Utorak, 02.10.2007.

09:28

"Opasno zaduživanje"

Rast kredita i opasno zaduživanje građana odavno su morali biti zaustavljeni, upozorava konsultant Nebojša Katić.

Izvor: Tanjug

Default images

Nebojša Katić u autorskom komentaru za Politiku ocenjuje da bi morale biti primenjene grube administrativne mere i zaustavljeni tržišni trendovi ako se to ne može postići tržišnim instrumentima, a sva je prilika da ne može.

"Ogroman broj srpskih dužnika je u bezizlaznoj poziciji i živi, ne samo na pozajmljenom novcu, već i na pozajmljenom vremenu. Dužnici na Zapadu duguju u sopstvenoj valuti, pa njihove centralne banke rizikuju 'samo' inflaciju kada štampaju novac. U Srbiji se i štedi i efektivno zadužuje u evrima", kaže Katić.

On ističe da narednu finansijsku krizu, koja je neminovna, Narodna banka Srbije neće premostiti samo štampanjem novca i inflatornim smanjenjem dužničkog tereta, kao nekad, već će morati da obezbedi devize da bi održala stabilnost sistema.

Opširnije u Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: