Oružari traže zdravstvene knjižice

Radnici Zastava oružja zatražili, nakon protestne šetnje, da se overe zdravstvene knjižice za oko 2.000 zaposlenih u toj fabrici i članova njihovih porodica.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.02.2012.

08:13

Default images

Predstavnici radnika fabrike Zastava oružje, njih oko 60, provešće noć u prostorijama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu, očekujući da nadležni reše pitanja overe zdravstvenih knjižica zaposlenih u odbrambenoj namenskoj industriji.

"Ostajemo u prostorijama Fonda ne samo večeras, već sve dok se ne sprovede zaključak vlade Srbije od 8. februara da se zaposlenima u odbrambenoj industriji overe zdravstvene knjiže za period od šest meseci", rekao je predsednik Sindikalne organziacije u Zastava oružju Dragan Ilić.

On je kazao da sindikat za sada nema zvaničnih informacija o tome da li će moći radnicima da se overe zdravstvene knjižice, ponovivši da će oni ostati u prostorijama kragujevačkog Fonda , i da će se u dežurstvima smenjivati zaposleni u fabrici oružja.

Predstavnici radnika borave u sali za sastanke na poslednjem spratu zgrade Fonda, gde su ušli jutros oko 11 sati, neposredno posle protesta ispred te ustanove.

Sindikalna organizacija Zastava oružje optužila je tokom protesta rukovodstvo Republičkog fonda za, kako kažu, opstrukciju zaključka Vlade Srbije, i istakla "da je sindikat morao da reaguje, kako ne bi došlo do tragičnih posledica, jer radici od 1. januara ne mogu da se leče".

Na protestu je, takođe, rečeno, i da fabrika nije imala sredstava da uplaćuje doprinose, a glavni razlozi za to su, nedovoljna uposlesnost kapaciteta, ali i dug države prema toj fabrici od oko 100 miliona dolara za ranije izvezene proizvode.

Delegacija radnika je posle protesta, u zgradi Fonda, predala papir sa pitanjem, direktoru kragujevačke filijale zdravstvenog osiguranja Predragu Petakoviću, na kojem piše: "Ko vam je dao prava da nama uzimate pravo na zdravstvenu zaštitu".

Petaković je u izjavi novinarima rekao "da zaključak Vlade Srbije da se overe zdravstvene knjižice zaposlenim u odbrambenoj industriji nije obavezujući", i "da Republički fond zdravstvenog osiguranja poštuje zakon".

On je kazao da će o zahtevima oružara obavestiti direktora RZZO Aleksandra Vuksanovića.

Preduzeća Zastava automobili, Zastava kamioni i Zastava oružje, prema njegovim rečima, ukupno imaju oko 5.600 zaposlenih i članova porodice kojima treba overiti knjižice.

Stanković: Dug je dug

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je danas, komentarišući štrajk oružara u Kragujevcu, da je plaćanje zdravstvenog osiguranja zakonska obaveza i da je jedno preporuka Vlade Srbije, a drugo zakonska obaveza.

"Niko neće biti uskraćen za zdravstveno osiguranje, razumem te ljude, ali preporuka vlade nije u skladu sa zakonom“, rekao je ministar.

On je kazao da je u kontaktu s premijerom Mirkom Cvetkovićem i predstavnicima Ministarstva finansija kako bi se ovaj problem što pre prevazišao.

Prema Stankovićevim rečima, Republički fond za zdravstveno osiguranje zdravstvenim ustanovama duguje 28 milijardi dinara za lekove, bolovanja, a tim novcem ministarstvo bi moglo da zaposli 2.600 medicinskih sestara, 400 lekara, 540 zdravstvenih saradnika.

Prema njegovim rečima, danas u Srbiji 750 firmi nije u mogućnosti da plati zdravstveno osiguranje i dug Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje je 840 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: