Ponedeljak, 11.02.2013.

14:30

Sledeći papa biće crnac?

Već nekoliko godina u Vatikanu se "šuška" da bi Katolička crkva mogla dobiti prvog crnog papu, a to se ponovo aktuelizovalo <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=02&dd=11&nav_category=78&nav_id=685764" class="text-link" target= "_blank">današnjom papinom odlukom.</a>

Izvor: B92

Sledeæi papa biæe crnac? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

sara-je

pre 11 godina

Za cudake I ludake svaka normalna pojava je cudo nad cudima, ili od boje koze zavisi biti covjek ili ne? Ako papinstvo ustupi Svetu stolicu COVJEKU koga su Majka priroda I Otac bog pigmentirali u skladu sa bozijim I svjetovnim zakonima, ko smo mi da cijenimo ko jeste a ko nije dostojan u ovom alucaju Sv. stolice ? Ko god da bude novi papa, a posebno ako se po katolicanstvu svete duznosti prihvati COVJEK tamnije pigmentiran, neka mu je sa srecom !

šta reći?

pre 11 godina

Aleksandar Vučić: 'Stanje našeg duha je najveći problem, tačnije to što ne poštujemo nikoga i što smo destruktivni.' Ovo je univerzalan odgovor na 99% ovdašnjih komentara na bilo koju vest iz zemlje i sveta, pa i na ovu.

nekadasnji pravoslavac

pre 11 godina

Pa da.Jedino jos crnce iz Afrke i najvecu sirotinju iz Latinske Amerike interesuje ($$$iz novcanih razloga) da se pridruze takvoj jednoj crkvi.Svako pametan bezi od toga.Sada i sam papa.

mertur

pre 11 godina

Koliko li vredi ova dvorana gde ovi paraziti sede?

Maradona je imao pravo kad je rekao da je licemerno kad papa (pa i svi drugi svstenici svih vera)pricaju o siromastvu, a pogledajte ovaj raskos.

Drago mi je a i puno lakse sto sam ateista.

MoždaDaAMoždaINeda

pre 11 godina

Daćemo im Palmu, on bi im ukinuo pedofiliju, i sve bi ih poženio i poslao na medeni mesec, i još plus bi im dao malo para, a i pokazao bi im svetsko čudo, fosil koji hoda (njegov koalicioni partner, znate koji :D )

Влада

pre 11 godina

(Muslimun, 11. februar 2013 21:33)

Без неке жеље да улазим у верске расправе шта је Мухамед тврдио за себе ти не знаш,јер га никад ниси слушао како говори.Иста ствар важи и за Исуса.Уосталом сама Библија се базира на списима из трећег века.Рукописи преправљани током векова и векова преписивања нису баш неки доказ њихових стварних речи.

Muslimun

pre 11 godina

sto se mene tiče, može da bude i musliman.
(common sense, 11. februar 2013 17:02)

Zapravo Musliman nikada nemoze da bude na toj poziciji jer om samim tim prestaje da bude musliman ako pocne da coveka smatra Bogom(Arapski: Allah(Koji najlepsa imena ima))ili Bozijim sinom. I Isus(a.s.(Arapski;Alejhi Sellam - Srpski; Bog ti se smilovao)nikad nije govorio za sebe da je Bog vec jasno i bez dvosmislenosti je govorio da je Boziji Rob i Boziji Poslanik.

Poldi

pre 11 godina

Crnac ili ne, vazno je kakav je covek.
U ostalom, zasto da ne bude crnac? SAD su izabrale crnca za predsednika i to je sasvim u redu. Lepo bi bilo kada bi nas sledeci patrijarh bio neki pravoslavni Albanac. Ili je to za nas nezamislivo, takve sirokogrudne dobricine kavi jesmo?

Aleksandar

pre 11 godina

za (Jelena, 11. februar 2013 20:22)

Svaki narod imenuje Papu prema svom jeziku:
Jovan Pavle
Ivan Pavao
Giovanni Paolo
John Paul
Johannes Paulus (flamanski, holandski i švedski)
Jean Paul
Johannes Paul (nemački)
Jan Pawe³ (poljski)
JOÃO PAULO II (portugalski)
IOANNES PAULUS II (finski)
JUAN PABLO II (španski)
Ján Pavle I (češki i slovački)
itd, itd...

Jelena

pre 11 godina

Qw: "Samo da ne bude Italijan .Srbi su dobro upamtili onog Pija...41-45"
Pa, osim poslednja dva pape, svi ostali su bili Italijani. I sada najvise izgleda ima milanski nadbiskup Skola.
Jovan Pavle, a ne Ivan Pavao? Ako bas insistirate; ni jedno ni drugo, nego Djovani Paolo.
Degutantni ste vec sa tim nacistima, no time pokazujete samo svoje neznanje i ogranicenost.

freedom

pre 11 godina

Mi bi smo pre trebalo da se zamislimo zasto nikome ne moze pasti na pamet da poglavar pravoslavne crkve bude crnac, a o "njihovom" ipak svi raspravljamo ovde. Toliko o rasizmu, "hitler jugendstvu" i nasoj "sirini".

proročicavanga

pre 11 godina

komentari su vrh, sve sami proroci i ispunjenja proročanstava, biće baš kao i onaj majanski kalendar. u ostalom pa šta ako bude crnac, i crnci su katolici.

krle

pre 11 godina

@oliver
Majka "emigrirala" u Brazil. Znamo svi dobro ko su ti koji su nakon drugogo svetskog rata "emigrirrali" u južnu Ameriku. Mislim da neće dopustiti sebi opet takav luksuz... A da, oni su jeretici, sekta koja se odvojila od Hristovog učenja (imate na netu gomilu tekstova o tome).

¸Lazar dalmatinski

pre 11 godina

Dobro je pratiti razvoj situacije.Mi pravoslavni znamo ko je glava Crkve i znamo vrlo dobro braniti čistotu vjere.Papizam je čudna konstrukcija,u svakom pogledu.To je lako dokazati.Dakle,uvredu nisam napisao,ali nisam uvjeren da dogmatski stoje dobro.Šta se može.Stvar slobodnog izbora.Bio bi najsretniji da postoji pravoslavni episkop Rima,kao što je nekada bilo.Ko se odvojio od drevne Crkve i postao gospodar svega i svačega?

Oliver

pre 11 godina

@Frantisek Polutka
U pitanju je Odilo Pedro Scherer,sumnjam da je srednje ime slucajno promenjeno u nepristojno.:) Drugo,on je nemackog porekla,majka mu je cista Nemica,emigrirala u Brazil.Sumnjam da ce ponovo izabrati "Nemca".

Dr.Robert

pre 11 godina

Da li će papa biti crn ili beo ne bi ni trebalo da iko postavlja pitanje.Bio žut crn ili beo bitno je da je sposoban da na pravi način služi Bogu i navešta riječ Božju.

miroslav

pre 11 godina

Iskreno ja bih najvise voleo da sledeci 'papa" bude neki srpski politicar. Kako bi rasturio rimokatolicku crkvu. A tek Vatikansku banku. Hajde molim vas izglasajte bilo kog Srbina. Kad vas molim sto ste kukavice...

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

A Tarabic sto je prorekao: "Kada ode voljno papa i tumbanje nastane na "Jezeru", Cokiju ce ponovo izmaci Kup Radivoja Koraca...".

prosveceni ateista

pre 11 godina

Crnac, belac, ne shvatam poentu halabuke. Nesto bi to bilo senzacionalno da ljudi shvate da su ipak jednaki? Bar pred tim "bogom" kojeg besramno iznose na kladjenje.

qw

pre 11 godina

Samo da ne bude Italijan .Srbi su dobro upamtili onog Pija...41-45.A i za vreme Poljaka(JP2)
prvi su priznali sve secesije(Slovenija,Hrvatska...)

Kumrija zna najbolje

pre 11 godina

Pa staro proročanstvo kaže da će biti ukupno 112 papa i da će poslednji biti crn. Aktuelni papa, koji je dao ostavku, je 111. Ako naredni bude crnac, sve će biti kako proročanstvo i kaže 112 po redu i crn.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

A posle njega gej?
Mislim, tako to ide u americkim serijama, 80-tih su svi sefovi policijskih stanica bili crnci. Sada je to dalje evouiralo..

Kalif

pre 11 godina

Skromnost prosto odise sa ove fotografije - sve u skladu sa Hristovim ucenjem.
(Iznogud, 11. februar 2013 15:07)

Cistota odise na ovoj fotografiji- bas u skladu sa Hristovim ucenjem. Ako si ocekivao slamu i magarca u cosku onda nisi ni razumeo to ucenje. Ali, posto si Iznogud, jasno je.

Siniša M.

pre 11 godina

Sledeći Papa treba da bude hrvat! Posle španaca, hrvati su najprivrženiji katolici (naučni podatak). I trebalo bi da dobiju to mesto. Mislim da bi to bilo dobro za ceo region. Neobrazovani će odmah pomisliti da bi hrvati odmah porobili sve oko sebe.
ps. ja sam srbin

Saldzo

pre 11 godina

Pa i red bi bio da sledeci papa bude ili Afrikanac ili Latinoamerikanac. Samo u Juznoj Americi je oko 350 miliona katolika, a nikada nisu dali papu.

Oliver

pre 11 godina

Vec godinama se spekulise da ce jednog dana biti izabran "crni" papa.Dva su razloga za to.Prvo,Afrika je jedini region sveta gde broj katolika znacajno raste,dok svuda opada,narocito u Evropi.Manjak vernika u Evropi,Vatikan nadoknadjuje porastom pastve u Africi.Zbog toga je u poslednjih par decenija nagradjeno vise africkih biskupa kardinalskim sesirom.Drugi razlog tice se tenzija izmedju katolika i muslimana u Africi,koje prerastaju u prave sukobe:u Nigeriji,najmnogoljudnijoj africkoj zemlji,vodi se rat izmedju muslimana na severu-grupe Boko Haram i hriscana na jugu,u Obali Slonovace takodje,sukob izmedju muslimana i hriscana u Sudanu doveo je do cepanja drzave i formiranja nove,hriscanske drzave-Juzni Sudan.U Maliju je u toku francuska intervencija protiv islamista Ansar Dine na severu koji zele da formiraju svoju islamsku drzavu Azavad.Vatikan razmislja strateski,decenijama unapred,oni shvataju da ce u 21.veku Afrika biti popriste Hantingtonovog sukoba civilizacija.Oni shvataju da se sukob hriscanstva i islama odigrava u Africi,a kljucni element koji bi mogao odrediti ishod tog sukoba mogao bi biti izbor prvog crnog pape u istoriji.Ipak ne verujem da ce do toga doci sada u martu,nego za jos dvojicu,trojicu papa.Mislim da ce sada italijanski kardinali,koji su najbrojniji u Rimskoj kuriji i elektoralnom koledzu,izabrati svog sunarodnika.Posle dvojice pape stranaca-Poljaka i Nemca,vreme je za Italijana.Treci stranac bi bio previse.Kardinal Skola je zato favorit.

Saldzo

pre 11 godina

Pa i red bi bio da sledeci papa bude ili Afrikanac ili Latinoamerikanac. Samo u Juznoj Americi je oko 350 miliona katolika, a nikada nisu dali papu.

Oliver

pre 11 godina

Vec godinama se spekulise da ce jednog dana biti izabran "crni" papa.Dva su razloga za to.Prvo,Afrika je jedini region sveta gde broj katolika znacajno raste,dok svuda opada,narocito u Evropi.Manjak vernika u Evropi,Vatikan nadoknadjuje porastom pastve u Africi.Zbog toga je u poslednjih par decenija nagradjeno vise africkih biskupa kardinalskim sesirom.Drugi razlog tice se tenzija izmedju katolika i muslimana u Africi,koje prerastaju u prave sukobe:u Nigeriji,najmnogoljudnijoj africkoj zemlji,vodi se rat izmedju muslimana na severu-grupe Boko Haram i hriscana na jugu,u Obali Slonovace takodje,sukob izmedju muslimana i hriscana u Sudanu doveo je do cepanja drzave i formiranja nove,hriscanske drzave-Juzni Sudan.U Maliju je u toku francuska intervencija protiv islamista Ansar Dine na severu koji zele da formiraju svoju islamsku drzavu Azavad.Vatikan razmislja strateski,decenijama unapred,oni shvataju da ce u 21.veku Afrika biti popriste Hantingtonovog sukoba civilizacija.Oni shvataju da se sukob hriscanstva i islama odigrava u Africi,a kljucni element koji bi mogao odrediti ishod tog sukoba mogao bi biti izbor prvog crnog pape u istoriji.Ipak ne verujem da ce do toga doci sada u martu,nego za jos dvojicu,trojicu papa.Mislim da ce sada italijanski kardinali,koji su najbrojniji u Rimskoj kuriji i elektoralnom koledzu,izabrati svog sunarodnika.Posle dvojice pape stranaca-Poljaka i Nemca,vreme je za Italijana.Treci stranac bi bio previse.Kardinal Skola je zato favorit.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

A posle njega gej?
Mislim, tako to ide u americkim serijama, 80-tih su svi sefovi policijskih stanica bili crnci. Sada je to dalje evouiralo..

prosveceni ateista

pre 11 godina

Crnac, belac, ne shvatam poentu halabuke. Nesto bi to bilo senzacionalno da ljudi shvate da su ipak jednaki? Bar pred tim "bogom" kojeg besramno iznose na kladjenje.

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

A Tarabic sto je prorekao: "Kada ode voljno papa i tumbanje nastane na "Jezeru", Cokiju ce ponovo izmaci Kup Radivoja Koraca...".

Siniša M.

pre 11 godina

Sledeći Papa treba da bude hrvat! Posle španaca, hrvati su najprivrženiji katolici (naučni podatak). I trebalo bi da dobiju to mesto. Mislim da bi to bilo dobro za ceo region. Neobrazovani će odmah pomisliti da bi hrvati odmah porobili sve oko sebe.
ps. ja sam srbin

miroslav

pre 11 godina

Iskreno ja bih najvise voleo da sledeci 'papa" bude neki srpski politicar. Kako bi rasturio rimokatolicku crkvu. A tek Vatikansku banku. Hajde molim vas izglasajte bilo kog Srbina. Kad vas molim sto ste kukavice...

freedom

pre 11 godina

Mi bi smo pre trebalo da se zamislimo zasto nikome ne moze pasti na pamet da poglavar pravoslavne crkve bude crnac, a o "njihovom" ipak svi raspravljamo ovde. Toliko o rasizmu, "hitler jugendstvu" i nasoj "sirini".

Kalif

pre 11 godina

Skromnost prosto odise sa ove fotografije - sve u skladu sa Hristovim ucenjem.
(Iznogud, 11. februar 2013 15:07)

Cistota odise na ovoj fotografiji- bas u skladu sa Hristovim ucenjem. Ako si ocekivao slamu i magarca u cosku onda nisi ni razumeo to ucenje. Ali, posto si Iznogud, jasno je.

Kumrija zna najbolje

pre 11 godina

Pa staro proročanstvo kaže da će biti ukupno 112 papa i da će poslednji biti crn. Aktuelni papa, koji je dao ostavku, je 111. Ako naredni bude crnac, sve će biti kako proročanstvo i kaže 112 po redu i crn.

proročicavanga

pre 11 godina

komentari su vrh, sve sami proroci i ispunjenja proročanstava, biće baš kao i onaj majanski kalendar. u ostalom pa šta ako bude crnac, i crnci su katolici.

Dr.Robert

pre 11 godina

Da li će papa biti crn ili beo ne bi ni trebalo da iko postavlja pitanje.Bio žut crn ili beo bitno je da je sposoban da na pravi način služi Bogu i navešta riječ Božju.

MoždaDaAMoždaINeda

pre 11 godina

Daćemo im Palmu, on bi im ukinuo pedofiliju, i sve bi ih poženio i poslao na medeni mesec, i još plus bi im dao malo para, a i pokazao bi im svetsko čudo, fosil koji hoda (njegov koalicioni partner, znate koji :D )

Aleksandar

pre 11 godina

za (Jelena, 11. februar 2013 20:22)

Svaki narod imenuje Papu prema svom jeziku:
Jovan Pavle
Ivan Pavao
Giovanni Paolo
John Paul
Johannes Paulus (flamanski, holandski i švedski)
Jean Paul
Johannes Paul (nemački)
Jan Pawe³ (poljski)
JOÃO PAULO II (portugalski)
IOANNES PAULUS II (finski)
JUAN PABLO II (španski)
Ján Pavle I (češki i slovački)
itd, itd...

Jelena

pre 11 godina

Qw: "Samo da ne bude Italijan .Srbi su dobro upamtili onog Pija...41-45"
Pa, osim poslednja dva pape, svi ostali su bili Italijani. I sada najvise izgleda ima milanski nadbiskup Skola.
Jovan Pavle, a ne Ivan Pavao? Ako bas insistirate; ni jedno ni drugo, nego Djovani Paolo.
Degutantni ste vec sa tim nacistima, no time pokazujete samo svoje neznanje i ogranicenost.

¸Lazar dalmatinski

pre 11 godina

Dobro je pratiti razvoj situacije.Mi pravoslavni znamo ko je glava Crkve i znamo vrlo dobro braniti čistotu vjere.Papizam je čudna konstrukcija,u svakom pogledu.To je lako dokazati.Dakle,uvredu nisam napisao,ali nisam uvjeren da dogmatski stoje dobro.Šta se može.Stvar slobodnog izbora.Bio bi najsretniji da postoji pravoslavni episkop Rima,kao što je nekada bilo.Ko se odvojio od drevne Crkve i postao gospodar svega i svačega?

Poldi

pre 11 godina

Crnac ili ne, vazno je kakav je covek.
U ostalom, zasto da ne bude crnac? SAD su izabrale crnca za predsednika i to je sasvim u redu. Lepo bi bilo kada bi nas sledeci patrijarh bio neki pravoslavni Albanac. Ili je to za nas nezamislivo, takve sirokogrudne dobricine kavi jesmo?

Oliver

pre 11 godina

@Frantisek Polutka
U pitanju je Odilo Pedro Scherer,sumnjam da je srednje ime slucajno promenjeno u nepristojno.:) Drugo,on je nemackog porekla,majka mu je cista Nemica,emigrirala u Brazil.Sumnjam da ce ponovo izabrati "Nemca".

qw

pre 11 godina

Samo da ne bude Italijan .Srbi su dobro upamtili onog Pija...41-45.A i za vreme Poljaka(JP2)
prvi su priznali sve secesije(Slovenija,Hrvatska...)

Влада

pre 11 godina

(Muslimun, 11. februar 2013 21:33)

Без неке жеље да улазим у верске расправе шта је Мухамед тврдио за себе ти не знаш,јер га никад ниси слушао како говори.Иста ствар важи и за Исуса.Уосталом сама Библија се базира на списима из трећег века.Рукописи преправљани током векова и векова преписивања нису баш неки доказ њихових стварних речи.

krle

pre 11 godina

@oliver
Majka "emigrirala" u Brazil. Znamo svi dobro ko su ti koji su nakon drugogo svetskog rata "emigrirrali" u južnu Ameriku. Mislim da neće dopustiti sebi opet takav luksuz... A da, oni su jeretici, sekta koja se odvojila od Hristovog učenja (imate na netu gomilu tekstova o tome).

mertur

pre 11 godina

Koliko li vredi ova dvorana gde ovi paraziti sede?

Maradona je imao pravo kad je rekao da je licemerno kad papa (pa i svi drugi svstenici svih vera)pricaju o siromastvu, a pogledajte ovaj raskos.

Drago mi je a i puno lakse sto sam ateista.

Muslimun

pre 11 godina

sto se mene tiče, može da bude i musliman.
(common sense, 11. februar 2013 17:02)

Zapravo Musliman nikada nemoze da bude na toj poziciji jer om samim tim prestaje da bude musliman ako pocne da coveka smatra Bogom(Arapski: Allah(Koji najlepsa imena ima))ili Bozijim sinom. I Isus(a.s.(Arapski;Alejhi Sellam - Srpski; Bog ti se smilovao)nikad nije govorio za sebe da je Bog vec jasno i bez dvosmislenosti je govorio da je Boziji Rob i Boziji Poslanik.

šta reći?

pre 11 godina

Aleksandar Vučić: 'Stanje našeg duha je najveći problem, tačnije to što ne poštujemo nikoga i što smo destruktivni.' Ovo je univerzalan odgovor na 99% ovdašnjih komentara na bilo koju vest iz zemlje i sveta, pa i na ovu.

nekadasnji pravoslavac

pre 11 godina

Pa da.Jedino jos crnce iz Afrke i najvecu sirotinju iz Latinske Amerike interesuje ($$$iz novcanih razloga) da se pridruze takvoj jednoj crkvi.Svako pametan bezi od toga.Sada i sam papa.

sara-je

pre 11 godina

Za cudake I ludake svaka normalna pojava je cudo nad cudima, ili od boje koze zavisi biti covjek ili ne? Ako papinstvo ustupi Svetu stolicu COVJEKU koga su Majka priroda I Otac bog pigmentirali u skladu sa bozijim I svjetovnim zakonima, ko smo mi da cijenimo ko jeste a ko nije dostojan u ovom alucaju Sv. stolice ? Ko god da bude novi papa, a posebno ako se po katolicanstvu svete duznosti prihvati COVJEK tamnije pigmentiran, neka mu je sa srecom !

Siniša M.

pre 11 godina

Sledeći Papa treba da bude hrvat! Posle španaca, hrvati su najprivrženiji katolici (naučni podatak). I trebalo bi da dobiju to mesto. Mislim da bi to bilo dobro za ceo region. Neobrazovani će odmah pomisliti da bi hrvati odmah porobili sve oko sebe.
ps. ja sam srbin

¸Lazar dalmatinski

pre 11 godina

Dobro je pratiti razvoj situacije.Mi pravoslavni znamo ko je glava Crkve i znamo vrlo dobro braniti čistotu vjere.Papizam je čudna konstrukcija,u svakom pogledu.To je lako dokazati.Dakle,uvredu nisam napisao,ali nisam uvjeren da dogmatski stoje dobro.Šta se može.Stvar slobodnog izbora.Bio bi najsretniji da postoji pravoslavni episkop Rima,kao što je nekada bilo.Ko se odvojio od drevne Crkve i postao gospodar svega i svačega?

Kalif

pre 11 godina

Skromnost prosto odise sa ove fotografije - sve u skladu sa Hristovim ucenjem.
(Iznogud, 11. februar 2013 15:07)

Cistota odise na ovoj fotografiji- bas u skladu sa Hristovim ucenjem. Ako si ocekivao slamu i magarca u cosku onda nisi ni razumeo to ucenje. Ali, posto si Iznogud, jasno je.

qw

pre 11 godina

Samo da ne bude Italijan .Srbi su dobro upamtili onog Pija...41-45.A i za vreme Poljaka(JP2)
prvi su priznali sve secesije(Slovenija,Hrvatska...)

krle

pre 11 godina

@oliver
Majka "emigrirala" u Brazil. Znamo svi dobro ko su ti koji su nakon drugogo svetskog rata "emigrirrali" u južnu Ameriku. Mislim da neće dopustiti sebi opet takav luksuz... A da, oni su jeretici, sekta koja se odvojila od Hristovog učenja (imate na netu gomilu tekstova o tome).

Necu_u_Tor

pre 11 godina

A posle njega gej?
Mislim, tako to ide u americkim serijama, 80-tih su svi sefovi policijskih stanica bili crnci. Sada je to dalje evouiralo..

Jelena

pre 11 godina

Qw: "Samo da ne bude Italijan .Srbi su dobro upamtili onog Pija...41-45"
Pa, osim poslednja dva pape, svi ostali su bili Italijani. I sada najvise izgleda ima milanski nadbiskup Skola.
Jovan Pavle, a ne Ivan Pavao? Ako bas insistirate; ni jedno ni drugo, nego Djovani Paolo.
Degutantni ste vec sa tim nacistima, no time pokazujete samo svoje neznanje i ogranicenost.

Muslimun

pre 11 godina

sto se mene tiče, može da bude i musliman.
(common sense, 11. februar 2013 17:02)

Zapravo Musliman nikada nemoze da bude na toj poziciji jer om samim tim prestaje da bude musliman ako pocne da coveka smatra Bogom(Arapski: Allah(Koji najlepsa imena ima))ili Bozijim sinom. I Isus(a.s.(Arapski;Alejhi Sellam - Srpski; Bog ti se smilovao)nikad nije govorio za sebe da je Bog vec jasno i bez dvosmislenosti je govorio da je Boziji Rob i Boziji Poslanik.

Poldi

pre 11 godina

Crnac ili ne, vazno je kakav je covek.
U ostalom, zasto da ne bude crnac? SAD su izabrale crnca za predsednika i to je sasvim u redu. Lepo bi bilo kada bi nas sledeci patrijarh bio neki pravoslavni Albanac. Ili je to za nas nezamislivo, takve sirokogrudne dobricine kavi jesmo?

miroslav

pre 11 godina

Iskreno ja bih najvise voleo da sledeci 'papa" bude neki srpski politicar. Kako bi rasturio rimokatolicku crkvu. A tek Vatikansku banku. Hajde molim vas izglasajte bilo kog Srbina. Kad vas molim sto ste kukavice...

freedom

pre 11 godina

Mi bi smo pre trebalo da se zamislimo zasto nikome ne moze pasti na pamet da poglavar pravoslavne crkve bude crnac, a o "njihovom" ipak svi raspravljamo ovde. Toliko o rasizmu, "hitler jugendstvu" i nasoj "sirini".

Dr.Robert

pre 11 godina

Da li će papa biti crn ili beo ne bi ni trebalo da iko postavlja pitanje.Bio žut crn ili beo bitno je da je sposoban da na pravi način služi Bogu i navešta riječ Božju.

Kumrija zna najbolje

pre 11 godina

Pa staro proročanstvo kaže da će biti ukupno 112 papa i da će poslednji biti crn. Aktuelni papa, koji je dao ostavku, je 111. Ako naredni bude crnac, sve će biti kako proročanstvo i kaže 112 po redu i crn.

nekadasnji pravoslavac

pre 11 godina

Pa da.Jedino jos crnce iz Afrke i najvecu sirotinju iz Latinske Amerike interesuje ($$$iz novcanih razloga) da se pridruze takvoj jednoj crkvi.Svako pametan bezi od toga.Sada i sam papa.

mertur

pre 11 godina

Koliko li vredi ova dvorana gde ovi paraziti sede?

Maradona je imao pravo kad je rekao da je licemerno kad papa (pa i svi drugi svstenici svih vera)pricaju o siromastvu, a pogledajte ovaj raskos.

Drago mi je a i puno lakse sto sam ateista.

Saldzo

pre 11 godina

Pa i red bi bio da sledeci papa bude ili Afrikanac ili Latinoamerikanac. Samo u Juznoj Americi je oko 350 miliona katolika, a nikada nisu dali papu.

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

A Tarabic sto je prorekao: "Kada ode voljno papa i tumbanje nastane na "Jezeru", Cokiju ce ponovo izmaci Kup Radivoja Koraca...".

prosveceni ateista

pre 11 godina

Crnac, belac, ne shvatam poentu halabuke. Nesto bi to bilo senzacionalno da ljudi shvate da su ipak jednaki? Bar pred tim "bogom" kojeg besramno iznose na kladjenje.

Oliver

pre 11 godina

Vec godinama se spekulise da ce jednog dana biti izabran "crni" papa.Dva su razloga za to.Prvo,Afrika je jedini region sveta gde broj katolika znacajno raste,dok svuda opada,narocito u Evropi.Manjak vernika u Evropi,Vatikan nadoknadjuje porastom pastve u Africi.Zbog toga je u poslednjih par decenija nagradjeno vise africkih biskupa kardinalskim sesirom.Drugi razlog tice se tenzija izmedju katolika i muslimana u Africi,koje prerastaju u prave sukobe:u Nigeriji,najmnogoljudnijoj africkoj zemlji,vodi se rat izmedju muslimana na severu-grupe Boko Haram i hriscana na jugu,u Obali Slonovace takodje,sukob izmedju muslimana i hriscana u Sudanu doveo je do cepanja drzave i formiranja nove,hriscanske drzave-Juzni Sudan.U Maliju je u toku francuska intervencija protiv islamista Ansar Dine na severu koji zele da formiraju svoju islamsku drzavu Azavad.Vatikan razmislja strateski,decenijama unapred,oni shvataju da ce u 21.veku Afrika biti popriste Hantingtonovog sukoba civilizacija.Oni shvataju da se sukob hriscanstva i islama odigrava u Africi,a kljucni element koji bi mogao odrediti ishod tog sukoba mogao bi biti izbor prvog crnog pape u istoriji.Ipak ne verujem da ce do toga doci sada u martu,nego za jos dvojicu,trojicu papa.Mislim da ce sada italijanski kardinali,koji su najbrojniji u Rimskoj kuriji i elektoralnom koledzu,izabrati svog sunarodnika.Posle dvojice pape stranaca-Poljaka i Nemca,vreme je za Italijana.Treci stranac bi bio previse.Kardinal Skola je zato favorit.

proročicavanga

pre 11 godina

komentari su vrh, sve sami proroci i ispunjenja proročanstava, biće baš kao i onaj majanski kalendar. u ostalom pa šta ako bude crnac, i crnci su katolici.

Влада

pre 11 godina

(Muslimun, 11. februar 2013 21:33)

Без неке жеље да улазим у верске расправе шта је Мухамед тврдио за себе ти не знаш,јер га никад ниси слушао како говори.Иста ствар важи и за Исуса.Уосталом сама Библија се базира на списима из трећег века.Рукописи преправљани током векова и векова преписивања нису баш неки доказ њихових стварних речи.

MoždaDaAMoždaINeda

pre 11 godina

Daćemo im Palmu, on bi im ukinuo pedofiliju, i sve bi ih poženio i poslao na medeni mesec, i još plus bi im dao malo para, a i pokazao bi im svetsko čudo, fosil koji hoda (njegov koalicioni partner, znate koji :D )

Oliver

pre 11 godina

@Frantisek Polutka
U pitanju je Odilo Pedro Scherer,sumnjam da je srednje ime slucajno promenjeno u nepristojno.:) Drugo,on je nemackog porekla,majka mu je cista Nemica,emigrirala u Brazil.Sumnjam da ce ponovo izabrati "Nemca".

šta reći?

pre 11 godina

Aleksandar Vučić: 'Stanje našeg duha je najveći problem, tačnije to što ne poštujemo nikoga i što smo destruktivni.' Ovo je univerzalan odgovor na 99% ovdašnjih komentara na bilo koju vest iz zemlje i sveta, pa i na ovu.

sara-je

pre 11 godina

Za cudake I ludake svaka normalna pojava je cudo nad cudima, ili od boje koze zavisi biti covjek ili ne? Ako papinstvo ustupi Svetu stolicu COVJEKU koga su Majka priroda I Otac bog pigmentirali u skladu sa bozijim I svjetovnim zakonima, ko smo mi da cijenimo ko jeste a ko nije dostojan u ovom alucaju Sv. stolice ? Ko god da bude novi papa, a posebno ako se po katolicanstvu svete duznosti prihvati COVJEK tamnije pigmentiran, neka mu je sa srecom !

Aleksandar

pre 11 godina

za (Jelena, 11. februar 2013 20:22)

Svaki narod imenuje Papu prema svom jeziku:
Jovan Pavle
Ivan Pavao
Giovanni Paolo
John Paul
Johannes Paulus (flamanski, holandski i švedski)
Jean Paul
Johannes Paul (nemački)
Jan Pawe³ (poljski)
JOÃO PAULO II (portugalski)
IOANNES PAULUS II (finski)
JUAN PABLO II (španski)
Ján Pavle I (češki i slovački)
itd, itd...