Četvrtak, 20.11.2014.

15:39

"Sankcije Rusiji? Ne ovih godina"

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da Srbija "u ovom trenutku neće uvoditi sankcije Rusiji", ali i da članstvo u EU podrazumeva zajedničku spoljnu politiku.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Ja sam od Hana čuo ono što i vi - da Srbija nije član EU, da je samostalna u vođenju spoljne politike, ali da bi članstvo u EU podrazumevalo obavezu sprovođenja zajedničke spoljne politike", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta s komesarom za istočno susedstvo i politiku proširenja Johanesom Hanom.

Kako je naglasio, Srbija "danas, ovih časova, ovih godina, Srbija sigurno neće uvesti sankcije protiv Rusije".

Han je naglasio da je Srbija slobodna i da za sada nema pritisaka da se u potpunosti uskladi s evropskom spoljnom politikom, ali je dodao da je uklađivanje - deo pregovaračkog postupka.

"Članice EU pažljivo prate događaje, ali kao što sam rekao, za sada nema pritisaka na zemlju da se u potpunosti uskladi s evropskom spoljnom politikom", rekao je Han, dodajući da evropska porodica očekuje da se Srbija postepeno uskladi s njenom politikom, uključujući i spoljnu politiku.

"Situacija je kakva jeste, i Evropska unija će očekivati da Srbija postepeno uskladi svoju spoljnu politiku (sa politikom Unije), ali za to je potrebno vreme", rekao je Han u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Nikolićem.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija "neće moći da ide mnogo dalje" u pregovorima s Prištinom ako Priština "nastavi da pregovara (s Beogradom) kao nezavisna država".

Prema Nikolićevim rečima, "Srbija bi morala da nađe drugog predsednika i predsednika Vlade koji bi bili spremni da razgovaraju s Prištinom kao sa nezavisnom državom" i time gaze Ustav.

Nikolić je rekao da u pregovorima s Prištinom "sve stoji", jer se ne zna ko će u ime kosovskih vlasti pregovarati s Beogradom, i da se ništa ne radi na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, i da bi se lakše pregovaralo kad bi kosovske vlasti bile iskrenije.

Predsednik Srbije, međutim, rekao je da kad Srbija bude spremna za razgovore, Srbija će biti na dogovorenom mestu u dogovoreno vreme.

Povodom medijskih napisa o tome da je Nemačka jedina zemlja EU koja blokira otvaranje prvog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, Johanesu Hanu je postavljeno pitanje ima li šanse da se Nemačka ubedi da promeni stav, na šta je on rekao:

"Najbolje ubeđivanje je realizacija onog što je dogovoreno, pa da otvaramo poglavlja".

Ranije danas, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je on "insistirao da sa Hanom razgovara o Rusiji, a da Han nije insistirao na toj temi".

"Naša je dužnost da se uklapamo u pravila EU"

Predsednik Nikolić rekao je da je svima u EU apsolutno jasno da Srbija želi da bude član Unije i da će strpljivo učestovati u procesu pregovora i rešavati probleme.

"Johanesa Hana sam dočekao u boljim okolnostima nego kada sam prvi put sreo Štefana Filea. Trebalo je ubeđivati EU šta su namere Srbije, da li su naša javna zalaganja da Srbija bude u EU iskrena. Danas, posle dve i po godine, apsolutno je jasno u Uniji da Srbija želi da bude članica", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za istočno susedstvo i politiku proširenja.

Kako je rekao, Srbija je iskreno ušla u pregovore, veoma teške po svim poglavljima i može mnogo toga da nauči od EU po pitanju ljudskih prava, sloboda, demokratije...

"Mi možemo da mislimo da bi to možda trebalo drugačije, ali ulazimo u uređenu zajednicu naroda u kojoj je to nekad regulisano drugačije nego što je to bilo kod nas i naša dužnost je da se u to uklapamo", rekao je Nikolić.

Pred Srbijom će biti uslovi koje mora da ispuni kako bi postala članica, pre toga uslove da otvori poglavlja i mi ćemo strpljivo, ali s neskrivenom željom da uspemo učestvovati u pregovorima sa EU i rešavati probleme, rekao je Nikolić.

"Ohrabreni smo od Hana da učinimo sve što je u našoj moći. Imaćemo poptunu podršku EK, pojedinačnu podršku nam pružaju mnoge članice EU. Svako želi da vidi Srbiju kako ispunjava uslove i kako je član EU jer Srbija za sobom vuče i ostali deo Balkana", naglasio je predsednik Srbije.

On je kazao i da Srbija "danas, ovog časa, ovih godina" sigurno neće uvesti sankcije Rusiji, ali da će članstvo u EU podrazumevati obavezu sprovođenja zajedničke spoljne politike.

"To bi trebalo i sada već da znaju svi građani Srbije, na koliko odricanja ćemo biti prinuđeni jednog dana kad budemo u EU", rekao je Nikolić.

Han je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu i naglasio da ovom posetom želi da ukaže na to koliku važnost Evropa pridaje pristupanju Srbije EU.

"Sa zadovoljstvom odajem priznanje na profesionalizmu i posvećenosti koje je Srbija pokazala u procesu pristupnih pregovora. Impresioniran sam velikim napretkom koji je Srbija ostvarila u skorijoj prošlosti na putu ka članstvu u EU", rekao je austrijski diplomata.

EK pozdravlja ekonomske reforme i kontinuiranu pažnju posvećenu vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i reformi državne uprave, naveo je Han.

Povoljna investiciona klima, prema njegovim rečima, zahteva napore u borbi protiv korupcije, uspostavljanje pouzdane vladavine prava i transparentne procese odlučivanja.

"Svakako, mnogo posla je pred nama i Srbija treba da nastavi da sprovodi reforme jer će tempo pregovora zavisiti od napretka u tim oblastima i od procesa normalizacije odnosa sa Prištinom", rekao je Han.

Povodom izveštavanja medija prema kojima među 27 članica EU postoji konsenzus o otvaranju prvog poglavlja, s čime se ne slaže jedino Nemačka, Hanu je postavljeno pitanje da li bi Berlin mogao da se ubedi u narednim sedmicama da promeni taj stav.

"Najbolje ubeđivanje je sprovođenje onog što je dogovoreno i onda možemo da nastavimo i otvorimo poglavlja", odgovorio je evropski komesar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: