Petak, 16.05.2014.

21:31

"Velika ruska operacija za Srbiju"

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov saopštio da je Ministarstvo pokrenulo humanitarnu operaciju velikih razmera u Srbiji, pogođenoj poplavama.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Naši timovi već rade, rame uz rame, sa Rusko-srpskim humanitarnim centrom u pogođenim oblastima i izvršavaju zadatake zaštite života i zdravlja i odvojene pomoć i žrtvama", rekao je Pučkov.

Avioni ruskog ministarstva prevezli su spasilačke timove opremljene svim onim što je neophodno za operaciju spasavanja, kao i pošiljku humanitarne pomoći koja uključuje hranu, dnevne potrepštine i lekove, prenosi Itar-Tas.

Ambasada Rusije: Srbiji odmah poslati spasioci i oprema

Rusija je, odgovarajući na apel za pomoć koji je rukovodstvo Srbije uputilo 15. maja kada je proglašeno vanredno stanje u zemlji zbog poplava, istog dana, u četvrtak, donela odluku o "pružanju bratske pomoći srpskom narodu", saopštila je večeras Ambasada Rusije u Beogradu.

Tokom prošle noći pripremljena su dva aviona "Il-76" kojima su upućeni spasilački timovi aero-mobilne grupe "Centrospas" i Centra za izvršavanje spasilačkih operacija posebnog rizika "Lider", viokotehnološka spasilačka oprema, uključujući ronilačka odela, podvodna i specijalna oprema, kao i motorni čamci, navodi se u saopštenju.

U okviru prve grupe stigla su 42 pripadnika "Centrospasa" i 29 spasilaca iz centra "Lider".

Ruski spasioci opremljeni su svim što je neophodno za pružanje pomoći i za potragu za nestalima u zoni poplava i spremni su da autonomno deluju do 15 dana.

Sa ruske strane, akcije koordinira glavni vojni stručnjak, zamenik ruskog minisra za vanredne situacije Eduard Čižikov.

Odmah po dolasku u Niš, u Rusko-srpski humanitarni centar, grupa spasilaca, uz pomoć stručnjaka iz centra koji su radili na deminiranju kod Paraćina, otišla je u Obrenovac, jednu od poplavom najugroženijih opština Srbije, koja je 90 odsto pod vodom i iz koje je potrebno evakuisati još oko 2.000 ljudi, piše u saopštenju.

Kod Obrenovca su rusku ekipu dočekali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić, i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Spasioci su odmah počeli rad, piše u saopštenju Ambasade Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: