Letoniji preti bankrot

Letoniji preti bankrotstvo, uprkos najavljenom vladinom drastičnom smanjenju državnih izdataka za 40 procenata, ukazuju analitičari.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

14:45

Default images

Iako je smanjivanje izdataka, koje je letonska vlada najavila u utorak, još drastičnije od ranije najavljivanih, budžetski deficit te baltičke zemlje ove godine će dostići 7,7 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To je znatno više od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, koji je tražio da minus u državnoj kasi bude maksimalno 4,9 odsto BDP-a, kako bi Letoniji dao "zeleno svetlo" za korišćenje ranije odobrenog kredita.

Sa ovim lošim vestima je ministar finansija te zemlje Ejnars Repse otputovao u sredu u Vašington na dalje pregovore sa MMF-om, koji je kao uslov za odobravanje finansijske pomoći Letoniji tražio znatno smanjenje državne potrošnje.

Letonija, međutim, s mukom nastoji da smanji javnu potrošnju kako bi ispunila uslove, postavljene u okviru 7,5 milijardi evra (9,9 milijardi dolara) vrednog finansijskog paketa za spasavanje njene posrnule privrede, koji je grupa međunarodnih institucija, sa MMF-om na čelu, ranije odobrila.

MMF je prošlog meseca već odložio transfer 200 miliona evra Letoniji iz tog kredita, jer nije, u skladu sa zahtevom Fonda, smanjila budžet na najviše 4,9 odsto od vrednosti BDP-a, prenose agencije.

Posle dugog zasedanja letonskog kabineta, ministar finansija je izjavio da je situacija prinudila vladu da obrati pažnju i na izdatke koji su do nedavno bili "nedodirljivi".

Ti izdaci, dodao je Repse, mogu da sadrže politički osetljiva pitanja, kao što su penzije i zdravstvena zaštita, koji su bili izuzeti iz prethodnih mera štednje.

Vlada Letonije, po svemu sudeći, neće uspeti da ispuni zahteve MMF-a, pošto je na njenom zasedanju premijer Valdis Dombrovskis došao do zaključka da će i pri drastičnom smanjenju izdataka za čak 40 odsto budžetski deficit ove godine dostići visokih 7,7 procenata BDP-a.

Premijer Letonije je još u martu naveo da će od MMF-a, Evropske unije i niza institucija tražiti da toj zemlji odobre da ove godine posluje sa budžetskim deficitom od sedam procenata BDP-a.

MMF je do sada tu mogućnost odbacivao i Letoniji nije isplatio drugi deo kredita, tako da je od obećanih 7,5 milijardi evra Riga do sada dobila samo jednu milijardu.

Dombrovskis je posredstvom novinske agencije APA uputio upozorenje da Letoniji preti bankrotstvo, ukoliko do leta ponovo ne počne da dolazi novac MMF-a.

Privreda Letonije će, prema projekciji agencije za rejtinge "Fič", ove godine imati pad od 12 odsto, a Estonije i Litvanije po 10 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: