Ponedeljak, 09.04.2012.

20:34

Dodik: Šta je sa srpskim žrtvama?

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da žali zbog žrtava rata u Sarajevu, ali je obeležavanje 20-te godišnjice opsade Sarajeva iskorišćeno u političke svrhe

Izvor: B92

Dodik: Šta je sa srpskim žrtvama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

149 Komentari

Sortiraj po:

Milivoje

pre 12 godina

Ko ti brani da istražuješ i procesuiraš, ali nemoj samo srpske nego i ostale žrtve Milorade, greo ta je a i bogti ne bi oprostio i pored domnacija. Samo ne zamajavaj.

otkud sad ovo?

pre 12 godina

Evo sta u izjavi za sarajevske medije kaze Zoran Cegar, pripadnik MUP-a hrvatske nacionalnosti, koji je rat proveo u Sarajevu (puni intervju sa Cegarom moze se naci na portalu otvoreno. ba) : ''Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti.'',

http://www.otvoreno.ba/regije/sarajevo/20581-nasi-zlocinci-su-po-sarajevu-silovali-djevojcice-bacali-ih-na-ulicu-i-govorili-da-su-ih-ubili-srpski-snajperisti

011

pre 12 godina

Zrtve su zrtve! Nema nacije, rase, vere... Sve su to uzalud izgubljini zivoti, mladih ljudi, zena i deca... DOSTA JE BILO! U ratu nema nevinih, nema ispravne strane! Svi su krivi! Svi su ljudi, i svi su zrtve!

Samo istina donosi mir

pre 12 godina

Pitanje broj 1:
Da li je pre ratova 90ih postojala drzava po imenu SFRJ u kojoj su pred zakonom na celokupnoj njenoj teritoriji Srbi, Hrvati i Bosnjaci (tada muslimani) bili jednaki kao gradjani prvog reda na bilo kom delu njene teritorije?
Pitanje broj 2:
Ko je sve zeleo da izadje iz te zajednice i ima svoju sopstvenu mini drzavu?
Pitanje broj 3:
Koji je grad pre 1991 bio drugi grad na planeti zemlji po broju Srba koji zive u njemu a koliko Srba danas zivi u tom gradu? (odgovor na ovo pitanje cu vam dosapnuti - tacan odgovor nije niti Nis niti Novi Sad vec Sarajevo).
Kada svi bez predrasuda budu odgovorili na ova pitanja bice im jasno zasto Srbi nikada nece prihvatiti danasnju BIH kao svoju drzavu. Ako Hrvati i Bosnjaci nisu hteli sa Srbima da zive u Jugi, a izgovor je bio da su Srbi suvise dominantni i predstavljaju pretnju po njih (prema popisu iz 1991. god Srbi su cinili 36% stanovnistva SFRJ i na izborima 90ih bili nadglasani u svim delovima SFRJ osim centralne Srbije i Vojvodine, sto su 2 od 8 jedinica SFRJ) zasto bi danas Srbi pristali da zive u zajednickoj drzavi sa njima?

demokra ti i ja

pre 12 godina

Treba pricati malo vise o ogromnom broju vojnika u VRS koji su bili Muslimanske veroispovesti. ABiH je protiv Srba ratovala sa dva korpusa,protiv hrvata sa jednim korpusom a protiv Muslimana iz zapadne Bosne koji su se borili na strani VRS je vlast iz Sarajeva poslala peti korpus. U Sarajevsko - Romanijskom korpusu VRS je bilo 2000 vojnika Muslimanske veroispovesti, u krajiskom korpusu su imali posebnu brigadu Mesa Selimovic, Armija zapadne Bosne je imala 20000 vojnika koji su se borili na strani VRS, Hercegovacki korpus VRS je bio podeljen na teritorijalne brigade i u svakoj brigadi od Kalinovacke,Trebinjske,Cajnicke pa do Gatacke,Focanske i Konjicke brigade je bilo velik broj boraca Muslimanske veroispovesti koji su casno i hrabro branili RS.
Sa druge strane je bilo mnostvo dobrovoljaca iz Arapskih drzava koji su se borili u brigadi El mudzahedin a zvanicni pozdrav "multnietnicke" armije je bio Alahu uekber.

http://www.youtube.com/watch?v=OqKAqSVEQlI&feature=related

Alija Izerbegovic na smotri nekoliko hiljada Arapa Mudzahedina koji su nekoliko dana nakon ovog snimka etnicki ocistili Vares od Hrvata a HR izbeglice je primila VRS , nahranila i svojim sredstvima je prebacila sve koji su izrazili zelju za odlaskom u Mostar ili Kiseljak ili cak u Slavonski Brod. Godinama su zajedno liniju fronta drzali Hrvati iz Varesa i Kiseljaka sa VRS i toliko su imali poverenje u VRS da su sve motorole i sva sredstva veze donosili na programiranje u stab veze VRS.

nenad2

pre 12 godina

Za gospodina Hr@ Gospodine Hr, stvarno ste me prosvetlili "istorijskim" saznanjima i "istinama" da su Katolici bili dominantno stanovništvo BiH pre najezde Turaka (verovatno ih je bilo i u doba ameba)? Da li znate kojim su jezikom govorili Kaatolici-Hrvati? Ako ne znate čitajte Krležu i Gospodu Glembajeve pa ćete saznati.A onda uporedite taj jezik sa toponima (koji mnogo govore o narodu koji tu živi) Bosne pa ćete i znati koji je narod bio većinski. Novi su momenti i ti da su Katolici prelazili u Pravoslavlje? Iz istorije je poznato da jedino Pravoslavlje, kao Hrišćanska vera, nije ognjem i mačem pre svega pa i drugim sredstvima-pritiscima, za razliku od Katoličke vere (Carigrad, Francuska, Španija, Srednja Amerika), pokrštavala pripadnike drugih vera nego isključivo dobrom voljom (izuzetak Stefan Nemanja) onih koji žele da ga prime.Sada saznajem da su pogromi promilnih pravoslavaca Srba u 1. i 2.WW u stvari bili osveta za patnje prevođenja u Pravoslavlje naročito u onim krajevima gde su Pravoslavci u 16., 17., 18., i 19. veku (granične oblasti ka Hrvatskoj) prevođeni u Katolike pa su se ovi verovatno zato dokazivali da su veći Katolici od Pape.Mnoga "hrvatska" prezimena pa i imena govore više nego što mislite.

Boske

pre 12 godina

Za sve vas iz Srbije koji ga podržavate tako zdušno, imam samo jednu kletvu iz Banjaluke - dabogda vam on bio glavni za bilo šta, da malo osjetite na svojoj koži šta znači pravi ustaša.

Ništa više, samo to - kad ga tako podržavate, dabogda samo malo na svojoj koži osjetili to što želite drugima.

MIJO

pre 12 godina

Pa ko zivi danas na Palama Istocno Sarajevo Ilidza istocna i to je prijeratna opstina Sarajevo ,kako nema niko da ga demantira mozda i on ne zna to.

MIJO

pre 12 godina

Najveci problem je ako Srpski narod u Bosni smatra da ovakav politicar na ovaj nacin zaista pomaze svom narodu ,negiranje drzave u kojoj zivi moze samo biti odmaganje i svom narodu a i gradzanima Srbije ,a sad trazi od ljudi koji trebaju da podrze Jeremica u UN podrsku ,dali je to uopste moguce posle ovakvi nastupa i kome to pomaze dali srpskom narodu ja sumnjam ,mozda samo njemu da ostane na vlasti

bratko

pre 12 godina

"To je istorijska neminovnost u kojoj će se jednog dana BiH raspasti na sastavne delove, jer ni masovna međunarodna intervencija nije uspela da obezbedi BiH kao državu", istakao je Dodik.

On je kazao da BiH nikada nije bila država. (A kad je RS bila Drzava molicu lepo)

Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima.

On se sebi suprotstavlja tri vezane reci nisu kako valjaju ,ne zna sta prica . Odakle njemu idea da ce Republika BiH da podrzi Jeremica…. PITAM SE ZASTO BI BiH podrzala kada vi srbi iz te tzv. RS vise volite Srbiju nego BiH

mladen

pre 12 godina

Sarajevo je bilo pod okruzenjem, a ne pod opsadom, odn. SA je u ratu bilo podjeljen grad. Pogledajte ratnu mapu Sarajeva, pa ce te vidjeti da je Miljacka granica dobrim djelom. Srbi su drzali ono gdje su bili vecina, muslimani, takodje, Srbi su bili bolje naoruzani u pocetku, muslimanski snajperi su itekako gadjali sa nebodera sarajevskih, nema tu previse pameti.

Hr

pre 12 godina

Sve je to ok, samo si zaboravio da pomenes, ta srednjevekovna drzava Bosna bila PRAVOSLAVNE vere.
Ako citiras nekoga citiraj do kraja.
(nikola, 9. april 2012 23:19)

Ako pričaš o srednjovjekovnoj Bosni pričaj i ti do kraja...
Pričaj o tome da do dolaska Turaka u ove krajeve Muslimana u Bosni uopće nije bilo, a Pravoslavaca u Bosni u promilima.
Dolaskom Turaka stanovništvo (do tada dominantno katoličko) prelazi na Islam ali i na Pravoslavlje (jer je pravoslavlje bila priznata religija u Carigradu, za razliku od katoličanstva koje je bilo neprijatelj).
Na taj naćin dio Katolika izbjegava pogrom koji se dobrim dijelom dogodio ostatku Katolika koji nisu željeli prijeći na Islam!

Katolici tako kroz stoljeća od apsolutno najdominantnije vjere s najstarijim, najbrojnijim spomenicima dolaze na današnje stanje da ih jedva i ima...

analitičar

pre 12 godina

..Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe..
(Branko, 10. april 2012 08:50)
Iznosiš neke nove historijske činjenice!?Koliko znam na demonstrante su taj dan pucali radikalni članovi Karadžićevog SDS-a i to sa vrha sarajevskog hotela Holiday Inn!Ti zločinci su vrlo brzo pohvatani od strane specijalaca na čelu sa Draganom Vikićem.Postoje čak i video zapisi tog događaja, ali izgleda da u novom pokušaju "prekrajanja" historije srBskim nacionalistima ništa nije bitno!

ciganDOgroba

pre 12 godina

Citat iz knjige generala Abih objasnjava odnos snaga na SA ratistu : Vojnici /oficiri Abih 35000-VRS 17000(2:1), Topovi i haubice Abih 43-VRS41(1:1),Minobacaci Abih 406-VRS 132(3:1) , tenkovi Abih 19-VRS 24 (1:1,3).General navodi da je rec samo o snagama koje su bile stacionirane u gradu a da je iz pravca Zenice i Kaknja(sever) i Bugojna (zapad) bilo jos dva korpusa (100000 vojnika) koji su krenuli u ofanzivu na Rajlovac,Sokolje,Ilidzu,Ilijas,Grbavicu,Vogoscu...
Prvi ratni zlocin u BiH se desio u opstini Pofalici kada je ubijeno 30 Srba civila i na spisku zrtava se vecinom nalaze zene od 70 god i dvoje dece. Vreme kada su umesto saobracajaca kola zaustavljali neki momci za zelenim calmama na glavi koji su bili pod komandom okorelog kriminalca Juke Prazine. Snimak kako Juka zaustavlja mladica u SA , udara i govori "ako ja odlucim da te treba ubiti ,bices ubijen):
http://www.youtube.com/watch?v=aMRdTBvJnvY
Ime tog nesretnog mladica se nalazi na spisku civila koji se vode kao nestali

Sergej

pre 12 godina

Srbi u tkz. Bih su izlozeni neverovatnom teroru medjunarodne zajednice i lokalnih Muslimana . Svi zale muslimanske zrtve ( pa i ja ) a srpske niko . Niko nije osudjen od Muslimana za sela oko Srebrenice , za proteravanje i ubijanje Srba iz svih vecih gradova . U Bih se i dan danas vodi rat protiv R.Srpske i moramo da se sto pre probudimo iz kome i prihvatimo cinjenice koje se tamo desavaju .

bok99

pre 12 godina

Svaka cast za gospodina Dodika,
On je covek!!!
Samo mi nisu jasni nasi sugradjani (ako tako mogu da ih nazovem) koji osim sto nisu saglasni (mada onda ne mogu da budu saglasni i da su srbi), jos i pljuju stavove gospodina Predsednika. A Dodik je dosta ucinio za pomirenje i za svoj narod.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Samo neko nadprirodno glup moze osporavati datum pocetka opsade i granatiranja Sarajeva navodima da su ratna dejstva u Sarajevu pocela pre tog datuma ubistvom ovog ili onog ?
Pa niko do tada nije nekoga "granatirao" ili "opsednuo" ?
Boze dragi kakva NAKARADNOST ?

Pitam

pre 12 godina

Zasto Milorad Dodik nikad ne gostuje u emisijama gde bi bio i neki njegov politicki protivnik, zasto Milorad uvek gostuje ili sam ili sa nekim iz njegovog politickog kruga koji ga bezrezervno podrzava i daje aplauz na svaku njegovu, pa zato sto milorad ne podnosi drugacije misljenje i zato sto nema niti jedan argument,to se jasno moglo videti u razgovoru koji je vodio sa Cedom, bio je kao ukpoan prosipao nacionalizam bez ikakvog osnova i bez ijednog relevantnog arumenta, lako je reci gde su srbi iz sarajeva,kad nema niko da mu odgovori da su srbi jedini mogli izaci iz sarajeva da bi spasili zivu glavu,od granata i snajpera koji ne poznaju veru ni naciju,mnogi su otisli van sarajeva i danas zive u delu RS-a koji je nekad bio deo sarajeva, isto tako ne postoji niko u emisiji ko bi Miloradu ne postavio pitanje gde su NEsrbi iz Banjaluke,pre rata u opcini BL je bilo 54% Srba danas ih je preko 90%. Mnogo je pitanja "zasto", ali Milorad ne zeli nikog ko bi ga to pitao.

dax

pre 12 godina

svako ko je mogao, prije svega želio (a ko nije muka ga je natjerala) i ko je bio imalo pametan je '92 napustio Sarajevo. da bi to napravio svi znamo preko koje linije se moralo proci. otisao bi i ja samo nisam bio te sreće da sam Srbin. zato molim vas da ne baljezgate i spominjete tih nekih 150 000 ljudi iz Sarajeva. Otišli, kao i sav normalan svijet koji je mogao da ode...koja bi budala trpila 1000 granata dnevno (bilo jedan dan i 3777) i rizikovao svoj i život svojih najbližih, a da nije morao

Smoren ludilom i lazima

pre 12 godina

Da li se sećate da su u Sarajevu bile velike antiratne demonstracije i za očuvanje Jugoslavije. Mislim da su demonstracije bile 5. aprila 1992. godine na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe. Ko je to hteo i započeo rat u Bosni, Srbi to nisu bili svakako. Razultat imamo takav da je više Srba živelo u Sarajevu za vreme turske osmanlijske vlast nego što danas živi u Sarajevu. Srbi su etnički očišćeni iz svog rođenog grada.
(Branko, 10. april 2012 08:50)

Pobogu,otkud ovliko neistina i gluposti. Zasto sirite neistine? Na demonstrante su pucali iz Holiday Inn-a(srpske paravojne formacije).
Naravno da je bilo zlocina nad srpskim civilima,ali ne u tolikom broju,pa ko to danas zivi onda na Palama? Ko su ti ljudi? Ako ne Srbi, koji su izbegli pakao pod granatama. I otkud toliko sovinizma u komentarima? I jos nesto Srbija i Hrvatska su imale teritorijalne pretenzije na Bosnu,to sve objasnjava,treba samo razmisliti svojom glavom,ne dozvoliti pomahnitalim politicarima da utvrdjuju svoje bedeme nacinalistickog ludila! Republika Srpska i njena prica o osamostaljivanju,samo njeno postojanje je samo potvrda tih zabluda!

tajkas-mirza

pre 12 godina

dokle god srbi budu citali i ucili samo svoju istoriju bice ovoliko nacionalizma i netrpeljivosti prema svim nesrbima na ovim prostorima,a najbolje bi bilo da pocnu od kosovskog boja i priznanja da to nije nikakva sveta bitka i da nisu nikakav,,nebeski narod,, i da su tad doziveli nevidjen poraz od turske vojske pa onda redom da priznaju greske i poraze pa i sramnu opsadu sarajeva..dokle god ne priznaju takve greske i ne suoce se sa istinom nece biti boljitka na ovim prostorima a posebno ne za njih same..istina oslobadja.

zloupotreba politicara svih nacionalnosti u BiH

pre 12 godina

Dodik da sve bude tako kako ti kazes,ali zasto bre covece narod danas zivi lose u Republici Srpskoj?

Branko

pre 12 godina

Da li se sećate da su u Sarajevu bile velike antiratne demonstracije i za očuvanje Jugoslavije. Mislim da su demonstracije bile 5. aprila 1992. godine na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe. Ko je to hteo i započeo rat u Bosni, Srbi to nisu bili svakako. Razultat imamo takav da je više Srba živelo u Sarajevu za vreme turske osmanlijske vlast nego što danas živi u Sarajevu. Srbi su etnički očišćeni iz svog rođenog grada.

Balkan-Boy

pre 12 godina

Pa gdje su pripadali svi ovi Srbi što danas žive u Rajlovcu,Istočnom Sarajevu,Palama,Sokocu i svim tim okolnim mjestima oko jezgre današnjeg Sarajeva a danas su u sastavu RS-a pa zar nije to dobar broj onih prijeratnih Srba što je ih bilo oko 160 000 u Sarajevu?! Današnje Sarajevo ćini samo četri prijeratnih opštini a u njima i prije rata nije bilo puno Srba..Eto gdje su tih 160 000 navodno protjeranih Srba završili,tamo gdje su i uvijek i bili,svoji na svome!

nemanja s.

pre 12 godina

Nije lako biti Srbin zapadno od Drine. Vekovima proterivani, istrebljivani, a protiv sebe su imali, a i danas imaju i katoličku crkvu i islam na čelu sa Turskom. Lako je nama iz Beograda govoriti o multietničnosti i suživotu. Puna podrška gospodinu Miloradu Dodiku na trudu koji ulaže za opstojnost naroda u Republici Srpskoj!

Димитрије

pre 12 godina

Ијао како лепа слика.Можда га господа из Копривнице узму као заштитни знак.Наравно ако искеширају добру лову.

vedran

pre 12 godina

Samo napred Dodice! Covek jasno govori i zastupa svoj odnosno nas pravoslavni narod s druge strane Drine. Moze da se polemise o ratu u nedogled,svako ima svoju istinu i tako ce uvek biti. Vazno je da RS opstane i zivi po volji Srpskog naroda,jedino to je vazno!

nenad2

pre 12 godina

Neni iz multikulturnog Sarajeva@ Šta Vam to znači nisam "četnikovala"? Da li možda znači da niste smeli da kažete da ste Srpkinja? Da li to znači da bi Vas Vaše kosmopolitske komšije razapele na krst? Da li to znači da niste znali šta se dešava sa ostalim Srbima u kosmopolitskom Sarajevu da se Vaše "prijatne" komšije ne bi osećale neprijatno? Gospođo, iz Vašeg obraćanja i dan-danas izvire samo jedno osećanje.STRAH! (od prijatnih kosmoplitskih komšija).

Миша Бојић

pre 12 godina

Овај човек је већи популиста чак и од Јорга Хајдера.Благо мајци која га роди.

izmedju dve vatre

pre 12 godina

Dosad naj bolja emisija i naj bolja voditeljka u kojoj je gost bio Mirolad Dodik. Sve pohvale za LJubicu Gojgic. Mislim da bi ona naj realnije vodila sve intervjue, sa svim politicarima iz ex Jugoslavije. Sve pohvale za emisiju "izmedju dve vatre", novinarku LJubicu Gojgic i TVB92. Mnogo srece i uspjeha u daljnjem radu.

ToadFooT

pre 12 godina

alo chobane! 4 godine drzati ceo grad pod opsadom je sramno za bilo koju vojsku!! ili ulazi i osvajaj il se vracaj kuc! mislim da je stvarno najvaznija nacionalnost ljudi koje ste drzali zarobljene, pod snajperima... jaaaoooo samo mi krene kiselina od ove budale!

Dijaspora

pre 12 godina

Za Borislava, Srbina is Bosne koji zivi u Srbiji ali smatra Bosnu svojom drzavom: Nista lakse brate, preseli se u Sarajevo, ili jos bolje, u Cazin, i osjecaj se ko pravi Bosanac. Jos ako se zoves Milos ili slicno, jos bolje. Ima da uzivas...

Postujmo svoje, kako bi mogli i druge

pre 12 godina

Mislim da niko ne spori da su tragicno stradali ljudi u Sarajevu, takodje, nadam se da nije sporno da su dobar dio stradalih cinili Srbi. Medjutim, sporno je, ako se zrtve koriste u funkciju politike i zarad postizanja politickih ciljeva, a sto mislim da je slucaj ovdje. Mozda ljudima u Srbiji nije bas najjasnije kako se to rad, ali onom ko zivi u BiH ove stvari su lakse za razumjeti. Dakle, zeli se stvoriti crno bijela slika prilika iz 90ih u kojoj postoji samo jedan krivac, pa prema tome postoji i ona ispravna strana koju treba podrzati te i realizaciju njihovih politickih ciljeva.

Ako se vratimo na pocetak gradjanskog rata u BiH, osnova problema i sukoba je oduzimanje prava ili odlucivanje u ime drugih, jer predhodno nije bilo moguce naci valjan kompromis. Srbi su zeljeli da ostanu sa Srbijom, Muslimani nezavisnu, a Hrvati su htjeli sa Hrvatskom (prvi korak je da se odcjepe od YU). Nije postignut konsenzus, organizovan je referendum (Srbi bojkotovali), odnosno plebiscit (Srbi za ostanak u YU). Dakle, Hrvati i muslimani su dali sebi za pravo da odlucuju mimo suverene volje Srba i da ih nasilno odvoje iz zajednicke drzave sa Srbijom i onda sljedi rat kao produzena ruka politike.

Sada imamo Dejton kao kompromis, Srbi imaju autonomiju i veto u zajednickim institucijama, koje reprezentuju entitete i narode. Medjutim, to nije po mjeri muslimana, sada Bosnjaka, jer oni hoce da suvereno vladaju cijelom BiH u ime svih naroda i njihova nastojana idu u tom pravcu.

Srbija je puna Srba iz bivse zajednicke drzave i nije mi jasno kako bar ne znamo istine tih ljudi koji su zivi svjedoci dogadjanja iz bliske proslosti. Znam sigurno da o njima ne brinu ni Hrvati, ni Bosnjaci, ni Albanci, i bojim se da bi tako bilo i sa Srbima iz RS da sami ne odlucuju (bar sada). Tacnije, sta kome smeta da Srbi imaju svoje pravo da sami odlucuju o svojoj sudbini.

Sve nevine zrtve zasluzuju pocast bez obzira odakle dolazile. Za nas je bar obaveza vise da se sa postovanjem sjetimo nasih ljudi koji su neduzno stradali ili poginuli u borbi za prava is slobodu svog naroda, jer to nece niko drugi i niko ne moze da nam ospori to pravo osim nas samih.

Tekelija

pre 12 godina

QСрби из Србије морају да схвате зашто Додик убједљиво побјеђује на сваким изборима.
То није због економске политике, јер ње ни нема.
То није због борбе против корупције, јер тога нема.
То није због реформи у правосуђу или раста стандарда или било чега таквог.
Срби у РС бирају Додика само зато што је у питању голи опстанак Реп. Српске. Ако мислите да то није озбиљно питање, што не дозволите фино Чанку да отцијепи Војводину, Зукорлићу Рашку, југ нек иде Бугарима? Ви ћете и даље живјети, зар не? Држава није битна, сви смо људи, и остали фазони, а?
Е па то не иде тако. Држава представља интересе њених грађана, а да РС нестане једини грађани које би БиХ представљала би били они који су муслиманске вјероисповјести.

Много људи не воли Додика...али ето, он је такорећи, нужно зло.

Boris

pre 12 godina

U pravu je Dodik kada kaže da je ova proslava manipulacija.
Policajac Rade Petrović je ubijen 4.aprila u stanici policije Novo Sarajevo kada je Patriotska liga po nalogu Izetbegovića počela da preuzima policijske stanice po Sarajevu. Tek sutradan će biti čuvene demonstracije u koje se opet ubacivala PL da izazove incidente.
Problem brojke koja se htjela saopštiti ovom manifestacijom je što su tu sabrani i poginuli Srbi, od strane ABIH, na teritorijama Sarajeva pod srpskom kontrolom. Sve srpske civilne žrtve na Ilidži, Hadžićima, Ilijašu, Vogošći, Grbavici, Lukavici, Trnovu i čak Palama koje je ubila ABIH sabrani su u brojku od 11541, za koju se ističe da su to žrtve opsade grada.
Ko želi da provjeri ovo ima istraživanje IDC Sarajevo na koje se pozivaju i autori manifestacije ...
Zar ni 20 godina poslije rata ljudi na ovim prostorima ne mogu da se suoče sa istinom?

Neka

pre 12 godina

Svaka zrtva je sveta. Svaki zlocinac je proklet od Boga. Ljudska osuda je tu također vazna ali manje. Pitam se kakav je film u glavi likovima koji su sa brda oko Sarajeva u uniformama Vojske Jugoslavije i tzv. RS pobili 1,600 djece do 14 godina starosti u vrijeme opsada Sarajeva odnosno agresije Srbije i Crne Gore na suverenu, nezavisnu drzavu Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine? Dabogda ti i svi drugi likovi koji su ubili ikoga nevinog u Bosni i bilo gdje drugo nikada mira ne imali na ovom svijetu. A poslije neka im dragi Bog sudi - tu ni maske ni perike ni licni cuvari ne pomazu u skrivanju i zataskavanju cinjenica... Svi cemo pred Boga pa blago onome ko umre mirne savjesti i ko mirno spava.

Bezbednjak

pre 12 godina

Onaj rat nije nikada zavrsen pa se zavrsavao 1990. Nije na zalost ni ovan, napraviloi se samo novi racuni. Vidimo se za 50 godina. Moja deca i njihova deca nece biti ovde. Divljaci divlji, puni oholosti i sebicnosti. Ne vidim ja tu puno bozjih dusa a svi se kunu u neke bogove.

prava istina

pre 12 godina

Bivsi pripadnik Unprofora i podoficir kanadske vojske Dzejms Dejvis u knjizi "Kanadski vojnik u jugoratu" izdatoj u Vankuveru 1997 opisuje bezbroj slucajeva zlocina Armije BiH nad civilima u Sarajevu , a pocinjenih s ciljem da se za zlocin optuze Srbi. Pasusi iz knjige mogu se pronaci na vise sajtova i na engleskom i na srpskom jeziku. Dejvis koji se u Sarajevu svega nagledao ne krije gadjenje prema vojnicima takozvane Armije BiH te ih doslovno naziva ZIVOTINJAMA jer su ubijali sopstveni narod zarad medijske propagande.

Ukucajte i ime Dejvid Frejzer na pretrazivac da bi stvari uzgledale jos jasnije.

hmm...

pre 12 godina

(Srbkinja cista, 9. april 2012 23:36)

"djecko" i "verujem" bas ne zvuci onako sarajevski, sorry ali ne vjerujem ti. Kod mene slicna situacija, nisam cetnikovao i solio ikome ranu, jer nisam imao kad, protjeran iz Sarajeva 5. aprila '92. Tacnije, "zamoljen" da napustim stan od dugogodisnjih komsija...

neko iz Srbije

pre 12 godina

Pa ajde Dodiče raspiši taj referendum o odvajanju. Samo lažeš narod jer ti nemaš m... za to, a podrška Srbije ti nije sigurna. Međutim tvoja žvaka ti dobro prolazi, zaj.....š i BiH a i svoj narod a tebi džepovi puni.

nikola

pre 12 godina

@(Uozbiljite se, 9. april 2012 21:50)

Sve je to ok, samo si zaboravio da pomenes, ta srednjevekovna drzava Bosna bila PRAVOSLAVNE vere.
Ako citiras nekoga citiraj do kraja.

M.V.

pre 12 godina

@Slav Iz ovoga spiska ubijenih Srba u Sarajevu se jasno vidi da je vecina ubijena 1992. godine, sto dovoljno govori o namjerama Muslimanskih fudamentalista predvodjenih Alijom Izedbegovicem. Oni su htjeli ocisceno Sarajevo od Srba, a kad su se Srbi iz mjesta u kojima su vecina bili branili i onda posto su vecinom zivjeli po okolnim selima,koje okruzuje Sarajevo, prirodno stvorili obruc oko Sarajeva, nazvali to opsadom Sarajeva. To nije klasicna opsada u kojoj ti neprijatelj dodje iz druge zemlje i okruzi grad, i onda izgladnjuje stanovnistvo, pa te gadja, ali to Bosnjaci namjerno tako predstavljaju, iako su svijesni sta su sve u Sarajevu pod njihovom kontrolom radili. A Srbi su pustali humanitarnu pomoc,povremeno i struju, naftu itd, sa tim sto je u hunanitarnoj pomoci bilo i "humanitarnog" oruzija za ubijanje Sarajevskih Srba. Cudna neka opsada.

salata

pre 12 godina

porazno je neznanje novinara u srbiji o desavanjima u bosni. a ovima sto nisu bitne teme ko je prvi poceo sukobe(mada to nije najbitnije), zasto ne prate druge sadrzaje. i kojim to "srbima" smeta ako neko ostavi komentar koji glasi "pozdrav braci iz beograda" pa taj komentar dobije veliki broj minusa?

Seka

pre 12 godina

Svaka cast Miloradu Dodiku, STA JE SA SRPSKIM ZRTVAMA?...Srbi su "krivi" sto uopste postoje u Bosni...Za muslimane je ne bitno, nikakva druga istina ih ne zanima samo oni govore "istinu", bas kao i "Bosanac svih vera BG", cova je ladno napisao, krivi su srbi, sto je Alija Izetbegovic doveo mudzahedine u BiH...Gospode boze koliko lazi i neistina izlazi iz njihovih usta, stvarno ali stvarno ogavno...Fuj P.S.Da si istinski "Bosanac SVIH VERA" ne bi dolivao ulje na vatru, sto redovno radis...Ocigledno je da si jedne vere i zna se koje...

dokle bre vise,dokle?

pre 12 godina

Dokle cete vise da razvlacite pokojnike?Dokle vise sa zrtvama?
Dokle?

Mozemo li malo da se okrenemo sadasnjosti,buducnosti.Da probamo malo i da zivimo?

Srbkinja cista

pre 12 godina

Rodjen u Sarajevu, protjeran marta 1996 godine,citav rat proveo na Ilidzi (dio Sarajeva za one koje neznaju). Cetiri godine u okruzenju srpska Ilidza,Rajlovac,Hadzici... O tome nikada necete gledati nista na tv,procitati clanak u novinama. Zato je nepravda,zato boli sto Srbi u Srbiji neznaju ama bas nista o ratu u Sarajevu. Zato ako postoji "hrabar" novinar neka se usudi da pita gdje je 150 000 srba iz Sarajeva. Zato hvala Miloradu Dodiku!
(Neno)

Rodjena u Sarajevu, Srpkinja, srpske granate i snajperi ubili 6 najblizih komsija nije vazno koje vjere. Mene niko nije otjerao a narocito ne 1996 posto nisam cetnikovala i solila komsijama so na rane. Idem u crkvu jedanput nedeljno a vozi me Admir djecko moj komsija da ne idem trolejbusom. Kada se vratim njegova me majka ceka sa krompirusom i tako godinama. A da li mi verujes - pa bas me briga.

salata

pre 12 godina

apsurdno je da muslimanima smeta sve cetnicko, osim cetnickog imena Cedomir(Jovanovic). Koriste ono sto im pase pa tako i ovo obiljezavanje "opsade". Zasto nisu obiljezili 10 godina od opsade, vec samo ovu zadnju godinu. Ovo nije radjeno u svrhu obiljezavanja vec u svrhu politickog cilja.Nadam se ozbiljnom novinaru iz Srbije koji ce uzeti sve cinjenice u obzir.

vr

pre 12 godina

Ima vise spiskova stradalih Srba u Sarajevu.
Knjiga mrtvih Srba Sarajeva postradalih u ratu 1992-1995 u izdanju Instituta za istrazivanje srpskih stradanja u 20-tom veku sadrzi 6628 imena, tacnije 5770 imena ubijenih lica i 860 imena nestalih cija sudbina ni do danas nije poznata.
http://www.serb-victims.org/content/blogcategory/33/145/

dalibor

pre 12 godina

samo da objasnim neke stvari pojedincima koji ocigledno mrze sve sto je srpsko .
.svaka zrtva zasluzuje punu paznju i tu nema dilema nesretan je onaj ko se raduje bilo cijim zrtvama i vidi samo svoje zrtve a druge omalovazava.ali ljudi ovo sto se sad desilo u sarajevu je nista vise od politikanstva i sta sad svi mi treba da sutimo iklimamo glavom u znak odobrenja .e pa nece ici a znate zasto?dali ste ikada vidjeli bar jednog muslimanskog politicara da je dosao na srpska stratista i javno se izvinuo za zlocine koje je njegov narod pocinio?iz RS i Srbije su redom svi javno trazili oprostaj za sve zlocine al nekako ne vidim da to rade i drugi a zasto upravo jer treba samo srbe prikazati kkao monstrume i sad se nadju nekakvi pametnjakovici koji kazu netreba zrtve brojati po naionalnosti itd i po njihovom treba da prihvatimo da smo jedini krivci .u sarajevu nisu brojali zrtve po nacionalnosti ne al su zato rekli da su to ljudi stradali od fasista koji su izvrsili agresiju na sarajevo bla bla itd.a sad se zapitajte zar upravo ovaj dogadjaj nije prikkrivanje istine u sarajevu u kojem od 150000 srba jedva sad da zivi 6000 i zapitajte se koliko je onih crvenih stolica na ulici stajalo zahvaljujuci muslimanima ?oni su u te stolice i pobijene srbe od strane muslimana smjestili tako da se dobije veci broj i da se sakriju ubistav preko 6000 hiljada srba od strane muslimana i sad mi treba da kazemo da oni su u pravu???!!pa samo idiot moze da se slozi sa tim.zasto nisu rekli ove stolice su zrtve nase zajednicke destruktivne i pogresne politike u bih i nedaj boze da nam se ponovi .takav stav bi bio ok a ne kao ne brojimo mi zrtve po nacionalnosti al ipak cemo da kazemo da su to zrtve onih fasista sto nas napadose sa brda .pa nemojmo tako jer to namsamo donosi dalje tenzije i to nije nista vise od sakrivanja svojih zlocina i politike. sa tim postupkom oni stvaraju sarajevo kao mjesto stradanja samo muslimana a sve srpske zrtve se u tom istope.al nemogu svakako oni sakriti tu svoju metropolu u kojoj je postojalo preko 100 logora za srbe u kojoj su srbi preko noci pobijeni i protjerani .jos jednom ponavljam da svaka zrtva zasluzuje duboku paznju al isto tako sve one stolice sigurno ne zasluzuju da se u njihovo ime gradi politicka karijera i iskrivljuje istorija a upravo to je cilj jer ako kazes e da u sarajevu zivot izgubilo 11000 ljudi a na to kazes da su to zrtve onih fasista sa brda niko vise nece da pita a jel u toj brojci i 6000 sarajevskih srba koji stradase jer su bili srbi.dok se mi izvinjavamo oni nase zrtve prikazuju kao svoje .

mislim stvarno

pre 12 godina

hm
a ja Srbin poreklom iz BiH, zivim u Srbiji, a BiH dozivljavam kao svoju zemlju... sta ja da radim!?
(borislav, 9. april 2012 22:23)
Radi sta hoces, sto nas pitas?! Kakve sve gluposti necu procitati...

sale

pre 12 godina

11.000 zrtava rata u sarajevu milorade... ne 11.000 muslimana ili hrvata... i srbi su ginuli tamo milorade...

za mene, kao pravog srbina, arkan, radovan i ratko, sloba su zlocinci koliko i alija, franjo, naser i gotovina... a za tebe??

Bosnjak

pre 12 godina

Ovolika podrska Dodiku na ovakve izjave samo jos jednom pokazuje u kakvom stanju se nalazi srpsko drustvo. Treba da znaju da sve ono sto je nastalo na lazima nema buducnosti. Zlocine necu ni da pominjem.

hr

pre 12 godina

mile ce naj vise stete nanijeti svom narodu..on je milosevic broj 2 ..nikada se vise ponoviti 91,92 kad su pripadnici njegovog naroda imali oruzja u izobilju a muslimani pracke...totalno nepravedno..nikada to nemojta zaboravi..tu cinjenicu.

prolaznik

pre 12 godina

Dodik je jos jedna u nizu budala koju je opila vlast, pa misli da ono sto on kaze postaje istina, a ne ono sto je istorijska cinjenica...

A Srbi ce opet da plate zato sto su birali ovakve vodje

Slobodan

pre 12 godina

Srbi moraju mnogo odlučnije i snažnije da brane svoje interese. Dodik to dobro radi i njegovo ime i stavovi donose radost u srce svakog poštenog i pravdoljubivog čoveka. Treba svi Srbi na godišnjicu genocida nad Srbima iz istočne Bosne da odu u Bratunac i da sve Srpske kamere to snimaju i da se svi srpski velikaši poklone nad senima 3.500 brutalno pobijenih Srba uglavnom nedužnih civila od strane muslimanskih vojnika tamo. Pričati na sva usta o Sarajevskim kazamatima i Srbima koji su stradali u ovom gradu za vreme rata. Sarajevo je bilo i Srpski grad najmanje onoliko koliko je bilo i muslimanski grad. Muslimani su proterali 150.000 Srba iz Sarajeva i imaju elementarno pravo da bilo šta kažu? Kada budemo više poštovali sebe tada će nas mnogo više potovati i drugi. Dodiku samo napred uz tebe smo svi. Budi molim te mudar i pametan do neba! Kamo lude sreće da rata nije bilo! Svi smo mi isti narod kako god se zvali više. Te istorijske svađe su naše zajedničko prokletstvo. Daj Bože da rata više nikada ne bude a da ako treba još 100 godina pregovaramo ovako i političimo. Da ste se podelili posle rata na dve države kladim se da bi sada imali neuporedivo bliskije odnose i da nebi bilo svog ovog trvenja koje traje i traje...

1804

pre 12 godina

Milorade, bavi se poboljšanjem života običnih građana (kažu Muslimani), a nama ostavi utvrđivanje nacionalnog identiteta žrtava i njihov broj (što se utvrđuje dogovorom muftija i političara iz Sarajeva u zavisnosti od ciljeva i potreba). Tri hiljade žrtava, kaže jedan muftija, pet, ubaci se Bakir, neka bude osam i tačka, reče efendija Cerić, a Klinton klimnu glavom.

bosanac,a gle cuda-srbin

pre 12 godina

Gospodine Milorade,Predsednice Srpske,
ova vasa izjava treba da bude dokument koji ce svaki buduci kandidat za predsednika Srpske,da potpise,pre kampanje.Posle neka drzi mitinge i prica o agraru i globalnom zagrevanju...prvo ovo da potpise.
Alija Izetbegovic je imao plan da ako muslimani osvoje celu Bosnu,naseli 4 miliona Turaka.Time bi trajno zapecatio sudbinu i Srba i Evrope.
Samo zato sto postoji srpska kontrola BH vlasti,toga nema.
Bakir je obican folirant-demokrata,ko svi muslimani.Nista mu ne verujte.
Milorade,napred,ima ko ce da te prati!

Anton

pre 12 godina

@samo napred

Vi sami ste krivi zasto vas svi mrze za takvu politiku kroz stoljece. A jeste cijela vam srbijanski narod je kriv za rat u 90tih i rusenje sfrj.A to cete morati priznati ili cete propadati zauvijek. Trebas pohvaliti NATOa sto je spasio banja luka od HVa.

tala

pre 12 godina

Svi koji kazu dodik je car su u potpunosti u pravu..al bukvalno covjek je car ili se bar ja mislim tako.. i dok kriminal, korupcija, neimastina "caruju" u srpskoj ; najbitnije je "caru" kako su sarajlije oplakale pocetak 4-godisnje opsade grada u kome su zivjeli ili zatekli. ili da li je alija bio u partizanima? ili sta je neko rekao bilo u fbih,srpskoj ili srbiji..cak ce otici u bg ako je potrebno da to raspravi. sta god treba samo da se ne prica o problemima penzionera, nezaposlenih (skoro se brojke izjednacile:( ) , zeljeznicama, sumama itd.. ekonomski pokazatelji katastrofa..ali bitno je "ko je poceo rat" i sl idiotluci.. stvarno!?? pa dokle? cinjenica da je "car"dodik u zadnjih 10 godina bavljenja politikom "tezi" bar za 1 mil eura nikom ne smeta niti je opovrgava.. pa cak ni saam "car" :) stvarno!?? pa da opet kazem..dokle? :) car.. da je i meni tako :))

peyo

pre 12 godina

20 godina od rata a vi jos o tome.Zar je bitno ko je poceo rat?Zrtava je bilo na sve 3 strane a vi i dalje o tome ko je kriv-srbin,hrvat ili musliman?Zar nije svima krv crvene boje?...A rat,rat su zapoceli isti oni ljudi koji sede u vladama ove 3 drzave(delimicno isti)...Dokle vise da je delimo po naciji,veri,boji koze?Bolje gledajte ko je covek a ko ne...

Vojislav

pre 12 godina

@roko

To uopste nije tacno i nemojte da dezinformisete javnost. Srbija je najvise bila za ostanak BiH u Jugoslaviji. Cak je dogovoreno da Izetbegovic bude prvi predsednik i Izetbegovic je na to pristao i onda po povratku u Sarajevo pod pritiskom Hrvatske i Nemacke je promenio odluku. Inicijalna kapisla je bilo ubistvo srpskog svata u Sarajevu kos u martu od strane kriminalaca Juke Prazine (inace posle je Prazinu bezbednost federacije likvidirala u inostranstvu jer je smetao i mnogo znao - naredjenja je licno dobijao od Izetbegovica i krvavog zlocinca Ejupa Ganica) organizovanih u paravojnu organizaciju Zelene beretke. To je bilo isto kao 1914. Pre toga nije bilo nigde nikakvih ni najmanjih sukoba izmedju Srba i Muslimana, a kamoli rovova i proterivanja. I nemojte da menjate teze - da je BiH ostala u Jugoslaviji - gradjanskog rata ne bi uopste bilo!!! A ko je svesno isao na ovakav scenario taj je najodgovorniji za zlocine. I pozivam Vas da kada vec tako sve znate, prokomentariste ulicu Vase Miskina, Markale i ostale srpske "zlocine". Sta, sada se ti zlocini vise ne pripisuju Srbima, pa ko je onda zrtvovao te neduzne ljude u redu za hleb. Citajte izvestaje UN i nikada niko nije optuzen od strane Srba za konkretne zlocine. Zasto - odgovor je jasan - nisu to oni uradili. A zlocinci se ne gone. Isto kao Gleiwitz, kao Racak..

gistro

pre 12 godina

(entitet, 9. april 2012 21:35)
Šanse nisu velike, jer je većina Srba iz Sarajeva proterana od strane muslimana na početku rata (jedan deo je i pobijen, otud 10.000 mrtvih Srba na teritoriji Sarajeva). Tako su se i našli za haubicom, nisu valjda na Trebeviću sedeli Leskovčani i Vlasotinčani? Šanse su taman tolike kolike su bile šanse da muslimanski snajperi pogode muslimane na Grbavici, Ilijašu, Ilidži, Vogošći. E sad, neko je u ratu imao visinku prednost, ali prodavanje priče o moralnoj superiornosti - to možete drugom.

OpozicijaRS

pre 12 godina

Dodik je uvek na istim pozicijama!Pa kome se dopada OK, ostali mogu da gledaju ako žele ali to je to!
(Dragomir živković)

malo sutra

http://www.youtube.com/watch?v=iguL0vtjXUc

Deki

pre 12 godina

"Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ? "
Pa prijatelju ima sansi da granata ubije Srbina ali ako toga Srbina iskopas sa rukama povezanim bodljikavom zicom ,onda su to neke druge stvari

Sale

pre 12 godina

@Vlad Tepesh

Pitas licemerno gde su logori za Srbe u Sarajevu e pa evo samo nekih od njih.
bilo ih je 125 u svim delovima grada pod muslimanskom vlašću, prošlo je oko 25.000 Srba a 5.515 ih je ubijeno a jod 500 Srba se vodi kao nestali.
Inace koncentracioni logor za Srbe Viktor Bubanj je bio prvi logor za civile u celoj Bosni.
Slava svim neduzno poginulima.

JOVANDEKA ;Damir ,J.

pre 12 godina

MILE , vise od polovine tvog naroda kome si ti predsjednik, stide se i srame iza tvojih rijeci, isamo sto ti u oci ne reknu ,DOSTA VISE TEBE I TVOJE PETLJANIJE. Zato pusti narod da zivi svoj bosanski ZIVOT. ,normalni.daj pod hitno OSTAVKU, netrebas da mijenjas nista u svojoj VLADI, SAMO TI IDI STO PRIJE, NAROD CE SVE TO RIJESITI I BEZ TEBE.

Hronicar

pre 12 godina

Ni meni se nakon onoga sto sam video i doziveo u Banja Luci BiH nije vise svidjala. Imao sam izbor ili da odem ili da se borim za bolju i drugaciju Bosnu i sam sam izabrao. jedino nisam imao izbor da je ukidam. Imas i ti izbor a neke izbore nemas. jer nije tvoja prcija.

vr

pre 12 godina

Gde su logori za Srbe u Sarajevu? Kako se zovu? Gde su imena zrtava, spiskovi? "Meni je zao zrtava Sarajeva ali,..." Tipicno. Odvratno!
(Vlad Tepesh, 9. april 2012 21:10)

Evo kako su se zvali samo neki od logora za sarajevske Srbe: logor u kasarni Viktor Bubanj, logor u nekadasnjem Popravnom domu Pofalici,logor Sunce na Dobrinji, podrum hotela Evropa u centru grada, logori Tarcin, Krupa, Pazaric u Hadzicima, podrum Gradjevinskog fakulteta,vise logora u naseljima Alipasino Polje, Kosevo, Bjelave.

Ramo

pre 12 godina

Najvise zlocina nad srbima pocinili su sami Srbi,pocetkom rata karadzic je pozvao sve srbe iz sarajeva da izadju van grada,sto je su skoro svi i ucinili...

Erik

pre 12 godina

Nisam Dodikov miljenik ali se slažem s ovim što je rekao...muslimani koriste svaku priliku za svoju propagandu da prikažu stradanje "jadnih, napaćenih" bosnjaka...da ih ostavim po strani, ono što me najviše brine je stav Srba iz Srbije...ponašaju se ko da su pali s marsa...krive svoj narod, Srbe, za sve, kao da im preci nisu robovali 500 godina pod Turcima...saosjećaju se sa jadnim bosnjacima...hvala Bogu pa niste imali posla sa njima, ali bar učite na našem primjeru, Srba iz RS. Nadam se da ovi komentari nisu reprezent mišljenja svih Srba u Srbiji...

Dule

pre 12 godina

Hoćemo ujedinjenje Republike Srpske i Srbije kao odgovor na konstantne lažne optužbe na račun srpskog naroda.Šta ćamo sa zločinima mudžahedina,zatim Nasera Orića koga je Hag oslobodio?

Milos

pre 12 godina

Do juce su mu Amerikanci finansirali stranku, o Karadzicu i Mladicu je pricao isto sto i Ceda, a sad je najveci Srbin na svetu! Ocigledno da je matematika pokazala da je to isplativije!

ciganDOgroba

pre 12 godina

Za one koji su prespavali 92-95 : ovako je izgledala tzv Armija BiH:
http://www.youtube.com/watch?v=OtfDi6nb4H8&feature=related
P.S. Teheran nije, Bagdad nije, Damask nije

Ivan

pre 12 godina

"Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ?"

S'obzirom koliko cu municije imali srbi, da su gadjali tek tako, mogli su da sravne sarajevo da ne moze ravnije biti, sve zgrade i jos brda naokolo. Ali to ocigledno nisu uradili, jer su gadjali POZICIJE SA KOJIH SU NJIH GADJALI (i ne, nisu pitali koje je nacionalnosti onaj ko te gadja). Da su ciljevi bili civili, ne bi poginulo 10000 nego 500000 ljudi. U mestima gde su muslimani bili jaci, (kao u selima oko srebrenice '94 i '95), zna se kako su prosli srpski civili. Da su muslimani bili jaci od srba kod sarajeva...neka svako proceni sta bi se desilo sa srbima naokolo...

Izraziti pritisak

pre 12 godina

U proslom veku je stradalo 2/3 muskog stanovnistva Srbije u prvom ratu, u drugom ratu su Srbi bili zrtve najveceg genocida u istoriji Balkana i posle Jevreja su Srbi najveci stradalnici drugog rata (1/3 od ukupnog broja je stradala). Od apsolutno vecinskog stanovnistva u BiH nakon 1945 su Srbi nestali u pojedinim delovima BiH i HR. Jedini narod koji se u tom ratu borio na strani saveznika i to u dva sirom sveta priznata antifa pokreta i jedini narod koji nije sluzio okupatoru od Stanjingrada do Beca su Srbi. Jedini narod koji je u poslednjem ratu proterivan u stotinama hiljada su Srbi(Krajna,Sarajevo,zapadna Bosna) i jedini narod koji olako prelazi preko nekoliko hiljada civila koje su mucili,zatvarali i ubijali pripadnici paravojski pod komandom kriminalaca(Celo1,Juka,Celo2) u Sarajevu. Sa Grbavice,Vogosce,Ilidze,Aerodromskog naselja i Ilijasa se ZA SAMO JEDNU NOC ISELILO 20 000 SRBA i sa Igmana su gledali kako im gore kuce. Jedini narod koji zaboravlja da su se svi Muslimani u Zapadnoj Bosni borili na njihovoj strani i da su se Muslimani u posavini sami organizovali u brigadu Mesa Selimovic ( duplo vise Muslimana se borilo u VRS nego Srba u njihovoj armiji),jedini narod koji je evakuisao Hrvatske izbeglice u srednjoj Bosni dok su im Mudzahedini iz Arapskog sveta palili domove.Nismo jedini narod u BiH koji trazi pravo da na demokratskom referendumu odluci o svojoj sudbini ali cemo biti prvi narod koji ce to uciniti.

Neno

pre 12 godina

Rodjen u Sarajevu, protjeran marta 1996 godine,citav rat proveo na Ilidzi (dio Sarajeva za one koje neznaju). Cetiri godine u okruzenju srpska Ilidza,Rajlovac,Hadzici... O tome nikada necete gledati nista na tv,procitati clanak u novinama. Zato je nepravda,zato boli sto Srbi u Srbiji neznaju ama bas nista o ratu u Sarajevu. Zato ako postoji "hrabar" novinar neka se usudi da pita gdje je 150 000 srba iz Sarajeva. Zato hvala Miloradu Dodiku!

miolos

pre 12 godina

Dodik pita: "Sta je sa srpskim zrtvama"
?????
Koliko ja znam, ovi u Sarajevu nisu delili zrtve ni po nacionalnoj, ni po plnoj, starosnoj,... osnovi, a sto Dodik radi
Cinjenica je da Dodik ostaje na vlasti bas zavaljujuci tome da zrtve deli po nacionalnosti i ostace na vlasti dok mu to 'pali' kod njegovih biraca

roko

pre 12 godina

Rovovi oko Sarajeva su vec bili iskopani, SDS je vec naoruzao svoje clanstvo, Muslimani vec ubijani i proterivani u Istocnoj Bosni itd...
Reci da je se rat u Sarajevu počeo napadom na srpske svatove, je isto kada neki u Hrvatskoj kazu da se Jasenovac desio radi ubistva Hrvatskih poslanika u skupstini kraljevine Jugoslavije.

darko

pre 12 godina

ovaj intervju je ličio na kafanski razgovor posle pete čašice!"ko vam je to rekao?!ko to kaže!?da vam ja kažem šta je bilo za vreme drugog svetskog rata...itd." za šarlatane u medicini postoji lep naziv-nadrilekari. Dodik je nadripolitičar i strašno je što se takvom čoveku ustupa termin na televiziji

Abacs

pre 12 godina

Dodik je sasvim sigurno grobar fundamentalnih srpskih nacionalnih interesa. Njegov ugled tamo gde se "ODLUČUJE" ravan je nuli.
P.S. Bezosećajnost koju demonstruje je frapantna.

tobogan

pre 12 godina

Kraj prošlog vijeka obilježen je groznim zločinima.Na prostoru SFRJ najviše je stradalo Muslimana, a oni su najmanje zagovarali rat, jer im je u Jugi bilo dobro.Glupa srpska politika koja je opkolila Sarajevo artiljerijom,nanijela je neprocijenjivu štetu istoriji srpskog naroda, jer takve budaleštine, kao što su Sarajevo i Srebrenica, su nepopravljive.Dodik, u interusu zaštite kriminala, prelazi na nacionalizam i udaljava normalan svijet i od sebe i od Srba.Takvu barabu svijet će pamtiti. Po dobru sigurno ne.

cvetkovic mirjana

pre 12 godina

Da, narod nije kriv bilo koje pripadnosti kriva je konferencija iz davnina i svadje necija SFRJ koja je povukla sljam i napravila tugu i zalost

Uozbiljite se

pre 12 godina

BiH nikada nije bila drzava. sarlatanski.

Jedan od najcjenjenijih historičara po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Nada Klaić, o tom istom pitanju kaže sljedeće: "Nema razloga miješati bilo hrvatsku bilo srpsku jezgru u proces nastajanja bosanske države samo zato što je povremeno dolazilo do osvajanja Bosne s jedne ili druge strane... Babić je uvjerljivo pokazao da Bosna u spomenuto doba ima ustaljeni i organizirani teritorij, što znaći da ima atribute državne organizacije." (N. Klaić, Iz problematike, 17-79).

Nada Klaic koja je najkompetentniji istoricar na ovim prostorima jer je koristila multidiciplarne metode ukljuciujuci arheologiju, proucavanje pisama i novca tvrdi da je u stvari BiH bila prva organizovana i civilizarana zajednica sa pismom i drzavnom organizacijom.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Historija_Bosne_i_Hercegovine_(do_958)

nije dj nego dz

pre 12 godina

Dobrovoljacka ulica,Tuzlanska kolona,Sijekovac,Skelani,Kravica,Smoluca,Kazani,Silos i mnoga druga mjesta... a da ne pricam o drugom svjetskom ratu kada je pocinjen genocid nad srbima(prije 2 svjetskog rata Srbi su bili najbrojniji narod u bih).Nikad vise necemo to dozvoliti!

M.V.

pre 12 godina

Cedu ne voli niko od Srba iz Bosne, jer on ne predstavlja liberalnu politiku, vec retrogradnu politku koja je spremna sve da prihvati, a tako i vojno-politicku propagandu Bosnjaka, Hrvata, Albanaca i ostalih, i da Srbe u skladu sa tim osudi. Jedan liberal bi shvatio u najgorem slucaju sve cetiri strane, i njihova istorijsko-politicka ponasanja, i osudio sve cetiri strane zbog zlocina koje su cinili. Ali Ceda nije liberal, on nije ni "samounistavac" pa da za sve krivi sebe, a potom i to preslikava na svoj narod. Zasto, jer on veoma dobro zivi od svoga "rada", krivljenja svoga naroda. Ceda bi sve sto je srpsko dao i predao ostalima, rasparcao, govoreci da ce svima biti bolje. Da, ali u nekome virtualnom svijetu u kojem bi se Albanci, Hrvati, Bosnjaci smirili i uzeli sve sto su zeljeli sada. Ali u stvarnom svijetu oni ne bi stali, vec bi nastavili i uzimali od Srba sve do zadnjeg Srpskog mjesta, dok ne bi nestala Srpska drzava. Mislite da ste u Beogradu sigurni. Jeste Vi sad, ali vasa buduca pokoljena nece biti, komadic po komadic se kida, dok ne dodje do najveceg komada, a onda ce svi Srbi placati krvav danak svojoj politici davanja svojih teritorija, a Cede odavno nece biti. On ce biti u nekoj nebeskoj EU sa svojim sadasnjim drugarima.

Bosnac svih veraBG

pre 12 godina

„Njegov (Bakirov) otac, a ne moj, doveo je mudžahedine u Bosnu“, rekao je Dodik.

Mudjahedine u Bosnu je doveo teror nad muslimanim tvog idola Karadjica a ako tako nastavis, ti ces nam ih svima natovariti na vrat.

samo sport

pre 12 godina

Iako među poslednjima koji bi stao u odbranu bilo kakvog zločina, ili stao na jednu stranu iz nacionalnih razloga, "karikaturizacija" koja prati ovonedeljne priče o opsadi Sarajeva, a kojom su karakteri samo "crni" i "beli", moram priznati, vređa inteligenciju.
Sarajlije su patile u meri koja ne traži dodatne idealizacije.

nesporazum

pre 12 godina

Stani malo!!! Prvo kaze da "BiH nikada nije bila država. ".

Zatim kaze "Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima."

Dragi gospodine Dodik. Odlucite se vise! Il' je zmaj il' je azdaja!?
Dajte jednu smijernicu narodu! U kojem pravcu da ide?????

Sinisa

pre 12 godina

Ne gledajuci sa stanovista politickih partija Srbije, ovaj covek je apsolutno u pravu. Ne znam ni jednog srbina iz Republike Srpake koji BiH dozivljava kao svoju drzavu. Prosto je to realnost koju druga strana ne zeli da prihvati vec zivi u iluzijama jedinstvene BiH.

Posmatrač

pre 12 godina

Nekoliko pitanja:
a) gde je g-din Dodik bio i šta je radio za vreme građanskog rata u BiH?
b) da li je g-din Dodik kandidat za Hag?
c) ima li neko iz "ratnog" rukovodstva RS, a da nije u Hagu?
d) da li prethodno recipročno važi i istaknute pojedince muslimanske strane?
e) zašto Međunarodni sud u Hagu nije formulisao građanski rat u BiH kao genocidni?
f) ako je nesrazmerno mnogo Srba (u odnosu na Muslimane i Hrvate) završilo u Hagu zašto tzv. "međunarodna zajednica" ne smatra Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom", a Republike Srbiju "odgovornom za genocid"?
g) ako Srbi u RS ne osećaju BiH kao svoju, zašto to toliko onespokojava muslimane? I Hrvati u BiH ne vide je kao svoju!

Srem sa Srpskom

pre 12 godina

Volim sto ovaj covek zna da se suprostavi masovnom pojednostavljanju rata u BIH (po kojem su samo Srbi krivi).
I da dodam: one crvene stolice u centru Sarajeva su bile super marketing proizveden u FBIH. Sledeci put bi Srbi trebali da stave 5000 plavih stolica za poginule Srbe u Sarajevu (koje naravno niko osim Dodika ne spominje).

Thetruthisoutthere

pre 12 godina

Bosnac svih veraBG: Karadžić se piše sa dž, a ne dj. Druge dvije vjere znaju razliku u pismu.... A sto se tiče žrtava, znamo mi iz Srpske kako nam je bilo sa vama gdje ste bili u većini...

Toliko

Vlad Tepesh

pre 12 godina

SDS je isterao Srbe iz Sarajeva. Najpre pozivom neposredno pre rata da se izvuku iz grada. A onda konstantnim granatiranjem grada i cinjenjem zivota u Sarajevu nepodnosljivim. Gde su logori za Srbe u Sarajevu? Kako se zovu? Gde su imena zrtava, spiskovi? "Meni je zao zrtava Sarajeva ali,..." Tipicno. Odvratno!

nikola drezgić

pre 12 godina

Pobogu Milorade,pa što ne postavi to pitanje onda kad su zbog tebe smenjivali Poplašena nego si se sad toga setio kad si primetio na šta se ustvari pali masa?

pero

pre 12 godina

Dodo o istoriji na ovim podrucima zna koliko o sastavu atmosfere marsa. Njegove teorije o stanju na terenu (Srbi ne vole BiH nego RS) istim ce se zarom okrenuti naglavacke kada za cca. 20 godina isti ti Srbi uvide zasto je doticni pricao ovu pricu. Bakir i Dodo pamtice se kao politicki marginalci i satrapi naroda kojeg su predstavljali.

merrmaninegoje

pre 12 godina

Duduku,
Koliko sam ja pre neki dan mogao videti, na onom velikom platnu postavljenom povodom 2o godisnjice pocetka rata, osim imena muslimana i hrvata, prikazivana su takode i imena srba, ubijena tokom opsade Sarajeva. Secam se onog Mladicevog naredjenja: Tuci po Bascarsiji, tuci po Skenderiji.
Da je imalo pravde, porodice tih srba ubijenih od snajpera i granatiranja, bi trebale tuziti sve krivce u toj tvojoj tvorevini za ubistvo. Pocevsi od tebe koji negiras ono sto se desilo i krsis ustav zemlje koja ti placa platu.
Da je bilo logora za srbe u Sarajevu, pa to bi sigurno trebao znati beogradjanin Divjak i onaj Zoran iz specijalnih jedinica policije RBiH. Ne verujem bi oni cutali za tako nesto.
Sarajevo je sramota za srbe, Evropu, UN i uopste medjunarodnu zajednicu. Tu je izvrsen kulturicid a ne genocid. Ljudi su ubijeni ne zbog narodne ili verske pripadnosti nego zbog pripadnosti tom gradu.
Sarajevo je bilo i ostaje metropola - PRIMER za sve ne samo u regionu nego i u svetu.
Ali, na svu srecu, GRAD jos uvek dise, slobodno i na ulazu u grad jednostavno pise SARAJEVO!

exSarajka

pre 12 godina

@Vlat Tepeš

pitaš za logore nad Srbima u Sarajevu, pa evo da te informišem: Centralni zatvor, kasarna Viktor Bubanj (ljudi prebijani, ubijani, zene silovane), jama Kazani na Trebeviću (Srbi mucki masakrirani i baceni u jamu), te razni podrumi po zgradama, a da ne spominjem upadanja naoruzanih "branitelja Sarajeva" u srpske stanove i bacanje muskaraca sa prozora i ubijanje zena, pod laznom optuzbom da su bili snajperisti...mislim, antisprksa propaganda jeste jaka, ali ako si pametan čovjek, ti ćeš misliti svojom glavom i sam potražiti činjenice, koje su dostupne svima, samo se o njima ne trubi na sva zvona...
Prve žrtve rata u Sarajevu su bili sprski svatovi na koje je pucano u martu 1992. i gdje je ubijen svat Nikola Gardovic, u centru Sarajeva, samo zato što su nosili srpsku zastavu i u okviru sprske crkve htjeli da obave obred vjencanja...
A jedne od prvih žrtave u Bosni su bili takođe Srbi u selu Sijekovac kod Bosnskog Broda, gdje su 26. marta 1992. upale iz Hrvatske jedinice Hrvatske vojske (HVO; Zenge) i zajedno sa domaćim muslimanima masakrirale civile u selu...o svemu se moze informisati, ko zeli da zna...

entitet

pre 12 godina

Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ?

Ili dok Srbin sjedi za snajperom i ubija ljude koji hodaju ulicom, kako taj srbin koji ubija, zna da onaj na koga puca da ga lisi zivota nije SRBIN - pa ubije i srbina ?

Mr.Real

pre 12 godina

On je dodao da i sa drugim starankama ima korektne odnose a da se jedino nada neuspehu Čedomira Jovanovića na izborima. „Sa tim pokretom nemamo ništa zajedničko i voleo bih da ne predju cenzus“.
E pa Milorade, ovim si sve rekao....

Knot

pre 12 godina

Samo se fokusirajte na ekonomski razvoj Srpske ! Izrael dobra smernica ! Ako vas pritisnu da udjete u NATO - pristanite samo ako udjete sa vojskom Republike Srpske! Na Srbiju mnogo ne racunajte. Jacajte odnose sa Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom. Morate se nametnuti kao faktor ekonomske stabilnosti kako bi Federacija izgledala sto jadnije. Ulazite u kulturu. Tu vam Kusta moze mnogo pomoci !

NS

pre 12 godina

On je kazao da BiH nikada nije bila država. Vise volim Srbiju od Bosne.

nemam nista protiv ljubavi prema svom narodu - ali ovaj zaista nije ozbiljan, kompromituje celu ideju patririotizma nesuvislim izjavama. kao kada bi neko rekao Srbija nikada nije postojala a Zukorlic moja ljubav je u Bosni bas me briga za Srbiju koja ne postoji.

Samo napred...

pre 12 godina

Srbomrzacki komentari samo utvrdjuju nasu jedinu Republiku Srpsku. Srdacno vas pozdravljam i molim da nastavite sa ovakvim komentarima, dragi OTAN/NATO :)

mika

pre 12 godina

Ne gradi se zajednistvo optuzivanjem jedne strane u ratu. Muslimani su koketirali sa obe strane da bi izabrali ono gore. Nazalost to su cinjenice za koje morate snositi odgovornost. Ni posle 20 god nisu se opametili vec i dalje sviraju istu muziku koja ce ih kostati gibitka drzave.Pod hitno dovedite babu i naucite da vodite realnu politiku ovo do sada je bila decja igra.

Sinisa

pre 12 godina

Ne gledajuci sa stanovista politickih partija Srbije, ovaj covek je apsolutno u pravu. Ne znam ni jednog srbina iz Republike Srpake koji BiH dozivljava kao svoju drzavu. Prosto je to realnost koju druga strana ne zeli da prihvati vec zivi u iluzijama jedinstvene BiH.

Srem sa Srpskom

pre 12 godina

Volim sto ovaj covek zna da se suprostavi masovnom pojednostavljanju rata u BIH (po kojem su samo Srbi krivi).
I da dodam: one crvene stolice u centru Sarajeva su bile super marketing proizveden u FBIH. Sledeci put bi Srbi trebali da stave 5000 plavih stolica za poginule Srbe u Sarajevu (koje naravno niko osim Dodika ne spominje).

Samo napred...

pre 12 godina

Srbomrzacki komentari samo utvrdjuju nasu jedinu Republiku Srpsku. Srdacno vas pozdravljam i molim da nastavite sa ovakvim komentarima, dragi OTAN/NATO :)

samo sport

pre 12 godina

Iako među poslednjima koji bi stao u odbranu bilo kakvog zločina, ili stao na jednu stranu iz nacionalnih razloga, "karikaturizacija" koja prati ovonedeljne priče o opsadi Sarajeva, a kojom su karakteri samo "crni" i "beli", moram priznati, vređa inteligenciju.
Sarajlije su patile u meri koja ne traži dodatne idealizacije.

bosanac,a gle cuda-srbin

pre 12 godina

Gospodine Milorade,Predsednice Srpske,
ova vasa izjava treba da bude dokument koji ce svaki buduci kandidat za predsednika Srpske,da potpise,pre kampanje.Posle neka drzi mitinge i prica o agraru i globalnom zagrevanju...prvo ovo da potpise.
Alija Izetbegovic je imao plan da ako muslimani osvoje celu Bosnu,naseli 4 miliona Turaka.Time bi trajno zapecatio sudbinu i Srba i Evrope.
Samo zato sto postoji srpska kontrola BH vlasti,toga nema.
Bakir je obican folirant-demokrata,ko svi muslimani.Nista mu ne verujte.
Milorade,napred,ima ko ce da te prati!

dalibor

pre 12 godina

samo da objasnim neke stvari pojedincima koji ocigledno mrze sve sto je srpsko .
.svaka zrtva zasluzuje punu paznju i tu nema dilema nesretan je onaj ko se raduje bilo cijim zrtvama i vidi samo svoje zrtve a druge omalovazava.ali ljudi ovo sto se sad desilo u sarajevu je nista vise od politikanstva i sta sad svi mi treba da sutimo iklimamo glavom u znak odobrenja .e pa nece ici a znate zasto?dali ste ikada vidjeli bar jednog muslimanskog politicara da je dosao na srpska stratista i javno se izvinuo za zlocine koje je njegov narod pocinio?iz RS i Srbije su redom svi javno trazili oprostaj za sve zlocine al nekako ne vidim da to rade i drugi a zasto upravo jer treba samo srbe prikazati kkao monstrume i sad se nadju nekakvi pametnjakovici koji kazu netreba zrtve brojati po naionalnosti itd i po njihovom treba da prihvatimo da smo jedini krivci .u sarajevu nisu brojali zrtve po nacionalnosti ne al su zato rekli da su to ljudi stradali od fasista koji su izvrsili agresiju na sarajevo bla bla itd.a sad se zapitajte zar upravo ovaj dogadjaj nije prikkrivanje istine u sarajevu u kojem od 150000 srba jedva sad da zivi 6000 i zapitajte se koliko je onih crvenih stolica na ulici stajalo zahvaljujuci muslimanima ?oni su u te stolice i pobijene srbe od strane muslimana smjestili tako da se dobije veci broj i da se sakriju ubistav preko 6000 hiljada srba od strane muslimana i sad mi treba da kazemo da oni su u pravu???!!pa samo idiot moze da se slozi sa tim.zasto nisu rekli ove stolice su zrtve nase zajednicke destruktivne i pogresne politike u bih i nedaj boze da nam se ponovi .takav stav bi bio ok a ne kao ne brojimo mi zrtve po nacionalnosti al ipak cemo da kazemo da su to zrtve onih fasista sto nas napadose sa brda .pa nemojmo tako jer to namsamo donosi dalje tenzije i to nije nista vise od sakrivanja svojih zlocina i politike. sa tim postupkom oni stvaraju sarajevo kao mjesto stradanja samo muslimana a sve srpske zrtve se u tom istope.al nemogu svakako oni sakriti tu svoju metropolu u kojoj je postojalo preko 100 logora za srbe u kojoj su srbi preko noci pobijeni i protjerani .jos jednom ponavljam da svaka zrtva zasluzuje duboku paznju al isto tako sve one stolice sigurno ne zasluzuju da se u njihovo ime gradi politicka karijera i iskrivljuje istorija a upravo to je cilj jer ako kazes e da u sarajevu zivot izgubilo 11000 ljudi a na to kazes da su to zrtve onih fasista sa brda niko vise nece da pita a jel u toj brojci i 6000 sarajevskih srba koji stradase jer su bili srbi.dok se mi izvinjavamo oni nase zrtve prikazuju kao svoje .

exSarajka

pre 12 godina

@Vlat Tepeš

pitaš za logore nad Srbima u Sarajevu, pa evo da te informišem: Centralni zatvor, kasarna Viktor Bubanj (ljudi prebijani, ubijani, zene silovane), jama Kazani na Trebeviću (Srbi mucki masakrirani i baceni u jamu), te razni podrumi po zgradama, a da ne spominjem upadanja naoruzanih "branitelja Sarajeva" u srpske stanove i bacanje muskaraca sa prozora i ubijanje zena, pod laznom optuzbom da su bili snajperisti...mislim, antisprksa propaganda jeste jaka, ali ako si pametan čovjek, ti ćeš misliti svojom glavom i sam potražiti činjenice, koje su dostupne svima, samo se o njima ne trubi na sva zvona...
Prve žrtve rata u Sarajevu su bili sprski svatovi na koje je pucano u martu 1992. i gdje je ubijen svat Nikola Gardovic, u centru Sarajeva, samo zato što su nosili srpsku zastavu i u okviru sprske crkve htjeli da obave obred vjencanja...
A jedne od prvih žrtave u Bosni su bili takođe Srbi u selu Sijekovac kod Bosnskog Broda, gdje su 26. marta 1992. upale iz Hrvatske jedinice Hrvatske vojske (HVO; Zenge) i zajedno sa domaćim muslimanima masakrirale civile u selu...o svemu se moze informisati, ko zeli da zna...

mislim stvarno

pre 12 godina

hm
a ja Srbin poreklom iz BiH, zivim u Srbiji, a BiH dozivljavam kao svoju zemlju... sta ja da radim!?
(borislav, 9. april 2012 22:23)
Radi sta hoces, sto nas pitas?! Kakve sve gluposti necu procitati...

Knot

pre 12 godina

Samo se fokusirajte na ekonomski razvoj Srpske ! Izrael dobra smernica ! Ako vas pritisnu da udjete u NATO - pristanite samo ako udjete sa vojskom Republike Srpske! Na Srbiju mnogo ne racunajte. Jacajte odnose sa Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom. Morate se nametnuti kao faktor ekonomske stabilnosti kako bi Federacija izgledala sto jadnije. Ulazite u kulturu. Tu vam Kusta moze mnogo pomoci !

tobogan

pre 12 godina

Kraj prošlog vijeka obilježen je groznim zločinima.Na prostoru SFRJ najviše je stradalo Muslimana, a oni su najmanje zagovarali rat, jer im je u Jugi bilo dobro.Glupa srpska politika koja je opkolila Sarajevo artiljerijom,nanijela je neprocijenjivu štetu istoriji srpskog naroda, jer takve budaleštine, kao što su Sarajevo i Srebrenica, su nepopravljive.Dodik, u interusu zaštite kriminala, prelazi na nacionalizam i udaljava normalan svijet i od sebe i od Srba.Takvu barabu svijet će pamtiti. Po dobru sigurno ne.

nemanja s.

pre 12 godina

Nije lako biti Srbin zapadno od Drine. Vekovima proterivani, istrebljivani, a protiv sebe su imali, a i danas imaju i katoličku crkvu i islam na čelu sa Turskom. Lako je nama iz Beograda govoriti o multietničnosti i suživotu. Puna podrška gospodinu Miloradu Dodiku na trudu koji ulaže za opstojnost naroda u Republici Srpskoj!

Neno

pre 12 godina

Rodjen u Sarajevu, protjeran marta 1996 godine,citav rat proveo na Ilidzi (dio Sarajeva za one koje neznaju). Cetiri godine u okruzenju srpska Ilidza,Rajlovac,Hadzici... O tome nikada necete gledati nista na tv,procitati clanak u novinama. Zato je nepravda,zato boli sto Srbi u Srbiji neznaju ama bas nista o ratu u Sarajevu. Zato ako postoji "hrabar" novinar neka se usudi da pita gdje je 150 000 srba iz Sarajeva. Zato hvala Miloradu Dodiku!

nije dj nego dz

pre 12 godina

Dobrovoljacka ulica,Tuzlanska kolona,Sijekovac,Skelani,Kravica,Smoluca,Kazani,Silos i mnoga druga mjesta... a da ne pricam o drugom svjetskom ratu kada je pocinjen genocid nad srbima(prije 2 svjetskog rata Srbi su bili najbrojniji narod u bih).Nikad vise necemo to dozvoliti!

Izraziti pritisak

pre 12 godina

U proslom veku je stradalo 2/3 muskog stanovnistva Srbije u prvom ratu, u drugom ratu su Srbi bili zrtve najveceg genocida u istoriji Balkana i posle Jevreja su Srbi najveci stradalnici drugog rata (1/3 od ukupnog broja je stradala). Od apsolutno vecinskog stanovnistva u BiH nakon 1945 su Srbi nestali u pojedinim delovima BiH i HR. Jedini narod koji se u tom ratu borio na strani saveznika i to u dva sirom sveta priznata antifa pokreta i jedini narod koji nije sluzio okupatoru od Stanjingrada do Beca su Srbi. Jedini narod koji je u poslednjem ratu proterivan u stotinama hiljada su Srbi(Krajna,Sarajevo,zapadna Bosna) i jedini narod koji olako prelazi preko nekoliko hiljada civila koje su mucili,zatvarali i ubijali pripadnici paravojski pod komandom kriminalaca(Celo1,Juka,Celo2) u Sarajevu. Sa Grbavice,Vogosce,Ilidze,Aerodromskog naselja i Ilijasa se ZA SAMO JEDNU NOC ISELILO 20 000 SRBA i sa Igmana su gledali kako im gore kuce. Jedini narod koji zaboravlja da su se svi Muslimani u Zapadnoj Bosni borili na njihovoj strani i da su se Muslimani u posavini sami organizovali u brigadu Mesa Selimovic ( duplo vise Muslimana se borilo u VRS nego Srba u njihovoj armiji),jedini narod koji je evakuisao Hrvatske izbeglice u srednjoj Bosni dok su im Mudzahedini iz Arapskog sveta palili domove.Nismo jedini narod u BiH koji trazi pravo da na demokratskom referendumu odluci o svojoj sudbini ali cemo biti prvi narod koji ce to uciniti.

Srbkinja cista

pre 12 godina

Rodjen u Sarajevu, protjeran marta 1996 godine,citav rat proveo na Ilidzi (dio Sarajeva za one koje neznaju). Cetiri godine u okruzenju srpska Ilidza,Rajlovac,Hadzici... O tome nikada necete gledati nista na tv,procitati clanak u novinama. Zato je nepravda,zato boli sto Srbi u Srbiji neznaju ama bas nista o ratu u Sarajevu. Zato ako postoji "hrabar" novinar neka se usudi da pita gdje je 150 000 srba iz Sarajeva. Zato hvala Miloradu Dodiku!
(Neno)

Rodjena u Sarajevu, Srpkinja, srpske granate i snajperi ubili 6 najblizih komsija nije vazno koje vjere. Mene niko nije otjerao a narocito ne 1996 posto nisam cetnikovala i solila komsijama so na rane. Idem u crkvu jedanput nedeljno a vozi me Admir djecko moj komsija da ne idem trolejbusom. Kada se vratim njegova me majka ceka sa krompirusom i tako godinama. A da li mi verujes - pa bas me briga.

M.V.

pre 12 godina

Cedu ne voli niko od Srba iz Bosne, jer on ne predstavlja liberalnu politiku, vec retrogradnu politku koja je spremna sve da prihvati, a tako i vojno-politicku propagandu Bosnjaka, Hrvata, Albanaca i ostalih, i da Srbe u skladu sa tim osudi. Jedan liberal bi shvatio u najgorem slucaju sve cetiri strane, i njihova istorijsko-politicka ponasanja, i osudio sve cetiri strane zbog zlocina koje su cinili. Ali Ceda nije liberal, on nije ni "samounistavac" pa da za sve krivi sebe, a potom i to preslikava na svoj narod. Zasto, jer on veoma dobro zivi od svoga "rada", krivljenja svoga naroda. Ceda bi sve sto je srpsko dao i predao ostalima, rasparcao, govoreci da ce svima biti bolje. Da, ali u nekome virtualnom svijetu u kojem bi se Albanci, Hrvati, Bosnjaci smirili i uzeli sve sto su zeljeli sada. Ali u stvarnom svijetu oni ne bi stali, vec bi nastavili i uzimali od Srba sve do zadnjeg Srpskog mjesta, dok ne bi nestala Srpska drzava. Mislite da ste u Beogradu sigurni. Jeste Vi sad, ali vasa buduca pokoljena nece biti, komadic po komadic se kida, dok ne dodje do najveceg komada, a onda ce svi Srbi placati krvav danak svojoj politici davanja svojih teritorija, a Cede odavno nece biti. On ce biti u nekoj nebeskoj EU sa svojim sadasnjim drugarima.

vr

pre 12 godina

Ima vise spiskova stradalih Srba u Sarajevu.
Knjiga mrtvih Srba Sarajeva postradalih u ratu 1992-1995 u izdanju Instituta za istrazivanje srpskih stradanja u 20-tom veku sadrzi 6628 imena, tacnije 5770 imena ubijenih lica i 860 imena nestalih cija sudbina ni do danas nije poznata.
http://www.serb-victims.org/content/blogcategory/33/145/

Bosnac svih veraBG

pre 12 godina

„Njegov (Bakirov) otac, a ne moj, doveo je mudžahedine u Bosnu“, rekao je Dodik.

Mudjahedine u Bosnu je doveo teror nad muslimanim tvog idola Karadjica a ako tako nastavis, ti ces nam ih svima natovariti na vrat.

roko

pre 12 godina

Rovovi oko Sarajeva su vec bili iskopani, SDS je vec naoruzao svoje clanstvo, Muslimani vec ubijani i proterivani u Istocnoj Bosni itd...
Reci da je se rat u Sarajevu počeo napadom na srpske svatove, je isto kada neki u Hrvatskoj kazu da se Jasenovac desio radi ubistva Hrvatskih poslanika u skupstini kraljevine Jugoslavije.

Vlad Tepesh

pre 12 godina

SDS je isterao Srbe iz Sarajeva. Najpre pozivom neposredno pre rata da se izvuku iz grada. A onda konstantnim granatiranjem grada i cinjenjem zivota u Sarajevu nepodnosljivim. Gde su logori za Srbe u Sarajevu? Kako se zovu? Gde su imena zrtava, spiskovi? "Meni je zao zrtava Sarajeva ali,..." Tipicno. Odvratno!

Thetruthisoutthere

pre 12 godina

Bosnac svih veraBG: Karadžić se piše sa dž, a ne dj. Druge dvije vjere znaju razliku u pismu.... A sto se tiče žrtava, znamo mi iz Srpske kako nam je bilo sa vama gdje ste bili u većini...

Toliko

Seka

pre 12 godina

Svaka cast Miloradu Dodiku, STA JE SA SRPSKIM ZRTVAMA?...Srbi su "krivi" sto uopste postoje u Bosni...Za muslimane je ne bitno, nikakva druga istina ih ne zanima samo oni govore "istinu", bas kao i "Bosanac svih vera BG", cova je ladno napisao, krivi su srbi, sto je Alija Izetbegovic doveo mudzahedine u BiH...Gospode boze koliko lazi i neistina izlazi iz njihovih usta, stvarno ali stvarno ogavno...Fuj P.S.Da si istinski "Bosanac SVIH VERA" ne bi dolivao ulje na vatru, sto redovno radis...Ocigledno je da si jedne vere i zna se koje...

Mr.Real

pre 12 godina

On je dodao da i sa drugim starankama ima korektne odnose a da se jedino nada neuspehu Čedomira Jovanovića na izborima. „Sa tim pokretom nemamo ništa zajedničko i voleo bih da ne predju cenzus“.
E pa Milorade, ovim si sve rekao....

Sale

pre 12 godina

@Vlad Tepesh

Pitas licemerno gde su logori za Srbe u Sarajevu e pa evo samo nekih od njih.
bilo ih je 125 u svim delovima grada pod muslimanskom vlašću, prošlo je oko 25.000 Srba a 5.515 ih je ubijeno a jod 500 Srba se vodi kao nestali.
Inace koncentracioni logor za Srbe Viktor Bubanj je bio prvi logor za civile u celoj Bosni.
Slava svim neduzno poginulima.

Vojislav

pre 12 godina

@roko

To uopste nije tacno i nemojte da dezinformisete javnost. Srbija je najvise bila za ostanak BiH u Jugoslaviji. Cak je dogovoreno da Izetbegovic bude prvi predsednik i Izetbegovic je na to pristao i onda po povratku u Sarajevo pod pritiskom Hrvatske i Nemacke je promenio odluku. Inicijalna kapisla je bilo ubistvo srpskog svata u Sarajevu kos u martu od strane kriminalaca Juke Prazine (inace posle je Prazinu bezbednost federacije likvidirala u inostranstvu jer je smetao i mnogo znao - naredjenja je licno dobijao od Izetbegovica i krvavog zlocinca Ejupa Ganica) organizovanih u paravojnu organizaciju Zelene beretke. To je bilo isto kao 1914. Pre toga nije bilo nigde nikakvih ni najmanjih sukoba izmedju Srba i Muslimana, a kamoli rovova i proterivanja. I nemojte da menjate teze - da je BiH ostala u Jugoslaviji - gradjanskog rata ne bi uopste bilo!!! A ko je svesno isao na ovakav scenario taj je najodgovorniji za zlocine. I pozivam Vas da kada vec tako sve znate, prokomentariste ulicu Vase Miskina, Markale i ostale srpske "zlocine". Sta, sada se ti zlocini vise ne pripisuju Srbima, pa ko je onda zrtvovao te neduzne ljude u redu za hleb. Citajte izvestaje UN i nikada niko nije optuzen od strane Srba za konkretne zlocine. Zasto - odgovor je jasan - nisu to oni uradili. A zlocinci se ne gone. Isto kao Gleiwitz, kao Racak..

Erik

pre 12 godina

Nisam Dodikov miljenik ali se slažem s ovim što je rekao...muslimani koriste svaku priliku za svoju propagandu da prikažu stradanje "jadnih, napaćenih" bosnjaka...da ih ostavim po strani, ono što me najviše brine je stav Srba iz Srbije...ponašaju se ko da su pali s marsa...krive svoj narod, Srbe, za sve, kao da im preci nisu robovali 500 godina pod Turcima...saosjećaju se sa jadnim bosnjacima...hvala Bogu pa niste imali posla sa njima, ali bar učite na našem primjeru, Srba iz RS. Nadam se da ovi komentari nisu reprezent mišljenja svih Srba u Srbiji...

vr

pre 12 godina

Gde su logori za Srbe u Sarajevu? Kako se zovu? Gde su imena zrtava, spiskovi? "Meni je zao zrtava Sarajeva ali,..." Tipicno. Odvratno!
(Vlad Tepesh, 9. april 2012 21:10)

Evo kako su se zvali samo neki od logora za sarajevske Srbe: logor u kasarni Viktor Bubanj, logor u nekadasnjem Popravnom domu Pofalici,logor Sunce na Dobrinji, podrum hotela Evropa u centru grada, logori Tarcin, Krupa, Pazaric u Hadzicima, podrum Gradjevinskog fakulteta,vise logora u naseljima Alipasino Polje, Kosevo, Bjelave.

salata

pre 12 godina

porazno je neznanje novinara u srbiji o desavanjima u bosni. a ovima sto nisu bitne teme ko je prvi poceo sukobe(mada to nije najbitnije), zasto ne prate druge sadrzaje. i kojim to "srbima" smeta ako neko ostavi komentar koji glasi "pozdrav braci iz beograda" pa taj komentar dobije veliki broj minusa?

M.V.

pre 12 godina

@Slav Iz ovoga spiska ubijenih Srba u Sarajevu se jasno vidi da je vecina ubijena 1992. godine, sto dovoljno govori o namjerama Muslimanskih fudamentalista predvodjenih Alijom Izedbegovicem. Oni su htjeli ocisceno Sarajevo od Srba, a kad su se Srbi iz mjesta u kojima su vecina bili branili i onda posto su vecinom zivjeli po okolnim selima,koje okruzuje Sarajevo, prirodno stvorili obruc oko Sarajeva, nazvali to opsadom Sarajeva. To nije klasicna opsada u kojoj ti neprijatelj dodje iz druge zemlje i okruzi grad, i onda izgladnjuje stanovnistvo, pa te gadja, ali to Bosnjaci namjerno tako predstavljaju, iako su svijesni sta su sve u Sarajevu pod njihovom kontrolom radili. A Srbi su pustali humanitarnu pomoc,povremeno i struju, naftu itd, sa tim sto je u hunanitarnoj pomoci bilo i "humanitarnog" oruzija za ubijanje Sarajevskih Srba. Cudna neka opsada.

nesporazum

pre 12 godina

Stani malo!!! Prvo kaze da "BiH nikada nije bila država. ".

Zatim kaze "Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima."

Dragi gospodine Dodik. Odlucite se vise! Il' je zmaj il' je azdaja!?
Dajte jednu smijernicu narodu! U kojem pravcu da ide?????

sale

pre 12 godina

11.000 zrtava rata u sarajevu milorade... ne 11.000 muslimana ili hrvata... i srbi su ginuli tamo milorade...

za mene, kao pravog srbina, arkan, radovan i ratko, sloba su zlocinci koliko i alija, franjo, naser i gotovina... a za tebe??

nikola

pre 12 godina

@(Uozbiljite se, 9. april 2012 21:50)

Sve je to ok, samo si zaboravio da pomenes, ta srednjevekovna drzava Bosna bila PRAVOSLAVNE vere.
Ako citiras nekoga citiraj do kraja.

Tekelija

pre 12 godina

QСрби из Србије морају да схвате зашто Додик убједљиво побјеђује на сваким изборима.
То није због економске политике, јер ње ни нема.
То није због борбе против корупције, јер тога нема.
То није због реформи у правосуђу или раста стандарда или било чега таквог.
Срби у РС бирају Додика само зато што је у питању голи опстанак Реп. Српске. Ако мислите да то није озбиљно питање, што не дозволите фино Чанку да отцијепи Војводину, Зукорлићу Рашку, југ нек иде Бугарима? Ви ћете и даље живјети, зар не? Држава није битна, сви смо људи, и остали фазони, а?
Е па то не иде тако. Држава представља интересе њених грађана, а да РС нестане једини грађани које би БиХ представљала би били они који су муслиманске вјероисповјести.

Много људи не воли Додика...али ето, он је такорећи, нужно зло.

vedran

pre 12 godina

Samo napred Dodice! Covek jasno govori i zastupa svoj odnosno nas pravoslavni narod s druge strane Drine. Moze da se polemise o ratu u nedogled,svako ima svoju istinu i tako ce uvek biti. Vazno je da RS opstane i zivi po volji Srpskog naroda,jedino to je vazno!

Dule

pre 12 godina

Hoćemo ujedinjenje Republike Srpske i Srbije kao odgovor na konstantne lažne optužbe na račun srpskog naroda.Šta ćamo sa zločinima mudžahedina,zatim Nasera Orića koga je Hag oslobodio?

ciganDOgroba

pre 12 godina

Za one koji su prespavali 92-95 : ovako je izgledala tzv Armija BiH:
http://www.youtube.com/watch?v=OtfDi6nb4H8&feature=related
P.S. Teheran nije, Bagdad nije, Damask nije

nenad2

pre 12 godina

Neni iz multikulturnog Sarajeva@ Šta Vam to znači nisam "četnikovala"? Da li možda znači da niste smeli da kažete da ste Srpkinja? Da li to znači da bi Vas Vaše kosmopolitske komšije razapele na krst? Da li to znači da niste znali šta se dešava sa ostalim Srbima u kosmopolitskom Sarajevu da se Vaše "prijatne" komšije ne bi osećale neprijatno? Gospođo, iz Vašeg obraćanja i dan-danas izvire samo jedno osećanje.STRAH! (od prijatnih kosmoplitskih komšija).

Boris

pre 12 godina

U pravu je Dodik kada kaže da je ova proslava manipulacija.
Policajac Rade Petrović je ubijen 4.aprila u stanici policije Novo Sarajevo kada je Patriotska liga po nalogu Izetbegovića počela da preuzima policijske stanice po Sarajevu. Tek sutradan će biti čuvene demonstracije u koje se opet ubacivala PL da izazove incidente.
Problem brojke koja se htjela saopštiti ovom manifestacijom je što su tu sabrani i poginuli Srbi, od strane ABIH, na teritorijama Sarajeva pod srpskom kontrolom. Sve srpske civilne žrtve na Ilidži, Hadžićima, Ilijašu, Vogošći, Grbavici, Lukavici, Trnovu i čak Palama koje je ubila ABIH sabrani su u brojku od 11541, za koju se ističe da su to žrtve opsade grada.
Ko želi da provjeri ovo ima istraživanje IDC Sarajevo na koje se pozivaju i autori manifestacije ...
Zar ni 20 godina poslije rata ljudi na ovim prostorima ne mogu da se suoče sa istinom?

neko iz Srbije

pre 12 godina

Pa ajde Dodiče raspiši taj referendum o odvajanju. Samo lažeš narod jer ti nemaš m... za to, a podrška Srbije ti nije sigurna. Međutim tvoja žvaka ti dobro prolazi, zaj.....š i BiH a i svoj narod a tebi džepovi puni.

Dijaspora

pre 12 godina

Za Borislava, Srbina is Bosne koji zivi u Srbiji ali smatra Bosnu svojom drzavom: Nista lakse brate, preseli se u Sarajevo, ili jos bolje, u Cazin, i osjecaj se ko pravi Bosanac. Jos ako se zoves Milos ili slicno, jos bolje. Ima da uzivas...

Deki

pre 12 godina

"Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ? "
Pa prijatelju ima sansi da granata ubije Srbina ali ako toga Srbina iskopas sa rukama povezanim bodljikavom zicom ,onda su to neke druge stvari

Ivan

pre 12 godina

"Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ?"

S'obzirom koliko cu municije imali srbi, da su gadjali tek tako, mogli su da sravne sarajevo da ne moze ravnije biti, sve zgrade i jos brda naokolo. Ali to ocigledno nisu uradili, jer su gadjali POZICIJE SA KOJIH SU NJIH GADJALI (i ne, nisu pitali koje je nacionalnosti onaj ko te gadja). Da su ciljevi bili civili, ne bi poginulo 10000 nego 500000 ljudi. U mestima gde su muslimani bili jaci, (kao u selima oko srebrenice '94 i '95), zna se kako su prosli srpski civili. Da su muslimani bili jaci od srba kod sarajeva...neka svako proceni sta bi se desilo sa srbima naokolo...

prolaznik

pre 12 godina

Dodik je jos jedna u nizu budala koju je opila vlast, pa misli da ono sto on kaze postaje istina, a ne ono sto je istorijska cinjenica...

A Srbi ce opet da plate zato sto su birali ovakve vodje

merrmaninegoje

pre 12 godina

Duduku,
Koliko sam ja pre neki dan mogao videti, na onom velikom platnu postavljenom povodom 2o godisnjice pocetka rata, osim imena muslimana i hrvata, prikazivana su takode i imena srba, ubijena tokom opsade Sarajeva. Secam se onog Mladicevog naredjenja: Tuci po Bascarsiji, tuci po Skenderiji.
Da je imalo pravde, porodice tih srba ubijenih od snajpera i granatiranja, bi trebale tuziti sve krivce u toj tvojoj tvorevini za ubistvo. Pocevsi od tebe koji negiras ono sto se desilo i krsis ustav zemlje koja ti placa platu.
Da je bilo logora za srbe u Sarajevu, pa to bi sigurno trebao znati beogradjanin Divjak i onaj Zoran iz specijalnih jedinica policije RBiH. Ne verujem bi oni cutali za tako nesto.
Sarajevo je sramota za srbe, Evropu, UN i uopste medjunarodnu zajednicu. Tu je izvrsen kulturicid a ne genocid. Ljudi su ubijeni ne zbog narodne ili verske pripadnosti nego zbog pripadnosti tom gradu.
Sarajevo je bilo i ostaje metropola - PRIMER za sve ne samo u regionu nego i u svetu.
Ali, na svu srecu, GRAD jos uvek dise, slobodno i na ulazu u grad jednostavno pise SARAJEVO!

mika

pre 12 godina

Ne gradi se zajednistvo optuzivanjem jedne strane u ratu. Muslimani su koketirali sa obe strane da bi izabrali ono gore. Nazalost to su cinjenice za koje morate snositi odgovornost. Ni posle 20 god nisu se opametili vec i dalje sviraju istu muziku koja ce ih kostati gibitka drzave.Pod hitno dovedite babu i naucite da vodite realnu politiku ovo do sada je bila decja igra.

darko

pre 12 godina

ovaj intervju je ličio na kafanski razgovor posle pete čašice!"ko vam je to rekao?!ko to kaže!?da vam ja kažem šta je bilo za vreme drugog svetskog rata...itd." za šarlatane u medicini postoji lep naziv-nadrilekari. Dodik je nadripolitičar i strašno je što se takvom čoveku ustupa termin na televiziji

gistro

pre 12 godina

(entitet, 9. april 2012 21:35)
Šanse nisu velike, jer je većina Srba iz Sarajeva proterana od strane muslimana na početku rata (jedan deo je i pobijen, otud 10.000 mrtvih Srba na teritoriji Sarajeva). Tako su se i našli za haubicom, nisu valjda na Trebeviću sedeli Leskovčani i Vlasotinčani? Šanse su taman tolike kolike su bile šanse da muslimanski snajperi pogode muslimane na Grbavici, Ilijašu, Ilidži, Vogošći. E sad, neko je u ratu imao visinku prednost, ali prodavanje priče o moralnoj superiornosti - to možete drugom.

Postujmo svoje, kako bi mogli i druge

pre 12 godina

Mislim da niko ne spori da su tragicno stradali ljudi u Sarajevu, takodje, nadam se da nije sporno da su dobar dio stradalih cinili Srbi. Medjutim, sporno je, ako se zrtve koriste u funkciju politike i zarad postizanja politickih ciljeva, a sto mislim da je slucaj ovdje. Mozda ljudima u Srbiji nije bas najjasnije kako se to rad, ali onom ko zivi u BiH ove stvari su lakse za razumjeti. Dakle, zeli se stvoriti crno bijela slika prilika iz 90ih u kojoj postoji samo jedan krivac, pa prema tome postoji i ona ispravna strana koju treba podrzati te i realizaciju njihovih politickih ciljeva.

Ako se vratimo na pocetak gradjanskog rata u BiH, osnova problema i sukoba je oduzimanje prava ili odlucivanje u ime drugih, jer predhodno nije bilo moguce naci valjan kompromis. Srbi su zeljeli da ostanu sa Srbijom, Muslimani nezavisnu, a Hrvati su htjeli sa Hrvatskom (prvi korak je da se odcjepe od YU). Nije postignut konsenzus, organizovan je referendum (Srbi bojkotovali), odnosno plebiscit (Srbi za ostanak u YU). Dakle, Hrvati i muslimani su dali sebi za pravo da odlucuju mimo suverene volje Srba i da ih nasilno odvoje iz zajednicke drzave sa Srbijom i onda sljedi rat kao produzena ruka politike.

Sada imamo Dejton kao kompromis, Srbi imaju autonomiju i veto u zajednickim institucijama, koje reprezentuju entitete i narode. Medjutim, to nije po mjeri muslimana, sada Bosnjaka, jer oni hoce da suvereno vladaju cijelom BiH u ime svih naroda i njihova nastojana idu u tom pravcu.

Srbija je puna Srba iz bivse zajednicke drzave i nije mi jasno kako bar ne znamo istine tih ljudi koji su zivi svjedoci dogadjanja iz bliske proslosti. Znam sigurno da o njima ne brinu ni Hrvati, ni Bosnjaci, ni Albanci, i bojim se da bi tako bilo i sa Srbima iz RS da sami ne odlucuju (bar sada). Tacnije, sta kome smeta da Srbi imaju svoje pravo da sami odlucuju o svojoj sudbini.

Sve nevine zrtve zasluzuju pocast bez obzira odakle dolazile. Za nas je bar obaveza vise da se sa postovanjem sjetimo nasih ljudi koji su neduzno stradali ili poginuli u borbi za prava is slobodu svog naroda, jer to nece niko drugi i niko ne moze da nam ospori to pravo osim nas samih.

entitet

pre 12 godina

Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ?

Ili dok Srbin sjedi za snajperom i ubija ljude koji hodaju ulicom, kako taj srbin koji ubija, zna da onaj na koga puca da ga lisi zivota nije SRBIN - pa ubije i srbina ?

Bosnjak

pre 12 godina

Ovolika podrska Dodiku na ovakve izjave samo jos jednom pokazuje u kakvom stanju se nalazi srpsko drustvo. Treba da znaju da sve ono sto je nastalo na lazima nema buducnosti. Zlocine necu ni da pominjem.

Slobodan

pre 12 godina

Srbi moraju mnogo odlučnije i snažnije da brane svoje interese. Dodik to dobro radi i njegovo ime i stavovi donose radost u srce svakog poštenog i pravdoljubivog čoveka. Treba svi Srbi na godišnjicu genocida nad Srbima iz istočne Bosne da odu u Bratunac i da sve Srpske kamere to snimaju i da se svi srpski velikaši poklone nad senima 3.500 brutalno pobijenih Srba uglavnom nedužnih civila od strane muslimanskih vojnika tamo. Pričati na sva usta o Sarajevskim kazamatima i Srbima koji su stradali u ovom gradu za vreme rata. Sarajevo je bilo i Srpski grad najmanje onoliko koliko je bilo i muslimanski grad. Muslimani su proterali 150.000 Srba iz Sarajeva i imaju elementarno pravo da bilo šta kažu? Kada budemo više poštovali sebe tada će nas mnogo više potovati i drugi. Dodiku samo napred uz tebe smo svi. Budi molim te mudar i pametan do neba! Kamo lude sreće da rata nije bilo! Svi smo mi isti narod kako god se zvali više. Te istorijske svađe su naše zajedničko prokletstvo. Daj Bože da rata više nikada ne bude a da ako treba još 100 godina pregovaramo ovako i političimo. Da ste se podelili posle rata na dve države kladim se da bi sada imali neuporedivo bliskije odnose i da nebi bilo svog ovog trvenja koje traje i traje...

Branko

pre 12 godina

Da li se sećate da su u Sarajevu bile velike antiratne demonstracije i za očuvanje Jugoslavije. Mislim da su demonstracije bile 5. aprila 1992. godine na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe. Ko je to hteo i započeo rat u Bosni, Srbi to nisu bili svakako. Razultat imamo takav da je više Srba živelo u Sarajevu za vreme turske osmanlijske vlast nego što danas živi u Sarajevu. Srbi su etnički očišćeni iz svog rođenog grada.

Abacs

pre 12 godina

Dodik je sasvim sigurno grobar fundamentalnih srpskih nacionalnih interesa. Njegov ugled tamo gde se "ODLUČUJE" ravan je nuli.
P.S. Bezosećajnost koju demonstruje je frapantna.

Ramo

pre 12 godina

Najvise zlocina nad srbima pocinili su sami Srbi,pocetkom rata karadzic je pozvao sve srbe iz sarajeva da izadju van grada,sto je su skoro svi i ucinili...

Milos

pre 12 godina

Do juce su mu Amerikanci finansirali stranku, o Karadzicu i Mladicu je pricao isto sto i Ceda, a sad je najveci Srbin na svetu! Ocigledno da je matematika pokazala da je to isplativije!

ToadFooT

pre 12 godina

alo chobane! 4 godine drzati ceo grad pod opsadom je sramno za bilo koju vojsku!! ili ulazi i osvajaj il se vracaj kuc! mislim da je stvarno najvaznija nacionalnost ljudi koje ste drzali zarobljene, pod snajperima... jaaaoooo samo mi krene kiselina od ove budale!

prava istina

pre 12 godina

Bivsi pripadnik Unprofora i podoficir kanadske vojske Dzejms Dejvis u knjizi "Kanadski vojnik u jugoratu" izdatoj u Vankuveru 1997 opisuje bezbroj slucajeva zlocina Armije BiH nad civilima u Sarajevu , a pocinjenih s ciljem da se za zlocin optuze Srbi. Pasusi iz knjige mogu se pronaci na vise sajtova i na engleskom i na srpskom jeziku. Dejvis koji se u Sarajevu svega nagledao ne krije gadjenje prema vojnicima takozvane Armije BiH te ih doslovno naziva ZIVOTINJAMA jer su ubijali sopstveni narod zarad medijske propagande.

Ukucajte i ime Dejvid Frejzer na pretrazivac da bi stvari uzgledale jos jasnije.

Posmatrač

pre 12 godina

Nekoliko pitanja:
a) gde je g-din Dodik bio i šta je radio za vreme građanskog rata u BiH?
b) da li je g-din Dodik kandidat za Hag?
c) ima li neko iz "ratnog" rukovodstva RS, a da nije u Hagu?
d) da li prethodno recipročno važi i istaknute pojedince muslimanske strane?
e) zašto Međunarodni sud u Hagu nije formulisao građanski rat u BiH kao genocidni?
f) ako je nesrazmerno mnogo Srba (u odnosu na Muslimane i Hrvate) završilo u Hagu zašto tzv. "međunarodna zajednica" ne smatra Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom", a Republike Srbiju "odgovornom za genocid"?
g) ako Srbi u RS ne osećaju BiH kao svoju, zašto to toliko onespokojava muslimane? I Hrvati u BiH ne vide je kao svoju!

hr

pre 12 godina

mile ce naj vise stete nanijeti svom narodu..on je milosevic broj 2 ..nikada se vise ponoviti 91,92 kad su pripadnici njegovog naroda imali oruzja u izobilju a muslimani pracke...totalno nepravedno..nikada to nemojta zaboravi..tu cinjenicu.

miolos

pre 12 godina

Dodik pita: "Sta je sa srpskim zrtvama"
?????
Koliko ja znam, ovi u Sarajevu nisu delili zrtve ni po nacionalnoj, ni po plnoj, starosnoj,... osnovi, a sto Dodik radi
Cinjenica je da Dodik ostaje na vlasti bas zavaljujuci tome da zrtve deli po nacionalnosti i ostace na vlasti dok mu to 'pali' kod njegovih biraca

dokle bre vise,dokle?

pre 12 godina

Dokle cete vise da razvlacite pokojnike?Dokle vise sa zrtvama?
Dokle?

Mozemo li malo da se okrenemo sadasnjosti,buducnosti.Da probamo malo i da zivimo?

1804

pre 12 godina

Milorade, bavi se poboljšanjem života običnih građana (kažu Muslimani), a nama ostavi utvrđivanje nacionalnog identiteta žrtava i njihov broj (što se utvrđuje dogovorom muftija i političara iz Sarajeva u zavisnosti od ciljeva i potreba). Tri hiljade žrtava, kaže jedan muftija, pet, ubaci se Bakir, neka bude osam i tačka, reče efendija Cerić, a Klinton klimnu glavom.

tala

pre 12 godina

Svi koji kazu dodik je car su u potpunosti u pravu..al bukvalno covjek je car ili se bar ja mislim tako.. i dok kriminal, korupcija, neimastina "caruju" u srpskoj ; najbitnije je "caru" kako su sarajlije oplakale pocetak 4-godisnje opsade grada u kome su zivjeli ili zatekli. ili da li je alija bio u partizanima? ili sta je neko rekao bilo u fbih,srpskoj ili srbiji..cak ce otici u bg ako je potrebno da to raspravi. sta god treba samo da se ne prica o problemima penzionera, nezaposlenih (skoro se brojke izjednacile:( ) , zeljeznicama, sumama itd.. ekonomski pokazatelji katastrofa..ali bitno je "ko je poceo rat" i sl idiotluci.. stvarno!?? pa dokle? cinjenica da je "car"dodik u zadnjih 10 godina bavljenja politikom "tezi" bar za 1 mil eura nikom ne smeta niti je opovrgava.. pa cak ni saam "car" :) stvarno!?? pa da opet kazem..dokle? :) car.. da je i meni tako :))

hmm...

pre 12 godina

(Srbkinja cista, 9. april 2012 23:36)

"djecko" i "verujem" bas ne zvuci onako sarajevski, sorry ali ne vjerujem ti. Kod mene slicna situacija, nisam cetnikovao i solio ikome ranu, jer nisam imao kad, protjeran iz Sarajeva 5. aprila '92. Tacnije, "zamoljen" da napustim stan od dugogodisnjih komsija...

Anton

pre 12 godina

@samo napred

Vi sami ste krivi zasto vas svi mrze za takvu politiku kroz stoljece. A jeste cijela vam srbijanski narod je kriv za rat u 90tih i rusenje sfrj.A to cete morati priznati ili cete propadati zauvijek. Trebas pohvaliti NATOa sto je spasio banja luka od HVa.

JOVANDEKA ;Damir ,J.

pre 12 godina

MILE , vise od polovine tvog naroda kome si ti predsjednik, stide se i srame iza tvojih rijeci, isamo sto ti u oci ne reknu ,DOSTA VISE TEBE I TVOJE PETLJANIJE. Zato pusti narod da zivi svoj bosanski ZIVOT. ,normalni.daj pod hitno OSTAVKU, netrebas da mijenjas nista u svojoj VLADI, SAMO TI IDI STO PRIJE, NAROD CE SVE TO RIJESITI I BEZ TEBE.

nikola drezgić

pre 12 godina

Pobogu Milorade,pa što ne postavi to pitanje onda kad su zbog tebe smenjivali Poplašena nego si se sad toga setio kad si primetio na šta se ustvari pali masa?

Uozbiljite se

pre 12 godina

BiH nikada nije bila drzava. sarlatanski.

Jedan od najcjenjenijih historičara po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Nada Klaić, o tom istom pitanju kaže sljedeće: "Nema razloga miješati bilo hrvatsku bilo srpsku jezgru u proces nastajanja bosanske države samo zato što je povremeno dolazilo do osvajanja Bosne s jedne ili druge strane... Babić je uvjerljivo pokazao da Bosna u spomenuto doba ima ustaljeni i organizirani teritorij, što znaći da ima atribute državne organizacije." (N. Klaić, Iz problematike, 17-79).

Nada Klaic koja je najkompetentniji istoricar na ovim prostorima jer je koristila multidiciplarne metode ukljuciujuci arheologiju, proucavanje pisama i novca tvrdi da je u stvari BiH bila prva organizovana i civilizarana zajednica sa pismom i drzavnom organizacijom.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Historija_Bosne_i_Hercegovine_(do_958)

peyo

pre 12 godina

20 godina od rata a vi jos o tome.Zar je bitno ko je poceo rat?Zrtava je bilo na sve 3 strane a vi i dalje o tome ko je kriv-srbin,hrvat ili musliman?Zar nije svima krv crvene boje?...A rat,rat su zapoceli isti oni ljudi koji sede u vladama ove 3 drzave(delimicno isti)...Dokle vise da je delimo po naciji,veri,boji koze?Bolje gledajte ko je covek a ko ne...

NS

pre 12 godina

On je kazao da BiH nikada nije bila država. Vise volim Srbiju od Bosne.

nemam nista protiv ljubavi prema svom narodu - ali ovaj zaista nije ozbiljan, kompromituje celu ideju patririotizma nesuvislim izjavama. kao kada bi neko rekao Srbija nikada nije postojala a Zukorlic moja ljubav je u Bosni bas me briga za Srbiju koja ne postoji.

Миша Бојић

pre 12 godina

Овај човек је већи популиста чак и од Јорга Хајдера.Благо мајци која га роди.

pero

pre 12 godina

Dodo o istoriji na ovim podrucima zna koliko o sastavu atmosfere marsa. Njegove teorije o stanju na terenu (Srbi ne vole BiH nego RS) istim ce se zarom okrenuti naglavacke kada za cca. 20 godina isti ti Srbi uvide zasto je doticni pricao ovu pricu. Bakir i Dodo pamtice se kao politicki marginalci i satrapi naroda kojeg su predstavljali.

Balkan-Boy

pre 12 godina

Pa gdje su pripadali svi ovi Srbi što danas žive u Rajlovcu,Istočnom Sarajevu,Palama,Sokocu i svim tim okolnim mjestima oko jezgre današnjeg Sarajeva a danas su u sastavu RS-a pa zar nije to dobar broj onih prijeratnih Srba što je ih bilo oko 160 000 u Sarajevu?! Današnje Sarajevo ćini samo četri prijeratnih opštini a u njima i prije rata nije bilo puno Srba..Eto gdje su tih 160 000 navodno protjeranih Srba završili,tamo gdje su i uvijek i bili,svoji na svome!

Bezbednjak

pre 12 godina

Onaj rat nije nikada zavrsen pa se zavrsavao 1990. Nije na zalost ni ovan, napraviloi se samo novi racuni. Vidimo se za 50 godina. Moja deca i njihova deca nece biti ovde. Divljaci divlji, puni oholosti i sebicnosti. Ne vidim ja tu puno bozjih dusa a svi se kunu u neke bogove.

zloupotreba politicara svih nacionalnosti u BiH

pre 12 godina

Dodik da sve bude tako kako ti kazes,ali zasto bre covece narod danas zivi lose u Republici Srpskoj?

cvetkovic mirjana

pre 12 godina

Da, narod nije kriv bilo koje pripadnosti kriva je konferencija iz davnina i svadje necija SFRJ koja je povukla sljam i napravila tugu i zalost

Neka

pre 12 godina

Svaka zrtva je sveta. Svaki zlocinac je proklet od Boga. Ljudska osuda je tu također vazna ali manje. Pitam se kakav je film u glavi likovima koji su sa brda oko Sarajeva u uniformama Vojske Jugoslavije i tzv. RS pobili 1,600 djece do 14 godina starosti u vrijeme opsada Sarajeva odnosno agresije Srbije i Crne Gore na suverenu, nezavisnu drzavu Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine? Dabogda ti i svi drugi likovi koji su ubili ikoga nevinog u Bosni i bilo gdje drugo nikada mira ne imali na ovom svijetu. A poslije neka im dragi Bog sudi - tu ni maske ni perike ni licni cuvari ne pomazu u skrivanju i zataskavanju cinjenica... Svi cemo pred Boga pa blago onome ko umre mirne savjesti i ko mirno spava.

mladen

pre 12 godina

Sarajevo je bilo pod okruzenjem, a ne pod opsadom, odn. SA je u ratu bilo podjeljen grad. Pogledajte ratnu mapu Sarajeva, pa ce te vidjeti da je Miljacka granica dobrim djelom. Srbi su drzali ono gdje su bili vecina, muslimani, takodje, Srbi su bili bolje naoruzani u pocetku, muslimanski snajperi su itekako gadjali sa nebodera sarajevskih, nema tu previse pameti.

bok99

pre 12 godina

Svaka cast za gospodina Dodika,
On je covek!!!
Samo mi nisu jasni nasi sugradjani (ako tako mogu da ih nazovem) koji osim sto nisu saglasni (mada onda ne mogu da budu saglasni i da su srbi), jos i pljuju stavove gospodina Predsednika. A Dodik je dosta ucinio za pomirenje i za svoj narod.

izmedju dve vatre

pre 12 godina

Dosad naj bolja emisija i naj bolja voditeljka u kojoj je gost bio Mirolad Dodik. Sve pohvale za LJubicu Gojgic. Mislim da bi ona naj realnije vodila sve intervjue, sa svim politicarima iz ex Jugoslavije. Sve pohvale za emisiju "izmedju dve vatre", novinarku LJubicu Gojgic i TVB92. Mnogo srece i uspjeha u daljnjem radu.

OpozicijaRS

pre 12 godina

Dodik je uvek na istim pozicijama!Pa kome se dopada OK, ostali mogu da gledaju ako žele ali to je to!
(Dragomir živković)

malo sutra

http://www.youtube.com/watch?v=iguL0vtjXUc

Hronicar

pre 12 godina

Ni meni se nakon onoga sto sam video i doziveo u Banja Luci BiH nije vise svidjala. Imao sam izbor ili da odem ili da se borim za bolju i drugaciju Bosnu i sam sam izabrao. jedino nisam imao izbor da je ukidam. Imas i ti izbor a neke izbore nemas. jer nije tvoja prcija.

Димитрије

pre 12 godina

Ијао како лепа слика.Можда га господа из Копривнице узму као заштитни знак.Наравно ако искеширају добру лову.

Sergej

pre 12 godina

Srbi u tkz. Bih su izlozeni neverovatnom teroru medjunarodne zajednice i lokalnih Muslimana . Svi zale muslimanske zrtve ( pa i ja ) a srpske niko . Niko nije osudjen od Muslimana za sela oko Srebrenice , za proteravanje i ubijanje Srba iz svih vecih gradova . U Bih se i dan danas vodi rat protiv R.Srpske i moramo da se sto pre probudimo iz kome i prihvatimo cinjenice koje se tamo desavaju .

ciganDOgroba

pre 12 godina

Citat iz knjige generala Abih objasnjava odnos snaga na SA ratistu : Vojnici /oficiri Abih 35000-VRS 17000(2:1), Topovi i haubice Abih 43-VRS41(1:1),Minobacaci Abih 406-VRS 132(3:1) , tenkovi Abih 19-VRS 24 (1:1,3).General navodi da je rec samo o snagama koje su bile stacionirane u gradu a da je iz pravca Zenice i Kaknja(sever) i Bugojna (zapad) bilo jos dva korpusa (100000 vojnika) koji su krenuli u ofanzivu na Rajlovac,Sokolje,Ilidzu,Ilijas,Grbavicu,Vogoscu...
Prvi ratni zlocin u BiH se desio u opstini Pofalici kada je ubijeno 30 Srba civila i na spisku zrtava se vecinom nalaze zene od 70 god i dvoje dece. Vreme kada su umesto saobracajaca kola zaustavljali neki momci za zelenim calmama na glavi koji su bili pod komandom okorelog kriminalca Juke Prazine. Snimak kako Juka zaustavlja mladica u SA , udara i govori "ako ja odlucim da te treba ubiti ,bices ubijen):
http://www.youtube.com/watch?v=aMRdTBvJnvY
Ime tog nesretnog mladica se nalazi na spisku civila koji se vode kao nestali

analitičar

pre 12 godina

..Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe..
(Branko, 10. april 2012 08:50)
Iznosiš neke nove historijske činjenice!?Koliko znam na demonstrante su taj dan pucali radikalni članovi Karadžićevog SDS-a i to sa vrha sarajevskog hotela Holiday Inn!Ti zločinci su vrlo brzo pohvatani od strane specijalaca na čelu sa Draganom Vikićem.Postoje čak i video zapisi tog događaja, ali izgleda da u novom pokušaju "prekrajanja" historije srBskim nacionalistima ništa nije bitno!

Pitam

pre 12 godina

Zasto Milorad Dodik nikad ne gostuje u emisijama gde bi bio i neki njegov politicki protivnik, zasto Milorad uvek gostuje ili sam ili sa nekim iz njegovog politickog kruga koji ga bezrezervno podrzava i daje aplauz na svaku njegovu, pa zato sto milorad ne podnosi drugacije misljenje i zato sto nema niti jedan argument,to se jasno moglo videti u razgovoru koji je vodio sa Cedom, bio je kao ukpoan prosipao nacionalizam bez ikakvog osnova i bez ijednog relevantnog arumenta, lako je reci gde su srbi iz sarajeva,kad nema niko da mu odgovori da su srbi jedini mogli izaci iz sarajeva da bi spasili zivu glavu,od granata i snajpera koji ne poznaju veru ni naciju,mnogi su otisli van sarajeva i danas zive u delu RS-a koji je nekad bio deo sarajeva, isto tako ne postoji niko u emisiji ko bi Miloradu ne postavio pitanje gde su NEsrbi iz Banjaluke,pre rata u opcini BL je bilo 54% Srba danas ih je preko 90%. Mnogo je pitanja "zasto", ali Milorad ne zeli nikog ko bi ga to pitao.

nenad2

pre 12 godina

Za gospodina Hr@ Gospodine Hr, stvarno ste me prosvetlili "istorijskim" saznanjima i "istinama" da su Katolici bili dominantno stanovništvo BiH pre najezde Turaka (verovatno ih je bilo i u doba ameba)? Da li znate kojim su jezikom govorili Kaatolici-Hrvati? Ako ne znate čitajte Krležu i Gospodu Glembajeve pa ćete saznati.A onda uporedite taj jezik sa toponima (koji mnogo govore o narodu koji tu živi) Bosne pa ćete i znati koji je narod bio većinski. Novi su momenti i ti da su Katolici prelazili u Pravoslavlje? Iz istorije je poznato da jedino Pravoslavlje, kao Hrišćanska vera, nije ognjem i mačem pre svega pa i drugim sredstvima-pritiscima, za razliku od Katoličke vere (Carigrad, Francuska, Španija, Srednja Amerika), pokrštavala pripadnike drugih vera nego isključivo dobrom voljom (izuzetak Stefan Nemanja) onih koji žele da ga prime.Sada saznajem da su pogromi promilnih pravoslavaca Srba u 1. i 2.WW u stvari bili osveta za patnje prevođenja u Pravoslavlje naročito u onim krajevima gde su Pravoslavci u 16., 17., 18., i 19. veku (granične oblasti ka Hrvatskoj) prevođeni u Katolike pa su se ovi verovatno zato dokazivali da su veći Katolici od Pape.Mnoga "hrvatska" prezimena pa i imena govore više nego što mislite.

Samo istina donosi mir

pre 12 godina

Pitanje broj 1:
Da li je pre ratova 90ih postojala drzava po imenu SFRJ u kojoj su pred zakonom na celokupnoj njenoj teritoriji Srbi, Hrvati i Bosnjaci (tada muslimani) bili jednaki kao gradjani prvog reda na bilo kom delu njene teritorije?
Pitanje broj 2:
Ko je sve zeleo da izadje iz te zajednice i ima svoju sopstvenu mini drzavu?
Pitanje broj 3:
Koji je grad pre 1991 bio drugi grad na planeti zemlji po broju Srba koji zive u njemu a koliko Srba danas zivi u tom gradu? (odgovor na ovo pitanje cu vam dosapnuti - tacan odgovor nije niti Nis niti Novi Sad vec Sarajevo).
Kada svi bez predrasuda budu odgovorili na ova pitanja bice im jasno zasto Srbi nikada nece prihvatiti danasnju BIH kao svoju drzavu. Ako Hrvati i Bosnjaci nisu hteli sa Srbima da zive u Jugi, a izgovor je bio da su Srbi suvise dominantni i predstavljaju pretnju po njih (prema popisu iz 1991. god Srbi su cinili 36% stanovnistva SFRJ i na izborima 90ih bili nadglasani u svim delovima SFRJ osim centralne Srbije i Vojvodine, sto su 2 od 8 jedinica SFRJ) zasto bi danas Srbi pristali da zive u zajednickoj drzavi sa njima?

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Samo neko nadprirodno glup moze osporavati datum pocetka opsade i granatiranja Sarajeva navodima da su ratna dejstva u Sarajevu pocela pre tog datuma ubistvom ovog ili onog ?
Pa niko do tada nije nekoga "granatirao" ili "opsednuo" ?
Boze dragi kakva NAKARADNOST ?

Smoren ludilom i lazima

pre 12 godina

Da li se sećate da su u Sarajevu bile velike antiratne demonstracije i za očuvanje Jugoslavije. Mislim da su demonstracije bile 5. aprila 1992. godine na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe. Ko je to hteo i započeo rat u Bosni, Srbi to nisu bili svakako. Razultat imamo takav da je više Srba živelo u Sarajevu za vreme turske osmanlijske vlast nego što danas živi u Sarajevu. Srbi su etnički očišćeni iz svog rođenog grada.
(Branko, 10. april 2012 08:50)

Pobogu,otkud ovliko neistina i gluposti. Zasto sirite neistine? Na demonstrante su pucali iz Holiday Inn-a(srpske paravojne formacije).
Naravno da je bilo zlocina nad srpskim civilima,ali ne u tolikom broju,pa ko to danas zivi onda na Palama? Ko su ti ljudi? Ako ne Srbi, koji su izbegli pakao pod granatama. I otkud toliko sovinizma u komentarima? I jos nesto Srbija i Hrvatska su imale teritorijalne pretenzije na Bosnu,to sve objasnjava,treba samo razmisliti svojom glavom,ne dozvoliti pomahnitalim politicarima da utvrdjuju svoje bedeme nacinalistickog ludila! Republika Srpska i njena prica o osamostaljivanju,samo njeno postojanje je samo potvrda tih zabluda!

bratko

pre 12 godina

"To je istorijska neminovnost u kojoj će se jednog dana BiH raspasti na sastavne delove, jer ni masovna međunarodna intervencija nije uspela da obezbedi BiH kao državu", istakao je Dodik.

On je kazao da BiH nikada nije bila država. (A kad je RS bila Drzava molicu lepo)

Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima.

On se sebi suprotstavlja tri vezane reci nisu kako valjaju ,ne zna sta prica . Odakle njemu idea da ce Republika BiH da podrzi Jeremica…. PITAM SE ZASTO BI BiH podrzala kada vi srbi iz te tzv. RS vise volite Srbiju nego BiH

tajkas-mirza

pre 12 godina

dokle god srbi budu citali i ucili samo svoju istoriju bice ovoliko nacionalizma i netrpeljivosti prema svim nesrbima na ovim prostorima,a najbolje bi bilo da pocnu od kosovskog boja i priznanja da to nije nikakva sveta bitka i da nisu nikakav,,nebeski narod,, i da su tad doziveli nevidjen poraz od turske vojske pa onda redom da priznaju greske i poraze pa i sramnu opsadu sarajeva..dokle god ne priznaju takve greske i ne suoce se sa istinom nece biti boljitka na ovim prostorima a posebno ne za njih same..istina oslobadja.

dax

pre 12 godina

svako ko je mogao, prije svega želio (a ko nije muka ga je natjerala) i ko je bio imalo pametan je '92 napustio Sarajevo. da bi to napravio svi znamo preko koje linije se moralo proci. otisao bi i ja samo nisam bio te sreće da sam Srbin. zato molim vas da ne baljezgate i spominjete tih nekih 150 000 ljudi iz Sarajeva. Otišli, kao i sav normalan svijet koji je mogao da ode...koja bi budala trpila 1000 granata dnevno (bilo jedan dan i 3777) i rizikovao svoj i život svojih najbližih, a da nije morao

Boske

pre 12 godina

Za sve vas iz Srbije koji ga podržavate tako zdušno, imam samo jednu kletvu iz Banjaluke - dabogda vam on bio glavni za bilo šta, da malo osjetite na svojoj koži šta znači pravi ustaša.

Ništa više, samo to - kad ga tako podržavate, dabogda samo malo na svojoj koži osjetili to što želite drugima.

MIJO

pre 12 godina

Najveci problem je ako Srpski narod u Bosni smatra da ovakav politicar na ovaj nacin zaista pomaze svom narodu ,negiranje drzave u kojoj zivi moze samo biti odmaganje i svom narodu a i gradzanima Srbije ,a sad trazi od ljudi koji trebaju da podrze Jeremica u UN podrsku ,dali je to uopste moguce posle ovakvi nastupa i kome to pomaze dali srpskom narodu ja sumnjam ,mozda samo njemu da ostane na vlasti

demokra ti i ja

pre 12 godina

Treba pricati malo vise o ogromnom broju vojnika u VRS koji su bili Muslimanske veroispovesti. ABiH je protiv Srba ratovala sa dva korpusa,protiv hrvata sa jednim korpusom a protiv Muslimana iz zapadne Bosne koji su se borili na strani VRS je vlast iz Sarajeva poslala peti korpus. U Sarajevsko - Romanijskom korpusu VRS je bilo 2000 vojnika Muslimanske veroispovesti, u krajiskom korpusu su imali posebnu brigadu Mesa Selimovic, Armija zapadne Bosne je imala 20000 vojnika koji su se borili na strani VRS, Hercegovacki korpus VRS je bio podeljen na teritorijalne brigade i u svakoj brigadi od Kalinovacke,Trebinjske,Cajnicke pa do Gatacke,Focanske i Konjicke brigade je bilo velik broj boraca Muslimanske veroispovesti koji su casno i hrabro branili RS.
Sa druge strane je bilo mnostvo dobrovoljaca iz Arapskih drzava koji su se borili u brigadi El mudzahedin a zvanicni pozdrav "multnietnicke" armije je bio Alahu uekber.

http://www.youtube.com/watch?v=OqKAqSVEQlI&feature=related

Alija Izerbegovic na smotri nekoliko hiljada Arapa Mudzahedina koji su nekoliko dana nakon ovog snimka etnicki ocistili Vares od Hrvata a HR izbeglice je primila VRS , nahranila i svojim sredstvima je prebacila sve koji su izrazili zelju za odlaskom u Mostar ili Kiseljak ili cak u Slavonski Brod. Godinama su zajedno liniju fronta drzali Hrvati iz Varesa i Kiseljaka sa VRS i toliko su imali poverenje u VRS da su sve motorole i sva sredstva veze donosili na programiranje u stab veze VRS.

MIJO

pre 12 godina

Pa ko zivi danas na Palama Istocno Sarajevo Ilidza istocna i to je prijeratna opstina Sarajevo ,kako nema niko da ga demantira mozda i on ne zna to.

Hr

pre 12 godina

Sve je to ok, samo si zaboravio da pomenes, ta srednjevekovna drzava Bosna bila PRAVOSLAVNE vere.
Ako citiras nekoga citiraj do kraja.
(nikola, 9. april 2012 23:19)

Ako pričaš o srednjovjekovnoj Bosni pričaj i ti do kraja...
Pričaj o tome da do dolaska Turaka u ove krajeve Muslimana u Bosni uopće nije bilo, a Pravoslavaca u Bosni u promilima.
Dolaskom Turaka stanovništvo (do tada dominantno katoličko) prelazi na Islam ali i na Pravoslavlje (jer je pravoslavlje bila priznata religija u Carigradu, za razliku od katoličanstva koje je bilo neprijatelj).
Na taj naćin dio Katolika izbjegava pogrom koji se dobrim dijelom dogodio ostatku Katolika koji nisu željeli prijeći na Islam!

Katolici tako kroz stoljeća od apsolutno najdominantnije vjere s najstarijim, najbrojnijim spomenicima dolaze na današnje stanje da ih jedva i ima...

011

pre 12 godina

Zrtve su zrtve! Nema nacije, rase, vere... Sve su to uzalud izgubljini zivoti, mladih ljudi, zena i deca... DOSTA JE BILO! U ratu nema nevinih, nema ispravne strane! Svi su krivi! Svi su ljudi, i svi su zrtve!

otkud sad ovo?

pre 12 godina

Evo sta u izjavi za sarajevske medije kaze Zoran Cegar, pripadnik MUP-a hrvatske nacionalnosti, koji je rat proveo u Sarajevu (puni intervju sa Cegarom moze se naci na portalu otvoreno. ba) : ''Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti.'',

http://www.otvoreno.ba/regije/sarajevo/20581-nasi-zlocinci-su-po-sarajevu-silovali-djevojcice-bacali-ih-na-ulicu-i-govorili-da-su-ih-ubili-srpski-snajperisti

salata

pre 12 godina

apsurdno je da muslimanima smeta sve cetnicko, osim cetnickog imena Cedomir(Jovanovic). Koriste ono sto im pase pa tako i ovo obiljezavanje "opsade". Zasto nisu obiljezili 10 godina od opsade, vec samo ovu zadnju godinu. Ovo nije radjeno u svrhu obiljezavanja vec u svrhu politickog cilja.Nadam se ozbiljnom novinaru iz Srbije koji ce uzeti sve cinjenice u obzir.

Milivoje

pre 12 godina

Ko ti brani da istražuješ i procesuiraš, ali nemoj samo srpske nego i ostale žrtve Milorade, greo ta je a i bogti ne bi oprostio i pored domnacija. Samo ne zamajavaj.

Bosnac svih veraBG

pre 12 godina

„Njegov (Bakirov) otac, a ne moj, doveo je mudžahedine u Bosnu“, rekao je Dodik.

Mudjahedine u Bosnu je doveo teror nad muslimanim tvog idola Karadjica a ako tako nastavis, ti ces nam ih svima natovariti na vrat.

tobogan

pre 12 godina

Kraj prošlog vijeka obilježen je groznim zločinima.Na prostoru SFRJ najviše je stradalo Muslimana, a oni su najmanje zagovarali rat, jer im je u Jugi bilo dobro.Glupa srpska politika koja je opkolila Sarajevo artiljerijom,nanijela je neprocijenjivu štetu istoriji srpskog naroda, jer takve budaleštine, kao što su Sarajevo i Srebrenica, su nepopravljive.Dodik, u interusu zaštite kriminala, prelazi na nacionalizam i udaljava normalan svijet i od sebe i od Srba.Takvu barabu svijet će pamtiti. Po dobru sigurno ne.

Vlad Tepesh

pre 12 godina

SDS je isterao Srbe iz Sarajeva. Najpre pozivom neposredno pre rata da se izvuku iz grada. A onda konstantnim granatiranjem grada i cinjenjem zivota u Sarajevu nepodnosljivim. Gde su logori za Srbe u Sarajevu? Kako se zovu? Gde su imena zrtava, spiskovi? "Meni je zao zrtava Sarajeva ali,..." Tipicno. Odvratno!

roko

pre 12 godina

Rovovi oko Sarajeva su vec bili iskopani, SDS je vec naoruzao svoje clanstvo, Muslimani vec ubijani i proterivani u Istocnoj Bosni itd...
Reci da je se rat u Sarajevu počeo napadom na srpske svatove, je isto kada neki u Hrvatskoj kazu da se Jasenovac desio radi ubistva Hrvatskih poslanika u skupstini kraljevine Jugoslavije.

nesporazum

pre 12 godina

Stani malo!!! Prvo kaze da "BiH nikada nije bila država. ".

Zatim kaze "Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima."

Dragi gospodine Dodik. Odlucite se vise! Il' je zmaj il' je azdaja!?
Dajte jednu smijernicu narodu! U kojem pravcu da ide?????

Srbkinja cista

pre 12 godina

Rodjen u Sarajevu, protjeran marta 1996 godine,citav rat proveo na Ilidzi (dio Sarajeva za one koje neznaju). Cetiri godine u okruzenju srpska Ilidza,Rajlovac,Hadzici... O tome nikada necete gledati nista na tv,procitati clanak u novinama. Zato je nepravda,zato boli sto Srbi u Srbiji neznaju ama bas nista o ratu u Sarajevu. Zato ako postoji "hrabar" novinar neka se usudi da pita gdje je 150 000 srba iz Sarajeva. Zato hvala Miloradu Dodiku!
(Neno)

Rodjena u Sarajevu, Srpkinja, srpske granate i snajperi ubili 6 najblizih komsija nije vazno koje vjere. Mene niko nije otjerao a narocito ne 1996 posto nisam cetnikovala i solila komsijama so na rane. Idem u crkvu jedanput nedeljno a vozi me Admir djecko moj komsija da ne idem trolejbusom. Kada se vratim njegova me majka ceka sa krompirusom i tako godinama. A da li mi verujes - pa bas me briga.

Anton

pre 12 godina

@samo napred

Vi sami ste krivi zasto vas svi mrze za takvu politiku kroz stoljece. A jeste cijela vam srbijanski narod je kriv za rat u 90tih i rusenje sfrj.A to cete morati priznati ili cete propadati zauvijek. Trebas pohvaliti NATOa sto je spasio banja luka od HVa.

prolaznik

pre 12 godina

Dodik je jos jedna u nizu budala koju je opila vlast, pa misli da ono sto on kaze postaje istina, a ne ono sto je istorijska cinjenica...

A Srbi ce opet da plate zato sto su birali ovakve vodje

Bosnjak

pre 12 godina

Ovolika podrska Dodiku na ovakve izjave samo jos jednom pokazuje u kakvom stanju se nalazi srpsko drustvo. Treba da znaju da sve ono sto je nastalo na lazima nema buducnosti. Zlocine necu ni da pominjem.

entitet

pre 12 godina

Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ?

Ili dok Srbin sjedi za snajperom i ubija ljude koji hodaju ulicom, kako taj srbin koji ubija, zna da onaj na koga puca da ga lisi zivota nije SRBIN - pa ubije i srbina ?

Abacs

pre 12 godina

Dodik je sasvim sigurno grobar fundamentalnih srpskih nacionalnih interesa. Njegov ugled tamo gde se "ODLUČUJE" ravan je nuli.
P.S. Bezosećajnost koju demonstruje je frapantna.

neko iz Srbije

pre 12 godina

Pa ajde Dodiče raspiši taj referendum o odvajanju. Samo lažeš narod jer ti nemaš m... za to, a podrška Srbije ti nije sigurna. Međutim tvoja žvaka ti dobro prolazi, zaj.....š i BiH a i svoj narod a tebi džepovi puni.

merrmaninegoje

pre 12 godina

Duduku,
Koliko sam ja pre neki dan mogao videti, na onom velikom platnu postavljenom povodom 2o godisnjice pocetka rata, osim imena muslimana i hrvata, prikazivana su takode i imena srba, ubijena tokom opsade Sarajeva. Secam se onog Mladicevog naredjenja: Tuci po Bascarsiji, tuci po Skenderiji.
Da je imalo pravde, porodice tih srba ubijenih od snajpera i granatiranja, bi trebale tuziti sve krivce u toj tvojoj tvorevini za ubistvo. Pocevsi od tebe koji negiras ono sto se desilo i krsis ustav zemlje koja ti placa platu.
Da je bilo logora za srbe u Sarajevu, pa to bi sigurno trebao znati beogradjanin Divjak i onaj Zoran iz specijalnih jedinica policije RBiH. Ne verujem bi oni cutali za tako nesto.
Sarajevo je sramota za srbe, Evropu, UN i uopste medjunarodnu zajednicu. Tu je izvrsen kulturicid a ne genocid. Ljudi su ubijeni ne zbog narodne ili verske pripadnosti nego zbog pripadnosti tom gradu.
Sarajevo je bilo i ostaje metropola - PRIMER za sve ne samo u regionu nego i u svetu.
Ali, na svu srecu, GRAD jos uvek dise, slobodno i na ulazu u grad jednostavno pise SARAJEVO!

darko

pre 12 godina

ovaj intervju je ličio na kafanski razgovor posle pete čašice!"ko vam je to rekao?!ko to kaže!?da vam ja kažem šta je bilo za vreme drugog svetskog rata...itd." za šarlatane u medicini postoji lep naziv-nadrilekari. Dodik je nadripolitičar i strašno je što se takvom čoveku ustupa termin na televiziji

hr

pre 12 godina

mile ce naj vise stete nanijeti svom narodu..on je milosevic broj 2 ..nikada se vise ponoviti 91,92 kad su pripadnici njegovog naroda imali oruzja u izobilju a muslimani pracke...totalno nepravedno..nikada to nemojta zaboravi..tu cinjenicu.

ToadFooT

pre 12 godina

alo chobane! 4 godine drzati ceo grad pod opsadom je sramno za bilo koju vojsku!! ili ulazi i osvajaj il se vracaj kuc! mislim da je stvarno najvaznija nacionalnost ljudi koje ste drzali zarobljene, pod snajperima... jaaaoooo samo mi krene kiselina od ove budale!

Ramo

pre 12 godina

Najvise zlocina nad srbima pocinili su sami Srbi,pocetkom rata karadzic je pozvao sve srbe iz sarajeva da izadju van grada,sto je su skoro svi i ucinili...

miolos

pre 12 godina

Dodik pita: "Sta je sa srpskim zrtvama"
?????
Koliko ja znam, ovi u Sarajevu nisu delili zrtve ni po nacionalnoj, ni po plnoj, starosnoj,... osnovi, a sto Dodik radi
Cinjenica je da Dodik ostaje na vlasti bas zavaljujuci tome da zrtve deli po nacionalnosti i ostace na vlasti dok mu to 'pali' kod njegovih biraca

Sinisa

pre 12 godina

Ne gledajuci sa stanovista politickih partija Srbije, ovaj covek je apsolutno u pravu. Ne znam ni jednog srbina iz Republike Srpake koji BiH dozivljava kao svoju drzavu. Prosto je to realnost koju druga strana ne zeli da prihvati vec zivi u iluzijama jedinstvene BiH.

JOVANDEKA ;Damir ,J.

pre 12 godina

MILE , vise od polovine tvog naroda kome si ti predsjednik, stide se i srame iza tvojih rijeci, isamo sto ti u oci ne reknu ,DOSTA VISE TEBE I TVOJE PETLJANIJE. Zato pusti narod da zivi svoj bosanski ZIVOT. ,normalni.daj pod hitno OSTAVKU, netrebas da mijenjas nista u svojoj VLADI, SAMO TI IDI STO PRIJE, NAROD CE SVE TO RIJESITI I BEZ TEBE.

Balkan-Boy

pre 12 godina

Pa gdje su pripadali svi ovi Srbi što danas žive u Rajlovcu,Istočnom Sarajevu,Palama,Sokocu i svim tim okolnim mjestima oko jezgre današnjeg Sarajeva a danas su u sastavu RS-a pa zar nije to dobar broj onih prijeratnih Srba što je ih bilo oko 160 000 u Sarajevu?! Današnje Sarajevo ćini samo četri prijeratnih opštini a u njima i prije rata nije bilo puno Srba..Eto gdje su tih 160 000 navodno protjeranih Srba završili,tamo gdje su i uvijek i bili,svoji na svome!

NS

pre 12 godina

On je kazao da BiH nikada nije bila država. Vise volim Srbiju od Bosne.

nemam nista protiv ljubavi prema svom narodu - ali ovaj zaista nije ozbiljan, kompromituje celu ideju patririotizma nesuvislim izjavama. kao kada bi neko rekao Srbija nikada nije postojala a Zukorlic moja ljubav je u Bosni bas me briga za Srbiju koja ne postoji.

Uozbiljite se

pre 12 godina

BiH nikada nije bila drzava. sarlatanski.

Jedan od najcjenjenijih historičara po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Nada Klaić, o tom istom pitanju kaže sljedeće: "Nema razloga miješati bilo hrvatsku bilo srpsku jezgru u proces nastajanja bosanske države samo zato što je povremeno dolazilo do osvajanja Bosne s jedne ili druge strane... Babić je uvjerljivo pokazao da Bosna u spomenuto doba ima ustaljeni i organizirani teritorij, što znaći da ima atribute državne organizacije." (N. Klaić, Iz problematike, 17-79).

Nada Klaic koja je najkompetentniji istoricar na ovim prostorima jer je koristila multidiciplarne metode ukljuciujuci arheologiju, proucavanje pisama i novca tvrdi da je u stvari BiH bila prva organizovana i civilizarana zajednica sa pismom i drzavnom organizacijom.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Historija_Bosne_i_Hercegovine_(do_958)

Srem sa Srpskom

pre 12 godina

Volim sto ovaj covek zna da se suprostavi masovnom pojednostavljanju rata u BIH (po kojem su samo Srbi krivi).
I da dodam: one crvene stolice u centru Sarajeva su bile super marketing proizveden u FBIH. Sledeci put bi Srbi trebali da stave 5000 plavih stolica za poginule Srbe u Sarajevu (koje naravno niko osim Dodika ne spominje).

Samo napred...

pre 12 godina

Srbomrzacki komentari samo utvrdjuju nasu jedinu Republiku Srpsku. Srdacno vas pozdravljam i molim da nastavite sa ovakvim komentarima, dragi OTAN/NATO :)

bosanac,a gle cuda-srbin

pre 12 godina

Gospodine Milorade,Predsednice Srpske,
ova vasa izjava treba da bude dokument koji ce svaki buduci kandidat za predsednika Srpske,da potpise,pre kampanje.Posle neka drzi mitinge i prica o agraru i globalnom zagrevanju...prvo ovo da potpise.
Alija Izetbegovic je imao plan da ako muslimani osvoje celu Bosnu,naseli 4 miliona Turaka.Time bi trajno zapecatio sudbinu i Srba i Evrope.
Samo zato sto postoji srpska kontrola BH vlasti,toga nema.
Bakir je obican folirant-demokrata,ko svi muslimani.Nista mu ne verujte.
Milorade,napred,ima ko ce da te prati!

pero

pre 12 godina

Dodo o istoriji na ovim podrucima zna koliko o sastavu atmosfere marsa. Njegove teorije o stanju na terenu (Srbi ne vole BiH nego RS) istim ce se zarom okrenuti naglavacke kada za cca. 20 godina isti ti Srbi uvide zasto je doticni pricao ovu pricu. Bakir i Dodo pamtice se kao politicki marginalci i satrapi naroda kojeg su predstavljali.

peyo

pre 12 godina

20 godina od rata a vi jos o tome.Zar je bitno ko je poceo rat?Zrtava je bilo na sve 3 strane a vi i dalje o tome ko je kriv-srbin,hrvat ili musliman?Zar nije svima krv crvene boje?...A rat,rat su zapoceli isti oni ljudi koji sede u vladama ove 3 drzave(delimicno isti)...Dokle vise da je delimo po naciji,veri,boji koze?Bolje gledajte ko je covek a ko ne...

Миша Бојић

pre 12 godina

Овај човек је већи популиста чак и од Јорга Хајдера.Благо мајци која га роди.

tala

pre 12 godina

Svi koji kazu dodik je car su u potpunosti u pravu..al bukvalno covjek je car ili se bar ja mislim tako.. i dok kriminal, korupcija, neimastina "caruju" u srpskoj ; najbitnije je "caru" kako su sarajlije oplakale pocetak 4-godisnje opsade grada u kome su zivjeli ili zatekli. ili da li je alija bio u partizanima? ili sta je neko rekao bilo u fbih,srpskoj ili srbiji..cak ce otici u bg ako je potrebno da to raspravi. sta god treba samo da se ne prica o problemima penzionera, nezaposlenih (skoro se brojke izjednacile:( ) , zeljeznicama, sumama itd.. ekonomski pokazatelji katastrofa..ali bitno je "ko je poceo rat" i sl idiotluci.. stvarno!?? pa dokle? cinjenica da je "car"dodik u zadnjih 10 godina bavljenja politikom "tezi" bar za 1 mil eura nikom ne smeta niti je opovrgava.. pa cak ni saam "car" :) stvarno!?? pa da opet kazem..dokle? :) car.. da je i meni tako :))

sale

pre 12 godina

11.000 zrtava rata u sarajevu milorade... ne 11.000 muslimana ili hrvata... i srbi su ginuli tamo milorade...

za mene, kao pravog srbina, arkan, radovan i ratko, sloba su zlocinci koliko i alija, franjo, naser i gotovina... a za tebe??

nemanja s.

pre 12 godina

Nije lako biti Srbin zapadno od Drine. Vekovima proterivani, istrebljivani, a protiv sebe su imali, a i danas imaju i katoličku crkvu i islam na čelu sa Turskom. Lako je nama iz Beograda govoriti o multietničnosti i suživotu. Puna podrška gospodinu Miloradu Dodiku na trudu koji ulaže za opstojnost naroda u Republici Srpskoj!

Димитрије

pre 12 godina

Ијао како лепа слика.Можда га господа из Копривнице узму као заштитни знак.Наравно ако искеширају добру лову.

Seka

pre 12 godina

Svaka cast Miloradu Dodiku, STA JE SA SRPSKIM ZRTVAMA?...Srbi su "krivi" sto uopste postoje u Bosni...Za muslimane je ne bitno, nikakva druga istina ih ne zanima samo oni govore "istinu", bas kao i "Bosanac svih vera BG", cova je ladno napisao, krivi su srbi, sto je Alija Izetbegovic doveo mudzahedine u BiH...Gospode boze koliko lazi i neistina izlazi iz njihovih usta, stvarno ali stvarno ogavno...Fuj P.S.Da si istinski "Bosanac SVIH VERA" ne bi dolivao ulje na vatru, sto redovno radis...Ocigledno je da si jedne vere i zna se koje...

mislim stvarno

pre 12 godina

hm
a ja Srbin poreklom iz BiH, zivim u Srbiji, a BiH dozivljavam kao svoju zemlju... sta ja da radim!?
(borislav, 9. april 2012 22:23)
Radi sta hoces, sto nas pitas?! Kakve sve gluposti necu procitati...

Knot

pre 12 godina

Samo se fokusirajte na ekonomski razvoj Srpske ! Izrael dobra smernica ! Ako vas pritisnu da udjete u NATO - pristanite samo ako udjete sa vojskom Republike Srpske! Na Srbiju mnogo ne racunajte. Jacajte odnose sa Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom. Morate se nametnuti kao faktor ekonomske stabilnosti kako bi Federacija izgledala sto jadnije. Ulazite u kulturu. Tu vam Kusta moze mnogo pomoci !

Milos

pre 12 godina

Do juce su mu Amerikanci finansirali stranku, o Karadzicu i Mladicu je pricao isto sto i Ceda, a sad je najveci Srbin na svetu! Ocigledno da je matematika pokazala da je to isplativije!

Neka

pre 12 godina

Svaka zrtva je sveta. Svaki zlocinac je proklet od Boga. Ljudska osuda je tu također vazna ali manje. Pitam se kakav je film u glavi likovima koji su sa brda oko Sarajeva u uniformama Vojske Jugoslavije i tzv. RS pobili 1,600 djece do 14 godina starosti u vrijeme opsada Sarajeva odnosno agresije Srbije i Crne Gore na suverenu, nezavisnu drzavu Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine? Dabogda ti i svi drugi likovi koji su ubili ikoga nevinog u Bosni i bilo gdje drugo nikada mira ne imali na ovom svijetu. A poslije neka im dragi Bog sudi - tu ni maske ni perike ni licni cuvari ne pomazu u skrivanju i zataskavanju cinjenica... Svi cemo pred Boga pa blago onome ko umre mirne savjesti i ko mirno spava.

dalibor

pre 12 godina

samo da objasnim neke stvari pojedincima koji ocigledno mrze sve sto je srpsko .
.svaka zrtva zasluzuje punu paznju i tu nema dilema nesretan je onaj ko se raduje bilo cijim zrtvama i vidi samo svoje zrtve a druge omalovazava.ali ljudi ovo sto se sad desilo u sarajevu je nista vise od politikanstva i sta sad svi mi treba da sutimo iklimamo glavom u znak odobrenja .e pa nece ici a znate zasto?dali ste ikada vidjeli bar jednog muslimanskog politicara da je dosao na srpska stratista i javno se izvinuo za zlocine koje je njegov narod pocinio?iz RS i Srbije su redom svi javno trazili oprostaj za sve zlocine al nekako ne vidim da to rade i drugi a zasto upravo jer treba samo srbe prikazati kkao monstrume i sad se nadju nekakvi pametnjakovici koji kazu netreba zrtve brojati po naionalnosti itd i po njihovom treba da prihvatimo da smo jedini krivci .u sarajevu nisu brojali zrtve po nacionalnosti ne al su zato rekli da su to ljudi stradali od fasista koji su izvrsili agresiju na sarajevo bla bla itd.a sad se zapitajte zar upravo ovaj dogadjaj nije prikkrivanje istine u sarajevu u kojem od 150000 srba jedva sad da zivi 6000 i zapitajte se koliko je onih crvenih stolica na ulici stajalo zahvaljujuci muslimanima ?oni su u te stolice i pobijene srbe od strane muslimana smjestili tako da se dobije veci broj i da se sakriju ubistav preko 6000 hiljada srba od strane muslimana i sad mi treba da kazemo da oni su u pravu???!!pa samo idiot moze da se slozi sa tim.zasto nisu rekli ove stolice su zrtve nase zajednicke destruktivne i pogresne politike u bih i nedaj boze da nam se ponovi .takav stav bi bio ok a ne kao ne brojimo mi zrtve po nacionalnosti al ipak cemo da kazemo da su to zrtve onih fasista sto nas napadose sa brda .pa nemojmo tako jer to namsamo donosi dalje tenzije i to nije nista vise od sakrivanja svojih zlocina i politike. sa tim postupkom oni stvaraju sarajevo kao mjesto stradanja samo muslimana a sve srpske zrtve se u tom istope.al nemogu svakako oni sakriti tu svoju metropolu u kojoj je postojalo preko 100 logora za srbe u kojoj su srbi preko noci pobijeni i protjerani .jos jednom ponavljam da svaka zrtva zasluzuje duboku paznju al isto tako sve one stolice sigurno ne zasluzuju da se u njihovo ime gradi politicka karijera i iskrivljuje istorija a upravo to je cilj jer ako kazes e da u sarajevu zivot izgubilo 11000 ljudi a na to kazes da su to zrtve onih fasista sa brda niko vise nece da pita a jel u toj brojci i 6000 sarajevskih srba koji stradase jer su bili srbi.dok se mi izvinjavamo oni nase zrtve prikazuju kao svoje .

Posmatrač

pre 12 godina

Nekoliko pitanja:
a) gde je g-din Dodik bio i šta je radio za vreme građanskog rata u BiH?
b) da li je g-din Dodik kandidat za Hag?
c) ima li neko iz "ratnog" rukovodstva RS, a da nije u Hagu?
d) da li prethodno recipročno važi i istaknute pojedince muslimanske strane?
e) zašto Međunarodni sud u Hagu nije formulisao građanski rat u BiH kao genocidni?
f) ako je nesrazmerno mnogo Srba (u odnosu na Muslimane i Hrvate) završilo u Hagu zašto tzv. "međunarodna zajednica" ne smatra Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom", a Republike Srbiju "odgovornom za genocid"?
g) ako Srbi u RS ne osećaju BiH kao svoju, zašto to toliko onespokojava muslimane? I Hrvati u BiH ne vide je kao svoju!

vedran

pre 12 godina

Samo napred Dodice! Covek jasno govori i zastupa svoj odnosno nas pravoslavni narod s druge strane Drine. Moze da se polemise o ratu u nedogled,svako ima svoju istinu i tako ce uvek biti. Vazno je da RS opstane i zivi po volji Srpskog naroda,jedino to je vazno!

izmedju dve vatre

pre 12 godina

Dosad naj bolja emisija i naj bolja voditeljka u kojoj je gost bio Mirolad Dodik. Sve pohvale za LJubicu Gojgic. Mislim da bi ona naj realnije vodila sve intervjue, sa svim politicarima iz ex Jugoslavije. Sve pohvale za emisiju "izmedju dve vatre", novinarku LJubicu Gojgic i TVB92. Mnogo srece i uspjeha u daljnjem radu.

M.V.

pre 12 godina

@Slav Iz ovoga spiska ubijenih Srba u Sarajevu se jasno vidi da je vecina ubijena 1992. godine, sto dovoljno govori o namjerama Muslimanskih fudamentalista predvodjenih Alijom Izedbegovicem. Oni su htjeli ocisceno Sarajevo od Srba, a kad su se Srbi iz mjesta u kojima su vecina bili branili i onda posto su vecinom zivjeli po okolnim selima,koje okruzuje Sarajevo, prirodno stvorili obruc oko Sarajeva, nazvali to opsadom Sarajeva. To nije klasicna opsada u kojoj ti neprijatelj dodje iz druge zemlje i okruzi grad, i onda izgladnjuje stanovnistvo, pa te gadja, ali to Bosnjaci namjerno tako predstavljaju, iako su svijesni sta su sve u Sarajevu pod njihovom kontrolom radili. A Srbi su pustali humanitarnu pomoc,povremeno i struju, naftu itd, sa tim sto je u hunanitarnoj pomoci bilo i "humanitarnog" oruzija za ubijanje Sarajevskih Srba. Cudna neka opsada.

Dule

pre 12 godina

Hoćemo ujedinjenje Republike Srpske i Srbije kao odgovor na konstantne lažne optužbe na račun srpskog naroda.Šta ćamo sa zločinima mudžahedina,zatim Nasera Orića koga je Hag oslobodio?

Izraziti pritisak

pre 12 godina

U proslom veku je stradalo 2/3 muskog stanovnistva Srbije u prvom ratu, u drugom ratu su Srbi bili zrtve najveceg genocida u istoriji Balkana i posle Jevreja su Srbi najveci stradalnici drugog rata (1/3 od ukupnog broja je stradala). Od apsolutno vecinskog stanovnistva u BiH nakon 1945 su Srbi nestali u pojedinim delovima BiH i HR. Jedini narod koji se u tom ratu borio na strani saveznika i to u dva sirom sveta priznata antifa pokreta i jedini narod koji nije sluzio okupatoru od Stanjingrada do Beca su Srbi. Jedini narod koji je u poslednjem ratu proterivan u stotinama hiljada su Srbi(Krajna,Sarajevo,zapadna Bosna) i jedini narod koji olako prelazi preko nekoliko hiljada civila koje su mucili,zatvarali i ubijali pripadnici paravojski pod komandom kriminalaca(Celo1,Juka,Celo2) u Sarajevu. Sa Grbavice,Vogosce,Ilidze,Aerodromskog naselja i Ilijasa se ZA SAMO JEDNU NOC ISELILO 20 000 SRBA i sa Igmana su gledali kako im gore kuce. Jedini narod koji zaboravlja da su se svi Muslimani u Zapadnoj Bosni borili na njihovoj strani i da su se Muslimani u posavini sami organizovali u brigadu Mesa Selimovic ( duplo vise Muslimana se borilo u VRS nego Srba u njihovoj armiji),jedini narod koji je evakuisao Hrvatske izbeglice u srednjoj Bosni dok su im Mudzahedini iz Arapskog sveta palili domove.Nismo jedini narod u BiH koji trazi pravo da na demokratskom referendumu odluci o svojoj sudbini ali cemo biti prvi narod koji ce to uciniti.

M.V.

pre 12 godina

Cedu ne voli niko od Srba iz Bosne, jer on ne predstavlja liberalnu politiku, vec retrogradnu politku koja je spremna sve da prihvati, a tako i vojno-politicku propagandu Bosnjaka, Hrvata, Albanaca i ostalih, i da Srbe u skladu sa tim osudi. Jedan liberal bi shvatio u najgorem slucaju sve cetiri strane, i njihova istorijsko-politicka ponasanja, i osudio sve cetiri strane zbog zlocina koje su cinili. Ali Ceda nije liberal, on nije ni "samounistavac" pa da za sve krivi sebe, a potom i to preslikava na svoj narod. Zasto, jer on veoma dobro zivi od svoga "rada", krivljenja svoga naroda. Ceda bi sve sto je srpsko dao i predao ostalima, rasparcao, govoreci da ce svima biti bolje. Da, ali u nekome virtualnom svijetu u kojem bi se Albanci, Hrvati, Bosnjaci smirili i uzeli sve sto su zeljeli sada. Ali u stvarnom svijetu oni ne bi stali, vec bi nastavili i uzimali od Srba sve do zadnjeg Srpskog mjesta, dok ne bi nestala Srpska drzava. Mislite da ste u Beogradu sigurni. Jeste Vi sad, ali vasa buduca pokoljena nece biti, komadic po komadic se kida, dok ne dodje do najveceg komada, a onda ce svi Srbi placati krvav danak svojoj politici davanja svojih teritorija, a Cede odavno nece biti. On ce biti u nekoj nebeskoj EU sa svojim sadasnjim drugarima.

Neno

pre 12 godina

Rodjen u Sarajevu, protjeran marta 1996 godine,citav rat proveo na Ilidzi (dio Sarajeva za one koje neznaju). Cetiri godine u okruzenju srpska Ilidza,Rajlovac,Hadzici... O tome nikada necete gledati nista na tv,procitati clanak u novinama. Zato je nepravda,zato boli sto Srbi u Srbiji neznaju ama bas nista o ratu u Sarajevu. Zato ako postoji "hrabar" novinar neka se usudi da pita gdje je 150 000 srba iz Sarajeva. Zato hvala Miloradu Dodiku!

exSarajka

pre 12 godina

@Vlat Tepeš

pitaš za logore nad Srbima u Sarajevu, pa evo da te informišem: Centralni zatvor, kasarna Viktor Bubanj (ljudi prebijani, ubijani, zene silovane), jama Kazani na Trebeviću (Srbi mucki masakrirani i baceni u jamu), te razni podrumi po zgradama, a da ne spominjem upadanja naoruzanih "branitelja Sarajeva" u srpske stanove i bacanje muskaraca sa prozora i ubijanje zena, pod laznom optuzbom da su bili snajperisti...mislim, antisprksa propaganda jeste jaka, ali ako si pametan čovjek, ti ćeš misliti svojom glavom i sam potražiti činjenice, koje su dostupne svima, samo se o njima ne trubi na sva zvona...
Prve žrtve rata u Sarajevu su bili sprski svatovi na koje je pucano u martu 1992. i gdje je ubijen svat Nikola Gardovic, u centru Sarajeva, samo zato što su nosili srpsku zastavu i u okviru sprske crkve htjeli da obave obred vjencanja...
A jedne od prvih žrtave u Bosni su bili takođe Srbi u selu Sijekovac kod Bosnskog Broda, gdje su 26. marta 1992. upale iz Hrvatske jedinice Hrvatske vojske (HVO; Zenge) i zajedno sa domaćim muslimanima masakrirale civile u selu...o svemu se moze informisati, ko zeli da zna...

Mr.Real

pre 12 godina

On je dodao da i sa drugim starankama ima korektne odnose a da se jedino nada neuspehu Čedomira Jovanovića na izborima. „Sa tim pokretom nemamo ništa zajedničko i voleo bih da ne predju cenzus“.
E pa Milorade, ovim si sve rekao....

Vojislav

pre 12 godina

@roko

To uopste nije tacno i nemojte da dezinformisete javnost. Srbija je najvise bila za ostanak BiH u Jugoslaviji. Cak je dogovoreno da Izetbegovic bude prvi predsednik i Izetbegovic je na to pristao i onda po povratku u Sarajevo pod pritiskom Hrvatske i Nemacke je promenio odluku. Inicijalna kapisla je bilo ubistvo srpskog svata u Sarajevu kos u martu od strane kriminalaca Juke Prazine (inace posle je Prazinu bezbednost federacije likvidirala u inostranstvu jer je smetao i mnogo znao - naredjenja je licno dobijao od Izetbegovica i krvavog zlocinca Ejupa Ganica) organizovanih u paravojnu organizaciju Zelene beretke. To je bilo isto kao 1914. Pre toga nije bilo nigde nikakvih ni najmanjih sukoba izmedju Srba i Muslimana, a kamoli rovova i proterivanja. I nemojte da menjate teze - da je BiH ostala u Jugoslaviji - gradjanskog rata ne bi uopste bilo!!! A ko je svesno isao na ovakav scenario taj je najodgovorniji za zlocine. I pozivam Vas da kada vec tako sve znate, prokomentariste ulicu Vase Miskina, Markale i ostale srpske "zlocine". Sta, sada se ti zlocini vise ne pripisuju Srbima, pa ko je onda zrtvovao te neduzne ljude u redu za hleb. Citajte izvestaje UN i nikada niko nije optuzen od strane Srba za konkretne zlocine. Zasto - odgovor je jasan - nisu to oni uradili. A zlocinci se ne gone. Isto kao Gleiwitz, kao Racak..

Erik

pre 12 godina

Nisam Dodikov miljenik ali se slažem s ovim što je rekao...muslimani koriste svaku priliku za svoju propagandu da prikažu stradanje "jadnih, napaćenih" bosnjaka...da ih ostavim po strani, ono što me najviše brine je stav Srba iz Srbije...ponašaju se ko da su pali s marsa...krive svoj narod, Srbe, za sve, kao da im preci nisu robovali 500 godina pod Turcima...saosjećaju se sa jadnim bosnjacima...hvala Bogu pa niste imali posla sa njima, ali bar učite na našem primjeru, Srba iz RS. Nadam se da ovi komentari nisu reprezent mišljenja svih Srba u Srbiji...

nije dj nego dz

pre 12 godina

Dobrovoljacka ulica,Tuzlanska kolona,Sijekovac,Skelani,Kravica,Smoluca,Kazani,Silos i mnoga druga mjesta... a da ne pricam o drugom svjetskom ratu kada je pocinjen genocid nad srbima(prije 2 svjetskog rata Srbi su bili najbrojniji narod u bih).Nikad vise necemo to dozvoliti!

nikola

pre 12 godina

@(Uozbiljite se, 9. april 2012 21:50)

Sve je to ok, samo si zaboravio da pomenes, ta srednjevekovna drzava Bosna bila PRAVOSLAVNE vere.
Ako citiras nekoga citiraj do kraja.

samo sport

pre 12 godina

Iako među poslednjima koji bi stao u odbranu bilo kakvog zločina, ili stao na jednu stranu iz nacionalnih razloga, "karikaturizacija" koja prati ovonedeljne priče o opsadi Sarajeva, a kojom su karakteri samo "crni" i "beli", moram priznati, vređa inteligenciju.
Sarajlije su patile u meri koja ne traži dodatne idealizacije.

Thetruthisoutthere

pre 12 godina

Bosnac svih veraBG: Karadžić se piše sa dž, a ne dj. Druge dvije vjere znaju razliku u pismu.... A sto se tiče žrtava, znamo mi iz Srpske kako nam je bilo sa vama gdje ste bili u većini...

Toliko

Ivan

pre 12 godina

"Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ?"

S'obzirom koliko cu municije imali srbi, da su gadjali tek tako, mogli su da sravne sarajevo da ne moze ravnije biti, sve zgrade i jos brda naokolo. Ali to ocigledno nisu uradili, jer su gadjali POZICIJE SA KOJIH SU NJIH GADJALI (i ne, nisu pitali koje je nacionalnosti onaj ko te gadja). Da su ciljevi bili civili, ne bi poginulo 10000 nego 500000 ljudi. U mestima gde su muslimani bili jaci, (kao u selima oko srebrenice '94 i '95), zna se kako su prosli srpski civili. Da su muslimani bili jaci od srba kod sarajeva...neka svako proceni sta bi se desilo sa srbima naokolo...

dokle bre vise,dokle?

pre 12 godina

Dokle cete vise da razvlacite pokojnike?Dokle vise sa zrtvama?
Dokle?

Mozemo li malo da se okrenemo sadasnjosti,buducnosti.Da probamo malo i da zivimo?

Sale

pre 12 godina

@Vlad Tepesh

Pitas licemerno gde su logori za Srbe u Sarajevu e pa evo samo nekih od njih.
bilo ih je 125 u svim delovima grada pod muslimanskom vlašću, prošlo je oko 25.000 Srba a 5.515 ih je ubijeno a jod 500 Srba se vodi kao nestali.
Inace koncentracioni logor za Srbe Viktor Bubanj je bio prvi logor za civile u celoj Bosni.
Slava svim neduzno poginulima.

OpozicijaRS

pre 12 godina

Dodik je uvek na istim pozicijama!Pa kome se dopada OK, ostali mogu da gledaju ako žele ali to je to!
(Dragomir živković)

malo sutra

http://www.youtube.com/watch?v=iguL0vtjXUc

1804

pre 12 godina

Milorade, bavi se poboljšanjem života običnih građana (kažu Muslimani), a nama ostavi utvrđivanje nacionalnog identiteta žrtava i njihov broj (što se utvrđuje dogovorom muftija i političara iz Sarajeva u zavisnosti od ciljeva i potreba). Tri hiljade žrtava, kaže jedan muftija, pet, ubaci se Bakir, neka bude osam i tačka, reče efendija Cerić, a Klinton klimnu glavom.

Dijaspora

pre 12 godina

Za Borislava, Srbina is Bosne koji zivi u Srbiji ali smatra Bosnu svojom drzavom: Nista lakse brate, preseli se u Sarajevo, ili jos bolje, u Cazin, i osjecaj se ko pravi Bosanac. Jos ako se zoves Milos ili slicno, jos bolje. Ima da uzivas...

Slobodan

pre 12 godina

Srbi moraju mnogo odlučnije i snažnije da brane svoje interese. Dodik to dobro radi i njegovo ime i stavovi donose radost u srce svakog poštenog i pravdoljubivog čoveka. Treba svi Srbi na godišnjicu genocida nad Srbima iz istočne Bosne da odu u Bratunac i da sve Srpske kamere to snimaju i da se svi srpski velikaši poklone nad senima 3.500 brutalno pobijenih Srba uglavnom nedužnih civila od strane muslimanskih vojnika tamo. Pričati na sva usta o Sarajevskim kazamatima i Srbima koji su stradali u ovom gradu za vreme rata. Sarajevo je bilo i Srpski grad najmanje onoliko koliko je bilo i muslimanski grad. Muslimani su proterali 150.000 Srba iz Sarajeva i imaju elementarno pravo da bilo šta kažu? Kada budemo više poštovali sebe tada će nas mnogo više potovati i drugi. Dodiku samo napred uz tebe smo svi. Budi molim te mudar i pametan do neba! Kamo lude sreće da rata nije bilo! Svi smo mi isti narod kako god se zvali više. Te istorijske svađe su naše zajedničko prokletstvo. Daj Bože da rata više nikada ne bude a da ako treba još 100 godina pregovaramo ovako i političimo. Da ste se podelili posle rata na dve države kladim se da bi sada imali neuporedivo bliskije odnose i da nebi bilo svog ovog trvenja koje traje i traje...

mika

pre 12 godina

Ne gradi se zajednistvo optuzivanjem jedne strane u ratu. Muslimani su koketirali sa obe strane da bi izabrali ono gore. Nazalost to su cinjenice za koje morate snositi odgovornost. Ni posle 20 god nisu se opametili vec i dalje sviraju istu muziku koja ce ih kostati gibitka drzave.Pod hitno dovedite babu i naucite da vodite realnu politiku ovo do sada je bila decja igra.

vr

pre 12 godina

Ima vise spiskova stradalih Srba u Sarajevu.
Knjiga mrtvih Srba Sarajeva postradalih u ratu 1992-1995 u izdanju Instituta za istrazivanje srpskih stradanja u 20-tom veku sadrzi 6628 imena, tacnije 5770 imena ubijenih lica i 860 imena nestalih cija sudbina ni do danas nije poznata.
http://www.serb-victims.org/content/blogcategory/33/145/

Deki

pre 12 godina

"Pitam se, sta se desi, kada Srbin sjedne za haubicu, granatira jedan grad sa 1.000 granata - da li ima sanse da ne ubije samo MUSLIMANE i KATOLIKE, nego da ubije i kojeg SRBINA ? "
Pa prijatelju ima sansi da granata ubije Srbina ali ako toga Srbina iskopas sa rukama povezanim bodljikavom zicom ,onda su to neke druge stvari

nikola drezgić

pre 12 godina

Pobogu Milorade,pa što ne postavi to pitanje onda kad su zbog tebe smenjivali Poplašena nego si se sad toga setio kad si primetio na šta se ustvari pali masa?

nenad2

pre 12 godina

Neni iz multikulturnog Sarajeva@ Šta Vam to znači nisam "četnikovala"? Da li možda znači da niste smeli da kažete da ste Srpkinja? Da li to znači da bi Vas Vaše kosmopolitske komšije razapele na krst? Da li to znači da niste znali šta se dešava sa ostalim Srbima u kosmopolitskom Sarajevu da se Vaše "prijatne" komšije ne bi osećale neprijatno? Gospođo, iz Vašeg obraćanja i dan-danas izvire samo jedno osećanje.STRAH! (od prijatnih kosmoplitskih komšija).

zloupotreba politicara svih nacionalnosti u BiH

pre 12 godina

Dodik da sve bude tako kako ti kazes,ali zasto bre covece narod danas zivi lose u Republici Srpskoj?

ciganDOgroba

pre 12 godina

Za one koji su prespavali 92-95 : ovako je izgledala tzv Armija BiH:
http://www.youtube.com/watch?v=OtfDi6nb4H8&feature=related
P.S. Teheran nije, Bagdad nije, Damask nije

Branko

pre 12 godina

Da li se sećate da su u Sarajevu bile velike antiratne demonstracije i za očuvanje Jugoslavije. Mislim da su demonstracije bile 5. aprila 1992. godine na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe. Ko je to hteo i započeo rat u Bosni, Srbi to nisu bili svakako. Razultat imamo takav da je više Srba živelo u Sarajevu za vreme turske osmanlijske vlast nego što danas živi u Sarajevu. Srbi su etnički očišćeni iz svog rođenog grada.

gistro

pre 12 godina

(entitet, 9. april 2012 21:35)
Šanse nisu velike, jer je većina Srba iz Sarajeva proterana od strane muslimana na početku rata (jedan deo je i pobijen, otud 10.000 mrtvih Srba na teritoriji Sarajeva). Tako su se i našli za haubicom, nisu valjda na Trebeviću sedeli Leskovčani i Vlasotinčani? Šanse su taman tolike kolike su bile šanse da muslimanski snajperi pogode muslimane na Grbavici, Ilijašu, Ilidži, Vogošći. E sad, neko je u ratu imao visinku prednost, ali prodavanje priče o moralnoj superiornosti - to možete drugom.

Boris

pre 12 godina

U pravu je Dodik kada kaže da je ova proslava manipulacija.
Policajac Rade Petrović je ubijen 4.aprila u stanici policije Novo Sarajevo kada je Patriotska liga po nalogu Izetbegovića počela da preuzima policijske stanice po Sarajevu. Tek sutradan će biti čuvene demonstracije u koje se opet ubacivala PL da izazove incidente.
Problem brojke koja se htjela saopštiti ovom manifestacijom je što su tu sabrani i poginuli Srbi, od strane ABIH, na teritorijama Sarajeva pod srpskom kontrolom. Sve srpske civilne žrtve na Ilidži, Hadžićima, Ilijašu, Vogošći, Grbavici, Lukavici, Trnovu i čak Palama koje je ubila ABIH sabrani su u brojku od 11541, za koju se ističe da su to žrtve opsade grada.
Ko želi da provjeri ovo ima istraživanje IDC Sarajevo na koje se pozivaju i autori manifestacije ...
Zar ni 20 godina poslije rata ljudi na ovim prostorima ne mogu da se suoče sa istinom?

analitičar

pre 12 godina

..Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe..
(Branko, 10. april 2012 08:50)
Iznosiš neke nove historijske činjenice!?Koliko znam na demonstrante su taj dan pucali radikalni članovi Karadžićevog SDS-a i to sa vrha sarajevskog hotela Holiday Inn!Ti zločinci su vrlo brzo pohvatani od strane specijalaca na čelu sa Draganom Vikićem.Postoje čak i video zapisi tog događaja, ali izgleda da u novom pokušaju "prekrajanja" historije srBskim nacionalistima ništa nije bitno!

salata

pre 12 godina

porazno je neznanje novinara u srbiji o desavanjima u bosni. a ovima sto nisu bitne teme ko je prvi poceo sukobe(mada to nije najbitnije), zasto ne prate druge sadrzaje. i kojim to "srbima" smeta ako neko ostavi komentar koji glasi "pozdrav braci iz beograda" pa taj komentar dobije veliki broj minusa?

Tekelija

pre 12 godina

QСрби из Србије морају да схвате зашто Додик убједљиво побјеђује на сваким изборима.
То није због економске политике, јер ње ни нема.
То није због борбе против корупције, јер тога нема.
То није због реформи у правосуђу или раста стандарда или било чега таквог.
Срби у РС бирају Додика само зато што је у питању голи опстанак Реп. Српске. Ако мислите да то није озбиљно питање, што не дозволите фино Чанку да отцијепи Војводину, Зукорлићу Рашку, југ нек иде Бугарима? Ви ћете и даље живјети, зар не? Држава није битна, сви смо људи, и остали фазони, а?
Е па то не иде тако. Држава представља интересе њених грађана, а да РС нестане једини грађани које би БиХ представљала би били они који су муслиманске вјероисповјести.

Много људи не воли Додика...али ето, он је такорећи, нужно зло.

tajkas-mirza

pre 12 godina

dokle god srbi budu citali i ucili samo svoju istoriju bice ovoliko nacionalizma i netrpeljivosti prema svim nesrbima na ovim prostorima,a najbolje bi bilo da pocnu od kosovskog boja i priznanja da to nije nikakva sveta bitka i da nisu nikakav,,nebeski narod,, i da su tad doziveli nevidjen poraz od turske vojske pa onda redom da priznaju greske i poraze pa i sramnu opsadu sarajeva..dokle god ne priznaju takve greske i ne suoce se sa istinom nece biti boljitka na ovim prostorima a posebno ne za njih same..istina oslobadja.

bok99

pre 12 godina

Svaka cast za gospodina Dodika,
On je covek!!!
Samo mi nisu jasni nasi sugradjani (ako tako mogu da ih nazovem) koji osim sto nisu saglasni (mada onda ne mogu da budu saglasni i da su srbi), jos i pljuju stavove gospodina Predsednika. A Dodik je dosta ucinio za pomirenje i za svoj narod.

Hr

pre 12 godina

Sve je to ok, samo si zaboravio da pomenes, ta srednjevekovna drzava Bosna bila PRAVOSLAVNE vere.
Ako citiras nekoga citiraj do kraja.
(nikola, 9. april 2012 23:19)

Ako pričaš o srednjovjekovnoj Bosni pričaj i ti do kraja...
Pričaj o tome da do dolaska Turaka u ove krajeve Muslimana u Bosni uopće nije bilo, a Pravoslavaca u Bosni u promilima.
Dolaskom Turaka stanovništvo (do tada dominantno katoličko) prelazi na Islam ali i na Pravoslavlje (jer je pravoslavlje bila priznata religija u Carigradu, za razliku od katoličanstva koje je bilo neprijatelj).
Na taj naćin dio Katolika izbjegava pogrom koji se dobrim dijelom dogodio ostatku Katolika koji nisu željeli prijeći na Islam!

Katolici tako kroz stoljeća od apsolutno najdominantnije vjere s najstarijim, najbrojnijim spomenicima dolaze na današnje stanje da ih jedva i ima...

vr

pre 12 godina

Gde su logori za Srbe u Sarajevu? Kako se zovu? Gde su imena zrtava, spiskovi? "Meni je zao zrtava Sarajeva ali,..." Tipicno. Odvratno!
(Vlad Tepesh, 9. april 2012 21:10)

Evo kako su se zvali samo neki od logora za sarajevske Srbe: logor u kasarni Viktor Bubanj, logor u nekadasnjem Popravnom domu Pofalici,logor Sunce na Dobrinji, podrum hotela Evropa u centru grada, logori Tarcin, Krupa, Pazaric u Hadzicima, podrum Gradjevinskog fakulteta,vise logora u naseljima Alipasino Polje, Kosevo, Bjelave.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Samo neko nadprirodno glup moze osporavati datum pocetka opsade i granatiranja Sarajeva navodima da su ratna dejstva u Sarajevu pocela pre tog datuma ubistvom ovog ili onog ?
Pa niko do tada nije nekoga "granatirao" ili "opsednuo" ?
Boze dragi kakva NAKARADNOST ?

Pitam

pre 12 godina

Zasto Milorad Dodik nikad ne gostuje u emisijama gde bi bio i neki njegov politicki protivnik, zasto Milorad uvek gostuje ili sam ili sa nekim iz njegovog politickog kruga koji ga bezrezervno podrzava i daje aplauz na svaku njegovu, pa zato sto milorad ne podnosi drugacije misljenje i zato sto nema niti jedan argument,to se jasno moglo videti u razgovoru koji je vodio sa Cedom, bio je kao ukpoan prosipao nacionalizam bez ikakvog osnova i bez ijednog relevantnog arumenta, lako je reci gde su srbi iz sarajeva,kad nema niko da mu odgovori da su srbi jedini mogli izaci iz sarajeva da bi spasili zivu glavu,od granata i snajpera koji ne poznaju veru ni naciju,mnogi su otisli van sarajeva i danas zive u delu RS-a koji je nekad bio deo sarajeva, isto tako ne postoji niko u emisiji ko bi Miloradu ne postavio pitanje gde su NEsrbi iz Banjaluke,pre rata u opcini BL je bilo 54% Srba danas ih je preko 90%. Mnogo je pitanja "zasto", ali Milorad ne zeli nikog ko bi ga to pitao.

Hronicar

pre 12 godina

Ni meni se nakon onoga sto sam video i doziveo u Banja Luci BiH nije vise svidjala. Imao sam izbor ili da odem ili da se borim za bolju i drugaciju Bosnu i sam sam izabrao. jedino nisam imao izbor da je ukidam. Imas i ti izbor a neke izbore nemas. jer nije tvoja prcija.

Postujmo svoje, kako bi mogli i druge

pre 12 godina

Mislim da niko ne spori da su tragicno stradali ljudi u Sarajevu, takodje, nadam se da nije sporno da su dobar dio stradalih cinili Srbi. Medjutim, sporno je, ako se zrtve koriste u funkciju politike i zarad postizanja politickih ciljeva, a sto mislim da je slucaj ovdje. Mozda ljudima u Srbiji nije bas najjasnije kako se to rad, ali onom ko zivi u BiH ove stvari su lakse za razumjeti. Dakle, zeli se stvoriti crno bijela slika prilika iz 90ih u kojoj postoji samo jedan krivac, pa prema tome postoji i ona ispravna strana koju treba podrzati te i realizaciju njihovih politickih ciljeva.

Ako se vratimo na pocetak gradjanskog rata u BiH, osnova problema i sukoba je oduzimanje prava ili odlucivanje u ime drugih, jer predhodno nije bilo moguce naci valjan kompromis. Srbi su zeljeli da ostanu sa Srbijom, Muslimani nezavisnu, a Hrvati su htjeli sa Hrvatskom (prvi korak je da se odcjepe od YU). Nije postignut konsenzus, organizovan je referendum (Srbi bojkotovali), odnosno plebiscit (Srbi za ostanak u YU). Dakle, Hrvati i muslimani su dali sebi za pravo da odlucuju mimo suverene volje Srba i da ih nasilno odvoje iz zajednicke drzave sa Srbijom i onda sljedi rat kao produzena ruka politike.

Sada imamo Dejton kao kompromis, Srbi imaju autonomiju i veto u zajednickim institucijama, koje reprezentuju entitete i narode. Medjutim, to nije po mjeri muslimana, sada Bosnjaka, jer oni hoce da suvereno vladaju cijelom BiH u ime svih naroda i njihova nastojana idu u tom pravcu.

Srbija je puna Srba iz bivse zajednicke drzave i nije mi jasno kako bar ne znamo istine tih ljudi koji su zivi svjedoci dogadjanja iz bliske proslosti. Znam sigurno da o njima ne brinu ni Hrvati, ni Bosnjaci, ni Albanci, i bojim se da bi tako bilo i sa Srbima iz RS da sami ne odlucuju (bar sada). Tacnije, sta kome smeta da Srbi imaju svoje pravo da sami odlucuju o svojoj sudbini.

Sve nevine zrtve zasluzuju pocast bez obzira odakle dolazile. Za nas je bar obaveza vise da se sa postovanjem sjetimo nasih ljudi koji su neduzno stradali ili poginuli u borbi za prava is slobodu svog naroda, jer to nece niko drugi i niko ne moze da nam ospori to pravo osim nas samih.

dax

pre 12 godina

svako ko je mogao, prije svega želio (a ko nije muka ga je natjerala) i ko je bio imalo pametan je '92 napustio Sarajevo. da bi to napravio svi znamo preko koje linije se moralo proci. otisao bi i ja samo nisam bio te sreće da sam Srbin. zato molim vas da ne baljezgate i spominjete tih nekih 150 000 ljudi iz Sarajeva. Otišli, kao i sav normalan svijet koji je mogao da ode...koja bi budala trpila 1000 granata dnevno (bilo jedan dan i 3777) i rizikovao svoj i život svojih najbližih, a da nije morao

Smoren ludilom i lazima

pre 12 godina

Da li se sećate da su u Sarajevu bile velike antiratne demonstracije i za očuvanje Jugoslavije. Mislim da su demonstracije bile 5. aprila 1992. godine na dan donošenja deklaracije o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na demonstrante su pucale "zelene beretke" i Jusuf Juka Prazina (sarajevski kriminalac) sa svojom bandom i ubijene su dve osobe. Ko je to hteo i započeo rat u Bosni, Srbi to nisu bili svakako. Razultat imamo takav da je više Srba živelo u Sarajevu za vreme turske osmanlijske vlast nego što danas živi u Sarajevu. Srbi su etnički očišćeni iz svog rođenog grada.
(Branko, 10. april 2012 08:50)

Pobogu,otkud ovliko neistina i gluposti. Zasto sirite neistine? Na demonstrante su pucali iz Holiday Inn-a(srpske paravojne formacije).
Naravno da je bilo zlocina nad srpskim civilima,ali ne u tolikom broju,pa ko to danas zivi onda na Palama? Ko su ti ljudi? Ako ne Srbi, koji su izbegli pakao pod granatama. I otkud toliko sovinizma u komentarima? I jos nesto Srbija i Hrvatska su imale teritorijalne pretenzije na Bosnu,to sve objasnjava,treba samo razmisliti svojom glavom,ne dozvoliti pomahnitalim politicarima da utvrdjuju svoje bedeme nacinalistickog ludila! Republika Srpska i njena prica o osamostaljivanju,samo njeno postojanje je samo potvrda tih zabluda!

MIJO

pre 12 godina

Najveci problem je ako Srpski narod u Bosni smatra da ovakav politicar na ovaj nacin zaista pomaze svom narodu ,negiranje drzave u kojoj zivi moze samo biti odmaganje i svom narodu a i gradzanima Srbije ,a sad trazi od ljudi koji trebaju da podrze Jeremica u UN podrsku ,dali je to uopste moguce posle ovakvi nastupa i kome to pomaze dali srpskom narodu ja sumnjam ,mozda samo njemu da ostane na vlasti

mladen

pre 12 godina

Sarajevo je bilo pod okruzenjem, a ne pod opsadom, odn. SA je u ratu bilo podjeljen grad. Pogledajte ratnu mapu Sarajeva, pa ce te vidjeti da je Miljacka granica dobrim djelom. Srbi su drzali ono gdje su bili vecina, muslimani, takodje, Srbi su bili bolje naoruzani u pocetku, muslimanski snajperi su itekako gadjali sa nebodera sarajevskih, nema tu previse pameti.

prava istina

pre 12 godina

Bivsi pripadnik Unprofora i podoficir kanadske vojske Dzejms Dejvis u knjizi "Kanadski vojnik u jugoratu" izdatoj u Vankuveru 1997 opisuje bezbroj slucajeva zlocina Armije BiH nad civilima u Sarajevu , a pocinjenih s ciljem da se za zlocin optuze Srbi. Pasusi iz knjige mogu se pronaci na vise sajtova i na engleskom i na srpskom jeziku. Dejvis koji se u Sarajevu svega nagledao ne krije gadjenje prema vojnicima takozvane Armije BiH te ih doslovno naziva ZIVOTINJAMA jer su ubijali sopstveni narod zarad medijske propagande.

Ukucajte i ime Dejvid Frejzer na pretrazivac da bi stvari uzgledale jos jasnije.

Boske

pre 12 godina

Za sve vas iz Srbije koji ga podržavate tako zdušno, imam samo jednu kletvu iz Banjaluke - dabogda vam on bio glavni za bilo šta, da malo osjetite na svojoj koži šta znači pravi ustaša.

Ništa više, samo to - kad ga tako podržavate, dabogda samo malo na svojoj koži osjetili to što želite drugima.

Sergej

pre 12 godina

Srbi u tkz. Bih su izlozeni neverovatnom teroru medjunarodne zajednice i lokalnih Muslimana . Svi zale muslimanske zrtve ( pa i ja ) a srpske niko . Niko nije osudjen od Muslimana za sela oko Srebrenice , za proteravanje i ubijanje Srba iz svih vecih gradova . U Bih se i dan danas vodi rat protiv R.Srpske i moramo da se sto pre probudimo iz kome i prihvatimo cinjenice koje se tamo desavaju .

ciganDOgroba

pre 12 godina

Citat iz knjige generala Abih objasnjava odnos snaga na SA ratistu : Vojnici /oficiri Abih 35000-VRS 17000(2:1), Topovi i haubice Abih 43-VRS41(1:1),Minobacaci Abih 406-VRS 132(3:1) , tenkovi Abih 19-VRS 24 (1:1,3).General navodi da je rec samo o snagama koje su bile stacionirane u gradu a da je iz pravca Zenice i Kaknja(sever) i Bugojna (zapad) bilo jos dva korpusa (100000 vojnika) koji su krenuli u ofanzivu na Rajlovac,Sokolje,Ilidzu,Ilijas,Grbavicu,Vogoscu...
Prvi ratni zlocin u BiH se desio u opstini Pofalici kada je ubijeno 30 Srba civila i na spisku zrtava se vecinom nalaze zene od 70 god i dvoje dece. Vreme kada su umesto saobracajaca kola zaustavljali neki momci za zelenim calmama na glavi koji su bili pod komandom okorelog kriminalca Juke Prazine. Snimak kako Juka zaustavlja mladica u SA , udara i govori "ako ja odlucim da te treba ubiti ,bices ubijen):
http://www.youtube.com/watch?v=aMRdTBvJnvY
Ime tog nesretnog mladica se nalazi na spisku civila koji se vode kao nestali

MIJO

pre 12 godina

Pa ko zivi danas na Palama Istocno Sarajevo Ilidza istocna i to je prijeratna opstina Sarajevo ,kako nema niko da ga demantira mozda i on ne zna to.

bratko

pre 12 godina

"To je istorijska neminovnost u kojoj će se jednog dana BiH raspasti na sastavne delove, jer ni masovna međunarodna intervencija nije uspela da obezbedi BiH kao državu", istakao je Dodik.

On je kazao da BiH nikada nije bila država. (A kad je RS bila Drzava molicu lepo)

Dodik je rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, jer je uobičajeno da zemlje regiona saradjuju na takvim pitanjima.

On se sebi suprotstavlja tri vezane reci nisu kako valjaju ,ne zna sta prica . Odakle njemu idea da ce Republika BiH da podrzi Jeremica…. PITAM SE ZASTO BI BiH podrzala kada vi srbi iz te tzv. RS vise volite Srbiju nego BiH

cvetkovic mirjana

pre 12 godina

Da, narod nije kriv bilo koje pripadnosti kriva je konferencija iz davnina i svadje necija SFRJ koja je povukla sljam i napravila tugu i zalost

hmm...

pre 12 godina

(Srbkinja cista, 9. april 2012 23:36)

"djecko" i "verujem" bas ne zvuci onako sarajevski, sorry ali ne vjerujem ti. Kod mene slicna situacija, nisam cetnikovao i solio ikome ranu, jer nisam imao kad, protjeran iz Sarajeva 5. aprila '92. Tacnije, "zamoljen" da napustim stan od dugogodisnjih komsija...

Milivoje

pre 12 godina

Ko ti brani da istražuješ i procesuiraš, ali nemoj samo srpske nego i ostale žrtve Milorade, greo ta je a i bogti ne bi oprostio i pored domnacija. Samo ne zamajavaj.

nenad2

pre 12 godina

Za gospodina Hr@ Gospodine Hr, stvarno ste me prosvetlili "istorijskim" saznanjima i "istinama" da su Katolici bili dominantno stanovništvo BiH pre najezde Turaka (verovatno ih je bilo i u doba ameba)? Da li znate kojim su jezikom govorili Kaatolici-Hrvati? Ako ne znate čitajte Krležu i Gospodu Glembajeve pa ćete saznati.A onda uporedite taj jezik sa toponima (koji mnogo govore o narodu koji tu živi) Bosne pa ćete i znati koji je narod bio većinski. Novi su momenti i ti da su Katolici prelazili u Pravoslavlje? Iz istorije je poznato da jedino Pravoslavlje, kao Hrišćanska vera, nije ognjem i mačem pre svega pa i drugim sredstvima-pritiscima, za razliku od Katoličke vere (Carigrad, Francuska, Španija, Srednja Amerika), pokrštavala pripadnike drugih vera nego isključivo dobrom voljom (izuzetak Stefan Nemanja) onih koji žele da ga prime.Sada saznajem da su pogromi promilnih pravoslavaca Srba u 1. i 2.WW u stvari bili osveta za patnje prevođenja u Pravoslavlje naročito u onim krajevima gde su Pravoslavci u 16., 17., 18., i 19. veku (granične oblasti ka Hrvatskoj) prevođeni u Katolike pa su se ovi verovatno zato dokazivali da su veći Katolici od Pape.Mnoga "hrvatska" prezimena pa i imena govore više nego što mislite.

Samo istina donosi mir

pre 12 godina

Pitanje broj 1:
Da li je pre ratova 90ih postojala drzava po imenu SFRJ u kojoj su pred zakonom na celokupnoj njenoj teritoriji Srbi, Hrvati i Bosnjaci (tada muslimani) bili jednaki kao gradjani prvog reda na bilo kom delu njene teritorije?
Pitanje broj 2:
Ko je sve zeleo da izadje iz te zajednice i ima svoju sopstvenu mini drzavu?
Pitanje broj 3:
Koji je grad pre 1991 bio drugi grad na planeti zemlji po broju Srba koji zive u njemu a koliko Srba danas zivi u tom gradu? (odgovor na ovo pitanje cu vam dosapnuti - tacan odgovor nije niti Nis niti Novi Sad vec Sarajevo).
Kada svi bez predrasuda budu odgovorili na ova pitanja bice im jasno zasto Srbi nikada nece prihvatiti danasnju BIH kao svoju drzavu. Ako Hrvati i Bosnjaci nisu hteli sa Srbima da zive u Jugi, a izgovor je bio da su Srbi suvise dominantni i predstavljaju pretnju po njih (prema popisu iz 1991. god Srbi su cinili 36% stanovnistva SFRJ i na izborima 90ih bili nadglasani u svim delovima SFRJ osim centralne Srbije i Vojvodine, sto su 2 od 8 jedinica SFRJ) zasto bi danas Srbi pristali da zive u zajednickoj drzavi sa njima?

Bezbednjak

pre 12 godina

Onaj rat nije nikada zavrsen pa se zavrsavao 1990. Nije na zalost ni ovan, napraviloi se samo novi racuni. Vidimo se za 50 godina. Moja deca i njihova deca nece biti ovde. Divljaci divlji, puni oholosti i sebicnosti. Ne vidim ja tu puno bozjih dusa a svi se kunu u neke bogove.

demokra ti i ja

pre 12 godina

Treba pricati malo vise o ogromnom broju vojnika u VRS koji su bili Muslimanske veroispovesti. ABiH je protiv Srba ratovala sa dva korpusa,protiv hrvata sa jednim korpusom a protiv Muslimana iz zapadne Bosne koji su se borili na strani VRS je vlast iz Sarajeva poslala peti korpus. U Sarajevsko - Romanijskom korpusu VRS je bilo 2000 vojnika Muslimanske veroispovesti, u krajiskom korpusu su imali posebnu brigadu Mesa Selimovic, Armija zapadne Bosne je imala 20000 vojnika koji su se borili na strani VRS, Hercegovacki korpus VRS je bio podeljen na teritorijalne brigade i u svakoj brigadi od Kalinovacke,Trebinjske,Cajnicke pa do Gatacke,Focanske i Konjicke brigade je bilo velik broj boraca Muslimanske veroispovesti koji su casno i hrabro branili RS.
Sa druge strane je bilo mnostvo dobrovoljaca iz Arapskih drzava koji su se borili u brigadi El mudzahedin a zvanicni pozdrav "multnietnicke" armije je bio Alahu uekber.

http://www.youtube.com/watch?v=OqKAqSVEQlI&feature=related

Alija Izerbegovic na smotri nekoliko hiljada Arapa Mudzahedina koji su nekoliko dana nakon ovog snimka etnicki ocistili Vares od Hrvata a HR izbeglice je primila VRS , nahranila i svojim sredstvima je prebacila sve koji su izrazili zelju za odlaskom u Mostar ili Kiseljak ili cak u Slavonski Brod. Godinama su zajedno liniju fronta drzali Hrvati iz Varesa i Kiseljaka sa VRS i toliko su imali poverenje u VRS da su sve motorole i sva sredstva veze donosili na programiranje u stab veze VRS.

011

pre 12 godina

Zrtve su zrtve! Nema nacije, rase, vere... Sve su to uzalud izgubljini zivoti, mladih ljudi, zena i deca... DOSTA JE BILO! U ratu nema nevinih, nema ispravne strane! Svi su krivi! Svi su ljudi, i svi su zrtve!

salata

pre 12 godina

apsurdno je da muslimanima smeta sve cetnicko, osim cetnickog imena Cedomir(Jovanovic). Koriste ono sto im pase pa tako i ovo obiljezavanje "opsade". Zasto nisu obiljezili 10 godina od opsade, vec samo ovu zadnju godinu. Ovo nije radjeno u svrhu obiljezavanja vec u svrhu politickog cilja.Nadam se ozbiljnom novinaru iz Srbije koji ce uzeti sve cinjenice u obzir.

otkud sad ovo?

pre 12 godina

Evo sta u izjavi za sarajevske medije kaze Zoran Cegar, pripadnik MUP-a hrvatske nacionalnosti, koji je rat proveo u Sarajevu (puni intervju sa Cegarom moze se naci na portalu otvoreno. ba) : ''Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti.'',

http://www.otvoreno.ba/regije/sarajevo/20581-nasi-zlocinci-su-po-sarajevu-silovali-djevojcice-bacali-ih-na-ulicu-i-govorili-da-su-ih-ubili-srpski-snajperisti