Mađarska za ratifikaciju SSP-a

Proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU treba da počne što pre, kaže ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

19:37

Default images

Mađarski ministar, koji je u poseti Beogradu, rekao je da je "optimista" u vezi s tim procesom.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, Martonji je rekao i da treba što pre da se Evropskoj komisiji prosledi zahtev za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Izuzetno je važno da se tempo procesa proširenja održi i da se perspektiva priključenja EU osigura svim zemljama", rekao je Martonji.

Kada je Srbija u pitanju, "ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (Srbije sa EU) treba da počne što pre", rekao je ministar.

"Verujem da aplikacija Srbije za članstvo treba da bude prosleđena Evropskoj komisiji što pre, kako bi Komisija mogla da započne tehnički deo posla", rekao je on.

Martonji je istakao da je politika Mađarske da podržava proces proširenja u Jugoistočnoj Evropi.

Jeremić je rekao da je bilo reči o stvarima od zajedničkog prioriteta, pre svega o integraciji Zapadnog Balkana u EU.

"Mađarska sledeće godine preuzima predsedvajanje EU i od velike je važnosti činjenica da snažno podržava proces evropske integracije Zapadnog Balkana", naveo je Jeremić.

On je izrazio zadovoljstvo što će pozicija Mađarske na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu biti snažna podrška Srbiji, za početak ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je rekao da postoje pitanja oko kojih Mađarska i Srbija "nemaju punu saglasnost", ali da po svim stvarima može da se nađe način da se sarađuje još više nego u prošlosti.

Martonji je rekao da će u Beogradu biti potpisan i memorandum o administrativnoj saradnji i pomoći mađarske vlade srpskoj vladi, u cilju pripreme članstva Srbije u EU.

Zvaničnici su se složili da se do kraja godine, a pre nego što Mađarska preuzime predsedavanje Unijom, održi sastanak vlada dveju zemalja.

Na tom sastanku će biti reči o ekonomskim odnosima, trgovini, investicijama, kulturi, manjinama i ostalim pitanjima, rekao je Martonji, izrazivši nadu da će taj sastanak biti uspešan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: