Subota, 21.06.2014.

19:42

Ko su smenjeni načelnici

Državni vrh Srbije doneo je odluku da smeni sve šefove uprava u policiji. Kada su došli na čelo uprava i šta je sve obeležilo radni vek smenjenih načelnika?

Izvor: Politika

Default images

O sme­nje­nom na­čel­ni­ku UKP-a Ro­do­lju­bu Mi­lo­vi­ću do­stup­no je ve­o­ma ma­lo bi­o­graf­skih po­da­ta­ka.

Rodoljub Milović je doskora slovio za nepotkupljivog profesionalca odlučnog u borbi protiv korupcije i kriminala, koji je zaslužan za hapšenje mnogih vođa kriminalnih klanova. Zajedno sa Veljovićem njemu se u zaslugu pripisuju i privođenja tajkuna za koje su mnogi mislili da nikada neće završiti iza rešetaka.

Na čelo UKP-a, prema dostupnim podacima, Milović je došao u avgustu 2005. godine sa činom policijskog potpukovnika. Pre toga je radio u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK). Na mesto načelnika Kriminalističke uprave SUP-a Beograd postavljen je u vreme ministrovanja Dragana Jočića. Bio je jedan od operativaca koji su radili na razbijanju „zemunskog klana”, a sačinio je zapisnik kada je Zvezdan Jovanović, osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, priznao krivicu.

Milović je u žižu javnosti dospeo pre dve godine, kada se pojavila informacija da je njegova uprava neovlašćeno prisluškivala predsednika Tomislava Nikolića i tadašnjeg vicepremijera Aleksandra Vučića, piše <a href="http://www.politika.rs/" class="text-link" target= "_blank">Politika</a>.

Milović je 2011. godine, kada je bio policijski inspektor, dobio Medalju za hrabrost „Miloš Obilić”, kojom ga je odlikovao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić. Deset godina ranije odlikovao ga je predsednik SRJ Vojislav Koštunica Ordenom za zasluge iz oblasti odbrane i bezbednosti drugog stepena, a Svetozar Marović 2003. Ordenom prvog stepena. Dobitnik je i najvišeg priznanja španske policije za saradnju oktobra 2013. godine.

Zoran Tomašević

U junu 2011. godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić odlikovao je Zorana Tomaševića, načelnika Uprave za obezbeđenje, zlatnom medaljom za revnosnu službu.

Reč je o ordenu „za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti javne bezbednosti“. Tomašević je, inače, jedno vreme bio i lični Dačićev pratilac, i to istovremeno kada je imenovan za načelnika Uprave za obezbeđenje. Prethodno je bio i telohranitelj Milana Milutinovića, u vreme dok je on bio predsednik Srbije. U profesionalnoj biografiji navodi se i da je Tomašević bivši pripadnik SAJ, sa najvišim ocenama, te da je rukovodio obezbeđenjem poseta Džozefa Bajdena, Hilari Klinton i Vladimira Putina Beogradu, za šta je dobio sve pohvale američkih i ruskih službi.

Mladen Kuribak

General policije Mladen Kuribak, dojučerašnji načelnik Uprave policije, diplomirao je na Defektološkom fakultetu u Beogradu.

U Policiji je počeo da radi još 1979. godine, u Pančevu kao policajac-pozornik. Do 2004. godine napredovao je do načelnika Odeljenja policije u Pančevu, a od početka 2005. godine radio je kao zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a. Iste godine u oktobru imenovan je na mesto načelnika Uprave policije MUP-a. Važio je za blisku i osobu od poverenja Milorada Veljovića, direktora policije. Zaslužan je za formiranje Odeljenja za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama MUP-a.

Nenad Banović

General policije Nenad Banović je od 2008. godine bio prvi čovek Uprave granične policije, kada ga je na mesto načelnika imenovao Ivica Dačić, za vreme svog mandata ministra unutrašnjih poslova. Banović je slovio za osobu od poverenja ministra Dačića. Jedan je od najzaslužnijih za dolazak naše države na „belu šengen” listu i nalazi se na čelu Komisije za praćenje bezviznog režima.

U Upravi granične policije počeo je da radi 1999. godine na mestu inspektora za strance. U 2004. godini dolazi na mesto šefa Odseka za strance Uprave granične policije, a 2006. godine je postavljen na mesto načelnika Odeljenja za strance ove uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: