Utorak, 28.11.2006.

15:08

Simović nije mogao da se izjasni

Aleksandar Simović kaže da ne može da se izjasni o optužnici za ubistvo premijera jer prvo treba da je pročita.

Izvor: B92, Beta

Default images

Simović, pripadnik Zemunskog klana, doveden je danas u Specijalni sud, gde mu je sudsko veće koje sudi optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića uzelo lične podatke. Optuženi se skrivao više od 3,5 godine nakon ubistva Đinđića 12. marta 2003.

Podsetimo, Simović je u istrazi koja se protiv njega vodi u vezi sa ubistvom Vukojevića odlučio da se brani ćutanjem, odnosno on je samo negirao svoje učešće u ubistvu i dalje nije želeo da odgovara na pitanja.

Iz toga može da se nasluti da će se slično ponašati i u sudnici Specijalnog suda na suđenju za ubistvo premijera.

Portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je za B92 da je protiv Aleksandra Simovića pokrenuta i istraga za ubistvo svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka.

Tomo Zorić kaže da su vrlo neozbiljne tvrdnje pojedinih advokata da će pojavljivanje Aleksandra Simovića produžiti proces za ubistvo premijera Đinđića.

"Na teret mu se stavlja izvrešenje krivičnog dela teško ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka. Važno je da je to ubistvo rasvetljeno, to je najvažnije i za državu i za javnost. Zahtev za sprovođenje istrage je podnet. Tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima", kaže on.

"A kritike da će Simovićevo pojavljivanje na suđenju za ubistvo Đinđića produžiti proces su neozbiljene i netačne. Tužilac i sud imaju zakonske mogućnosti da spreče to, ako bi se slutilo da se ide na razvlačenje, i traže razdvajanje postupka", navodi on.

Opširnije o mogućim implikacijama hapšenja Simovića i svedočenja Dejana Milenkovića u ovom trenutku možete čitati u posebnom tekstu.

O odlaganju sednice o žalbi Ulemeka

Sudija Vrhovnog suda Srbije Milena Inić-Drecun izjavila je da je sednica na kojoj je trebalo da se razmatra žalba na drugostepenu presudu Miloradu Ulemeku, odložena isključivo zbog toga što je u isto vreme trajalo suđenje Ulemeku pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda.

Milorad Ulemek i Branko Berček žalili su se u trećem stepenu jer im je na drugom stepenu izrečena presuda od 40 godina zatvora za ubistvo Ivana Stambolića.

Koleginica Nata Mesarević je planirala da će suđenje koje se tamo odvija biti završeno do 27. novembra, i rokove smo usaglašavali kako bi  pred trećim stepenom tada počela javna sednica po žalbi Ulemeka i Berčeka, rekla je Milena Inić-Drecun.

Suđenje pred Posebnim odeljenjem nije, međutim, okočano do 27. novembra.

Predmet u Vrhovnom sudu, uslovno rečeno, može da sačeka jer je pred Okružnim sudom reč o živom predmetu, proces teče, svedoci daju iskaz, a posebna je i okolnost da svedok-saradnik mora biti obezbeđen i nije tehnički lako dovoditi ga i vraćati, rekla je Milena Inić-Drecun.

Nova sednica će biti zakazana kada se usaglase termini suđenja pred Posebnim odeljenjem, slobodni termini sudija Vrhovnog suda i slobodan termin u sudnici 1 u Palati pravde, koja je zauzeta do kraja decembra.

Prema njenim rečima, ovaj predmet će imati prioritet, i može se očekivati da će sednica biti krajem januara ili početkom februara.

Ona je takođe ukazala da je juče na neodređeno odložena i sednica, zakazana za 30. novembar, na kojoj je trebalo da se razmatraju zahtevi po vanrednom pravnom leku ostalih pravosnažno osuđenih iz predmeta Stambolić.

Razlog je, kako je naglasila, što se ta dva postupka ne mogu razdvajati. "Ako bi se desilo da se u prvom delu bilo šta odluči što bi bilo u korist ostalih saizvršilaca, ta eventualna povoljnost bi se automatski protegla i na ostale saoptužene", rekla je Milena Inić-Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: