Godišnjica Pupinovog rođenja

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.10.2004.

13:58

Default images

U banatskom selu Idvor u subotu se proslavio jubilej 150 godina rođenja Mihajla Pupina.

Danas će biti otvorena i potpuno renovirana rodna kuća Mihajla Pupina. Za razliku od nje muzej posvećen ovom naučniku je u veoma lošem stanju, javlja dopisnik B92 Đorđe Vojnović.

Na čelu tima mesne kancelarije Idvora koji organizuje program proslave je i Zlatoje Vukosavljev, koji potvrđuje manje manje lep deo priče o negovanju sećanja na Mihajla Pupina, u čijem muzeju nema ni telefona.

 "Nemamo telefon jer on nije ni uveden. Muzej, kada je reč o ovoj proslavi, nije ništa uređivan. To je jako ružna scena, nisu se našla sredstva da se muzej renovira i restaurira jer je u jako lošem stanju. Dakle, 25 godina niko nije ništa uložio u tom muzeju", kaže Vukosavljev. 

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je pokrovitelj obeležavanja veka i po od rođenja Pupina, rekao je na svečanoj akademiji da bi država trebalo da pokloni punu pažnju ljudima koji su je zadužili i da mora da pokaže koliko je važno usmeriti stvaralačku energiju na izgradnju društva.

Ističući da bi svi problemi trebalo da budu rešavani novim idejama i inovacijama, Tadić je rekao da je društvo na gubitku ukoliko se ne obraća pažnja na ljude koji imaju ideje.

Generalni sekretar Odbora za obeležavanje 150-godišnjice Pupinovog rođenja Milan Božić rekao je da su susreti pronalazača 15 godina bili slamka nade da će Srbija, posle svih teškoća, pronaći put svetlosti u opštoj tami, u kojoj su prave vrednosti godinama uništavane. Božić je naglasio i da bi energija, koja se troši na dnevno-politička zbivanja, morala biti usmerena na izradu nacionalne strategije privrednog razvoja, koja će uzeti u obzir i "domaću pamet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: