Utorak, 21.08.2007.

14:42

Preminuo Branimir Živojinović

Prevodilac i vodeći srpski germanista Branimir Živojinović preminuo je 20. avgusta, u Beogradu, u 77. godini, posle kraće bolesti.

Izvor: Tanjug

Default images

Živojinović je rođen u Beogradu, u porodici istaknutih intelektualaca - otac Velimir Masuka, književnik, prevodilac i pozorišni reditelj, majka Danica, profesor francuskog jezika. Radio je kao profesor na Filološkom fakultetu (Odsek za germanistiku) i kao urednik u Srpskoj književnoj zadruzi.

Jedan je od osnivača Udruženja književnih prevodilaca Srbije i prvi dobitnik najuglednije prevodilačke nagrade "Miloš N. Đurić" za 1968. godinu.

Sa nemačkog, engleskog, francuskog i ruskog jezika preveo je najveće pesnike i prozaiste - Getea, Šekspira, Šilera, Novalisa, Hajnea, Rilkea, Ničea, Miltona, Ljermontova, Bodlera, Selina, Ahmatovu, Kafku, Muzila, Hesea, Mana, Kanetija...

Odlikovan je najvišim državnim i stručnim nagradama, pa i Krstom Savezne Republike Nemačke za zasluge.

Sahrana će biti u petak, 24. avgusta, u 14 časova, na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: