Iranski avioni pucali na dron SAD

Dva iranska borbena aviona pucala su na nenaoružanu američku bespilotnu letelicu iznad Persijskog zaliva i promašila je, saopštio je Pentagon.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

22:58

Default images

U saopštenju se navodi da su SAD spremne da zaštite svoje snage u regionu.

Kako je saopšteno, incident dogodio 1. novembra, a da je američka letelica, tzv. dron, obavljala rutinsko osmatranje vazdušnog prostora nad Persijskim zalivom.

"Presreli su letelicu i ispalili višestruke hice", rekao je portparol Pentagona Džordž Litl, ističući da američka letelica "ni jednog trenutka" nije bila u iranskom vazdušnom prostoru i da je na nju pucano iznad međunarodnih voda, javila je agencija Frans pres.

SAD su s tim u vezi poručile iranskim vlastima da će nastaviti sa programom bespilotnih letelica u Persijskom zalivu u skladu sa, kako su istakle, "dugoročnom praksom i zalaganjem za bezbednost u regionu".

"Imamo čitav niz opcija, od diplomatskih do vojnih, da zaštitimo svoju vojnu imovinu i snage u regionu, a to ćemo i učiniti kada bude bilo potrebno", naglasio je Litl.

Ovaj incident mogao bi dodatno da pojača tenzije koje postoje između dve zemlje zbog spornog iranskog nukelarnog programa i hakerskih napada na iranska nuklearna postrojenja za koje Teheran optužuje Vašington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: