Petak, 05.02.2016.

12:27

Istorijski sastanak pape i patrijarha Kirila

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril održaće sledeće nedelje na Kubi prvi, istorijski sastanak.

Izvor: B92

Istorijski sastanak pape i patrijarha Kirila
Foto: Tanjug, arhiva

U pitanju je događaj bez presedana i ogroman korak ka poboljšanju odnosa između dve crkve nakon skoro hiljadu godina.

Sastanak koji će se održati 12. februara ima veliki značaj za odnose Katoličke i Ruske pravoslavne crkve, a kako je saopšteno, centralna tema biće "progon hrišćana u modernom svetu". Papa i patrijarh će u Havani potpisati i zajedničku deklaraciju.

Patrijarh Kiril će biti na latinoameričkoj turneji od 11. februara, gde će osim Kube obići i Paragvaj, Čile i Brazil, dok je sastanak sa papom Franjom zakazan za drugi dan njegove turneje, kada će papa stići u Kubu na putu ka Meksiku.

Dvojica hrišćanskih poglavara sastaće se prvi put, a najava da će biti koraka ka zalečenju rana nastalih posle Velike šizme 1054. godine zabeležena je u novembru 2014. kada je papa Franja rekao patrijarhu Kirilu: "Ja ću ići gde god poželiš, samo pozovi i ja dolazim".

Ruska pravoslavna crkva je saopštila da se satsanak održava iz potrebe "za zajedničkim odgovorom na progon hrišćana na Bliskom istoku".

Dve crkve su u zajedničkom saopštenju navele da će sastanak označiti važnu etapu u međusobnim odnosima i pozvale "sve hrišćane da se mole Bogu da blagoslovi taj sastanak, jer bi on mogao da izrodi mnogo dobra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: