Ponedeljak, 09.04.2012.

22:41

Otkazi - nema pravde iznad gazde

Svake godine se, prema proceni Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, dogodi najmanje 60.000 nezakonitih otkaza, ali malo kome uspe da dokaže nepravdu.

Izvor: Veèernje novosti

Otkazi - nema pravde iznad gazde IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Piramida

pre 12 godina

Neki su zaboravili kako su postali gazde. Posle petog oktobra su upali u državne firme, postavili svoje kadrove koji su doveli firme do stečaja, ne isplaćujući plate, poreze, komunalije. Onda su te iste firme zbog dugova prodate za 1 evro ili bud zašto. Nove gazde su držale radnike zakonski 2 godine bez plata, otpustile ih, prodali mašine u staro gvožđe, hale izdale ili srušili i dobili građevinsko (umesto industrijsko) zemljište, za stanove, markete i sl. Sad im ne valjaju radnici koji traže plate.

Simonida

pre 12 godina

Zar su krivi radnici iz Kraljeva što privatizacija nije uspela, pošteno su radili i traže svoje zarade. Šta je tu sporno da zakon ne bi bio na njihovoj strani. Ni u jednoj zemlji radnici ne bi toliko dugo radili bez plata, i kad su krenuli da traže pravdu ono su sprečeni, jer se pravosnažne presude ne izvršuju.

Kometa

pre 12 godina

Gazde bi najviše volele da im neko radi, ali da ne plaćaju radni staž, zdravstveno osiguranje, i po mogućnosti bez plate, ako ne može onda bar neki težak minimalac i to iz dva puta. Usput da im održava dvorišta, stanove, pere kola i td. ako neće onda dobije otkaz pošto je odbio posao.

Pink panter

pre 12 godina

Realno je da smo imali reformu pravosuđa. Kako funkcioniše vidi se po tome što će neki radnici, da umru pre nego što se donese presuda. Možda je to i bio cilj, onda gazda nema koga da vrati naposao.

Kobra

pre 12 godina

Bravo za inspektore, godišnje se nezakonito otpusti 60000 radnika, a oni su uspeli da zamrznu 31 otkaz. Malo li je. Treba da dobiju bonus za trud.

zubinho

pre 12 godina

Kada su zakoni i propisi u pitanju, prema mom misljenju ovako ekstremni slucajevi su losa stvar. Tesko da je bas u 100% slucajeva zaposleni u pravu. To govori da nesto nije kako treba u sprovodjenu zakona, sto u nasoj praksi nije redak slucaj. Novi zakon se donese, najave se drakonske kazne, digne se buka oko svega, a posle nekog vremena sve po starom. Kada se donese zakon, poenta je da se on odgovorno sprovodi, i da ispuni svoj smisao. Ali nazalost se uvek vracamo na to da smo samo jaki na recima, ne i na delima i U TOME lezi problem nas kao nacije. Svugde u svetu ima dobrih i losih poslodavaca i dobrih i losih radnika. A od vas naprednjaka pripasce mi muka koliko koristite ovakve teme zapromociju svojih nejasnih politickih ciljeva. O'ladite bre malo, da je dobro-nije, ali vi bre sirite samo govor mrznje, budite malo realni nekad...

dejan

pre 12 godina

A zasto bi neko otpustao radnika koji je dobar i treba mu. Mozda bi trebalo napraviti zakon koji stiti poslodavce od losih radnika. Nije kod nas dzabe izreka "ne mogu da me plate toliko malo koliko malo ja mogu da radim".

Palunko

pre 12 godina

Najveci broj nezaposlenih je iz privredne delatnosti, a to je bas i onaj deo naseg stanovnistva, koji danas, jedva prezivljava!

Janko

pre 12 godina

Sta se desilo sa Tadicevim predizbornim obecanjem da ce biti otvoreno 200 hiljada novih radnih mesta?Zasto je 500 hiljada gradjana sasvim neplanirano u tim obecanjima izgubilo posao.

Blagoje

pre 12 godina

Stopa nezaposlenosti govori, koliko je u mandate ove vlade unistena nasa privreda, koliko je preduzeca otislo u stecaj i koliko je njih totalno likvidirano.

DuleM

pre 12 godina

Ovaj mandat vlade je obelezen velikim otpustanjima radnika, tako da je procenat nezaposlenih znatno veci, s’ obzirom da je statisticki podatak zasnovan na manjem uzorku.

nama je bas super

pre 12 godina

Iz iskustva znam da je radnika skoro nemoguce zakonski otpustiti, kakav god da je razlog. Prosto, drzava je uvek na strani otpustenog. Zar nije Sud pre nekoliko dana na posao vratio sindikalku koja je u sred bolovanja isla na konferenciju u Nemacku, pa je firma otpustila zbog zloupotrebe bolovanja? Godinama treba da trpimo lopove, neradnike, neznalice... Sporazumni otkaz podrazumeva otpremninu, pregovore, a najcesce radnik ne zeli da ode, a poslodavcu su ruke vezane. Sad vidimo i zasto - drzava smatra da od 60 hiljada otkaza nijedan nije pravedan? Dobro je nama, kakvi smo....

Jova

pre 12 godina

Biti radnik i majstor,covek od posla,niceg pouzdanijeg i boljeg u ovom zivotu,u kome nema mnogo dobrog,a pouzdano nije nista…ovo je moj opis ove demokratije,na koju su nas navukli 2000-te.Jos jednu nit pouzdanosti nam pruzaju mogucnosti da se ujedine privrednici i naprednjaci,pa tek onda mozemo da racunamo i na nesto dobro za radnicku klasu!

Janko

pre 12 godina

Privrednici suje bio u problemu 90-tih i 2000-tih,sindikati nisu imali pravo glasa,radnici su ostajali masovno bez posla i niko nije mogao da ih zastiti,a sada je doslo vreme da se ukljuce u kreiranje politike koja se direktno odnosi na zastitu prava radnika ,na njihovo uposljavanje i sve to na zasnovanom dogovoru sa naprednjacima!

Dragan

pre 12 godina

Vlast je nama svima koji smo ostali bez posla nametnula tri najveca zla: dosadu,poroke i oskudicu…mislim da su to svi dobro shvatili i da ce ucestvovati u jednom novom kreiranju nasih zivota sa naprednjacima!

Caki

pre 12 godina

Mislim da blizih stavova nema ,od stavova SNS-a i organizacije privrednika,a podrazumeva se da im nece odgovarati ni jedna stranka koja je u vlasti trenutno iz razloga sto su odgovorni za tesku situaciju po radnike u Srbiji i one koji su izgubili svoja radna mesta

manjane

pre 12 godina

@xenoAjde molim te reci mi da li si nekad video da je nekome u knjizici upisano nesto osim staza ? Nemoj da siris dezinformacije jer poslodavac ima dve opcije kada se desi nekakva kradja, ili ti da sporazumni raskid ili te krivicno goni za kradju. Znam par momaka koji su drpali na svom poslu i kad su ih otkrili gazde su im pretile sa tim glupostima, i na kraju momci su radili dok im vise nije bilo glupo tj. skoro godinu dana od kradje. Naravno u knjizici nema nista upisano jer bi to bila doskriminacija radnika. Ne moze gazda da pise sta hoce u knjizici bez sudske odluke da je neko lopov.

Буда Баба

pre 12 godina

Па нису то откази, то су скраћења мандата. Одма поново конкуришите и ето бољег живота! Шта није тако?

sojuz

pre 12 godina

nije mi jasno, kazu: radnici dobili sve sporove. Pa nije valjda da bas mi jedan radnik nije zasluzeno dobio otkaz. Ipak, nismo mi japanci. Na taj nacin ce i normalni poslodavci 3 puta razmisliti pre nego sto nekog zaposle.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@ (xeno, 09. april 2012 23:48)Zasto poslodavac ne pazi koga zaposljava? Kriterijumi za otkaz su jasno definisani u zakonu o radu, a mogu se jos bolje precizirati ugovorom o radu potpisanim izmedju poslodavca i zaposlenog, stim da poslodavac zaposlenom ne moze dati manje nego sto bi mu garantovao zakon o radu sto naravno ogroman broj novopecenih poslodavaca ne zna.

blaza

pre 12 godina

Stvoren je takav ambijent u drzavi da su poslodavci nedodirljivi, posebno sada kada je malo posla i kad radnici mole da ih zaposle. Gde su nam sindikati u privatnim firmama, zasto gazde ne dozvoljavaju njihovo formiranje??? Za sve je kriva vlast zato zto selektivno primenjuju zakone, tu su promene preko potrebne jer radnici postadose obicni robovi.

Vladimir

pre 12 godina

Joooj!!! Upravo se vratio od advokata... Radio deset meseci u sur gostioni Četiri Lava u Sr.Karlovcima na mestu konobara...Gazda izjavi inspektoru rada da sam radio dva dana i nosio gajbe u mesecu avgustu(ogroman obim posla da i takvo radno mesto postoji :-) )Inspektor mi kaze:Momak na sud.Sta da ocekujem od suda? Ne znam sta da ti kazem-sudovi ne rade svoj posao i nama su vezane ruke...Kada je sve otišlo na sud-radio 10 meseci na mestu konobara-ne vise od 20 dana i to po pozivu od sredine septembra.Za to vreme sam ga krao,nisam znao da radim,osujetio me u nameri da kupim auto i sve tako u krug.Sanitarna i radna isparile,doprinosi ni na vidiku...Kolege te se na sudu ne sećaju,čuvar bašte kome si za DŽ servisirao računar ne da te ne poznaje,nego te skoro nikada u zivotu nije ni video i tako... Dva ročista sam zastupao samoga sebe, skoro prolupao od nepravde i na kraju morao uzeti advokata.Koliko ce me to zadovoljstvo kostati??? Uzas!!!

xeno

pre 12 godina

ne kapiram sta znachi protivzakonit otkaz ...
pa valjda vlasnik privatne firme moze da kaze ok, ne zelim da vishe radish u mojoj firmi ... sta ima tu nezakonito ? otvorite firmu pa zaposlite koga hocete ?

zasto bi neko trazio da se vrati u firmu kojoj ga ne zele ? pa uvek mogu mu napakuju neshto, proneveru ili slichno i da mu u radnu knjizicu lupe da je lopov ...

Mixajlo

pre 12 godina

A sto je moja zena dobila otkaz na birou za nezaposlene? Nije se javila kad je bilo -25 i sad su je lepo skinuli sa evidencije na 6 meseci, popravili statistiku i ispunili ciljeve.

Zile

pre 12 godina

Losa korumpirana vlast, isto takvo sudstvo, daje rezultat kakav imam danas, promene su neophodne, korupcija se mora svesti na minimalu, a zakod sprovoditi, a ne donositi sminke radi.

Mixajlo

pre 12 godina

A sto je moja zena dobila otkaz na birou za nezaposlene? Nije se javila kad je bilo -25 i sad su je lepo skinuli sa evidencije na 6 meseci, popravili statistiku i ispunili ciljeve.

Vladimir

pre 12 godina

Joooj!!! Upravo se vratio od advokata... Radio deset meseci u sur gostioni Četiri Lava u Sr.Karlovcima na mestu konobara...Gazda izjavi inspektoru rada da sam radio dva dana i nosio gajbe u mesecu avgustu(ogroman obim posla da i takvo radno mesto postoji :-) )Inspektor mi kaze:Momak na sud.Sta da ocekujem od suda? Ne znam sta da ti kazem-sudovi ne rade svoj posao i nama su vezane ruke...Kada je sve otišlo na sud-radio 10 meseci na mestu konobara-ne vise od 20 dana i to po pozivu od sredine septembra.Za to vreme sam ga krao,nisam znao da radim,osujetio me u nameri da kupim auto i sve tako u krug.Sanitarna i radna isparile,doprinosi ni na vidiku...Kolege te se na sudu ne sećaju,čuvar bašte kome si za DŽ servisirao računar ne da te ne poznaje,nego te skoro nikada u zivotu nije ni video i tako... Dva ročista sam zastupao samoga sebe, skoro prolupao od nepravde i na kraju morao uzeti advokata.Koliko ce me to zadovoljstvo kostati??? Uzas!!!

blaza

pre 12 godina

Stvoren je takav ambijent u drzavi da su poslodavci nedodirljivi, posebno sada kada je malo posla i kad radnici mole da ih zaposle. Gde su nam sindikati u privatnim firmama, zasto gazde ne dozvoljavaju njihovo formiranje??? Za sve je kriva vlast zato zto selektivno primenjuju zakone, tu su promene preko potrebne jer radnici postadose obicni robovi.

Zile

pre 12 godina

Losa korumpirana vlast, isto takvo sudstvo, daje rezultat kakav imam danas, promene su neophodne, korupcija se mora svesti na minimalu, a zakod sprovoditi, a ne donositi sminke radi.

xeno

pre 12 godina

ne kapiram sta znachi protivzakonit otkaz ...
pa valjda vlasnik privatne firme moze da kaze ok, ne zelim da vishe radish u mojoj firmi ... sta ima tu nezakonito ? otvorite firmu pa zaposlite koga hocete ?

zasto bi neko trazio da se vrati u firmu kojoj ga ne zele ? pa uvek mogu mu napakuju neshto, proneveru ili slichno i da mu u radnu knjizicu lupe da je lopov ...

Буда Баба

pre 12 godina

Па нису то откази, то су скраћења мандата. Одма поново конкуришите и ето бољег живота! Шта није тако?

sojuz

pre 12 godina

nije mi jasno, kazu: radnici dobili sve sporove. Pa nije valjda da bas mi jedan radnik nije zasluzeno dobio otkaz. Ipak, nismo mi japanci. Na taj nacin ce i normalni poslodavci 3 puta razmisliti pre nego sto nekog zaposle.

manjane

pre 12 godina

@xenoAjde molim te reci mi da li si nekad video da je nekome u knjizici upisano nesto osim staza ? Nemoj da siris dezinformacije jer poslodavac ima dve opcije kada se desi nekakva kradja, ili ti da sporazumni raskid ili te krivicno goni za kradju. Znam par momaka koji su drpali na svom poslu i kad su ih otkrili gazde su im pretile sa tim glupostima, i na kraju momci su radili dok im vise nije bilo glupo tj. skoro godinu dana od kradje. Naravno u knjizici nema nista upisano jer bi to bila doskriminacija radnika. Ne moze gazda da pise sta hoce u knjizici bez sudske odluke da je neko lopov.

Janko

pre 12 godina

Sta se desilo sa Tadicevim predizbornim obecanjem da ce biti otvoreno 200 hiljada novih radnih mesta?Zasto je 500 hiljada gradjana sasvim neplanirano u tim obecanjima izgubilo posao.

Blagoje

pre 12 godina

Stopa nezaposlenosti govori, koliko je u mandate ove vlade unistena nasa privreda, koliko je preduzeca otislo u stecaj i koliko je njih totalno likvidirano.

Palunko

pre 12 godina

Najveci broj nezaposlenih je iz privredne delatnosti, a to je bas i onaj deo naseg stanovnistva, koji danas, jedva prezivljava!

DuleM

pre 12 godina

Ovaj mandat vlade je obelezen velikim otpustanjima radnika, tako da je procenat nezaposlenih znatno veci, s’ obzirom da je statisticki podatak zasnovan na manjem uzorku.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@ (xeno, 09. april 2012 23:48)Zasto poslodavac ne pazi koga zaposljava? Kriterijumi za otkaz su jasno definisani u zakonu o radu, a mogu se jos bolje precizirati ugovorom o radu potpisanim izmedju poslodavca i zaposlenog, stim da poslodavac zaposlenom ne moze dati manje nego sto bi mu garantovao zakon o radu sto naravno ogroman broj novopecenih poslodavaca ne zna.

nama je bas super

pre 12 godina

Iz iskustva znam da je radnika skoro nemoguce zakonski otpustiti, kakav god da je razlog. Prosto, drzava je uvek na strani otpustenog. Zar nije Sud pre nekoliko dana na posao vratio sindikalku koja je u sred bolovanja isla na konferenciju u Nemacku, pa je firma otpustila zbog zloupotrebe bolovanja? Godinama treba da trpimo lopove, neradnike, neznalice... Sporazumni otkaz podrazumeva otpremninu, pregovore, a najcesce radnik ne zeli da ode, a poslodavcu su ruke vezane. Sad vidimo i zasto - drzava smatra da od 60 hiljada otkaza nijedan nije pravedan? Dobro je nama, kakvi smo....

Dragan

pre 12 godina

Vlast je nama svima koji smo ostali bez posla nametnula tri najveca zla: dosadu,poroke i oskudicu…mislim da su to svi dobro shvatili i da ce ucestvovati u jednom novom kreiranju nasih zivota sa naprednjacima!

Janko

pre 12 godina

Privrednici suje bio u problemu 90-tih i 2000-tih,sindikati nisu imali pravo glasa,radnici su ostajali masovno bez posla i niko nije mogao da ih zastiti,a sada je doslo vreme da se ukljuce u kreiranje politike koja se direktno odnosi na zastitu prava radnika ,na njihovo uposljavanje i sve to na zasnovanom dogovoru sa naprednjacima!

dejan

pre 12 godina

A zasto bi neko otpustao radnika koji je dobar i treba mu. Mozda bi trebalo napraviti zakon koji stiti poslodavce od losih radnika. Nije kod nas dzabe izreka "ne mogu da me plate toliko malo koliko malo ja mogu da radim".

Kobra

pre 12 godina

Bravo za inspektore, godišnje se nezakonito otpusti 60000 radnika, a oni su uspeli da zamrznu 31 otkaz. Malo li je. Treba da dobiju bonus za trud.

Caki

pre 12 godina

Mislim da blizih stavova nema ,od stavova SNS-a i organizacije privrednika,a podrazumeva se da im nece odgovarati ni jedna stranka koja je u vlasti trenutno iz razloga sto su odgovorni za tesku situaciju po radnike u Srbiji i one koji su izgubili svoja radna mesta

Jova

pre 12 godina

Biti radnik i majstor,covek od posla,niceg pouzdanijeg i boljeg u ovom zivotu,u kome nema mnogo dobrog,a pouzdano nije nista…ovo je moj opis ove demokratije,na koju su nas navukli 2000-te.Jos jednu nit pouzdanosti nam pruzaju mogucnosti da se ujedine privrednici i naprednjaci,pa tek onda mozemo da racunamo i na nesto dobro za radnicku klasu!

zubinho

pre 12 godina

Kada su zakoni i propisi u pitanju, prema mom misljenju ovako ekstremni slucajevi su losa stvar. Tesko da je bas u 100% slucajeva zaposleni u pravu. To govori da nesto nije kako treba u sprovodjenu zakona, sto u nasoj praksi nije redak slucaj. Novi zakon se donese, najave se drakonske kazne, digne se buka oko svega, a posle nekog vremena sve po starom. Kada se donese zakon, poenta je da se on odgovorno sprovodi, i da ispuni svoj smisao. Ali nazalost se uvek vracamo na to da smo samo jaki na recima, ne i na delima i U TOME lezi problem nas kao nacije. Svugde u svetu ima dobrih i losih poslodavaca i dobrih i losih radnika. A od vas naprednjaka pripasce mi muka koliko koristite ovakve teme zapromociju svojih nejasnih politickih ciljeva. O'ladite bre malo, da je dobro-nije, ali vi bre sirite samo govor mrznje, budite malo realni nekad...

Kometa

pre 12 godina

Gazde bi najviše volele da im neko radi, ali da ne plaćaju radni staž, zdravstveno osiguranje, i po mogućnosti bez plate, ako ne može onda bar neki težak minimalac i to iz dva puta. Usput da im održava dvorišta, stanove, pere kola i td. ako neće onda dobije otkaz pošto je odbio posao.

Pink panter

pre 12 godina

Realno je da smo imali reformu pravosuđa. Kako funkcioniše vidi se po tome što će neki radnici, da umru pre nego što se donese presuda. Možda je to i bio cilj, onda gazda nema koga da vrati naposao.

Simonida

pre 12 godina

Zar su krivi radnici iz Kraljeva što privatizacija nije uspela, pošteno su radili i traže svoje zarade. Šta je tu sporno da zakon ne bi bio na njihovoj strani. Ni u jednoj zemlji radnici ne bi toliko dugo radili bez plata, i kad su krenuli da traže pravdu ono su sprečeni, jer se pravosnažne presude ne izvršuju.

Piramida

pre 12 godina

Neki su zaboravili kako su postali gazde. Posle petog oktobra su upali u državne firme, postavili svoje kadrove koji su doveli firme do stečaja, ne isplaćujući plate, poreze, komunalije. Onda su te iste firme zbog dugova prodate za 1 evro ili bud zašto. Nove gazde su držale radnike zakonski 2 godine bez plata, otpustile ih, prodali mašine u staro gvožđe, hale izdale ili srušili i dobili građevinsko (umesto industrijsko) zemljište, za stanove, markete i sl. Sad im ne valjaju radnici koji traže plate.

xeno

pre 12 godina

ne kapiram sta znachi protivzakonit otkaz ...
pa valjda vlasnik privatne firme moze da kaze ok, ne zelim da vishe radish u mojoj firmi ... sta ima tu nezakonito ? otvorite firmu pa zaposlite koga hocete ?

zasto bi neko trazio da se vrati u firmu kojoj ga ne zele ? pa uvek mogu mu napakuju neshto, proneveru ili slichno i da mu u radnu knjizicu lupe da je lopov ...

blaza

pre 12 godina

Stvoren je takav ambijent u drzavi da su poslodavci nedodirljivi, posebno sada kada je malo posla i kad radnici mole da ih zaposle. Gde su nam sindikati u privatnim firmama, zasto gazde ne dozvoljavaju njihovo formiranje??? Za sve je kriva vlast zato zto selektivno primenjuju zakone, tu su promene preko potrebne jer radnici postadose obicni robovi.

dejan

pre 12 godina

A zasto bi neko otpustao radnika koji je dobar i treba mu. Mozda bi trebalo napraviti zakon koji stiti poslodavce od losih radnika. Nije kod nas dzabe izreka "ne mogu da me plate toliko malo koliko malo ja mogu da radim".

Vladimir

pre 12 godina

Joooj!!! Upravo se vratio od advokata... Radio deset meseci u sur gostioni Četiri Lava u Sr.Karlovcima na mestu konobara...Gazda izjavi inspektoru rada da sam radio dva dana i nosio gajbe u mesecu avgustu(ogroman obim posla da i takvo radno mesto postoji :-) )Inspektor mi kaze:Momak na sud.Sta da ocekujem od suda? Ne znam sta da ti kazem-sudovi ne rade svoj posao i nama su vezane ruke...Kada je sve otišlo na sud-radio 10 meseci na mestu konobara-ne vise od 20 dana i to po pozivu od sredine septembra.Za to vreme sam ga krao,nisam znao da radim,osujetio me u nameri da kupim auto i sve tako u krug.Sanitarna i radna isparile,doprinosi ni na vidiku...Kolege te se na sudu ne sećaju,čuvar bašte kome si za DŽ servisirao računar ne da te ne poznaje,nego te skoro nikada u zivotu nije ni video i tako... Dva ročista sam zastupao samoga sebe, skoro prolupao od nepravde i na kraju morao uzeti advokata.Koliko ce me to zadovoljstvo kostati??? Uzas!!!

Mixajlo

pre 12 godina

A sto je moja zena dobila otkaz na birou za nezaposlene? Nije se javila kad je bilo -25 i sad su je lepo skinuli sa evidencije na 6 meseci, popravili statistiku i ispunili ciljeve.

Caki

pre 12 godina

Mislim da blizih stavova nema ,od stavova SNS-a i organizacije privrednika,a podrazumeva se da im nece odgovarati ni jedna stranka koja je u vlasti trenutno iz razloga sto su odgovorni za tesku situaciju po radnike u Srbiji i one koji su izgubili svoja radna mesta

nama je bas super

pre 12 godina

Iz iskustva znam da je radnika skoro nemoguce zakonski otpustiti, kakav god da je razlog. Prosto, drzava je uvek na strani otpustenog. Zar nije Sud pre nekoliko dana na posao vratio sindikalku koja je u sred bolovanja isla na konferenciju u Nemacku, pa je firma otpustila zbog zloupotrebe bolovanja? Godinama treba da trpimo lopove, neradnike, neznalice... Sporazumni otkaz podrazumeva otpremninu, pregovore, a najcesce radnik ne zeli da ode, a poslodavcu su ruke vezane. Sad vidimo i zasto - drzava smatra da od 60 hiljada otkaza nijedan nije pravedan? Dobro je nama, kakvi smo....

Zile

pre 12 godina

Losa korumpirana vlast, isto takvo sudstvo, daje rezultat kakav imam danas, promene su neophodne, korupcija se mora svesti na minimalu, a zakod sprovoditi, a ne donositi sminke radi.

Dragan

pre 12 godina

Vlast je nama svima koji smo ostali bez posla nametnula tri najveca zla: dosadu,poroke i oskudicu…mislim da su to svi dobro shvatili i da ce ucestvovati u jednom novom kreiranju nasih zivota sa naprednjacima!

zubinho

pre 12 godina

Kada su zakoni i propisi u pitanju, prema mom misljenju ovako ekstremni slucajevi su losa stvar. Tesko da je bas u 100% slucajeva zaposleni u pravu. To govori da nesto nije kako treba u sprovodjenu zakona, sto u nasoj praksi nije redak slucaj. Novi zakon se donese, najave se drakonske kazne, digne se buka oko svega, a posle nekog vremena sve po starom. Kada se donese zakon, poenta je da se on odgovorno sprovodi, i da ispuni svoj smisao. Ali nazalost se uvek vracamo na to da smo samo jaki na recima, ne i na delima i U TOME lezi problem nas kao nacije. Svugde u svetu ima dobrih i losih poslodavaca i dobrih i losih radnika. A od vas naprednjaka pripasce mi muka koliko koristite ovakve teme zapromociju svojih nejasnih politickih ciljeva. O'ladite bre malo, da je dobro-nije, ali vi bre sirite samo govor mrznje, budite malo realni nekad...

sojuz

pre 12 godina

nije mi jasno, kazu: radnici dobili sve sporove. Pa nije valjda da bas mi jedan radnik nije zasluzeno dobio otkaz. Ipak, nismo mi japanci. Na taj nacin ce i normalni poslodavci 3 puta razmisliti pre nego sto nekog zaposle.

Jova

pre 12 godina

Biti radnik i majstor,covek od posla,niceg pouzdanijeg i boljeg u ovom zivotu,u kome nema mnogo dobrog,a pouzdano nije nista…ovo je moj opis ove demokratije,na koju su nas navukli 2000-te.Jos jednu nit pouzdanosti nam pruzaju mogucnosti da se ujedine privrednici i naprednjaci,pa tek onda mozemo da racunamo i na nesto dobro za radnicku klasu!

Janko

pre 12 godina

Privrednici suje bio u problemu 90-tih i 2000-tih,sindikati nisu imali pravo glasa,radnici su ostajali masovno bez posla i niko nije mogao da ih zastiti,a sada je doslo vreme da se ukljuce u kreiranje politike koja se direktno odnosi na zastitu prava radnika ,na njihovo uposljavanje i sve to na zasnovanom dogovoru sa naprednjacima!

DuleM

pre 12 godina

Ovaj mandat vlade je obelezen velikim otpustanjima radnika, tako da je procenat nezaposlenih znatno veci, s’ obzirom da je statisticki podatak zasnovan na manjem uzorku.

Zapadna Srbija

pre 12 godina

@ (xeno, 09. april 2012 23:48)Zasto poslodavac ne pazi koga zaposljava? Kriterijumi za otkaz su jasno definisani u zakonu o radu, a mogu se jos bolje precizirati ugovorom o radu potpisanim izmedju poslodavca i zaposlenog, stim da poslodavac zaposlenom ne moze dati manje nego sto bi mu garantovao zakon o radu sto naravno ogroman broj novopecenih poslodavaca ne zna.

Буда Баба

pre 12 godina

Па нису то откази, то су скраћења мандата. Одма поново конкуришите и ето бољег живота! Шта није тако?

manjane

pre 12 godina

@xenoAjde molim te reci mi da li si nekad video da je nekome u knjizici upisano nesto osim staza ? Nemoj da siris dezinformacije jer poslodavac ima dve opcije kada se desi nekakva kradja, ili ti da sporazumni raskid ili te krivicno goni za kradju. Znam par momaka koji su drpali na svom poslu i kad su ih otkrili gazde su im pretile sa tim glupostima, i na kraju momci su radili dok im vise nije bilo glupo tj. skoro godinu dana od kradje. Naravno u knjizici nema nista upisano jer bi to bila doskriminacija radnika. Ne moze gazda da pise sta hoce u knjizici bez sudske odluke da je neko lopov.

Janko

pre 12 godina

Sta se desilo sa Tadicevim predizbornim obecanjem da ce biti otvoreno 200 hiljada novih radnih mesta?Zasto je 500 hiljada gradjana sasvim neplanirano u tim obecanjima izgubilo posao.

Kometa

pre 12 godina

Gazde bi najviše volele da im neko radi, ali da ne plaćaju radni staž, zdravstveno osiguranje, i po mogućnosti bez plate, ako ne može onda bar neki težak minimalac i to iz dva puta. Usput da im održava dvorišta, stanove, pere kola i td. ako neće onda dobije otkaz pošto je odbio posao.

Blagoje

pre 12 godina

Stopa nezaposlenosti govori, koliko je u mandate ove vlade unistena nasa privreda, koliko je preduzeca otislo u stecaj i koliko je njih totalno likvidirano.

Palunko

pre 12 godina

Najveci broj nezaposlenih je iz privredne delatnosti, a to je bas i onaj deo naseg stanovnistva, koji danas, jedva prezivljava!

Kobra

pre 12 godina

Bravo za inspektore, godišnje se nezakonito otpusti 60000 radnika, a oni su uspeli da zamrznu 31 otkaz. Malo li je. Treba da dobiju bonus za trud.

Pink panter

pre 12 godina

Realno je da smo imali reformu pravosuđa. Kako funkcioniše vidi se po tome što će neki radnici, da umru pre nego što se donese presuda. Možda je to i bio cilj, onda gazda nema koga da vrati naposao.

Simonida

pre 12 godina

Zar su krivi radnici iz Kraljeva što privatizacija nije uspela, pošteno su radili i traže svoje zarade. Šta je tu sporno da zakon ne bi bio na njihovoj strani. Ni u jednoj zemlji radnici ne bi toliko dugo radili bez plata, i kad su krenuli da traže pravdu ono su sprečeni, jer se pravosnažne presude ne izvršuju.

Piramida

pre 12 godina

Neki su zaboravili kako su postali gazde. Posle petog oktobra su upali u državne firme, postavili svoje kadrove koji su doveli firme do stečaja, ne isplaćujući plate, poreze, komunalije. Onda su te iste firme zbog dugova prodate za 1 evro ili bud zašto. Nove gazde su držale radnike zakonski 2 godine bez plata, otpustile ih, prodali mašine u staro gvožđe, hale izdale ili srušili i dobili građevinsko (umesto industrijsko) zemljište, za stanove, markete i sl. Sad im ne valjaju radnici koji traže plate.