Preduzeća čekaju kupce

Podaci pokazuju da je svaka četvrta privatizacija u Srbiji neuspešna, a državi je sve teže da nađe kupce za preostala društvena preduzeća, piše “Politika“.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2009.

13:33

Default images

Kako navodi ovaj list, nema volje da se privatizacija završi, jer bi za zaposlene u društvenim preduzećima to bio kraj iluzije da imaju posao, a država nema da im ponudi drugi. Prodavci društvenih preduzeća u Srbiji u poslednje vreme nemaju sreće da udome mnoga od njih.

I to pogotovo ona najveća koja se nude na tenderima i koja sada, pri kraju privatizacije, imaju mnogo dugova i zaposlenih.

Od početka godine propalo je desetak takvih privatizacija.

Poslednji neslavni primeri su “Prva petoletka” i FAP, jer potencijalni ukrajinski kupac nije platio ono što je za njih nudio, pre njih neuspešne su bile prodaje “Elektroizgradnje” iz Bajine Bašte, Industrije stakla Pančevo, DIB-a iz Bujanovca, Industrije kablova iz Jagodine, beogradskog “Rada”, “Mostogradnje”…

Rok za okončanje privatizacije društvenog kapitala više puta je produžavan.

Iako zvaničnici tvrde suprotno, sudeći prema sadašnjim okolnostima koje diktira svetska finansijska kriza, čini se da će se o prodaji ovih preduzeća i nadalje govoriti.

Pri tom još nije “načeta” privatizacija javnog sektora i komunalnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: