Telekom i dalje drži monopol

Iako je prošlo dve godine kako je monopol Telekoma istekao, ta firma još uvek jedina pruža usluge fiksne telefonije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2007.

16:31

Default images

Deregulacija, odnosno smanjenje propisa, na tržištu mobilne telefonije i bankarskog sistema građanima Srbije je pružila mogućnost da od mnogobrojnih usluga tri mobilna operatora i velikog broja banaka izaberu usluge za koje smatraju da su po njih najpovoljnjije. Međutim, to nije slučaj i sa fiksnom telefonijom.

Telekom Srbije ima 2,7 miliona korisnika fiksne telefonije, od kojih su 290.000 dvojnici, a 350.000 korisnika priključeno je na analogne telefonske centrale.

U Ministarstvu telekomunikacija Srbije kažu da za sada očekuju da će do kraja godine biti održano javno nadmetanje za dobijanje dozvole za ulazak u ovaj posao, dok u susednoj Hrvatskoj već dve godine uspešno posluje nekoliko privatnih operatora fiksne telefonije.
U Srbiji je deregulacija tržišta fiksne telefonije još u domenu usvajanja pravilnika o izdavanju odobrenja za izgradnju i iznajmljivanje resursa telekomunikacionih mreža.

Tek kada Agencija za telekomunikacije RATEL usvoji ovaj pravilnik, potencijalnim operatorima je moguće dozvoliti bavljenje tom delatnošću, kaže državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo Milenko Cvetinović.

Na tržištu Srbije od 17. jula počela je sa radom telekomunikaciona kompanija SkajTel Srbija, koja bi putem internet konekcije, tzv. voip-a, trebalo da obezbedi jeftinije telefoniranje.

Međutim, u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo kažu da ta firma nema licencu za poslovanje.

Problem napretka tehnologije i kaskanje srpskih javnih preduzeća i njihovog monopola i ranije je bio predmet spora između tih preduzeća i privatnih firmi. Tako su se nekoliko godina unazad oko voipa sa Telekomom sukobili privatni provajderi.

Stradali su građani koji nisu mogli da koriste Internet za telefoniranje u inostranstvo po cenama lokalnog poziva.

Korišćenje te tehnologije na kompjuteru je svakodnevno, a postoje i posebni telefonski uređaji koji se priključuju na kompjuter. Dokle je otišla ta tehnologija govori i činjenica da sada u svetu već postoje mobilni telefoni koji omogućavaju korišćenje poziva putem interneta.

Detaljnije u analizi na B92.biz, a o problemima i aktuelnostima u svetu telekomunikacija i Interneta čitajte i na stranicama Tehnopolisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: