DPK i DSK potpisali sporazum

Mandatar za sastav nove vlade i lider DPK Hašim Tači i predsednik Kosova i lider DSK Fatmir Sejdiu potpisali koalicioni sporazum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2008.

18:19

Default images

Prema koalicionom sporazumu dve najveće partije kosovskih Albanaca predviđeno je da Demokratska partija Kosova, koja je na izborima 17. decembra osvojila najviše poslanickih mandata u kosovskoj skupštini, dobije mesto predsednika Skupštine, premijera, zamenika premijera i sedam ministarstava.

Demokratski savez Kosova pored funkcije predsednika Kosova, čiji bi mandat prema predlogu sporazuma trebalo da traje pet godina, dobija i pet ministarskih mesta.

Očekuje se da šef UNMIK-a Joahim Riker tokom dana potpiše amandman na ustavni okvir Kosova, kojim se uvodi odredba da mandat predsednika Kosova traje pet godina.

Deo vladajuće koalicije su i predstavnici manjinskih zajednica koji shodno ustavnom okviru dobijaju tri ministarstva.

Predviđeno je da u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova, zakazane za sredu, u paketu budu izglasani predsednik i predsedništvo Skupštine, predsednik Kosova i vlada na čelu s mandatarom Hašimom Tačijem, čime će se konstituisati kosovske institucije u skladu sa rezultatima izbora od 17. novembra.

U opoziciji ostaju Alijansa za novo Kosovo, Demokratski savez Dardanije i Alijansa za budućnost Kosova, koje zajedno imaju 34 poslanička mandata od ukupno 120 poslanika skupstine.

Za sada još nije poznato ko će od predstavnika političkih partija kosovskih Srba biti uključen u vladu Kosova, ali je izvesno da će dobiti Ministarstvo za povratak i zajednice.

Mandatar Tači je najavio da će sutra, nakon još jednog kruga konsultacija s predstavnicima manjinskih zajednica, odlučiti ko će biti ministri predstavnici manjina u budućoj vladi.

Raspodela resora

Demokratska partija Kosova je dobila sporazumom ministarstvo privrede i finansija, ministarstvo za energetiku i rudarstvo, ministarstvo za saobraćaj i telekomunikacije, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja kao i ministarstvo javnih službi.

Demokratskom savezu Kosova su pripali ministarstvo pravde, ministarstvo trgovine i industrije, ministarstvo zdravlja, ministarstvo kulture, omladine i sporta i ministarstvo lokalne uprave.

Predstavnici srpske zajednice će rukovoditi sa dva ministarstva - ministarstvom rada i socijalnog staranja i ministarstvom za zajednice
i povratak, dok će predstavnik neke od ostalih manjinskih zajednica voditi ministarstvo ekologije i prostornog planiranja.

DPK i DSK će istim sporazumom imati i po jednog zamenika premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: