Sreda, 29.02.2012.

23:24

Bilt: Pregovori do kraja godine

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazio je nadu da će Srbija do kraja godine dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali i da će otpočeti pregovori.

Izvor: Politika

Bilt: Pregovori do kraja godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Vajat Erp

pre 12 godina

"A zamislite face Hrvata ako bi im EU nametnula situaciju u kojoj Srbija postaje clan u isto vreme kad i Hrvatska? Nikad ne reci nikad."

Ti zapeo u 2000.? "U isto vreme" hahahahaha
Da Srbija u Eu 2013. Datum, skrining, pregovori, ratifikacija u godinu dana.
Reče, i ostade živ.

viking

pre 12 godina

Obozavam ove Skandinavce (kao i Spance i Slovake)!

A zamislite face Hrvata ako bi im EU nametnula situaciju u kojoj Srbija postaje clan u isto vreme kad i Hrvatska? Nikad ne reci nikad.

Maximus

pre 12 godina

@milentije:Ja zivim u Svedskoj i znam da je bildt kritikovao i sankcije jugoslaviji i bombardovanje je malo kritikovao,on je svedocio za Biljanu Plavsic,znaci on nije antisrbin kao mnogi.Ja bi rekao da je on najpametniji od svih stranih politicara sto se tice bivse jugoslavije,a to da kosovo nemoze da se deli to nije njegov licni stav nego stav svedske.

Nijazi Kuqi

pre 12 godina

Bilt: "...odnosi s Kosovom razmatraju u kategoriji dobrosusedskih odnosa."
Konacno je i Tadic dobio svoju fusnotu sa tri zvezdice, koju on treba da nosi oko vrata kao amajliju, da se od nje nikad ne odvaja.

milentije

pre 12 godina

Pa to je covek koji se otvoreno zalagao za bombardovanje Srbije.Dok god su ti isti ljudi na funkcijama , radice za istu ideju...a sluzice se razlicitim demagoskim pricama. Ili vi , dragi " europejci" , verujete da se on predomislio ?

panzer general

pre 12 godina

Kosovo je danas puno dalje od EU u odnosu na Srbiju, ali imaju dvije velike prednosti: nemaju dvojbi oko EU i svi su podređeni tom cilju, imaju veću podršku od EU jer je to njihov projekt, ustvari kao neko nedonošće koje se još bori za život i ako preživi to će biti njihov "kolosalni" uspjeh. U ovome što sam napisao vidi se i vaš najveći problem, niste jedinstveni! Više od pola naroda uopće ne prihvaća koncept EU, a onda i sa svojih pozicija i radi na tome da se to ne ostvari. Daleko bi vam bilo bolje da se kao cjelina odlučite za nešto, ako to nije EU možda onda ona Putinova konfederacija ili totalna nezavisnost kao Švicarska, ali dajte se već jednom odlučite.

Fenix

pre 12 godina

Ajde bar smo krenuli u pravom smeru pa ce bar nasa deca ziveti u normalnoj drzavi. Samo se otresti ovih sto nas godinama vuku nazad a i iz toga samo oni uzimaju korist. Evropo otvaraj kapije!

men

pre 12 godina

U slučaju Srbije uvek se ostvaruje onaj za nju najgori scenario, tako da od datuma pregovora ove godine nema ništa. Pa Srbija je jedina zemlja kojoj je i sam zahtev za kandidaturu odbijen. Ne može se ni prognozirati kada će početi pregovori ali je sigurno da će slediti nova serija uslova za otpočinjanje istih a gotovo svi će se odnositi na jačanje državnosti Kosova. Kasnije tokom pregovora možemo očekivati i sve jače vezivanje Srbije u paket sa Kosovom, BiH a vrlo verovatno i Albanijom. Dakle sa državama ostacima raspada Otomanske imperije. Na taj način će EU, tj. Nemačka anulirati 200 godina sprske istorije i obesmisliti sve napore naših predaka da formiraju modernu srpsku državu i otrgnu je od osmansko-islamskog uticaja.
Srbija se, zajedno sa tim otomanskim paketom, ne može nadati članstvu pre 2025-2030-2035 godine. I kad najzad naša deca udju u EU, mogu se samo lupiti šakom o čelo i zapitati da li je moglo bolje.
A može bolje i mnogo brže. Potrebno je okrenuti se unutrašnjim društvenim reformama ne čekajući da nas na njih prisili nemački korbač.
Možemo sami da uzmemo gotova poglavlja EU i da krenemo po njima sa reformama jer nas ona i tako čekaju u budućnosti. Da smo tako uradili 2000 godine imali bi smo najmanje dvostruko veći BDP nego danas a možda i veći.

Boki-Gracanica

pre 12 godina

Smatram da novih uslova oko datuma za pocetak pregovora nece biti. Naravno, trazice da se ukinu "paralelne" strukture, pre svega lokalna samouprava i administrativne jedinice MUP-a, ali to nije novi uslov. To je gospodja Merkel jos odavno rekla.

Alcale

pre 12 godina

@boki
i svi ostali koji se toliko RADUJETE statusu kaditata (koji može da kanduduje da postane kandidat za kanditatur). Znam prilike u Sloveniji, gde je ekonomski razvoj i socijalno stanje bilo u velikom razvoju i na mnogo višem nivou nego danas posle 7 godina članstva. Narodje razočaran, konstatno su ucenjivani ali vlast i dalje glorifikuje EU. ZAŠTO??? Pa zato što SVE politzičke partije što su bliže vlasti imaju JAKO MNOGO prostora za zapošljavanje svojih kadrova na buđete republike. Administarcija im je nikada veća, smišljaju se nove funkcije svakog dana.
KOd nas je tako već pre ulaska a kada uđemo...
Karl BilT je inače poznati "humanitarni" radnik i osvedoćeni "prijatelj" Srbije. Doneo nam je toliko "dobrih" stvari da nam prozori "pucali" od radosti a zgrade se rušile od "žurki", i dan danas neki nose crna odela njemu u čast. TAko da BAŠ "verujem" da nam želi dobro i dan nam "pomaže".
Živi bili Boki pa videli, pljuvaćeš i zastavu i zvezdice i političare koji zarad sebe lažu o EU ali kao i Sloveniji za nas će tada biti kasno.

blebetalo

pre 12 godina

Neznam zasto ste toliko protiv EU,bazirajuci se na problem Kosova?
Evo najvjerovatnije kombinacije,da ne kazem dobitne,po tom pitanju;
- Ulazite sigurno u EU prije Kosova,oni mozda nece nikad
- kad jednom udjete,istrest ce te ih iz gaca,nista im nece vredjeti zvjezdica.
- kad vide da kao vasi gradjani mogu imat puno vise koristi,mozda i preokrenu kaput i pozele opet biti sa vama.Ako i ne,koja steta!?Osim toga,mislim da ce se i kod vas promjeniti klima u vezi Kosova,pa da vas i mole,necete ih "prigrliti"!I Njemacku su svi poslje II WW svi ignorirali,da bi se za 20g. otimali da odu tamo!A bogami,i sad!
- po toj logici vrjedi ona Tadiceva;i EU i Kosovo,gdje ce te za nekih 5-10g. sami odlucivat dali ih uopce zelite ili ne!
- po drugoj logici,Vojinoj i vadikalnoj; ne EU,znaci i zaboravi na Kosovo,sa ili bez zvjezdice.Kosovarima sigurno vise pase da su ovi drugi na vlasti,jer znaju da dok god ste van EU,nemozete im nista!
- Srbima je uvjek bio problem strpljenje,ishitrenost vas je puno kostala.U zadnjem periodu ste izgubili previse bitaka na istu foru,vrjeme je da okrenete plocu i mudrije iskoristite prilike koje sigurno dolaze,puno prije nego Kosovu!Ako sad zabrljate na izborima, upropastit ce te jos jedan narastaj.Jel vam to treba,pa radi se o vasoj djeci!

Sector

pre 12 godina

Verovatno neće biti novih uslova, kao što su održali reč da je Mladić poslenji uslov. bio... Ljudi, samo molim Vas jedno shvatite, bez razvijene privrede EU nam ne znači ništa, a status kandidata nije nikakva garancija da ćemo ući u EU već samo predizborna parola demokrata.

SweDroid

pre 12 godina

ok, iz svedskih uglova gledano, nalazimo se u vakumu. Navodno imamo kapitalisticko uredjenje, paradoksalno, niti imamo kapital,jos manje uredjenje sem na papiru a po pitanju Kosova komunisticki aspekti. Pokazujemo koliko smo svesno ne zreli da se nosimo sa promenama u drustvenom uredjenju. Najveci problem nam je radikalizam koji koristi iskrivljene ideologije kao hranu opstanka, znaju da je ovo zadnja stepenica zadnjeg vagona zadnjeg voza koji odlazi i ne biraju sredstva opstanka. Na zalost, koriste manje edukovanu masu sa nizim nivoima svesti ali kojih je srecom sve manje, tako da ovaj mentalni deo tranzicije traje malo duze nego obicno. Kako god, na dobrom ste putu jer u uskladjivanju normativa prema EU, sinteri jure lajave kere. Nacionalno svesno ojacani sa identitetom pocinjemo da postujemo druge nacije ocekujuci reciprocitet, preuzimajuci ulogu sintera i cistimo svoje ulice od besnila!

ljuba prevareni demokrata

pre 12 godina

Još jedna predizborna laža da se pomogne aktuelna vlast na skorim izborima.Ako je nama prijateljska Grčka u ovakvim problemima a članica je EU onda ne treba da ni ulazimo u tu TKZ.modernu Evropu.I ne zaboravite da je Makedonija već šest godina ima status kandidata i još nije počela pregovore oko ulasku u EU.

Borodin

pre 12 godina

prvo dogovori o pregovorima, zatim pregovori o pregovorima, pa pregovori o dogovorima i na kraju dogovori o dogovorima a sve to sa fusnotama....

MilosM

pre 12 godina

Nisam od onih Srbenda koje se kunu u Kosovu, ali zar Vi zaista mislite da Kosovo moze uci u EU kao nezavisna drzava i to u isto vreme kad i Srbija?! Daleko od toga da je Srbija kao Skandinavija, ali Kosovo kao ovakvo sigurno ne moze uci u EU. BiH, kao nezavisna i priznata, sa mnogo manjim problemima drzavotvorne prirode, nije ni blizu clanstva u EU, a kamoli Kosovo, koje jeste nezavisno od Srbije, ali jos uvek daleko i od UN i sustinske autonomije. A vidite i po primeru Srbije da se uslovi prosirenja Uniji sve vise i vise poostravaju, tako da zemlje koje nisu jos ni kandidati imaju mnoooogo tug i tezak put pred sobom. Sve mi se cini da je ovo poslednji voz za Srbiju i da je ovo sansa koju ni po koju cenu ne smemo pustiti. Mislim, Srbija moze bar nesto pruziti Uniji, mozete negde i videti Made in Serbia, ali bih voleo da mi kazete gde mogu kupiti neki autput s etiketom Made in Albania ili Kosovo, pa da bar simbolicno pomognem tim zemljama.

Bravo!

pre 12 godina

Dobili smo status kandidata za kandidaturu za dobijanje predloga dodeljivanja datuma za pocetak pregovora o dogovorima za ulazak u eu. Ma dajjj, jel moz' to malo prostije?

Vajat Erp

pre 12 godina

Malo da digne optimizam za izbore, ali nerealno. Do juna nema ništa zbog izbora. Tek od tad mogu da počnu s radom novi, a da će do decembra da uspiju već da pregovaraju? Pa svima jasno da nije realno.
Datum najranije u decembru (trebaće puno nepopularnih poteza da se učinu u vezi Kosova za to, a nova vlada teško da će da povlači teške poteze u ekonomiji i Kosovu).

kaljente

pre 12 godina

Iz njegovih usta u Bozje usi. Da se ispetljamo vise iz kandzi komunizma pa da i nama jednog dana svane. Nece moci odmah, jasno, ali ka svetlu se mora krenuti. Da ne gledamo vise na zapad kao na nekoga ko stalno pokusava da nas zaj*be nego da i sami postanemo deo njega. Da pogledamo u oci bliskoj mracnoj proslosti i da raskrstimo s njom jednom za svagda. Da vratimo Srbiji ugled koji je imala pre proklete komunisticke epohe. Da vratimo sistem vrednosti koji je nekada ovde vladao. Da ne smrdimo ceo zivot na rakiju i beli luk, da drugi o nama pricaju kao "zapadu" i "Evropi". Ova zemlja itekako ima potencijal i talenat, samo treba znati kako to iskoristiti. Siguran sam da mozemo preteci Rumuniju, Bugarsku, Madjarsku itd, kroz citavu istoriju smo bili iznad njih, to nije slucajno. Nemojte na izborima glasati za galamdzije i njihove suplje price, nemojte ko zna koji put nasedati na lazne patriote koji ce pricati ono sto biste zeleli da cujete a sto jednostavno nije tako. Zapitajte se tog dana da li zelim dobro sebi i svojoj deci, ili zelim da se nastavi bajka o "Kosovu srcu Srbije" u koju jos jedino veruju ljudi unutar nasih granica, a i to je pod velikim znakom pitanja. Nemojte dozvoliti da nas ceo svet gleda kao glupake koji vec 20 godina iznova i iznova odrzavaju na vlasti iste likove koji su upravo njima sve zivo oteli, unistili zemlju ekonomski pa cak i fizicki, svaki put ponovo nasedajuci na njihovu demagogiju. Pokazimo svoju pamet ovoga puta, siguran sam da je velika samo je malo zatrpana, otkopajmo je. Preokret!

doktor

pre 12 godina

dobicemo datum, recimo kraj 2016.,taman da se pripremimo za pregovore... Salu na stranu.. Videcete vi sta sledi, a to je da Kosovo i Srbija zajedno udju. Racunajuci da ce tako za nas biti najbezbolnije.. Kako im se poklanja, ocekujem da za 2 godine oni dobiju kandidaturu i datum, a nas ce neko vec tad blokirati

bez_cenzure

pre 12 godina

Dodao je da nije problem što država Srbija šalje novac na sever Kosova, ali da se postavlja pitanje tih transkacija.

Drugim riječima Srbija treba slati novac kako bi Albanci mogli uzeti dio a Srbija ne može reagovati jer MUP dole nema ovlašćenja. Teško će iko pristati na takav ultimatum!

Prvo su govorili u junu a sada do kraja godine vjerovatno opet nekog 5. decembra a onda će uslijediti opet odlaganje i ucjene. Ništa novo!
Najveći problemi s kojima se Srbija suočava danas su nefunkcionisanje vladavine prava, nepostojanje privrede, visok stepen korupcije u svim sferama društva, srozavanje školstva i zdravstva, nepostojanje socijalnog programa i enormne stope nezaposlenosti. Vlast bježi od rješavanja tih problema kao od kuge! Više vole presipati iz šupljeg u prazno.
Kada bi se Srbija u narednih 10 godina potrudila da rješava ove goruće probleme i sam status Srbije kako u regionu tako i u Evropi a i šire bio bi drugačiji i na ekonomskom i na političkom planu što bi doprinijelo da država značajno poboljša svoj status u regionu umjesto sadašnjeg u kojem trpi i previše poniženja i ucjena.

Rea

pre 12 godina

Slovenci su "mnogo srecni" posle ulaska u Evropsku Uniju. Molim Vas leepo kad su gologuzani, mislim na nas, ista uspeli u konkurenciji sa bogatim drzavama-KORPORACIJAMA.

marija

pre 12 godina

Hvala Gospodine Bilt !
Sve ste mi objasnili-hvala.(A,ne kao nasi cvrcu oko tanjira)
Status je dobijen.
Treba samo mi da se resimo, ovih nasih svih NAZADNJAKA,
i to najkasnije na izborima !!!
A sam prva zato!

boki

pre 12 godina

"... to u vreme je Švedska pregovarala o ulasku u EU tako da sam sve vreme provodio obilazeći Evropu kako bih osigurao svaki pojedinačni korak na tom putu"
???
Ovo je Biltov direktan 'noz u ledja" nasem Vuku Jeremicu koji hodao po svetu da bi nagovarao zemlje da ne priznaju Kosovo umesto da je osiguravao podrsku Srbiji za EU

Miloš

pre 12 godina

Status kandidata podize imidz i kreditni rejting zemlje,kao sto i donosi osecaj da konacno pripadamo modernoj Evropi.Tek sa otpocinjanjem pregovora pocece sustinska transformacija nase zemlje i drustva.Sto pre pocnu pregovori,to bolje.SRBIJA U MODERNOJ EVROPI!!!

Miloš

pre 12 godina

Status kandidata podize imidz i kreditni rejting zemlje,kao sto i donosi osecaj da konacno pripadamo modernoj Evropi.Tek sa otpocinjanjem pregovora pocece sustinska transformacija nase zemlje i drustva.Sto pre pocnu pregovori,to bolje.SRBIJA U MODERNOJ EVROPI!!!

boki

pre 12 godina

"... to u vreme je Švedska pregovarala o ulasku u EU tako da sam sve vreme provodio obilazeći Evropu kako bih osigurao svaki pojedinačni korak na tom putu"
???
Ovo je Biltov direktan 'noz u ledja" nasem Vuku Jeremicu koji hodao po svetu da bi nagovarao zemlje da ne priznaju Kosovo umesto da je osiguravao podrsku Srbiji za EU

Bravo!

pre 12 godina

Dobili smo status kandidata za kandidaturu za dobijanje predloga dodeljivanja datuma za pocetak pregovora o dogovorima za ulazak u eu. Ma dajjj, jel moz' to malo prostije?

kaljente

pre 12 godina

Iz njegovih usta u Bozje usi. Da se ispetljamo vise iz kandzi komunizma pa da i nama jednog dana svane. Nece moci odmah, jasno, ali ka svetlu se mora krenuti. Da ne gledamo vise na zapad kao na nekoga ko stalno pokusava da nas zaj*be nego da i sami postanemo deo njega. Da pogledamo u oci bliskoj mracnoj proslosti i da raskrstimo s njom jednom za svagda. Da vratimo Srbiji ugled koji je imala pre proklete komunisticke epohe. Da vratimo sistem vrednosti koji je nekada ovde vladao. Da ne smrdimo ceo zivot na rakiju i beli luk, da drugi o nama pricaju kao "zapadu" i "Evropi". Ova zemlja itekako ima potencijal i talenat, samo treba znati kako to iskoristiti. Siguran sam da mozemo preteci Rumuniju, Bugarsku, Madjarsku itd, kroz citavu istoriju smo bili iznad njih, to nije slucajno. Nemojte na izborima glasati za galamdzije i njihove suplje price, nemojte ko zna koji put nasedati na lazne patriote koji ce pricati ono sto biste zeleli da cujete a sto jednostavno nije tako. Zapitajte se tog dana da li zelim dobro sebi i svojoj deci, ili zelim da se nastavi bajka o "Kosovu srcu Srbije" u koju jos jedino veruju ljudi unutar nasih granica, a i to je pod velikim znakom pitanja. Nemojte dozvoliti da nas ceo svet gleda kao glupake koji vec 20 godina iznova i iznova odrzavaju na vlasti iste likove koji su upravo njima sve zivo oteli, unistili zemlju ekonomski pa cak i fizicki, svaki put ponovo nasedajuci na njihovu demagogiju. Pokazimo svoju pamet ovoga puta, siguran sam da je velika samo je malo zatrpana, otkopajmo je. Preokret!

MilosM

pre 12 godina

Nisam od onih Srbenda koje se kunu u Kosovu, ali zar Vi zaista mislite da Kosovo moze uci u EU kao nezavisna drzava i to u isto vreme kad i Srbija?! Daleko od toga da je Srbija kao Skandinavija, ali Kosovo kao ovakvo sigurno ne moze uci u EU. BiH, kao nezavisna i priznata, sa mnogo manjim problemima drzavotvorne prirode, nije ni blizu clanstva u EU, a kamoli Kosovo, koje jeste nezavisno od Srbije, ali jos uvek daleko i od UN i sustinske autonomije. A vidite i po primeru Srbije da se uslovi prosirenja Uniji sve vise i vise poostravaju, tako da zemlje koje nisu jos ni kandidati imaju mnoooogo tug i tezak put pred sobom. Sve mi se cini da je ovo poslednji voz za Srbiju i da je ovo sansa koju ni po koju cenu ne smemo pustiti. Mislim, Srbija moze bar nesto pruziti Uniji, mozete negde i videti Made in Serbia, ali bih voleo da mi kazete gde mogu kupiti neki autput s etiketom Made in Albania ili Kosovo, pa da bar simbolicno pomognem tim zemljama.

marija

pre 12 godina

Hvala Gospodine Bilt !
Sve ste mi objasnili-hvala.(A,ne kao nasi cvrcu oko tanjira)
Status je dobijen.
Treba samo mi da se resimo, ovih nasih svih NAZADNJAKA,
i to najkasnije na izborima !!!
A sam prva zato!

blebetalo

pre 12 godina

Neznam zasto ste toliko protiv EU,bazirajuci se na problem Kosova?
Evo najvjerovatnije kombinacije,da ne kazem dobitne,po tom pitanju;
- Ulazite sigurno u EU prije Kosova,oni mozda nece nikad
- kad jednom udjete,istrest ce te ih iz gaca,nista im nece vredjeti zvjezdica.
- kad vide da kao vasi gradjani mogu imat puno vise koristi,mozda i preokrenu kaput i pozele opet biti sa vama.Ako i ne,koja steta!?Osim toga,mislim da ce se i kod vas promjeniti klima u vezi Kosova,pa da vas i mole,necete ih "prigrliti"!I Njemacku su svi poslje II WW svi ignorirali,da bi se za 20g. otimali da odu tamo!A bogami,i sad!
- po toj logici vrjedi ona Tadiceva;i EU i Kosovo,gdje ce te za nekih 5-10g. sami odlucivat dali ih uopce zelite ili ne!
- po drugoj logici,Vojinoj i vadikalnoj; ne EU,znaci i zaboravi na Kosovo,sa ili bez zvjezdice.Kosovarima sigurno vise pase da su ovi drugi na vlasti,jer znaju da dok god ste van EU,nemozete im nista!
- Srbima je uvjek bio problem strpljenje,ishitrenost vas je puno kostala.U zadnjem periodu ste izgubili previse bitaka na istu foru,vrjeme je da okrenete plocu i mudrije iskoristite prilike koje sigurno dolaze,puno prije nego Kosovu!Ako sad zabrljate na izborima, upropastit ce te jos jedan narastaj.Jel vam to treba,pa radi se o vasoj djeci!

Borodin

pre 12 godina

prvo dogovori o pregovorima, zatim pregovori o pregovorima, pa pregovori o dogovorima i na kraju dogovori o dogovorima a sve to sa fusnotama....

Sector

pre 12 godina

Verovatno neće biti novih uslova, kao što su održali reč da je Mladić poslenji uslov. bio... Ljudi, samo molim Vas jedno shvatite, bez razvijene privrede EU nam ne znači ništa, a status kandidata nije nikakva garancija da ćemo ući u EU već samo predizborna parola demokrata.

doktor

pre 12 godina

dobicemo datum, recimo kraj 2016.,taman da se pripremimo za pregovore... Salu na stranu.. Videcete vi sta sledi, a to je da Kosovo i Srbija zajedno udju. Racunajuci da ce tako za nas biti najbezbolnije.. Kako im se poklanja, ocekujem da za 2 godine oni dobiju kandidaturu i datum, a nas ce neko vec tad blokirati

Rea

pre 12 godina

Slovenci su "mnogo srecni" posle ulaska u Evropsku Uniju. Molim Vas leepo kad su gologuzani, mislim na nas, ista uspeli u konkurenciji sa bogatim drzavama-KORPORACIJAMA.

men

pre 12 godina

U slučaju Srbije uvek se ostvaruje onaj za nju najgori scenario, tako da od datuma pregovora ove godine nema ništa. Pa Srbija je jedina zemlja kojoj je i sam zahtev za kandidaturu odbijen. Ne može se ni prognozirati kada će početi pregovori ali je sigurno da će slediti nova serija uslova za otpočinjanje istih a gotovo svi će se odnositi na jačanje državnosti Kosova. Kasnije tokom pregovora možemo očekivati i sve jače vezivanje Srbije u paket sa Kosovom, BiH a vrlo verovatno i Albanijom. Dakle sa državama ostacima raspada Otomanske imperije. Na taj način će EU, tj. Nemačka anulirati 200 godina sprske istorije i obesmisliti sve napore naših predaka da formiraju modernu srpsku državu i otrgnu je od osmansko-islamskog uticaja.
Srbija se, zajedno sa tim otomanskim paketom, ne može nadati članstvu pre 2025-2030-2035 godine. I kad najzad naša deca udju u EU, mogu se samo lupiti šakom o čelo i zapitati da li je moglo bolje.
A može bolje i mnogo brže. Potrebno je okrenuti se unutrašnjim društvenim reformama ne čekajući da nas na njih prisili nemački korbač.
Možemo sami da uzmemo gotova poglavlja EU i da krenemo po njima sa reformama jer nas ona i tako čekaju u budućnosti. Da smo tako uradili 2000 godine imali bi smo najmanje dvostruko veći BDP nego danas a možda i veći.

Alcale

pre 12 godina

@boki
i svi ostali koji se toliko RADUJETE statusu kaditata (koji može da kanduduje da postane kandidat za kanditatur). Znam prilike u Sloveniji, gde je ekonomski razvoj i socijalno stanje bilo u velikom razvoju i na mnogo višem nivou nego danas posle 7 godina članstva. Narodje razočaran, konstatno su ucenjivani ali vlast i dalje glorifikuje EU. ZAŠTO??? Pa zato što SVE politzičke partije što su bliže vlasti imaju JAKO MNOGO prostora za zapošljavanje svojih kadrova na buđete republike. Administarcija im je nikada veća, smišljaju se nove funkcije svakog dana.
KOd nas je tako već pre ulaska a kada uđemo...
Karl BilT je inače poznati "humanitarni" radnik i osvedoćeni "prijatelj" Srbije. Doneo nam je toliko "dobrih" stvari da nam prozori "pucali" od radosti a zgrade se rušile od "žurki", i dan danas neki nose crna odela njemu u čast. TAko da BAŠ "verujem" da nam želi dobro i dan nam "pomaže".
Živi bili Boki pa videli, pljuvaćeš i zastavu i zvezdice i političare koji zarad sebe lažu o EU ali kao i Sloveniji za nas će tada biti kasno.

Boki-Gracanica

pre 12 godina

Smatram da novih uslova oko datuma za pocetak pregovora nece biti. Naravno, trazice da se ukinu "paralelne" strukture, pre svega lokalna samouprava i administrativne jedinice MUP-a, ali to nije novi uslov. To je gospodja Merkel jos odavno rekla.

Fenix

pre 12 godina

Ajde bar smo krenuli u pravom smeru pa ce bar nasa deca ziveti u normalnoj drzavi. Samo se otresti ovih sto nas godinama vuku nazad a i iz toga samo oni uzimaju korist. Evropo otvaraj kapije!

bez_cenzure

pre 12 godina

Dodao je da nije problem što država Srbija šalje novac na sever Kosova, ali da se postavlja pitanje tih transkacija.

Drugim riječima Srbija treba slati novac kako bi Albanci mogli uzeti dio a Srbija ne može reagovati jer MUP dole nema ovlašćenja. Teško će iko pristati na takav ultimatum!

Prvo su govorili u junu a sada do kraja godine vjerovatno opet nekog 5. decembra a onda će uslijediti opet odlaganje i ucjene. Ništa novo!
Najveći problemi s kojima se Srbija suočava danas su nefunkcionisanje vladavine prava, nepostojanje privrede, visok stepen korupcije u svim sferama društva, srozavanje školstva i zdravstva, nepostojanje socijalnog programa i enormne stope nezaposlenosti. Vlast bježi od rješavanja tih problema kao od kuge! Više vole presipati iz šupljeg u prazno.
Kada bi se Srbija u narednih 10 godina potrudila da rješava ove goruće probleme i sam status Srbije kako u regionu tako i u Evropi a i šire bio bi drugačiji i na ekonomskom i na političkom planu što bi doprinijelo da država značajno poboljša svoj status u regionu umjesto sadašnjeg u kojem trpi i previše poniženja i ucjena.

ljuba prevareni demokrata

pre 12 godina

Još jedna predizborna laža da se pomogne aktuelna vlast na skorim izborima.Ako je nama prijateljska Grčka u ovakvim problemima a članica je EU onda ne treba da ni ulazimo u tu TKZ.modernu Evropu.I ne zaboravite da je Makedonija već šest godina ima status kandidata i još nije počela pregovore oko ulasku u EU.

Vajat Erp

pre 12 godina

Malo da digne optimizam za izbore, ali nerealno. Do juna nema ništa zbog izbora. Tek od tad mogu da počnu s radom novi, a da će do decembra da uspiju već da pregovaraju? Pa svima jasno da nije realno.
Datum najranije u decembru (trebaće puno nepopularnih poteza da se učinu u vezi Kosova za to, a nova vlada teško da će da povlači teške poteze u ekonomiji i Kosovu).

SweDroid

pre 12 godina

ok, iz svedskih uglova gledano, nalazimo se u vakumu. Navodno imamo kapitalisticko uredjenje, paradoksalno, niti imamo kapital,jos manje uredjenje sem na papiru a po pitanju Kosova komunisticki aspekti. Pokazujemo koliko smo svesno ne zreli da se nosimo sa promenama u drustvenom uredjenju. Najveci problem nam je radikalizam koji koristi iskrivljene ideologije kao hranu opstanka, znaju da je ovo zadnja stepenica zadnjeg vagona zadnjeg voza koji odlazi i ne biraju sredstva opstanka. Na zalost, koriste manje edukovanu masu sa nizim nivoima svesti ali kojih je srecom sve manje, tako da ovaj mentalni deo tranzicije traje malo duze nego obicno. Kako god, na dobrom ste putu jer u uskladjivanju normativa prema EU, sinteri jure lajave kere. Nacionalno svesno ojacani sa identitetom pocinjemo da postujemo druge nacije ocekujuci reciprocitet, preuzimajuci ulogu sintera i cistimo svoje ulice od besnila!

panzer general

pre 12 godina

Kosovo je danas puno dalje od EU u odnosu na Srbiju, ali imaju dvije velike prednosti: nemaju dvojbi oko EU i svi su podređeni tom cilju, imaju veću podršku od EU jer je to njihov projekt, ustvari kao neko nedonošće koje se još bori za život i ako preživi to će biti njihov "kolosalni" uspjeh. U ovome što sam napisao vidi se i vaš najveći problem, niste jedinstveni! Više od pola naroda uopće ne prihvaća koncept EU, a onda i sa svojih pozicija i radi na tome da se to ne ostvari. Daleko bi vam bilo bolje da se kao cjelina odlučite za nešto, ako to nije EU možda onda ona Putinova konfederacija ili totalna nezavisnost kao Švicarska, ali dajte se već jednom odlučite.

milentije

pre 12 godina

Pa to je covek koji se otvoreno zalagao za bombardovanje Srbije.Dok god su ti isti ljudi na funkcijama , radice za istu ideju...a sluzice se razlicitim demagoskim pricama. Ili vi , dragi " europejci" , verujete da se on predomislio ?

viking

pre 12 godina

Obozavam ove Skandinavce (kao i Spance i Slovake)!

A zamislite face Hrvata ako bi im EU nametnula situaciju u kojoj Srbija postaje clan u isto vreme kad i Hrvatska? Nikad ne reci nikad.

Maximus

pre 12 godina

@milentije:Ja zivim u Svedskoj i znam da je bildt kritikovao i sankcije jugoslaviji i bombardovanje je malo kritikovao,on je svedocio za Biljanu Plavsic,znaci on nije antisrbin kao mnogi.Ja bi rekao da je on najpametniji od svih stranih politicara sto se tice bivse jugoslavije,a to da kosovo nemoze da se deli to nije njegov licni stav nego stav svedske.

Vajat Erp

pre 12 godina

"A zamislite face Hrvata ako bi im EU nametnula situaciju u kojoj Srbija postaje clan u isto vreme kad i Hrvatska? Nikad ne reci nikad."

Ti zapeo u 2000.? "U isto vreme" hahahahaha
Da Srbija u Eu 2013. Datum, skrining, pregovori, ratifikacija u godinu dana.
Reče, i ostade živ.

Nijazi Kuqi

pre 12 godina

Bilt: "...odnosi s Kosovom razmatraju u kategoriji dobrosusedskih odnosa."
Konacno je i Tadic dobio svoju fusnotu sa tri zvezdice, koju on treba da nosi oko vrata kao amajliju, da se od nje nikad ne odvaja.

boki

pre 12 godina

"... to u vreme je Švedska pregovarala o ulasku u EU tako da sam sve vreme provodio obilazeći Evropu kako bih osigurao svaki pojedinačni korak na tom putu"
???
Ovo je Biltov direktan 'noz u ledja" nasem Vuku Jeremicu koji hodao po svetu da bi nagovarao zemlje da ne priznaju Kosovo umesto da je osiguravao podrsku Srbiji za EU

Miloš

pre 12 godina

Status kandidata podize imidz i kreditni rejting zemlje,kao sto i donosi osecaj da konacno pripadamo modernoj Evropi.Tek sa otpocinjanjem pregovora pocece sustinska transformacija nase zemlje i drustva.Sto pre pocnu pregovori,to bolje.SRBIJA U MODERNOJ EVROPI!!!

kaljente

pre 12 godina

Iz njegovih usta u Bozje usi. Da se ispetljamo vise iz kandzi komunizma pa da i nama jednog dana svane. Nece moci odmah, jasno, ali ka svetlu se mora krenuti. Da ne gledamo vise na zapad kao na nekoga ko stalno pokusava da nas zaj*be nego da i sami postanemo deo njega. Da pogledamo u oci bliskoj mracnoj proslosti i da raskrstimo s njom jednom za svagda. Da vratimo Srbiji ugled koji je imala pre proklete komunisticke epohe. Da vratimo sistem vrednosti koji je nekada ovde vladao. Da ne smrdimo ceo zivot na rakiju i beli luk, da drugi o nama pricaju kao "zapadu" i "Evropi". Ova zemlja itekako ima potencijal i talenat, samo treba znati kako to iskoristiti. Siguran sam da mozemo preteci Rumuniju, Bugarsku, Madjarsku itd, kroz citavu istoriju smo bili iznad njih, to nije slucajno. Nemojte na izborima glasati za galamdzije i njihove suplje price, nemojte ko zna koji put nasedati na lazne patriote koji ce pricati ono sto biste zeleli da cujete a sto jednostavno nije tako. Zapitajte se tog dana da li zelim dobro sebi i svojoj deci, ili zelim da se nastavi bajka o "Kosovu srcu Srbije" u koju jos jedino veruju ljudi unutar nasih granica, a i to je pod velikim znakom pitanja. Nemojte dozvoliti da nas ceo svet gleda kao glupake koji vec 20 godina iznova i iznova odrzavaju na vlasti iste likove koji su upravo njima sve zivo oteli, unistili zemlju ekonomski pa cak i fizicki, svaki put ponovo nasedajuci na njihovu demagogiju. Pokazimo svoju pamet ovoga puta, siguran sam da je velika samo je malo zatrpana, otkopajmo je. Preokret!

MilosM

pre 12 godina

Nisam od onih Srbenda koje se kunu u Kosovu, ali zar Vi zaista mislite da Kosovo moze uci u EU kao nezavisna drzava i to u isto vreme kad i Srbija?! Daleko od toga da je Srbija kao Skandinavija, ali Kosovo kao ovakvo sigurno ne moze uci u EU. BiH, kao nezavisna i priznata, sa mnogo manjim problemima drzavotvorne prirode, nije ni blizu clanstva u EU, a kamoli Kosovo, koje jeste nezavisno od Srbije, ali jos uvek daleko i od UN i sustinske autonomije. A vidite i po primeru Srbije da se uslovi prosirenja Uniji sve vise i vise poostravaju, tako da zemlje koje nisu jos ni kandidati imaju mnoooogo tug i tezak put pred sobom. Sve mi se cini da je ovo poslednji voz za Srbiju i da je ovo sansa koju ni po koju cenu ne smemo pustiti. Mislim, Srbija moze bar nesto pruziti Uniji, mozete negde i videti Made in Serbia, ali bih voleo da mi kazete gde mogu kupiti neki autput s etiketom Made in Albania ili Kosovo, pa da bar simbolicno pomognem tim zemljama.

Rea

pre 12 godina

Slovenci su "mnogo srecni" posle ulaska u Evropsku Uniju. Molim Vas leepo kad su gologuzani, mislim na nas, ista uspeli u konkurenciji sa bogatim drzavama-KORPORACIJAMA.

ljuba prevareni demokrata

pre 12 godina

Još jedna predizborna laža da se pomogne aktuelna vlast na skorim izborima.Ako je nama prijateljska Grčka u ovakvim problemima a članica je EU onda ne treba da ni ulazimo u tu TKZ.modernu Evropu.I ne zaboravite da je Makedonija već šest godina ima status kandidata i još nije počela pregovore oko ulasku u EU.

marija

pre 12 godina

Hvala Gospodine Bilt !
Sve ste mi objasnili-hvala.(A,ne kao nasi cvrcu oko tanjira)
Status je dobijen.
Treba samo mi da se resimo, ovih nasih svih NAZADNJAKA,
i to najkasnije na izborima !!!
A sam prva zato!

Borodin

pre 12 godina

prvo dogovori o pregovorima, zatim pregovori o pregovorima, pa pregovori o dogovorima i na kraju dogovori o dogovorima a sve to sa fusnotama....

Fenix

pre 12 godina

Ajde bar smo krenuli u pravom smeru pa ce bar nasa deca ziveti u normalnoj drzavi. Samo se otresti ovih sto nas godinama vuku nazad a i iz toga samo oni uzimaju korist. Evropo otvaraj kapije!

bez_cenzure

pre 12 godina

Dodao je da nije problem što država Srbija šalje novac na sever Kosova, ali da se postavlja pitanje tih transkacija.

Drugim riječima Srbija treba slati novac kako bi Albanci mogli uzeti dio a Srbija ne može reagovati jer MUP dole nema ovlašćenja. Teško će iko pristati na takav ultimatum!

Prvo su govorili u junu a sada do kraja godine vjerovatno opet nekog 5. decembra a onda će uslijediti opet odlaganje i ucjene. Ništa novo!
Najveći problemi s kojima se Srbija suočava danas su nefunkcionisanje vladavine prava, nepostojanje privrede, visok stepen korupcije u svim sferama društva, srozavanje školstva i zdravstva, nepostojanje socijalnog programa i enormne stope nezaposlenosti. Vlast bježi od rješavanja tih problema kao od kuge! Više vole presipati iz šupljeg u prazno.
Kada bi se Srbija u narednih 10 godina potrudila da rješava ove goruće probleme i sam status Srbije kako u regionu tako i u Evropi a i šire bio bi drugačiji i na ekonomskom i na političkom planu što bi doprinijelo da država značajno poboljša svoj status u regionu umjesto sadašnjeg u kojem trpi i previše poniženja i ucjena.

doktor

pre 12 godina

dobicemo datum, recimo kraj 2016.,taman da se pripremimo za pregovore... Salu na stranu.. Videcete vi sta sledi, a to je da Kosovo i Srbija zajedno udju. Racunajuci da ce tako za nas biti najbezbolnije.. Kako im se poklanja, ocekujem da za 2 godine oni dobiju kandidaturu i datum, a nas ce neko vec tad blokirati

Bravo!

pre 12 godina

Dobili smo status kandidata za kandidaturu za dobijanje predloga dodeljivanja datuma za pocetak pregovora o dogovorima za ulazak u eu. Ma dajjj, jel moz' to malo prostije?

Vajat Erp

pre 12 godina

Malo da digne optimizam za izbore, ali nerealno. Do juna nema ništa zbog izbora. Tek od tad mogu da počnu s radom novi, a da će do decembra da uspiju već da pregovaraju? Pa svima jasno da nije realno.
Datum najranije u decembru (trebaće puno nepopularnih poteza da se učinu u vezi Kosova za to, a nova vlada teško da će da povlači teške poteze u ekonomiji i Kosovu).

Alcale

pre 12 godina

@boki
i svi ostali koji se toliko RADUJETE statusu kaditata (koji može da kanduduje da postane kandidat za kanditatur). Znam prilike u Sloveniji, gde je ekonomski razvoj i socijalno stanje bilo u velikom razvoju i na mnogo višem nivou nego danas posle 7 godina članstva. Narodje razočaran, konstatno su ucenjivani ali vlast i dalje glorifikuje EU. ZAŠTO??? Pa zato što SVE politzičke partije što su bliže vlasti imaju JAKO MNOGO prostora za zapošljavanje svojih kadrova na buđete republike. Administarcija im je nikada veća, smišljaju se nove funkcije svakog dana.
KOd nas je tako već pre ulaska a kada uđemo...
Karl BilT je inače poznati "humanitarni" radnik i osvedoćeni "prijatelj" Srbije. Doneo nam je toliko "dobrih" stvari da nam prozori "pucali" od radosti a zgrade se rušile od "žurki", i dan danas neki nose crna odela njemu u čast. TAko da BAŠ "verujem" da nam želi dobro i dan nam "pomaže".
Živi bili Boki pa videli, pljuvaćeš i zastavu i zvezdice i političare koji zarad sebe lažu o EU ali kao i Sloveniji za nas će tada biti kasno.

Sector

pre 12 godina

Verovatno neće biti novih uslova, kao što su održali reč da je Mladić poslenji uslov. bio... Ljudi, samo molim Vas jedno shvatite, bez razvijene privrede EU nam ne znači ništa, a status kandidata nije nikakva garancija da ćemo ući u EU već samo predizborna parola demokrata.

SweDroid

pre 12 godina

ok, iz svedskih uglova gledano, nalazimo se u vakumu. Navodno imamo kapitalisticko uredjenje, paradoksalno, niti imamo kapital,jos manje uredjenje sem na papiru a po pitanju Kosova komunisticki aspekti. Pokazujemo koliko smo svesno ne zreli da se nosimo sa promenama u drustvenom uredjenju. Najveci problem nam je radikalizam koji koristi iskrivljene ideologije kao hranu opstanka, znaju da je ovo zadnja stepenica zadnjeg vagona zadnjeg voza koji odlazi i ne biraju sredstva opstanka. Na zalost, koriste manje edukovanu masu sa nizim nivoima svesti ali kojih je srecom sve manje, tako da ovaj mentalni deo tranzicije traje malo duze nego obicno. Kako god, na dobrom ste putu jer u uskladjivanju normativa prema EU, sinteri jure lajave kere. Nacionalno svesno ojacani sa identitetom pocinjemo da postujemo druge nacije ocekujuci reciprocitet, preuzimajuci ulogu sintera i cistimo svoje ulice od besnila!

blebetalo

pre 12 godina

Neznam zasto ste toliko protiv EU,bazirajuci se na problem Kosova?
Evo najvjerovatnije kombinacije,da ne kazem dobitne,po tom pitanju;
- Ulazite sigurno u EU prije Kosova,oni mozda nece nikad
- kad jednom udjete,istrest ce te ih iz gaca,nista im nece vredjeti zvjezdica.
- kad vide da kao vasi gradjani mogu imat puno vise koristi,mozda i preokrenu kaput i pozele opet biti sa vama.Ako i ne,koja steta!?Osim toga,mislim da ce se i kod vas promjeniti klima u vezi Kosova,pa da vas i mole,necete ih "prigrliti"!I Njemacku su svi poslje II WW svi ignorirali,da bi se za 20g. otimali da odu tamo!A bogami,i sad!
- po toj logici vrjedi ona Tadiceva;i EU i Kosovo,gdje ce te za nekih 5-10g. sami odlucivat dali ih uopce zelite ili ne!
- po drugoj logici,Vojinoj i vadikalnoj; ne EU,znaci i zaboravi na Kosovo,sa ili bez zvjezdice.Kosovarima sigurno vise pase da su ovi drugi na vlasti,jer znaju da dok god ste van EU,nemozete im nista!
- Srbima je uvjek bio problem strpljenje,ishitrenost vas je puno kostala.U zadnjem periodu ste izgubili previse bitaka na istu foru,vrjeme je da okrenete plocu i mudrije iskoristite prilike koje sigurno dolaze,puno prije nego Kosovu!Ako sad zabrljate na izborima, upropastit ce te jos jedan narastaj.Jel vam to treba,pa radi se o vasoj djeci!

men

pre 12 godina

U slučaju Srbije uvek se ostvaruje onaj za nju najgori scenario, tako da od datuma pregovora ove godine nema ništa. Pa Srbija je jedina zemlja kojoj je i sam zahtev za kandidaturu odbijen. Ne može se ni prognozirati kada će početi pregovori ali je sigurno da će slediti nova serija uslova za otpočinjanje istih a gotovo svi će se odnositi na jačanje državnosti Kosova. Kasnije tokom pregovora možemo očekivati i sve jače vezivanje Srbije u paket sa Kosovom, BiH a vrlo verovatno i Albanijom. Dakle sa državama ostacima raspada Otomanske imperije. Na taj način će EU, tj. Nemačka anulirati 200 godina sprske istorije i obesmisliti sve napore naših predaka da formiraju modernu srpsku državu i otrgnu je od osmansko-islamskog uticaja.
Srbija se, zajedno sa tim otomanskim paketom, ne može nadati članstvu pre 2025-2030-2035 godine. I kad najzad naša deca udju u EU, mogu se samo lupiti šakom o čelo i zapitati da li je moglo bolje.
A može bolje i mnogo brže. Potrebno je okrenuti se unutrašnjim društvenim reformama ne čekajući da nas na njih prisili nemački korbač.
Možemo sami da uzmemo gotova poglavlja EU i da krenemo po njima sa reformama jer nas ona i tako čekaju u budućnosti. Da smo tako uradili 2000 godine imali bi smo najmanje dvostruko veći BDP nego danas a možda i veći.

Boki-Gracanica

pre 12 godina

Smatram da novih uslova oko datuma za pocetak pregovora nece biti. Naravno, trazice da se ukinu "paralelne" strukture, pre svega lokalna samouprava i administrativne jedinice MUP-a, ali to nije novi uslov. To je gospodja Merkel jos odavno rekla.

milentije

pre 12 godina

Pa to je covek koji se otvoreno zalagao za bombardovanje Srbije.Dok god su ti isti ljudi na funkcijama , radice za istu ideju...a sluzice se razlicitim demagoskim pricama. Ili vi , dragi " europejci" , verujete da se on predomislio ?

Nijazi Kuqi

pre 12 godina

Bilt: "...odnosi s Kosovom razmatraju u kategoriji dobrosusedskih odnosa."
Konacno je i Tadic dobio svoju fusnotu sa tri zvezdice, koju on treba da nosi oko vrata kao amajliju, da se od nje nikad ne odvaja.

Maximus

pre 12 godina

@milentije:Ja zivim u Svedskoj i znam da je bildt kritikovao i sankcije jugoslaviji i bombardovanje je malo kritikovao,on je svedocio za Biljanu Plavsic,znaci on nije antisrbin kao mnogi.Ja bi rekao da je on najpametniji od svih stranih politicara sto se tice bivse jugoslavije,a to da kosovo nemoze da se deli to nije njegov licni stav nego stav svedske.

viking

pre 12 godina

Obozavam ove Skandinavce (kao i Spance i Slovake)!

A zamislite face Hrvata ako bi im EU nametnula situaciju u kojoj Srbija postaje clan u isto vreme kad i Hrvatska? Nikad ne reci nikad.

panzer general

pre 12 godina

Kosovo je danas puno dalje od EU u odnosu na Srbiju, ali imaju dvije velike prednosti: nemaju dvojbi oko EU i svi su podređeni tom cilju, imaju veću podršku od EU jer je to njihov projekt, ustvari kao neko nedonošće koje se još bori za život i ako preživi to će biti njihov "kolosalni" uspjeh. U ovome što sam napisao vidi se i vaš najveći problem, niste jedinstveni! Više od pola naroda uopće ne prihvaća koncept EU, a onda i sa svojih pozicija i radi na tome da se to ne ostvari. Daleko bi vam bilo bolje da se kao cjelina odlučite za nešto, ako to nije EU možda onda ona Putinova konfederacija ili totalna nezavisnost kao Švicarska, ali dajte se već jednom odlučite.

Vajat Erp

pre 12 godina

"A zamislite face Hrvata ako bi im EU nametnula situaciju u kojoj Srbija postaje clan u isto vreme kad i Hrvatska? Nikad ne reci nikad."

Ti zapeo u 2000.? "U isto vreme" hahahahaha
Da Srbija u Eu 2013. Datum, skrining, pregovori, ratifikacija u godinu dana.
Reče, i ostade živ.