Nema preživelih na letu AH5017

110 putnika i šest članova posade poginulo je u padu aviona Er Alžira na letu AH5017 u Maliju. Nema preživelih, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 25.07.2014.

08:52

Default images

Predsednik Francuske je dodao da je pronađena crna kutija i da su je francuski vojnici, koji su obezbedili mesto nesreće, poslali u Gao.

Oland je rekao da će crna kutija biti pregledana u najkraćem mogućem roku.

Istražitelji su zaključili da se alžirski avion raspao pri udaru o zemlju, saopštili su danas francuski zvaničnici.

„Avion je uništen u trenutku pada“, izjavio je za radio RTL francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Kaznev je rekao da se veruje da se avion juče srušio zbog loših vremenskih uslova, ali je dodao da „u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi“. Istovremeno, francuski ministar saobraćaja Frederik Kuvilije je rekao da snažan miris nafte iz aviona na mestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području, takođe, ukazuju da je uzrok nesreće povezan s lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, preneo je Rojters.

Nešto ranije, u Francuskoj je potvrđeno da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice s Burkinom Fasom i da je francuska vojna jedinica upućena da obezbedi mesto nesreće i prikupi prve informacije.

Avion, u kom se nalazio 51 državljanin Francuske, jasno je identifikovan uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je „Mekdonel Daglas 83“ nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da će promeniti pravac kretanja aviona „zbog naročito teških vremenskih uslova“.

U avionu su, pored francuskih državljana, bila i 24 državljanina Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Ovaj avion Er Alžira je u periodu od 2007. do 2009. pripadao španskom fudbalskom klubu madridskom Realu, prenela je danas „Marka“.

Ovo je treći incident s putničkim letovima u poslednjih nedelju dana, nakon obaranja aviona „Malezija erlajnza“ na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona „Transazije“ na letu GE222 u Tajvanu, kada je pogunilo 47 osoba.

U Alžiru se u februaru dogodila najveća avionska nesreća u istoriji te zemlje, kada je u padu vojnog aviona stradalo 77 ljudi.

EU uputila saučešće porodicama nastradalih i njihovim državama

Evropska unija izrazila je žaljenje zbog pada alžirskog aviona u Maliju i uputila danas saučešće porodicama nastradalih i njihovim državama.

„U ime Evropske unije želimo da uputimo naše najdublje saučešće porodicama žrtava nesreće prilikom pada aviona kompanije Er Alžir u Maliju“, navedeno je u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.

Evropska unija takođe upućuje izraze solidarnosti s vladama zemalja čiji su građani nastradali u nesreći, a poruku saučešća poslala je i predsednicima Francuske i Alžira, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: