"Korupcija i dalje vrlo prisutna"

Najviši državni funkcioneri kažu da je u Srbiji dosta urađeno u borbi protiv korupcije, ali da je ona i dalje vrlo prisutna.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.11.2007.

15:29

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Bodžidar Đelić istakao je na konfereniciji "Korupcija u Srbiji: pet godina posle", koju je organizovao Centar za liberelno demokratske studije, da pomak koji je učinjen od 2000. do danas nije zadovoljavajući jer je Srbija, po tom pitanju, jedna od najlošije rangiranih zemalja u Evropi.

On je istakao da niko ne moze biti zadovoljan brzinom promena ali da se mora nastaviti uvođenje institucionalnih inovacija koje će pomoći u borbi protiv korupcije, kao što su ombudsman, poverenik za informacije od javnog značaja, ali i formirati nove kao što je agencija za borbu protiv korupcije.

Ministar pravde Dušan Petrović ocenio je da je problem korupcije jedna od ključnih tema jer će od napretka u borbi protiv te pojave zavisiti da li je Srbija napredovala kao država.

Prema rezultatima istraživanja, kako je naveo, između 70 i 75 odsto građana smatra da u pravosuđu i sudstvu korupcija postoji i to je nešto sa čim se mora izboriti.

Petrović je ponovio da postoji veliki broj zastarelih krivičnih predmeta, zastarelosti u izvršenju, izricanja blagih kazni i kazni ispod zakonskog minimuma i dodao da građani smatraju da je upravo korupcija uzrok lošeg rada sudova.

Ministar policije Dragan Jočić naglasio je da je korupcija patološka pojava i univerzalni društveni problem koji se teško otkriva i uočava jer to onemogućavaju tehnokratija, birokratija i politika.

"Korupcija je opasan društveni problem jer iz nje proističu svi oblici organizovanog kriminala ali i terorizma", kazao je Jočić i naglasio da su uzroci korupcije proces tranzicije u kojem se zemlja nalazi, neefikasnost pravosuđa i policije, neefikasnost kontrolnih organa, nedoslednost primene zakona i otpor promenama.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić naglasio je da je korupcija komplikovan problem koji se mora raščlaniti da bio rešen jer se u isto vreme mora boriti sa posledicama i uzrocima korupcije.

Dinkić je istakao da komplikovane birokatske procedure pogoduju korupciji i da bi prvi korak u borbi moralo da bude njihovo uprošćavanje i najavio da će taj projekta pod nazivom "Giljotine propisa" biti lansiran do kraja godien.

Ministar finansija Mirko Cvetković kazao je da se to ministarstvo sa korupcijom bori kroz primenu već postojećih propisa, kao što su zakoni o javnim nabavkama, budžetskom sistemu, poreskoj administraciji i o finansiranju političkih stranaka.

Cvetković je istakao i da se mora unaprediti rad Uprave carina i Poreske uprave koje posluju u okviru tog ministarstva.

Na današnjoj konferenciji predstavljena je i studija Centra za liberalno demokratske studije o korupciji u Srbiji od 2001. do 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: