Petak, 03.02.2012.

22:27

"Lažiran broj poginulih Bošnjaka"

Sarajevski istraživačko-dokumentacioni centar utvrdio da je u ratu u BiH stradalo 98.000 ljudi, 64.000 Bošnjaka, 24.900 Srba, 7.700 Hrvata i oko 500 "ostalih".

Izvor: Veèernje novosti

"Lažiran broj poginulih Bošnjaka" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Istoricar

pre 12 godina

ima na youtub-u poucan film ''istina o srebrenici'' mislim da je film dosta realan
(miskovic i kostic)

Ne vidim da Haski Sud uzima taj film kao dokaz bilo cega. Mozda da malo pogledate Haski Film sa stotine svedoka, iskaza, vestackih nalaza i stotine filmova koji su uradeni profesionalno umesto tog jednog jedinog koji je uradjen za potrebe srpske propagande. Bez obzira ko je akter to filma. Mozda da i ovaj izvestaj malo pazljivije procitate i ne uzimate samo ono sto vas se dopada a ono sto vam se ne dopada ne prihvatate.

Dadara

pre 12 godina

Dodiku se "svidja" izvestaj. E pa ne bi trebalo da mu se svidja jer su podatke mnogi obradili i analize direktno su u suprotnosti sa njegovom "istinom". Za informaciju, vecina nalaza IDC-a iz Istocne Bosne i narocito Podrinja se slazu sa nalazima na sudjenju Oricu. Sto Dodika direktno cini - dozvolite da koristim diplomatski jezik - politicarem koji ne govori istinu u vrlo ruzne svrhe.

svasta

pre 12 godina

Nije 300 000 nego 64000 ubijenih muslimana!I sad kao Republika Srpska nije nastala od genocida vec njoj treba dodeljivati Nobelovu nagradu za mir.

NenadNS

pre 12 godina

Dodik ima razloga za brigu nad ovim izvestajem koji ocigledno prihvata a to je: prvo da je lagao na duelu sa Cedom (o zlocinima nad Srbima) i drugo da ovaj izvestaj bez obzira na naduvane brojeve jos uvek potvrdjuje da su glavni talibani u BiH bili - parvoslavni. kad nema gde onda onda ide u 2 sv. rat - gde su bar prema podacima Memorijalnog Centra Jasenovac
srpski podaci naduvani 15 puta. U koju svrhu, pitam se ja?

Mare

pre 12 godina

Bravo Za Milorada Dodika ! Još jedan dokaz da istina uvek izađe na videlo ! Sada je jasno i zašto jedino Srbi insistiraju na popisu stanovništva u Bosni !

NS

pre 12 godina

Бошњаке нису убијали само Срби већ и Хрвати тако да немојте да број убијенич лепите Србима
(игор)

Izvestaj UN (mazovjecki) je utvrdio da su 85% zlocina ucinili Srbi. Mazovjecki je kasnije ucutkan jer se trebalo pregovarati ali izvestaj nikada nije osporen. jedan od razloga bombardovanja Srbije od strane NATO je iskustvo u Bosni gde su propustili uraditi pravu stvar na pocetku - bilo bi mozda nekoliko desetina zrtava bombardovanja ali bi se spasti desetine hiljada zivota i preko milion proteranih. Mnogi intelektualci i humanisti su to podrzali rekavsi "dosta je dosta" a nijednog glasa protiv bombardovanja nije bilo. Cak ni Rusija. Mislite malo o tome.

Statisticar

pre 12 godina

Šta se čudite tom broju, pa i vi tvrdite da je u Jasenovcu ubijeno 700 000 ljudi, sad kad netko laže na vašu štetu onda se diže galama! Naravno da je to nepošteno, ali i sami se morate prestat tako ponašat!
(Vida)

Identifikovanih zratava Jasenovca je oko 80.000 a od toga Srba oko 45.000. procene idu od 100.000 do 700,000. Ustase su van zakona a cetnici se rehabilituju cak i posle zlocina u Bosni koji su potpuno jasno bili nadahnuti cetnickom ideologijom. Toliko o tome.

sa druge strane, Tokaca je izneo podatke o IDENTIFIKOVANIM ZRTVAMA. PROCENE idu do 300,000. Takodjer je identifikovao da je u Istocnoj Bosni ubijeno 73 srpskih civila tokom celog rata. Procene Srba idu da je 3,500 srspkih civila ubijeno oko Bratunca...itd. Bosnjaci iako su procenjivali preterano, moze se objasniti time sto niko nije hteo da im pomogne a ocigledno su i prema ovim podacima bili izlozeni istrebljenju jer je 94% zrtava civilnih bili Bosnjaci u prvoj godini rata....ali ovaj clanak naravno kao i vecina pisana u vecernjim novostima preskace najvazniji deo ove tragicne price.

RadaSarajka

pre 12 godina

"Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih."

E moj Milorade, dovoljni su i ovi podaci (koji uzgred postoje vec 2 godine ali ih Srpska ne prihvata jer raskrinkava lazi vezane za dva najveca srpska mita a to je Dobrovoljacka i zlocini Bosnjaka iz Srebrenice nad Srbima). Dovoljno je procitati izvestaj u celini i videti da je RS ta koja je politicki profitirala i uspela nametnuti politicku tezu o "sukobu" i stradanju svih podjednako iako upravo podaci Tokacine komisije pokazuju upravo suprotno.

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

"Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih."

Dodik je besraman i vodi RS u besramlje. Izgleda da priznaje Tokacin izvestaj. E ako je tako onda prihvata i:

1. da je odnos civilnih zrtava 1:8.5 (Srbi-Bosnjaci)
2. da je 94% posto civilnih zrtava u Istocnoj Bosni prvih meseci rata 1992 bili Bosnjaci - te da je njegov izgovor i opravdanje za Srebrenicu (ako ga uopste moze biti) lazan i sluzi za kreiranje politike osporavanja genocida nad Bosnjacima 9sto bi trebalo da ga u startu dikvalifikuje iz Bosanske politike kao i srbijanske ciji deo postaje zahvaljujujuci Tadicu).
3. da su brojevi civilnih srpskih zrtava u Bratuncu lazirani i izmisljeni opet sa ciljem opravdanja zlocina nad Bosnjacima u podrinju 1992 (o cemu je Tokaca takodjer pisao i to dokumentovano, ako vec ne verujemo Hagu a eto Tokaci verujemo).
4. da je daleko vise Srba u sarajevu stradalo od Srpskih snajpera i granata nego od sarajevskih bandi koje su ubijale i Bosnjake)

5. da je u dobrovoljackoj maja 3 stradalo 5 vojnika i jedan civil (kao sto kukanjac tvrdi) a da je vojska 2 maja izvrsila napad na predsednistvo a pre toga u aprilu i maju 1992 bila aktivni ucesnik masakra nad Bosnjacima u Podrinju (za sta su trebali mnogi da odgovatraju u Srbiji).

Ima toga jos, ali mislim da je bolje da B92 napise nesto o tome nego sto prenosi zlonamerne vesti vecernjaka i zvanicnika iz RS - pa B92 je zano bolje 92ge kada je bilo opasnije.

Zeljko

pre 12 godina

Postovanje za zrtve iz RS.
Kao sto ovde nama neki "prebacuju" ko vam je "kriv" sto ste se "kacili" sa NATOom, tako i u ovom slucAJU "sto se federacija kacila sa Srbima" kad su znali da su bili slabiji.

LDP

pre 12 godina

Govereci o izvestaju naslov je pre trebao biti "Laziran broj ubijenih civila Srba oko Srebrenice i u Dobrovoljackoj" jer je to mnogo odsudnije za sagledavanje dogadjaja u Srebrnici i sarajevu sa obzirom uglavnom ova dva podatka koriste kao opravdanje za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici gde je ubijeno zajedno preko 20,000 ljudi, cetvrtina ubijenih. Ukupan broj stradalih u ratu jos nije definitvno utvrdjen, utvrdjen je broj onih koji su dokumentovani a traga se za jos 13,000 ljudi mahom Bosnjaka. primetio sam da cak i B92 se sve vise bavi senzacijom...i nazalost nece objaviti ovaj komentar za razliku od onih tipa "drzte Bosnjacke lazove"

Vida

pre 12 godina

Šta se čudite tom broju, pa i vi tvrdite da je u Jasenovcu ubijeno 700 000 ljudi, sad kad netko laže na vašu štetu onda se diže galama! Naravno da je to nepošteno, ali i sami se morate prestat tako ponašat!

student_iz_parka

pre 12 godina

Posto neki ovde spominju kako je ubijeno 13,000 Sarajlija, obratite paznju da je vise od 8000 poginulih vojnika. Civila je dakle poginulo oko 5000. I medju vojnicima i medju civilima ima mnogo poginulih Srba, jer Sarajlije su bili i Srbi a ne samo Bosnjaci. Kad covek slusa takve neke price, ispada da je Sarajevo bilo cisto Bosnjacki grad koji su Srbi okruzili tek tako. A i zaboravlja se koliko je Srba zivelo oko Sarajeva, upravo u mestima gde je bila i smestena srpska vojska.

pisar

pre 12 godina

Broj poginulih ne određuje tko je veća žrtva.Samo jedan poginuli bez obzira na nacionalnost je tragedija,koja je definitivno uzrokovana Miloševićevskom politikom i zaluđenosti prvenstveno njegovih pristalica.Teško je to većini priznati javno ,ali duboko u sebi znaju istinu.Današnja Srbija se još nije oporavila od te avanture i neće još neko vreme,tako dugo dok se bez utjecaja sa strane i pritiska kolektivna svest ne uskladi sa pravim stanjem stvari i događaja.

Nevit

pre 12 godina

Čak ni taj podatak nije tačan, Bošnjaci su namerno smanjili broj ubijenih Srba, kojih je preko 30 000 i ubijenih Hrvata kojih je više od 15 000 a namerno povećali broj "ubijenih" Bošnjaka koji je manji od navedene cifre. Treba napomenuti da su Bošnjaci vodili međusobni rat (posle otcepljenja Zapadne Bosne) i sa Hrvatima (posle otcepljenja Herceg-Bosne), tako da nisu samo Srbi odgovorni za bošnjačke žrtve.

Peca

pre 12 godina

Svi mi znamo za to lažiranje i njihovu propagandu, ali to nas ne čudi. Nego, pozvao bi sve normalne muslimane iz BiH, da kada čitaju ovaj tekst, zaista se i zapitaju da li su te brojke lažirane i da li se oni osećaju prevarenim od strane njihovih vlasti koje su im te cifre podmetnuli? Ili, njima smeta ovaj tekst i ovi podaci, jer zapravo, ne žele da čuju istinu, jer im odgovara da je tako bilo, pa makar i neistinito i odbijaju svaku pomisao da je broj žrtava daleko manji?

Miki

pre 12 godina

Pa naravno da je lažiran.Ti podaci se svesno i namerno lažiraju.To je prosto utrka ko će da prijavi veći broj poginulih kako bi sebe mogao da prikaže kao žrtvu i na osnovu toga da izvlači političku korist i ostvaruje političke ciljeve.

Bezbednjak

pre 12 godina

"Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno."

da li je to sve sto on ima da kaze. A narocito nije jasno na sta on misli kad kaze da je "dobro" - Tokacin izvestaj iupravo potvrdjuje da Srpski civili nisu ubijani masovno (4000 za sve vreme rata) a da su Bosnjacki civili i njihove nbogomolje masakrirani narocito u 1992 u Podrinju gde je 94% ubijenih bili Bosnjacki civili a preko 1000 ubijenih Sarajlija Srbi koje su ubili Srbi snajperima i granatama kao kolateralu...istina nekoliko desetina Srba je ubijeno od gradskih banditskih grupa....ovi iz RS vec 20 godina sipaju so na rane a Tadic im u tome pomaze. Bolje bi mu bilo da razjasni nama u Srbiji koju je ulogu igrala JNA u masakrima nad Bosnjacima iz 1992?

moje mišljenje

pre 12 godina

ljudi niko ne kaže da je 64000 malo,ali 64000 nije isto što i 200000 ili koliko se već tvrdilo. a to što među Bošnjacima ima najviše civila,to je zato što oni u početku maltene nisu ni imali pravu vojsku.Iskreno,žao mi je zbog svega što se desilo,ali ne znam kome trebaju ova filovanja i uvećavanje broja žrtava.

Bmx-bandit

pre 12 godina

Jasmo mi bosanci dezinformacija pokusali da uvelicamo nase zrtve za sto su krivi mediji i vlada tadasnje BiH. A to je sto i danas rade; djele bosnu na djamahiriju, vatikan i moskvu (naravno sa malim slovima)

Na zalost ostaje jedna stvar kao cinjenica; nacin na koji su ljudi ubijani. Jedni su stradali na frontu a drugi kao civili, neki
Cak i od noza ili kako mi se jedan bradati hvalio od cekica. Pitanje je kako su stradali civili, i od cije ruke. Pa da posaljemo sve te ruke u Haag ili gdje god hocete. Nadam se da i izvrsioci imaju sad malo grize savjesti, pa na sta god ispjevaju.

Nije se niko od nas borio za srpstvo, bosnjastvo ili hrvatstvo. Sad imamo odgovor za sta smo se borili, neki da bi imali vise a neki manje, zar ne. Raspodjela blaga Jugoslavije nije samo mogla da se rasporedi na tadasnje tajkune, pa ljudi moji ni Arkan ni Oric nisu bas bili bogatasi prije rata.

hocu istinu

pre 12 godina

Mucno je ovo prebrojavanje, ali bilo bi dobro isterati stvar do kraja, a ne da se jednog dana manipulise sa brojem stradalih kao iz 2.sv.rata. Takodjer treba objaviti koliko je vojnika(dobrovoljaca ili prisilno mobilisanih) stradalo u BiH iz drugih drzava.

Dobro jutro

pre 12 godina

@svima vama papcima što se sada prepucavate: kada ste glasali 90-ih, znali ste za šta glasate, sve su vam to jasno i glasno rekli sva trojica pokojnih i zato sada ne kukajte za prosutim mlekom, e sad, druga je stvar što niko nije razmišljao o mogućim posledicama. E, pošto nismo, eto nam sad!

Ant

pre 12 godina

Sraman naslov tim povodom.Toliko prisutna tendencija da su svi podjednako krivi ili ona imbecilna "mir,mir niko nije kriv".Treba samo pogledati imena gradova gdje je najviše civila pobijeno i protjerano pa da ti sve bude jasno o karakteru i "temeljima" na kojima je nastao manji entitet.

...

pre 12 godina

kada se vec barata sa Tokacinim ciframa koje nisu definitivne, da li je onda
dostupno udio civila u stradalima, jer to je odraz prirode rata. Koliko ja znam oko 4000 srpskih civila u toku celog rata gde se tu ponda uklapa cifra od 3,500 civila u podrinju i nekoliko giljada pobijenih Srba u Sarajevu?
(Bezbednjak, 3. februar 2012 23:50)


Ogromna vecina Srba koji su ubijeni u Sarajevu su ubijeni od strane onih Srba oko Sarajeva koji su smatrali da ovi Srbi koji su ostali u Sarajevu nisu pravi Srbi.

Zeca

pre 12 godina

Muslimani ovih 64000 ljudi nisu samo Srbi ubijali vec znatni deo Hrvati a bogami ste se medjusobn ubijali.
P.S.do juce ste bili bosanci a danas ste Bosnjaci do pre 15 godina niste ni znali kako vas se zove nacija i jedan pojam iz geografije kod Koceljeve u Srbiji postoji jedno selo koje naziva Mali Bosnjak a postajao o je Veliki Bosnjak kroz to mesto su nasi ratnici prolazili kad su isli na Cersku bitku danas se to mesto zove Draginje dakle nazvali ste svoju naciju po Srpskim selima.

Obican covek

pre 12 godina

Od rata u BiH je proslo 17 godina.
Tacan broj moze lako da se utvrdi, ali se to namerno zataskava.
Mnoge osobe koje su nestale se ne vode na listi ubijenih, kao ni stradali od granata, bombi i sl.
Tvrdim da je i vise nego lako anketirati stanovnistvo i pitati ih ko im je ubijen u ratu.
Jedno je sigurno, opet svi zive zajdeno.
Zapad je doprineo dovoljno, a posebno manipulaciom tadasnjih vlasti.

Broj poginulih bosnjaka je daleko veci.

Nik

pre 12 godina

Sraman tekst. Malo li je 64 000 ubijenih Bosnjaka ?
3 puta vise nego Srba i 10 puta vise nego Hrvata.
Bosnjacki narod je doziveo masakr u Bosni na sramotu svih nas.
(aleksandar, 3. februar 2012 22:54)

O cemu ti pricas??? Niko nije rekao da je 'malo' ili 'mnogo' zrtava(i jedan zivot je MNOGO!!!), vec da ne treba da se MANIPULISE ciframa! Ukoliko je poginulo 60+ hiljada, NE TREBA(i ne SME) da se dozvoli da se ta cifra uvecava zbog POLITIKANSTKIH potreba i FALSIFIKOVANJA ISTORIJE!!! Nista vise...

BG

pre 12 godina

"Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno. Održavanje laži o broju ubijenih je način pripremanja terena za ukidanje Srpske, a mi to nikad nećemo dozvoliti", rekao je Jovičić.

Dobro je sto je Tokaca objavio izvestaj ali ne zbog toga sto oni ruse stereotipe nego zato sto prvo zrtve su dobile ime, sliku gde, kako i od koga su stradale i time neko dostojanstvo koje im se oduzima u politckom prepucavanju. A sto se tice stereotipa-ovaj izvestaj ih samo DOKAZUJE. Oko 855 svih civilnih zrtava su Bosnjaci civili i to vecina ubijena u u proljece 1992 (bez Srebrenice i Sarajeva)

игор

pre 12 godina

Бошњаке нису убијали само Срби већ и Хрвати тако да немојте да број убијенич лепите Србима

Ja

pre 12 godina

Sramota je kako se o žrtvama prica ko o običnim brojkama i sramota je da se svađamo ko je imo više žrtava ove brojke su stravične pa zar je nečiji život vrjedniji od drugog pa nije bitna nacionalnost žrtva je žrtva da je samo jedan nedužan civil poginuo ili žena silovana to je već velik zločin. Gadi mi se stvarno ovaj naš balkanski narod stvarno nam svima treba neki stranac da nas drži pod kontrolom i upravlja sa nama jer smo gori od bijesnih kerova. Kad ovo vidim jos sam odlučniji da se neću nikad više vratit iz kanade jer mi se stvarno sve ovo gadi i to sve tri nacije jednako a i oni četvrti dole

Veritas

pre 12 godina

Postoje dve istine o istoriji na Balkanu. Istna koju priznaje vecina sveta i srpska istina tj. istina kreirana od SPC i SANU. Vi vasu istinu ponavljate kao mantru dok i sami u nju ne poverujete. A one od vas koji u to ne poveruju proglasavate izdajnicima srpstva.

Ko vas ne zna.

Dejan

pre 12 godina

@Александар: Срамна je вaша логика и недостатак здравог разума. Ако нису хтели жртве, зашто су покретали процес отцепљења и изазвали ратни конфликт? А с обзиром да су муслимани ратовали и међусобно и са Србима и са Хрватима, број жртава приближно одговара националном саставу БиХ.
Најбоље би било да до рата није ни дошло, али очигледно је да су нечији интереси били пречи од људских живота.

wes

pre 12 godina

"Nije džabe Anđelina pokazala istu cifru u svom filmu...."
----


U Anđelininom filmu nigde se ne pominje cifra o broju ubijenih u ratu u BiH. To su izmislili neki novinari. Isti oni koji su napisali da Anđelina mrzi Srbe jer ju je ostavio momak Srbin i da je Saudijska Arabija dala pare Anđelini da snimi taj film.

perko

pre 12 godina

NE OPRAVDAVAM BOSANSKE SRBE, ali jeli trebalo da cekaju da se ponovi II Svetski rat. Da su mogli i Bosnjaci i Hravati ne bi bili milosrdniji a tamo gde su mogli ubijali su Srbe ko zeceve.

Бојан Савић

pre 12 godina

Једна од ствари која се заборавља јесте и да су за време рата у Босни Бошњаци ратовали међусобно...

Aleksa

pre 12 godina

znaci ubedljivo smo najvece ubice svakako. vise od 30posto su bili zene i deca. Veliki junaci sa ostalima u paketu naravno. Samo smo dokazali da je svejedno dali je 300000 ili 70000. zlocinci na veliko.

Istine!

pre 12 godina

Ali u izvestaju se takodje vidi da je najveci broj bosnjackih civila masovno i sistematski ubijan i proteran '92, na samom pocetku rata, iz cega se jasno vidi ko je planirao, zeleo,organizovao se i poceo rat. Takodje, ogroman broj ubejenih Srba su bili vojnici, a jedino je na bosnjackoj stani poginulo vise civila nego vojnika, sto se takodje vidi u izvestaju, pa kad ga vec objavljujete, budite fer pa objavite pun izvestaj...

Bezbednjak

pre 12 godina

kada se vec barata sa Tokacinim ciframa koje nisu definitivne, da li je onda
dostupno udio civila u stradalima, jer to je odraz prirode rata. Koliko ja znam oko 4000 srpskih civila u toku celog rata gde se tu ponda uklapa cifra od 3,500 civila u podrinju i nekoliko giljada pobijenih Srba u Sarajevu?

Istine!

pre 12 godina

Takodje, nezanemarljiv je broj Srba koji su poginuli u Sarajevu od granata i snajperskih metaka, ispaljenih od strane onih koji su 44 meseca drzali grad pod opsadom, tako da je krajnje neukusno njih koristiti kao argument u korist istih.Hvala.

aleksandar

pre 12 godina

Sraman tekst. Malo li je 64 000 ubijenih Bosnjaka ?
3 puta vise nego Srba i 10 puta vise nego Hrvata.
Bosnjacki narod je doziveo masakr u Bosni na sramotu svih nas.

djura cvorovic

pre 12 godina

jedno vreme su bosnjaci tvrdili da je silovano 200 hiljada muslimanki
to je grad velicine sarajeva
posle su se malo opametili i svatili da je gnusno i neumereno toliko bas napumpavati broj i lagati

True

pre 12 godina

"Najviše žrtava registrovano je u Sarajevu: 13.756, a zatim u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Mostaru, Doboju, Višegradu, Banjaluci, Brčkom i Rogatici"

10 od 12 gradova je u RS-u plus ovih 13 hiljada ubijenih Sarajlija , i malo dijete ce shvatit da je RS nastala na zlocinu i genocidu

Hvala

dushman

pre 12 godina

Ipak mislim da su bošnjaci imali 300 000 žrtava. Nije džabe Anđelina pokazala istu cifru u svom filmu. Ili je i Anđa možda isto deo te neke antisrpske organizacije? Srbi manite se teorija zavere.

VREME JE DA NAZOVEMO STVARI PRAVIM IMENOM!

djura cvorovic

pre 12 godina

jedno vreme su bosnjaci tvrdili da je silovano 200 hiljada muslimanki
to je grad velicine sarajeva
posle su se malo opametili i svatili da je gnusno i neumereno toliko bas napumpavati broj i lagati

perko

pre 12 godina

NE OPRAVDAVAM BOSANSKE SRBE, ali jeli trebalo da cekaju da se ponovi II Svetski rat. Da su mogli i Bosnjaci i Hravati ne bi bili milosrdniji a tamo gde su mogli ubijali su Srbe ko zeceve.

Бојан Савић

pre 12 godina

Једна од ствари која се заборавља јесте и да су за време рата у Босни Бошњаци ратовали међусобно...

True

pre 12 godina

"Najviše žrtava registrovano je u Sarajevu: 13.756, a zatim u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Mostaru, Doboju, Višegradu, Banjaluci, Brčkom i Rogatici"

10 od 12 gradova je u RS-u plus ovih 13 hiljada ubijenih Sarajlija , i malo dijete ce shvatit da je RS nastala na zlocinu i genocidu

Hvala

aleksandar

pre 12 godina

Sraman tekst. Malo li je 64 000 ubijenih Bosnjaka ?
3 puta vise nego Srba i 10 puta vise nego Hrvata.
Bosnjacki narod je doziveo masakr u Bosni na sramotu svih nas.

Istine!

pre 12 godina

Takodje, nezanemarljiv je broj Srba koji su poginuli u Sarajevu od granata i snajperskih metaka, ispaljenih od strane onih koji su 44 meseca drzali grad pod opsadom, tako da je krajnje neukusno njih koristiti kao argument u korist istih.Hvala.

Aleksa

pre 12 godina

znaci ubedljivo smo najvece ubice svakako. vise od 30posto su bili zene i deca. Veliki junaci sa ostalima u paketu naravno. Samo smo dokazali da je svejedno dali je 300000 ili 70000. zlocinci na veliko.

Istine!

pre 12 godina

Ali u izvestaju se takodje vidi da je najveci broj bosnjackih civila masovno i sistematski ubijan i proteran '92, na samom pocetku rata, iz cega se jasno vidi ko je planirao, zeleo,organizovao se i poceo rat. Takodje, ogroman broj ubejenih Srba su bili vojnici, a jedino je na bosnjackoj stani poginulo vise civila nego vojnika, sto se takodje vidi u izvestaju, pa kad ga vec objavljujete, budite fer pa objavite pun izvestaj...

Bezbednjak

pre 12 godina

kada se vec barata sa Tokacinim ciframa koje nisu definitivne, da li je onda
dostupno udio civila u stradalima, jer to je odraz prirode rata. Koliko ja znam oko 4000 srpskih civila u toku celog rata gde se tu ponda uklapa cifra od 3,500 civila u podrinju i nekoliko giljada pobijenih Srba u Sarajevu?

dushman

pre 12 godina

Ipak mislim da su bošnjaci imali 300 000 žrtava. Nije džabe Anđelina pokazala istu cifru u svom filmu. Ili je i Anđa možda isto deo te neke antisrpske organizacije? Srbi manite se teorija zavere.

VREME JE DA NAZOVEMO STVARI PRAVIM IMENOM!

wes

pre 12 godina

"Nije džabe Anđelina pokazala istu cifru u svom filmu...."
----


U Anđelininom filmu nigde se ne pominje cifra o broju ubijenih u ratu u BiH. To su izmislili neki novinari. Isti oni koji su napisali da Anđelina mrzi Srbe jer ju je ostavio momak Srbin i da je Saudijska Arabija dala pare Anđelini da snimi taj film.

Nik

pre 12 godina

Sraman tekst. Malo li je 64 000 ubijenih Bosnjaka ?
3 puta vise nego Srba i 10 puta vise nego Hrvata.
Bosnjacki narod je doziveo masakr u Bosni na sramotu svih nas.
(aleksandar, 3. februar 2012 22:54)

O cemu ti pricas??? Niko nije rekao da je 'malo' ili 'mnogo' zrtava(i jedan zivot je MNOGO!!!), vec da ne treba da se MANIPULISE ciframa! Ukoliko je poginulo 60+ hiljada, NE TREBA(i ne SME) da se dozvoli da se ta cifra uvecava zbog POLITIKANSTKIH potreba i FALSIFIKOVANJA ISTORIJE!!! Nista vise...

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

"Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih."

Dodik je besraman i vodi RS u besramlje. Izgleda da priznaje Tokacin izvestaj. E ako je tako onda prihvata i:

1. da je odnos civilnih zrtava 1:8.5 (Srbi-Bosnjaci)
2. da je 94% posto civilnih zrtava u Istocnoj Bosni prvih meseci rata 1992 bili Bosnjaci - te da je njegov izgovor i opravdanje za Srebrenicu (ako ga uopste moze biti) lazan i sluzi za kreiranje politike osporavanja genocida nad Bosnjacima 9sto bi trebalo da ga u startu dikvalifikuje iz Bosanske politike kao i srbijanske ciji deo postaje zahvaljujujuci Tadicu).
3. da su brojevi civilnih srpskih zrtava u Bratuncu lazirani i izmisljeni opet sa ciljem opravdanja zlocina nad Bosnjacima u podrinju 1992 (o cemu je Tokaca takodjer pisao i to dokumentovano, ako vec ne verujemo Hagu a eto Tokaci verujemo).
4. da je daleko vise Srba u sarajevu stradalo od Srpskih snajpera i granata nego od sarajevskih bandi koje su ubijale i Bosnjake)

5. da je u dobrovoljackoj maja 3 stradalo 5 vojnika i jedan civil (kao sto kukanjac tvrdi) a da je vojska 2 maja izvrsila napad na predsednistvo a pre toga u aprilu i maju 1992 bila aktivni ucesnik masakra nad Bosnjacima u Podrinju (za sta su trebali mnogi da odgovatraju u Srbiji).

Ima toga jos, ali mislim da je bolje da B92 napise nesto o tome nego sto prenosi zlonamerne vesti vecernjaka i zvanicnika iz RS - pa B92 je zano bolje 92ge kada je bilo opasnije.

Veritas

pre 12 godina

Postoje dve istine o istoriji na Balkanu. Istna koju priznaje vecina sveta i srpska istina tj. istina kreirana od SPC i SANU. Vi vasu istinu ponavljate kao mantru dok i sami u nju ne poverujete. A one od vas koji u to ne poveruju proglasavate izdajnicima srpstva.

Ko vas ne zna.

Statisticar

pre 12 godina

Šta se čudite tom broju, pa i vi tvrdite da je u Jasenovcu ubijeno 700 000 ljudi, sad kad netko laže na vašu štetu onda se diže galama! Naravno da je to nepošteno, ali i sami se morate prestat tako ponašat!
(Vida)

Identifikovanih zratava Jasenovca je oko 80.000 a od toga Srba oko 45.000. procene idu od 100.000 do 700,000. Ustase su van zakona a cetnici se rehabilituju cak i posle zlocina u Bosni koji su potpuno jasno bili nadahnuti cetnickom ideologijom. Toliko o tome.

sa druge strane, Tokaca je izneo podatke o IDENTIFIKOVANIM ZRTVAMA. PROCENE idu do 300,000. Takodjer je identifikovao da je u Istocnoj Bosni ubijeno 73 srpskih civila tokom celog rata. Procene Srba idu da je 3,500 srspkih civila ubijeno oko Bratunca...itd. Bosnjaci iako su procenjivali preterano, moze se objasniti time sto niko nije hteo da im pomogne a ocigledno su i prema ovim podacima bili izlozeni istrebljenju jer je 94% zrtava civilnih bili Bosnjaci u prvoj godini rata....ali ovaj clanak naravno kao i vecina pisana u vecernjim novostima preskace najvazniji deo ove tragicne price.

Nevit

pre 12 godina

Čak ni taj podatak nije tačan, Bošnjaci su namerno smanjili broj ubijenih Srba, kojih je preko 30 000 i ubijenih Hrvata kojih je više od 15 000 a namerno povećali broj "ubijenih" Bošnjaka koji je manji od navedene cifre. Treba napomenuti da su Bošnjaci vodili međusobni rat (posle otcepljenja Zapadne Bosne) i sa Hrvatima (posle otcepljenja Herceg-Bosne), tako da nisu samo Srbi odgovorni za bošnjačke žrtve.

Bezbednjak

pre 12 godina

"Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno."

da li je to sve sto on ima da kaze. A narocito nije jasno na sta on misli kad kaze da je "dobro" - Tokacin izvestaj iupravo potvrdjuje da Srpski civili nisu ubijani masovno (4000 za sve vreme rata) a da su Bosnjacki civili i njihove nbogomolje masakrirani narocito u 1992 u Podrinju gde je 94% ubijenih bili Bosnjacki civili a preko 1000 ubijenih Sarajlija Srbi koje su ubili Srbi snajperima i granatama kao kolateralu...istina nekoliko desetina Srba je ubijeno od gradskih banditskih grupa....ovi iz RS vec 20 godina sipaju so na rane a Tadic im u tome pomaze. Bolje bi mu bilo da razjasni nama u Srbiji koju je ulogu igrala JNA u masakrima nad Bosnjacima iz 1992?

LDP

pre 12 godina

Govereci o izvestaju naslov je pre trebao biti "Laziran broj ubijenih civila Srba oko Srebrenice i u Dobrovoljackoj" jer je to mnogo odsudnije za sagledavanje dogadjaja u Srebrnici i sarajevu sa obzirom uglavnom ova dva podatka koriste kao opravdanje za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici gde je ubijeno zajedno preko 20,000 ljudi, cetvrtina ubijenih. Ukupan broj stradalih u ratu jos nije definitvno utvrdjen, utvrdjen je broj onih koji su dokumentovani a traga se za jos 13,000 ljudi mahom Bosnjaka. primetio sam da cak i B92 se sve vise bavi senzacijom...i nazalost nece objaviti ovaj komentar za razliku od onih tipa "drzte Bosnjacke lazove"

Miki

pre 12 godina

Pa naravno da je lažiran.Ti podaci se svesno i namerno lažiraju.To je prosto utrka ko će da prijavi veći broj poginulih kako bi sebe mogao da prikaže kao žrtvu i na osnovu toga da izvlači političku korist i ostvaruje političke ciljeve.

RadaSarajka

pre 12 godina

"Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih."

E moj Milorade, dovoljni su i ovi podaci (koji uzgred postoje vec 2 godine ali ih Srpska ne prihvata jer raskrinkava lazi vezane za dva najveca srpska mita a to je Dobrovoljacka i zlocini Bosnjaka iz Srebrenice nad Srbima). Dovoljno je procitati izvestaj u celini i videti da je RS ta koja je politicki profitirala i uspela nametnuti politicku tezu o "sukobu" i stradanju svih podjednako iako upravo podaci Tokacine komisije pokazuju upravo suprotno.

Dejan

pre 12 godina

@Александар: Срамна je вaша логика и недостатак здравог разума. Ако нису хтели жртве, зашто су покретали процес отцепљења и изазвали ратни конфликт? А с обзиром да су муслимани ратовали и међусобно и са Србима и са Хрватима, број жртава приближно одговара националном саставу БиХ.
Најбоље би било да до рата није ни дошло, али очигледно је да су нечији интереси били пречи од људских живота.

...

pre 12 godina

kada se vec barata sa Tokacinim ciframa koje nisu definitivne, da li je onda
dostupno udio civila u stradalima, jer to je odraz prirode rata. Koliko ja znam oko 4000 srpskih civila u toku celog rata gde se tu ponda uklapa cifra od 3,500 civila u podrinju i nekoliko giljada pobijenih Srba u Sarajevu?
(Bezbednjak, 3. februar 2012 23:50)


Ogromna vecina Srba koji su ubijeni u Sarajevu su ubijeni od strane onih Srba oko Sarajeva koji su smatrali da ovi Srbi koji su ostali u Sarajevu nisu pravi Srbi.

Peca

pre 12 godina

Svi mi znamo za to lažiranje i njihovu propagandu, ali to nas ne čudi. Nego, pozvao bi sve normalne muslimane iz BiH, da kada čitaju ovaj tekst, zaista se i zapitaju da li su te brojke lažirane i da li se oni osećaju prevarenim od strane njihovih vlasti koje su im te cifre podmetnuli? Ili, njima smeta ovaj tekst i ovi podaci, jer zapravo, ne žele da čuju istinu, jer im odgovara da je tako bilo, pa makar i neistinito i odbijaju svaku pomisao da je broj žrtava daleko manji?

Dobro jutro

pre 12 godina

@svima vama papcima što se sada prepucavate: kada ste glasali 90-ih, znali ste za šta glasate, sve su vam to jasno i glasno rekli sva trojica pokojnih i zato sada ne kukajte za prosutim mlekom, e sad, druga je stvar što niko nije razmišljao o mogućim posledicama. E, pošto nismo, eto nam sad!

игор

pre 12 godina

Бошњаке нису убијали само Срби већ и Хрвати тако да немојте да број убијенич лепите Србима

NenadNS

pre 12 godina

Dodik ima razloga za brigu nad ovim izvestajem koji ocigledno prihvata a to je: prvo da je lagao na duelu sa Cedom (o zlocinima nad Srbima) i drugo da ovaj izvestaj bez obzira na naduvane brojeve jos uvek potvrdjuje da su glavni talibani u BiH bili - parvoslavni. kad nema gde onda onda ide u 2 sv. rat - gde su bar prema podacima Memorijalnog Centra Jasenovac
srpski podaci naduvani 15 puta. U koju svrhu, pitam se ja?

Vida

pre 12 godina

Šta se čudite tom broju, pa i vi tvrdite da je u Jasenovcu ubijeno 700 000 ljudi, sad kad netko laže na vašu štetu onda se diže galama! Naravno da je to nepošteno, ali i sami se morate prestat tako ponašat!

Istoricar

pre 12 godina

ima na youtub-u poucan film ''istina o srebrenici'' mislim da je film dosta realan
(miskovic i kostic)

Ne vidim da Haski Sud uzima taj film kao dokaz bilo cega. Mozda da malo pogledate Haski Film sa stotine svedoka, iskaza, vestackih nalaza i stotine filmova koji su uradeni profesionalno umesto tog jednog jedinog koji je uradjen za potrebe srpske propagande. Bez obzira ko je akter to filma. Mozda da i ovaj izvestaj malo pazljivije procitate i ne uzimate samo ono sto vas se dopada a ono sto vam se ne dopada ne prihvatate.

BG

pre 12 godina

"Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno. Održavanje laži o broju ubijenih je način pripremanja terena za ukidanje Srpske, a mi to nikad nećemo dozvoliti", rekao je Jovičić.

Dobro je sto je Tokaca objavio izvestaj ali ne zbog toga sto oni ruse stereotipe nego zato sto prvo zrtve su dobile ime, sliku gde, kako i od koga su stradale i time neko dostojanstvo koje im se oduzima u politckom prepucavanju. A sto se tice stereotipa-ovaj izvestaj ih samo DOKAZUJE. Oko 855 svih civilnih zrtava su Bosnjaci civili i to vecina ubijena u u proljece 1992 (bez Srebrenice i Sarajeva)

Zeca

pre 12 godina

Muslimani ovih 64000 ljudi nisu samo Srbi ubijali vec znatni deo Hrvati a bogami ste se medjusobn ubijali.
P.S.do juce ste bili bosanci a danas ste Bosnjaci do pre 15 godina niste ni znali kako vas se zove nacija i jedan pojam iz geografije kod Koceljeve u Srbiji postoji jedno selo koje naziva Mali Bosnjak a postajao o je Veliki Bosnjak kroz to mesto su nasi ratnici prolazili kad su isli na Cersku bitku danas se to mesto zove Draginje dakle nazvali ste svoju naciju po Srpskim selima.

Ant

pre 12 godina

Sraman naslov tim povodom.Toliko prisutna tendencija da su svi podjednako krivi ili ona imbecilna "mir,mir niko nije kriv".Treba samo pogledati imena gradova gdje je najviše civila pobijeno i protjerano pa da ti sve bude jasno o karakteru i "temeljima" na kojima je nastao manji entitet.

Dadara

pre 12 godina

Dodiku se "svidja" izvestaj. E pa ne bi trebalo da mu se svidja jer su podatke mnogi obradili i analize direktno su u suprotnosti sa njegovom "istinom". Za informaciju, vecina nalaza IDC-a iz Istocne Bosne i narocito Podrinja se slazu sa nalazima na sudjenju Oricu. Sto Dodika direktno cini - dozvolite da koristim diplomatski jezik - politicarem koji ne govori istinu u vrlo ruzne svrhe.

NS

pre 12 godina

Бошњаке нису убијали само Срби већ и Хрвати тако да немојте да број убијенич лепите Србима
(игор)

Izvestaj UN (mazovjecki) je utvrdio da su 85% zlocina ucinili Srbi. Mazovjecki je kasnije ucutkan jer se trebalo pregovarati ali izvestaj nikada nije osporen. jedan od razloga bombardovanja Srbije od strane NATO je iskustvo u Bosni gde su propustili uraditi pravu stvar na pocetku - bilo bi mozda nekoliko desetina zrtava bombardovanja ali bi se spasti desetine hiljada zivota i preko milion proteranih. Mnogi intelektualci i humanisti su to podrzali rekavsi "dosta je dosta" a nijednog glasa protiv bombardovanja nije bilo. Cak ni Rusija. Mislite malo o tome.

Obican covek

pre 12 godina

Od rata u BiH je proslo 17 godina.
Tacan broj moze lako da se utvrdi, ali se to namerno zataskava.
Mnoge osobe koje su nestale se ne vode na listi ubijenih, kao ni stradali od granata, bombi i sl.
Tvrdim da je i vise nego lako anketirati stanovnistvo i pitati ih ko im je ubijen u ratu.
Jedno je sigurno, opet svi zive zajdeno.
Zapad je doprineo dovoljno, a posebno manipulaciom tadasnjih vlasti.

Broj poginulih bosnjaka je daleko veci.

svasta

pre 12 godina

Nije 300 000 nego 64000 ubijenih muslimana!I sad kao Republika Srpska nije nastala od genocida vec njoj treba dodeljivati Nobelovu nagradu za mir.

Bmx-bandit

pre 12 godina

Jasmo mi bosanci dezinformacija pokusali da uvelicamo nase zrtve za sto su krivi mediji i vlada tadasnje BiH. A to je sto i danas rade; djele bosnu na djamahiriju, vatikan i moskvu (naravno sa malim slovima)

Na zalost ostaje jedna stvar kao cinjenica; nacin na koji su ljudi ubijani. Jedni su stradali na frontu a drugi kao civili, neki
Cak i od noza ili kako mi se jedan bradati hvalio od cekica. Pitanje je kako su stradali civili, i od cije ruke. Pa da posaljemo sve te ruke u Haag ili gdje god hocete. Nadam se da i izvrsioci imaju sad malo grize savjesti, pa na sta god ispjevaju.

Nije se niko od nas borio za srpstvo, bosnjastvo ili hrvatstvo. Sad imamo odgovor za sta smo se borili, neki da bi imali vise a neki manje, zar ne. Raspodjela blaga Jugoslavije nije samo mogla da se rasporedi na tadasnje tajkune, pa ljudi moji ni Arkan ni Oric nisu bas bili bogatasi prije rata.

Zeljko

pre 12 godina

Postovanje za zrtve iz RS.
Kao sto ovde nama neki "prebacuju" ko vam je "kriv" sto ste se "kacili" sa NATOom, tako i u ovom slucAJU "sto se federacija kacila sa Srbima" kad su znali da su bili slabiji.

moje mišljenje

pre 12 godina

ljudi niko ne kaže da je 64000 malo,ali 64000 nije isto što i 200000 ili koliko se već tvrdilo. a to što među Bošnjacima ima najviše civila,to je zato što oni u početku maltene nisu ni imali pravu vojsku.Iskreno,žao mi je zbog svega što se desilo,ali ne znam kome trebaju ova filovanja i uvećavanje broja žrtava.

Ja

pre 12 godina

Sramota je kako se o žrtvama prica ko o običnim brojkama i sramota je da se svađamo ko je imo više žrtava ove brojke su stravične pa zar je nečiji život vrjedniji od drugog pa nije bitna nacionalnost žrtva je žrtva da je samo jedan nedužan civil poginuo ili žena silovana to je već velik zločin. Gadi mi se stvarno ovaj naš balkanski narod stvarno nam svima treba neki stranac da nas drži pod kontrolom i upravlja sa nama jer smo gori od bijesnih kerova. Kad ovo vidim jos sam odlučniji da se neću nikad više vratit iz kanade jer mi se stvarno sve ovo gadi i to sve tri nacije jednako a i oni četvrti dole

student_iz_parka

pre 12 godina

Posto neki ovde spominju kako je ubijeno 13,000 Sarajlija, obratite paznju da je vise od 8000 poginulih vojnika. Civila je dakle poginulo oko 5000. I medju vojnicima i medju civilima ima mnogo poginulih Srba, jer Sarajlije su bili i Srbi a ne samo Bosnjaci. Kad covek slusa takve neke price, ispada da je Sarajevo bilo cisto Bosnjacki grad koji su Srbi okruzili tek tako. A i zaboravlja se koliko je Srba zivelo oko Sarajeva, upravo u mestima gde je bila i smestena srpska vojska.

pisar

pre 12 godina

Broj poginulih ne određuje tko je veća žrtva.Samo jedan poginuli bez obzira na nacionalnost je tragedija,koja je definitivno uzrokovana Miloševićevskom politikom i zaluđenosti prvenstveno njegovih pristalica.Teško je to većini priznati javno ,ali duboko u sebi znaju istinu.Današnja Srbija se još nije oporavila od te avanture i neće još neko vreme,tako dugo dok se bez utjecaja sa strane i pritiska kolektivna svest ne uskladi sa pravim stanjem stvari i događaja.

Mare

pre 12 godina

Bravo Za Milorada Dodika ! Još jedan dokaz da istina uvek izađe na videlo ! Sada je jasno i zašto jedino Srbi insistiraju na popisu stanovništva u Bosni !

hocu istinu

pre 12 godina

Mucno je ovo prebrojavanje, ali bilo bi dobro isterati stvar do kraja, a ne da se jednog dana manipulise sa brojem stradalih kao iz 2.sv.rata. Takodjer treba objaviti koliko je vojnika(dobrovoljaca ili prisilno mobilisanih) stradalo u BiH iz drugih drzava.

True

pre 12 godina

"Najviše žrtava registrovano je u Sarajevu: 13.756, a zatim u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Mostaru, Doboju, Višegradu, Banjaluci, Brčkom i Rogatici"

10 od 12 gradova je u RS-u plus ovih 13 hiljada ubijenih Sarajlija , i malo dijete ce shvatit da je RS nastala na zlocinu i genocidu

Hvala

aleksandar

pre 12 godina

Sraman tekst. Malo li je 64 000 ubijenih Bosnjaka ?
3 puta vise nego Srba i 10 puta vise nego Hrvata.
Bosnjacki narod je doziveo masakr u Bosni na sramotu svih nas.

dushman

pre 12 godina

Ipak mislim da su bošnjaci imali 300 000 žrtava. Nije džabe Anđelina pokazala istu cifru u svom filmu. Ili je i Anđa možda isto deo te neke antisrpske organizacije? Srbi manite se teorija zavere.

VREME JE DA NAZOVEMO STVARI PRAVIM IMENOM!

Aleksa

pre 12 godina

znaci ubedljivo smo najvece ubice svakako. vise od 30posto su bili zene i deca. Veliki junaci sa ostalima u paketu naravno. Samo smo dokazali da je svejedno dali je 300000 ili 70000. zlocinci na veliko.

Istine!

pre 12 godina

Ali u izvestaju se takodje vidi da je najveci broj bosnjackih civila masovno i sistematski ubijan i proteran '92, na samom pocetku rata, iz cega se jasno vidi ko je planirao, zeleo,organizovao se i poceo rat. Takodje, ogroman broj ubejenih Srba su bili vojnici, a jedino je na bosnjackoj stani poginulo vise civila nego vojnika, sto se takodje vidi u izvestaju, pa kad ga vec objavljujete, budite fer pa objavite pun izvestaj...

Istine!

pre 12 godina

Takodje, nezanemarljiv je broj Srba koji su poginuli u Sarajevu od granata i snajperskih metaka, ispaljenih od strane onih koji su 44 meseca drzali grad pod opsadom, tako da je krajnje neukusno njih koristiti kao argument u korist istih.Hvala.

perko

pre 12 godina

NE OPRAVDAVAM BOSANSKE SRBE, ali jeli trebalo da cekaju da se ponovi II Svetski rat. Da su mogli i Bosnjaci i Hravati ne bi bili milosrdniji a tamo gde su mogli ubijali su Srbe ko zeceve.

djura cvorovic

pre 12 godina

jedno vreme su bosnjaci tvrdili da je silovano 200 hiljada muslimanki
to je grad velicine sarajeva
posle su se malo opametili i svatili da je gnusno i neumereno toliko bas napumpavati broj i lagati

Бојан Савић

pre 12 godina

Једна од ствари која се заборавља јесте и да су за време рата у Босни Бошњаци ратовали међусобно...

Veritas

pre 12 godina

Postoje dve istine o istoriji na Balkanu. Istna koju priznaje vecina sveta i srpska istina tj. istina kreirana od SPC i SANU. Vi vasu istinu ponavljate kao mantru dok i sami u nju ne poverujete. A one od vas koji u to ne poveruju proglasavate izdajnicima srpstva.

Ko vas ne zna.

Bezbednjak

pre 12 godina

kada se vec barata sa Tokacinim ciframa koje nisu definitivne, da li je onda
dostupno udio civila u stradalima, jer to je odraz prirode rata. Koliko ja znam oko 4000 srpskih civila u toku celog rata gde se tu ponda uklapa cifra od 3,500 civila u podrinju i nekoliko giljada pobijenih Srba u Sarajevu?

Zeljko

pre 12 godina

Postovanje za zrtve iz RS.
Kao sto ovde nama neki "prebacuju" ko vam je "kriv" sto ste se "kacili" sa NATOom, tako i u ovom slucAJU "sto se federacija kacila sa Srbima" kad su znali da su bili slabiji.

...

pre 12 godina

kada se vec barata sa Tokacinim ciframa koje nisu definitivne, da li je onda
dostupno udio civila u stradalima, jer to je odraz prirode rata. Koliko ja znam oko 4000 srpskih civila u toku celog rata gde se tu ponda uklapa cifra od 3,500 civila u podrinju i nekoliko giljada pobijenih Srba u Sarajevu?
(Bezbednjak, 3. februar 2012 23:50)


Ogromna vecina Srba koji su ubijeni u Sarajevu su ubijeni od strane onih Srba oko Sarajeva koji su smatrali da ovi Srbi koji su ostali u Sarajevu nisu pravi Srbi.

Nevit

pre 12 godina

Čak ni taj podatak nije tačan, Bošnjaci su namerno smanjili broj ubijenih Srba, kojih je preko 30 000 i ubijenih Hrvata kojih je više od 15 000 a namerno povećali broj "ubijenih" Bošnjaka koji je manji od navedene cifre. Treba napomenuti da su Bošnjaci vodili međusobni rat (posle otcepljenja Zapadne Bosne) i sa Hrvatima (posle otcepljenja Herceg-Bosne), tako da nisu samo Srbi odgovorni za bošnjačke žrtve.

Peca

pre 12 godina

Svi mi znamo za to lažiranje i njihovu propagandu, ali to nas ne čudi. Nego, pozvao bi sve normalne muslimane iz BiH, da kada čitaju ovaj tekst, zaista se i zapitaju da li su te brojke lažirane i da li se oni osećaju prevarenim od strane njihovih vlasti koje su im te cifre podmetnuli? Ili, njima smeta ovaj tekst i ovi podaci, jer zapravo, ne žele da čuju istinu, jer im odgovara da je tako bilo, pa makar i neistinito i odbijaju svaku pomisao da je broj žrtava daleko manji?

Zeca

pre 12 godina

Muslimani ovih 64000 ljudi nisu samo Srbi ubijali vec znatni deo Hrvati a bogami ste se medjusobn ubijali.
P.S.do juce ste bili bosanci a danas ste Bosnjaci do pre 15 godina niste ni znali kako vas se zove nacija i jedan pojam iz geografije kod Koceljeve u Srbiji postoji jedno selo koje naziva Mali Bosnjak a postajao o je Veliki Bosnjak kroz to mesto su nasi ratnici prolazili kad su isli na Cersku bitku danas se to mesto zove Draginje dakle nazvali ste svoju naciju po Srpskim selima.

Mare

pre 12 godina

Bravo Za Milorada Dodika ! Još jedan dokaz da istina uvek izađe na videlo ! Sada je jasno i zašto jedino Srbi insistiraju na popisu stanovništva u Bosni !

RadaSarajka

pre 12 godina

"Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih."

E moj Milorade, dovoljni su i ovi podaci (koji uzgred postoje vec 2 godine ali ih Srpska ne prihvata jer raskrinkava lazi vezane za dva najveca srpska mita a to je Dobrovoljacka i zlocini Bosnjaka iz Srebrenice nad Srbima). Dovoljno je procitati izvestaj u celini i videti da je RS ta koja je politicki profitirala i uspela nametnuti politicku tezu o "sukobu" i stradanju svih podjednako iako upravo podaci Tokacine komisije pokazuju upravo suprotno.

Ant

pre 12 godina

Sraman naslov tim povodom.Toliko prisutna tendencija da su svi podjednako krivi ili ona imbecilna "mir,mir niko nije kriv".Treba samo pogledati imena gradova gdje je najviše civila pobijeno i protjerano pa da ti sve bude jasno o karakteru i "temeljima" na kojima je nastao manji entitet.

Bezbednjak

pre 12 godina

"Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno."

da li je to sve sto on ima da kaze. A narocito nije jasno na sta on misli kad kaze da je "dobro" - Tokacin izvestaj iupravo potvrdjuje da Srpski civili nisu ubijani masovno (4000 za sve vreme rata) a da su Bosnjacki civili i njihove nbogomolje masakrirani narocito u 1992 u Podrinju gde je 94% ubijenih bili Bosnjacki civili a preko 1000 ubijenih Sarajlija Srbi koje su ubili Srbi snajperima i granatama kao kolateralu...istina nekoliko desetina Srba je ubijeno od gradskih banditskih grupa....ovi iz RS vec 20 godina sipaju so na rane a Tadic im u tome pomaze. Bolje bi mu bilo da razjasni nama u Srbiji koju je ulogu igrala JNA u masakrima nad Bosnjacima iz 1992?

LDP

pre 12 godina

Govereci o izvestaju naslov je pre trebao biti "Laziran broj ubijenih civila Srba oko Srebrenice i u Dobrovoljackoj" jer je to mnogo odsudnije za sagledavanje dogadjaja u Srebrnici i sarajevu sa obzirom uglavnom ova dva podatka koriste kao opravdanje za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici gde je ubijeno zajedno preko 20,000 ljudi, cetvrtina ubijenih. Ukupan broj stradalih u ratu jos nije definitvno utvrdjen, utvrdjen je broj onih koji su dokumentovani a traga se za jos 13,000 ljudi mahom Bosnjaka. primetio sam da cak i B92 se sve vise bavi senzacijom...i nazalost nece objaviti ovaj komentar za razliku od onih tipa "drzte Bosnjacke lazove"

Statisticar

pre 12 godina

Šta se čudite tom broju, pa i vi tvrdite da je u Jasenovcu ubijeno 700 000 ljudi, sad kad netko laže na vašu štetu onda se diže galama! Naravno da je to nepošteno, ali i sami se morate prestat tako ponašat!
(Vida)

Identifikovanih zratava Jasenovca je oko 80.000 a od toga Srba oko 45.000. procene idu od 100.000 do 700,000. Ustase su van zakona a cetnici se rehabilituju cak i posle zlocina u Bosni koji su potpuno jasno bili nadahnuti cetnickom ideologijom. Toliko o tome.

sa druge strane, Tokaca je izneo podatke o IDENTIFIKOVANIM ZRTVAMA. PROCENE idu do 300,000. Takodjer je identifikovao da je u Istocnoj Bosni ubijeno 73 srpskih civila tokom celog rata. Procene Srba idu da je 3,500 srspkih civila ubijeno oko Bratunca...itd. Bosnjaci iako su procenjivali preterano, moze se objasniti time sto niko nije hteo da im pomogne a ocigledno su i prema ovim podacima bili izlozeni istrebljenju jer je 94% zrtava civilnih bili Bosnjaci u prvoj godini rata....ali ovaj clanak naravno kao i vecina pisana u vecernjim novostima preskace najvazniji deo ove tragicne price.

Obican covek

pre 12 godina

Od rata u BiH je proslo 17 godina.
Tacan broj moze lako da se utvrdi, ali se to namerno zataskava.
Mnoge osobe koje su nestale se ne vode na listi ubijenih, kao ni stradali od granata, bombi i sl.
Tvrdim da je i vise nego lako anketirati stanovnistvo i pitati ih ko im je ubijen u ratu.
Jedno je sigurno, opet svi zive zajdeno.
Zapad je doprineo dovoljno, a posebno manipulaciom tadasnjih vlasti.

Broj poginulih bosnjaka je daleko veci.

NS

pre 12 godina

Бошњаке нису убијали само Срби већ и Хрвати тако да немојте да број убијенич лепите Србима
(игор)

Izvestaj UN (mazovjecki) je utvrdio da su 85% zlocina ucinili Srbi. Mazovjecki je kasnije ucutkan jer se trebalo pregovarati ali izvestaj nikada nije osporen. jedan od razloga bombardovanja Srbije od strane NATO je iskustvo u Bosni gde su propustili uraditi pravu stvar na pocetku - bilo bi mozda nekoliko desetina zrtava bombardovanja ali bi se spasti desetine hiljada zivota i preko milion proteranih. Mnogi intelektualci i humanisti su to podrzali rekavsi "dosta je dosta" a nijednog glasa protiv bombardovanja nije bilo. Cak ni Rusija. Mislite malo o tome.

NenadNS

pre 12 godina

Dodik ima razloga za brigu nad ovim izvestajem koji ocigledno prihvata a to je: prvo da je lagao na duelu sa Cedom (o zlocinima nad Srbima) i drugo da ovaj izvestaj bez obzira na naduvane brojeve jos uvek potvrdjuje da su glavni talibani u BiH bili - parvoslavni. kad nema gde onda onda ide u 2 sv. rat - gde su bar prema podacima Memorijalnog Centra Jasenovac
srpski podaci naduvani 15 puta. U koju svrhu, pitam se ja?

Dejan

pre 12 godina

@Александар: Срамна je вaша логика и недостатак здравог разума. Ако нису хтели жртве, зашто су покретали процес отцепљења и изазвали ратни конфликт? А с обзиром да су муслимани ратовали и међусобно и са Србима и са Хрватима, број жртава приближно одговара националном саставу БиХ.
Најбоље би било да до рата није ни дошло, али очигледно је да су нечији интереси били пречи од људских живота.

pisar

pre 12 godina

Broj poginulih ne određuje tko je veća žrtva.Samo jedan poginuli bez obzira na nacionalnost je tragedija,koja je definitivno uzrokovana Miloševićevskom politikom i zaluđenosti prvenstveno njegovih pristalica.Teško je to većini priznati javno ,ali duboko u sebi znaju istinu.Današnja Srbija se još nije oporavila od te avanture i neće još neko vreme,tako dugo dok se bez utjecaja sa strane i pritiska kolektivna svest ne uskladi sa pravim stanjem stvari i događaja.

Nik

pre 12 godina

Sraman tekst. Malo li je 64 000 ubijenih Bosnjaka ?
3 puta vise nego Srba i 10 puta vise nego Hrvata.
Bosnjacki narod je doziveo masakr u Bosni na sramotu svih nas.
(aleksandar, 3. februar 2012 22:54)

O cemu ti pricas??? Niko nije rekao da je 'malo' ili 'mnogo' zrtava(i jedan zivot je MNOGO!!!), vec da ne treba da se MANIPULISE ciframa! Ukoliko je poginulo 60+ hiljada, NE TREBA(i ne SME) da se dozvoli da se ta cifra uvecava zbog POLITIKANSTKIH potreba i FALSIFIKOVANJA ISTORIJE!!! Nista vise...

Miki

pre 12 godina

Pa naravno da je lažiran.Ti podaci se svesno i namerno lažiraju.To je prosto utrka ko će da prijavi veći broj poginulih kako bi sebe mogao da prikaže kao žrtvu i na osnovu toga da izvlači političku korist i ostvaruje političke ciljeve.

Vida

pre 12 godina

Šta se čudite tom broju, pa i vi tvrdite da je u Jasenovcu ubijeno 700 000 ljudi, sad kad netko laže na vašu štetu onda se diže galama! Naravno da je to nepošteno, ali i sami se morate prestat tako ponašat!

wes

pre 12 godina

"Nije džabe Anđelina pokazala istu cifru u svom filmu...."
----


U Anđelininom filmu nigde se ne pominje cifra o broju ubijenih u ratu u BiH. To su izmislili neki novinari. Isti oni koji su napisali da Anđelina mrzi Srbe jer ju je ostavio momak Srbin i da je Saudijska Arabija dala pare Anđelini da snimi taj film.

student_iz_parka

pre 12 godina

Posto neki ovde spominju kako je ubijeno 13,000 Sarajlija, obratite paznju da je vise od 8000 poginulih vojnika. Civila je dakle poginulo oko 5000. I medju vojnicima i medju civilima ima mnogo poginulih Srba, jer Sarajlije su bili i Srbi a ne samo Bosnjaci. Kad covek slusa takve neke price, ispada da je Sarajevo bilo cisto Bosnjacki grad koji su Srbi okruzili tek tako. A i zaboravlja se koliko je Srba zivelo oko Sarajeva, upravo u mestima gde je bila i smestena srpska vojska.

svasta

pre 12 godina

Nije 300 000 nego 64000 ubijenih muslimana!I sad kao Republika Srpska nije nastala od genocida vec njoj treba dodeljivati Nobelovu nagradu za mir.

игор

pre 12 godina

Бошњаке нису убијали само Срби већ и Хрвати тако да немојте да број убијенич лепите Србима

Sumnjivi srbski patriota

pre 12 godina

"Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih."

Dodik je besraman i vodi RS u besramlje. Izgleda da priznaje Tokacin izvestaj. E ako je tako onda prihvata i:

1. da je odnos civilnih zrtava 1:8.5 (Srbi-Bosnjaci)
2. da je 94% posto civilnih zrtava u Istocnoj Bosni prvih meseci rata 1992 bili Bosnjaci - te da je njegov izgovor i opravdanje za Srebrenicu (ako ga uopste moze biti) lazan i sluzi za kreiranje politike osporavanja genocida nad Bosnjacima 9sto bi trebalo da ga u startu dikvalifikuje iz Bosanske politike kao i srbijanske ciji deo postaje zahvaljujujuci Tadicu).
3. da su brojevi civilnih srpskih zrtava u Bratuncu lazirani i izmisljeni opet sa ciljem opravdanja zlocina nad Bosnjacima u podrinju 1992 (o cemu je Tokaca takodjer pisao i to dokumentovano, ako vec ne verujemo Hagu a eto Tokaci verujemo).
4. da je daleko vise Srba u sarajevu stradalo od Srpskih snajpera i granata nego od sarajevskih bandi koje su ubijale i Bosnjake)

5. da je u dobrovoljackoj maja 3 stradalo 5 vojnika i jedan civil (kao sto kukanjac tvrdi) a da je vojska 2 maja izvrsila napad na predsednistvo a pre toga u aprilu i maju 1992 bila aktivni ucesnik masakra nad Bosnjacima u Podrinju (za sta su trebali mnogi da odgovatraju u Srbiji).

Ima toga jos, ali mislim da je bolje da B92 napise nesto o tome nego sto prenosi zlonamerne vesti vecernjaka i zvanicnika iz RS - pa B92 je zano bolje 92ge kada je bilo opasnije.

Dadara

pre 12 godina

Dodiku se "svidja" izvestaj. E pa ne bi trebalo da mu se svidja jer su podatke mnogi obradili i analize direktno su u suprotnosti sa njegovom "istinom". Za informaciju, vecina nalaza IDC-a iz Istocne Bosne i narocito Podrinja se slazu sa nalazima na sudjenju Oricu. Sto Dodika direktno cini - dozvolite da koristim diplomatski jezik - politicarem koji ne govori istinu u vrlo ruzne svrhe.

Bmx-bandit

pre 12 godina

Jasmo mi bosanci dezinformacija pokusali da uvelicamo nase zrtve za sto su krivi mediji i vlada tadasnje BiH. A to je sto i danas rade; djele bosnu na djamahiriju, vatikan i moskvu (naravno sa malim slovima)

Na zalost ostaje jedna stvar kao cinjenica; nacin na koji su ljudi ubijani. Jedni su stradali na frontu a drugi kao civili, neki
Cak i od noza ili kako mi se jedan bradati hvalio od cekica. Pitanje je kako su stradali civili, i od cije ruke. Pa da posaljemo sve te ruke u Haag ili gdje god hocete. Nadam se da i izvrsioci imaju sad malo grize savjesti, pa na sta god ispjevaju.

Nije se niko od nas borio za srpstvo, bosnjastvo ili hrvatstvo. Sad imamo odgovor za sta smo se borili, neki da bi imali vise a neki manje, zar ne. Raspodjela blaga Jugoslavije nije samo mogla da se rasporedi na tadasnje tajkune, pa ljudi moji ni Arkan ni Oric nisu bas bili bogatasi prije rata.

BG

pre 12 godina

"Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno. Održavanje laži o broju ubijenih je način pripremanja terena za ukidanje Srpske, a mi to nikad nećemo dozvoliti", rekao je Jovičić.

Dobro je sto je Tokaca objavio izvestaj ali ne zbog toga sto oni ruse stereotipe nego zato sto prvo zrtve su dobile ime, sliku gde, kako i od koga su stradale i time neko dostojanstvo koje im se oduzima u politckom prepucavanju. A sto se tice stereotipa-ovaj izvestaj ih samo DOKAZUJE. Oko 855 svih civilnih zrtava su Bosnjaci civili i to vecina ubijena u u proljece 1992 (bez Srebrenice i Sarajeva)

moje mišljenje

pre 12 godina

ljudi niko ne kaže da je 64000 malo,ali 64000 nije isto što i 200000 ili koliko se već tvrdilo. a to što među Bošnjacima ima najviše civila,to je zato što oni u početku maltene nisu ni imali pravu vojsku.Iskreno,žao mi je zbog svega što se desilo,ali ne znam kome trebaju ova filovanja i uvećavanje broja žrtava.

Ja

pre 12 godina

Sramota je kako se o žrtvama prica ko o običnim brojkama i sramota je da se svađamo ko je imo više žrtava ove brojke su stravične pa zar je nečiji život vrjedniji od drugog pa nije bitna nacionalnost žrtva je žrtva da je samo jedan nedužan civil poginuo ili žena silovana to je već velik zločin. Gadi mi se stvarno ovaj naš balkanski narod stvarno nam svima treba neki stranac da nas drži pod kontrolom i upravlja sa nama jer smo gori od bijesnih kerova. Kad ovo vidim jos sam odlučniji da se neću nikad više vratit iz kanade jer mi se stvarno sve ovo gadi i to sve tri nacije jednako a i oni četvrti dole

Dobro jutro

pre 12 godina

@svima vama papcima što se sada prepucavate: kada ste glasali 90-ih, znali ste za šta glasate, sve su vam to jasno i glasno rekli sva trojica pokojnih i zato sada ne kukajte za prosutim mlekom, e sad, druga je stvar što niko nije razmišljao o mogućim posledicama. E, pošto nismo, eto nam sad!

hocu istinu

pre 12 godina

Mucno je ovo prebrojavanje, ali bilo bi dobro isterati stvar do kraja, a ne da se jednog dana manipulise sa brojem stradalih kao iz 2.sv.rata. Takodjer treba objaviti koliko je vojnika(dobrovoljaca ili prisilno mobilisanih) stradalo u BiH iz drugih drzava.

Istoricar

pre 12 godina

ima na youtub-u poucan film ''istina o srebrenici'' mislim da je film dosta realan
(miskovic i kostic)

Ne vidim da Haski Sud uzima taj film kao dokaz bilo cega. Mozda da malo pogledate Haski Film sa stotine svedoka, iskaza, vestackih nalaza i stotine filmova koji su uradeni profesionalno umesto tog jednog jedinog koji je uradjen za potrebe srpske propagande. Bez obzira ko je akter to filma. Mozda da i ovaj izvestaj malo pazljivije procitate i ne uzimate samo ono sto vas se dopada a ono sto vam se ne dopada ne prihvatate.