Ponedeljak, 19.09.2011.

09:44

MO: Dodela ratnog rasporeda redovna

Ministarstvo odbrane povodom teksta u listu "Danas" saopštava da je raspodela ratnih rasporeda redovna aktivnost u vezi s popunom ratnih jedinica Vojske Srbije.

Izvor: B92

MO: Dodela ratnog rasporeda redovna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

233 Komentari

Sortiraj po:

SoldierofFortune

pre 12 godina

Pa neka idu u rat oni sto se loze Kosovo je Srbija, imam 21 godinu i znam da nisam spreman psihicki da idem da ratujem. A za koga da ratujem, za neke foteljase! Neka hvala! Pozdrav svima!

Vlada

pre 12 godina

Ja ga podrzavam 100% u ovome sto je napisao.eto i ja imam 31 godinu i nista od svih vlasti i vlastelina do dana danasnjeg nisam dobio,dok oni ko zna gde trpaju milione,ni posao ne mogu da nadjem a sad cu bas da idem i da ratujem,epa necu nikad,dosta mi je ovog zivota ali da poginem za necije dupe necu.

Poznavaoc Stanja

pre 12 godina

DSS,SRS,SPC iSPS se iz sve snage trude da zajedno sa svojim mentorima iz Rusije uvuku Srbiju u nove oružane sukobe sa svetom,kako bi omogućili Rusima da pod tim plaštom zauzmu Niški aerodrom i naprave svoju raketnu bazu.Scenario je već vidjen i razradjen u Osetiji i Abhaziji.Ne dele Rusi šakom i kapom svoja državljanstva(Činove) na severnom kosovu.

Petar

pre 12 godina

Rece jednom nas predsednik:"Mozda ne umemo da radimo ali zato umemo da se bijemo". Mogu ja mrzeti Milosevica ali taj covek je nepogresivo procenio mentalitet ovdasnjih ljudi, savrseno izmanipulisao, evo ljudi izgubili najmilije, imovinu, teritorije u potpuno besmislenim ratovima, ali nije bitno, oni bi opet, samo da ih neko pozove. Jedino obrazovanje nas moze spasiti, i vise dece, puske su za ludake.

A da se mi rastajemo polako?

pre 12 godina

Ja sam za Uzicku Republiku.Smatram da treba da se odvojimo.Ne zelim da Beograd i nesposobni politicari u Beogradu upravljaju mojim zivotom!Evo necu vise gledati ni beogradske televizije!I picu samo strano mleko i pivo!Ne zelim da zivim u ovakvoj Srbiji!Hocu izbore!Hocu odmah referendum!

jagodinac

pre 12 godina

kako se providno laže naš narod,ali te priče više ne prolaze.Pozovite sve rusofile i pripadnike organizacija kao što su Nacionalni stroj,Dveri,1389 da ratuju a ostavite naše mlade na miru.

Dika

pre 12 godina

Danas je lakse razbiti proton nego predrasude!
(Misho, 19. septembar 2011 23:11)
-- Nedostaje ti rec u recenici @ Misho? Pravilno tvoja misao treba da glasi: Danas je lakse razbiti proton nego SRPSKE predrasude!

DraganNS

pre 12 godina

Pa nije to ni tako lose ispalo da se napuni malo budzet mene je to ne javljanje kostalo 10000 dinara plus naravno sudki troskovi ( mala napomena to je minimalna kazna :( ) a da ne pominjem da ti odma izreknu presudu bez prava zalbe mozda bi i o tome trebalo malo raspravljati.

ПАТРИОТА

pre 12 godina

ОТАЏБИНА ЗОВЕ...и ту нема поговора!!! Не видим у чему је проблем...ја сам редовни војни рок служио 1989/90, била је то СФРЈ и ЈНА - али, то није изговор - УВЕК ЋУ СЕ ОДАЗВАТИ ПОЗИВУ!!!

miloš

pre 12 godina

Ne pitaj sta tvoja zemlja moze da uradi za tebe, pitaj sta ti sam mozes da uradis za sebe, a tvoja zemlja ce ti pomoci ali najpre ti sam sebi pomozi... Zoran Đinđić
"Ask not what your country can do for you
but what you can do for your country."
John F. Kennedy

Nebitno

pre 12 godina

Neću bre da budem ni kakvom spisku. Neću bre da znam za njih da postoje. **** mi se bre i za vojsku i vojnu službu i obavezu. Šta je meni ova država pružila? Kao dete sa 10 godina umesto da gledam crtane filmove na televiziji gledali smo kako kreteni jedni drugima kašikicama vade mozak po koje kakvim jama u Bosni, posle toga su došle sankcije, pa Kosovo pa bombardovanje pa sam opet sa snajperom završio na Kosovu i sad opet neko da me zove? E neće da može!Ovaj put ako mi daju oružije u ruke boje da je prazno. Nisu se setili da kažu evo ukidamo PDV na stvari za bebe da vam olakšamo roditeljstvo nego ajde u rezervu da podmladimo ratni sastav. NEĆU I ĆAO!

Sremac

pre 12 godina

Ponos mi je biti gradjanin Srema i Republike Srbije. Hocu i borim se za normalnu, demokratsku, evropsku, razvijenu i pravednu Rep. Srbiju, ali ako neko napadne Srbiju i njene granice, onda mi je duznost i cast da je branim.
Mislim da tako razmislja i svaki ponosan Francuz, Hrvat, Amerikanac, Kinez ...

Kosovar

pre 12 godina

Citava ova prca je vrlo smesna i tuzna. Mobilisati se protiv koga, kosovo nema vojsku, nikakav vojni potencial da pruzi bilo kakav otpor postojecih vojnih snaga srbije. Naprotiv jedan obracun sa snagama atlantskog pakta je samoubistvo za srbiju.

MarkoBg

pre 12 godina

"Kosovo je Srbija" a sad kad treba da se ide u rat niko neće.Što lepo ne priznamo nezavisnost Kosova i počnemo da živimo kao sav normalan svet.
(patriota)

Super ideja. Siguran sam da 2/3 gradjana misli da je najbolje.

anonymous

pre 12 godina

Zar vi maloumnici koji bi da ratujete ne razumete ništa?

Prvo, u ratu se gine. Ne kucaju se slova ili pišu grafiti.
Drugo, ratovati za šta, nečiju demagogiju ili novčanik? Ili za parče mrtve zemlje koju većina nije i neće nikad videti? To Kosovo nas koči već 100 godina. Ratovali smo pre 10 godina i izgubili.

Treba ovo malo što nas je ostalo da čuvamo ovu malu zemlju i da radimo na tome da je osnažimo, ne da idemo u rat koji će nas uništiti.
Ovaj put ne bi prošli bez okupacije. I šta onda? Ne bi nam ostalo ništa.

I setite se šta je bilo pri prošloj okupaciji. Ko je sarađivao sa Nemcima? Nedić sa fašističkim patriotama i nacionalistima. To bi se desilo i ovaj put. Najglasniji i ratoborni bi dočekali svoj momenat, a narod branili neki novi komunisti, koji vole svoju zemlju i slobodu ali na normalan način i ne iz ličnog koristoljublja.

Ne dozvolimo da nacionalisti i warmomgeri preuzmu reč po četvrti put od '41-e, svaki put iz toga izađemo sve gori.

nemo-ur

pre 12 godina

Moji roditelji su radili u fabrikama po 20 i kusur godina. Posle 99-e su dobili šut kartu. I dan danas nemaju stalan posao nego ćale lomi kičmu na građevini. Niko njima nije rekao ,,evo pošto ste toliko dugo doprinosili dobićete makar i drugi posao, da i dalje pošteno izdržavate sebe i svoje". Ćale mi je mobilisan za vreme bombardovanja, bez obzira na to što je već bio u četrdesetim i ne baš za neki napor ali nije hteo da se krije, a znao je koliko njih je zbrisalo. Da su mu bar isplatili dnevnice :P On je svoj dug prema državi odužio, i za sebe i za moje ,,besplatno školovanje"... Odslužio sam redovnu vojsku, odradio obuku ali nikad neću uzeti oružje u ruke za ovakvu državu. Da me mrtvog ili kao invalida baci na otpad...

Prvoborac

pre 12 godina

@milospanonski

Danas se i meni navrsava dvadeset godina kako sam mobilisan i poslat u Slavoniju. Tamo sam gace krvavio, gledao kako moji saborci redom grabe i pljackaju i srpsko i nesrpsko, spavao u kucama ciji su vlasnici netragom nestali dok me slike tudje dece gledale sa zida. Nisam se kupao mesec dana, a treznio dva meseca.
Nagledao sam se ja te nase hrabrosti i postenja da mi traje dva zivota. U tri generacije mojih predaka, i otac i deda su mi bili ratni sirocici cije je oceve mrak pojeo. Moji sinovi vala prema ovoj otadzbini vala nikakve obaveze ni dugove nemaju, jer je ta otadzbina ostala svima nama duzna onoliko.

buki

pre 12 godina

jedini razlog zbog koga bih opet glasala za ovu vlast je sto rekose da zele mir i dobre odnose sa svima, sad ispade da ce i taj razlog nestati...

Rade Božić

pre 12 godina

Rado Srbin ide u vojnike-dva ga vuku a trojica tuku.
Od normalne obaveze u svakoj uređenoj državi,napravismo vašar.
Emocije su ogromne jer država ne funkcioniše po svim šavovima.
Pozdrav "junacima" koji dižu halabuku.
Kosovo je Srbija-ostalo su tajkuni.

mecok

pre 12 godina

Gospodo politicari i gospodo generali,mudro kaze narod,kad i vi kao Aleksandar Makedonski stanete u prvi bojni red sa svojim vojnicima i svojim narodom,pa isucete mac i rizikujete zivot i date primer ostalima,pa tako zasluzite mesto u istoriji,onda ce i narod da da svoju zrtvu,al da vi i vasa deca sedite u hladu ladite ****,a obican narod krvari..tesko to ide.

Axel Foley

pre 12 godina

Ja sam služio civilno i znam da nije za pohvalu,ali tad je moglo da se bira i ja sam odabrao to.Ne znam da li ovo važi i za mene,ali ako me zovu ja ću se odazvati jer je to obaveza prema državi.Tako da ne vidim zbog čega se ovolika buka pravi,kad je to normalno u svakoj zemlji.

Darko

pre 12 godina

Oni bi da mi ponovo ratujemo,a da oni ponovo sebi djele stanove od 150 kvadrata.Da se nisu usudili poslati meni nekakav poziv ili slicno jer cu sa njim da obrisem ......Najgore po Srbe na Kosovu je eskalacija sukoba jer to znaci njihov nestanak.Ratovalo se 1999.Jos porusene zgrade stoje po Beogradu,eto kako smo prosli,zasto bi sad prosli bolje.

у пролазу

pre 12 godina

@милош панонски

осијек и вуковар нису у западној већ у источној славонији. ko зна где сте ви ратовали. тз тз тз

Nikola

pre 12 godina

Pa ovo je strašno iako smo i ja i ostali objasnili šta znači ratni raspored, i dalje se lupetaju gluposti tipa: Ako idu bogataši, ako mi srede finansijsku situaciju u porodici....onda idem i ja!? Pa to mogu samo da pričaju oni koji nemaju veze sa životom, pa u svakoj zemlji pogotovu u našoj je uvek bilo da sinovi i porodice bogatih izbegavaju tu obvavezu(čast izuzecima), pa svi ste pričali neću u redovnu vojsku-što ne uvedu profesionalnu, pa ako bude rad onda pozovu sve i gotovo, pa onda neću da ratujem sa Miloševićem, samo pod srpskom zastavom itd., pa sad opet nešto nije u redu?
Prvo rata neće biti i niko normalan to ne želi, drugo za vreme bombardovanja samnom je bio dečko koji je mogao da kupi pola tadašnje vojske, mogao je da zapali ali nije nego je još i finansirao jedinicu(dodatna hrana i ostale potrebštine koje su trebale) iako to od njega niko nije tražio, tako da ima i takvih slučajeva, takođe posle nekoliko dana od početka bombvardovanja svi koji su dolazili(kasnili) dolazili su sa rešenjima na po 18 meseci zatvora(ali posle rata), i isto su tako mislili da se kriju pa ima nije uspelo, e to što su svi posle dobili amnestiju to je druga stvar, treće Vi što pričate da smo išli zbog dnevnica neznate o čemu pričate, srećom ja sam bio u grupi srećnika koja je te pare dobila (nešto u toku, a nešto posle kraja rata), i to su bile solidne pare za to vreme, ali smo se i mi i svi ostali odrekli tih para(posle rata-čuvene dnevnice-oko 10 maraka dnevno u tri rate=1000 maraka), u korist ranjenih i poginulih drugova iz jedinice(govorim u ime svoje brigade-20-ak jedinica-PVO Beograda), jer dok smo tamo bili nikom nije ni bilo na pameti da ćemo dobiti neke pare za to što smo tu, nego samo da izvučemo živu glavu, tako da razmislite malo pre nego što pljujete nas budale što se redovno odazivamo!

petarV

pre 12 godina

Jovane...važno je da si ti nama,spreman da se biješ i da gineš u borbi sa neprijateljima koji vrebaju Srbiju sa svih strana...što spoljašnih što,nas unutrašnjih!
Ako mene sećanje dobro služi,nas su 99,3 meseca bombardovali,rušili,uništavali...bez da su zakoračili kod nas...da su hteli,sravnili bi nas tako,da bi se Vojvođanske ravnice,proširile do Albanije!
A,pošto nam vojni avioni,padaju na aeromitinzima te nismo sposobni ni da se branimo ni u vazduhu...da ne spominjem,novogodišnji vatromet od PVO...tako,da dragi moj Jovane...budi sretan,što je Vuk Karađić uveo slovo J u srpsku gramatiku i poštedi nas svojih stavova.

mala je plata vojnih cata

pre 12 godina

Koliko vidim po nekim komentarima, ima dosta zajedljivih matoraca koji bi voleli da vide nezaposlenu omladinu po kaficima kako jurisa na neprijatelja, dok sede u sklonistima ko babe i cekaju da prestane bombardovanje. Kazu kako su oni najbolji ratnici svih vremena, a Srbija izgubila najvise ljudstva od SVIH zemalja koje su ratovale sa nama. Jedini rat koji misle da su dobili je verovatno kod svoje kuce, mada nesto sumnjam, jer i tu su nadjacani. Samo mogu da pljunu komentar na sajtu i snesu djubre kad im zena naredi.

Milan

pre 12 godina

" hoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima"
Pa ne mora da nosi oruzje , moze da guli krompir ili pere kazan za pasulj.

patriota

pre 12 godina

"Kosovo je Srbija" a sad kad treba da se ide u rat niko neće.Što lepo ne priznamo nezavisnost Kosova i počnemo da živimo kao sav normalan svet.

z

pre 12 godina

Vidim da su ljudi neobavesteni. Postojanje profesionalne vojske ne znaci da ne postoji mobilizacija. To postoji cak i u SAD koje mnogi gledaju kao uzor demokratije i ljudskih prava. Dakle, ako je to nesto normalno tamo, zasto je to toliko uzasno ovde? Takodje, svako ko misli da je Tadic sposoban i voljan da ratuje je izuzetno neozbiljan.

Kole73

pre 12 godina

Bolje umreti kao lav nego ziveti kao kukavica. Mislite o tome... Ako dodje do rata i drzava me pozove, s ponosom cu uzeti pusku u ruke.
(Mirko, 19. septembar 2011 16:36)

Ahahahaha, ma sve se plašim da ti i tebi sični prvi ne uhvatite krivinu kad zagusti! Sve smo to već videli 90-ih!

sonebg

pre 12 godina

Sluzio sam vojsku. Ucestvovao ratu ali vise necu ni u rezervi da budem . Da vidim tog junaka koji ce da me kazni. Sluzio sam vojsku na Kosovu posle pet godina se vratio da ratujem sa OVK. Od mene je dosta. A oni neka vide koga ce da zovu u rezervu. Vise niko nije lud da ide da gine da bi neko davao i prodavao teritorije...

Hawk

pre 12 godina

1983. godine zakletva u JNA,Tito, samoupravljanje i socijalizam, kad su 1991. zakucali sa vojnim pozivom rekao sam im da od ta tri stuba u zakletvi vise nista ili nema ili nije zivo i vise nikad nisu dosli...2011. isto vazi, niti sa oruzjem niti bez oruzja!

Ivan 81

pre 12 godina

Ponovo cimanje sa vojnim pozivima samo bez sluzenja.Mi sto smo sluzili bilo u redovnom i civlinom izdanju i dalje ostajemo rezervni sastav i nije iskljuceno da nas mobilisu.Ovi sto od februara 2011 nece morati da sluze bice u rezervnom sastavu po automatizmu.
Onda vojna obaveza nije ni ukinuta, nego samo 'Utisana do daske da se ne cuje'.

struja

pre 12 godina

Mi smo definitivno bolesna nacija! Od bolesti koja se zove "Ratna opcija" nikada se nećemo izlečiti, nikada. I od koga sad treba braniti zemlju: od Vojvodine?!

nesa

pre 12 godina

Ja i meni slicni branili smo drzavu i bili smo spremni da damo glavu za nju,a od drzave nismo dobili ...nista...kad sam konkurisao za zandarmeriju posle ,nisu se udostojili ni da mi daju odgovor...a ostavili su me u jedinici koja radi za ****** zdravlje...nikakvu platu..pa sam sve to napustio...sada me nece Bog naterati da ratujem za ove ...sta vi mislite da smo mi magarci...saljite tamo one koji ne znaju sta je rat one napaljene nek oni izgube noge ruke a od drzave ce dobiti ***** a ne protezu ...kad budu misli na ratne veterane i postovali one koji su pravi Drzavljani ove drzave a ne ...onda mozemo da pricamo

21vek

pre 12 godina

Да вам припадне мука.
(Горан)

Danas citam svedocenja na Haskom Sudu o "odbrani" od "Turaka" u Zvorniku, juce u Sanskom Mostu, prekjuce u Foci a pre toga u Visegradu...a ukupno 20 opstina za koje je Karadjic optuzen za ratnbe zlocine. Mnogi svedoci Srbi, svedoce o ulozi vojske i "rezervista" iz Srbiji". Steta sto B92 ne izvestava o svedocenjima o svakom gradu da ljudi shvate zasto smo skepticni (a mnogima je muka) od tih patriotskih poklica kojima nas bombardujete kada postane sasvim jasno da je spontana borba i odbrana u stvari znacila plansko i sistematsko ubijanje ljudi koji nisu bili ni za sta krivi osim sto su ne-srbi koji su stajali na putu teritorijalnim apetitima...Hvala jos jednom i ne znam zasto vam je muka ako ne citate hroniku nasih ratova iz 90tih.

LazarD

pre 12 godina

Какав сад резервни састав? Да би постојао резервни састав прво треба да имамо војску. А ако ме памћење добро служи актуелни председник се својевремено као министар војни побринуо да ми војску немамо. Ова шака јада што нам је преостала не може се назвати војском. Мада их то не спречава да нас се сете кад год треба да се гине. Једно је сигурно - ови лопови ме никад неће мобилисати.

navijac_iz_fotelje

pre 12 godina

Ma kakav rat,ovde ljudi ne mogu da se skinu sa interneta kamoli da ratuju, eventualno da okace neku sliku sa kalashom za facebook profil i to je to...

xeno

pre 12 godina

velika i najbogatija u europi nemachka ima sluzenje vojske
i isti taj ratni raspored ...
francuska nema sluzenje vojske ali ima ratni raspored i zanimljivo
uredjenu kao nacionalnu gardu ...
engleska nema obavezno sluzenje, profesionalna vojska, ali imaju i
rezervni i to jako brojni sastav ...
amerika .. nema obavezno sluzenja ali osim vojske imaju i nacionalne garde
po svim saveznim drzavama ...
sve te drzave imaju vojne obveznike, svi koji su obucheni za borbu su u
nekom rasporedu .. tu nema nishta cudno ..
ja sam odluzio vojsku taman tad da me zakachi kosovo ..ok bio, video, ... koliko sam se pre vojske kao klinac lozio na oruzije sad
ga ne volim ... i dobio jedan raspored ... garda :0) ... posle nekog
vremena dobio drugi raspored.. ok :) ... pa onda josh jedan ... pa ok
i sad ako dobijem novi .. opet je ok :) ...
to ne znachi da idem u rat, nego da sam u evidenciji ... ako njima cool da
me i dalje vode u nekom virtuelnom spisku neke virutelne vojske .. ma ok
bre skroz :) ...

ta virtuelna rezerva moze biti pozvana u sluchaju nekih extremnih situacija tipa neki zemljotresi, katastrofe, ne znam ni ja ...
sa kim ce da ratuje ? sa kosovarima ? sa hrvatim ? sa kim ?
jedino ako nas napadnu neki vanzemaljaci il ne znam ni ja .. zombiji ...
... al realno u tom trenutku vishe ne postoje granice i te neke smeshen podele :) ...

Milivoje

pre 12 godina

Nijedna normalna osoba ne želi rat. Tu nema ničeg lepog, kao ni u vojsci uopšte. Iz moje perspektive, vojska je nužno zlo. Ja sam dobrovoljno odslužio vojni rok 2008. godine i zakleo sam se čašću i životom da ću braniti Srbiju jer sam osećao moralnu obavezu da to uradim. Ratovi se uvek vode zbog profita malog broja ljudi, a strada najviše običan narod. A narod koji nema svoju vojsku, plaćaće tuđu (setite se janjičara, pročitajte Seobe, istorija se ponavlja). Ako su ovi komentari koji su u većini slika onoga što narod zaista misli, Srbije uskoro neće biti. Postali smo sebični i loši kao ljudi. Zato nam se država i raspala, zato je privreda na trange-frange nivou, zato nam obrazovni i zdravstveni sistem ne valjaju. Mislim da nam se preci u grobu prevrću.

Pantagruel

pre 12 godina

Срамно понашање невладиних организација. Пре три године је Војска Србије реорганизована и бројчано смањена. Многе бригаде су укинуте, друге фузионисане. И две године резервисти уредно дибијају обавештења које су њихове нове јединице, уместо угашених. То се ради постепено, од града до града, од општине до општине. Нема никакве сензације. А неко је баш сад решио да направи панику.

Dzoni

pre 12 godina

Neko OvdE Pomenuo Ameriku, svako ko Napuni 18 godina u americi dobija poziv na koji mora da se javi i u kojem takodj mora da Potpise da u slucaju potrebe i ugrozene nacionalne sigurnosti vojska moze da ga pozove da ratuje, to je obaveza svaKog muskarca u americi, naravno do sad nisu imali Rat na svojoj teritoriji pa i ne mora da ga zovu. A i izraelu cak i zene moraju 24 meseci u vojsku, dok je muskarcima Vojni rok cak 3 godine, u juznoj koreji je. 24 Meseci, vojni rok je obavezan cak i prebogatoj svajcarskoj. Ja sam bio generacija koju je zakacilo Bombardovanje 1999 pa sam u vojsci proveo 13 meseci od cega 5 meseci na kosovu, tad mi nije bilo zao ali sam se nagledao Raznih Paravojnih cetnika sa rakijom u ruci u koje bi radije pucao nego na albance I koji su samo brukali regularnu vojsku i smetali ali nisi smeo da ih diras. Danas ne bih ratovao za Ovu zemlju koja je od Tad jos vise u nekom cetnickom nazadnom Fazonu a isti ti koji netu velicaju te cetnike i prave se da su najveci srbi Su bezali u civilnu da kose travu a znam Mnogo njih licno, to su ljudi jaki samo na recima ...

sveta

pre 12 godina

Ako vidim Miskovicevog sina u uniformi i sa puskom na ramenu idem bez razmisljanja po cenu da poginem. U suprotnom nemoj da vam padne napamet da me zovete!

matori

pre 12 godina

"...koje se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi..."

Ako me sećanje nije izdalo, još ne tako davno, pompezno se pisalo o UKIDANJU VOJNE OBAVEZE, i stvaranju profesionalne vojske Srbije.
O kakvom rezervnom sastavu, ratnom rasporedu, obaveznoj obuci, i sličnim papazjanijama se ovde radi..???
Ili pacerska vlast hoće da vrati vreme unazad, pa malčice da ratuje, do neke "velike pobede", kao u zlatno Slobino doba.?

Srbin

pre 12 godina

"A nasu zemlju moramo da branimo, ako i kada do toga todje..."
(Nik, 19. septembar 2011 19:09)

- ne pada mi na pamet, brani je ti sam ja odo na pivo. Imam pametnija posla od vasih ratova.

zeljko

pre 12 godina

Ne mogu da verujem kakva seka persa, žali se Sonjici.Neko je već napisao ukinuta je samo obaveza sluzenja vojnog roka, ne i ostale obaveze. Nisi obavezan da služiš vojsku, ali da braniš državu si obavezan. To namerno drame iz Helsinškog obora.

Jovan

pre 12 godina

Najveci broj komentara pokazuje da je u Srbiji izvrsena demilitarizacija. Aktuelna vlast je srusila vojnu moc Srbije i sad mogu da joj rade to sto rade. Nema sluzenja vojnog roka-nema ko da podmladi rezervni sastav ratnih jedinica-nema rata. Vidite da ni pozare nema ko da gasi a kamoli da vodi ratove. Ima vojske za manju jedinicu u mirovnoj misiji. Mozda je demilitarizacija dobra ali od OKUPATORA nase svesti smo dobili jad i bedu, sto pokazuje i najveci broj komentara...

miroslav-izdajnik

pre 12 godina

uprkos višegodišnjim dilemama i traumama zašto i kako, ipak, kada sve ovo čitam,veoma mi je milo da sam 1986.god. otišao iz srbije i više se nikada vratio.

milospanonski

pre 12 godina

Danas,19.09.2011god.navr[ava se ta;no dvadeset godina kada sam dobio poziv za mobilizaciju u ratnu jedinicu tadašnje JNA, koja je posle nekoliko dana upućena u zonu ratnih dejstava u Zapadnu Slavoniju, gde su se rasplamsavale borbe oko Vukovara i Osijeka.Ratni vihor je odneo mnoge živote, ostavio za sobom pustoš bol i patnju svim zaraćenim stranama.Ja sam tada sa oduševljenjem krenuo u rat ubeđen da se borim za časnu i patriotsku ideju odbrane nezaštićenog srpskog naroda od pobunjenih i fanatičnih separatista(pobuna se guši svim sredstvima jer je to legitimno pravo svake suverena države).Taj rat se zatim oteo kontroli i pretvorio u jedno gnusno i sadističko ubijanje i pljačku na svim zaraćenim stranama.Mi koji smo bili zadojeni najplemenitijim osećanjima gnušali smo se naših sunarodnika kojima je jedina svrha i cilj bila pljačka i ispoljavanje najnižih nagona.Tri generacije mojih predaka su se borile u svim ratovima koje je Srbija vodila u dvadesetom veku i moji sinovi će ako treba braniti svoju domovinu.Moja poruka mladim ljudima je volite Srbiju jer ona ima smo vas.Ne zaboravite da je naveća karakterna osobina hrabrost i poštenje koju cene i naši neprijatelji.

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

Pa pravi Šutanovac od Srba topovsko meso. Nije ga sramota da kaže NAJKASNIJE 4 GODINE po odsluženju vojnog rok prigovor savesti. Alooooo, a to što je ukinut vojni rok i obuka, šta ćemo sa njima. Ima da ginu ko zečevi kada nas uvedete u rat, jer neće biti obučeni. A sveli ste vojsku na manje lovačko društvo.

nestrpljiv

pre 12 godina

Ako mi drzava zamrzne kredit, da mi grejs period, zastiti me kod poslodavca, plati vrtic detetu....moze odma...javljam se ... ionako me zena smorila....

mile marinkovic

pre 12 godina

Slavnoj JNA malo bilo izgubljenih ratova pa bi' hteli josh? Sve se neshto bojim da su ove "patriote" shto ostavljaju epske poruke bile mobilisane i vucarale se uzduz i popreko kao ja "slavnih" 90ih. Da ste ljudi koji veruju u to shto ovde trtljate a ne gomila guzonjinih sinova , vec biste bili na granici spremni da se obrachunate sa mrskim Nato-m. To bi i onako bilo najbolje reshenje za nas ostale, razlupali bi vas konachno jednom za sva vremena, a mi ostali bi dobili shansu da kako tako zivimo normalno.

SASA BG

pre 12 godina

Ovde 80% ljudi ne zna sta je rat , mada ne verujem da će ga i biti. Ovi što bi išli odmah im bi dao puške autobuse i piči. Paljevine. Moji drugari i ja sa njima smo bili 300 dana u ratu. Ne bi voleo da niko prođe nešto sl. I odmah da kažem: Nismo išli kao dobrovoljci već regularno na poziv. Od 1300 pozvanih došlo nas je 250. Eto toliko o jedinstvu i tome slično. Nikakvu benificiju nisam tražio od države , ali se sad razmišljam. Dakle ljudi : SVAKO NEKA ODLUČI KAKO PREMA SVOJOJ SAVESTI: JA SAM MOJU IZGUBIO 1992. Pozdrav i ne zamerite mi... I još uvek se pitam šta je bilo sa onih 1100 što nisu išli sa nama.

WoT

pre 12 godina

@Jovan, 19. septembar 2011 20:02
Potpuno se slažem. Srbija vojsku ima samo na papiru. Normalno je da svaka zemlja ima dobro opremljenu, obučenu vojsku. Ova naša zemlja ima možda 2.000 vojnika koji ispunjavaju te standarde. A, po komentarima se vidi da je Srpski duh slomljen. Nema ga. Dragi moji ovde se ne govori o ratovanju, već organizaciji rezervnog sastava za slučaj agresije. Po ovome znači da sutra u Srbiju može da umaršira ko hoće. Neće imati ko da da brani ovu zemlju.
Lupajte mi minuse, ali je tako. Grci idu u vojsku 2 godine. Izraelci 3 godine, a njihove zene 2 godine. Ponosno u svakom CV-u za posao ističu da su služili vojsku, i koji su čin dobili. Vojska je obaveza svakog punoletnog građanina.
Za ove pacifiste ( nisam ni ja za rat ) postoji stara izreka: "Ako želiš mir - spremaj se za rat". Tako će te respektovati i prijatelji i neprijatelji.

mihajlo

pre 12 godina

@aleksandar... covek koji prica kao ti je ustvari prava kukavica! nikad ti nisi ni drzao ni metak u ruci pa ni ne znas kako je to biti u ratu! moj kum je bio kuvar i svaki ****** dan je padalo u njegovoj blizini po 10-ak granata. sad svaki put kad cuje makar pucanje obicnog balona, preskoci mu cuka! ja nisam bio u ratu ali mi ni nepada ni napamet da idem! da li sam kukavica zbog toga? smatram da nisam jer sa svojih 38, nikakav zivot nisam proziveo! sve sami ratovi! veca si kukavica ti koji huskas a rep ti se ne bi ni video da te sutra pozovu!

sasa

pre 12 godina

nemogu da verujem da se ovo dogadja.i proslu drza vu su sahranili lopovi oficiri oni su krali dok je narod krvario .izgleda da su se isposnili ovih godina bez rata.kakva rezerva kakve gluposti covek je u pravu!vojsku kod nas treba ukinuti ti ljudi su najveci paraziti ovog naroda.

Dragan

pre 12 godina

Što se vojska okuplja dole ispod Prokuplja? Ma, ****** se devedesete. Ovaj put Vam neće proći "promene i ukidanja ratnih rasporeda". No pasaran.

haha

pre 12 godina

...ma koja bre ratna rezerva zemljo bolesna.Protiv koga ce ratovati ova raspad drzava sa korumpiranim politicarima? Pa vi kada bi ste pokusali da nesto masnovnije uradite po pitanju mobilisanja rezervnog sastava pre bi ste napravili gradjanski rat posto vas ljudi vise organski ne podnose nego sto bi ste odbranili ovu zemlju od nekog potencijalnog neprijatelja...

Горан

pre 12 godina

Када читам неке текстове просто се постидим што сам део ове нације. Питао сам се и још увек се питам па чија су ово поколења? Као да се налаѕим у неком виртуалном свету у коме никог није брига низашта, само да је њему потаман, да има да се наједе, напије, проведе па макар газили преко других.
Присећам се да сам учио из историје да су се наши преци исто тако нећкали када су се дизали против Турака јер боже мој па Турци су овде стотинама година па зашто баш Он да ослобађа Србију, можда да се мало причека још која стотина. Или против Аустро-Угара и Немаца, па зашто баш против три велесиле, хајде даа сачекамо да се распадну па да онда ударимо и ко ће још пешице до Албаније дај да сачекамо превоз... Нисам имао прилике да питам мог оца да ли је у то време хтео да збрише у иностранство и где му је памет била да се залуд бори против светске силе која покори васцелу нам Европу.
Да вам припадне мука.

bomerang

pre 12 godina

Koliko mi je poznato u poslednjih desetak godina niko nije pozivao i ozbiljno obucavao rezervni sastav ako ga uopste i ima u evidenciji? Od ministrovanja Davinica do poslednje klase rocnih vojnika, obuka je bila izuzetno na niskom nivou a kriterijum obucenosti smesna. Ovo sve neodoljivo podseca kada su regruti bivse JNA neobuceni upuceni da zastite granicu nekadasnje SFRJ u Sloveniji.

sasa

pre 12 godina

jedno pitanje, sta je sa likovima koji su amnestirani zbog toga sto su zapalili u inostransto, ili sa onim koji su sluzili vojsku u gradskoj cistoci??
sta se sa njima desava? gde je njima rezerva? cistice ulice?

Порука за угојене и задригле генерале

pre 12 godina

"Ако почне рат, нећу да излазим из скровишта. Нисам луд да ме зли дуси пошаљу у вечна ловишта. Довиђења, довиђења до ослобођењ..."

andrey

pre 12 godina

12god.sam bio podoficir i dobio otkaz kad su rasturili jedinicu. Kako da ne? Samo neka mi posalju poziv nikad se necu odazvati.Neka idu mamini i tatini sinovi koje su krili za vreme rata.

Nik

pre 12 godina

Ljudi, nemojte se paliti, ovo je klasicna novinarska patka! Namerno provociraju narod i time ga slabe praveci nove podele i povecavjuci tenziju!!! Inace, ovo je sasvim normalno za svaku zemlju sveta...i radi se svake godine.

A nasu zemlju moramo da branimo, ako i kada do toga todje...

Slavko

pre 12 godina

Cenim to kako čovek razmišlja.Država mi ne daje ništa, a guli mi kožu sa leđa, pa još i da idem u rezervu. Odslužio sam jednu godinu u vojsci pod oružijem i bio u rezervi mobilisan u ratu 90 dana. Mislim da je to dosta od mene. Neću više ni jednom političaru da glumim broj s kojim se oni igraju rata, dok pune svoje račune. Nego gospodo generali i političari: NAPRED, A JA ĆU ZA VAMA! Neće više puška u moje ruke!

IQ

pre 12 godina

Samo nek se usude da me pozovu... Šaljite vaše partijske drugove i svoju decu u ratove, (nije za objavljivanje)! Dosta mi je vašeg lažnog patriJotozma!!!!.

mario

pre 12 godina

Valjda smo nakon 90tih naučili da rat izabaci ološ na površinu, da bukači sačuvaju svoje guzice, da sirotinja izgine.A nacija, država...postoji i dalje a ti svoj kratki boravak na ovom planetu nisi proveo ljudski, u sreći i prosperitetu, mladost prođe, okreneš se i vidiš da ne živiš niti malo bolje a pozivaoci na naciju imaju milione.

student_iz_parka

pre 12 godina

@ Milan

Kazes ako je u pitanju redovna reorganizacija, zasto nije najavljena od strane drzavnog vrha?? Pa ako ti nisi cuo za profesionalizaciju vojske (a to je ta reforma) ja ne znam gde ti zivis. Ovaj covek je i do sad imao svoj ratni raspored (od onog trenutka od kad je odsluzio vojsku) i sad se taj raspored samo menja. A zasto? Upravo zbog profesionalizacije i drasticnog smanjenja brojnog stanja vojske, mnoge jedinice su ukinute, neke delimicno izmenjene, a neke nove su formirane. I to traje vec godinama unazad, od kako se krenulo u profesionalizaciju vojske. Sve sto je ovaj covek imao da uradi je da ode da se javi, obavi tu formalnost i kraj price.

Takodje, po zakonu, postoje pored profesionalne vojske jos i aktivna i pasivna rezerva. U aktivnoj je onaj ko se dobrovoljno prijavi za to, u pasivnoj svi ostali koji su odsluzili vojni rok, pa tako i ovaj gospodin koji se zali NVO. Nista neobicno, nesto sto postoji svuda u Evropi. Niko nece njega da salje u rat i ne sprema se nista oko Kosova, vec je u pitanju jedna rutinska radnja koju obavlja Vojska Srbije. I sad kad bi se Vojska i MO pravdali Sonji i ostalima za sve rutinske radnje koje obavljaju, dokle bi smo dogurali???? I da napomenem, ukinuta je samo obaveza sluzenja vojnog roka, ne i ostale obaveze u okviru odbrane zemlje, kao sto su radna, materijalna, vodjenje evidencije o vojno sposobnim gradjanima i ostalo.

Za neobavestene - vojska se i dalje obavezno sluzi u Svajcarskoj, Austriji, Grckoj, FInskoj, Norveskoj i Danskoj. U Svedskoj je tek skoro ukinuto obavezno sluzenje vojnog roka, dok je u Nemackoj privremeno suspendovano. To znaci da ne treba menjati zakon da bi se ono ponovo uvelo vec je samo dovoljno glasanje u skupstini da se ono ponovo uvede, i to su Nemci uradili tek posle nas, dakle ove godine.

I na kraju, o tome kakva nam je drzava ne zelim da polemisem, kao i o nekom fantomskom ratu za koji ste se ovde svi ovde uhvatili. Ali jedno znam, u razvijenim i demokratskim drzavama u Evropi, pored ljudskih prava idu i obaveze. I ta dva pojma u stvari uvek idu zajedno - PRAVA i OBAVEZE gradjana. Koliko vidim, oni koji se najvise zalazu za ljudska prava u Srbiji, i koji prozivaju sve ostale, uvek zaborave na tu drugu rec. Zapamtite - nema prava bez obavezam pa kakva god drzava bila.

oglupeo od Tadića

pre 12 godina

Bolje umreti kao lav nego ziveti kao kukavica. Mislite o tome... Ako dodje do rata i drzava me pozove, s ponosom cu uzeti pusku u ruke.
(Mirko, 19. septembar 2011 16:36)

Nećeš ti umreti kao lav već kao glineni golub, poput svih onih koji su zadnjih dvadeset godina ginuli. Setite se samo pilota koji su neispravnim migovima išli na najmodernije avione i na kraju šta je bilo - samo su unesrećili svoje porodice.

Maxim

pre 12 godina

nagojeni besposličari u uniformama!
Vazda živeli k'o bubrezi u loju, a kada je trebalo da odrade posao zbog kog postoje i reketiraju narod - ništa.
Spašavaj živu glavu, golem trbuh i slamaricu!

Manite se "redovnih aktivnosti" i ukinite se, reketaši naroda.
Nema razloga da postojite.

iii

pre 12 godina

@Goran: Rimtutituki je pokrenut kad je poceo rat u Bosni, ne u Hrvatskoj... ako vec uporedjujes ko je sta pevao i kad, mada to bas i nema neke veze sa ovom celom temom...

Marko

pre 12 godina

Kad budem video da mamini i tatini sinovi idu u rat, ja idem u prvom borbenom redu sa bivoljim rogovima na glavi kao nas Car Lazar i nece mi biti zao i da izgubim zivot. Ali samo pod tim uslovom, drugacije nikako mi ne pada na pamet da ratujem.

pera kojot genije

pre 12 godina

pozivam sve koji su žedni boja i krvi da se lepo prijave u najbliži vojni odsek, u profesionalni sastav VS i neka tamo ostvare sve svoje vlažne snove, neka ostave nas koji smo to prošli na miru

radica

pre 12 godina

Najveca cast je sluziti svojoj zemlji...
(Dado, 19. septembar 2011 16:58)

-- Moj brat je imao tu cast i nije se vratio. Milioni su klicali takve parole, ali je vecina sluzila cuvajuci nocne straze po mesnim zajednicam, i u svom dvoristu. Opepelio ti nisi baruta, ti pricas epsku poeziju. Ako dalje pisem prosucu otrov. Zato cu da zanemim. S takvima je razuman razgovor nemoguc.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

@maxo: Obaveza je obaveza. Pa i po tim demokratskim zemljama postoji rezerva i obaveza ucesca u njoj. Sta je sporno?

Sine Maxo, demokratske vojske i demokratske obaveze to je nesto drugo. Razlika je ko nebo i zemlja. Dete drago, kod nas u politici i u vojsci jos uvek sedi dobar deo licnosti iz ratne epopeje. Oni i danas "zare i pale", vedre nam i oblace. I sutra bi, ne daj boze. Takvih primera u demokratiji i demokratskim vojskama neces sine naci.
Deda Paun licno sa srednjom strucnom ratnom spremom preporucuje: ne idite deco, niko vas ne moze naterati.
Kad se demokratisemo, kao sto kaze @maxo, ondak da. Sad i danas ne!

Goran

pre 12 godina

Mir Mir Brate Mir!
Više volim tebe mladu nego pušku da mi dadu ;)
(rimtutituki, 19. septembar 2011 16:57)

E dok se ovo pevalo u Beogradu 1991., u Zagrebu je Jura pevao "E moj druze Beogradski" a Gobac "kopao grobove za cetnike". Razmislite malo o tome pre nego sto napisete kako "Srbi vole da ratuju".

Guša

pre 12 godina

Glupost je neuništiva. ne-u-niš-ti-va. Čitam ove komentare i naizmenično se valjam od smeha i hvata me neizmera tuga: kakva je budućnost ove zemlje kada su čitaoci medija poput B92 ovako beznadežno naivni...

Nikola

pre 12 godina

Poziv za dodelu ratnog rasporeda je najnormalnija stvar što znaju svi koji su služili vojsku sa oružjem, ja sam ga dobio prošle godine, jer su to stvari koje se menjaju-neke kasarne više ne postoje, jedinice se reorganizuju....
Ratni raspored se upisuje u Vojnu knjižicu, ali opet nije konačan jer se do izbijanja rata(ako ga bude, mada svi znaju da nema šanse), nezna lokacija i razmeštaj jedinica, kad je počelo bombardovanje u knjižici mi je pisalo jedno a na pozivu koji sam dobio drugo mesto, tako da se to odnosi samo u slučaju opšteg rata i mobilizacije(koja kod nikad nije bila, jer da jeste išli bi svi bez obzira na stanje od 18-65) kada ne postoji mogućnost uručenja poziva, i kada je zemlja napdnuta, mada ni tada svi ovi što kukaju i plaše se ne bi došli, a kuću i porodicu bi im branila verovatno Sonja Biserko i taj što se uplašio ratnog rasporeda!!!

Ja_bre

pre 12 godina

Au bre ljudi ste se uprpili ko da je ne znam ni ja sta,znate li da oruzane snage(vojska) jedne drzave ima jos neke uloge osim rata?? Kao na primer za podrsku drugim institucijama za u slucaju nevojnog ugrozavanja? Elementarne nepogode i tako to? Ste znali?
Ratni raspored se dobija i u miru,zbog reorganizacije,formiranja novih jedinica,premestanja starih bla bla... I on sluzi da u slucaju rata(ne daj Boze vise nikada) ljudi znaju gde treba da se jave.
Nemojte bre uvek od komarca praviti magarca,a doticni gospodin moze malo da se raspita prvo pre nego sto otrci da se krije kojekakvih odbora.
Ja volim svoju zemlju i smatram da joj mozemo doprineti na mnogo drugih nacina bez puske u ruci i krvi do kolena.
Dosta je nama bilo ratova,pokazali smo da znamo ginuti,hajde sada da pokazemo da znamo da ZIVIMO.
Pozdrav svima.

mile

pre 12 godina

A CIME MISLE DA RATUJU KADA SU I ONAKO SVE PRODALI,STO SE MENE TICE NEKA IM IDU ONI STO DOBIJAJU PLATU ZA TO I SVI ONI KOJI SU ISPALI IZ KOLEVKE,MENI JE BILO DOSTA JOS 90 TIH. BAS JE OVA SRBIJA ZABAVNA NEMA POSLA PA AJDE MALO DA RATUJEMO BOZE GDE JA ZIVIM I SA KIM.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Deco ne idite! Ostanite sa svojom decom! Neka idu oni sto pozivaju.
Ja sam svoju pusku okacio na klin, zardjalu, i ne podmazujem je vise.

Pobesneli max

pre 12 godina

Petre Kobilovicu, ako si svoju frustraciju zeleo da podelis sa nama nadam se da ti je sada lakse.
Drugo, juce je Jadranka KOsor izjavila da su oni srusili Jugoslaviju. sada ne znam kome da verujem. Da li onima koji su me ubedili da je to uradio MIlosevic, da li doticnoj gospodji koja tu "zaslugu" pripisuje sebi i druzini koju predstavlja.
Trece, cevek koga mnogi citiraju samo kad im odgovara je rekao: " Ne pitaj se sta je tvoja drzava ucinila za tebe nego sta ti mozes uciniti za nju". Ovo se ne odnosi na tebe, ocigledno ne delimo iste vrednosti, nego na sve one koji "glume ludilo" praveci se "mutavi i naivni" u stvari prikrivajuci svoj kukavicluk i nesposobnost da se uhvate u kostac sa bilo kakvim problemom pa i sa nametanjem ucesca u glupavom ratu. Ko normalan voli da ratuje i gine. Ali, kada se sve raletivizuje onda moze i da se postavi pitanje da li uopste moramo i ziveti jer cemo svakako umreti.
Obaveza je obaveza. Pa i po tim demokratskim zemljama postoji rezerva i obaveza ucesca u njoj. Sta je sporno?

Aleksandar

pre 12 godina

Covek je kukavica, imam 36 godina, jednu prelepu devojcicu i ozenjen sam ali ne bojim se da idem u rat. Sto se mene tice, spreman sam da umrem za ovu drzavu jer je to sve sto imamo... Ako dodje do rata, dobrovoljno se prijavljujem. Toliko, a sada kukavice lupajte minuse.

ikikv

pre 12 godina

Sa 18 godina,u novembru 1991 godine otisao u Zadar kao redovni vojnik.U aprilu 1992 ranjen,vojni rok produzen 45 dana(spasio me indeks).Po zavrsetku vojnog roka,nakon 3 dana dobijem poziv za vojnu vezbu,dugogodisnje maltretiranje sa pozivima svakih 20-ak dana iako sam bio redovan student. 1999 godine rasporedjen na granici sa Albanijom,jedva spasio zivu glavu,a moja generacija nije jos odsluzila ni vojni rok?! Od drzave Srbije mi je bio potreban samo posao,ali za mene ga nije bilo,kao diplomirani pravnik,brao sam grozgje po Italiji,prao case po crnogorskom primorju i radio svakakve poslove.10 godina borbe sa sterilitetom(verovatno posledica stresa i bombardovanja)bez ikakve pomoci drzave i sad se neko setio da postojim?? NECE MOCI. Kad neko bude imao ucesce u ratu duze od godinu dana kao ja e onda pristajem da se odazovem pozivu

Milan

pre 12 godina

Ako je rec o "redovnoj" reorganizaciji oruzanih snaga onda je to moralo biti javno i jasno i glasno najavljeno od strane najviseg drzavnog vrha. Ako Tadic ima vremena da posecuje teniske priredbe u svojsvu predsednika zemlje, onda mora imati vremena i za ovo.


Meni se cini da Srbija pored "redovne" reorganizacije vojske ima i potrebu i za "redovnim" ratom sa zemljama u okruzenju. Otprilike na svakih 20-30 godina, samo se sada valjda zbog globalnog zagrevanja ovaj ciklus nesto smanjio.


Usput, sta bese sa neisplacenim dnevnicama iz prethodnog rata?

vladapo

pre 12 godina

Ma kavo vise ratovanje, za to imamo "profesionalnu vojsku" sa debelim stomacima, odvukli su me sa faxa za rat u hrvatskoj i zasto, jedva sam posle zavrsio skolovanje prosavsi sve i svasta na ratistu. Nece me niko vise naterati da obucem uniformu i da ratujem, ni tamo neki iz vojnog odseka, ionako su mi ostali duzni, koji ocigledno zive jos u mraku devedesetih, neznaju gde biju.Uvek ce se naci neko kome je rat brat, pa neka mu je sa srecom.

Srbija nije ruzna rec!

pre 12 godina

hempros

E moj zemljace i sunarodnice, sada bih ja trebao da ti odgovorim: 'Kako ste vi iz 'majke Srbije' odbranili nas, tako cemo i mi vas'. Ali necu, jer druge zemlje nemamo i ili cemo je zajedno braniti ili Srbija ne treba ni da postoji. Ovo ti kaze covek koji je sve izgubio u ratovima u Hrvatskoj i koji je 2 puta ranjen. Vidim po ovim forumima bruku i jad, i mislim da samo Bog moze dozvati ovaj narod pameti i ponovo ga nauciti da voli sebe i svoju zemlju.

Dobrica

pre 12 godina

Aj sto se taj sirotan uplašio da će da mu gurnu pušku u ruke, ali ne razumem "ozbiljnu" organizaciju kao što navodno jeste taj Helsinški odbor za ljudska prava, da se ne raspita, istraži o čemu je reč!

Dado

pre 12 godina

Pre nego sto pocnete da piskarate o tome da li je Drzava ista uradila za vas, zamislite se sta ste vi uradili za svoju zemlju... Najveca cast je sluziti svojoj zemlji... Na zalost, u Srbiji sve vise i vise ljudi nema ni casti ni postovanja...

Đoka

pre 12 godina

Sta je, braco?! Frka? Mozete slobodno da se opustite, ovo je rutinsko pozivanje obaveznika! Ali, ocigledno, kod nas svi vole da dizu dodatnu frku, ko da nam nije dosta...

Aleksandar

pre 12 godina

Ljudi spustite se na zemlju. Rata neće biti. Što ste toliki ekstremisti i pesimisti?
(kosta, 19. septembar 2011 15:51)

Eh, da sam dobio dolar svaki put kad sam to isto cuo 90-te i 91-e od raznih ljudi na svim stranama, danas bih bio milioner...

ivan

pre 12 godina

Uopste me ne zanima sta je znacenje ovog poziva, komentarisem rat kao pojavu i obracam se svima koji zagovaraju oruzane sukobe. Rat je izmisljena stvar. Nije u "prirodi" coveka i ako se moze reci tako, nije prirodan. U prirodi ne postoji ni jedan drugi slucaj gde se bica iste rase na ovim, ni pribliznim, skalama brojnosti tamane medjusobno. -"Mravi.", sta s njima? Oni ne ratuju vec grizu sta stignu dok su nadrazeni. Nije to nikakav odbrambeni sistem izazvan patriotskim emocijama. Poenta je da ste igraci u necijim umobolnim igricama, ne dopustajte to sebi!

Otvorite um ka drugim mogucnostima. Vecito cete skuceni ostati.

Vuk

pre 12 godina

Pa da me opet strpaju u isti kos sa paramilitarcima, skorpionima, kapetanima, i ostalima koje umesto da su sudili, "obucavali" slali ih u sastavu regularne vojske od Hrvatske do Kosova, u "odbranu srpstva", sve sa normom koliko treba da ociste, deportuju i opljackaju...hvala. Izgubili ste moje poverenje i svih onih koje ja poznajem.

Ako tvrdite da je sada ovo neka druga drzava - ja tvrdimn da NIJE, samo njega nema ali eno dizemo mu spomenik.

Crvena Marama

pre 12 godina

Da li se to vraća obavezni vojni rok? Obradovala me je ova vest. Odlična prilika da se momci iz "Obraza", "Dveri", "Nacionalnog stroja" kao i raznorazni "žestoki momci" pokažu na delu.

Sale

pre 12 godina

A ovom narodu se ne može udovoljiti. Profesionalizacija vam nije valjala. Kažete vojska je mala. Sada vam ni rezervni sastav ne valja... Kako da vam se udovolji?

Branko

pre 12 godina

Pravi patriota,da ne upotrebim drugu rec.Secam se 99 I onih Milosevicevih pristalica,patriota I socijalista koji vole svoju zemlju kada su im stizali pozivi za rat.Svi su pitali a sto mi,a sto nasa deca.E pa gospodo,onda se trudite I glasajte za one koji nece rat.Znate vec koji su to!

Aleksandar

pre 12 godina

Da bi neko ratovao zbog necega, i rizikovao sopstven zivot za to, to nesto treba i da vredi. Da li postoji jedan jedini racionalni razlog zasto bi neko ratovao i eventualno polozio zivot za Srbiju? Sta bi time (od)branio? Sta je toliko vazno za covecanstvo u Srbiji da se to treba braniti?

kosta

pre 12 godina

Dal verujete u ove gluposti? Ok je ta rezerva, svi je imaju. Ali koj bre rat? Vama čovek pokaže prst i vi odma raspravljate o Kosovu, Sandžaku, Vojvodini i ostatku - Beogradskom pašaluku. Ljudi spustite se na zemlju. Rata neće biti. Što ste toliki ekstremisti i pesimisti?

Goran

pre 12 godina

Kako EUropejcima smeta poziv u srpsku vojsku, ali bi vrlo rado da vide srpske mladice (i devojke) u EU uniformama u Avganistanu, kako ginu za EU-SAD interese i naftu.

prokleta avlija

pre 12 godina

e pa svi vi sto kazete da necete da ratujete za srbiju jer vam drzava nista nije dala...platite 12 godina besplatnog skolovanja,ako ste studirali na budzetu vratite i te pare,sami asfaltirajte i platite puteve kojima vozite,proizvodite svoju struju,vodu,vratite drzavi stanove koje ste dobili od nje za dzabe'nemojte da koristite telefon i mobilni nego se derite da bi komunicirali,idite kod privatnog lekara i dajte mu 100 za pregled,placajte privatni vrtic 300evra umesto drzavni 50 itd itd...e kad to sve uradite onda imate pravo da kazete da mi drzava nije nista dala...kome se ne svidja na planeti imate jos 200 zemalja pa IZVOLTE...

marko

pre 12 godina

Ne brioni brate, nisi sam. Niko vise nece da ratuje za "vise ciljeve" lokalnih pajaca.
Kada sam zadnji put skinuo uniformu, rekao sam da vise NIKAD necu da je obucem - to obecanje cu i da odrzim.
A gospoda "vlasnici Srbije" i njihovi vlasnici "belosvetski bankari", ako im se ratuje u III svetskom ratu. Neka lepo uzmu oruzje u ruke i nek se mlate sa svojim kolegama do mile volje.

Nenad

pre 12 godina

Tek se "spremam" za zivot i ne pada mi na pamet da ratujem i da me to obelezi a ceo zivot. A vi ako hocete, ratujte, ja jedva cekam da bezim preko grane i ne pada mi na pamet da ratujem za ovu gospodu iz drzavnog vrha iako volim Srbe i sprstvo uopste.
A vi koji nemate sta da radite u zivotu i ne trudite se da to stanje promenite(ili ste ladili **** dok ste bili mladi pa niste ucili), vi ratujte. Ja zelim da zavrsim fakultet i da bezim iz ove zemlje jer sam jos kao mali video da ovde nema buducnosti.
Slozili se, ne slozili sa mnom, nazvali me otpatkom srpskog drustva ili ne, ja za ovakvu Srbiju ne zelim da ratujem i moje misljenje se nece menjati. Jos 5 godina ce me Srbija videti i posle zbogom, iskreno receno!

Boris i Dragan

pre 12 godina

Ratni raspored je jedno, a mobilizacija drugo. U slučaju rata ili ratne opasnosti, kako već, javite se u tu i tu jedinicu. Sta je tu sporno? Pa to svaka država tako funkcioniše. Sad ako rata ne bude nikom nista, a ako rata bude, e onda vi gospodo nemojte da se odazovete mobilizaciji, pa pobegnite iz zemlje, pa tamo malo pljujte po sopstvenoj zemlji i narodu koji je bez obzira na politička neslaganja sa vršiocima vlasti odgovorio svojim pre svega moralnim obavezama, pa posle obarajte vlast i dovedite na vlast one koji će doneti zakon o otome kako vam se sve oprasta. Samo ne zaboravite da ste nas vi birali.

Петар Кобиловић

pre 12 godina

Кад је Милошевићева Србија срушила Југославију имао сам 18 година и побегао сам јер нисам хтео да идем у Милошевићеву војску. Одрастао сам у Југославији. Од Србије сам добио само страх, насиље, претње, срамоту и стид. Све што сам у животу направио сам добио од европских земаља и Америке, у којој живим данас. Данас од Србије имам само пасош. Кад добијем амерички, ускоро, Србија ће бити само ружна успомена. Не бих је бранио никад.

hempros

pre 12 godina

Prvo dodeliti ratni rasopred onima sto su dosli preko Drine u "majku Srbiju " , jer kao sto smo mi odavde isloi tamo da ginemo, a mnogi se nisu vratili, mogu i oni da brane zemlju u kojoj sada uzivaju i trose ogromne pare, voze skupe automobile, imaju svoje stanove, kuce , lokale ... mobilisati izbeglice prvo !!!!

Ilija

pre 12 godina

Šta je sporno ako je dobio poziv za dodelu ratnog rasporeda? Jel to država ne sme da postupa po zakonu? Nije mu država oduzela imovinu pa da se žali smim mogućim institucijama za zaštitu ljudskih prava. To što gospidin ne zna svoja prava nije razlog za objavljivanje ove vesti. U Ustavu Republike Srbije jasno pise da svako ima pravo da se pozove na prigivor savesti cak i u slucaju rata. Ovu vest vidim samo kao zlonamerno dizanje tenzije.

z

pre 12 godina

Neko naduvava najobicniju promenu u azuriranju ratnog rasporeda koji ima svako ko je odsluzio vojsku. To je kao da vam traze da ispunite formular za obnovu pasosa a vi krenete da se zalite da vam oduzimaju pasos na silu.

coi

pre 12 godina

sinoc sa nekim drustvom gledam odbojku i na temu Kosova i rata jedan od njih kaze `ja bih isao na Kosovo u rat samo da me ne bi stigla kletva Cara Lazara`!?!?!?! alo bre u kakvoj drzavi ja zivim kad jedan 30-ogodisnjak na taj nacin razmislja!? koji je nivo svesti ljudi i u kojem vremenu oni zive!? A mene brine sto paypal ne radi u srbiji cccccc....
ajmo sada obraz, 1389, nasi... u najblizi vojni odsek i prijavite se u dobrovoljce. iskazite taj svoj `nacionalizam`, `patriotizam`, tu vasu `hrabrost` na terenu, kao sto je iskazujete na forumima, dajte sve za majku Srbiju, i ostavite nas `prodane duse` da zivimo pod `okupatorskim zapadom`! Srecno vam bilo naopaki ljudi!

Mitke

pre 12 godina

Aleksandre, stvarno! Ako mi ne veruješ, prošetaj se do ovih država pa ćeš videti kako to funkcioniše. Da pojasnim, ja nisam za rat, rat je za budale ali jedna država koja ukine vojni rok a u isto vreme preferira profesionalnu vojsku od 10400 vojnika je maltene neozbiljna. Ako si služio vojni rok shvatićeš o čemu pričam a ako nisi ili si služio civilni rok u nekoj javnoj ustanovi onda nećeš. U svakom slučaju pozdravljam te i drago mi je što imaš svoje mišljenje pa makar se razlikovalo od mojeg.

Maratonac dva puta mobilisan...a Vojvodjanin!!!

pre 12 godina

Ahaaa,pa dobro..znaci da se pripremim za beganje...patike za kosovo,patike za Eu,patike za Cross Country,pa patike za patike,kosovo za patike (razbij izlog ali ne snimaj mob.telefonom!!!)...obrni okreni Kosovo i patike i mentalni sklop = kupi prvu pomoc(jer ce da te kazne..pride i zimske gume,naravno sve je vezano za patike i izloge!!!)i na kraju ce Krkobabic & sve sa sinom da se prijavi kao dobrovoljac za ljuti boj...ali samo ako obuje Nike-patike!!! (nek vam je sa srecom)!!!...jebalo vas kosovo sve sa metohijom!!!

Iskusan

pre 12 godina

Prvo, pravite od komarca magarca. Naravno da vojska nece da ratuje na Kosovu, nema za to ni dozvolu UN, EU i NATO. A da ide protiv celog sveta sigurno nece, to bi bilo kolektivno samoubistvo cele nacije, smesno je to uopste i pomisliti.

Drugo, kao sto su mnogi vec napisali, VS se reorganizuje vec godinama. O tome je jos Zdravko Ponos vise puta u stampi pricao i to je plan koji ide svojim tokom. Ljudi zbog toga dobijaju promene ratnih rasporeda, a moze da se desi da ce neciji raspored i da pocepaju. Ljudi koji su u inostranstvu i dobiju ovakav poziv neka lepo posalju nekog od familije da u vojni odsek odnese kopiju vize, zelene karte, stranog pasosa itd. i niko vas nece vise dirati. Ja sam poslao starijeg brata da odnese moju kopiju radne vize cim sam otisao iz Srbije. Vise me niko nije nikada ni zvao, niti pitao za zdravlje. Ne dozvolite sebi da vam policija dolazi na vrata i da protiv vas dizu prekrsajne prijave i da vas posle hapse po Surcinu. Nema smisla. Uradite ovako i bice sve ok.

Trece, ova prica sadrzi jednu malu nelogicnost, ali vi ste se toliko primili na ovu vest da to i ne vidite: REZERVISTA se poziva na prigovor savesti! Ne vidite li kontradikciju? Ako je neko rezervista, on je sluzio vojni rok i to pod oruzjem! Ispada da je u vojsci bez problema nosio oruzje, a sad je naprasno postao "savestan"? Ma nemoj! Pa ne funkcionise to bas tako. Ali nema veze, bitno je dizati frku bez potrebe!

Ne sirite paniku medju ljudima, ionako su ljudi nervozni zbog ekonomske krize, zaplaseni ovim dogadjanjima na Kosovu, jos ste im samo vi falili sa panicenjem!

Misljenje

pre 12 godina

Sta je sad na redu da izgubi Srbija.. Presevsku dolinu, Sandzak, ili mozda vojvodinu?
(Posmatrac)
Engleska je "izgubila" pola sveta koje su bile "njene" vekovima, koje je izgradila i "civilizovala...prepustila narodima koji u njoj zive, pa je i dalje mocna zemlja koja je prisutna na tim prostorima. iz Indije su se povukli nakon sto je oruzje i nasilje proradilo i nakon sto su ubili hiljade pobunjenih indijaca..shvatili su da posle krvi koje su prolili nemaju tamo sta da traze kao gazde nad lokalnim narodom . Mnogi Englezi su ostali tamo da zive.

Tako i mnoge druge imerije. Srpska imperija se raspada, to je sve... Mi smo vec prolili dovoljno nase i tudje krvi, nisam siguran da ima vise prostora za takvo "cuvanje" mitoloskih "Srpskih zemalja".

mist

pre 12 godina

(Miki iz Njemacke, 19. septembar 2011 13:19)

Standardno, oni koji najviše priželjkuju sokobe protiv mrskog okupatorskog Zapada su već fino ušuškani u tom Zapadu. I ja bih da pijem sokić ispred monitora u Njemačkoj a da palamudim o časti i otadžbini, Miki!

Aleksandar

pre 12 godina

@Mitke, stvarno? Znaci SAD, Velika Britanija, Nemacka, Japan, Australija, Indija, Holandija, Spanija itd. - nisu ozbiljne drzave? U poredjenju sa onima koje imaju obavezni vojni rok za svoje podanike (u pravom smislu te reci), poput velikih i ozbiljnih drzava poput Bolivije, Kube, Egipta, Grcke, Moldavije, Sirije, Tajlanda i tako tih svetskih mega-sila?

A narocito je o tome pozvan sud da donosi neko iz planetarne sile, najjace i najozbiljnije drzave u Univerzumu - Srbije.

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Ne vidim u cemu je problem imati ratni raspored ?
Jel vas interesuje moj ?
Zborno mesto Makis(Cukarica i dalje vam necu reci tacno gde ...)
11 godina sam van Srbije i otisao bih na zborno mesto da branim svoju jedinu domovinu.
A jel znate kako su me zvali rezervisti devedesetih : Mafija, jer sam spremao ispite za ETF (nisam lokao) kad god sam imao predah.

All in

pre 12 godina

Mislim da ima dovoljno ljudi koji bi dobrovoljno otisli za svoju zemlju i u pakao.

Ne brinite braco ipak nam vi trebate da ostanete da svercujete i bavite se politikom.

BivsiYu86

pre 12 godina

Bilo kakav novi rat je puno zrtava sa poznatim ishodom - kraj Srbije kakvu je pamtimo. ne znam na sta se odnosi nase kukanje kako gubimo teritorije - ako mislite na RSK i Srpsku Bosnu, tamo nikada nije bila Srbija a ako mislite na Kosovo, mislima da mi zadnjih 100 godina vise umisljamo da je nase nego sto stvarno jeste. I Milosevic ga je vec izgubio i to u ratu gde je nazalost popalio sve mostove za kompromis. Post Miloseviceva vlast ih je samo dokusurila. Bolje da se fokusiramo na ono sto legitimno imamo i jacamo drzavu kojoj se moze biti lojalan i to sa svim nacionalnim manjinama koje ovde oduvek zive i cine ovu zemlju.

Aleksandar

pre 12 godina

Moj ratni raspored je prvo prevozno sredstvo koje mogu voziti ili u kome mogu biti putnik, a kojim se ide sto dalje odavde. Necu svoj zivot da dajem za fiks ideje politikanata. Volim Srbiju (kao zemlju, ne i kao drzavu), al' sebe volim vise. Nemerljivo vise...

Glede duznosti, duznost svakoga je da SEBE brani. Ako moze postici, duznost mu je braniti i one njemu bliske i koji se sami ne mogu braniti. Sve preko toga je cista apstrakcija i drzavna indoktrinacija. Zivot je vazan, a ko sedi u parlamentu i goji se od para svih ostalih, te gde je nacrtana neka linija u pesku sto je zovemo granica - nije bitno uopste! Ne tracite svoj zivot za tudje privilegije!

Dejan

pre 12 godina

Neko je jednom pametno rekao: Ako zelis mir, spremaj se za rat!
Nema suverene i jake drzave u svetu koja nema jaku vojsku (izuzetak je Svajcarska). Sadasnja vlast nam sistematski unistva vojsku, svodi je na lovacka drustva. Nadam se da ce uskoro doci do promena i da cemo kao drzava i nacija poceti da se oporavljamo od ovog urusavanja svega i svacega a sve zarad "evropskih vrednosti".
Sta ce nam sve te evropske vrednosti: gej parade, NVO, sengeni i sl. ako nestanemo kao narod???

mihajlo

pre 12 godina

ja sam protiv rata i dobro bih razmislio da li bih isao... ali ako bih i isao, bilo bi samo uz uslov da medju prvima vidim sinove sadasnjih trazilaca ratova... zna se koji su to!

moji muskarci brane samo mene

pre 12 godina

Ne ide se u rat zbog politicara i rezima, vec zbog svog naroda i svoje nacije.
(Rodoljub, 19. septembar 2011 10:48)

E vidis, Rodoljube, bas se ide zbog politicara i rezima. Da je narod vazan ne bi politicari od njega pravili topovsko meso nego bi sve moguce radili da do rata ne dodje. Ako ne verujes meni, pitaj ucesnike (posebno invalide) nedavnih ratova sta nakon sve ratne i poratne golgote (i poraza) koje su preziveli imaju od ljubavi prema svom narodu i svojoj naciji. Ili, jos bolje (da im ne dosipas so na ranu), pogledaj film Sv. Geogrije ubija azdaju, tu je veoma lepo sroceno kako srpska sirotinja svaki put strada kada brani "nebeske" ideje i fotelje svojih politicara.

Boki

pre 12 godina

Ја сам овој држави дао здравље, детињство свога детета без мене, вероватно још много тога. Нисам био пизд., а држава мени, ПА НИ КРЕДИТ ЗА СТАН НЕ МОГУ ДА ДОБИЈЕМ!? Подржавам патриотизам, али у овој земљи КОЈУ ВОЛИМ, ДРУГУ ОТАЏБИНУ НЕМАМ, ДОКЛЕ...........

Severnjak

pre 12 godina

Ljubav i mir!!! Peace and Love!!!

Tenzija i udaljavanje od EU i evropeizacije odrzavala se dve decenije [od kojih je jedna bila ratna] sa Ratkom Mladicem i slicnima, a posto je to istroseno doslo je vreme za ratnom tenzijom. Da se ratuje za nesto sto je vec ratom izgubljeno. Rat je idealno sretstvo da se jedan sloj ljudi jos vise obogati, ionako su do prvobitnog kapitala dosli tokom ratnih godina. Odose nam zivoti u ratne godine. Kako je tuzno ziveti u Srbiji. Nije bila slucajna reakcija ambasadora Rusije, velika je to kuhinja. Jos jednom kazem PEACE AND LOVE!!!

Idi begaj

pre 12 godina

Budimo realni....mi sada nista ne bi branili vec bi morali da osvajamo tj. da vracamo izgubljenu teritoriju.
Sto se tice rata,bejah i ne ponovilo se...
Oni koji nisu bili u ratu sada su najglasniji,oni koji su bili cute i mole boga da se ne ponovi a oni koji su bili pa traze ponovo,suvisno je reci da su poludeli.
Treba se braniti naravno i silom,ali ovo bi bilo suludo...vec je izgubljeno i trebali bi da povratimo od najvece svetske sile,Amerike.
Mozemo samo kao Kinezi Hong Kong,da godinama ne priznajemo pa kada se ukaze prilika da ga vratimo a da se latimo oruzja,glupost cista

iz Novog Sada, ali Vojvođan

pre 12 godina

Mozes ti pobeci i iz ove zemlje, ali u ciju god odes i cije god drzavljanstvo da primis ti se obavezujes da ces je braniti. Tako ti je to druze i u USA gde moras da potpises tkz. Pledge of Alliegence da bi dobio drzavljanstvo. Ako je tebi, tvome 'didi' i tati problem grb i zastava pod kojom bi eventualno sluzili, to je druga stvar.
(Srbin iz Novog Sada, isto iz Backe!, 19. septembar 2011 12:02)

Druže, nema ovo veze sa branjenjem zemlje. Misliš da se ovo sve na Kosovu radi jer će Kosovo kao izvršiti invaziju na Požarevac, Zaječar i Bajinu Baštu? Ili jer vlast pod pritiskom patriJota želi da nametne makar i naznaku OFANZIVNOG rata za Kosovo?
Ako ti se gine, idi gini, verujem da će tvojoj majci velika uteha biti što si voleo neku zastavu sa tri boje i dva papagaja.

PS - zanimljivo kako je ovakvim patriJotama kao ti jedini argument u bilo kojoj diskusiji: "Ako ti se ne sviđa, mrš iz Srbije". Sa takvim Velikosrbima ti ne treba ni NATO.

za Vojvodinu!

pre 12 godina

jos jedan dokaz da su politicari u Srbiji potpuno nenormalni.

Vojvodina Referendum!!!

ne zelim da budem deo stete beograda i njihove ocajne politike!

Vojvodina Drzava!

MarkoRSK

pre 12 godina

Komentari pljuste od fraza - svaka normalna i ozbiljna drzava to radi u cilju svoje odbrane...

Kao da smo mi zaboravili zadnjih 20 godina u kojima nismo bili ni normalna ni ozbiljna drzava a vecina ljudi sve vise shvata da smo "branili" fiks ideje ludih politicara, raznih fanatika, lopova i kriminalaca. Sada neka oni i njihova deca ratuju....

Ivan BA

pre 12 godina

Pa i meni su to poslali jos u prolece. Posto sam u inostranstvu kontaktirao sam ambasadu i oni nisu znali sta da rade.
Na kraju sam nesto ispunio u ambasadi kao potvrda da sam trajno u inostranstvu i oni su to, kako su mi rekli, poslali tamo gde je to trebalo.
Pre mesec dana su mi na kucnu adresu u Srbiji poslali poziv kod sudije za prekrsaje.
Ja stvarno neznam sta da radim.

Petar Mitrović

pre 12 godina

Izgleda da je došlo vreme za još jedno Nato bombardovanje Srbije, s obzirom da su ovi nastavljači Miloševićeve politike zaboravili šta znači doživeti vojni poraz. Valja se to ponekad, jer ako neko ne razume reči - i odbija da prihvati realnost - razumeće bombe kad počnu da mu padaju po glavi.

Kosta

pre 12 godina

Šta se bre ložite, kakav rat, kakvo Kosovo?! Čovek dobio poziv da reguliše gde mu je novi raspored u rezervi, koji imaju svi koji su odslužili vojsku, i to zbog (još jedne) reorganizacije jedinica u Vojsci Srbije. Samo ne razumem da li se namerno loži narod na ovaj način, ili zaista imamo toliko neukih i neobrazovanih koji ne razumeju ni najosnovnije stvari.
Takođe ne razumem šta je ovde u stvari vest. Da je neko dobio poziv da mu se u knjižicu upiše novi raspored u rezervnom sastavu? Budi bog s nama. Da je neko poslao pismo Helsinškom Odboru? Pa, ako je to postala vest onda nešto nije u redu sa redakcijom B92. Da je Helsinški Odbor postavio pitanje Ministarstvu za koje unapred znaju da neće dobiti odgovor jer predstavlja vojnu tajnu? Takva vrsta manipulacije ne dolazi prvi put od te osobe.
Zapravo fali ono što jedino jeste vredno pisanja: može li se izbeći upisivanje u rezervu po osnovu prigovora savesti. To je čovek i pitao Sonju Biserko. Ali odgovor i od koga nije dobio, jer valja proučiti malo zakon, a za taj trud očigledno ni Helsinški Odbor ni naši vrli mediji nisu spremni.

Goran

pre 12 godina

@ Mitke
Ne pricajte neistine. Ziveo sam i radio u nekoliko evropskih zemalja, i sve su imale profesionalne vojske. Ne sirite dezinformacije.
Koliko ja znam ni u jednoj zemlji u Evropi, osim u Nemackoj se ne sluzi vojni rok. A i u Nemackoj je na dobrovoljnoj bazi.

polovina maca i dalje stoji na zidu!

pre 12 godina

Jos niste prebrojali mrtve iz ratova iz proslog veka, a vec bi u nov da nas pozovete. A to je najgore, sto neznamo ni koliko ljudi je poginulo, koliko izbaceno iz stroja, od 1912. do 1999. godine. Ratovali smo za zemlju, ne za slobodu ljudi, a danas je ista matrica, da svi polozimo zivot za parce crne, albanske zemlje.
Hiljadu papira, dokumenata i ukaza srpskih kraljeva godinama nosim po sudovima, do dokazem da moj pradeda nije bio saradnik okupatora i da drzava mora da vrati nasu imovinu. Nista ne pomaze, i dalje misle da je covek od 70god, invalid iz prvog rata, koji je cak i svoj oficirski mac polomio na pola, da ne dodje u ruke fasista, bio saradnik fasista, samo da bi neki novosrbi mogli da sede u nasoj kuci...Ko mi moze garantovati da ja i moja generacija necemo proci isto ovako?
I da znate, ne treba mi vas poziv, ja znam sta je moja obaveza. Ako dodje vreme, sam cu da se vratim sa skolovanja iz Francuske, kao sto se i moj pradeda vratio i stigao do najvisih oficirkih cinova. A ako mi posaljete ovaj glupavi poziv, doci cu i zbog njega, i umarsirati na Dedinje, ne u Pristinu, verujte mi.
Doslo vreme da nas novovelikosrbi uce patriotizmu? To je ljubav, ne ratovi i mrznja. To je znanje, ne mitomanija. Da ne duzim, samo bi ponovio ono sto vec cesto ljudi govore u komentarima na B92, reci najveceg Jugoslovena koji je ikad ziveo: "dodju, tako vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati"

suboticanin

pre 12 godina

i ja sam dobio,pre dve nedelje,nisam se javio i dosla je policija da me privede .nakon toga sam dobio ratni raspored....da napomenem da sam od 95 godine 4 puta bio u rezervi a sada imam 37 godina...i??sta da radim???gledacu zbog dece da odem odavde jer ovo vise nema smisla.

Brana

pre 12 godina

Kao da nismo nista naucili u poslednjih 20 godina. Jedinice sastavljene od ljudi koji ne zele da ratuju i nisu dobro obuceni ne vrede nista. B92 je objavio pre neki dan vest da ima 3 puta vise prijavljenih ljudi za dobrovoljno sluzenje vojnog roka, nego sto je bilo predvidjeno. Nije mi bilo jasno zasto to, dok nisam video da se daje plata od 15000 din/mesecno. Iako to nisu neke pare, postoje ljudi za koje (uz besplatni stan i hranu) to nije tako lose. Znaci, ako vojsci trebaju ratne jedinice, neka objavi konkurs i neka daju neku platu i sve je u redu.

Isto 31 al sa severa

pre 12 godina

Mogu da šalju pozive, ali samo troše pare i papir...Pričao sam sa drugarima baš o tome pre nedelju dana i SVI su rekli da im ne pada na pamet da se odazovu... Iskreno baš me briga i da li će se Vojvodina odcepiti, i šta će biti sa Kosovom ako mogu normalno da živim i ne razmišljam o svojoj sigurnosti...
Ako treba Farska ostrva i ribarstvo zvuče sasvim lepo...

Dragan

pre 12 godina

Nemojte se odazivati vojnim pozivima, BRACO AMERIKANCI, pa kad vam dodje komsija i kaze da se selite jer mu se mnogo svidja vasa kuca, vi to i uradite ali mu prethodno pokosite travu u dvoristu, da se covek ne muci
(mjadjan, 19. septembar 2011 10:44)

Zbog ovakvih komšija "patriota" mnoge porodice su se selile iz cele exyu.

Aleksandar

pre 12 godina

Ja sam protiv rata, naprotiv, ali sam sluzio vojsku i dao zakletvu da cu braniti svoju Otadzbinu. Ni meni se ne dopadju mnoge stvari u drustvu, a pogotovo ne cinjenica da cu morati da salutiram onoj germanizovanoj papagajskoj zastavi iz 2010. Ali, dao sam rec kao i mnogi pre mene!
Dimitrije Tucovic je bio levicar i protivnik rata, ali kada je Otadzbina napadnuta branio je i dao svoj zivot. Bivsi ministar spoljnih poslova Svilanovic (tada clan Gradjanskog Saveza) je 1999 takodje branio svoju zemlju...pobogu ljudi ne idemo u Avganistan ili Irak, vec branimo ovo malo zemlje sto nam je ostalo! Jadikovke sta je kome ova zemlja dala ili uzela, ostavite za druge prilike. Zar su budale svi oni nasi sunarodnici sto izgibose u svim ratovima do sada?

anarhista

pre 12 godina

Bilans ratova iz prosle deceenije je ovakav: oficiri i vojnici koji su slusali naredjenja su u Hagu ili Hadu (2 metra pod zemljom to jest), a mnogi od njij su zavrsili kao teski invalidi koji danas zive od drzavne milostinje, a mnogi nemaju ni to. Ratni profiteri su danas tajkuni. Defetisti su danas ugledni politicari. Dezerteri su nekoliko puta vec amnestirani i svi su zivi i zdravi. A zemlje koje smo kao \"branili\" smo posle priznali kao drzave koje su danas u eu ili u predsoblju eu. Sa NATO koji nas je bombardovao saradjujemo. Slag na torti je Kosovo - vrhovni komandant VJ je 1999 potpisao njegovu kapitlaciju, timee je prekrsio ustav koji to izricito zabranjuje. I sada neko hoce da nas gura u rat! Za koga? Zs sta? Da bi nam se ta ista prica ponovila? Sram vas bre bilo! I ne cmizdrite mi sada o mladima koji odlaze iz zemlje. Ako nastavite ovako bice redovi na granici od Horgosa do Dimitrovgrada! I svi cemo pod jednu sljivu da stanemo.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Gospodo draga dosta je bilo... Prosao sam 1991, pa zatim bombardovanje 1999, jer tada od rata nije bilo ni r.. ( nego smo izigravali glinene golubove ) Mnogi moji drugari se i danas spore sa drzavom oko ostete. Licno sam i ja napunio glavu gelerima, ali nisam zarad nekog patriotizma tuzio nikog (izgleda po ovome sada da je trebalo)Beli medvedi iz HF, Swisliona i ostalih firmi nisu se ni odazvali, slali su cokoladice i lekove... i ispali su pametniji i bogatiji. E sad kad je sve proslo cekam kad ce neko da mi kuca na vrata.... Ma nikad vise NI ZA SRBIJU NI ZA VOJVODINU niti za tudje interese. Ko je zabrljao neka odgovara. Ovi politicari u svojoj hrabrosti toliko su spremni da stalno podmecu Novaka, Cavica, Kosarkase, a veceras ce i odbojkase da vicu u njihovo ime kako je KOsovo nasa zenica oka... Pa i krajina je bila... SRAMOTA

Nishlija

pre 12 godina

Ne palite vatru ! Kakav crni ratni raspored... Zashto lazi i low IQ ? DS je losh ali nije toliko losh da bi ushao u rat sa citavim svetom ! Ispipavate puls naroda na jedan manipulatorski nacin. Pa videli ste ovih dana koliko je Srbija spremna za rat. Tadic u areni a skupovi povodom podrshke Kosovu su brojali po 1000 ljudi ! Jedino mesto gde Srbija treba da vodi ratove su sportski tereni. Pregrizo jezik onaj ko progovori da Srbija treba sa nekim da ratuje. Bela kuga pustoshi i samo josh fali neki "rat" da odnese ovo malo mladezi koja tumara Srbijom pa da ga ugasimo kao nacija ! Taj tzv shto donosi "ratni raspored" neka se razmisli pre nego shto pozvoni na moja vrata.

Srbin iz Novog Sada, isto iz Backe!

pre 12 godina

Backa

Mozes ti pobeci i iz ove zemlje, ali u ciju god odes i cije god drzavljanstvo da primis ti se obavezujes da ces je braniti. Tako ti je to druze i u USA gde moras da potpises tkz. Pledge of Alliegence da bi dobio drzavljanstvo. Ako je tebi, tvome 'didi' i tati problem grb i zastava pod kojom bi eventualno sluzili, to je druga stvar.

Amos

pre 12 godina

1) Ratni raspored je uvek postojao i ne znaci poziv u rat niti neko specijalno spremanje za rat.
2) Ni meni se bas nesto ne gine za stranacku gospodu kao ni slavnog g. Sutanovca koji je eto toliko opremio i popravio vojsku a uveo i profesionalce - kojima ce izgledati ipak trebati pomoc u slucaju rata. Prosto da se covek zapita sta ce nam ti profesionalci ako ce boranija ici da gine.
3) Ko odredjuje ko umire a ko ne? Da li i Tadiceva i Sutanovceva deca imaju \'ratni raspored\'?
4) Ako ovaj momak nece da gine \'za Srbiju\', neka trazi da ga rasporede u civilne sluzbe - nek u slucaju rata radi u hitnoj pomoci, logistici, kuvanju, sprecavanju poplava, izvlacenju nastradalih iz rusevina itd. Tako nece poginuti u borbi, vec mozda kulturno - gradjanski i civilno, od avionske bombe.
5) Sta raditi ako idiotska drzava opet zarati s nekim i iz nekog razloga? Ginuti u napadu protiv nekoga ili ginuti u bezanju?
Mozda otici malo masovnije na Dedinje i bacati cvece na kuce nasih vodja?

Marina

pre 12 godina

Ako je istinita ova informacija, onda se ništa nije promijenilo u Srbiji od vremena Miloševića. Tadić je i ovaj put lagao i obmanuo svoje građane ali i međunarodnu zajednicu. Baš me zanima tko bi od građana Srbije želio poći u rat u uvjetima kad je Srbija okružena članicama NATO saveza,i kad NATO ne bi ni trenutka oklijevao djelovati iz zraka,a možda i s kopna. Zar nisu Nijemci poslali dva oklopna transportera? Svaka čast ovom čovjeku koji odbija ratovati za tuđi teritorij (jer je Kosovo od 2008.kosovski teritorij)dvadeset godina nakon što je Srbija pokrenula iste ratove s istim ciljem i sve ih izgubila..

bez ideje

pre 12 godina

Sta Vam je ljudi ko ce koga da mobilise i zasto?Koga cemo mi i Rusi da branimo dali smo svesni da je na Kosovu stacionirana JEDINA SVETSKA SILA i da svako "zezanje sa njom" nije preporucljivo.

Milovan Milovanović

pre 12 godina

Šta je ovde sporno? Čovek je samo pozvan da bi dobio ratni raspored. To postoji svuda u svetu i nije ništa sporno. Da li u slučaju rata neko treba da gine, a neko da ladi j..., time što neće imati čak ni ratni raspored?

smrz

pre 12 godina

U slucaju i da krenu na Kosovo, rat ce izugbiti za 5 dana, ali to vise nece biti bombardovanje, vec kopnena NATO invazja. Pa se posle ceskajte kad se hr i slo vojnici budu setali po BG-u. Mada najv je ovo neko cimanje, neki brkati oficir se setio da moze mobilizacija. u tom slucaju ja cu da ladim j.ja, a ko voli nek ide u rat.

MaloMorgen

pre 12 godina

Neki novi rat ili makar predratno stanje duzeg trajanja je verovatno jedini nacin da sadasnja vlast ostane u foteljama i posle sledecih izbora. Recept je Slobin, a verovatno ne samo njegov ali uvek primenjiv.
A rata ce biti i to uskoro. Posle velikih kriza idu i veliki ratovi.
Ako se i opet zakuva na Kosovu, bice to kratkotrajni rat iz svima predvidljivih razloga, ali ako se uskoro potuku glavonje (razlog ce biti pare i nafta), onda i Srbija i susedi mogu samo da se pokriju usima i cute, te cekaju da se glavonje umore... ako posle njihovog koskanja bude i nas i njih.

Host

pre 12 godina

Za ono da drzava ima smelosti da regrutuje a da ti nista ne daje, to jeste.
Ova vremena nesposobnosti i lopovluka zaista uticu na to da neko pomisli zasto da se bori za svoju zemlju..Ovo je zapravo razumljivo.

ja

pre 12 godina

Slazem se da bi trebalo uvaziti pravo svake osobe da odluci zeli li nositi uniformu ili ne.

Ali isto tako mislim da je duznost svakog coveka da brani svoju zemlju od eventualnog napada ili agresije.

U potpunosti sam protiv rata, i na svaki nacin bih voleo da se izbegne sve ono lose sto nam se desavalo u proteklih 20 godina, ALI ukoliko do rata dodje, duzni smo da se branimo.

Nićifor

pre 12 godina

Vašoj redakciji do neba hvala za ovu vest. Zamolio bih samo da vaš novinar poseti predsednika Tadića i ministra vojnog Šutanovca da daju svoj komentar na ovu vest.

Neću rat

pre 12 godina

Samo nek mi pošalju poziv, dobiće moj odlazak preko grane na malo duže. Cenim da je ovo bio probni balon, malo da opipaju puls, da li se narod loži na pogibiju zarad Kosova ili ne.

boki

pre 12 godina

Ne želim da budem ratna rezerva !!! Dok se opet ne vrati obaveza služenja vojnog roka, ja pušku ne uzimam u ruke. Zašto bi deca ministra Šutanovca i ostalih političara,generala sedela po klubovima,vozila jaka kola i primala velike plate a običan narod popunjavao rupe u vs...

CH

pre 12 godina

Odmah po odsluženju vojnog roka, otišao sam u VO po potvrdu da konačno mogu da uzmem pasoš na 10 godina i da dobijem ratni raspored. Potvrdu sam dobio, ali ne i ratni raspored navodno zbog specifičnog roda koji u budućnosti obavljaju samo profesionalci. 7 godina kasnije, napustio sam zemlju. Nekoliko godina kasnije, na moju bivšu adresu u Bgd (iako prijavljen u stranoj zemlji u našem konzulatu zbog glasanja na izborima) stiže mi poziv za ratni raspored. Toliko o povezanosti naših ministarstava. 4 godine živim i radim u inostranstvu, a posle skoro 10 godina neko se dosetio da bih ja mogao da pomognem u nekom blef ratu??? Mislim da ću i ja kao Marko malo zakasniti na to Kosovo dok potegnem odavde...

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Evo neka predsednik Tadić ili ministar Jeremić odu i prvi polože svoj život za svetu srpsku zemlju. Može i Toma Nikolić, radikali bilo ko samo da pređemo sa reči na dela i prekinemo tradiciju da patriote nekako iz svih ratova izađoše živi, zdravi i bogatiji a Srba i Srbije sve manje.

Neko tamo

pre 12 godina

Pre su se upucivali pozivi u rezervni sastav za sve koji nisu na vreme otisli u vojsku. Verovatno je administrativna greska nekog iz vojnog odseka. Taj muskarac je previse paranoican. Trebalo je u VO da vidi o cemu se radi, ne bi mu nista bilo jer sada imamo profesionalnu vojsku.

vaso

pre 12 godina

Pa sad, podrska sonji Biserko, al za sta? Uz duzno postovanje pomenute, sve zemlje, skoro sve u svetu imaju vosku u raznim oblicima, profesionalni sastav, rezervni.........razne.
I naravno da sve imaju nekakvu organizacuju za sve to. Jedino Srbija ne bi smela to da ima. Eto covek dobio poziv da ode negde, da ga svrstaju u nekakvu protiv pozarnu jedinicu u slucaju ne daj boze.......a on trk kod Sonje. dajte bre ljudi bar malo zdravog razuma. I ja sam za GRADJANSKA prava, al ne i za ljudska te vrste. Na kraju krajeva, ne mora ni da se zivi u Srbiji, koja gle cuda pravi evidencije.......imate slobodnu Ameriku pa izvolite. Mislim ne odazvati se na poziv njenih drzavnih organa.

vladimir

pre 12 godina

Pa ja sam dobio kaznu od sudije za prekrsaje od 10.000 dinara zato sto se nisam odazvao pozivu u predvidjenom roku a bio sam opravdano odsutan jer sam bio u inostranstvu.I sudija me samo ukori da bi posle 2 nedelje dobio kaznu da platim.Ludilo brate

Mitke

pre 12 godina

Država koja nema svoju aktivnu vojsku, u kojoj se ne služi vojni rok nije država. Svaka druga priča je obična demagogija i služi samo za slabljenje Srbije. U svakoj iole ozbiljnijoj Evropskoj zemlji vojni rok se služi i to je stub države a kod nas zemlju će da brane profesionalni vojnici kao da oni padaju sa neba. Toliko za pametne ljude a za one druge to isto nek pročitaju ovaj tekst još jednom.

Dusan NS

pre 12 godina

Stavite mene na taj spisak umesto dotičnog i stvar rešena, ja ću se vrlo rado odazvati pozivu jer nisam imao priliku da odslužim dug otadžbini zbog sramnog ukidanja vojnog roka!

Pop

pre 12 godina

O čemu bre pričate, dodela ratnog rasporeda vrši se u miru i u opšte ne znači da se spremamo za rat već da u slučaju rata ljudi koji su u evidenciji znaju gde i u koju jedinicu treba da se jave.
Ne znam zašto dižete toliku buku oko ovoga kada je svih ovih godina bilo pozivanja rezervnog sastava od strane vojnih ispostava baš u vezi dodele ratnog rasporeda, a s obzirom na reorganizaciju vojske mnoge jedinice su rasformirane ili formacijski premeštene u druge kasarne ili čak i druge gradove.

sve ce to narod pozlatiti

pre 12 godina

U redu je... treba da se brani zemlja, ali treba i ti koji brane zemlju da budu postovani od strane drustva... a ne ovako..
Zasto bi neko ratovao?
Pogledajte muke rezervista sa juga Srbije. Nemaju posao, drzava im duguje dnevnice i jos salje na njih policiju.
Dok se zadnjicee iz Beograda greju u koznim foteljama...

bananamen

pre 12 godina

Ima toliko ljudi koji zagovaraju rat za kosovo. Samo ih pozovite i sami ce se javiti (mada sumnjam da su hrabri u stvarnosti).

Mi koji ne verujemo u to da zivot treba izgubiti u necemu tako glupom kao sto je rat ne treba ni da budemo deo njega.

Bolje i cela drzava da se raspadnje nego ljudi da umiru i zive u strahu. Izgubiti zivot za deo teritorije gde i tako zivi 99% albanskog stanovnistva je besmisleno. Vise bi ljudi poginulo nego sto ima srba na kosovu i na kraju bismo izgubili.

Lupajte minuse koliko hocete, ali se pre toga zapitajte da li biste voleli da vasa deca ili vi ponovo ginete uzaludno kao sve ove godine do sad! Lako je biti hrabar iz fotelje.

Miloš

pre 12 godina

Interesuje me kako mogu da kontaktiram ovu kancelariju zato što sam i ja dobio isto poziv da se javim radi dodele ratnog rasporeda. Trebalo je da se javim 16. Septembra ali se nisam odazvao jer mi ne pada na pamet da idem bilo gde da ratujem a pogtovo ne pored PROFESIONALNE vojske. Osim toga ja sam u toj kopnenoj zoni bezbednosti već jednom proveo skoro godinu dana tako da sam ja svoje prema državi odslužio. Niti mi je ova država omugućila posao niti normalan život i malo malo pa me poziva u neki rat.

Veteran

pre 12 godina

Vojsku su sredili tako da ne bi mogla ni Cukaricu da odbrani od cete gladnih penzionera. Svesno je unistili a sada bi ponovo da se igraju rata. E vala nece moci. Jednom sam bio u ratu i tada sam verovao da cinim pravu stvar ali sam se par godina kasnije gorko pokajao. Zbog koga i zbog cega da se gine. Danas izigravaju mirotvorce a sutra bi da ratuju, e pa dragi moji politicari (i vlast i opozicija) izvolte pa malo vi na "teren" jer inace ne znate sta cete od obesti.

sve je isto samo njega nema

pre 12 godina

Jedini smisao huškanja na Kosovu jeste skretanje pažnje sa stvarnog problema a to je ekonomija, korupcija i nepotizam u Srbiji. Tadić, Nikolić, Jeremić i drugari koji nisu išli u vojsku i na ratišta koja su izazvali bi opet da šalju druge da ginu. Neće moći.

did

pre 12 godina

Dodeljivanje ratnog rasporeda u svakoj drzavi (pa i u demokratskom zapadu) je normalna stvar. E sada, druga stvar je sto drzava ne ispunjava svoje obaveze kada se rat zavrsi.
Mislim da se Helsinski odbor direktno mesa u bezbednosni sistem nase drzave.
Predlog g-dji Biserko.
- Idite u Veliku Britaniju, i probajte da napravite to sto pokusavate u Srbiji.

bane sine

pre 12 godina

sigurno ga neće slati na kosovo, mi nemamo ekonomske ni vojne moći da vodimo rat ni protiv lihtenštajna, a da ne govorimo o 2 miliona mladih i motivisanih albanaca sa podrškom nato pakta.

a ja mislio da smo svi mi koji smo odslužili vojsku automatski odmah dobili ratni raspored, to je valjda normalna stvar. u slucaju napada spolja nece valjda da vojno sposobni tumaraju ko muve bez glave. ne verujem i da je u svetu drugacije, svako treba da zna gde treba da se javi u slucaju proglašenja ratnog stanja.

VM

pre 12 godina

Moj ratni raspored je prvi granični prelaz. Sve prethodne egzibicije naše države su me sačekale dok sam bio u vojsci pa nisam propustio da vidim kako to izgleda iz prvog reda. Međutim, ovo bi bilo previše.

mjadjan

pre 12 godina

Ne razumem kako ljudi ne razumeju da je odazivajne na vojni oziv obaveza kao i placanje poreza. Ako drzavu nema ko da brani onda ta drzava nece ni postojati. Ako ostanemo bez drzave, tesko cemo se opet izboriti za taj status ponovo, a ako nemamo svoju drzavu, nema ni nas. Brzo cemo postati amerikanci, nemci... Nemojte se odazivati vojnim pozivima, BRACO AMERIKANCI, pa kad vam dodje komsija i kaze da se selite jer mu se mnogo svidja vasa kuca, vi to i uradite ali mu prethodno pokosite travu u dvoristu, da se covek ne muci

Nemanja

pre 12 godina

bio sam u ratu i video grozote kakve vam ne mogu opisati, ubijanje ljudi radi pljacke... na kraju se na to svelo. nikad vise u rat. danas sam zbog rata upropasten invalid. pamet u glavu.

Изногуд

pre 12 godina

И ја сам добио исти позив, нисам га схватио трауматично. Једноставно, толико јадно живимо, и људи по улицама јадно и забринуто изгледају, да не бих ни приметио када би почео рат. Овако барем знам да ће ме обавестити.

Goxyy

pre 12 godina

Moze da bude intedant, vezista, vozac ... sve bez oruzja. Cemu alarmirati NVO? Da li je prvo probao da svoje pravo ostvari direktno (pismeno) u svom vojnom odseku pre nego je seo za kompjuter i proveravao sta vojska radi? Vojna obaveza je zakonska obaveza a nacina ima milion. Kakva panika!

Saki73

pre 12 godina

Ma neee , najbolje je da se mi busamo u grudi i da ne damo Kosovo a ratove ce da vode vanzemaljci . Ja volim svoju zemlju Srbiju i ako treba boricu se za nju - " ne zaleci da u toj borbi dam i svoj zivot ! "

Stefan

pre 12 godina

Ali zaista ne razumem sta je tu sporno. Na primer drzava mi trazi porez, a ja kazem izvinite niste mi obezbedili ono sto ja mislim da treba da mi bude obezbedjeno.

Waistiny

pre 12 godina

Iako je proslo 20 paklenih godina u Srbiji, izgleda da narod ne shvata sta znaci biti vojni obveznik. Dopadalo se to nama ili ne, svi smo mi vojni obveznici u slucaju rata. Kao i svi Francuzi, Englezi, Bugari, Tutsi, Palestinci, Amerikanci, Cileanci...

To je nesto sto je obaveza svakog od nas. Na nasu zalost, ta obaveza je poslednjih 20 godina bila koriscenja za ubijanje, silovanje, sprovodjenje etnickog ciscenja, a najmanje za ono sto je osnovna ideja - odbrana sopstvene drzave.

U svakom slucaju, svako od nas ima pravo da emigrira ako ima problem sa obavezama prema drzavi u kojoj zivi. A odazivanje pozivu drzave jeste nasa obaveza i duznost. Mozemo polemisati o tome sta je nasa drzava uradila za nas, ali jedno je sigurno. Nema vise zlocinackih pohoda milosevicevske zlocinacke soldateske, vec jednostavan i castan cilj - odbrana drzave u kojoj zivimo, a u slucaju bilo cije agresije.

политичкаизузетност

pre 12 godina

Поздрав и подршка госпођи Бисерко!!

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА и то сваке 10 године у СРБИЈИ!!!

Nenad

pre 12 godina

Nezgodna je situacija na KiM. Priprema za najgoru situaciju i organizovanje rezervnog sastava je nešto što bi svaka normalna država uradila. Nema ovde ničeg senzacionalnog.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Evo neka predsednik Tadić ili ministar Jeremić odu i prvi polože svoj život za svetu srpsku zemlju. Može i Toma Nikolić, radikali bilo ko samo da pređemo sa reči na dela i prekinemo tradiciju da patriote nekako iz svih ratova izađoše živi, zdravi i bogatiji a Srba i Srbije sve manje.

boki

pre 12 godina

Ne želim da budem ratna rezerva !!! Dok se opet ne vrati obaveza služenja vojnog roka, ja pušku ne uzimam u ruke. Zašto bi deca ministra Šutanovca i ostalih političara,generala sedela po klubovima,vozila jaka kola i primala velike plate a običan narod popunjavao rupe u vs...

политичкаизузетност

pre 12 godina

Поздрав и подршка госпођи Бисерко!!

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА и то сваке 10 године у СРБИЈИ!!!

Milovan Milovanović

pre 12 godina

Šta je ovde sporno? Čovek je samo pozvan da bi dobio ratni raspored. To postoji svuda u svetu i nije ništa sporno. Da li u slučaju rata neko treba da gine, a neko da ladi j..., time što neće imati čak ni ratni raspored?

Nemanja

pre 12 godina

bio sam u ratu i video grozote kakve vam ne mogu opisati, ubijanje ljudi radi pljacke... na kraju se na to svelo. nikad vise u rat. danas sam zbog rata upropasten invalid. pamet u glavu.

CH

pre 12 godina

Odmah po odsluženju vojnog roka, otišao sam u VO po potvrdu da konačno mogu da uzmem pasoš na 10 godina i da dobijem ratni raspored. Potvrdu sam dobio, ali ne i ratni raspored navodno zbog specifičnog roda koji u budućnosti obavljaju samo profesionalci. 7 godina kasnije, napustio sam zemlju. Nekoliko godina kasnije, na moju bivšu adresu u Bgd (iako prijavljen u stranoj zemlji u našem konzulatu zbog glasanja na izborima) stiže mi poziv za ratni raspored. Toliko o povezanosti naših ministarstava. 4 godine živim i radim u inostranstvu, a posle skoro 10 godina neko se dosetio da bih ja mogao da pomognem u nekom blef ratu??? Mislim da ću i ja kao Marko malo zakasniti na to Kosovo dok potegnem odavde...

Aleksandar

pre 12 godina

Ja sam protiv rata, naprotiv, ali sam sluzio vojsku i dao zakletvu da cu braniti svoju Otadzbinu. Ni meni se ne dopadju mnoge stvari u drustvu, a pogotovo ne cinjenica da cu morati da salutiram onoj germanizovanoj papagajskoj zastavi iz 2010. Ali, dao sam rec kao i mnogi pre mene!
Dimitrije Tucovic je bio levicar i protivnik rata, ali kada je Otadzbina napadnuta branio je i dao svoj zivot. Bivsi ministar spoljnih poslova Svilanovic (tada clan Gradjanskog Saveza) je 1999 takodje branio svoju zemlju...pobogu ljudi ne idemo u Avganistan ili Irak, vec branimo ovo malo zemlje sto nam je ostalo! Jadikovke sta je kome ova zemlja dala ili uzela, ostavite za druge prilike. Zar su budale svi oni nasi sunarodnici sto izgibose u svim ratovima do sada?

Nićifor

pre 12 godina

Vašoj redakciji do neba hvala za ovu vest. Zamolio bih samo da vaš novinar poseti predsednika Tadića i ministra vojnog Šutanovca da daju svoj komentar na ovu vest.

radica

pre 12 godina

Najveca cast je sluziti svojoj zemlji...
(Dado, 19. septembar 2011 16:58)

-- Moj brat je imao tu cast i nije se vratio. Milioni su klicali takve parole, ali je vecina sluzila cuvajuci nocne straze po mesnim zajednicam, i u svom dvoristu. Opepelio ti nisi baruta, ti pricas epsku poeziju. Ako dalje pisem prosucu otrov. Zato cu da zanemim. S takvima je razuman razgovor nemoguc.

bananamen

pre 12 godina

Ima toliko ljudi koji zagovaraju rat za kosovo. Samo ih pozovite i sami ce se javiti (mada sumnjam da su hrabri u stvarnosti).

Mi koji ne verujemo u to da zivot treba izgubiti u necemu tako glupom kao sto je rat ne treba ni da budemo deo njega.

Bolje i cela drzava da se raspadnje nego ljudi da umiru i zive u strahu. Izgubiti zivot za deo teritorije gde i tako zivi 99% albanskog stanovnistva je besmisleno. Vise bi ljudi poginulo nego sto ima srba na kosovu i na kraju bismo izgubili.

Lupajte minuse koliko hocete, ali se pre toga zapitajte da li biste voleli da vasa deca ili vi ponovo ginete uzaludno kao sve ove godine do sad! Lako je biti hrabar iz fotelje.

oglupeo od Tadića

pre 12 godina

Bolje umreti kao lav nego ziveti kao kukavica. Mislite o tome... Ako dodje do rata i drzava me pozove, s ponosom cu uzeti pusku u ruke.
(Mirko, 19. septembar 2011 16:36)

Nećeš ti umreti kao lav već kao glineni golub, poput svih onih koji su zadnjih dvadeset godina ginuli. Setite se samo pilota koji su neispravnim migovima išli na najmodernije avione i na kraju šta je bilo - samo su unesrećili svoje porodice.

za Vojvodinu!

pre 12 godina

jos jedan dokaz da su politicari u Srbiji potpuno nenormalni.

Vojvodina Referendum!!!

ne zelim da budem deo stete beograda i njihove ocajne politike!

Vojvodina Drzava!

Neću rat

pre 12 godina

Samo nek mi pošalju poziv, dobiće moj odlazak preko grane na malo duže. Cenim da je ovo bio probni balon, malo da opipaju puls, da li se narod loži na pogibiju zarad Kosova ili ne.

ja

pre 12 godina

Slazem se da bi trebalo uvaziti pravo svake osobe da odluci zeli li nositi uniformu ili ne.

Ali isto tako mislim da je duznost svakog coveka da brani svoju zemlju od eventualnog napada ili agresije.

U potpunosti sam protiv rata, i na svaki nacin bih voleo da se izbegne sve ono lose sto nam se desavalo u proteklih 20 godina, ALI ukoliko do rata dodje, duzni smo da se branimo.

suboticanin

pre 12 godina

i ja sam dobio,pre dve nedelje,nisam se javio i dosla je policija da me privede .nakon toga sam dobio ratni raspored....da napomenem da sam od 95 godine 4 puta bio u rezervi a sada imam 37 godina...i??sta da radim???gledacu zbog dece da odem odavde jer ovo vise nema smisla.

ikikv

pre 12 godina

Sa 18 godina,u novembru 1991 godine otisao u Zadar kao redovni vojnik.U aprilu 1992 ranjen,vojni rok produzen 45 dana(spasio me indeks).Po zavrsetku vojnog roka,nakon 3 dana dobijem poziv za vojnu vezbu,dugogodisnje maltretiranje sa pozivima svakih 20-ak dana iako sam bio redovan student. 1999 godine rasporedjen na granici sa Albanijom,jedva spasio zivu glavu,a moja generacija nije jos odsluzila ni vojni rok?! Od drzave Srbije mi je bio potreban samo posao,ali za mene ga nije bilo,kao diplomirani pravnik,brao sam grozgje po Italiji,prao case po crnogorskom primorju i radio svakakve poslove.10 godina borbe sa sterilitetom(verovatno posledica stresa i bombardovanja)bez ikakve pomoci drzave i sad se neko setio da postojim?? NECE MOCI. Kad neko bude imao ucesce u ratu duze od godinu dana kao ja e onda pristajem da se odazovem pozivu

Nik

pre 12 godina

Ljudi, nemojte se paliti, ovo je klasicna novinarska patka! Namerno provociraju narod i time ga slabe praveci nove podele i povecavjuci tenziju!!! Inace, ovo je sasvim normalno za svaku zemlju sveta...i radi se svake godine.

A nasu zemlju moramo da branimo, ako i kada do toga todje...

Isto 31 al sa severa

pre 12 godina

Mogu da šalju pozive, ali samo troše pare i papir...Pričao sam sa drugarima baš o tome pre nedelju dana i SVI su rekli da im ne pada na pamet da se odazovu... Iskreno baš me briga i da li će se Vojvodina odcepiti, i šta će biti sa Kosovom ako mogu normalno da živim i ne razmišljam o svojoj sigurnosti...
Ako treba Farska ostrva i ribarstvo zvuče sasvim lepo...

Marko

pre 12 godina

Kad budem video da mamini i tatini sinovi idu u rat, ja idem u prvom borbenom redu sa bivoljim rogovima na glavi kao nas Car Lazar i nece mi biti zao i da izgubim zivot. Ali samo pod tim uslovom, drugacije nikako mi ne pada na pamet da ratujem.

anarhista

pre 12 godina

Bilans ratova iz prosle deceenije je ovakav: oficiri i vojnici koji su slusali naredjenja su u Hagu ili Hadu (2 metra pod zemljom to jest), a mnogi od njij su zavrsili kao teski invalidi koji danas zive od drzavne milostinje, a mnogi nemaju ni to. Ratni profiteri su danas tajkuni. Defetisti su danas ugledni politicari. Dezerteri su nekoliko puta vec amnestirani i svi su zivi i zdravi. A zemlje koje smo kao \"branili\" smo posle priznali kao drzave koje su danas u eu ili u predsoblju eu. Sa NATO koji nas je bombardovao saradjujemo. Slag na torti je Kosovo - vrhovni komandant VJ je 1999 potpisao njegovu kapitlaciju, timee je prekrsio ustav koji to izricito zabranjuje. I sada neko hoce da nas gura u rat! Za koga? Zs sta? Da bi nam se ta ista prica ponovila? Sram vas bre bilo! I ne cmizdrite mi sada o mladima koji odlaze iz zemlje. Ako nastavite ovako bice redovi na granici od Horgosa do Dimitrovgrada! I svi cemo pod jednu sljivu da stanemo.

moji muskarci brane samo mene

pre 12 godina

Ne ide se u rat zbog politicara i rezima, vec zbog svog naroda i svoje nacije.
(Rodoljub, 19. septembar 2011 10:48)

E vidis, Rodoljube, bas se ide zbog politicara i rezima. Da je narod vazan ne bi politicari od njega pravili topovsko meso nego bi sve moguce radili da do rata ne dodje. Ako ne verujes meni, pitaj ucesnike (posebno invalide) nedavnih ratova sta nakon sve ratne i poratne golgote (i poraza) koje su preziveli imaju od ljubavi prema svom narodu i svojoj naciji. Ili, jos bolje (da im ne dosipas so na ranu), pogledaj film Sv. Geogrije ubija azdaju, tu je veoma lepo sroceno kako srpska sirotinja svaki put strada kada brani "nebeske" ideje i fotelje svojih politicara.

did

pre 12 godina

Dodeljivanje ratnog rasporeda u svakoj drzavi (pa i u demokratskom zapadu) je normalna stvar. E sada, druga stvar je sto drzava ne ispunjava svoje obaveze kada se rat zavrsi.
Mislim da se Helsinski odbor direktno mesa u bezbednosni sistem nase drzave.
Predlog g-dji Biserko.
- Idite u Veliku Britaniju, i probajte da napravite to sto pokusavate u Srbiji.

pera kojot genije

pre 12 godina

pozivam sve koji su žedni boja i krvi da se lepo prijave u najbliži vojni odsek, u profesionalni sastav VS i neka tamo ostvare sve svoje vlažne snove, neka ostave nas koji smo to prošli na miru

Marina

pre 12 godina

Ako je istinita ova informacija, onda se ništa nije promijenilo u Srbiji od vremena Miloševića. Tadić je i ovaj put lagao i obmanuo svoje građane ali i međunarodnu zajednicu. Baš me zanima tko bi od građana Srbije želio poći u rat u uvjetima kad je Srbija okružena članicama NATO saveza,i kad NATO ne bi ni trenutka oklijevao djelovati iz zraka,a možda i s kopna. Zar nisu Nijemci poslali dva oklopna transportera? Svaka čast ovom čovjeku koji odbija ratovati za tuđi teritorij (jer je Kosovo od 2008.kosovski teritorij)dvadeset godina nakon što je Srbija pokrenula iste ratove s istim ciljem i sve ih izgubila..

Aleksandar

pre 12 godina

Moj ratni raspored je prvo prevozno sredstvo koje mogu voziti ili u kome mogu biti putnik, a kojim se ide sto dalje odavde. Necu svoj zivot da dajem za fiks ideje politikanata. Volim Srbiju (kao zemlju, ne i kao drzavu), al' sebe volim vise. Nemerljivo vise...

Glede duznosti, duznost svakoga je da SEBE brani. Ako moze postici, duznost mu je braniti i one njemu bliske i koji se sami ne mogu braniti. Sve preko toga je cista apstrakcija i drzavna indoktrinacija. Zivot je vazan, a ko sedi u parlamentu i goji se od para svih ostalih, te gde je nacrtana neka linija u pesku sto je zovemo granica - nije bitno uopste! Ne tracite svoj zivot za tudje privilegije!

Veteran

pre 12 godina

Vojsku su sredili tako da ne bi mogla ni Cukaricu da odbrani od cete gladnih penzionera. Svesno je unistili a sada bi ponovo da se igraju rata. E vala nece moci. Jednom sam bio u ratu i tada sam verovao da cinim pravu stvar ali sam se par godina kasnije gorko pokajao. Zbog koga i zbog cega da se gine. Danas izigravaju mirotvorce a sutra bi da ratuju, e pa dragi moji politicari (i vlast i opozicija) izvolte pa malo vi na "teren" jer inace ne znate sta cete od obesti.

Изногуд

pre 12 godina

И ја сам добио исти позив, нисам га схватио трауматично. Једноставно, толико јадно живимо, и људи по улицама јадно и забринуто изгледају, да не бих ни приметио када би почео рат. Овако барем знам да ће ме обавестити.

polovina maca i dalje stoji na zidu!

pre 12 godina

Jos niste prebrojali mrtve iz ratova iz proslog veka, a vec bi u nov da nas pozovete. A to je najgore, sto neznamo ni koliko ljudi je poginulo, koliko izbaceno iz stroja, od 1912. do 1999. godine. Ratovali smo za zemlju, ne za slobodu ljudi, a danas je ista matrica, da svi polozimo zivot za parce crne, albanske zemlje.
Hiljadu papira, dokumenata i ukaza srpskih kraljeva godinama nosim po sudovima, do dokazem da moj pradeda nije bio saradnik okupatora i da drzava mora da vrati nasu imovinu. Nista ne pomaze, i dalje misle da je covek od 70god, invalid iz prvog rata, koji je cak i svoj oficirski mac polomio na pola, da ne dodje u ruke fasista, bio saradnik fasista, samo da bi neki novosrbi mogli da sede u nasoj kuci...Ko mi moze garantovati da ja i moja generacija necemo proci isto ovako?
I da znate, ne treba mi vas poziv, ja znam sta je moja obaveza. Ako dodje vreme, sam cu da se vratim sa skolovanja iz Francuske, kao sto se i moj pradeda vratio i stigao do najvisih oficirkih cinova. A ako mi posaljete ovaj glupavi poziv, doci cu i zbog njega, i umarsirati na Dedinje, ne u Pristinu, verujte mi.
Doslo vreme da nas novovelikosrbi uce patriotizmu? To je ljubav, ne ratovi i mrznja. To je znanje, ne mitomanija. Da ne duzim, samo bi ponovio ono sto vec cesto ljudi govore u komentarima na B92, reci najveceg Jugoslovena koji je ikad ziveo: "dodju, tako vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati"

Dusan NS

pre 12 godina

Stavite mene na taj spisak umesto dotičnog i stvar rešena, ja ću se vrlo rado odazvati pozivu jer nisam imao priliku da odslužim dug otadžbini zbog sramnog ukidanja vojnog roka!

Aleksandar

pre 12 godina

Covek je kukavica, imam 36 godina, jednu prelepu devojcicu i ozenjen sam ali ne bojim se da idem u rat. Sto se mene tice, spreman sam da umrem za ovu drzavu jer je to sve sto imamo... Ako dodje do rata, dobrovoljno se prijavljujem. Toliko, a sada kukavice lupajte minuse.

Miloš

pre 12 godina

Interesuje me kako mogu da kontaktiram ovu kancelariju zato što sam i ja dobio isto poziv da se javim radi dodele ratnog rasporeda. Trebalo je da se javim 16. Septembra ali se nisam odazvao jer mi ne pada na pamet da idem bilo gde da ratujem a pogtovo ne pored PROFESIONALNE vojske. Osim toga ja sam u toj kopnenoj zoni bezbednosti već jednom proveo skoro godinu dana tako da sam ja svoje prema državi odslužio. Niti mi je ova država omugućila posao niti normalan život i malo malo pa me poziva u neki rat.

mario

pre 12 godina

Valjda smo nakon 90tih naučili da rat izabaci ološ na površinu, da bukači sačuvaju svoje guzice, da sirotinja izgine.A nacija, država...postoji i dalje a ti svoj kratki boravak na ovom planetu nisi proveo ljudski, u sreći i prosperitetu, mladost prođe, okreneš se i vidiš da ne živiš niti malo bolje a pozivaoci na naciju imaju milione.

Nenad

pre 12 godina

Nezgodna je situacija na KiM. Priprema za najgoru situaciju i organizovanje rezervnog sastava je nešto što bi svaka normalna država uradila. Nema ovde ničeg senzacionalnog.

sve ce to narod pozlatiti

pre 12 godina

U redu je... treba da se brani zemlja, ali treba i ti koji brane zemlju da budu postovani od strane drustva... a ne ovako..
Zasto bi neko ratovao?
Pogledajte muke rezervista sa juga Srbije. Nemaju posao, drzava im duguje dnevnice i jos salje na njih policiju.
Dok se zadnjicee iz Beograda greju u koznim foteljama...

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Deco ne idite! Ostanite sa svojom decom! Neka idu oni sto pozivaju.
Ja sam svoju pusku okacio na klin, zardjalu, i ne podmazujem je vise.

Pop

pre 12 godina

O čemu bre pričate, dodela ratnog rasporeda vrši se u miru i u opšte ne znači da se spremamo za rat već da u slučaju rata ljudi koji su u evidenciji znaju gde i u koju jedinicu treba da se jave.
Ne znam zašto dižete toliku buku oko ovoga kada je svih ovih godina bilo pozivanja rezervnog sastava od strane vojnih ispostava baš u vezi dodele ratnog rasporeda, a s obzirom na reorganizaciju vojske mnoge jedinice su rasformirane ili formacijski premeštene u druge kasarne ili čak i druge gradove.

bez ideje

pre 12 godina

Sta Vam je ljudi ko ce koga da mobilise i zasto?Koga cemo mi i Rusi da branimo dali smo svesni da je na Kosovu stacionirana JEDINA SVETSKA SILA i da svako "zezanje sa njom" nije preporucljivo.

coi

pre 12 godina

sinoc sa nekim drustvom gledam odbojku i na temu Kosova i rata jedan od njih kaze `ja bih isao na Kosovo u rat samo da me ne bi stigla kletva Cara Lazara`!?!?!?! alo bre u kakvoj drzavi ja zivim kad jedan 30-ogodisnjak na taj nacin razmislja!? koji je nivo svesti ljudi i u kojem vremenu oni zive!? A mene brine sto paypal ne radi u srbiji cccccc....
ajmo sada obraz, 1389, nasi... u najblizi vojni odsek i prijavite se u dobrovoljce. iskazite taj svoj `nacionalizam`, `patriotizam`, tu vasu `hrabrost` na terenu, kao sto je iskazujete na forumima, dajte sve za majku Srbiju, i ostavite nas `prodane duse` da zivimo pod `okupatorskim zapadom`! Srecno vam bilo naopaki ljudi!

Kosta

pre 12 godina

Šta se bre ložite, kakav rat, kakvo Kosovo?! Čovek dobio poziv da reguliše gde mu je novi raspored u rezervi, koji imaju svi koji su odslužili vojsku, i to zbog (još jedne) reorganizacije jedinica u Vojsci Srbije. Samo ne razumem da li se namerno loži narod na ovaj način, ili zaista imamo toliko neukih i neobrazovanih koji ne razumeju ni najosnovnije stvari.
Takođe ne razumem šta je ovde u stvari vest. Da je neko dobio poziv da mu se u knjižicu upiše novi raspored u rezervnom sastavu? Budi bog s nama. Da je neko poslao pismo Helsinškom Odboru? Pa, ako je to postala vest onda nešto nije u redu sa redakcijom B92. Da je Helsinški Odbor postavio pitanje Ministarstvu za koje unapred znaju da neće dobiti odgovor jer predstavlja vojnu tajnu? Takva vrsta manipulacije ne dolazi prvi put od te osobe.
Zapravo fali ono što jedino jeste vredno pisanja: može li se izbeći upisivanje u rezervu po osnovu prigovora savesti. To je čovek i pitao Sonju Biserko. Ali odgovor i od koga nije dobio, jer valja proučiti malo zakon, a za taj trud očigledno ni Helsinški Odbor ni naši vrli mediji nisu spremni.

VM

pre 12 godina

Moj ratni raspored je prvi granični prelaz. Sve prethodne egzibicije naše države su me sačekale dok sam bio u vojsci pa nisam propustio da vidim kako to izgleda iz prvog reda. Međutim, ovo bi bilo previše.

Srbin iz Novog Sada, isto iz Backe!

pre 12 godina

Backa

Mozes ti pobeci i iz ove zemlje, ali u ciju god odes i cije god drzavljanstvo da primis ti se obavezujes da ces je braniti. Tako ti je to druze i u USA gde moras da potpises tkz. Pledge of Alliegence da bi dobio drzavljanstvo. Ako je tebi, tvome 'didi' i tati problem grb i zastava pod kojom bi eventualno sluzili, to je druga stvar.

Goran

pre 12 godina

Mir Mir Brate Mir!
Više volim tebe mladu nego pušku da mi dadu ;)
(rimtutituki, 19. septembar 2011 16:57)

E dok se ovo pevalo u Beogradu 1991., u Zagrebu je Jura pevao "E moj druze Beogradski" a Gobac "kopao grobove za cetnike". Razmislite malo o tome pre nego sto napisete kako "Srbi vole da ratuju".

sve je isto samo njega nema

pre 12 godina

Jedini smisao huškanja na Kosovu jeste skretanje pažnje sa stvarnog problema a to je ekonomija, korupcija i nepotizam u Srbiji. Tadić, Nikolić, Jeremić i drugari koji nisu išli u vojsku i na ratišta koja su izazvali bi opet da šalju druge da ginu. Neće moći.

Maxim

pre 12 godina

nagojeni besposličari u uniformama!
Vazda živeli k'o bubrezi u loju, a kada je trebalo da odrade posao zbog kog postoje i reketiraju narod - ništa.
Spašavaj živu glavu, golem trbuh i slamaricu!

Manite se "redovnih aktivnosti" i ukinite se, reketaši naroda.
Nema razloga da postojite.

mile

pre 12 godina

A CIME MISLE DA RATUJU KADA SU I ONAKO SVE PRODALI,STO SE MENE TICE NEKA IM IDU ONI STO DOBIJAJU PLATU ZA TO I SVI ONI KOJI SU ISPALI IZ KOLEVKE,MENI JE BILO DOSTA JOS 90 TIH. BAS JE OVA SRBIJA ZABAVNA NEMA POSLA PA AJDE MALO DA RATUJEMO BOZE GDE JA ZIVIM I SA KIM.

mjadjan

pre 12 godina

Ne razumem kako ljudi ne razumeju da je odazivajne na vojni oziv obaveza kao i placanje poreza. Ako drzavu nema ko da brani onda ta drzava nece ni postojati. Ako ostanemo bez drzave, tesko cemo se opet izboriti za taj status ponovo, a ako nemamo svoju drzavu, nema ni nas. Brzo cemo postati amerikanci, nemci... Nemojte se odazivati vojnim pozivima, BRACO AMERIKANCI, pa kad vam dodje komsija i kaze da se selite jer mu se mnogo svidja vasa kuca, vi to i uradite ali mu prethodno pokosite travu u dvoristu, da se covek ne muci

student_iz_parka

pre 12 godina

@ Milan

Kazes ako je u pitanju redovna reorganizacija, zasto nije najavljena od strane drzavnog vrha?? Pa ako ti nisi cuo za profesionalizaciju vojske (a to je ta reforma) ja ne znam gde ti zivis. Ovaj covek je i do sad imao svoj ratni raspored (od onog trenutka od kad je odsluzio vojsku) i sad se taj raspored samo menja. A zasto? Upravo zbog profesionalizacije i drasticnog smanjenja brojnog stanja vojske, mnoge jedinice su ukinute, neke delimicno izmenjene, a neke nove su formirane. I to traje vec godinama unazad, od kako se krenulo u profesionalizaciju vojske. Sve sto je ovaj covek imao da uradi je da ode da se javi, obavi tu formalnost i kraj price.

Takodje, po zakonu, postoje pored profesionalne vojske jos i aktivna i pasivna rezerva. U aktivnoj je onaj ko se dobrovoljno prijavi za to, u pasivnoj svi ostali koji su odsluzili vojni rok, pa tako i ovaj gospodin koji se zali NVO. Nista neobicno, nesto sto postoji svuda u Evropi. Niko nece njega da salje u rat i ne sprema se nista oko Kosova, vec je u pitanju jedna rutinska radnja koju obavlja Vojska Srbije. I sad kad bi se Vojska i MO pravdali Sonji i ostalima za sve rutinske radnje koje obavljaju, dokle bi smo dogurali???? I da napomenem, ukinuta je samo obaveza sluzenja vojnog roka, ne i ostale obaveze u okviru odbrane zemlje, kao sto su radna, materijalna, vodjenje evidencije o vojno sposobnim gradjanima i ostalo.

Za neobavestene - vojska se i dalje obavezno sluzi u Svajcarskoj, Austriji, Grckoj, FInskoj, Norveskoj i Danskoj. U Svedskoj je tek skoro ukinuto obavezno sluzenje vojnog roka, dok je u Nemackoj privremeno suspendovano. To znaci da ne treba menjati zakon da bi se ono ponovo uvelo vec je samo dovoljno glasanje u skupstini da se ono ponovo uvede, i to su Nemci uradili tek posle nas, dakle ove godine.

I na kraju, o tome kakva nam je drzava ne zelim da polemisem, kao i o nekom fantomskom ratu za koji ste se ovde svi ovde uhvatili. Ali jedno znam, u razvijenim i demokratskim drzavama u Evropi, pored ljudskih prava idu i obaveze. I ta dva pojma u stvari uvek idu zajedno - PRAVA i OBAVEZE gradjana. Koliko vidim, oni koji se najvise zalazu za ljudska prava u Srbiji, i koji prozivaju sve ostale, uvek zaborave na tu drugu rec. Zapamtite - nema prava bez obavezam pa kakva god drzava bila.

Host

pre 12 godina

Za ono da drzava ima smelosti da regrutuje a da ti nista ne daje, to jeste.
Ova vremena nesposobnosti i lopovluka zaista uticu na to da neko pomisli zasto da se bori za svoju zemlju..Ovo je zapravo razumljivo.

mihajlo

pre 12 godina

ja sam protiv rata i dobro bih razmislio da li bih isao... ali ako bih i isao, bilo bi samo uz uslov da medju prvima vidim sinove sadasnjih trazilaca ratova... zna se koji su to!

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

@maxo: Obaveza je obaveza. Pa i po tim demokratskim zemljama postoji rezerva i obaveza ucesca u njoj. Sta je sporno?

Sine Maxo, demokratske vojske i demokratske obaveze to je nesto drugo. Razlika je ko nebo i zemlja. Dete drago, kod nas u politici i u vojsci jos uvek sedi dobar deo licnosti iz ratne epopeje. Oni i danas "zare i pale", vedre nam i oblace. I sutra bi, ne daj boze. Takvih primera u demokratiji i demokratskim vojskama neces sine naci.
Deda Paun licno sa srednjom strucnom ratnom spremom preporucuje: ne idite deco, niko vas ne moze naterati.
Kad se demokratisemo, kao sto kaze @maxo, ondak da. Sad i danas ne!

vladapo

pre 12 godina

Ma kavo vise ratovanje, za to imamo "profesionalnu vojsku" sa debelim stomacima, odvukli su me sa faxa za rat u hrvatskoj i zasto, jedva sam posle zavrsio skolovanje prosavsi sve i svasta na ratistu. Nece me niko vise naterati da obucem uniformu i da ratujem, ni tamo neki iz vojnog odseka, ionako su mi ostali duzni, koji ocigledno zive jos u mraku devedesetih, neznaju gde biju.Uvek ce se naci neko kome je rat brat, pa neka mu je sa srecom.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Gospodo draga dosta je bilo... Prosao sam 1991, pa zatim bombardovanje 1999, jer tada od rata nije bilo ni r.. ( nego smo izigravali glinene golubove ) Mnogi moji drugari se i danas spore sa drzavom oko ostete. Licno sam i ja napunio glavu gelerima, ali nisam zarad nekog patriotizma tuzio nikog (izgleda po ovome sada da je trebalo)Beli medvedi iz HF, Swisliona i ostalih firmi nisu se ni odazvali, slali su cokoladice i lekove... i ispali su pametniji i bogatiji. E sad kad je sve proslo cekam kad ce neko da mi kuca na vrata.... Ma nikad vise NI ZA SRBIJU NI ZA VOJVODINU niti za tudje interese. Ko je zabrljao neka odgovara. Ovi politicari u svojoj hrabrosti toliko su spremni da stalno podmecu Novaka, Cavica, Kosarkase, a veceras ce i odbojkase da vicu u njihovo ime kako je KOsovo nasa zenica oka... Pa i krajina je bila... SRAMOTA

Waistiny

pre 12 godina

Iako je proslo 20 paklenih godina u Srbiji, izgleda da narod ne shvata sta znaci biti vojni obveznik. Dopadalo se to nama ili ne, svi smo mi vojni obveznici u slucaju rata. Kao i svi Francuzi, Englezi, Bugari, Tutsi, Palestinci, Amerikanci, Cileanci...

To je nesto sto je obaveza svakog od nas. Na nasu zalost, ta obaveza je poslednjih 20 godina bila koriscenja za ubijanje, silovanje, sprovodjenje etnickog ciscenja, a najmanje za ono sto je osnovna ideja - odbrana sopstvene drzave.

U svakom slucaju, svako od nas ima pravo da emigrira ako ima problem sa obavezama prema drzavi u kojoj zivi. A odazivanje pozivu drzave jeste nasa obaveza i duznost. Mozemo polemisati o tome sta je nasa drzava uradila za nas, ali jedno je sigurno. Nema vise zlocinackih pohoda milosevicevske zlocinacke soldateske, vec jednostavan i castan cilj - odbrana drzave u kojoj zivimo, a u slucaju bilo cije agresije.

vladimir

pre 12 godina

Pa ja sam dobio kaznu od sudije za prekrsaje od 10.000 dinara zato sto se nisam odazvao pozivu u predvidjenom roku a bio sam opravdano odsutan jer sam bio u inostranstvu.I sudija me samo ukori da bi posle 2 nedelje dobio kaznu da platim.Ludilo brate

smrz

pre 12 godina

U slucaju i da krenu na Kosovo, rat ce izugbiti za 5 dana, ali to vise nece biti bombardovanje, vec kopnena NATO invazja. Pa se posle ceskajte kad se hr i slo vojnici budu setali po BG-u. Mada najv je ovo neko cimanje, neki brkati oficir se setio da moze mobilizacija. u tom slucaju ja cu da ladim j.ja, a ko voli nek ide u rat.

Srbin

pre 12 godina

"A nasu zemlju moramo da branimo, ako i kada do toga todje..."
(Nik, 19. septembar 2011 19:09)

- ne pada mi na pamet, brani je ti sam ja odo na pivo. Imam pametnija posla od vasih ratova.

vaso

pre 12 godina

Pa sad, podrska sonji Biserko, al za sta? Uz duzno postovanje pomenute, sve zemlje, skoro sve u svetu imaju vosku u raznim oblicima, profesionalni sastav, rezervni.........razne.
I naravno da sve imaju nekakvu organizacuju za sve to. Jedino Srbija ne bi smela to da ima. Eto covek dobio poziv da ode negde, da ga svrstaju u nekakvu protiv pozarnu jedinicu u slucaju ne daj boze.......a on trk kod Sonje. dajte bre ljudi bar malo zdravog razuma. I ja sam za GRADJANSKA prava, al ne i za ljudska te vrste. Na kraju krajeva, ne mora ni da se zivi u Srbiji, koja gle cuda pravi evidencije.......imate slobodnu Ameriku pa izvolite. Mislim ne odazvati se na poziv njenih drzavnih organa.

iz Novog Sada, ali Vojvođan

pre 12 godina

Mozes ti pobeci i iz ove zemlje, ali u ciju god odes i cije god drzavljanstvo da primis ti se obavezujes da ces je braniti. Tako ti je to druze i u USA gde moras da potpises tkz. Pledge of Alliegence da bi dobio drzavljanstvo. Ako je tebi, tvome 'didi' i tati problem grb i zastava pod kojom bi eventualno sluzili, to je druga stvar.
(Srbin iz Novog Sada, isto iz Backe!, 19. septembar 2011 12:02)

Druže, nema ovo veze sa branjenjem zemlje. Misliš da se ovo sve na Kosovu radi jer će Kosovo kao izvršiti invaziju na Požarevac, Zaječar i Bajinu Baštu? Ili jer vlast pod pritiskom patriJota želi da nametne makar i naznaku OFANZIVNOG rata za Kosovo?
Ako ti se gine, idi gini, verujem da će tvojoj majci velika uteha biti što si voleo neku zastavu sa tri boje i dva papagaja.

PS - zanimljivo kako je ovakvim patriJotama kao ti jedini argument u bilo kojoj diskusiji: "Ako ti se ne sviđa, mrš iz Srbije". Sa takvim Velikosrbima ti ne treba ni NATO.

Amos

pre 12 godina

1) Ratni raspored je uvek postojao i ne znaci poziv u rat niti neko specijalno spremanje za rat.
2) Ni meni se bas nesto ne gine za stranacku gospodu kao ni slavnog g. Sutanovca koji je eto toliko opremio i popravio vojsku a uveo i profesionalce - kojima ce izgledati ipak trebati pomoc u slucaju rata. Prosto da se covek zapita sta ce nam ti profesionalci ako ce boranija ici da gine.
3) Ko odredjuje ko umire a ko ne? Da li i Tadiceva i Sutanovceva deca imaju \'ratni raspored\'?
4) Ako ovaj momak nece da gine \'za Srbiju\', neka trazi da ga rasporede u civilne sluzbe - nek u slucaju rata radi u hitnoj pomoci, logistici, kuvanju, sprecavanju poplava, izvlacenju nastradalih iz rusevina itd. Tako nece poginuti u borbi, vec mozda kulturno - gradjanski i civilno, od avionske bombe.
5) Sta raditi ako idiotska drzava opet zarati s nekim i iz nekog razloga? Ginuti u napadu protiv nekoga ili ginuti u bezanju?
Mozda otici malo masovnije na Dedinje i bacati cvece na kuce nasih vodja?

Crvena Marama

pre 12 godina

Da li se to vraća obavezni vojni rok? Obradovala me je ova vest. Odlična prilika da se momci iz "Obraza", "Dveri", "Nacionalnog stroja" kao i raznorazni "žestoki momci" pokažu na delu.

Petar Mitrović

pre 12 godina

Izgleda da je došlo vreme za još jedno Nato bombardovanje Srbije, s obzirom da su ovi nastavljači Miloševićeve politike zaboravili šta znači doživeti vojni poraz. Valja se to ponekad, jer ako neko ne razume reči - i odbija da prihvati realnost - razumeće bombe kad počnu da mu padaju po glavi.

BivsiYu86

pre 12 godina

Bilo kakav novi rat je puno zrtava sa poznatim ishodom - kraj Srbije kakvu je pamtimo. ne znam na sta se odnosi nase kukanje kako gubimo teritorije - ako mislite na RSK i Srpsku Bosnu, tamo nikada nije bila Srbija a ako mislite na Kosovo, mislima da mi zadnjih 100 godina vise umisljamo da je nase nego sto stvarno jeste. I Milosevic ga je vec izgubio i to u ratu gde je nazalost popalio sve mostove za kompromis. Post Miloseviceva vlast ih je samo dokusurila. Bolje da se fokusiramo na ono sto legitimno imamo i jacamo drzavu kojoj se moze biti lojalan i to sa svim nacionalnim manjinama koje ovde oduvek zive i cine ovu zemlju.

Srbija nije ruzna rec!

pre 12 godina

hempros

E moj zemljace i sunarodnice, sada bih ja trebao da ti odgovorim: 'Kako ste vi iz 'majke Srbije' odbranili nas, tako cemo i mi vas'. Ali necu, jer druge zemlje nemamo i ili cemo je zajedno braniti ili Srbija ne treba ni da postoji. Ovo ti kaze covek koji je sve izgubio u ratovima u Hrvatskoj i koji je 2 puta ranjen. Vidim po ovim forumima bruku i jad, i mislim da samo Bog moze dozvati ovaj narod pameti i ponovo ga nauciti da voli sebe i svoju zemlju.

Mitke

pre 12 godina

Država koja nema svoju aktivnu vojsku, u kojoj se ne služi vojni rok nije država. Svaka druga priča je obična demagogija i služi samo za slabljenje Srbije. U svakoj iole ozbiljnijoj Evropskoj zemlji vojni rok se služi i to je stub države a kod nas zemlju će da brane profesionalni vojnici kao da oni padaju sa neba. Toliko za pametne ljude a za one druge to isto nek pročitaju ovaj tekst još jednom.

MaloMorgen

pre 12 godina

Neki novi rat ili makar predratno stanje duzeg trajanja je verovatno jedini nacin da sadasnja vlast ostane u foteljama i posle sledecih izbora. Recept je Slobin, a verovatno ne samo njegov ali uvek primenjiv.
A rata ce biti i to uskoro. Posle velikih kriza idu i veliki ratovi.
Ako se i opet zakuva na Kosovu, bice to kratkotrajni rat iz svima predvidljivih razloga, ali ako se uskoro potuku glavonje (razlog ce biti pare i nafta), onda i Srbija i susedi mogu samo da se pokriju usima i cute, te cekaju da se glavonje umore... ako posle njihovog koskanja bude i nas i njih.

MarkoRSK

pre 12 godina

Komentari pljuste od fraza - svaka normalna i ozbiljna drzava to radi u cilju svoje odbrane...

Kao da smo mi zaboravili zadnjih 20 godina u kojima nismo bili ni normalna ni ozbiljna drzava a vecina ljudi sve vise shvata da smo "branili" fiks ideje ludih politicara, raznih fanatika, lopova i kriminalaca. Sada neka oni i njihova deca ratuju....

Stefan

pre 12 godina

Ali zaista ne razumem sta je tu sporno. Na primer drzava mi trazi porez, a ja kazem izvinite niste mi obezbedili ono sto ja mislim da treba da mi bude obezbedjeno.

Goxyy

pre 12 godina

Moze da bude intedant, vezista, vozac ... sve bez oruzja. Cemu alarmirati NVO? Da li je prvo probao da svoje pravo ostvari direktno (pismeno) u svom vojnom odseku pre nego je seo za kompjuter i proveravao sta vojska radi? Vojna obaveza je zakonska obaveza a nacina ima milion. Kakva panika!

Ivan BA

pre 12 godina

Pa i meni su to poslali jos u prolece. Posto sam u inostranstvu kontaktirao sam ambasadu i oni nisu znali sta da rade.
Na kraju sam nesto ispunio u ambasadi kao potvrda da sam trajno u inostranstvu i oni su to, kako su mi rekli, poslali tamo gde je to trebalo.
Pre mesec dana su mi na kucnu adresu u Srbiji poslali poziv kod sudije za prekrsaje.
Ja stvarno neznam sta da radim.

sveta

pre 12 godina

Ako vidim Miskovicevog sina u uniformi i sa puskom na ramenu idem bez razmisljanja po cenu da poginem. U suprotnom nemoj da vam padne napamet da me zovete!

Goran

pre 12 godina

@ Mitke
Ne pricajte neistine. Ziveo sam i radio u nekoliko evropskih zemalja, i sve su imale profesionalne vojske. Ne sirite dezinformacije.
Koliko ja znam ni u jednoj zemlji u Evropi, osim u Nemackoj se ne sluzi vojni rok. A i u Nemackoj je na dobrovoljnoj bazi.

andrey

pre 12 godina

12god.sam bio podoficir i dobio otkaz kad su rasturili jedinicu. Kako da ne? Samo neka mi posalju poziv nikad se necu odazvati.Neka idu mamini i tatini sinovi koje su krili za vreme rata.

Dragan

pre 12 godina

Nemojte se odazivati vojnim pozivima, BRACO AMERIKANCI, pa kad vam dodje komsija i kaze da se selite jer mu se mnogo svidja vasa kuca, vi to i uradite ali mu prethodno pokosite travu u dvoristu, da se covek ne muci
(mjadjan, 19. septembar 2011 10:44)

Zbog ovakvih komšija "patriota" mnoge porodice su se selile iz cele exyu.

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Ne vidim u cemu je problem imati ratni raspored ?
Jel vas interesuje moj ?
Zborno mesto Makis(Cukarica i dalje vam necu reci tacno gde ...)
11 godina sam van Srbije i otisao bih na zborno mesto da branim svoju jedinu domovinu.
A jel znate kako su me zvali rezervisti devedesetih : Mafija, jer sam spremao ispite za ETF (nisam lokao) kad god sam imao predah.

Saki73

pre 12 godina

Ma neee , najbolje je da se mi busamo u grudi i da ne damo Kosovo a ratove ce da vode vanzemaljci . Ja volim svoju zemlju Srbiju i ako treba boricu se za nju - " ne zaleci da u toj borbi dam i svoj zivot ! "

Dado

pre 12 godina

Pre nego sto pocnete da piskarate o tome da li je Drzava ista uradila za vas, zamislite se sta ste vi uradili za svoju zemlju... Najveca cast je sluziti svojoj zemlji... Na zalost, u Srbiji sve vise i vise ljudi nema ni casti ni postovanja...

sasa

pre 12 godina

nemogu da verujem da se ovo dogadja.i proslu drza vu su sahranili lopovi oficiri oni su krali dok je narod krvario .izgleda da su se isposnili ovih godina bez rata.kakva rezerva kakve gluposti covek je u pravu!vojsku kod nas treba ukinuti ti ljudi su najveci paraziti ovog naroda.

Guša

pre 12 godina

Glupost je neuništiva. ne-u-niš-ti-va. Čitam ove komentare i naizmenično se valjam od smeha i hvata me neizmera tuga: kakva je budućnost ove zemlje kada su čitaoci medija poput B92 ovako beznadežno naivni...

Nebitno

pre 12 godina

Neću bre da budem ni kakvom spisku. Neću bre da znam za njih da postoje. **** mi se bre i za vojsku i vojnu službu i obavezu. Šta je meni ova država pružila? Kao dete sa 10 godina umesto da gledam crtane filmove na televiziji gledali smo kako kreteni jedni drugima kašikicama vade mozak po koje kakvim jama u Bosni, posle toga su došle sankcije, pa Kosovo pa bombardovanje pa sam opet sa snajperom završio na Kosovu i sad opet neko da me zove? E neće da može!Ovaj put ako mi daju oružije u ruke boje da je prazno. Nisu se setili da kažu evo ukidamo PDV na stvari za bebe da vam olakšamo roditeljstvo nego ajde u rezervu da podmladimo ratni sastav. NEĆU I ĆAO!

Nikola

pre 12 godina

Poziv za dodelu ratnog rasporeda je najnormalnija stvar što znaju svi koji su služili vojsku sa oružjem, ja sam ga dobio prošle godine, jer su to stvari koje se menjaju-neke kasarne više ne postoje, jedinice se reorganizuju....
Ratni raspored se upisuje u Vojnu knjižicu, ali opet nije konačan jer se do izbijanja rata(ako ga bude, mada svi znaju da nema šanse), nezna lokacija i razmeštaj jedinica, kad je počelo bombardovanje u knjižici mi je pisalo jedno a na pozivu koji sam dobio drugo mesto, tako da se to odnosi samo u slučaju opšteg rata i mobilizacije(koja kod nikad nije bila, jer da jeste išli bi svi bez obzira na stanje od 18-65) kada ne postoji mogućnost uručenja poziva, i kada je zemlja napdnuta, mada ni tada svi ovi što kukaju i plaše se ne bi došli, a kuću i porodicu bi im branila verovatno Sonja Biserko i taj što se uplašio ratnog rasporeda!!!

Dragan

pre 12 godina

Što se vojska okuplja dole ispod Prokuplja? Ma, ****** se devedesete. Ovaj put Vam neće proći "promene i ukidanja ratnih rasporeda". No pasaran.

IQ

pre 12 godina

Samo nek se usude da me pozovu... Šaljite vaše partijske drugove i svoju decu u ratove, (nije za objavljivanje)! Dosta mi je vašeg lažnog patriJotozma!!!!.

Петар Кобиловић

pre 12 godina

Кад је Милошевићева Србија срушила Југославију имао сам 18 година и побегао сам јер нисам хтео да идем у Милошевићеву војску. Одрастао сам у Југославији. Од Србије сам добио само страх, насиље, претње, срамоту и стид. Све што сам у животу направио сам добио од европских земаља и Америке, у којој живим данас. Данас од Србије имам само пасош. Кад добијем амерички, ускоро, Србија ће бити само ружна успомена. Не бих је бранио никад.

Aleksandar

pre 12 godina

Ljudi spustite se na zemlju. Rata neće biti. Što ste toliki ekstremisti i pesimisti?
(kosta, 19. septembar 2011 15:51)

Eh, da sam dobio dolar svaki put kad sam to isto cuo 90-te i 91-e od raznih ljudi na svim stranama, danas bih bio milioner...

nestrpljiv

pre 12 godina

Ako mi drzava zamrzne kredit, da mi grejs period, zastiti me kod poslodavca, plati vrtic detetu....moze odma...javljam se ... ionako me zena smorila....

Milan

pre 12 godina

Ako je rec o "redovnoj" reorganizaciji oruzanih snaga onda je to moralo biti javno i jasno i glasno najavljeno od strane najviseg drzavnog vrha. Ako Tadic ima vremena da posecuje teniske priredbe u svojsvu predsednika zemlje, onda mora imati vremena i za ovo.


Meni se cini da Srbija pored "redovne" reorganizacije vojske ima i potrebu i za "redovnim" ratom sa zemljama u okruzenju. Otprilike na svakih 20-30 godina, samo se sada valjda zbog globalnog zagrevanja ovaj ciklus nesto smanjio.


Usput, sta bese sa neisplacenim dnevnicama iz prethodnog rata?

Ja_bre

pre 12 godina

Au bre ljudi ste se uprpili ko da je ne znam ni ja sta,znate li da oruzane snage(vojska) jedne drzave ima jos neke uloge osim rata?? Kao na primer za podrsku drugim institucijama za u slucaju nevojnog ugrozavanja? Elementarne nepogode i tako to? Ste znali?
Ratni raspored se dobija i u miru,zbog reorganizacije,formiranja novih jedinica,premestanja starih bla bla... I on sluzi da u slucaju rata(ne daj Boze vise nikada) ljudi znaju gde treba da se jave.
Nemojte bre uvek od komarca praviti magarca,a doticni gospodin moze malo da se raspita prvo pre nego sto otrci da se krije kojekakvih odbora.
Ja volim svoju zemlju i smatram da joj mozemo doprineti na mnogo drugih nacina bez puske u ruci i krvi do kolena.
Dosta je nama bilo ratova,pokazali smo da znamo ginuti,hajde sada da pokazemo da znamo da ZIVIMO.
Pozdrav svima.

Goran

pre 12 godina

Kako EUropejcima smeta poziv u srpsku vojsku, ali bi vrlo rado da vide srpske mladice (i devojke) u EU uniformama u Avganistanu, kako ginu za EU-SAD interese i naftu.

mist

pre 12 godina

(Miki iz Njemacke, 19. septembar 2011 13:19)

Standardno, oni koji najviše priželjkuju sokobe protiv mrskog okupatorskog Zapada su već fino ušuškani u tom Zapadu. I ja bih da pijem sokić ispred monitora u Njemačkoj a da palamudim o časti i otadžbini, Miki!

bomerang

pre 12 godina

Koliko mi je poznato u poslednjih desetak godina niko nije pozivao i ozbiljno obucavao rezervni sastav ako ga uopste i ima u evidenciji? Od ministrovanja Davinica do poslednje klase rocnih vojnika, obuka je bila izuzetno na niskom nivou a kriterijum obucenosti smesna. Ovo sve neodoljivo podseca kada su regruti bivse JNA neobuceni upuceni da zastite granicu nekadasnje SFRJ u Sloveniji.

Горан

pre 12 godina

Када читам неке текстове просто се постидим што сам део ове нације. Питао сам се и још увек се питам па чија су ово поколења? Као да се налаѕим у неком виртуалном свету у коме никог није брига низашта, само да је њему потаман, да има да се наједе, напије, проведе па макар газили преко других.
Присећам се да сам учио из историје да су се наши преци исто тако нећкали када су се дизали против Турака јер боже мој па Турци су овде стотинама година па зашто баш Он да ослобађа Србију, можда да се мало причека још која стотина. Или против Аустро-Угара и Немаца, па зашто баш против три велесиле, хајде даа сачекамо да се распадну па да онда ударимо и ко ће још пешице до Албаније дај да сачекамо превоз... Нисам имао прилике да питам мог оца да ли је у то време хтео да збрише у иностранство и где му је памет била да се залуд бори против светске силе која покори васцелу нам Европу.
Да вам припадне мука.

All in

pre 12 godina

Mislim da ima dovoljno ljudi koji bi dobrovoljno otisli za svoju zemlju i u pakao.

Ne brinite braco ipak nam vi trebate da ostanete da svercujete i bavite se politikom.

Pobesneli max

pre 12 godina

Petre Kobilovicu, ako si svoju frustraciju zeleo da podelis sa nama nadam se da ti je sada lakse.
Drugo, juce je Jadranka KOsor izjavila da su oni srusili Jugoslaviju. sada ne znam kome da verujem. Da li onima koji su me ubedili da je to uradio MIlosevic, da li doticnoj gospodji koja tu "zaslugu" pripisuje sebi i druzini koju predstavlja.
Trece, cevek koga mnogi citiraju samo kad im odgovara je rekao: " Ne pitaj se sta je tvoja drzava ucinila za tebe nego sta ti mozes uciniti za nju". Ovo se ne odnosi na tebe, ocigledno ne delimo iste vrednosti, nego na sve one koji "glume ludilo" praveci se "mutavi i naivni" u stvari prikrivajuci svoj kukavicluk i nesposobnost da se uhvate u kostac sa bilo kakvim problemom pa i sa nametanjem ucesca u glupavom ratu. Ko normalan voli da ratuje i gine. Ali, kada se sve raletivizuje onda moze i da se postavi pitanje da li uopste moramo i ziveti jer cemo svakako umreti.
Obaveza je obaveza. Pa i po tim demokratskim zemljama postoji rezerva i obaveza ucesca u njoj. Sta je sporno?

Severnjak

pre 12 godina

Ljubav i mir!!! Peace and Love!!!

Tenzija i udaljavanje od EU i evropeizacije odrzavala se dve decenije [od kojih je jedna bila ratna] sa Ratkom Mladicem i slicnima, a posto je to istroseno doslo je vreme za ratnom tenzijom. Da se ratuje za nesto sto je vec ratom izgubljeno. Rat je idealno sretstvo da se jedan sloj ljudi jos vise obogati, ionako su do prvobitnog kapitala dosli tokom ratnih godina. Odose nam zivoti u ratne godine. Kako je tuzno ziveti u Srbiji. Nije bila slucajna reakcija ambasadora Rusije, velika je to kuhinja. Jos jednom kazem PEACE AND LOVE!!!

hempros

pre 12 godina

Prvo dodeliti ratni rasopred onima sto su dosli preko Drine u "majku Srbiju " , jer kao sto smo mi odavde isloi tamo da ginemo, a mnogi se nisu vratili, mogu i oni da brane zemlju u kojoj sada uzivaju i trose ogromne pare, voze skupe automobile, imaju svoje stanove, kuce , lokale ... mobilisati izbeglice prvo !!!!

Prvoborac

pre 12 godina

@milospanonski

Danas se i meni navrsava dvadeset godina kako sam mobilisan i poslat u Slavoniju. Tamo sam gace krvavio, gledao kako moji saborci redom grabe i pljackaju i srpsko i nesrpsko, spavao u kucama ciji su vlasnici netragom nestali dok me slike tudje dece gledale sa zida. Nisam se kupao mesec dana, a treznio dva meseca.
Nagledao sam se ja te nase hrabrosti i postenja da mi traje dva zivota. U tri generacije mojih predaka, i otac i deda su mi bili ratni sirocici cije je oceve mrak pojeo. Moji sinovi vala prema ovoj otadzbini vala nikakve obaveze ni dugove nemaju, jer je ta otadzbina ostala svima nama duzna onoliko.

SASA BG

pre 12 godina

Ovde 80% ljudi ne zna sta je rat , mada ne verujem da će ga i biti. Ovi što bi išli odmah im bi dao puške autobuse i piči. Paljevine. Moji drugari i ja sa njima smo bili 300 dana u ratu. Ne bi voleo da niko prođe nešto sl. I odmah da kažem: Nismo išli kao dobrovoljci već regularno na poziv. Od 1300 pozvanih došlo nas je 250. Eto toliko o jedinstvu i tome slično. Nikakvu benificiju nisam tražio od države , ali se sad razmišljam. Dakle ljudi : SVAKO NEKA ODLUČI KAKO PREMA SVOJOJ SAVESTI: JA SAM MOJU IZGUBIO 1992. Pozdrav i ne zamerite mi... I još uvek se pitam šta je bilo sa onih 1100 što nisu išli sa nama.

Brana

pre 12 godina

Kao da nismo nista naucili u poslednjih 20 godina. Jedinice sastavljene od ljudi koji ne zele da ratuju i nisu dobro obuceni ne vrede nista. B92 je objavio pre neki dan vest da ima 3 puta vise prijavljenih ljudi za dobrovoljno sluzenje vojnog roka, nego sto je bilo predvidjeno. Nije mi bilo jasno zasto to, dok nisam video da se daje plata od 15000 din/mesecno. Iako to nisu neke pare, postoje ljudi za koje (uz besplatni stan i hranu) to nije tako lose. Znaci, ako vojsci trebaju ratne jedinice, neka objavi konkurs i neka daju neku platu i sve je u redu.

Maratonac dva puta mobilisan...a Vojvodjanin!!!

pre 12 godina

Ahaaa,pa dobro..znaci da se pripremim za beganje...patike za kosovo,patike za Eu,patike za Cross Country,pa patike za patike,kosovo za patike (razbij izlog ali ne snimaj mob.telefonom!!!)...obrni okreni Kosovo i patike i mentalni sklop = kupi prvu pomoc(jer ce da te kazne..pride i zimske gume,naravno sve je vezano za patike i izloge!!!)i na kraju ce Krkobabic & sve sa sinom da se prijavi kao dobrovoljac za ljuti boj...ali samo ako obuje Nike-patike!!! (nek vam je sa srecom)!!!...jebalo vas kosovo sve sa metohijom!!!

Aleksandar

pre 12 godina

@Mitke, stvarno? Znaci SAD, Velika Britanija, Nemacka, Japan, Australija, Indija, Holandija, Spanija itd. - nisu ozbiljne drzave? U poredjenju sa onima koje imaju obavezni vojni rok za svoje podanike (u pravom smislu te reci), poput velikih i ozbiljnih drzava poput Bolivije, Kube, Egipta, Grcke, Moldavije, Sirije, Tajlanda i tako tih svetskih mega-sila?

A narocito je o tome pozvan sud da donosi neko iz planetarne sile, najjace i najozbiljnije drzave u Univerzumu - Srbije.

marko

pre 12 godina

Ne brioni brate, nisi sam. Niko vise nece da ratuje za "vise ciljeve" lokalnih pajaca.
Kada sam zadnji put skinuo uniformu, rekao sam da vise NIKAD necu da je obucem - to obecanje cu i da odrzim.
A gospoda "vlasnici Srbije" i njihovi vlasnici "belosvetski bankari", ako im se ratuje u III svetskom ratu. Neka lepo uzmu oruzje u ruke i nek se mlate sa svojim kolegama do mile volje.

bane sine

pre 12 godina

sigurno ga neće slati na kosovo, mi nemamo ekonomske ni vojne moći da vodimo rat ni protiv lihtenštajna, a da ne govorimo o 2 miliona mladih i motivisanih albanaca sa podrškom nato pakta.

a ja mislio da smo svi mi koji smo odslužili vojsku automatski odmah dobili ratni raspored, to je valjda normalna stvar. u slucaju napada spolja nece valjda da vojno sposobni tumaraju ko muve bez glave. ne verujem i da je u svetu drugacije, svako treba da zna gde treba da se javi u slucaju proglašenja ratnog stanja.

Vuk

pre 12 godina

Pa da me opet strpaju u isti kos sa paramilitarcima, skorpionima, kapetanima, i ostalima koje umesto da su sudili, "obucavali" slali ih u sastavu regularne vojske od Hrvatske do Kosova, u "odbranu srpstva", sve sa normom koliko treba da ociste, deportuju i opljackaju...hvala. Izgubili ste moje poverenje i svih onih koje ja poznajem.

Ako tvrdite da je sada ovo neka druga drzava - ja tvrdimn da NIJE, samo njega nema ali eno dizemo mu spomenik.

Idi begaj

pre 12 godina

Budimo realni....mi sada nista ne bi branili vec bi morali da osvajamo tj. da vracamo izgubljenu teritoriju.
Sto se tice rata,bejah i ne ponovilo se...
Oni koji nisu bili u ratu sada su najglasniji,oni koji su bili cute i mole boga da se ne ponovi a oni koji su bili pa traze ponovo,suvisno je reci da su poludeli.
Treba se braniti naravno i silom,ali ovo bi bilo suludo...vec je izgubljeno i trebali bi da povratimo od najvece svetske sile,Amerike.
Mozemo samo kao Kinezi Hong Kong,da godinama ne priznajemo pa kada se ukaze prilika da ga vratimo a da se latimo oruzja,glupost cista

matori

pre 12 godina

"...koje se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi..."

Ako me sećanje nije izdalo, još ne tako davno, pompezno se pisalo o UKIDANJU VOJNE OBAVEZE, i stvaranju profesionalne vojske Srbije.
O kakvom rezervnom sastavu, ratnom rasporedu, obaveznoj obuci, i sličnim papazjanijama se ovde radi..???
Ili pacerska vlast hoće da vrati vreme unazad, pa malčice da ratuje, do neke "velike pobede", kao u zlatno Slobino doba.?

milospanonski

pre 12 godina

Danas,19.09.2011god.navr[ava se ta;no dvadeset godina kada sam dobio poziv za mobilizaciju u ratnu jedinicu tadašnje JNA, koja je posle nekoliko dana upućena u zonu ratnih dejstava u Zapadnu Slavoniju, gde su se rasplamsavale borbe oko Vukovara i Osijeka.Ratni vihor je odneo mnoge živote, ostavio za sobom pustoš bol i patnju svim zaraćenim stranama.Ja sam tada sa oduševljenjem krenuo u rat ubeđen da se borim za časnu i patriotsku ideju odbrane nezaštićenog srpskog naroda od pobunjenih i fanatičnih separatista(pobuna se guši svim sredstvima jer je to legitimno pravo svake suverena države).Taj rat se zatim oteo kontroli i pretvorio u jedno gnusno i sadističko ubijanje i pljačku na svim zaraćenim stranama.Mi koji smo bili zadojeni najplemenitijim osećanjima gnušali smo se naših sunarodnika kojima je jedina svrha i cilj bila pljačka i ispoljavanje najnižih nagona.Tri generacije mojih predaka su se borile u svim ratovima koje je Srbija vodila u dvadesetom veku i moji sinovi će ako treba braniti svoju domovinu.Moja poruka mladim ljudima je volite Srbiju jer ona ima smo vas.Ne zaboravite da je naveća karakterna osobina hrabrost i poštenje koju cene i naši neprijatelji.

Nenad

pre 12 godina

Tek se "spremam" za zivot i ne pada mi na pamet da ratujem i da me to obelezi a ceo zivot. A vi ako hocete, ratujte, ja jedva cekam da bezim preko grane i ne pada mi na pamet da ratujem za ovu gospodu iz drzavnog vrha iako volim Srbe i sprstvo uopste.
A vi koji nemate sta da radite u zivotu i ne trudite se da to stanje promenite(ili ste ladili **** dok ste bili mladi pa niste ucili), vi ratujte. Ja zelim da zavrsim fakultet i da bezim iz ove zemlje jer sam jos kao mali video da ovde nema buducnosti.
Slozili se, ne slozili sa mnom, nazvali me otpatkom srpskog drustva ili ne, ja za ovakvu Srbiju ne zelim da ratujem i moje misljenje se nece menjati. Jos 5 godina ce me Srbija videti i posle zbogom, iskreno receno!

Slavko

pre 12 godina

Cenim to kako čovek razmišlja.Država mi ne daje ništa, a guli mi kožu sa leđa, pa još i da idem u rezervu. Odslužio sam jednu godinu u vojsci pod oružijem i bio u rezervi mobilisan u ratu 90 dana. Mislim da je to dosta od mene. Neću više ni jednom političaru da glumim broj s kojim se oni igraju rata, dok pune svoje račune. Nego gospodo generali i političari: NAPRED, A JA ĆU ZA VAMA! Neće više puška u moje ruke!

miroslav-izdajnik

pre 12 godina

uprkos višegodišnjim dilemama i traumama zašto i kako, ipak, kada sve ovo čitam,veoma mi je milo da sam 1986.god. otišao iz srbije i više se nikada vratio.

Jovan

pre 12 godina

Najveci broj komentara pokazuje da je u Srbiji izvrsena demilitarizacija. Aktuelna vlast je srusila vojnu moc Srbije i sad mogu da joj rade to sto rade. Nema sluzenja vojnog roka-nema ko da podmladi rezervni sastav ratnih jedinica-nema rata. Vidite da ni pozare nema ko da gasi a kamoli da vodi ratove. Ima vojske za manju jedinicu u mirovnoj misiji. Mozda je demilitarizacija dobra ali od OKUPATORA nase svesti smo dobili jad i bedu, sto pokazuje i najveci broj komentara...

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

Pa pravi Šutanovac od Srba topovsko meso. Nije ga sramota da kaže NAJKASNIJE 4 GODINE po odsluženju vojnog rok prigovor savesti. Alooooo, a to što je ukinut vojni rok i obuka, šta ćemo sa njima. Ima da ginu ko zečevi kada nas uvedete u rat, jer neće biti obučeni. A sveli ste vojsku na manje lovačko društvo.

haha

pre 12 godina

...ma koja bre ratna rezerva zemljo bolesna.Protiv koga ce ratovati ova raspad drzava sa korumpiranim politicarima? Pa vi kada bi ste pokusali da nesto masnovnije uradite po pitanju mobilisanja rezervnog sastava pre bi ste napravili gradjanski rat posto vas ljudi vise organski ne podnose nego sto bi ste odbranili ovu zemlju od nekog potencijalnog neprijatelja...

Misljenje

pre 12 godina

Sta je sad na redu da izgubi Srbija.. Presevsku dolinu, Sandzak, ili mozda vojvodinu?
(Posmatrac)
Engleska je "izgubila" pola sveta koje su bile "njene" vekovima, koje je izgradila i "civilizovala...prepustila narodima koji u njoj zive, pa je i dalje mocna zemlja koja je prisutna na tim prostorima. iz Indije su se povukli nakon sto je oruzje i nasilje proradilo i nakon sto su ubili hiljade pobunjenih indijaca..shvatili su da posle krvi koje su prolili nemaju tamo sta da traze kao gazde nad lokalnim narodom . Mnogi Englezi su ostali tamo da zive.

Tako i mnoge druge imerije. Srpska imperija se raspada, to je sve... Mi smo vec prolili dovoljno nase i tudje krvi, nisam siguran da ima vise prostora za takvo "cuvanje" mitoloskih "Srpskih zemalja".

Sale

pre 12 godina

A ovom narodu se ne može udovoljiti. Profesionalizacija vam nije valjala. Kažete vojska je mala. Sada vam ni rezervni sastav ne valja... Kako da vam se udovolji?

Đoka

pre 12 godina

Sta je, braco?! Frka? Mozete slobodno da se opustite, ovo je rutinsko pozivanje obaveznika! Ali, ocigledno, kod nas svi vole da dizu dodatnu frku, ko da nam nije dosta...

Nishlija

pre 12 godina

Ne palite vatru ! Kakav crni ratni raspored... Zashto lazi i low IQ ? DS je losh ali nije toliko losh da bi ushao u rat sa citavim svetom ! Ispipavate puls naroda na jedan manipulatorski nacin. Pa videli ste ovih dana koliko je Srbija spremna za rat. Tadic u areni a skupovi povodom podrshke Kosovu su brojali po 1000 ljudi ! Jedino mesto gde Srbija treba da vodi ratove su sportski tereni. Pregrizo jezik onaj ko progovori da Srbija treba sa nekim da ratuje. Bela kuga pustoshi i samo josh fali neki "rat" da odnese ovo malo mladezi koja tumara Srbijom pa da ga ugasimo kao nacija ! Taj tzv shto donosi "ratni raspored" neka se razmisli pre nego shto pozvoni na moja vrata.

anonymous

pre 12 godina

Zar vi maloumnici koji bi da ratujete ne razumete ništa?

Prvo, u ratu se gine. Ne kucaju se slova ili pišu grafiti.
Drugo, ratovati za šta, nečiju demagogiju ili novčanik? Ili za parče mrtve zemlje koju većina nije i neće nikad videti? To Kosovo nas koči već 100 godina. Ratovali smo pre 10 godina i izgubili.

Treba ovo malo što nas je ostalo da čuvamo ovu malu zemlju i da radimo na tome da je osnažimo, ne da idemo u rat koji će nas uništiti.
Ovaj put ne bi prošli bez okupacije. I šta onda? Ne bi nam ostalo ništa.

I setite se šta je bilo pri prošloj okupaciji. Ko je sarađivao sa Nemcima? Nedić sa fašističkim patriotama i nacionalistima. To bi se desilo i ovaj put. Najglasniji i ratoborni bi dočekali svoj momenat, a narod branili neki novi komunisti, koji vole svoju zemlju i slobodu ali na normalan način i ne iz ličnog koristoljublja.

Ne dozvolimo da nacionalisti i warmomgeri preuzmu reč po četvrti put od '41-e, svaki put iz toga izađemo sve gori.

Boki

pre 12 godina

Ја сам овој држави дао здравље, детињство свога детета без мене, вероватно још много тога. Нисам био пизд., а држава мени, ПА НИ КРЕДИТ ЗА СТАН НЕ МОГУ ДА ДОБИЈЕМ!? Подржавам патриотизам, али у овој земљи КОЈУ ВОЛИМ, ДРУГУ ОТАЏБИНУ НЕМАМ, ДОКЛЕ...........

Aleksandar

pre 12 godina

Da bi neko ratovao zbog necega, i rizikovao sopstven zivot za to, to nesto treba i da vredi. Da li postoji jedan jedini racionalni razlog zasto bi neko ratovao i eventualno polozio zivot za Srbiju? Sta bi time (od)branio? Sta je toliko vazno za covecanstvo u Srbiji da se to treba braniti?

sasa

pre 12 godina

jedno pitanje, sta je sa likovima koji su amnestirani zbog toga sto su zapalili u inostransto, ili sa onim koji su sluzili vojsku u gradskoj cistoci??
sta se sa njima desava? gde je njima rezerva? cistice ulice?

mihajlo

pre 12 godina

@aleksandar... covek koji prica kao ti je ustvari prava kukavica! nikad ti nisi ni drzao ni metak u ruci pa ni ne znas kako je to biti u ratu! moj kum je bio kuvar i svaki ****** dan je padalo u njegovoj blizini po 10-ak granata. sad svaki put kad cuje makar pucanje obicnog balona, preskoci mu cuka! ja nisam bio u ratu ali mi ni nepada ni napamet da idem! da li sam kukavica zbog toga? smatram da nisam jer sa svojih 38, nikakav zivot nisam proziveo! sve sami ratovi! veca si kukavica ti koji huskas a rep ti se ne bi ni video da te sutra pozovu!

ivan

pre 12 godina

Uopste me ne zanima sta je znacenje ovog poziva, komentarisem rat kao pojavu i obracam se svima koji zagovaraju oruzane sukobe. Rat je izmisljena stvar. Nije u "prirodi" coveka i ako se moze reci tako, nije prirodan. U prirodi ne postoji ni jedan drugi slucaj gde se bica iste rase na ovim, ni pribliznim, skalama brojnosti tamane medjusobno. -"Mravi.", sta s njima? Oni ne ratuju vec grizu sta stignu dok su nadrazeni. Nije to nikakav odbrambeni sistem izazvan patriotskim emocijama. Poenta je da ste igraci u necijim umobolnim igricama, ne dopustajte to sebi!

Otvorite um ka drugim mogucnostima. Vecito cete skuceni ostati.

mile marinkovic

pre 12 godina

Slavnoj JNA malo bilo izgubljenih ratova pa bi' hteli josh? Sve se neshto bojim da su ove "patriote" shto ostavljaju epske poruke bile mobilisane i vucarale se uzduz i popreko kao ja "slavnih" 90ih. Da ste ljudi koji veruju u to shto ovde trtljate a ne gomila guzonjinih sinova , vec biste bili na granici spremni da se obrachunate sa mrskim Nato-m. To bi i onako bilo najbolje reshenje za nas ostale, razlupali bi vas konachno jednom za sva vremena, a mi ostali bi dobili shansu da kako tako zivimo normalno.

Порука за угојене и задригле генерале

pre 12 godina

"Ако почне рат, нећу да излазим из скровишта. Нисам луд да ме зли дуси пошаљу у вечна ловишта. Довиђења, довиђења до ослобођењ..."

Kole73

pre 12 godina

Bolje umreti kao lav nego ziveti kao kukavica. Mislite o tome... Ako dodje do rata i drzava me pozove, s ponosom cu uzeti pusku u ruke.
(Mirko, 19. septembar 2011 16:36)

Ahahahaha, ma sve se plašim da ti i tebi sični prvi ne uhvatite krivinu kad zagusti! Sve smo to već videli 90-ih!

Neko tamo

pre 12 godina

Pre su se upucivali pozivi u rezervni sastav za sve koji nisu na vreme otisli u vojsku. Verovatno je administrativna greska nekog iz vojnog odseka. Taj muskarac je previse paranoican. Trebalo je u VO da vidi o cemu se radi, ne bi mu nista bilo jer sada imamo profesionalnu vojsku.

Pantagruel

pre 12 godina

Срамно понашање невладиних организација. Пре три године је Војска Србије реорганизована и бројчано смањена. Многе бригаде су укинуте, друге фузионисане. И две године резервисти уредно дибијају обавештења које су њихове нове јединице, уместо угашених. То се ради постепено, од града до града, од општине до општине. Нема никакве сензације. А неко је баш сад решио да направи панику.

Dzoni

pre 12 godina

Neko OvdE Pomenuo Ameriku, svako ko Napuni 18 godina u americi dobija poziv na koji mora da se javi i u kojem takodj mora da Potpise da u slucaju potrebe i ugrozene nacionalne sigurnosti vojska moze da ga pozove da ratuje, to je obaveza svaKog muskarca u americi, naravno do sad nisu imali Rat na svojoj teritoriji pa i ne mora da ga zovu. A i izraelu cak i zene moraju 24 meseci u vojsku, dok je muskarcima Vojni rok cak 3 godine, u juznoj koreji je. 24 Meseci, vojni rok je obavezan cak i prebogatoj svajcarskoj. Ja sam bio generacija koju je zakacilo Bombardovanje 1999 pa sam u vojsci proveo 13 meseci od cega 5 meseci na kosovu, tad mi nije bilo zao ali sam se nagledao Raznih Paravojnih cetnika sa rakijom u ruci u koje bi radije pucao nego na albance I koji su samo brukali regularnu vojsku i smetali ali nisi smeo da ih diras. Danas ne bih ratovao za Ovu zemlju koja je od Tad jos vise u nekom cetnickom nazadnom Fazonu a isti ti koji netu velicaju te cetnike i prave se da su najveci srbi Su bezali u civilnu da kose travu a znam Mnogo njih licno, to su ljudi jaki samo na recima ...

prokleta avlija

pre 12 godina

e pa svi vi sto kazete da necete da ratujete za srbiju jer vam drzava nista nije dala...platite 12 godina besplatnog skolovanja,ako ste studirali na budzetu vratite i te pare,sami asfaltirajte i platite puteve kojima vozite,proizvodite svoju struju,vodu,vratite drzavi stanove koje ste dobili od nje za dzabe'nemojte da koristite telefon i mobilni nego se derite da bi komunicirali,idite kod privatnog lekara i dajte mu 100 za pregled,placajte privatni vrtic 300evra umesto drzavni 50 itd itd...e kad to sve uradite onda imate pravo da kazete da mi drzava nije nista dala...kome se ne svidja na planeti imate jos 200 zemalja pa IZVOLTE...

nemo-ur

pre 12 godina

Moji roditelji su radili u fabrikama po 20 i kusur godina. Posle 99-e su dobili šut kartu. I dan danas nemaju stalan posao nego ćale lomi kičmu na građevini. Niko njima nije rekao ,,evo pošto ste toliko dugo doprinosili dobićete makar i drugi posao, da i dalje pošteno izdržavate sebe i svoje". Ćale mi je mobilisan za vreme bombardovanja, bez obzira na to što je već bio u četrdesetim i ne baš za neki napor ali nije hteo da se krije, a znao je koliko njih je zbrisalo. Da su mu bar isplatili dnevnice :P On je svoj dug prema državi odužio, i za sebe i za moje ,,besplatno školovanje"... Odslužio sam redovnu vojsku, odradio obuku ali nikad neću uzeti oružje u ruke za ovakvu državu. Da me mrtvog ili kao invalida baci na otpad...

Dobrica

pre 12 godina

Aj sto se taj sirotan uplašio da će da mu gurnu pušku u ruke, ali ne razumem "ozbiljnu" organizaciju kao što navodno jeste taj Helsinški odbor za ljudska prava, da se ne raspita, istraži o čemu je reč!

kosta

pre 12 godina

Dal verujete u ove gluposti? Ok je ta rezerva, svi je imaju. Ali koj bre rat? Vama čovek pokaže prst i vi odma raspravljate o Kosovu, Sandžaku, Vojvodini i ostatku - Beogradskom pašaluku. Ljudi spustite se na zemlju. Rata neće biti. Što ste toliki ekstremisti i pesimisti?

struja

pre 12 godina

Mi smo definitivno bolesna nacija! Od bolesti koja se zove "Ratna opcija" nikada se nećemo izlečiti, nikada. I od koga sad treba braniti zemlju: od Vojvodine?!

Branko

pre 12 godina

Pravi patriota,da ne upotrebim drugu rec.Secam se 99 I onih Milosevicevih pristalica,patriota I socijalista koji vole svoju zemlju kada su im stizali pozivi za rat.Svi su pitali a sto mi,a sto nasa deca.E pa gospodo,onda se trudite I glasajte za one koji nece rat.Znate vec koji su to!

Sremac

pre 12 godina

Ponos mi je biti gradjanin Srema i Republike Srbije. Hocu i borim se za normalnu, demokratsku, evropsku, razvijenu i pravednu Rep. Srbiju, ali ako neko napadne Srbiju i njene granice, onda mi je duznost i cast da je branim.
Mislim da tako razmislja i svaki ponosan Francuz, Hrvat, Amerikanac, Kinez ...

Dejan

pre 12 godina

Neko je jednom pametno rekao: Ako zelis mir, spremaj se za rat!
Nema suverene i jake drzave u svetu koja nema jaku vojsku (izuzetak je Svajcarska). Sadasnja vlast nam sistematski unistva vojsku, svodi je na lovacka drustva. Nadam se da ce uskoro doci do promena i da cemo kao drzava i nacija poceti da se oporavljamo od ovog urusavanja svega i svacega a sve zarad "evropskih vrednosti".
Sta ce nam sve te evropske vrednosti: gej parade, NVO, sengeni i sl. ako nestanemo kao narod???

zeljko

pre 12 godina

Ne mogu da verujem kakva seka persa, žali se Sonjici.Neko je već napisao ukinuta je samo obaveza sluzenja vojnog roka, ne i ostale obaveze. Nisi obavezan da služiš vojsku, ali da braniš državu si obavezan. To namerno drame iz Helsinškog obora.

Milivoje

pre 12 godina

Nijedna normalna osoba ne želi rat. Tu nema ničeg lepog, kao ni u vojsci uopšte. Iz moje perspektive, vojska je nužno zlo. Ja sam dobrovoljno odslužio vojni rok 2008. godine i zakleo sam se čašću i životom da ću braniti Srbiju jer sam osećao moralnu obavezu da to uradim. Ratovi se uvek vode zbog profita malog broja ljudi, a strada najviše običan narod. A narod koji nema svoju vojsku, plaćaće tuđu (setite se janjičara, pročitajte Seobe, istorija se ponavlja). Ako su ovi komentari koji su u većini slika onoga što narod zaista misli, Srbije uskoro neće biti. Postali smo sebični i loši kao ljudi. Zato nam se država i raspala, zato je privreda na trange-frange nivou, zato nam obrazovni i zdravstveni sistem ne valjaju. Mislim da nam se preci u grobu prevrću.

Kosovar

pre 12 godina

Citava ova prca je vrlo smesna i tuzna. Mobilisati se protiv koga, kosovo nema vojsku, nikakav vojni potencial da pruzi bilo kakav otpor postojecih vojnih snaga srbije. Naprotiv jedan obracun sa snagama atlantskog pakta je samoubistvo za srbiju.

WoT

pre 12 godina

@Jovan, 19. septembar 2011 20:02
Potpuno se slažem. Srbija vojsku ima samo na papiru. Normalno je da svaka zemlja ima dobro opremljenu, obučenu vojsku. Ova naša zemlja ima možda 2.000 vojnika koji ispunjavaju te standarde. A, po komentarima se vidi da je Srpski duh slomljen. Nema ga. Dragi moji ovde se ne govori o ratovanju, već organizaciji rezervnog sastava za slučaj agresije. Po ovome znači da sutra u Srbiju može da umaršira ko hoće. Neće imati ko da da brani ovu zemlju.
Lupajte mi minuse, ali je tako. Grci idu u vojsku 2 godine. Izraelci 3 godine, a njihove zene 2 godine. Ponosno u svakom CV-u za posao ističu da su služili vojsku, i koji su čin dobili. Vojska je obaveza svakog punoletnog građanina.
Za ove pacifiste ( nisam ni ja za rat ) postoji stara izreka: "Ako želiš mir - spremaj se za rat". Tako će te respektovati i prijatelji i neprijatelji.

Boris i Dragan

pre 12 godina

Ratni raspored je jedno, a mobilizacija drugo. U slučaju rata ili ratne opasnosti, kako već, javite se u tu i tu jedinicu. Sta je tu sporno? Pa to svaka država tako funkcioniše. Sad ako rata ne bude nikom nista, a ako rata bude, e onda vi gospodo nemojte da se odazovete mobilizaciji, pa pobegnite iz zemlje, pa tamo malo pljujte po sopstvenoj zemlji i narodu koji je bez obzira na politička neslaganja sa vršiocima vlasti odgovorio svojim pre svega moralnim obavezama, pa posle obarajte vlast i dovedite na vlast one koji će doneti zakon o otome kako vam se sve oprasta. Samo ne zaboravite da ste nas vi birali.

Nikola

pre 12 godina

Pa ovo je strašno iako smo i ja i ostali objasnili šta znači ratni raspored, i dalje se lupetaju gluposti tipa: Ako idu bogataši, ako mi srede finansijsku situaciju u porodici....onda idem i ja!? Pa to mogu samo da pričaju oni koji nemaju veze sa životom, pa u svakoj zemlji pogotovu u našoj je uvek bilo da sinovi i porodice bogatih izbegavaju tu obvavezu(čast izuzecima), pa svi ste pričali neću u redovnu vojsku-što ne uvedu profesionalnu, pa ako bude rad onda pozovu sve i gotovo, pa onda neću da ratujem sa Miloševićem, samo pod srpskom zastavom itd., pa sad opet nešto nije u redu?
Prvo rata neće biti i niko normalan to ne želi, drugo za vreme bombardovanja samnom je bio dečko koji je mogao da kupi pola tadašnje vojske, mogao je da zapali ali nije nego je još i finansirao jedinicu(dodatna hrana i ostale potrebštine koje su trebale) iako to od njega niko nije tražio, tako da ima i takvih slučajeva, takođe posle nekoliko dana od početka bombvardovanja svi koji su dolazili(kasnili) dolazili su sa rešenjima na po 18 meseci zatvora(ali posle rata), i isto su tako mislili da se kriju pa ima nije uspelo, e to što su svi posle dobili amnestiju to je druga stvar, treće Vi što pričate da smo išli zbog dnevnica neznate o čemu pričate, srećom ja sam bio u grupi srećnika koja je te pare dobila (nešto u toku, a nešto posle kraja rata), i to su bile solidne pare za to vreme, ali smo se i mi i svi ostali odrekli tih para(posle rata-čuvene dnevnice-oko 10 maraka dnevno u tri rate=1000 maraka), u korist ranjenih i poginulih drugova iz jedinice(govorim u ime svoje brigade-20-ak jedinica-PVO Beograda), jer dok smo tamo bili nikom nije ni bilo na pameti da ćemo dobiti neke pare za to što smo tu, nego samo da izvučemo živu glavu, tako da razmislite malo pre nego što pljujete nas budale što se redovno odazivamo!

21vek

pre 12 godina

Да вам припадне мука.
(Горан)

Danas citam svedocenja na Haskom Sudu o "odbrani" od "Turaka" u Zvorniku, juce u Sanskom Mostu, prekjuce u Foci a pre toga u Visegradu...a ukupno 20 opstina za koje je Karadjic optuzen za ratnbe zlocine. Mnogi svedoci Srbi, svedoce o ulozi vojske i "rezervista" iz Srbiji". Steta sto B92 ne izvestava o svedocenjima o svakom gradu da ljudi shvate zasto smo skepticni (a mnogima je muka) od tih patriotskih poklica kojima nas bombardujete kada postane sasvim jasno da je spontana borba i odbrana u stvari znacila plansko i sistematsko ubijanje ljudi koji nisu bili ni za sta krivi osim sto su ne-srbi koji su stajali na putu teritorijalnim apetitima...Hvala jos jednom i ne znam zasto vam je muka ako ne citate hroniku nasih ratova iz 90tih.

MarkoBg

pre 12 godina

"Kosovo je Srbija" a sad kad treba da se ide u rat niko neće.Što lepo ne priznamo nezavisnost Kosova i počnemo da živimo kao sav normalan svet.
(patriota)

Super ideja. Siguran sam da 2/3 gradjana misli da je najbolje.

z

pre 12 godina

Neko naduvava najobicniju promenu u azuriranju ratnog rasporeda koji ima svako ko je odsluzio vojsku. To je kao da vam traze da ispunite formular za obnovu pasosa a vi krenete da se zalite da vam oduzimaju pasos na silu.

mecok

pre 12 godina

Gospodo politicari i gospodo generali,mudro kaze narod,kad i vi kao Aleksandar Makedonski stanete u prvi bojni red sa svojim vojnicima i svojim narodom,pa isucete mac i rizikujete zivot i date primer ostalima,pa tako zasluzite mesto u istoriji,onda ce i narod da da svoju zrtvu,al da vi i vasa deca sedite u hladu ladite ****,a obican narod krvari..tesko to ide.

Ilija

pre 12 godina

Šta je sporno ako je dobio poziv za dodelu ratnog rasporeda? Jel to država ne sme da postupa po zakonu? Nije mu država oduzela imovinu pa da se žali smim mogućim institucijama za zaštitu ljudskih prava. To što gospidin ne zna svoja prava nije razlog za objavljivanje ove vesti. U Ustavu Republike Srbije jasno pise da svako ima pravo da se pozove na prigivor savesti cak i u slucaju rata. Ovu vest vidim samo kao zlonamerno dizanje tenzije.

Milan

pre 12 godina

" hoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima"
Pa ne mora da nosi oruzje , moze da guli krompir ili pere kazan za pasulj.

Iskusan

pre 12 godina

Prvo, pravite od komarca magarca. Naravno da vojska nece da ratuje na Kosovu, nema za to ni dozvolu UN, EU i NATO. A da ide protiv celog sveta sigurno nece, to bi bilo kolektivno samoubistvo cele nacije, smesno je to uopste i pomisliti.

Drugo, kao sto su mnogi vec napisali, VS se reorganizuje vec godinama. O tome je jos Zdravko Ponos vise puta u stampi pricao i to je plan koji ide svojim tokom. Ljudi zbog toga dobijaju promene ratnih rasporeda, a moze da se desi da ce neciji raspored i da pocepaju. Ljudi koji su u inostranstvu i dobiju ovakav poziv neka lepo posalju nekog od familije da u vojni odsek odnese kopiju vize, zelene karte, stranog pasosa itd. i niko vas nece vise dirati. Ja sam poslao starijeg brata da odnese moju kopiju radne vize cim sam otisao iz Srbije. Vise me niko nije nikada ni zvao, niti pitao za zdravlje. Ne dozvolite sebi da vam policija dolazi na vrata i da protiv vas dizu prekrsajne prijave i da vas posle hapse po Surcinu. Nema smisla. Uradite ovako i bice sve ok.

Trece, ova prica sadrzi jednu malu nelogicnost, ali vi ste se toliko primili na ovu vest da to i ne vidite: REZERVISTA se poziva na prigovor savesti! Ne vidite li kontradikciju? Ako je neko rezervista, on je sluzio vojni rok i to pod oruzjem! Ispada da je u vojsci bez problema nosio oruzje, a sad je naprasno postao "savestan"? Ma nemoj! Pa ne funkcionise to bas tako. Ali nema veze, bitno je dizati frku bez potrebe!

Ne sirite paniku medju ljudima, ionako su ljudi nervozni zbog ekonomske krize, zaplaseni ovim dogadjanjima na Kosovu, jos ste im samo vi falili sa panicenjem!

mala je plata vojnih cata

pre 12 godina

Koliko vidim po nekim komentarima, ima dosta zajedljivih matoraca koji bi voleli da vide nezaposlenu omladinu po kaficima kako jurisa na neprijatelja, dok sede u sklonistima ko babe i cekaju da prestane bombardovanje. Kazu kako su oni najbolji ratnici svih vremena, a Srbija izgubila najvise ljudstva od SVIH zemalja koje su ratovale sa nama. Jedini rat koji misle da su dobili je verovatno kod svoje kuce, mada nesto sumnjam, jer i tu su nadjacani. Samo mogu da pljunu komentar na sajtu i snesu djubre kad im zena naredi.

Hawk

pre 12 godina

1983. godine zakletva u JNA,Tito, samoupravljanje i socijalizam, kad su 1991. zakucali sa vojnim pozivom rekao sam im da od ta tri stuba u zakletvi vise nista ili nema ili nije zivo i vise nikad nisu dosli...2011. isto vazi, niti sa oruzjem niti bez oruzja!

jagodinac

pre 12 godina

kako se providno laže naš narod,ali te priče više ne prolaze.Pozovite sve rusofile i pripadnike organizacija kao što su Nacionalni stroj,Dveri,1389 da ratuju a ostavite naše mlade na miru.

sonebg

pre 12 godina

Sluzio sam vojsku. Ucestvovao ratu ali vise necu ni u rezervi da budem . Da vidim tog junaka koji ce da me kazni. Sluzio sam vojsku na Kosovu posle pet godina se vratio da ratujem sa OVK. Od mene je dosta. A oni neka vide koga ce da zovu u rezervu. Vise niko nije lud da ide da gine da bi neko davao i prodavao teritorije...

z

pre 12 godina

Vidim da su ljudi neobavesteni. Postojanje profesionalne vojske ne znaci da ne postoji mobilizacija. To postoji cak i u SAD koje mnogi gledaju kao uzor demokratije i ljudskih prava. Dakle, ako je to nesto normalno tamo, zasto je to toliko uzasno ovde? Takodje, svako ko misli da je Tadic sposoban i voljan da ratuje je izuzetno neozbiljan.

Petar

pre 12 godina

Rece jednom nas predsednik:"Mozda ne umemo da radimo ali zato umemo da se bijemo". Mogu ja mrzeti Milosevica ali taj covek je nepogresivo procenio mentalitet ovdasnjih ljudi, savrseno izmanipulisao, evo ljudi izgubili najmilije, imovinu, teritorije u potpuno besmislenim ratovima, ali nije bitno, oni bi opet, samo da ih neko pozove. Jedino obrazovanje nas moze spasiti, i vise dece, puske su za ludake.

nesa

pre 12 godina

Ja i meni slicni branili smo drzavu i bili smo spremni da damo glavu za nju,a od drzave nismo dobili ...nista...kad sam konkurisao za zandarmeriju posle ,nisu se udostojili ni da mi daju odgovor...a ostavili su me u jedinici koja radi za ****** zdravlje...nikakvu platu..pa sam sve to napustio...sada me nece Bog naterati da ratujem za ove ...sta vi mislite da smo mi magarci...saljite tamo one koji ne znaju sta je rat one napaljene nek oni izgube noge ruke a od drzave ce dobiti ***** a ne protezu ...kad budu misli na ratne veterane i postovali one koji su pravi Drzavljani ove drzave a ne ...onda mozemo da pricamo

patriota

pre 12 godina

"Kosovo je Srbija" a sad kad treba da se ide u rat niko neće.Što lepo ne priznamo nezavisnost Kosova i počnemo da živimo kao sav normalan svet.

Rade Božić

pre 12 godina

Rado Srbin ide u vojnike-dva ga vuku a trojica tuku.
Od normalne obaveze u svakoj uređenoj državi,napravismo vašar.
Emocije su ogromne jer država ne funkcioniše po svim šavovima.
Pozdrav "junacima" koji dižu halabuku.
Kosovo je Srbija-ostalo su tajkuni.

Ivan 81

pre 12 godina

Ponovo cimanje sa vojnim pozivima samo bez sluzenja.Mi sto smo sluzili bilo u redovnom i civlinom izdanju i dalje ostajemo rezervni sastav i nije iskljuceno da nas mobilisu.Ovi sto od februara 2011 nece morati da sluze bice u rezervnom sastavu po automatizmu.
Onda vojna obaveza nije ni ukinuta, nego samo 'Utisana do daske da se ne cuje'.

xeno

pre 12 godina

velika i najbogatija u europi nemachka ima sluzenje vojske
i isti taj ratni raspored ...
francuska nema sluzenje vojske ali ima ratni raspored i zanimljivo
uredjenu kao nacionalnu gardu ...
engleska nema obavezno sluzenje, profesionalna vojska, ali imaju i
rezervni i to jako brojni sastav ...
amerika .. nema obavezno sluzenja ali osim vojske imaju i nacionalne garde
po svim saveznim drzavama ...
sve te drzave imaju vojne obveznike, svi koji su obucheni za borbu su u
nekom rasporedu .. tu nema nishta cudno ..
ja sam odluzio vojsku taman tad da me zakachi kosovo ..ok bio, video, ... koliko sam se pre vojske kao klinac lozio na oruzije sad
ga ne volim ... i dobio jedan raspored ... garda :0) ... posle nekog
vremena dobio drugi raspored.. ok :) ... pa onda josh jedan ... pa ok
i sad ako dobijem novi .. opet je ok :) ...
to ne znachi da idem u rat, nego da sam u evidenciji ... ako njima cool da
me i dalje vode u nekom virtuelnom spisku neke virutelne vojske .. ma ok
bre skroz :) ...

ta virtuelna rezerva moze biti pozvana u sluchaju nekih extremnih situacija tipa neki zemljotresi, katastrofe, ne znam ni ja ...
sa kim ce da ratuje ? sa kosovarima ? sa hrvatim ? sa kim ?
jedino ako nas napadnu neki vanzemaljaci il ne znam ni ja .. zombiji ...
... al realno u tom trenutku vishe ne postoje granice i te neke smeshen podele :) ...

LazarD

pre 12 godina

Какав сад резервни састав? Да би постојао резервни састав прво треба да имамо војску. А ако ме памћење добро служи актуелни председник се својевремено као министар војни побринуо да ми војску немамо. Ова шака јада што нам је преостала не може се назвати војском. Мада их то не спречава да нас се сете кад год треба да се гине. Једно је сигурно - ови лопови ме никад неће мобилисати.

Axel Foley

pre 12 godina

Ja sam služio civilno i znam da nije za pohvalu,ali tad je moglo da se bira i ja sam odabrao to.Ne znam da li ovo važi i za mene,ali ako me zovu ja ću se odazvati jer je to obaveza prema državi.Tako da ne vidim zbog čega se ovolika buka pravi,kad je to normalno u svakoj zemlji.

petarV

pre 12 godina

Jovane...važno je da si ti nama,spreman da se biješ i da gineš u borbi sa neprijateljima koji vrebaju Srbiju sa svih strana...što spoljašnih što,nas unutrašnjih!
Ako mene sećanje dobro služi,nas su 99,3 meseca bombardovali,rušili,uništavali...bez da su zakoračili kod nas...da su hteli,sravnili bi nas tako,da bi se Vojvođanske ravnice,proširile do Albanije!
A,pošto nam vojni avioni,padaju na aeromitinzima te nismo sposobni ni da se branimo ni u vazduhu...da ne spominjem,novogodišnji vatromet od PVO...tako,da dragi moj Jovane...budi sretan,što je Vuk Karađić uveo slovo J u srpsku gramatiku i poštedi nas svojih stavova.

Mitke

pre 12 godina

Aleksandre, stvarno! Ako mi ne veruješ, prošetaj se do ovih država pa ćeš videti kako to funkcioniše. Da pojasnim, ja nisam za rat, rat je za budale ali jedna država koja ukine vojni rok a u isto vreme preferira profesionalnu vojsku od 10400 vojnika je maltene neozbiljna. Ako si služio vojni rok shvatićeš o čemu pričam a ako nisi ili si služio civilni rok u nekoj javnoj ustanovi onda nećeš. U svakom slučaju pozdravljam te i drago mi je što imaš svoje mišljenje pa makar se razlikovalo od mojeg.

Darko

pre 12 godina

Oni bi da mi ponovo ratujemo,a da oni ponovo sebi djele stanove od 150 kvadrata.Da se nisu usudili poslati meni nekakav poziv ili slicno jer cu sa njim da obrisem ......Najgore po Srbe na Kosovu je eskalacija sukoba jer to znaci njihov nestanak.Ratovalo se 1999.Jos porusene zgrade stoje po Beogradu,eto kako smo prosli,zasto bi sad prosli bolje.

SoldierofFortune

pre 12 godina

Pa neka idu u rat oni sto se loze Kosovo je Srbija, imam 21 godinu i znam da nisam spreman psihicki da idem da ratujem. A za koga da ratujem, za neke foteljase! Neka hvala! Pozdrav svima!

Vlada

pre 12 godina

Ja ga podrzavam 100% u ovome sto je napisao.eto i ja imam 31 godinu i nista od svih vlasti i vlastelina do dana danasnjeg nisam dobio,dok oni ko zna gde trpaju milione,ni posao ne mogu da nadjem a sad cu bas da idem i da ratujem,epa necu nikad,dosta mi je ovog zivota ali da poginem za necije dupe necu.

navijac_iz_fotelje

pre 12 godina

Ma kakav rat,ovde ljudi ne mogu da se skinu sa interneta kamoli da ratuju, eventualno da okace neku sliku sa kalashom za facebook profil i to je to...

buki

pre 12 godina

jedini razlog zbog koga bih opet glasala za ovu vlast je sto rekose da zele mir i dobre odnose sa svima, sad ispade da ce i taj razlog nestati...

miloš

pre 12 godina

Ne pitaj sta tvoja zemlja moze da uradi za tebe, pitaj sta ti sam mozes da uradis za sebe, a tvoja zemlja ce ti pomoci ali najpre ti sam sebi pomozi... Zoran Đinđić
"Ask not what your country can do for you
but what you can do for your country."
John F. Kennedy

ПАТРИОТА

pre 12 godina

ОТАЏБИНА ЗОВЕ...и ту нема поговора!!! Не видим у чему је проблем...ја сам редовни војни рок служио 1989/90, била је то СФРЈ и ЈНА - али, то није изговор - УВЕК ЋУ СЕ ОДАЗВАТИ ПОЗИВУ!!!

A da se mi rastajemo polako?

pre 12 godina

Ja sam za Uzicku Republiku.Smatram da treba da se odvojimo.Ne zelim da Beograd i nesposobni politicari u Beogradu upravljaju mojim zivotom!Evo necu vise gledati ni beogradske televizije!I picu samo strano mleko i pivo!Ne zelim da zivim u ovakvoj Srbiji!Hocu izbore!Hocu odmah referendum!

iii

pre 12 godina

@Goran: Rimtutituki je pokrenut kad je poceo rat u Bosni, ne u Hrvatskoj... ako vec uporedjujes ko je sta pevao i kad, mada to bas i nema neke veze sa ovom celom temom...

у пролазу

pre 12 godina

@милош панонски

осијек и вуковар нису у западној већ у источној славонији. ko зна где сте ви ратовали. тз тз тз

Poznavaoc Stanja

pre 12 godina

DSS,SRS,SPC iSPS se iz sve snage trude da zajedno sa svojim mentorima iz Rusije uvuku Srbiju u nove oružane sukobe sa svetom,kako bi omogućili Rusima da pod tim plaštom zauzmu Niški aerodrom i naprave svoju raketnu bazu.Scenario je već vidjen i razradjen u Osetiji i Abhaziji.Ne dele Rusi šakom i kapom svoja državljanstva(Činove) na severnom kosovu.

DraganNS

pre 12 godina

Pa nije to ni tako lose ispalo da se napuni malo budzet mene je to ne javljanje kostalo 10000 dinara plus naravno sudki troskovi ( mala napomena to je minimalna kazna :( ) a da ne pominjem da ti odma izreknu presudu bez prava zalbe mozda bi i o tome trebalo malo raspravljati.

Dika

pre 12 godina

Danas je lakse razbiti proton nego predrasude!
(Misho, 19. septembar 2011 23:11)
-- Nedostaje ti rec u recenici @ Misho? Pravilno tvoja misao treba da glasi: Danas je lakse razbiti proton nego SRPSKE predrasude!

политичкаизузетност

pre 12 godina

Поздрав и подршка госпођи Бисерко!!

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА и то сваке 10 године у СРБИЈИ!!!

Milovan Milovanović

pre 12 godina

Šta je ovde sporno? Čovek je samo pozvan da bi dobio ratni raspored. To postoji svuda u svetu i nije ništa sporno. Da li u slučaju rata neko treba da gine, a neko da ladi j..., time što neće imati čak ni ratni raspored?

za Vojvodinu!

pre 12 godina

jos jedan dokaz da su politicari u Srbiji potpuno nenormalni.

Vojvodina Referendum!!!

ne zelim da budem deo stete beograda i njihove ocajne politike!

Vojvodina Drzava!

Aleksandar

pre 12 godina

Covek je kukavica, imam 36 godina, jednu prelepu devojcicu i ozenjen sam ali ne bojim se da idem u rat. Sto se mene tice, spreman sam da umrem za ovu drzavu jer je to sve sto imamo... Ako dodje do rata, dobrovoljno se prijavljujem. Toliko, a sada kukavice lupajte minuse.

Marina

pre 12 godina

Ako je istinita ova informacija, onda se ništa nije promijenilo u Srbiji od vremena Miloševića. Tadić je i ovaj put lagao i obmanuo svoje građane ali i međunarodnu zajednicu. Baš me zanima tko bi od građana Srbije želio poći u rat u uvjetima kad je Srbija okružena članicama NATO saveza,i kad NATO ne bi ni trenutka oklijevao djelovati iz zraka,a možda i s kopna. Zar nisu Nijemci poslali dva oklopna transportera? Svaka čast ovom čovjeku koji odbija ratovati za tuđi teritorij (jer je Kosovo od 2008.kosovski teritorij)dvadeset godina nakon što je Srbija pokrenula iste ratove s istim ciljem i sve ih izgubila..

Aleksandar

pre 12 godina

Ja sam protiv rata, naprotiv, ali sam sluzio vojsku i dao zakletvu da cu braniti svoju Otadzbinu. Ni meni se ne dopadju mnoge stvari u drustvu, a pogotovo ne cinjenica da cu morati da salutiram onoj germanizovanoj papagajskoj zastavi iz 2010. Ali, dao sam rec kao i mnogi pre mene!
Dimitrije Tucovic je bio levicar i protivnik rata, ali kada je Otadzbina napadnuta branio je i dao svoj zivot. Bivsi ministar spoljnih poslova Svilanovic (tada clan Gradjanskog Saveza) je 1999 takodje branio svoju zemlju...pobogu ljudi ne idemo u Avganistan ili Irak, vec branimo ovo malo zemlje sto nam je ostalo! Jadikovke sta je kome ova zemlja dala ili uzela, ostavite za druge prilike. Zar su budale svi oni nasi sunarodnici sto izgibose u svim ratovima do sada?

Dado

pre 12 godina

Pre nego sto pocnete da piskarate o tome da li je Drzava ista uradila za vas, zamislite se sta ste vi uradili za svoju zemlju... Najveca cast je sluziti svojoj zemlji... Na zalost, u Srbiji sve vise i vise ljudi nema ni casti ni postovanja...

Nik

pre 12 godina

Ljudi, nemojte se paliti, ovo je klasicna novinarska patka! Namerno provociraju narod i time ga slabe praveci nove podele i povecavjuci tenziju!!! Inace, ovo je sasvim normalno za svaku zemlju sveta...i radi se svake godine.

A nasu zemlju moramo da branimo, ako i kada do toga todje...

Saki73

pre 12 godina

Ma neee , najbolje je da se mi busamo u grudi i da ne damo Kosovo a ratove ce da vode vanzemaljci . Ja volim svoju zemlju Srbiju i ako treba boricu se za nju - " ne zaleci da u toj borbi dam i svoj zivot ! "

ja

pre 12 godina

Slazem se da bi trebalo uvaziti pravo svake osobe da odluci zeli li nositi uniformu ili ne.

Ali isto tako mislim da je duznost svakog coveka da brani svoju zemlju od eventualnog napada ili agresije.

U potpunosti sam protiv rata, i na svaki nacin bih voleo da se izbegne sve ono lose sto nam se desavalo u proteklih 20 godina, ALI ukoliko do rata dodje, duzni smo da se branimo.

Dusan NS

pre 12 godina

Stavite mene na taj spisak umesto dotičnog i stvar rešena, ja ću se vrlo rado odazvati pozivu jer nisam imao priliku da odslužim dug otadžbini zbog sramnog ukidanja vojnog roka!

Neću rat

pre 12 godina

Samo nek mi pošalju poziv, dobiće moj odlazak preko grane na malo duže. Cenim da je ovo bio probni balon, malo da opipaju puls, da li se narod loži na pogibiju zarad Kosova ili ne.

Miki iz Njemacke

pre 12 godina

Ne vidim u cemu je problem imati ratni raspored ?
Jel vas interesuje moj ?
Zborno mesto Makis(Cukarica i dalje vam necu reci tacno gde ...)
11 godina sam van Srbije i otisao bih na zborno mesto da branim svoju jedinu domovinu.
A jel znate kako su me zvali rezervisti devedesetih : Mafija, jer sam spremao ispite za ETF (nisam lokao) kad god sam imao predah.

mjadjan

pre 12 godina

Ne razumem kako ljudi ne razumeju da je odazivajne na vojni oziv obaveza kao i placanje poreza. Ako drzavu nema ko da brani onda ta drzava nece ni postojati. Ako ostanemo bez drzave, tesko cemo se opet izboriti za taj status ponovo, a ako nemamo svoju drzavu, nema ni nas. Brzo cemo postati amerikanci, nemci... Nemojte se odazivati vojnim pozivima, BRACO AMERIKANCI, pa kad vam dodje komsija i kaze da se selite jer mu se mnogo svidja vasa kuca, vi to i uradite ali mu prethodno pokosite travu u dvoristu, da se covek ne muci

did

pre 12 godina

Dodeljivanje ratnog rasporeda u svakoj drzavi (pa i u demokratskom zapadu) je normalna stvar. E sada, druga stvar je sto drzava ne ispunjava svoje obaveze kada se rat zavrsi.
Mislim da se Helsinski odbor direktno mesa u bezbednosni sistem nase drzave.
Predlog g-dji Biserko.
- Idite u Veliku Britaniju, i probajte da napravite to sto pokusavate u Srbiji.

Петар Кобиловић

pre 12 godina

Кад је Милошевићева Србија срушила Југославију имао сам 18 година и побегао сам јер нисам хтео да идем у Милошевићеву војску. Одрастао сам у Југославији. Од Србије сам добио само страх, насиље, претње, срамоту и стид. Све што сам у животу направио сам добио од европских земаља и Америке, у којој живим данас. Данас од Србије имам само пасош. Кад добијем амерички, ускоро, Србија ће бити само ружна успомена. Не бих је бранио никад.

Dragan

pre 12 godina

Što se vojska okuplja dole ispod Prokuplja? Ma, ****** se devedesete. Ovaj put Vam neće proći "promene i ukidanja ratnih rasporeda". No pasaran.

Isto 31 al sa severa

pre 12 godina

Mogu da šalju pozive, ali samo troše pare i papir...Pričao sam sa drugarima baš o tome pre nedelju dana i SVI su rekli da im ne pada na pamet da se odazovu... Iskreno baš me briga i da li će se Vojvodina odcepiti, i šta će biti sa Kosovom ako mogu normalno da živim i ne razmišljam o svojoj sigurnosti...
Ako treba Farska ostrva i ribarstvo zvuče sasvim lepo...

Srbin iz Novog Sada, isto iz Backe!

pre 12 godina

Backa

Mozes ti pobeci i iz ove zemlje, ali u ciju god odes i cije god drzavljanstvo da primis ti se obavezujes da ces je braniti. Tako ti je to druze i u USA gde moras da potpises tkz. Pledge of Alliegence da bi dobio drzavljanstvo. Ako je tebi, tvome 'didi' i tati problem grb i zastava pod kojom bi eventualno sluzili, to je druga stvar.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Evo neka predsednik Tadić ili ministar Jeremić odu i prvi polože svoj život za svetu srpsku zemlju. Može i Toma Nikolić, radikali bilo ko samo da pređemo sa reči na dela i prekinemo tradiciju da patriote nekako iz svih ratova izađoše živi, zdravi i bogatiji a Srba i Srbije sve manje.

bananamen

pre 12 godina

Ima toliko ljudi koji zagovaraju rat za kosovo. Samo ih pozovite i sami ce se javiti (mada sumnjam da su hrabri u stvarnosti).

Mi koji ne verujemo u to da zivot treba izgubiti u necemu tako glupom kao sto je rat ne treba ni da budemo deo njega.

Bolje i cela drzava da se raspadnje nego ljudi da umiru i zive u strahu. Izgubiti zivot za deo teritorije gde i tako zivi 99% albanskog stanovnistva je besmisleno. Vise bi ljudi poginulo nego sto ima srba na kosovu i na kraju bismo izgubili.

Lupajte minuse koliko hocete, ali se pre toga zapitajte da li biste voleli da vasa deca ili vi ponovo ginete uzaludno kao sve ove godine do sad! Lako je biti hrabar iz fotelje.

Waistiny

pre 12 godina

Iako je proslo 20 paklenih godina u Srbiji, izgleda da narod ne shvata sta znaci biti vojni obveznik. Dopadalo se to nama ili ne, svi smo mi vojni obveznici u slucaju rata. Kao i svi Francuzi, Englezi, Bugari, Tutsi, Palestinci, Amerikanci, Cileanci...

To je nesto sto je obaveza svakog od nas. Na nasu zalost, ta obaveza je poslednjih 20 godina bila koriscenja za ubijanje, silovanje, sprovodjenje etnickog ciscenja, a najmanje za ono sto je osnovna ideja - odbrana sopstvene drzave.

U svakom slucaju, svako od nas ima pravo da emigrira ako ima problem sa obavezama prema drzavi u kojoj zivi. A odazivanje pozivu drzave jeste nasa obaveza i duznost. Mozemo polemisati o tome sta je nasa drzava uradila za nas, ali jedno je sigurno. Nema vise zlocinackih pohoda milosevicevske zlocinacke soldateske, vec jednostavan i castan cilj - odbrana drzave u kojoj zivimo, a u slucaju bilo cije agresije.

Mitke

pre 12 godina

Država koja nema svoju aktivnu vojsku, u kojoj se ne služi vojni rok nije država. Svaka druga priča je obična demagogija i služi samo za slabljenje Srbije. U svakoj iole ozbiljnijoj Evropskoj zemlji vojni rok se služi i to je stub države a kod nas zemlju će da brane profesionalni vojnici kao da oni padaju sa neba. Toliko za pametne ljude a za one druge to isto nek pročitaju ovaj tekst još jednom.

prokleta avlija

pre 12 godina

e pa svi vi sto kazete da necete da ratujete za srbiju jer vam drzava nista nije dala...platite 12 godina besplatnog skolovanja,ako ste studirali na budzetu vratite i te pare,sami asfaltirajte i platite puteve kojima vozite,proizvodite svoju struju,vodu,vratite drzavi stanove koje ste dobili od nje za dzabe'nemojte da koristite telefon i mobilni nego se derite da bi komunicirali,idite kod privatnog lekara i dajte mu 100 za pregled,placajte privatni vrtic 300evra umesto drzavni 50 itd itd...e kad to sve uradite onda imate pravo da kazete da mi drzava nije nista dala...kome se ne svidja na planeti imate jos 200 zemalja pa IZVOLTE...

moji muskarci brane samo mene

pre 12 godina

Ne ide se u rat zbog politicara i rezima, vec zbog svog naroda i svoje nacije.
(Rodoljub, 19. septembar 2011 10:48)

E vidis, Rodoljube, bas se ide zbog politicara i rezima. Da je narod vazan ne bi politicari od njega pravili topovsko meso nego bi sve moguce radili da do rata ne dodje. Ako ne verujes meni, pitaj ucesnike (posebno invalide) nedavnih ratova sta nakon sve ratne i poratne golgote (i poraza) koje su preziveli imaju od ljubavi prema svom narodu i svojoj naciji. Ili, jos bolje (da im ne dosipas so na ranu), pogledaj film Sv. Geogrije ubija azdaju, tu je veoma lepo sroceno kako srpska sirotinja svaki put strada kada brani "nebeske" ideje i fotelje svojih politicara.

suboticanin

pre 12 godina

i ja sam dobio,pre dve nedelje,nisam se javio i dosla je policija da me privede .nakon toga sam dobio ratni raspored....da napomenem da sam od 95 godine 4 puta bio u rezervi a sada imam 37 godina...i??sta da radim???gledacu zbog dece da odem odavde jer ovo vise nema smisla.

Nenad

pre 12 godina

Nezgodna je situacija na KiM. Priprema za najgoru situaciju i organizovanje rezervnog sastava je nešto što bi svaka normalna država uradila. Nema ovde ničeg senzacionalnog.

smrz

pre 12 godina

U slucaju i da krenu na Kosovo, rat ce izugbiti za 5 dana, ali to vise nece biti bombardovanje, vec kopnena NATO invazja. Pa se posle ceskajte kad se hr i slo vojnici budu setali po BG-u. Mada najv je ovo neko cimanje, neki brkati oficir se setio da moze mobilizacija. u tom slucaju ja cu da ladim j.ja, a ko voli nek ide u rat.

bez ideje

pre 12 godina

Sta Vam je ljudi ko ce koga da mobilise i zasto?Koga cemo mi i Rusi da branimo dali smo svesni da je na Kosovu stacionirana JEDINA SVETSKA SILA i da svako "zezanje sa njom" nije preporucljivo.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Deco ne idite! Ostanite sa svojom decom! Neka idu oni sto pozivaju.
Ja sam svoju pusku okacio na klin, zardjalu, i ne podmazujem je vise.

Srbin

pre 12 godina

"A nasu zemlju moramo da branimo, ako i kada do toga todje..."
(Nik, 19. septembar 2011 19:09)

- ne pada mi na pamet, brani je ti sam ja odo na pivo. Imam pametnija posla od vasih ratova.

Nićifor

pre 12 godina

Vašoj redakciji do neba hvala za ovu vest. Zamolio bih samo da vaš novinar poseti predsednika Tadića i ministra vojnog Šutanovca da daju svoj komentar na ovu vest.

hempros

pre 12 godina

Prvo dodeliti ratni rasopred onima sto su dosli preko Drine u "majku Srbiju " , jer kao sto smo mi odavde isloi tamo da ginemo, a mnogi se nisu vratili, mogu i oni da brane zemlju u kojoj sada uzivaju i trose ogromne pare, voze skupe automobile, imaju svoje stanove, kuce , lokale ... mobilisati izbeglice prvo !!!!

iz Novog Sada, ali Vojvođan

pre 12 godina

Mozes ti pobeci i iz ove zemlje, ali u ciju god odes i cije god drzavljanstvo da primis ti se obavezujes da ces je braniti. Tako ti je to druze i u USA gde moras da potpises tkz. Pledge of Alliegence da bi dobio drzavljanstvo. Ako je tebi, tvome 'didi' i tati problem grb i zastava pod kojom bi eventualno sluzili, to je druga stvar.
(Srbin iz Novog Sada, isto iz Backe!, 19. septembar 2011 12:02)

Druže, nema ovo veze sa branjenjem zemlje. Misliš da se ovo sve na Kosovu radi jer će Kosovo kao izvršiti invaziju na Požarevac, Zaječar i Bajinu Baštu? Ili jer vlast pod pritiskom patriJota želi da nametne makar i naznaku OFANZIVNOG rata za Kosovo?
Ako ti se gine, idi gini, verujem da će tvojoj majci velika uteha biti što si voleo neku zastavu sa tri boje i dva papagaja.

PS - zanimljivo kako je ovakvim patriJotama kao ti jedini argument u bilo kojoj diskusiji: "Ako ti se ne sviđa, mrš iz Srbije". Sa takvim Velikosrbima ti ne treba ni NATO.

Горан

pre 12 godina

Када читам неке текстове просто се постидим што сам део ове нације. Питао сам се и још увек се питам па чија су ово поколења? Као да се налаѕим у неком виртуалном свету у коме никог није брига низашта, само да је њему потаман, да има да се наједе, напије, проведе па макар газили преко других.
Присећам се да сам учио из историје да су се наши преци исто тако нећкали када су се дизали против Турака јер боже мој па Турци су овде стотинама година па зашто баш Он да ослобађа Србију, можда да се мало причека још која стотина. Или против Аустро-Угара и Немаца, па зашто баш против три велесиле, хајде даа сачекамо да се распадну па да онда ударимо и ко ће још пешице до Албаније дај да сачекамо превоз... Нисам имао прилике да питам мог оца да ли је у то време хтео да збрише у иностранство и где му је памет била да се залуд бори против светске силе која покори васцелу нам Европу.
Да вам припадне мука.

boki

pre 12 godina

Ne želim da budem ratna rezerva !!! Dok se opet ne vrati obaveza služenja vojnog roka, ja pušku ne uzimam u ruke. Zašto bi deca ministra Šutanovca i ostalih političara,generala sedela po klubovima,vozila jaka kola i primala velike plate a običan narod popunjavao rupe u vs...

Miloš

pre 12 godina

Interesuje me kako mogu da kontaktiram ovu kancelariju zato što sam i ja dobio isto poziv da se javim radi dodele ratnog rasporeda. Trebalo je da se javim 16. Septembra ali se nisam odazvao jer mi ne pada na pamet da idem bilo gde da ratujem a pogtovo ne pored PROFESIONALNE vojske. Osim toga ja sam u toj kopnenoj zoni bezbednosti već jednom proveo skoro godinu dana tako da sam ja svoje prema državi odslužio. Niti mi je ova država omugućila posao niti normalan život i malo malo pa me poziva u neki rat.

Goran

pre 12 godina

Mir Mir Brate Mir!
Više volim tebe mladu nego pušku da mi dadu ;)
(rimtutituki, 19. septembar 2011 16:57)

E dok se ovo pevalo u Beogradu 1991., u Zagrebu je Jura pevao "E moj druze Beogradski" a Gobac "kopao grobove za cetnike". Razmislite malo o tome pre nego sto napisete kako "Srbi vole da ratuju".

sasa

pre 12 godina

nemogu da verujem da se ovo dogadja.i proslu drza vu su sahranili lopovi oficiri oni su krali dok je narod krvario .izgleda da su se isposnili ovih godina bez rata.kakva rezerva kakve gluposti covek je u pravu!vojsku kod nas treba ukinuti ti ljudi su najveci paraziti ovog naroda.

student_iz_parka

pre 12 godina

@ Milan

Kazes ako je u pitanju redovna reorganizacija, zasto nije najavljena od strane drzavnog vrha?? Pa ako ti nisi cuo za profesionalizaciju vojske (a to je ta reforma) ja ne znam gde ti zivis. Ovaj covek je i do sad imao svoj ratni raspored (od onog trenutka od kad je odsluzio vojsku) i sad se taj raspored samo menja. A zasto? Upravo zbog profesionalizacije i drasticnog smanjenja brojnog stanja vojske, mnoge jedinice su ukinute, neke delimicno izmenjene, a neke nove su formirane. I to traje vec godinama unazad, od kako se krenulo u profesionalizaciju vojske. Sve sto je ovaj covek imao da uradi je da ode da se javi, obavi tu formalnost i kraj price.

Takodje, po zakonu, postoje pored profesionalne vojske jos i aktivna i pasivna rezerva. U aktivnoj je onaj ko se dobrovoljno prijavi za to, u pasivnoj svi ostali koji su odsluzili vojni rok, pa tako i ovaj gospodin koji se zali NVO. Nista neobicno, nesto sto postoji svuda u Evropi. Niko nece njega da salje u rat i ne sprema se nista oko Kosova, vec je u pitanju jedna rutinska radnja koju obavlja Vojska Srbije. I sad kad bi se Vojska i MO pravdali Sonji i ostalima za sve rutinske radnje koje obavljaju, dokle bi smo dogurali???? I da napomenem, ukinuta je samo obaveza sluzenja vojnog roka, ne i ostale obaveze u okviru odbrane zemlje, kao sto su radna, materijalna, vodjenje evidencije o vojno sposobnim gradjanima i ostalo.

Za neobavestene - vojska se i dalje obavezno sluzi u Svajcarskoj, Austriji, Grckoj, FInskoj, Norveskoj i Danskoj. U Svedskoj je tek skoro ukinuto obavezno sluzenje vojnog roka, dok je u Nemackoj privremeno suspendovano. To znaci da ne treba menjati zakon da bi se ono ponovo uvelo vec je samo dovoljno glasanje u skupstini da se ono ponovo uvede, i to su Nemci uradili tek posle nas, dakle ove godine.

I na kraju, o tome kakva nam je drzava ne zelim da polemisem, kao i o nekom fantomskom ratu za koji ste se ovde svi ovde uhvatili. Ali jedno znam, u razvijenim i demokratskim drzavama u Evropi, pored ljudskih prava idu i obaveze. I ta dva pojma u stvari uvek idu zajedno - PRAVA i OBAVEZE gradjana. Koliko vidim, oni koji se najvise zalazu za ljudska prava u Srbiji, i koji prozivaju sve ostale, uvek zaborave na tu drugu rec. Zapamtite - nema prava bez obavezam pa kakva god drzava bila.

oglupeo od Tadića

pre 12 godina

Bolje umreti kao lav nego ziveti kao kukavica. Mislite o tome... Ako dodje do rata i drzava me pozove, s ponosom cu uzeti pusku u ruke.
(Mirko, 19. septembar 2011 16:36)

Nećeš ti umreti kao lav već kao glineni golub, poput svih onih koji su zadnjih dvadeset godina ginuli. Setite se samo pilota koji su neispravnim migovima išli na najmodernije avione i na kraju šta je bilo - samo su unesrećili svoje porodice.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

@maxo: Obaveza je obaveza. Pa i po tim demokratskim zemljama postoji rezerva i obaveza ucesca u njoj. Sta je sporno?

Sine Maxo, demokratske vojske i demokratske obaveze to je nesto drugo. Razlika je ko nebo i zemlja. Dete drago, kod nas u politici i u vojsci jos uvek sedi dobar deo licnosti iz ratne epopeje. Oni i danas "zare i pale", vedre nam i oblace. I sutra bi, ne daj boze. Takvih primera u demokratiji i demokratskim vojskama neces sine naci.
Deda Paun licno sa srednjom strucnom ratnom spremom preporucuje: ne idite deco, niko vas ne moze naterati.
Kad se demokratisemo, kao sto kaze @maxo, ondak da. Sad i danas ne!

Srbija nije ruzna rec!

pre 12 godina

hempros

E moj zemljace i sunarodnice, sada bih ja trebao da ti odgovorim: 'Kako ste vi iz 'majke Srbije' odbranili nas, tako cemo i mi vas'. Ali necu, jer druge zemlje nemamo i ili cemo je zajedno braniti ili Srbija ne treba ni da postoji. Ovo ti kaze covek koji je sve izgubio u ratovima u Hrvatskoj i koji je 2 puta ranjen. Vidim po ovim forumima bruku i jad, i mislim da samo Bog moze dozvati ovaj narod pameti i ponovo ga nauciti da voli sebe i svoju zemlju.

pera kojot genije

pre 12 godina

pozivam sve koji su žedni boja i krvi da se lepo prijave u najbliži vojni odsek, u profesionalni sastav VS i neka tamo ostvare sve svoje vlažne snove, neka ostave nas koji smo to prošli na miru

Dragan

pre 12 godina

Nemojte se odazivati vojnim pozivima, BRACO AMERIKANCI, pa kad vam dodje komsija i kaze da se selite jer mu se mnogo svidja vasa kuca, vi to i uradite ali mu prethodno pokosite travu u dvoristu, da se covek ne muci
(mjadjan, 19. septembar 2011 10:44)

Zbog ovakvih komšija "patriota" mnoge porodice su se selile iz cele exyu.

Aleksandar

pre 12 godina

Moj ratni raspored je prvo prevozno sredstvo koje mogu voziti ili u kome mogu biti putnik, a kojim se ide sto dalje odavde. Necu svoj zivot da dajem za fiks ideje politikanata. Volim Srbiju (kao zemlju, ne i kao drzavu), al' sebe volim vise. Nemerljivo vise...

Glede duznosti, duznost svakoga je da SEBE brani. Ako moze postici, duznost mu je braniti i one njemu bliske i koji se sami ne mogu braniti. Sve preko toga je cista apstrakcija i drzavna indoktrinacija. Zivot je vazan, a ko sedi u parlamentu i goji se od para svih ostalih, te gde je nacrtana neka linija u pesku sto je zovemo granica - nije bitno uopste! Ne tracite svoj zivot za tudje privilegije!

Stefan

pre 12 godina

Ali zaista ne razumem sta je tu sporno. Na primer drzava mi trazi porez, a ja kazem izvinite niste mi obezbedili ono sto ja mislim da treba da mi bude obezbedjeno.

Nemanja

pre 12 godina

bio sam u ratu i video grozote kakve vam ne mogu opisati, ubijanje ljudi radi pljacke... na kraju se na to svelo. nikad vise u rat. danas sam zbog rata upropasten invalid. pamet u glavu.

coi

pre 12 godina

sinoc sa nekim drustvom gledam odbojku i na temu Kosova i rata jedan od njih kaze `ja bih isao na Kosovo u rat samo da me ne bi stigla kletva Cara Lazara`!?!?!?! alo bre u kakvoj drzavi ja zivim kad jedan 30-ogodisnjak na taj nacin razmislja!? koji je nivo svesti ljudi i u kojem vremenu oni zive!? A mene brine sto paypal ne radi u srbiji cccccc....
ajmo sada obraz, 1389, nasi... u najblizi vojni odsek i prijavite se u dobrovoljce. iskazite taj svoj `nacionalizam`, `patriotizam`, tu vasu `hrabrost` na terenu, kao sto je iskazujete na forumima, dajte sve za majku Srbiju, i ostavite nas `prodane duse` da zivimo pod `okupatorskim zapadom`! Srecno vam bilo naopaki ljudi!

radica

pre 12 godina

Najveca cast je sluziti svojoj zemlji...
(Dado, 19. septembar 2011 16:58)

-- Moj brat je imao tu cast i nije se vratio. Milioni su klicali takve parole, ali je vecina sluzila cuvajuci nocne straze po mesnim zajednicam, i u svom dvoristu. Opepelio ti nisi baruta, ti pricas epsku poeziju. Ako dalje pisem prosucu otrov. Zato cu da zanemim. S takvima je razuman razgovor nemoguc.

VM

pre 12 godina

Moj ratni raspored je prvi granični prelaz. Sve prethodne egzibicije naše države su me sačekale dok sam bio u vojsci pa nisam propustio da vidim kako to izgleda iz prvog reda. Međutim, ovo bi bilo previše.

Petar Mitrović

pre 12 godina

Izgleda da je došlo vreme za još jedno Nato bombardovanje Srbije, s obzirom da su ovi nastavljači Miloševićeve politike zaboravili šta znači doživeti vojni poraz. Valja se to ponekad, jer ako neko ne razume reči - i odbija da prihvati realnost - razumeće bombe kad počnu da mu padaju po glavi.

ПАТРИОТА

pre 12 godina

ОТАЏБИНА ЗОВЕ...и ту нема поговора!!! Не видим у чему је проблем...ја сам редовни војни рок служио 1989/90, била је то СФРЈ и ЈНА - али, то није изговор - УВЕК ЋУ СЕ ОДАЗВАТИ ПОЗИВУ!!!

Sremac

pre 12 godina

Ponos mi je biti gradjanin Srema i Republike Srbije. Hocu i borim se za normalnu, demokratsku, evropsku, razvijenu i pravednu Rep. Srbiju, ali ako neko napadne Srbiju i njene granice, onda mi je duznost i cast da je branim.
Mislim da tako razmislja i svaki ponosan Francuz, Hrvat, Amerikanac, Kinez ...

vaso

pre 12 godina

Pa sad, podrska sonji Biserko, al za sta? Uz duzno postovanje pomenute, sve zemlje, skoro sve u svetu imaju vosku u raznim oblicima, profesionalni sastav, rezervni.........razne.
I naravno da sve imaju nekakvu organizacuju za sve to. Jedino Srbija ne bi smela to da ima. Eto covek dobio poziv da ode negde, da ga svrstaju u nekakvu protiv pozarnu jedinicu u slucaju ne daj boze.......a on trk kod Sonje. dajte bre ljudi bar malo zdravog razuma. I ja sam za GRADJANSKA prava, al ne i za ljudska te vrste. Na kraju krajeva, ne mora ni da se zivi u Srbiji, koja gle cuda pravi evidencije.......imate slobodnu Ameriku pa izvolite. Mislim ne odazvati se na poziv njenih drzavnih organa.

Đoka

pre 12 godina

Sta je, braco?! Frka? Mozete slobodno da se opustite, ovo je rutinsko pozivanje obaveznika! Ali, ocigledno, kod nas svi vole da dizu dodatnu frku, ko da nam nije dosta...

milospanonski

pre 12 godina

Danas,19.09.2011god.navr[ava se ta;no dvadeset godina kada sam dobio poziv za mobilizaciju u ratnu jedinicu tadašnje JNA, koja je posle nekoliko dana upućena u zonu ratnih dejstava u Zapadnu Slavoniju, gde su se rasplamsavale borbe oko Vukovara i Osijeka.Ratni vihor je odneo mnoge živote, ostavio za sobom pustoš bol i patnju svim zaraćenim stranama.Ja sam tada sa oduševljenjem krenuo u rat ubeđen da se borim za časnu i patriotsku ideju odbrane nezaštićenog srpskog naroda od pobunjenih i fanatičnih separatista(pobuna se guši svim sredstvima jer je to legitimno pravo svake suverena države).Taj rat se zatim oteo kontroli i pretvorio u jedno gnusno i sadističko ubijanje i pljačku na svim zaraćenim stranama.Mi koji smo bili zadojeni najplemenitijim osećanjima gnušali smo se naših sunarodnika kojima je jedina svrha i cilj bila pljačka i ispoljavanje najnižih nagona.Tri generacije mojih predaka su se borile u svim ratovima koje je Srbija vodila u dvadesetom veku i moji sinovi će ako treba braniti svoju domovinu.Moja poruka mladim ljudima je volite Srbiju jer ona ima smo vas.Ne zaboravite da je naveća karakterna osobina hrabrost i poštenje koju cene i naši neprijatelji.

Goxyy

pre 12 godina

Moze da bude intedant, vezista, vozac ... sve bez oruzja. Cemu alarmirati NVO? Da li je prvo probao da svoje pravo ostvari direktno (pismeno) u svom vojnom odseku pre nego je seo za kompjuter i proveravao sta vojska radi? Vojna obaveza je zakonska obaveza a nacina ima milion. Kakva panika!

Kosta

pre 12 godina

Šta se bre ložite, kakav rat, kakvo Kosovo?! Čovek dobio poziv da reguliše gde mu je novi raspored u rezervi, koji imaju svi koji su odslužili vojsku, i to zbog (još jedne) reorganizacije jedinica u Vojsci Srbije. Samo ne razumem da li se namerno loži narod na ovaj način, ili zaista imamo toliko neukih i neobrazovanih koji ne razumeju ni najosnovnije stvari.
Takođe ne razumem šta je ovde u stvari vest. Da je neko dobio poziv da mu se u knjižicu upiše novi raspored u rezervnom sastavu? Budi bog s nama. Da je neko poslao pismo Helsinškom Odboru? Pa, ako je to postala vest onda nešto nije u redu sa redakcijom B92. Da je Helsinški Odbor postavio pitanje Ministarstvu za koje unapred znaju da neće dobiti odgovor jer predstavlja vojnu tajnu? Takva vrsta manipulacije ne dolazi prvi put od te osobe.
Zapravo fali ono što jedino jeste vredno pisanja: može li se izbeći upisivanje u rezervu po osnovu prigovora savesti. To je čovek i pitao Sonju Biserko. Ali odgovor i od koga nije dobio, jer valja proučiti malo zakon, a za taj trud očigledno ni Helsinški Odbor ni naši vrli mediji nisu spremni.

Dejan

pre 12 godina

Neko je jednom pametno rekao: Ako zelis mir, spremaj se za rat!
Nema suverene i jake drzave u svetu koja nema jaku vojsku (izuzetak je Svajcarska). Sadasnja vlast nam sistematski unistva vojsku, svodi je na lovacka drustva. Nadam se da ce uskoro doci do promena i da cemo kao drzava i nacija poceti da se oporavljamo od ovog urusavanja svega i svacega a sve zarad "evropskih vrednosti".
Sta ce nam sve te evropske vrednosti: gej parade, NVO, sengeni i sl. ako nestanemo kao narod???

Pobesneli max

pre 12 godina

Petre Kobilovicu, ako si svoju frustraciju zeleo da podelis sa nama nadam se da ti je sada lakse.
Drugo, juce je Jadranka KOsor izjavila da su oni srusili Jugoslaviju. sada ne znam kome da verujem. Da li onima koji su me ubedili da je to uradio MIlosevic, da li doticnoj gospodji koja tu "zaslugu" pripisuje sebi i druzini koju predstavlja.
Trece, cevek koga mnogi citiraju samo kad im odgovara je rekao: " Ne pitaj se sta je tvoja drzava ucinila za tebe nego sta ti mozes uciniti za nju". Ovo se ne odnosi na tebe, ocigledno ne delimo iste vrednosti, nego na sve one koji "glume ludilo" praveci se "mutavi i naivni" u stvari prikrivajuci svoj kukavicluk i nesposobnost da se uhvate u kostac sa bilo kakvim problemom pa i sa nametanjem ucesca u glupavom ratu. Ko normalan voli da ratuje i gine. Ali, kada se sve raletivizuje onda moze i da se postavi pitanje da li uopste moramo i ziveti jer cemo svakako umreti.
Obaveza je obaveza. Pa i po tim demokratskim zemljama postoji rezerva i obaveza ucesca u njoj. Sta je sporno?

CH

pre 12 godina

Odmah po odsluženju vojnog roka, otišao sam u VO po potvrdu da konačno mogu da uzmem pasoš na 10 godina i da dobijem ratni raspored. Potvrdu sam dobio, ali ne i ratni raspored navodno zbog specifičnog roda koji u budućnosti obavljaju samo profesionalci. 7 godina kasnije, napustio sam zemlju. Nekoliko godina kasnije, na moju bivšu adresu u Bgd (iako prijavljen u stranoj zemlji u našem konzulatu zbog glasanja na izborima) stiže mi poziv za ratni raspored. Toliko o povezanosti naših ministarstava. 4 godine živim i radim u inostranstvu, a posle skoro 10 godina neko se dosetio da bih ja mogao da pomognem u nekom blef ratu??? Mislim da ću i ja kao Marko malo zakasniti na to Kosovo dok potegnem odavde...

Goran

pre 12 godina

Kako EUropejcima smeta poziv u srpsku vojsku, ali bi vrlo rado da vide srpske mladice (i devojke) u EU uniformama u Avganistanu, kako ginu za EU-SAD interese i naftu.

mile marinkovic

pre 12 godina

Slavnoj JNA malo bilo izgubljenih ratova pa bi' hteli josh? Sve se neshto bojim da su ove "patriote" shto ostavljaju epske poruke bile mobilisane i vucarale se uzduz i popreko kao ja "slavnih" 90ih. Da ste ljudi koji veruju u to shto ovde trtljate a ne gomila guzonjinih sinova , vec biste bili na granici spremni da se obrachunate sa mrskim Nato-m. To bi i onako bilo najbolje reshenje za nas ostale, razlupali bi vas konachno jednom za sva vremena, a mi ostali bi dobili shansu da kako tako zivimo normalno.

Nikola

pre 12 godina

Poziv za dodelu ratnog rasporeda je najnormalnija stvar što znaju svi koji su služili vojsku sa oružjem, ja sam ga dobio prošle godine, jer su to stvari koje se menjaju-neke kasarne više ne postoje, jedinice se reorganizuju....
Ratni raspored se upisuje u Vojnu knjižicu, ali opet nije konačan jer se do izbijanja rata(ako ga bude, mada svi znaju da nema šanse), nezna lokacija i razmeštaj jedinica, kad je počelo bombardovanje u knjižici mi je pisalo jedno a na pozivu koji sam dobio drugo mesto, tako da se to odnosi samo u slučaju opšteg rata i mobilizacije(koja kod nikad nije bila, jer da jeste išli bi svi bez obzira na stanje od 18-65) kada ne postoji mogućnost uručenja poziva, i kada je zemlja napdnuta, mada ni tada svi ovi što kukaju i plaše se ne bi došli, a kuću i porodicu bi im branila verovatno Sonja Biserko i taj što se uplašio ratnog rasporeda!!!

Pop

pre 12 godina

O čemu bre pričate, dodela ratnog rasporeda vrši se u miru i u opšte ne znači da se spremamo za rat već da u slučaju rata ljudi koji su u evidenciji znaju gde i u koju jedinicu treba da se jave.
Ne znam zašto dižete toliku buku oko ovoga kada je svih ovih godina bilo pozivanja rezervnog sastava od strane vojnih ispostava baš u vezi dodele ratnog rasporeda, a s obzirom na reorganizaciju vojske mnoge jedinice su rasformirane ili formacijski premeštene u druge kasarne ili čak i druge gradove.

kosta

pre 12 godina

Dal verujete u ove gluposti? Ok je ta rezerva, svi je imaju. Ali koj bre rat? Vama čovek pokaže prst i vi odma raspravljate o Kosovu, Sandžaku, Vojvodini i ostatku - Beogradskom pašaluku. Ljudi spustite se na zemlju. Rata neće biti. Što ste toliki ekstremisti i pesimisti?

vladapo

pre 12 godina

Ma kavo vise ratovanje, za to imamo "profesionalnu vojsku" sa debelim stomacima, odvukli su me sa faxa za rat u hrvatskoj i zasto, jedva sam posle zavrsio skolovanje prosavsi sve i svasta na ratistu. Nece me niko vise naterati da obucem uniformu i da ratujem, ni tamo neki iz vojnog odseka, ionako su mi ostali duzni, koji ocigledno zive jos u mraku devedesetih, neznaju gde biju.Uvek ce se naci neko kome je rat brat, pa neka mu je sa srecom.

Dobrica

pre 12 godina

Aj sto se taj sirotan uplašio da će da mu gurnu pušku u ruke, ali ne razumem "ozbiljnu" organizaciju kao što navodno jeste taj Helsinški odbor za ljudska prava, da se ne raspita, istraži o čemu je reč!

mile

pre 12 godina

A CIME MISLE DA RATUJU KADA SU I ONAKO SVE PRODALI,STO SE MENE TICE NEKA IM IDU ONI STO DOBIJAJU PLATU ZA TO I SVI ONI KOJI SU ISPALI IZ KOLEVKE,MENI JE BILO DOSTA JOS 90 TIH. BAS JE OVA SRBIJA ZABAVNA NEMA POSLA PA AJDE MALO DA RATUJEMO BOZE GDE JA ZIVIM I SA KIM.

anonymous

pre 12 godina

Zar vi maloumnici koji bi da ratujete ne razumete ništa?

Prvo, u ratu se gine. Ne kucaju se slova ili pišu grafiti.
Drugo, ratovati za šta, nečiju demagogiju ili novčanik? Ili za parče mrtve zemlje koju većina nije i neće nikad videti? To Kosovo nas koči već 100 godina. Ratovali smo pre 10 godina i izgubili.

Treba ovo malo što nas je ostalo da čuvamo ovu malu zemlju i da radimo na tome da je osnažimo, ne da idemo u rat koji će nas uništiti.
Ovaj put ne bi prošli bez okupacije. I šta onda? Ne bi nam ostalo ništa.

I setite se šta je bilo pri prošloj okupaciji. Ko je sarađivao sa Nemcima? Nedić sa fašističkim patriotama i nacionalistima. To bi se desilo i ovaj put. Najglasniji i ratoborni bi dočekali svoj momenat, a narod branili neki novi komunisti, koji vole svoju zemlju i slobodu ali na normalan način i ne iz ličnog koristoljublja.

Ne dozvolimo da nacionalisti i warmomgeri preuzmu reč po četvrti put od '41-e, svaki put iz toga izađemo sve gori.

Goran

pre 12 godina

@ Mitke
Ne pricajte neistine. Ziveo sam i radio u nekoliko evropskih zemalja, i sve su imale profesionalne vojske. Ne sirite dezinformacije.
Koliko ja znam ni u jednoj zemlji u Evropi, osim u Nemackoj se ne sluzi vojni rok. A i u Nemackoj je na dobrovoljnoj bazi.

BivsiYu86

pre 12 godina

Bilo kakav novi rat je puno zrtava sa poznatim ishodom - kraj Srbije kakvu je pamtimo. ne znam na sta se odnosi nase kukanje kako gubimo teritorije - ako mislite na RSK i Srpsku Bosnu, tamo nikada nije bila Srbija a ako mislite na Kosovo, mislima da mi zadnjih 100 godina vise umisljamo da je nase nego sto stvarno jeste. I Milosevic ga je vec izgubio i to u ratu gde je nazalost popalio sve mostove za kompromis. Post Miloseviceva vlast ih je samo dokusurila. Bolje da se fokusiramo na ono sto legitimno imamo i jacamo drzavu kojoj se moze biti lojalan i to sa svim nacionalnim manjinama koje ovde oduvek zive i cine ovu zemlju.

Nenad

pre 12 godina

Tek se "spremam" za zivot i ne pada mi na pamet da ratujem i da me to obelezi a ceo zivot. A vi ako hocete, ratujte, ja jedva cekam da bezim preko grane i ne pada mi na pamet da ratujem za ovu gospodu iz drzavnog vrha iako volim Srbe i sprstvo uopste.
A vi koji nemate sta da radite u zivotu i ne trudite se da to stanje promenite(ili ste ladili **** dok ste bili mladi pa niste ucili), vi ratujte. Ja zelim da zavrsim fakultet i da bezim iz ove zemlje jer sam jos kao mali video da ovde nema buducnosti.
Slozili se, ne slozili sa mnom, nazvali me otpatkom srpskog drustva ili ne, ja za ovakvu Srbiju ne zelim da ratujem i moje misljenje se nece menjati. Jos 5 godina ce me Srbija videti i posle zbogom, iskreno receno!

WoT

pre 12 godina

@Jovan, 19. septembar 2011 20:02
Potpuno se slažem. Srbija vojsku ima samo na papiru. Normalno je da svaka zemlja ima dobro opremljenu, obučenu vojsku. Ova naša zemlja ima možda 2.000 vojnika koji ispunjavaju te standarde. A, po komentarima se vidi da je Srpski duh slomljen. Nema ga. Dragi moji ovde se ne govori o ratovanju, već organizaciji rezervnog sastava za slučaj agresije. Po ovome znači da sutra u Srbiju može da umaršira ko hoće. Neće imati ko da da brani ovu zemlju.
Lupajte mi minuse, ali je tako. Grci idu u vojsku 2 godine. Izraelci 3 godine, a njihove zene 2 godine. Ponosno u svakom CV-u za posao ističu da su služili vojsku, i koji su čin dobili. Vojska je obaveza svakog punoletnog građanina.
Za ove pacifiste ( nisam ni ja za rat ) postoji stara izreka: "Ako želiš mir - spremaj se za rat". Tako će te respektovati i prijatelji i neprijatelji.

Neko tamo

pre 12 godina

Pre su se upucivali pozivi u rezervni sastav za sve koji nisu na vreme otisli u vojsku. Verovatno je administrativna greska nekog iz vojnog odseka. Taj muskarac je previse paranoican. Trebalo je u VO da vidi o cemu se radi, ne bi mu nista bilo jer sada imamo profesionalnu vojsku.

Axel Foley

pre 12 godina

Ja sam služio civilno i znam da nije za pohvalu,ali tad je moglo da se bira i ja sam odabrao to.Ne znam da li ovo važi i za mene,ali ako me zovu ja ću se odazvati jer je to obaveza prema državi.Tako da ne vidim zbog čega se ovolika buka pravi,kad je to normalno u svakoj zemlji.

Milan

pre 12 godina

Ako je rec o "redovnoj" reorganizaciji oruzanih snaga onda je to moralo biti javno i jasno i glasno najavljeno od strane najviseg drzavnog vrha. Ako Tadic ima vremena da posecuje teniske priredbe u svojsvu predsednika zemlje, onda mora imati vremena i za ovo.


Meni se cini da Srbija pored "redovne" reorganizacije vojske ima i potrebu i za "redovnim" ratom sa zemljama u okruzenju. Otprilike na svakih 20-30 godina, samo se sada valjda zbog globalnog zagrevanja ovaj ciklus nesto smanjio.


Usput, sta bese sa neisplacenim dnevnicama iz prethodnog rata?

Milivoje

pre 12 godina

Nijedna normalna osoba ne želi rat. Tu nema ničeg lepog, kao ni u vojsci uopšte. Iz moje perspektive, vojska je nužno zlo. Ja sam dobrovoljno odslužio vojni rok 2008. godine i zakleo sam se čašću i životom da ću braniti Srbiju jer sam osećao moralnu obavezu da to uradim. Ratovi se uvek vode zbog profita malog broja ljudi, a strada najviše običan narod. A narod koji nema svoju vojsku, plaćaće tuđu (setite se janjičara, pročitajte Seobe, istorija se ponavlja). Ako su ovi komentari koji su u većini slika onoga što narod zaista misli, Srbije uskoro neće biti. Postali smo sebični i loši kao ljudi. Zato nam se država i raspala, zato je privreda na trange-frange nivou, zato nam obrazovni i zdravstveni sistem ne valjaju. Mislim da nam se preci u grobu prevrću.

Veteran

pre 12 godina

Vojsku su sredili tako da ne bi mogla ni Cukaricu da odbrani od cete gladnih penzionera. Svesno je unistili a sada bi ponovo da se igraju rata. E vala nece moci. Jednom sam bio u ratu i tada sam verovao da cinim pravu stvar ali sam se par godina kasnije gorko pokajao. Zbog koga i zbog cega da se gine. Danas izigravaju mirotvorce a sutra bi da ratuju, e pa dragi moji politicari (i vlast i opozicija) izvolte pa malo vi na "teren" jer inace ne znate sta cete od obesti.

polovina maca i dalje stoji na zidu!

pre 12 godina

Jos niste prebrojali mrtve iz ratova iz proslog veka, a vec bi u nov da nas pozovete. A to je najgore, sto neznamo ni koliko ljudi je poginulo, koliko izbaceno iz stroja, od 1912. do 1999. godine. Ratovali smo za zemlju, ne za slobodu ljudi, a danas je ista matrica, da svi polozimo zivot za parce crne, albanske zemlje.
Hiljadu papira, dokumenata i ukaza srpskih kraljeva godinama nosim po sudovima, do dokazem da moj pradeda nije bio saradnik okupatora i da drzava mora da vrati nasu imovinu. Nista ne pomaze, i dalje misle da je covek od 70god, invalid iz prvog rata, koji je cak i svoj oficirski mac polomio na pola, da ne dodje u ruke fasista, bio saradnik fasista, samo da bi neki novosrbi mogli da sede u nasoj kuci...Ko mi moze garantovati da ja i moja generacija necemo proci isto ovako?
I da znate, ne treba mi vas poziv, ja znam sta je moja obaveza. Ako dodje vreme, sam cu da se vratim sa skolovanja iz Francuske, kao sto se i moj pradeda vratio i stigao do najvisih oficirkih cinova. A ako mi posaljete ovaj glupavi poziv, doci cu i zbog njega, i umarsirati na Dedinje, ne u Pristinu, verujte mi.
Doslo vreme da nas novovelikosrbi uce patriotizmu? To je ljubav, ne ratovi i mrznja. To je znanje, ne mitomanija. Da ne duzim, samo bi ponovio ono sto vec cesto ljudi govore u komentarima na B92, reci najveceg Jugoslovena koji je ikad ziveo: "dodju, tako vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati"

Aleksandar

pre 12 godina

Da bi neko ratovao zbog necega, i rizikovao sopstven zivot za to, to nesto treba i da vredi. Da li postoji jedan jedini racionalni razlog zasto bi neko ratovao i eventualno polozio zivot za Srbiju? Sta bi time (od)branio? Sta je toliko vazno za covecanstvo u Srbiji da se to treba braniti?

Misljenje

pre 12 godina

Sta je sad na redu da izgubi Srbija.. Presevsku dolinu, Sandzak, ili mozda vojvodinu?
(Posmatrac)
Engleska je "izgubila" pola sveta koje su bile "njene" vekovima, koje je izgradila i "civilizovala...prepustila narodima koji u njoj zive, pa je i dalje mocna zemlja koja je prisutna na tim prostorima. iz Indije su se povukli nakon sto je oruzje i nasilje proradilo i nakon sto su ubili hiljade pobunjenih indijaca..shvatili su da posle krvi koje su prolili nemaju tamo sta da traze kao gazde nad lokalnim narodom . Mnogi Englezi su ostali tamo da zive.

Tako i mnoge druge imerije. Srpska imperija se raspada, to je sve... Mi smo vec prolili dovoljno nase i tudje krvi, nisam siguran da ima vise prostora za takvo "cuvanje" mitoloskih "Srpskih zemalja".

zeljko

pre 12 godina

Ne mogu da verujem kakva seka persa, žali se Sonjici.Neko je već napisao ukinuta je samo obaveza sluzenja vojnog roka, ne i ostale obaveze. Nisi obavezan da služiš vojsku, ali da braniš državu si obavezan. To namerno drame iz Helsinškog obora.

MaloMorgen

pre 12 godina

Neki novi rat ili makar predratno stanje duzeg trajanja je verovatno jedini nacin da sadasnja vlast ostane u foteljama i posle sledecih izbora. Recept je Slobin, a verovatno ne samo njegov ali uvek primenjiv.
A rata ce biti i to uskoro. Posle velikih kriza idu i veliki ratovi.
Ako se i opet zakuva na Kosovu, bice to kratkotrajni rat iz svima predvidljivih razloga, ali ako se uskoro potuku glavonje (razlog ce biti pare i nafta), onda i Srbija i susedi mogu samo da se pokriju usima i cute, te cekaju da se glavonje umore... ako posle njihovog koskanja bude i nas i njih.

Nishlija

pre 12 godina

Ne palite vatru ! Kakav crni ratni raspored... Zashto lazi i low IQ ? DS je losh ali nije toliko losh da bi ushao u rat sa citavim svetom ! Ispipavate puls naroda na jedan manipulatorski nacin. Pa videli ste ovih dana koliko je Srbija spremna za rat. Tadic u areni a skupovi povodom podrshke Kosovu su brojali po 1000 ljudi ! Jedino mesto gde Srbija treba da vodi ratove su sportski tereni. Pregrizo jezik onaj ko progovori da Srbija treba sa nekim da ratuje. Bela kuga pustoshi i samo josh fali neki "rat" da odnese ovo malo mladezi koja tumara Srbijom pa da ga ugasimo kao nacija ! Taj tzv shto donosi "ratni raspored" neka se razmisli pre nego shto pozvoni na moja vrata.

MarkoRSK

pre 12 godina

Komentari pljuste od fraza - svaka normalna i ozbiljna drzava to radi u cilju svoje odbrane...

Kao da smo mi zaboravili zadnjih 20 godina u kojima nismo bili ni normalna ni ozbiljna drzava a vecina ljudi sve vise shvata da smo "branili" fiks ideje ludih politicara, raznih fanatika, lopova i kriminalaca. Sada neka oni i njihova deca ratuju....

miroslav-izdajnik

pre 12 godina

uprkos višegodišnjim dilemama i traumama zašto i kako, ipak, kada sve ovo čitam,veoma mi je milo da sam 1986.god. otišao iz srbije i više se nikada vratio.

All in

pre 12 godina

Mislim da ima dovoljno ljudi koji bi dobrovoljno otisli za svoju zemlju i u pakao.

Ne brinite braco ipak nam vi trebate da ostanete da svercujete i bavite se politikom.

Jovan

pre 12 godina

Najveci broj komentara pokazuje da je u Srbiji izvrsena demilitarizacija. Aktuelna vlast je srusila vojnu moc Srbije i sad mogu da joj rade to sto rade. Nema sluzenja vojnog roka-nema ko da podmladi rezervni sastav ratnih jedinica-nema rata. Vidite da ni pozare nema ko da gasi a kamoli da vodi ratove. Ima vojske za manju jedinicu u mirovnoj misiji. Mozda je demilitarizacija dobra ali od OKUPATORA nase svesti smo dobili jad i bedu, sto pokazuje i najveci broj komentara...

bane sine

pre 12 godina

sigurno ga neće slati na kosovo, mi nemamo ekonomske ni vojne moći da vodimo rat ni protiv lihtenštajna, a da ne govorimo o 2 miliona mladih i motivisanih albanaca sa podrškom nato pakta.

a ja mislio da smo svi mi koji smo odslužili vojsku automatski odmah dobili ratni raspored, to je valjda normalna stvar. u slucaju napada spolja nece valjda da vojno sposobni tumaraju ko muve bez glave. ne verujem i da je u svetu drugacije, svako treba da zna gde treba da se javi u slucaju proglašenja ratnog stanja.

Pantagruel

pre 12 godina

Срамно понашање невладиних организација. Пре три године је Војска Србије реорганизована и бројчано смањена. Многе бригаде су укинуте, друге фузионисане. И две године резервисти уредно дибијају обавештења које су њихове нове јединице, уместо угашених. То се ради постепено, од града до града, од општине до општине. Нема никакве сензације. А неко је баш сад решио да направи панику.

Maratonac dva puta mobilisan...a Vojvodjanin!!!

pre 12 godina

Ahaaa,pa dobro..znaci da se pripremim za beganje...patike za kosovo,patike za Eu,patike za Cross Country,pa patike za patike,kosovo za patike (razbij izlog ali ne snimaj mob.telefonom!!!)...obrni okreni Kosovo i patike i mentalni sklop = kupi prvu pomoc(jer ce da te kazne..pride i zimske gume,naravno sve je vezano za patike i izloge!!!)i na kraju ce Krkobabic & sve sa sinom da se prijavi kao dobrovoljac za ljuti boj...ali samo ako obuje Nike-patike!!! (nek vam je sa srecom)!!!...jebalo vas kosovo sve sa metohijom!!!

mala je plata vojnih cata

pre 12 godina

Koliko vidim po nekim komentarima, ima dosta zajedljivih matoraca koji bi voleli da vide nezaposlenu omladinu po kaficima kako jurisa na neprijatelja, dok sede u sklonistima ko babe i cekaju da prestane bombardovanje. Kazu kako su oni najbolji ratnici svih vremena, a Srbija izgubila najvise ljudstva od SVIH zemalja koje su ratovale sa nama. Jedini rat koji misle da su dobili je verovatno kod svoje kuce, mada nesto sumnjam, jer i tu su nadjacani. Samo mogu da pljunu komentar na sajtu i snesu djubre kad im zena naredi.

anarhista

pre 12 godina

Bilans ratova iz prosle deceenije je ovakav: oficiri i vojnici koji su slusali naredjenja su u Hagu ili Hadu (2 metra pod zemljom to jest), a mnogi od njij su zavrsili kao teski invalidi koji danas zive od drzavne milostinje, a mnogi nemaju ni to. Ratni profiteri su danas tajkuni. Defetisti su danas ugledni politicari. Dezerteri su nekoliko puta vec amnestirani i svi su zivi i zdravi. A zemlje koje smo kao \"branili\" smo posle priznali kao drzave koje su danas u eu ili u predsoblju eu. Sa NATO koji nas je bombardovao saradjujemo. Slag na torti je Kosovo - vrhovni komandant VJ je 1999 potpisao njegovu kapitlaciju, timee je prekrsio ustav koji to izricito zabranjuje. I sada neko hoce da nas gura u rat! Za koga? Zs sta? Da bi nam se ta ista prica ponovila? Sram vas bre bilo! I ne cmizdrite mi sada o mladima koji odlaze iz zemlje. Ako nastavite ovako bice redovi na granici od Horgosa do Dimitrovgrada! I svi cemo pod jednu sljivu da stanemo.

z

pre 12 godina

Neko naduvava najobicniju promenu u azuriranju ratnog rasporeda koji ima svako ko je odsluzio vojsku. To je kao da vam traze da ispunite formular za obnovu pasosa a vi krenete da se zalite da vam oduzimaju pasos na silu.

Sale

pre 12 godina

A ovom narodu se ne može udovoljiti. Profesionalizacija vam nije valjala. Kažete vojska je mala. Sada vam ni rezervni sastav ne valja... Kako da vam se udovolji?

Maxim

pre 12 godina

nagojeni besposličari u uniformama!
Vazda živeli k'o bubrezi u loju, a kada je trebalo da odrade posao zbog kog postoje i reketiraju narod - ništa.
Spašavaj živu glavu, golem trbuh i slamaricu!

Manite se "redovnih aktivnosti" i ukinite se, reketaši naroda.
Nema razloga da postojite.

mihajlo

pre 12 godina

@aleksandar... covek koji prica kao ti je ustvari prava kukavica! nikad ti nisi ni drzao ni metak u ruci pa ni ne znas kako je to biti u ratu! moj kum je bio kuvar i svaki ****** dan je padalo u njegovoj blizini po 10-ak granata. sad svaki put kad cuje makar pucanje obicnog balona, preskoci mu cuka! ja nisam bio u ratu ali mi ni nepada ni napamet da idem! da li sam kukavica zbog toga? smatram da nisam jer sa svojih 38, nikakav zivot nisam proziveo! sve sami ratovi! veca si kukavica ti koji huskas a rep ti se ne bi ni video da te sutra pozovu!

Iskusan

pre 12 godina

Prvo, pravite od komarca magarca. Naravno da vojska nece da ratuje na Kosovu, nema za to ni dozvolu UN, EU i NATO. A da ide protiv celog sveta sigurno nece, to bi bilo kolektivno samoubistvo cele nacije, smesno je to uopste i pomisliti.

Drugo, kao sto su mnogi vec napisali, VS se reorganizuje vec godinama. O tome je jos Zdravko Ponos vise puta u stampi pricao i to je plan koji ide svojim tokom. Ljudi zbog toga dobijaju promene ratnih rasporeda, a moze da se desi da ce neciji raspored i da pocepaju. Ljudi koji su u inostranstvu i dobiju ovakav poziv neka lepo posalju nekog od familije da u vojni odsek odnese kopiju vize, zelene karte, stranog pasosa itd. i niko vas nece vise dirati. Ja sam poslao starijeg brata da odnese moju kopiju radne vize cim sam otisao iz Srbije. Vise me niko nije nikada ni zvao, niti pitao za zdravlje. Ne dozvolite sebi da vam policija dolazi na vrata i da protiv vas dizu prekrsajne prijave i da vas posle hapse po Surcinu. Nema smisla. Uradite ovako i bice sve ok.

Trece, ova prica sadrzi jednu malu nelogicnost, ali vi ste se toliko primili na ovu vest da to i ne vidite: REZERVISTA se poziva na prigovor savesti! Ne vidite li kontradikciju? Ako je neko rezervista, on je sluzio vojni rok i to pod oruzjem! Ispada da je u vojsci bez problema nosio oruzje, a sad je naprasno postao "savestan"? Ma nemoj! Pa ne funkcionise to bas tako. Ali nema veze, bitno je dizati frku bez potrebe!

Ne sirite paniku medju ljudima, ionako su ljudi nervozni zbog ekonomske krize, zaplaseni ovim dogadjanjima na Kosovu, jos ste im samo vi falili sa panicenjem!

Mitke

pre 12 godina

Aleksandre, stvarno! Ako mi ne veruješ, prošetaj se do ovih država pa ćeš videti kako to funkcioniše. Da pojasnim, ja nisam za rat, rat je za budale ali jedna država koja ukine vojni rok a u isto vreme preferira profesionalnu vojsku od 10400 vojnika je maltene neozbiljna. Ako si služio vojni rok shvatićeš o čemu pričam a ako nisi ili si služio civilni rok u nekoj javnoj ustanovi onda nećeš. U svakom slučaju pozdravljam te i drago mi je što imaš svoje mišljenje pa makar se razlikovalo od mojeg.

Ilija

pre 12 godina

Šta je sporno ako je dobio poziv za dodelu ratnog rasporeda? Jel to država ne sme da postupa po zakonu? Nije mu država oduzela imovinu pa da se žali smim mogućim institucijama za zaštitu ljudskih prava. To što gospidin ne zna svoja prava nije razlog za objavljivanje ove vesti. U Ustavu Republike Srbije jasno pise da svako ima pravo da se pozove na prigivor savesti cak i u slucaju rata. Ovu vest vidim samo kao zlonamerno dizanje tenzije.

Vuk

pre 12 godina

Pa da me opet strpaju u isti kos sa paramilitarcima, skorpionima, kapetanima, i ostalima koje umesto da su sudili, "obucavali" slali ih u sastavu regularne vojske od Hrvatske do Kosova, u "odbranu srpstva", sve sa normom koliko treba da ociste, deportuju i opljackaju...hvala. Izgubili ste moje poverenje i svih onih koje ja poznajem.

Ako tvrdite da je sada ovo neka druga drzava - ja tvrdimn da NIJE, samo njega nema ali eno dizemo mu spomenik.

Ja_bre

pre 12 godina

Au bre ljudi ste se uprpili ko da je ne znam ni ja sta,znate li da oruzane snage(vojska) jedne drzave ima jos neke uloge osim rata?? Kao na primer za podrsku drugim institucijama za u slucaju nevojnog ugrozavanja? Elementarne nepogode i tako to? Ste znali?
Ratni raspored se dobija i u miru,zbog reorganizacije,formiranja novih jedinica,premestanja starih bla bla... I on sluzi da u slucaju rata(ne daj Boze vise nikada) ljudi znaju gde treba da se jave.
Nemojte bre uvek od komarca praviti magarca,a doticni gospodin moze malo da se raspita prvo pre nego sto otrci da se krije kojekakvih odbora.
Ja volim svoju zemlju i smatram da joj mozemo doprineti na mnogo drugih nacina bez puske u ruci i krvi do kolena.
Dosta je nama bilo ratova,pokazali smo da znamo ginuti,hajde sada da pokazemo da znamo da ZIVIMO.
Pozdrav svima.

Marko

pre 12 godina

Kad budem video da mamini i tatini sinovi idu u rat, ja idem u prvom borbenom redu sa bivoljim rogovima na glavi kao nas Car Lazar i nece mi biti zao i da izgubim zivot. Ali samo pod tim uslovom, drugacije nikako mi ne pada na pamet da ratujem.

sve je isto samo njega nema

pre 12 godina

Jedini smisao huškanja na Kosovu jeste skretanje pažnje sa stvarnog problema a to je ekonomija, korupcija i nepotizam u Srbiji. Tadić, Nikolić, Jeremić i drugari koji nisu išli u vojsku i na ratišta koja su izazvali bi opet da šalju druge da ginu. Neće moći.

Brana

pre 12 godina

Kao da nismo nista naucili u poslednjih 20 godina. Jedinice sastavljene od ljudi koji ne zele da ratuju i nisu dobro obuceni ne vrede nista. B92 je objavio pre neki dan vest da ima 3 puta vise prijavljenih ljudi za dobrovoljno sluzenje vojnog roka, nego sto je bilo predvidjeno. Nije mi bilo jasno zasto to, dok nisam video da se daje plata od 15000 din/mesecno. Iako to nisu neke pare, postoje ljudi za koje (uz besplatni stan i hranu) to nije tako lose. Znaci, ako vojsci trebaju ratne jedinice, neka objavi konkurs i neka daju neku platu i sve je u redu.

Severnjak

pre 12 godina

Ljubav i mir!!! Peace and Love!!!

Tenzija i udaljavanje od EU i evropeizacije odrzavala se dve decenije [od kojih je jedna bila ratna] sa Ratkom Mladicem i slicnima, a posto je to istroseno doslo je vreme za ratnom tenzijom. Da se ratuje za nesto sto je vec ratom izgubljeno. Rat je idealno sretstvo da se jedan sloj ljudi jos vise obogati, ionako su do prvobitnog kapitala dosli tokom ratnih godina. Odose nam zivoti u ratne godine. Kako je tuzno ziveti u Srbiji. Nije bila slucajna reakcija ambasadora Rusije, velika je to kuhinja. Jos jednom kazem PEACE AND LOVE!!!

Crvena Marama

pre 12 godina

Da li se to vraća obavezni vojni rok? Obradovala me je ova vest. Odlična prilika da se momci iz "Obraza", "Dveri", "Nacionalnog stroja" kao i raznorazni "žestoki momci" pokažu na delu.

iii

pre 12 godina

@Goran: Rimtutituki je pokrenut kad je poceo rat u Bosni, ne u Hrvatskoj... ako vec uporedjujes ko je sta pevao i kad, mada to bas i nema neke veze sa ovom celom temom...

bomerang

pre 12 godina

Koliko mi je poznato u poslednjih desetak godina niko nije pozivao i ozbiljno obucavao rezervni sastav ako ga uopste i ima u evidenciji? Od ministrovanja Davinica do poslednje klase rocnih vojnika, obuka je bila izuzetno na niskom nivou a kriterijum obucenosti smesna. Ovo sve neodoljivo podseca kada su regruti bivse JNA neobuceni upuceni da zastite granicu nekadasnje SFRJ u Sloveniji.

struja

pre 12 godina

Mi smo definitivno bolesna nacija! Od bolesti koja se zove "Ratna opcija" nikada se nećemo izlečiti, nikada. I od koga sad treba braniti zemlju: od Vojvodine?!

miloš

pre 12 godina

Ne pitaj sta tvoja zemlja moze da uradi za tebe, pitaj sta ti sam mozes da uradis za sebe, a tvoja zemlja ce ti pomoci ali najpre ti sam sebi pomozi... Zoran Đinđić
"Ask not what your country can do for you
but what you can do for your country."
John F. Kennedy

Milan

pre 12 godina

" hoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima"
Pa ne mora da nosi oruzje , moze da guli krompir ili pere kazan za pasulj.

MarkoBg

pre 12 godina

"Kosovo je Srbija" a sad kad treba da se ide u rat niko neće.Što lepo ne priznamo nezavisnost Kosova i počnemo da živimo kao sav normalan svet.
(patriota)

Super ideja. Siguran sam da 2/3 gradjana misli da je najbolje.

Nebitno

pre 12 godina

Neću bre da budem ni kakvom spisku. Neću bre da znam za njih da postoje. **** mi se bre i za vojsku i vojnu službu i obavezu. Šta je meni ova država pružila? Kao dete sa 10 godina umesto da gledam crtane filmove na televiziji gledali smo kako kreteni jedni drugima kašikicama vade mozak po koje kakvim jama u Bosni, posle toga su došle sankcije, pa Kosovo pa bombardovanje pa sam opet sa snajperom završio na Kosovu i sad opet neko da me zove? E neće da može!Ovaj put ako mi daju oružije u ruke boje da je prazno. Nisu se setili da kažu evo ukidamo PDV na stvari za bebe da vam olakšamo roditeljstvo nego ajde u rezervu da podmladimo ratni sastav. NEĆU I ĆAO!

Boris i Dragan

pre 12 godina

Ratni raspored je jedno, a mobilizacija drugo. U slučaju rata ili ratne opasnosti, kako već, javite se u tu i tu jedinicu. Sta je tu sporno? Pa to svaka država tako funkcioniše. Sad ako rata ne bude nikom nista, a ako rata bude, e onda vi gospodo nemojte da se odazovete mobilizaciji, pa pobegnite iz zemlje, pa tamo malo pljujte po sopstvenoj zemlji i narodu koji je bez obzira na politička neslaganja sa vršiocima vlasti odgovorio svojim pre svega moralnim obavezama, pa posle obarajte vlast i dovedite na vlast one koji će doneti zakon o otome kako vam se sve oprasta. Samo ne zaboravite da ste nas vi birali.

Host

pre 12 godina

Za ono da drzava ima smelosti da regrutuje a da ti nista ne daje, to jeste.
Ova vremena nesposobnosti i lopovluka zaista uticu na to da neko pomisli zasto da se bori za svoju zemlju..Ovo je zapravo razumljivo.

Aleksandar

pre 12 godina

Ljudi spustite se na zemlju. Rata neće biti. Što ste toliki ekstremisti i pesimisti?
(kosta, 19. septembar 2011 15:51)

Eh, da sam dobio dolar svaki put kad sam to isto cuo 90-te i 91-e od raznih ljudi na svim stranama, danas bih bio milioner...

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

Pa pravi Šutanovac od Srba topovsko meso. Nije ga sramota da kaže NAJKASNIJE 4 GODINE po odsluženju vojnog rok prigovor savesti. Alooooo, a to što je ukinut vojni rok i obuka, šta ćemo sa njima. Ima da ginu ko zečevi kada nas uvedete u rat, jer neće biti obučeni. A sveli ste vojsku na manje lovačko društvo.

Poznavaoc Stanja

pre 12 godina

DSS,SRS,SPC iSPS se iz sve snage trude da zajedno sa svojim mentorima iz Rusije uvuku Srbiju u nove oružane sukobe sa svetom,kako bi omogućili Rusima da pod tim plaštom zauzmu Niški aerodrom i naprave svoju raketnu bazu.Scenario je već vidjen i razradjen u Osetiji i Abhaziji.Ne dele Rusi šakom i kapom svoja državljanstva(Činove) na severnom kosovu.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Gospodo draga dosta je bilo... Prosao sam 1991, pa zatim bombardovanje 1999, jer tada od rata nije bilo ni r.. ( nego smo izigravali glinene golubove ) Mnogi moji drugari se i danas spore sa drzavom oko ostete. Licno sam i ja napunio glavu gelerima, ali nisam zarad nekog patriotizma tuzio nikog (izgleda po ovome sada da je trebalo)Beli medvedi iz HF, Swisliona i ostalih firmi nisu se ni odazvali, slali su cokoladice i lekove... i ispali su pametniji i bogatiji. E sad kad je sve proslo cekam kad ce neko da mi kuca na vrata.... Ma nikad vise NI ZA SRBIJU NI ZA VOJVODINU niti za tudje interese. Ko je zabrljao neka odgovara. Ovi politicari u svojoj hrabrosti toliko su spremni da stalno podmecu Novaka, Cavica, Kosarkase, a veceras ce i odbojkase da vicu u njihovo ime kako je KOsovo nasa zenica oka... Pa i krajina je bila... SRAMOTA

ivan

pre 12 godina

Uopste me ne zanima sta je znacenje ovog poziva, komentarisem rat kao pojavu i obracam se svima koji zagovaraju oruzane sukobe. Rat je izmisljena stvar. Nije u "prirodi" coveka i ako se moze reci tako, nije prirodan. U prirodi ne postoji ni jedan drugi slucaj gde se bica iste rase na ovim, ni pribliznim, skalama brojnosti tamane medjusobno. -"Mravi.", sta s njima? Oni ne ratuju vec grizu sta stignu dok su nadrazeni. Nije to nikakav odbrambeni sistem izazvan patriotskim emocijama. Poenta je da ste igraci u necijim umobolnim igricama, ne dopustajte to sebi!

Otvorite um ka drugim mogucnostima. Vecito cete skuceni ostati.

andrey

pre 12 godina

12god.sam bio podoficir i dobio otkaz kad su rasturili jedinicu. Kako da ne? Samo neka mi posalju poziv nikad se necu odazvati.Neka idu mamini i tatini sinovi koje su krili za vreme rata.

nestrpljiv

pre 12 godina

Ako mi drzava zamrzne kredit, da mi grejs period, zastiti me kod poslodavca, plati vrtic detetu....moze odma...javljam se ... ionako me zena smorila....

jagodinac

pre 12 godina

kako se providno laže naš narod,ali te priče više ne prolaze.Pozovite sve rusofile i pripadnike organizacija kao što su Nacionalni stroj,Dveri,1389 da ratuju a ostavite naše mlade na miru.

IQ

pre 12 godina

Samo nek se usude da me pozovu... Šaljite vaše partijske drugove i svoju decu u ratove, (nije za objavljivanje)! Dosta mi je vašeg lažnog patriJotozma!!!!.

SASA BG

pre 12 godina

Ovde 80% ljudi ne zna sta je rat , mada ne verujem da će ga i biti. Ovi što bi išli odmah im bi dao puške autobuse i piči. Paljevine. Moji drugari i ja sa njima smo bili 300 dana u ratu. Ne bi voleo da niko prođe nešto sl. I odmah da kažem: Nismo išli kao dobrovoljci već regularno na poziv. Od 1300 pozvanih došlo nas je 250. Eto toliko o jedinstvu i tome slično. Nikakvu benificiju nisam tražio od države , ali se sad razmišljam. Dakle ljudi : SVAKO NEKA ODLUČI KAKO PREMA SVOJOJ SAVESTI: JA SAM MOJU IZGUBIO 1992. Pozdrav i ne zamerite mi... I još uvek se pitam šta je bilo sa onih 1100 što nisu išli sa nama.

Kole73

pre 12 godina

Bolje umreti kao lav nego ziveti kao kukavica. Mislite o tome... Ako dodje do rata i drzava me pozove, s ponosom cu uzeti pusku u ruke.
(Mirko, 19. septembar 2011 16:36)

Ahahahaha, ma sve se plašim da ti i tebi sični prvi ne uhvatite krivinu kad zagusti! Sve smo to već videli 90-ih!

A da se mi rastajemo polako?

pre 12 godina

Ja sam za Uzicku Republiku.Smatram da treba da se odvojimo.Ne zelim da Beograd i nesposobni politicari u Beogradu upravljaju mojim zivotom!Evo necu vise gledati ni beogradske televizije!I picu samo strano mleko i pivo!Ne zelim da zivim u ovakvoj Srbiji!Hocu izbore!Hocu odmah referendum!

Aleksandar

pre 12 godina

@Mitke, stvarno? Znaci SAD, Velika Britanija, Nemacka, Japan, Australija, Indija, Holandija, Spanija itd. - nisu ozbiljne drzave? U poredjenju sa onima koje imaju obavezni vojni rok za svoje podanike (u pravom smislu te reci), poput velikih i ozbiljnih drzava poput Bolivije, Kube, Egipta, Grcke, Moldavije, Sirije, Tajlanda i tako tih svetskih mega-sila?

A narocito je o tome pozvan sud da donosi neko iz planetarne sile, najjace i najozbiljnije drzave u Univerzumu - Srbije.

marko

pre 12 godina

Ne brioni brate, nisi sam. Niko vise nece da ratuje za "vise ciljeve" lokalnih pajaca.
Kada sam zadnji put skinuo uniformu, rekao sam da vise NIKAD necu da je obucem - to obecanje cu i da odrzim.
A gospoda "vlasnici Srbije" i njihovi vlasnici "belosvetski bankari", ako im se ratuje u III svetskom ratu. Neka lepo uzmu oruzje u ruke i nek se mlate sa svojim kolegama do mile volje.

Branko

pre 12 godina

Pravi patriota,da ne upotrebim drugu rec.Secam se 99 I onih Milosevicevih pristalica,patriota I socijalista koji vole svoju zemlju kada su im stizali pozivi za rat.Svi su pitali a sto mi,a sto nasa deca.E pa gospodo,onda se trudite I glasajte za one koji nece rat.Znate vec koji su to!

matori

pre 12 godina

"...koje se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi..."

Ako me sećanje nije izdalo, još ne tako davno, pompezno se pisalo o UKIDANJU VOJNE OBAVEZE, i stvaranju profesionalne vojske Srbije.
O kakvom rezervnom sastavu, ratnom rasporedu, obaveznoj obuci, i sličnim papazjanijama se ovde radi..???
Ili pacerska vlast hoće da vrati vreme unazad, pa malčice da ratuje, do neke "velike pobede", kao u zlatno Slobino doba.?

sveta

pre 12 godina

Ako vidim Miskovicevog sina u uniformi i sa puskom na ramenu idem bez razmisljanja po cenu da poginem. U suprotnom nemoj da vam padne napamet da me zovete!

21vek

pre 12 godina

Да вам припадне мука.
(Горан)

Danas citam svedocenja na Haskom Sudu o "odbrani" od "Turaka" u Zvorniku, juce u Sanskom Mostu, prekjuce u Foci a pre toga u Visegradu...a ukupno 20 opstina za koje je Karadjic optuzen za ratnbe zlocine. Mnogi svedoci Srbi, svedoce o ulozi vojske i "rezervista" iz Srbiji". Steta sto B92 ne izvestava o svedocenjima o svakom gradu da ljudi shvate zasto smo skepticni (a mnogima je muka) od tih patriotskih poklica kojima nas bombardujete kada postane sasvim jasno da je spontana borba i odbrana u stvari znacila plansko i sistematsko ubijanje ljudi koji nisu bili ni za sta krivi osim sto su ne-srbi koji su stajali na putu teritorijalnim apetitima...Hvala jos jednom i ne znam zasto vam je muka ako ne citate hroniku nasih ratova iz 90tih.

Nikola

pre 12 godina

Pa ovo je strašno iako smo i ja i ostali objasnili šta znači ratni raspored, i dalje se lupetaju gluposti tipa: Ako idu bogataši, ako mi srede finansijsku situaciju u porodici....onda idem i ja!? Pa to mogu samo da pričaju oni koji nemaju veze sa životom, pa u svakoj zemlji pogotovu u našoj je uvek bilo da sinovi i porodice bogatih izbegavaju tu obvavezu(čast izuzecima), pa svi ste pričali neću u redovnu vojsku-što ne uvedu profesionalnu, pa ako bude rad onda pozovu sve i gotovo, pa onda neću da ratujem sa Miloševićem, samo pod srpskom zastavom itd., pa sad opet nešto nije u redu?
Prvo rata neće biti i niko normalan to ne želi, drugo za vreme bombardovanja samnom je bio dečko koji je mogao da kupi pola tadašnje vojske, mogao je da zapali ali nije nego je još i finansirao jedinicu(dodatna hrana i ostale potrebštine koje su trebale) iako to od njega niko nije tražio, tako da ima i takvih slučajeva, takođe posle nekoliko dana od početka bombvardovanja svi koji su dolazili(kasnili) dolazili su sa rešenjima na po 18 meseci zatvora(ali posle rata), i isto su tako mislili da se kriju pa ima nije uspelo, e to što su svi posle dobili amnestiju to je druga stvar, treće Vi što pričate da smo išli zbog dnevnica neznate o čemu pričate, srećom ja sam bio u grupi srećnika koja je te pare dobila (nešto u toku, a nešto posle kraja rata), i to su bile solidne pare za to vreme, ali smo se i mi i svi ostali odrekli tih para(posle rata-čuvene dnevnice-oko 10 maraka dnevno u tri rate=1000 maraka), u korist ranjenih i poginulih drugova iz jedinice(govorim u ime svoje brigade-20-ak jedinica-PVO Beograda), jer dok smo tamo bili nikom nije ni bilo na pameti da ćemo dobiti neke pare za to što smo tu, nego samo da izvučemo živu glavu, tako da razmislite malo pre nego što pljujete nas budale što se redovno odazivamo!

Guša

pre 12 godina

Glupost je neuništiva. ne-u-niš-ti-va. Čitam ove komentare i naizmenično se valjam od smeha i hvata me neizmera tuga: kakva je budućnost ove zemlje kada su čitaoci medija poput B92 ovako beznadežno naivni...

mario

pre 12 godina

Valjda smo nakon 90tih naučili da rat izabaci ološ na površinu, da bukači sačuvaju svoje guzice, da sirotinja izgine.A nacija, država...postoji i dalje a ti svoj kratki boravak na ovom planetu nisi proveo ljudski, u sreći i prosperitetu, mladost prođe, okreneš se i vidiš da ne živiš niti malo bolje a pozivaoci na naciju imaju milione.

Petar

pre 12 godina

Rece jednom nas predsednik:"Mozda ne umemo da radimo ali zato umemo da se bijemo". Mogu ja mrzeti Milosevica ali taj covek je nepogresivo procenio mentalitet ovdasnjih ljudi, savrseno izmanipulisao, evo ljudi izgubili najmilije, imovinu, teritorije u potpuno besmislenim ratovima, ali nije bitno, oni bi opet, samo da ih neko pozove. Jedino obrazovanje nas moze spasiti, i vise dece, puske su za ludake.

Amos

pre 12 godina

1) Ratni raspored je uvek postojao i ne znaci poziv u rat niti neko specijalno spremanje za rat.
2) Ni meni se bas nesto ne gine za stranacku gospodu kao ni slavnog g. Sutanovca koji je eto toliko opremio i popravio vojsku a uveo i profesionalce - kojima ce izgledati ipak trebati pomoc u slucaju rata. Prosto da se covek zapita sta ce nam ti profesionalci ako ce boranija ici da gine.
3) Ko odredjuje ko umire a ko ne? Da li i Tadiceva i Sutanovceva deca imaju \'ratni raspored\'?
4) Ako ovaj momak nece da gine \'za Srbiju\', neka trazi da ga rasporede u civilne sluzbe - nek u slucaju rata radi u hitnoj pomoci, logistici, kuvanju, sprecavanju poplava, izvlacenju nastradalih iz rusevina itd. Tako nece poginuti u borbi, vec mozda kulturno - gradjanski i civilno, od avionske bombe.
5) Sta raditi ako idiotska drzava opet zarati s nekim i iz nekog razloga? Ginuti u napadu protiv nekoga ili ginuti u bezanju?
Mozda otici malo masovnije na Dedinje i bacati cvece na kuce nasih vodja?

Idi begaj

pre 12 godina

Budimo realni....mi sada nista ne bi branili vec bi morali da osvajamo tj. da vracamo izgubljenu teritoriju.
Sto se tice rata,bejah i ne ponovilo se...
Oni koji nisu bili u ratu sada su najglasniji,oni koji su bili cute i mole boga da se ne ponovi a oni koji su bili pa traze ponovo,suvisno je reci da su poludeli.
Treba se braniti naravno i silom,ali ovo bi bilo suludo...vec je izgubljeno i trebali bi da povratimo od najvece svetske sile,Amerike.
Mozemo samo kao Kinezi Hong Kong,da godinama ne priznajemo pa kada se ukaze prilika da ga vratimo a da se latimo oruzja,glupost cista

ikikv

pre 12 godina

Sa 18 godina,u novembru 1991 godine otisao u Zadar kao redovni vojnik.U aprilu 1992 ranjen,vojni rok produzen 45 dana(spasio me indeks).Po zavrsetku vojnog roka,nakon 3 dana dobijem poziv za vojnu vezbu,dugogodisnje maltretiranje sa pozivima svakih 20-ak dana iako sam bio redovan student. 1999 godine rasporedjen na granici sa Albanijom,jedva spasio zivu glavu,a moja generacija nije jos odsluzila ni vojni rok?! Od drzave Srbije mi je bio potreban samo posao,ali za mene ga nije bilo,kao diplomirani pravnik,brao sam grozgje po Italiji,prao case po crnogorskom primorju i radio svakakve poslove.10 godina borbe sa sterilitetom(verovatno posledica stresa i bombardovanja)bez ikakve pomoci drzave i sad se neko setio da postojim?? NECE MOCI. Kad neko bude imao ucesce u ratu duze od godinu dana kao ja e onda pristajem da se odazovem pozivu

Rade Božić

pre 12 godina

Rado Srbin ide u vojnike-dva ga vuku a trojica tuku.
Od normalne obaveze u svakoj uređenoj državi,napravismo vašar.
Emocije su ogromne jer država ne funkcioniše po svim šavovima.
Pozdrav "junacima" koji dižu halabuku.
Kosovo je Srbija-ostalo su tajkuni.

Kosovar

pre 12 godina

Citava ova prca je vrlo smesna i tuzna. Mobilisati se protiv koga, kosovo nema vojsku, nikakav vojni potencial da pruzi bilo kakav otpor postojecih vojnih snaga srbije. Naprotiv jedan obracun sa snagama atlantskog pakta je samoubistvo za srbiju.

Boki

pre 12 godina

Ја сам овој држави дао здравље, детињство свога детета без мене, вероватно још много тога. Нисам био пизд., а држава мени, ПА НИ КРЕДИТ ЗА СТАН НЕ МОГУ ДА ДОБИЈЕМ!? Подржавам патриотизам, али у овој земљи КОЈУ ВОЛИМ, ДРУГУ ОТАЏБИНУ НЕМАМ, ДОКЛЕ...........

patriota

pre 12 godina

"Kosovo je Srbija" a sad kad treba da se ide u rat niko neće.Što lepo ne priznamo nezavisnost Kosova i počnemo da živimo kao sav normalan svet.

nemo-ur

pre 12 godina

Moji roditelji su radili u fabrikama po 20 i kusur godina. Posle 99-e su dobili šut kartu. I dan danas nemaju stalan posao nego ćale lomi kičmu na građevini. Niko njima nije rekao ,,evo pošto ste toliko dugo doprinosili dobićete makar i drugi posao, da i dalje pošteno izdržavate sebe i svoje". Ćale mi je mobilisan za vreme bombardovanja, bez obzira na to što je već bio u četrdesetim i ne baš za neki napor ali nije hteo da se krije, a znao je koliko njih je zbrisalo. Da su mu bar isplatili dnevnice :P On je svoj dug prema državi odužio, i za sebe i za moje ,,besplatno školovanje"... Odslužio sam redovnu vojsku, odradio obuku ali nikad neću uzeti oružje u ruke za ovakvu državu. Da me mrtvog ili kao invalida baci na otpad...

Prvoborac

pre 12 godina

@milospanonski

Danas se i meni navrsava dvadeset godina kako sam mobilisan i poslat u Slavoniju. Tamo sam gace krvavio, gledao kako moji saborci redom grabe i pljackaju i srpsko i nesrpsko, spavao u kucama ciji su vlasnici netragom nestali dok me slike tudje dece gledale sa zida. Nisam se kupao mesec dana, a treznio dva meseca.
Nagledao sam se ja te nase hrabrosti i postenja da mi traje dva zivota. U tri generacije mojih predaka, i otac i deda su mi bili ratni sirocici cije je oceve mrak pojeo. Moji sinovi vala prema ovoj otadzbini vala nikakve obaveze ni dugove nemaju, jer je ta otadzbina ostala svima nama duzna onoliko.

Изногуд

pre 12 godina

И ја сам добио исти позив, нисам га схватио трауматично. Једноставно, толико јадно живимо, и људи по улицама јадно и забринуто изгледају, да не бих ни приметио када би почео рат. Овако барем знам да ће ме обавестити.

Hawk

pre 12 godina

1983. godine zakletva u JNA,Tito, samoupravljanje i socijalizam, kad su 1991. zakucali sa vojnim pozivom rekao sam im da od ta tri stuba u zakletvi vise nista ili nema ili nije zivo i vise nikad nisu dosli...2011. isto vazi, niti sa oruzjem niti bez oruzja!

у пролазу

pre 12 godina

@милош панонски

осијек и вуковар нису у западној већ у источној славонији. ko зна где сте ви ратовали. тз тз тз

buki

pre 12 godina

jedini razlog zbog koga bih opet glasala za ovu vlast je sto rekose da zele mir i dobre odnose sa svima, sad ispade da ce i taj razlog nestati...

LazarD

pre 12 godina

Какав сад резервни састав? Да би постојао резервни састав прво треба да имамо војску. А ако ме памћење добро служи актуелни председник се својевремено као министар војни побринуо да ми војску немамо. Ова шака јада што нам је преостала не може се назвати војском. Мада их то не спречава да нас се сете кад год треба да се гине. Једно је сигурно - ови лопови ме никад неће мобилисати.

z

pre 12 godina

Vidim da su ljudi neobavesteni. Postojanje profesionalne vojske ne znaci da ne postoji mobilizacija. To postoji cak i u SAD koje mnogi gledaju kao uzor demokratije i ljudskih prava. Dakle, ako je to nesto normalno tamo, zasto je to toliko uzasno ovde? Takodje, svako ko misli da je Tadic sposoban i voljan da ratuje je izuzetno neozbiljan.

xeno

pre 12 godina

velika i najbogatija u europi nemachka ima sluzenje vojske
i isti taj ratni raspored ...
francuska nema sluzenje vojske ali ima ratni raspored i zanimljivo
uredjenu kao nacionalnu gardu ...
engleska nema obavezno sluzenje, profesionalna vojska, ali imaju i
rezervni i to jako brojni sastav ...
amerika .. nema obavezno sluzenja ali osim vojske imaju i nacionalne garde
po svim saveznim drzavama ...
sve te drzave imaju vojne obveznike, svi koji su obucheni za borbu su u
nekom rasporedu .. tu nema nishta cudno ..
ja sam odluzio vojsku taman tad da me zakachi kosovo ..ok bio, video, ... koliko sam se pre vojske kao klinac lozio na oruzije sad
ga ne volim ... i dobio jedan raspored ... garda :0) ... posle nekog
vremena dobio drugi raspored.. ok :) ... pa onda josh jedan ... pa ok
i sad ako dobijem novi .. opet je ok :) ...
to ne znachi da idem u rat, nego da sam u evidenciji ... ako njima cool da
me i dalje vode u nekom virtuelnom spisku neke virutelne vojske .. ma ok
bre skroz :) ...

ta virtuelna rezerva moze biti pozvana u sluchaju nekih extremnih situacija tipa neki zemljotresi, katastrofe, ne znam ni ja ...
sa kim ce da ratuje ? sa kosovarima ? sa hrvatim ? sa kim ?
jedino ako nas napadnu neki vanzemaljaci il ne znam ni ja .. zombiji ...
... al realno u tom trenutku vishe ne postoje granice i te neke smeshen podele :) ...

petarV

pre 12 godina

Jovane...važno je da si ti nama,spreman da se biješ i da gineš u borbi sa neprijateljima koji vrebaju Srbiju sa svih strana...što spoljašnih što,nas unutrašnjih!
Ako mene sećanje dobro služi,nas su 99,3 meseca bombardovali,rušili,uništavali...bez da su zakoračili kod nas...da su hteli,sravnili bi nas tako,da bi se Vojvođanske ravnice,proširile do Albanije!
A,pošto nam vojni avioni,padaju na aeromitinzima te nismo sposobni ni da se branimo ni u vazduhu...da ne spominjem,novogodišnji vatromet od PVO...tako,da dragi moj Jovane...budi sretan,što je Vuk Karađić uveo slovo J u srpsku gramatiku i poštedi nas svojih stavova.

sve ce to narod pozlatiti

pre 12 godina

U redu je... treba da se brani zemlja, ali treba i ti koji brane zemlju da budu postovani od strane drustva... a ne ovako..
Zasto bi neko ratovao?
Pogledajte muke rezervista sa juga Srbije. Nemaju posao, drzava im duguje dnevnice i jos salje na njih policiju.
Dok se zadnjicee iz Beograda greju u koznim foteljama...

SoldierofFortune

pre 12 godina

Pa neka idu u rat oni sto se loze Kosovo je Srbija, imam 21 godinu i znam da nisam spreman psihicki da idem da ratujem. A za koga da ratujem, za neke foteljase! Neka hvala! Pozdrav svima!

sasa

pre 12 godina

jedno pitanje, sta je sa likovima koji su amnestirani zbog toga sto su zapalili u inostransto, ili sa onim koji su sluzili vojsku u gradskoj cistoci??
sta se sa njima desava? gde je njima rezerva? cistice ulice?

Dzoni

pre 12 godina

Neko OvdE Pomenuo Ameriku, svako ko Napuni 18 godina u americi dobija poziv na koji mora da se javi i u kojem takodj mora da Potpise da u slucaju potrebe i ugrozene nacionalne sigurnosti vojska moze da ga pozove da ratuje, to je obaveza svaKog muskarca u americi, naravno do sad nisu imali Rat na svojoj teritoriji pa i ne mora da ga zovu. A i izraelu cak i zene moraju 24 meseci u vojsku, dok je muskarcima Vojni rok cak 3 godine, u juznoj koreji je. 24 Meseci, vojni rok je obavezan cak i prebogatoj svajcarskoj. Ja sam bio generacija koju je zakacilo Bombardovanje 1999 pa sam u vojsci proveo 13 meseci od cega 5 meseci na kosovu, tad mi nije bilo zao ali sam se nagledao Raznih Paravojnih cetnika sa rakijom u ruci u koje bi radije pucao nego na albance I koji su samo brukali regularnu vojsku i smetali ali nisi smeo da ih diras. Danas ne bih ratovao za Ovu zemlju koja je od Tad jos vise u nekom cetnickom nazadnom Fazonu a isti ti koji netu velicaju te cetnike i prave se da su najveci srbi Su bezali u civilnu da kose travu a znam Mnogo njih licno, to su ljudi jaki samo na recima ...

nesa

pre 12 godina

Ja i meni slicni branili smo drzavu i bili smo spremni da damo glavu za nju,a od drzave nismo dobili ...nista...kad sam konkurisao za zandarmeriju posle ,nisu se udostojili ni da mi daju odgovor...a ostavili su me u jedinici koja radi za ****** zdravlje...nikakvu platu..pa sam sve to napustio...sada me nece Bog naterati da ratujem za ove ...sta vi mislite da smo mi magarci...saljite tamo one koji ne znaju sta je rat one napaljene nek oni izgube noge ruke a od drzave ce dobiti ***** a ne protezu ...kad budu misli na ratne veterane i postovali one koji su pravi Drzavljani ove drzave a ne ...onda mozemo da pricamo

Ivan BA

pre 12 godina

Pa i meni su to poslali jos u prolece. Posto sam u inostranstvu kontaktirao sam ambasadu i oni nisu znali sta da rade.
Na kraju sam nesto ispunio u ambasadi kao potvrda da sam trajno u inostranstvu i oni su to, kako su mi rekli, poslali tamo gde je to trebalo.
Pre mesec dana su mi na kucnu adresu u Srbiji poslali poziv kod sudije za prekrsaje.
Ja stvarno neznam sta da radim.

mist

pre 12 godina

(Miki iz Njemacke, 19. septembar 2011 13:19)

Standardno, oni koji najviše priželjkuju sokobe protiv mrskog okupatorskog Zapada su već fino ušuškani u tom Zapadu. I ja bih da pijem sokić ispred monitora u Njemačkoj a da palamudim o časti i otadžbini, Miki!

Slavko

pre 12 godina

Cenim to kako čovek razmišlja.Država mi ne daje ništa, a guli mi kožu sa leđa, pa još i da idem u rezervu. Odslužio sam jednu godinu u vojsci pod oružijem i bio u rezervi mobilisan u ratu 90 dana. Mislim da je to dosta od mene. Neću više ni jednom političaru da glumim broj s kojim se oni igraju rata, dok pune svoje račune. Nego gospodo generali i političari: NAPRED, A JA ĆU ZA VAMA! Neće više puška u moje ruke!

Порука за угојене и задригле генерале

pre 12 godina

"Ако почне рат, нећу да излазим из скровишта. Нисам луд да ме зли дуси пошаљу у вечна ловишта. Довиђења, довиђења до ослобођењ..."

Darko

pre 12 godina

Oni bi da mi ponovo ratujemo,a da oni ponovo sebi djele stanove od 150 kvadrata.Da se nisu usudili poslati meni nekakav poziv ili slicno jer cu sa njim da obrisem ......Najgore po Srbe na Kosovu je eskalacija sukoba jer to znaci njihov nestanak.Ratovalo se 1999.Jos porusene zgrade stoje po Beogradu,eto kako smo prosli,zasto bi sad prosli bolje.

mihajlo

pre 12 godina

ja sam protiv rata i dobro bih razmislio da li bih isao... ali ako bih i isao, bilo bi samo uz uslov da medju prvima vidim sinove sadasnjih trazilaca ratova... zna se koji su to!

Vlada

pre 12 godina

Ja ga podrzavam 100% u ovome sto je napisao.eto i ja imam 31 godinu i nista od svih vlasti i vlastelina do dana danasnjeg nisam dobio,dok oni ko zna gde trpaju milione,ni posao ne mogu da nadjem a sad cu bas da idem i da ratujem,epa necu nikad,dosta mi je ovog zivota ali da poginem za necije dupe necu.

vladimir

pre 12 godina

Pa ja sam dobio kaznu od sudije za prekrsaje od 10.000 dinara zato sto se nisam odazvao pozivu u predvidjenom roku a bio sam opravdano odsutan jer sam bio u inostranstvu.I sudija me samo ukori da bi posle 2 nedelje dobio kaznu da platim.Ludilo brate

Ivan 81

pre 12 godina

Ponovo cimanje sa vojnim pozivima samo bez sluzenja.Mi sto smo sluzili bilo u redovnom i civlinom izdanju i dalje ostajemo rezervni sastav i nije iskljuceno da nas mobilisu.Ovi sto od februara 2011 nece morati da sluze bice u rezervnom sastavu po automatizmu.
Onda vojna obaveza nije ni ukinuta, nego samo 'Utisana do daske da se ne cuje'.

sonebg

pre 12 godina

Sluzio sam vojsku. Ucestvovao ratu ali vise necu ni u rezervi da budem . Da vidim tog junaka koji ce da me kazni. Sluzio sam vojsku na Kosovu posle pet godina se vratio da ratujem sa OVK. Od mene je dosta. A oni neka vide koga ce da zovu u rezervu. Vise niko nije lud da ide da gine da bi neko davao i prodavao teritorije...

Dika

pre 12 godina

Danas je lakse razbiti proton nego predrasude!
(Misho, 19. septembar 2011 23:11)
-- Nedostaje ti rec u recenici @ Misho? Pravilno tvoja misao treba da glasi: Danas je lakse razbiti proton nego SRPSKE predrasude!

navijac_iz_fotelje

pre 12 godina

Ma kakav rat,ovde ljudi ne mogu da se skinu sa interneta kamoli da ratuju, eventualno da okace neku sliku sa kalashom za facebook profil i to je to...

mecok

pre 12 godina

Gospodo politicari i gospodo generali,mudro kaze narod,kad i vi kao Aleksandar Makedonski stanete u prvi bojni red sa svojim vojnicima i svojim narodom,pa isucete mac i rizikujete zivot i date primer ostalima,pa tako zasluzite mesto u istoriji,onda ce i narod da da svoju zrtvu,al da vi i vasa deca sedite u hladu ladite ****,a obican narod krvari..tesko to ide.

DraganNS

pre 12 godina

Pa nije to ni tako lose ispalo da se napuni malo budzet mene je to ne javljanje kostalo 10000 dinara plus naravno sudki troskovi ( mala napomena to je minimalna kazna :( ) a da ne pominjem da ti odma izreknu presudu bez prava zalbe mozda bi i o tome trebalo malo raspravljati.

haha

pre 12 godina

...ma koja bre ratna rezerva zemljo bolesna.Protiv koga ce ratovati ova raspad drzava sa korumpiranim politicarima? Pa vi kada bi ste pokusali da nesto masnovnije uradite po pitanju mobilisanja rezervnog sastava pre bi ste napravili gradjanski rat posto vas ljudi vise organski ne podnose nego sto bi ste odbranili ovu zemlju od nekog potencijalnog neprijatelja...