Stojanović.

Iz "Grupe Amerika" u pritvoru su Veselin Raičević zvani Meda i Mileta Miljanić, a iz "Kekine grupe" Mario Milosavljević i Aleksandar Dabić zvani Daba. Iz "Arkanove grupe" zadržani su u pritvoru Stojan Novaković zvani Cope i Rade Rakonjac.

Predstavnici srpske vlade novinarima su rekli da istraga napreduje veoma dobro i da je pitanje sati ili dana kada će biti potpuno kompletirani svi detalji i dokazi o nacicnu na koji je organizovano i izvršeno ubistvo premijera Đinđića i o ljudima koji su u tome učestvovali.

U Novom Sadu pritvoreno je 65 osoba, a veliki broj pritvorenih je i u Jagodini (42) i Sremskoj Mitrovici (41).

Policija navodi da je u Novom Sadu pritvoren Dalibor Nišević zvani Čoda, zbog krivičnih dela vezanih za drogu, dok su u Sremskoj Mitrovici privedeni Predrag Dragović zvani Smrda, Živko Odbašić zvani Bata king i Nenad Vasić zvani Luksemburac, zbog krivičnih dela nasilja, razbojništava, provalnih krađa, iznuda i krađe vozila.

U Jagodini se u pritvoru nalazi Dušan Jovanović zvani Dule Dobričevac, zbog iznude i trgovine belim robljem, kao i Đorđe Mehović Đokica i Milan Magdić Magda zbog krivičnih dela vezanih za drogu.

U Kruševcu je pritvoreno 38 osoba, Šapcu 34 i Nišu 33 osobe.

Među pritvorenim Šapčanima nalazi se u Rašid Sakić zbog trgovine drogom. U Nišu su pritvoreni zbog trgovine drogom Veselin Ajković Vesko, Ivan Antić Šica i Ivan Ljubomirović zvani Ljuba Labud.

U Čačku je pritvoreno 29, a u Novom Pazaru 28 osoba. Pritvoreni u Čačku uglavnom se vezuju za razbojništva, iznude i provalne krađe, dok je Novi Pazar vezan za krivična dela trgovine belim robljem i trgovinu drogom.

Policija je u Zaječaru pritvorila 28, Kragujevcu 25, Užicu 20, Subotici 19, Kraljevu i Požarevcu 18, Leskovcu i Boru 14, Pančevu 13 osoba.

Među privedenim u Požarevcu nalazi se i Mlađan Mićić "Pacov", koji je, prema navodima policije, pripadnik "Zemunskog klana".

Pripadnici MUP-a Srbije su zbog više teških krivičnih dela pritvorili i devet osoba u Somboru i Smederevu, osam u Valjevu po dve osobe u Pirotu i Kikindi i jednu osobu u Prokuplju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: