Ponedeljak, 13.06.2005.

17:34

Veštaci: Nema trećeg metka

Na suđenju optuženima za ubistvo premijera Srbije pred Specijalnim sudom svedočenje su nastavili sudski veštaci.

Izvor: B92

Default images

Danas su svedočili balističar i obducent i to odgovarajući na pitanja odbrane. Oni su decidno odbacili mogućnost da je na premijera Srbije Zorana Đinđića pucano iz Birčaninove ili Nemanjine ulice.

Jednu od ranijih spekulacija da je na premijera Srbije pucao drugi ubica i to iz pravca Birčaninove ulice, kao i da je upravo taj treći metak, koji su čuli svedoci, pogodio premijera, prema mišljenju sudskih veštaka nemoguća je. Prema objašnjenju obducenta Dušana Dunjića i balističara Milana Kunjadića, premijer bi pao na pločnik i udario bi o žardinjeru, a njegova štaka načinila bi oštećenja na vratima. Činjenica je da premijer nema povrede na telu koje bi ukazivale na takav trag, kažu veštaci. Oni dodaju i da oštećanja na zgradi Vlade Srbije, nastala prilikom atentata, nedvosmisleno dokazuju odakle je pucano.

Podsetimo, Milan Veruović svedočio je da je čuo i treći metak. Njegov branilac Božo Prelević smatra da je neophodno uraditi rekonstrukciju i utvrditi sve činjenice, pa i to s koje strane je ubijen premijer.

Zastupnik porodice Đinđić Rajko Danilović, s druge strane, kazao je da teorija trećeg metka i pucnja iz Birčaninove ulice ne postoji, već da to samo pišu pojedini mediji koji su deo obaveštajnih struktura koje takve priče smišljaju.

Sudski veštak doktor Dušan Dunjić ponovio je da je premijer Đinđić ubijen iz Admirala Geprata i da je kada je pogođen, bio leđima okrenut ka zgradi Vlade. Premijer je bio na štakama i u to vreme leđima je otvarao vrata prema iskazu svedoka. Dakle, veštak objašnjava da je premijer bio oslonjen na desnu nogu, a da se posle pogotka zarotirao i "upao licem" u zgradu Vlade. On je dodao i da je premijerov telohranitelj Milan Veruović pogođen kada se bacio ka Đinđiću i ušao u putanju drugog metka.

Veštak Dunjić je pred sudom rekao i da je premijer bio mrtav već u automobilu, dok je vožen ka Kliničkom centru. "Njemu je srce stalo odmah nakon što je bio pogođen. U bolnici je izvršena operacija i pokušaj reanimacije i on je zvanično proglašen mrtvim u 13.30 sati", naveo je Dunjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: