Petak, 06.05.2011.

20:47

Veliki uspeh škotskih nacionalista

U Škotskoj na lokalnim izborima ubedljivo pobedila Škotska nacionalna partija koja zagovara nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva. Debakl liberala u Engleskoj.

Izvor: B92

Veliki uspeh škotskih nacionalista IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 12 godina

Ujedinjenje Skotske i Engleske -- prvo kroz personalnu uniju, a posle vise decenija provuceno i kroz parlament -- nastalo je tako sto je SKOTSKI kralj Jakov (James) VII kao protestant pozvan da nasledi upraznjeni presto Engleske (jer je blizi srodnik/naslednik bio rimokatolik, sto je zabranjeno od strane engleskog parlamenta nekih 70 godina ranije) kao Jakov (James) I Engleski (jos uvek ne Velike Britanije).

Dakle, Engleska je sve vreme bila kolonija Skotske a ne obrnuto. Ja sam apsolutno za raspad Britanije jer zelim partikularizam, tj. da svaka opstina svuda na svetu odlucuje o SVEMU kao gradovi-drzavice u Srednjem Veku i da se citava bestidna, antihumana ideja globalizma unisti utucanjem u glavu kao zmija, ali treba biti objektivan i priznati da Engleska nikad nije okupirala Skotsku nego samo obrnuto.

Sasvim je druga situacija sa Irskom i tamo su Englezi -- i Skoti, svezajedno -- VRLO slali ubice, tj. vojsku, da ubija narod samo zato sto su rimokatolici.

Ima o tome desetine izvestaja i dokumentarnih filmova...

boro

pre 12 godina

Onima koji misle kako će Škotska učiniti uslugu Engleskoj kad postane nezavisna mogu da poručim da postoji razlog što Škotska, Vels i Severna Irska sve do kraja 20.veka nisu imale pravo glasa i svoj nacionalni parlament iako su kao imale jednakopravan položaj unutar Ujedinjenog kraljestva. To se zove britanski (engleski) imperializam. Na njegovim krilima London je bogatio na račun drugih delova imperije, ukljućujući i nekadašnje američke kolonije, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku, afričke države, Hong Kong, Karibe, Škotsku ... Svojevremeno su i za Hong Kong govorili da će posle odlaska Engleza i dolaska kineskih komunjara propasti a vidimo da to i nije slučaj. Jedino što je Hong Kong izgubio u ovih 14 godina su engleski upravitelji.

Djuka

pre 12 godina

@Andreas Kisser

Jel' ?

A ja na Wikipediji procitao da Skotska ima nesto malo veci BNP/stanovniku
od Engleske. I "malo vise" rezervi nafte. Bas svasta pisu ovi po enciklopedijama.

Harry

pre 12 godina

Neverovatan broj glupih komentara. Poredeci Skotsku sa Kosovom nema nikakve veze. Neke slicnosti (u brojevima) su iz perioda kada je Crna gora glasala za nezavisnost. Vrlo je tesno, s tim sto su secesionisti u maloj manjini, dok istrazivanja u Engleskoj (u kojoj nece biti nikakav referendum) pokazuju da cak 70% naroda porucuje Skotima "good buy and good luck"! Slicno kao i Srbi Crnogorcima.

Ja

pre 12 godina

Jedini problem koji vidim sa uporedjivanjem Skotske i Kosova je taj da Kosovo nikada nije bilo ni kraljevina niti bilo koji vid uredjene drzave NIKADA u ISTORIJI.

Beli orao

pre 12 godina

@andreas kisser
Statistika vaše tvrdnje o slaboj ekonomiji Škotske postavlja na laž. Osim Londona i Jugoistočne Engleske nijedan drugi deo Ujedinjenog kraljestva nema viši standard od Škotske. Takođe, od naftne industrije UK (čiji se najveći deo nalazi u Škotskoj) žive i London i sva Engleska. Ali taj udeo u naftnoj industriji nije uključen u GDP Škotske. Da jeste, Škotska bi bila daleko ispred gore navedenih. Pored nafte Škotska ima velike potenciale u obnovljivim virovima el. energije i tako dalje i tako dalje ...

Zodijak

pre 12 godina

@Vladan :

Ne shvatam zasto se cudis. Ocekivati od srBova bilo kakvu logiku je posao dostojan Sizifa. Nema tu logike, razuma i normalnog rasudjivanja jer da ima, ne bi izgubili cetiri rata za manje od deset godina i unistili svega cega se dotaknu. Nacionalista srBovske provenijencije je osoba koja svakom razumnom coveku zgadi bilo kakvu vrstu patriotizma i normalnog odnosa prema sopstvenoj zemlji.

Vladan

pre 12 godina

"Za vas koji ne razumete evo vam objasnjenja. Dovoljno je da procitate prvi pasus ove vesti i UOCICETE da je Skotska SILOM (KAO NEZAVISNA DRZAVA) UVEDENA u GB"

A Kosovo je sve vreme dobrovoljno u Srbiji!?

trtmrt

pre 12 godina

@razume se
poginuli jesu u I sv ratu ali sa druge strane fronta ili u rusili, prouci malo istoriju!

Zivela skotska, severna italija, vojvodina!

andreas kisser

pre 12 godina

@(Suzana Ross, 6. maj 2011 23:11)

naravno da savrseno postujem cinjenicu da vec 22 godine zivite u edinburgu, ali sve sto ste naveli kao "argument" za otcepljenje skotske su vase licne simpatije prema narodu sa kojim zivite (sticem utisak da engleze bas i ne poznajete). pretpostavljam da vam medjutim nije poznata cinjenica da je skotska potpuno bankrotirana pokrajina, koja je u stanju da popuni samo 60% svojih godisnjih budzetskih potreba, dok se ostalih 40% dopunjuje subvencijama iz londona. takodje buduci da zivite u prestonici izgleda da vam nije ni poznata cinjenica da je nezaposlenost u skotskoj veca nego u ostalim delovima UK, da do pre 20ak godina razvijeni industrijski gradovi poput dandija ili aberdina lagano zamiru, a mladi se lagano slivaju ... pogodite gde - u london! a kao neko ko zivi u londonu i poznaje par skota koji su se skoro doselili sa severa, zakljucio sam da su u pitanju veoma razumni ljudi koji za razliku od balkanaca shvataju da nezavisnost ne nudi a priori i resenje ekonomskih problema, te ne vidim nacin da se, na radost srbijansko-krajiskih zluradnika, integritet UK uskoro dovede u pitanje ... na veliku zalost engleza, kojima se na glavu popela saga o skotskoj nezavisnosti i jedva cekaju da im vide ledja! pozzz
p.s. objasnjenje o izbornom sistemu u UK: nije na snazi proporcionalni, vec vecinski izborni sistem (btw, pre neki dan je odrzan i nacionalni referendum o tkzv. "alternativnom glasanju" i dobio je na zalost jedno veliko NE). to prakticno znaci da broj poslanika u parlamentu i skotske i same britanije ne odgovara proporcionalno broju gradjana koji su glasali za doticne partije. ali cak i to nije bitno, bitno u ovoj prici je politicka kultura i pismenost koja se na citavom ostrvu razvijala vekovima i koja ne podrazumeva ishitrene iracionalne odluke zasnovane na emocijama, niti politicke platforme predstavljaju ideoloske dogme personifikovane u liku pojedinih politicara; tako da glasanje za aleksa salmonda nije automatski i glas za nezavisnost skotske, dok je u srbiji glas za kostunicu i glas za stav: kosovo u srbiji. zbog toga jedan prosecan glasac ovde tokom svog zivota izmenja na glasackom papiricu sve partije, zavisno od toga koja u u tom trenutku nudi najbolji ekonomski program, dok ce se u srbiji jos dugo, duuuuugo godina glasati za "voju", "tomu", "cedu", "vuka" ... kako samo volimo da im tepamo.

r2d3

pre 12 godina

Da li ste primetili da Premijer nije izgovorio nesto kao "nikada necemo...", niti bilo sta slicno.
btw, UK bi bila prva koja bi priznala nezavisnu Skotsku, samo je to ovde nepojmljivo....

Free Free

pre 12 godina

za sve CINIKE na ovom sajtu:
Nije Engleska Srbija pa da sad pobije na hiljade skota zbog cinjenice da ce se mozda i odluciti za odvajanje. Na kraju krajeva Skotska ako odluci da bude nezavisno (mada manje od 24% Skota deli ovo misljenje po istrazivanjima iz 2010-te) ima svako pravo na to. Isto kao i Kosovo, pa Republika Srpska...ali i Vojvodina i Sandzak :))))

William Wallace

pre 12 godina

@Bora & Stanimir Branimir
Da, da ... Engleskoj je san da Škotskoj prepusti velika naftna polja u Severnom moru koja godinama pune britanski budžet i iz kojeg se između ostalog finasira i britanska kraljevska porodica. U slučaju nezavisnosti Škotske sva nalazišta nafte pripala bi Škotskoj koja bi sa 100% zarade od prodaje nafte postala jedna od najbogatijih evropskih država. Slično kao i Norveška sa druge strane Severnog mora koja baš zbog toga ne želi i ne treba da se se priključi EU. Sad se još jednom zapitajte ko živi na račun koga. Englezi u ovom slučaju liče na Albance sa Kosova koje smo mi godinama finansirali a sada nam otimaju sve što imamo tamo ... I ne znam odakle vam ideja da Škotska nije deo Ujedinjenog kraljestva Velike Britanije i Severne Irske? Da nije, danas ne bi razgovarali o mogućoj nezavisnosti Škotske.

тоша

pre 12 godina

Јест да мало касним са коментаром на ову вест али морам одговорити једном који се овде потписује као скептик. Наиме, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НЕМА УСТАВ! Свако ко иоле зна државно уређење Велике Британије може ово да потврди.

rade

pre 12 godina

Za vas koji ne razumete evo vam objasnjenja. Dovoljno je da procitate prvi pasus ove vesti i UOCICETE da je Skotska SILOM (KAO NEZAVISNA DRZAVA) UVEDENA u GB. Razlika izmedju Ap KiM i AP Vojvodine u odnosu na Skotsku je to sto NIKADA NISU BILE NEZAVISNE DRZAVE. Nisu bile cak ni autonomne oblasti do 1974 godine dok je Skotska NEZAVISNA vise od 300 godina. Ukoliko vam to nije jasno onda ste neverovatno glupi pa ne mozete do da procesuirate u korteksu ili ste slepi pa ne umete da procitate. Mada bih ja rekao da je ono prvo u pitanju.

Beli orao

pre 12 godina

@Vladan
Kada si poslednji put pročitao Ustav Srbije? Novi, stari, stariji. Svejedno. Gde piše da Kosovo i Metohija ima pravo da postane "Kosova"? Ni UN nisu to dopuštale. Rezolucija 1244 govori o teritoriji SRJ (naslednica koje je samo Srbija) pod upravom UN. Tu nema govora o upravi Albanaca u nezavisnoj državi nego samo o srpskoj teritoriji pod upravom UN. A što se Škotske tiče, ona ima pravo na referendum o nezavisnosti samo što ga u prošlosti vladajuće partije (konzervativci, laburisti i liberali) nisu raspisivali jer su ideološko britanske a ne škotske partije. Sve jasno?

Slobodan London

pre 12 godina

Posle Vojvodine vreme je da Srem ,Banat,Backa postanu drzave,zasto bi Sremci placali za Bacvane a Banacani za Sremce istorijska nepravda bi se dogodila...Stvarno ste smesni kad usporedjujete status Skotske sa statusom Vojvodine.U Vojvodini je vecinski narod Srpski a Vojvodina ima dugu istorijsku autonomiju jos od vremena Austro Ugarske kad se zvala Srpska Vojvodina pa onda Vojvodstvo Srpsko.Danasnji takozvani autonomasi zaboravljaju sustinu autonomije Vojvodine stvarajuci utisak da postoji neka vojvodjanska nacija sto je obicna glupost i laz.Sto se Skotske tice ona je stara evropska drzava i Skoti su drugaciji narod od Engleza sto se tice njihovog porekla i obicaja oni su keltsko galskog sa dosta irskih doseljenika koji su u proslosti naselili Skosku zbog susnih godina dok su Enlezi germanskog porekla vecin delom iz plemena Angla,Juta i Sasa i delom danskih Vikinga,zbog toga da nije zalosno bilo bi smesno usporediti status Vojvodine i Skotske.

Pathon

pre 12 godina

Koliko me secanje sluzi, kada su Slovenija i Hrvatska glasale za separatisticke partije i odrzale referendum o nezavisnosti, Srbija i nije bila nesto posebno mirna. Kada gradjani Vojvodine i Raske (Sandzaka) zatraze referendum o vecoj autonomiji ili nezavisnosti, ostatak Srbije nije miran. Kada Republika Srpska trazi otcepljenje od ostatka Bosne i Hercegovine, nezvanicna Srbija likuje i prizeljkuje ujedinjenje. Kompleksi, kompleksi i samo kompleksi jer nismo pobedili u svojim stravicnim pohodima na okolne narode u cilju odbrane "nasih" i stvaranja Velike Srbije. Kako smo se "branili" dobro je i da postojimo kao narod. Ali da jesmo pobedili, i to uz pomoc Engleske kao u proslim ratovima, manje bi nas bolela "zla Engleska". Uostalom, Engleze iskreno bas briga za politicku buducnost Skotske. Sto se mnogih tice, Skotlandjani mogu sutra da se otcepe i zive od dve naftne busotine (ako mogu) a ne kao do sada od engleskih poreskih obveznika..

Odlicno vidim - hvala na pitanju!

pre 12 godina

"Ako žele da održe referendum, ja ću agitovati protiv!"
Neće narediti ubijanje onih koji žele da se odvoje!

---

Ih, pa nije valjda to jedina razlika? Skoti nisu tu dosli na englesku teritoriju, nego obrnuto. Drugo, pa sacekajmo ako dodje uopste do tog odvajanja kako ce Britanci reagovati.. pustimo price unaprijed.

Vojvodinaland

pre 12 godina

Kakav je to mentalni sklop onih koji likuju nekakvom odvajanju Skotske a polude na pomen autonomije Vojvodine...
Odgovor: gubitnicki.
Sorry ali tako je.
Na srecu, vise nikada u ponor za sobom necete moci povuci nikoga.

Sitnicar

pre 12 godina

Posle Kosova, Skotske, vreme je za Vojvodinu i Sandzak!
(Bora, 6. maj 2011 23:45)

---
I za Sjeverno Kosovo i Republiku Srpsku Boro.

EU Citizen

pre 12 godina

Ovo su u suštini dobri rezultati, naročito raduje da liberalno-demokratske štetočine, koje u mnogim stvarima imaju još maloumnije i više leve ideje od laburista doživele ovako ubedljiv poraz. Najporaznija stvar za mene je katastrofalan nivo gluposti i provincijalizma u ovdašnjim komentarima, uključujući i ljude koji žive u UK, posmatrati ama baš sve na ovom svetu kroz prizmu Kosova i NATO intervencije, čak i kada je situacija dijametralno suprotna (u Škotskoj apsolutno ne postoji većinska podrška otcepljenju, da ne kažem da bi, odoka, Englezi daleko pre glasali za otcepljenje Škotske od samih Škota :) ), svedoči o zabrinjavajuće niskom mentalnom nivou, totalnoj neinformisanosti i gotovo nepostojećoj moći rasuđivanja. Ne treba biti veliki prorok da čovek vidi da narod koji je ovoliko opsednut potpuno irelevantnim problemima (stvarno treba živeti na drugoj planeti da čovek ne shvati kakva je usluga Srbiji učinjena tako što joj je kosovski kamen skinut s vrata, i koliko su, čak i kada to ne bi ilo tako, druge stvari, a na prvommestu privlačenje investicija, eliminacija udbaško-tajkunskog kartela i smanjivanje za jednu siromašnu zemlju ogromne države i državne potrošnje nesravnjeno preče i značajnije od nekakvog Kosova) neće dobro proći u ovom novom svetu tvrde konkurencije koji glupost, lenjost i kolektivne psihoze izuzetno surovo kažnjava, i hvala bigu da je konačno tako.

skeptik

pre 12 godina

Joj koliko ovde ima nacionalista, separatista a najvise onih koji ne poznaju Ustav Velike Britanije. Škotska po USTAVU Velike Britanije ima pravo na otcepljenje i po tome se razlikuje od ostalih zemalja. Medjutim vecina ljudi u Skostkoj, izuzev nacionalista, je protiv otcepljenja jer bi teze ziveli. Sandzak kad bi se sutra otcepio, tj. tri opstine gde muslimani imaju vecinu Novi Pazar, Sjenica i Tutin i kad bi im Srbija i Republika Srpska iskljucila vodu, struju, postavila granicu i prestala da iplacuje plate i penzije ne bi prezivela ni mesec dana.

filmar

pre 12 godina

Nece prihvatiti rezultate izbora Valentin Incko!Nacionalizam nije tekovina moderne i demokratske EU. Doduse, u vise od 50% clanica su na vlasti"desni", ali ipak i dalje guramo pricu o razumijevanju,demokratskim principima, multikulturalizmu(doduse, smetaju burke, dzamije,...), ali bitno je da se gura! U EU buja euroskepticizam,narocito nakon ove ekonomske krize i ja licno nisam ubijedjen da ce ova unija biti ovakva za 10-tak godina. Mislim da nisu trebali ici sa politickim ujedinjenjem, dovoljna bi im bila ekonomska zajednica, bezcarinski protok roba i kapitala,eventualno jos i zajednicka valuta.

Aleksandar D.

pre 12 godina

Odlicno, novo radno mjesto za Valentina Incka pa nek Skotima melje o teritorijalnom integritetu Ujedinjenog kraljevstva i nek´tuzaka Salmonda Ujedinjenim narodima. :p

Milos_K

pre 12 godina

Dobro bi bilo za Englesku (ili vec Britaniju) zbog pesme Evrovizije da se otcepi Skotska. Stalno se zale da nemaju prijatelja u Evropi, da niko drugi nece da glasa za njih. Optuzuju bivse zemlje Yugoslavije i SSSR-a da daju poene jedni drugima, pa ostali nemaju sansu da pobede.
Zato bi ja svim tim 'velikim' evropskim zemljama (Britanija, Francuska, Spanija, Nemacka, Turska, a i USA) pozeleo da se sto brze podele na male drzavice kao sto su Jugoslavija i SSSR. Onda ce imati mnogo prijateljskih drzavica u neposrednom okruzenju, imace ko da glasa za njih. Ako su to preporucivali drugima, vreme je sad da to resenje primene kod svoje kuce.

Nikola

pre 12 godina

Napred nasi! Srbija bi u slucaju prolaska referenduma o nezavisnosti Skotske, trebala da bude prva drzava koja bi priznala Skotsku.

Smanjite dozivljaj

pre 12 godina

"U Škotskoj na lokalnim izborima ubedljivo pobedila Škotska nacionalna partija koja zagovara nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva."

"Ankete pokazuju da je podrška otcepljenju među pet miliona Škota mala"

Ove 2 naizgled kontradiktorne recenice u ovoj vesti, pokazuju da je politika u UK znatno slozenija i da se ne moze posmatrati kroz balkanske naocare po principu "ako sam glasao za separatiste, onda sam automatski glasao i za otcepljenje". Zato su ovi izrazi "bratske podrske skotskom narodu" vise izraz licnih zelja i frustracija zbog podrske Britanije nezavisnom Kosovu, nego odraz realnog sagledavanja stvari. Sve dosadasnje ankete pokazale su da nezavisnost Skotske nema vecinsku podrsku a Skoti su ipak glasali za nacionaliste, verujuci da ce oni najbolje voditi Skotsku, ali kao deo Velike Britanije sa postojecim visokim stepenom autonomije koji ista uziva.

Fish

pre 12 godina

Zelja za sticanjem nezavisnosti ima korene u ekonomskim i ostalim pragmaticnim pitanjima mnogo vise nego u nacionalistickim tendencijama. Ukoliko Skotska jednog dana proglasi nezavisnost, iskreno se nadam da ce izbeci ceo debakl u koji se brdoviti Balkan upustio koji ne dozvoljava ni jednoj strani da krene sa razvojem.

William Wallace

pre 12 godina

Живела Шкотска! Време је да шкотски камен и гора поново буду слободни!

sagledati realnost

pre 12 godina

Svim komentatorima ove vesti, želim da poručim sledeće stvari:

1. Živeo sam u UK i poznajem sve strane ove priče. Škoti pričaju da žele da se odvoje od Velike Britanije, ali se to neće desiti, jer malo ih to želi i dok je god situacija takva kakva je, nema razloga za tako nešto. S druge strane, ostale građane to malo interesuje, i bave se svojim problemima, pre nego nekim nacionalnim pitanjima.
2. Poređenje sa ex-Yu i njenim raspadom je totalna glupost. Naša se država raspala, jer nismo shavtili da ne možemo upravljati drugim narodima preko autoriteta jedne osobe, koja personifikuje samo našu stranu. U Velikoj Britaniji, kraljica Elizabeta je samo suveren, bez političkog uticaja, dok se na ostalim nivoima zastupaju svi narodi. Najbitniji aspekt celog sistema je ekonomska podela i decentralizacija, a to u ex-yu je uvek dovodilo u pitanje raspad cele države. Tako to obično biva; ako ne date da neko ima određenu moć u svom kraju, taj traži potpunu moć u svom kraju, bez da se vi pitate. Oni su to shvatili na vreme, a mi nismo još uvek, pa tražimo novo žariše, tipa Vojvodina ili Sandžak.
3. Kao što reče PM Kameron, vršiče se agitacija protiv otcepljenja, a neće se slati vojska i policija da "uspostavlja red" u Škotskoj. To je Cobe uradio, i dobili smo "milosrdnog anđela" (iako nije bio odobren od UN) pa onda i nezavisnost Kosova. Britanci, koje god nacije, ipak imaju dovoljno razuma da o svemu razgovaraju. Da li je to moglo u našem slučaju, verovatno da, ali ovako je bilo lakše.
4. Da biste sagledali ovaj problem, morate da vidite u čemu je tačno razlog, a ne epilog. Zapitajte se zašto se sve ovo nama desilo, a da ne gledate u masone, Jevreje, Američke industrijalce i ostale babaroge, koje krivite za sve što vam se desilo.

suave Slav

pre 12 godina

[od nekoga ko živi u Škotskoj 18½ godina]
na Početku svih početaka, kad je Bog stvarao svet, sedeše Svevišnji na oblaku sa njegovim drugarom arhanđelom Gabrielom. kad je došao red da odluči šta će i kako sa Škotskom, rekao je Gabrielu,
"Gabi, ovom komadu planete Zemlje ću dati divne planine, doline pune ljubičasto vrijeska, floru i faunu kao iz bajke, polja ječma i žitarice od kojih će praviti vrhunsko pivo i nektar zvani whisky, sjajne golf terene, genijalne naučnike i umetnike, ljude čije gostoprimstvo i srdačnostće biti bez premca na planeti, hrabrost, upornost, ugalj pod zemljom, naftu pod morem, gasove..."
"ma, čekaj," pobuni se Gabriel, "otišao si predaleko. zar stvarno ne misliš da si previše velikodušan s tim Škotima?"
"jok ja," Svevišnji odgovori; "ček' da vidiš kakve ću im dati komšije."
[*napomena Bori: rekao bih da su svi Englezi koji znaš ili lažovi ili licemjeri, posve moguće — oboje. NIKAD Škotska nije živela na jaslama Engleske, niti će ikada.
*napomena onim koji blagoizvoljevaju smatrati da bi nezavisnost Škotske bila zgodna reciprokacija/osveta Englezima zbog NATOvog bombardovanja Srbije i priznavanja Kosova: većina UK Vlade ministara koji stoje iza i jednog i drugog čina su ili čistokrvni ili najvećim delom Škotlanđani.
*ostalima: najveća nezgodacija à propos nezavisnosti Škotske je ta što su Škoti međusobno jako podeljeni u mišljenjima i situacija, sad-zasad/u narednih 5-7 godina, nije sazrela da bi push for an independent Scotland prošao bez incidenata i konflik(a)ta.]

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Nije mi jasno sto se svi toliko nasladjujete. Pa i da se odvoji Skotska, oni nece ratovati, niti ce zatvoriti sve granice. Nastavice i dalje ekonomsku saradnju, samo sto ce imati odvoje vlade i to je to. Nece se ubijati sa dojucerasnjim komsijama, kao mi ovde i nece negirati nezavisnost.
To cak nece znaciti ni nestanak Ujedinjenog Kraljevstva, posto Skotska nije njen clan. A Skotska sigurno nece da istupi iz Komonvelta od kojeg ima visestruku ekonomsku korist. Jedino sto ne zele da priznaju kralja/kraljicu Engleske za svog vladara i to je to. Ako ovakva vest vama ulepsa dan, onda vi nemate briga u zivotu osim da dzabalebarite.

panzer general

pre 12 godina

Eh, evo nečega da se Srbi i Hrvati slože. Želim Škotima puno sreće i da što prije izbore samostalnu državu, Velšanima isto, a Ircima da se konačno ujedine.

razume se

pre 12 godina

Ne bih ja njima(Velikoj Britaniji) zeleo rat,bombardovanje i teror stranih sila...ALI BIH STRASNO VOLEO DA SE RASPADNU, NE NA REPUBLIKE,NEGO NA SELA I PLEMENA...medjutim ne verujem da ce do tako neceg doci, zato sto, koliko sam shvatio, Skotski nacionalisti i nemaju neku podrsku ni od samih Skota...A ovaj sto pise Vojvodina nezavisna, samo procitaj koliko ti je predaka poginulo u prvom svetskom da bi Vojvodina bila Srpska,ako vec ne postujes zemlju postuj ljude(pretpostavljam pritom da su tvoji poreklom Srbi),ja sam iz NS-a i za Srpsko Vojvodstvo zauvek!

Dejan

pre 12 godina

Razlika je u tome što veliku većinu Engleza savršeno baš briga da li će Škotska postati nezavisna. Situacija neuporediva sa Kosovom, a još manje sa Vojvodinom, ne razumem ljude koji se raduju i likuju, ispadaju smešni.

Marko

pre 12 godina

Aleks Salmond, prvi ministar Skotske i predsednik Skotske nacionalne partije je bio jedini politicar iz znacajne pozicije koji se suprostavio NATO bombardovanju Srbije. Skotska nacionalna partija je vrlo napredna u svojim pozicijama i ovo je stvarno odlicna vest.

Sloboda za Skotsku, Sloboda za Srpsku!

Mr. Spock

pre 12 godina

Ok, kontam ja komentare. Ima tu emocija. Englezi su stare *****. Ali znanja i razuma ocigledno nema! Kao prvo, nece se otcepiti Skotska, jer je ubedljiva vecina za to da ostanu u UK jer im to jednostavno odogovara. Mozda kad bi piali Engleze... Drugo, cak i ako se otcepi, to ce se desiti mirno i bez krvi. Umesto sto smo zluradi, bolje da se obrazujemo i gledamo svoj interes. Realni!

Suzana Ross

pre 12 godina

Zivim u Edinburgu, Skotskoj, 22 godine i juce sam glasala za SNP. Odgovorno i strasno vode zemlju napred i dokazali su da imaju snazan tim oko sebe sa vizijom za buducnost. Sve se vise namece da se Englezi i Skoti razlikuju u fundamentalnim delovima zivota i kako taj zivot zele da vide. Skoti su uvek bili hrabri u ratovima, u prvim redovima, pozrtvovani i puni razumevanja za ljudske patnje. Prisetimo se samo hrabrih medicinkih sestara u I svetskom ratu. Nesebicno zele da pomognu drugom, a u isto vreme vole da "gledaju svoja posla", a taj deo ne mogu jer su pod rezimom Londona! Zato podrzavam ovaj mali (brojno) veliki narod na putu ka nezavisnosti svojim srpskim glasom :) Zivela Skotska/Srbija!

Zodijak

pre 12 godina

Posle one sramote, bahatosti i kica olicenog u "vencanju stoleca" iskreno ih podrzavam u tome.

Velika Britanija ima sanse da prezivi samo ako konacno postane republika.

miki

pre 12 godina

Zaigrala mecka i u Londonu a? Zelim vam sve ono sto ste nama Srbima decenijama radili i da Skotska bude prva nezavisna zemlja koju ce Srbija da prizna. Rasturili ste Srbiju ali ce vas kazna za to stici kad tad.

Ђорђе

pre 12 godina

Народу Шкотске треба омогућити да сам одлучује о својој судбини. На крају крајева, ништа се неће променити јер ће Енглеска и Шкотска бити заједно под окриљем ЕУ.

stanko

pre 12 godina

treba dobije nezavisnost,i srbija odmah da prizna isto kao sto je britanija priznala takozvanu "drzavu kosovo"!ali i da republika srpska isto da se odcepi!

ser koneri

pre 12 godina

Živeli škotski nacionalisti!Ako se odlučite za odvajanje od Velike Britanije,Srbija treba da bude prva zemlja koja će priznati njihovu nezavisnost

Nautilus

pre 12 godina

London mora priznati realnost na terenu, ocekuje se misija OEBS-a i EULEKS-a, plavi slemovi, KFOR, SFOR, milosrdni andjeli, pustinjske lisice...

Bora

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest za Englesku! Svi Englezi koje znam zele da Skotska sto pre postane nezavisna. Nazalost po njih, Skoti nisu toliko glupi i zele da zive na engleskim jaslama jos stotinak godina...

Bojan Jankovic

pre 12 godina

Podseticu samo da je vodja škotskih "nacionalista" bio jedan od retkih politicara u Velikoj Britaniji koji je bio izrazito protiv NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

Bojan Jankovic

pre 12 godina

Podseticu samo da je vodja škotskih "nacionalista" bio jedan od retkih politicara u Velikoj Britaniji koji je bio izrazito protiv NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

Nautilus

pre 12 godina

London mora priznati realnost na terenu, ocekuje se misija OEBS-a i EULEKS-a, plavi slemovi, KFOR, SFOR, milosrdni andjeli, pustinjske lisice...

ser koneri

pre 12 godina

Živeli škotski nacionalisti!Ako se odlučite za odvajanje od Velike Britanije,Srbija treba da bude prva zemlja koja će priznati njihovu nezavisnost

Suzana Ross

pre 12 godina

Zivim u Edinburgu, Skotskoj, 22 godine i juce sam glasala za SNP. Odgovorno i strasno vode zemlju napred i dokazali su da imaju snazan tim oko sebe sa vizijom za buducnost. Sve se vise namece da se Englezi i Skoti razlikuju u fundamentalnim delovima zivota i kako taj zivot zele da vide. Skoti su uvek bili hrabri u ratovima, u prvim redovima, pozrtvovani i puni razumevanja za ljudske patnje. Prisetimo se samo hrabrih medicinkih sestara u I svetskom ratu. Nesebicno zele da pomognu drugom, a u isto vreme vole da "gledaju svoja posla", a taj deo ne mogu jer su pod rezimom Londona! Zato podrzavam ovaj mali (brojno) veliki narod na putu ka nezavisnosti svojim srpskim glasom :) Zivela Skotska/Srbija!

miki

pre 12 godina

Zaigrala mecka i u Londonu a? Zelim vam sve ono sto ste nama Srbima decenijama radili i da Skotska bude prva nezavisna zemlja koju ce Srbija da prizna. Rasturili ste Srbiju ali ce vas kazna za to stici kad tad.

Marko

pre 12 godina

Aleks Salmond, prvi ministar Skotske i predsednik Skotske nacionalne partije je bio jedini politicar iz znacajne pozicije koji se suprostavio NATO bombardovanju Srbije. Skotska nacionalna partija je vrlo napredna u svojim pozicijama i ovo je stvarno odlicna vest.

Sloboda za Skotsku, Sloboda za Srpsku!

stanko

pre 12 godina

treba dobije nezavisnost,i srbija odmah da prizna isto kao sto je britanija priznala takozvanu "drzavu kosovo"!ali i da republika srpska isto da se odcepi!

Zodijak

pre 12 godina

Posle one sramote, bahatosti i kica olicenog u "vencanju stoleca" iskreno ih podrzavam u tome.

Velika Britanija ima sanse da prezivi samo ako konacno postane republika.

Ђорђе

pre 12 godina

Народу Шкотске треба омогућити да сам одлучује о својој судбини. На крају крајева, ништа се неће променити јер ће Енглеска и Шкотска бити заједно под окриљем ЕУ.

Mr. Spock

pre 12 godina

Ok, kontam ja komentare. Ima tu emocija. Englezi su stare *****. Ali znanja i razuma ocigledno nema! Kao prvo, nece se otcepiti Skotska, jer je ubedljiva vecina za to da ostanu u UK jer im to jednostavno odogovara. Mozda kad bi piali Engleze... Drugo, cak i ako se otcepi, to ce se desiti mirno i bez krvi. Umesto sto smo zluradi, bolje da se obrazujemo i gledamo svoj interes. Realni!

Bora

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest za Englesku! Svi Englezi koje znam zele da Skotska sto pre postane nezavisna. Nazalost po njih, Skoti nisu toliko glupi i zele da zive na engleskim jaslama jos stotinak godina...

Dejan

pre 12 godina

Razlika je u tome što veliku većinu Engleza savršeno baš briga da li će Škotska postati nezavisna. Situacija neuporediva sa Kosovom, a još manje sa Vojvodinom, ne razumem ljude koji se raduju i likuju, ispadaju smešni.

Slobodan London

pre 12 godina

Posle Vojvodine vreme je da Srem ,Banat,Backa postanu drzave,zasto bi Sremci placali za Bacvane a Banacani za Sremce istorijska nepravda bi se dogodila...Stvarno ste smesni kad usporedjujete status Skotske sa statusom Vojvodine.U Vojvodini je vecinski narod Srpski a Vojvodina ima dugu istorijsku autonomiju jos od vremena Austro Ugarske kad se zvala Srpska Vojvodina pa onda Vojvodstvo Srpsko.Danasnji takozvani autonomasi zaboravljaju sustinu autonomije Vojvodine stvarajuci utisak da postoji neka vojvodjanska nacija sto je obicna glupost i laz.Sto se Skotske tice ona je stara evropska drzava i Skoti su drugaciji narod od Engleza sto se tice njihovog porekla i obicaja oni su keltsko galskog sa dosta irskih doseljenika koji su u proslosti naselili Skosku zbog susnih godina dok su Enlezi germanskog porekla vecin delom iz plemena Angla,Juta i Sasa i delom danskih Vikinga,zbog toga da nije zalosno bilo bi smesno usporediti status Vojvodine i Skotske.

William Wallace

pre 12 godina

Живела Шкотска! Време је да шкотски камен и гора поново буду слободни!

Sitnicar

pre 12 godina

Posle Kosova, Skotske, vreme je za Vojvodinu i Sandzak!
(Bora, 6. maj 2011 23:45)

---
I za Sjeverno Kosovo i Republiku Srpsku Boro.

Milos_K

pre 12 godina

Dobro bi bilo za Englesku (ili vec Britaniju) zbog pesme Evrovizije da se otcepi Skotska. Stalno se zale da nemaju prijatelja u Evropi, da niko drugi nece da glasa za njih. Optuzuju bivse zemlje Yugoslavije i SSSR-a da daju poene jedni drugima, pa ostali nemaju sansu da pobede.
Zato bi ja svim tim 'velikim' evropskim zemljama (Britanija, Francuska, Spanija, Nemacka, Turska, a i USA) pozeleo da se sto brze podele na male drzavice kao sto su Jugoslavija i SSSR. Onda ce imati mnogo prijateljskih drzavica u neposrednom okruzenju, imace ko da glasa za njih. Ako su to preporucivali drugima, vreme je sad da to resenje primene kod svoje kuce.

Nikola

pre 12 godina

Napred nasi! Srbija bi u slucaju prolaska referenduma o nezavisnosti Skotske, trebala da bude prva drzava koja bi priznala Skotsku.

panzer general

pre 12 godina

Eh, evo nečega da se Srbi i Hrvati slože. Želim Škotima puno sreće i da što prije izbore samostalnu državu, Velšanima isto, a Ircima da se konačno ujedine.

razume se

pre 12 godina

Ne bih ja njima(Velikoj Britaniji) zeleo rat,bombardovanje i teror stranih sila...ALI BIH STRASNO VOLEO DA SE RASPADNU, NE NA REPUBLIKE,NEGO NA SELA I PLEMENA...medjutim ne verujem da ce do tako neceg doci, zato sto, koliko sam shvatio, Skotski nacionalisti i nemaju neku podrsku ni od samih Skota...A ovaj sto pise Vojvodina nezavisna, samo procitaj koliko ti je predaka poginulo u prvom svetskom da bi Vojvodina bila Srpska,ako vec ne postujes zemlju postuj ljude(pretpostavljam pritom da su tvoji poreklom Srbi),ja sam iz NS-a i za Srpsko Vojvodstvo zauvek!

William Wallace

pre 12 godina

@Bora & Stanimir Branimir
Da, da ... Engleskoj je san da Škotskoj prepusti velika naftna polja u Severnom moru koja godinama pune britanski budžet i iz kojeg se između ostalog finasira i britanska kraljevska porodica. U slučaju nezavisnosti Škotske sva nalazišta nafte pripala bi Škotskoj koja bi sa 100% zarade od prodaje nafte postala jedna od najbogatijih evropskih država. Slično kao i Norveška sa druge strane Severnog mora koja baš zbog toga ne želi i ne treba da se se priključi EU. Sad se još jednom zapitajte ko živi na račun koga. Englezi u ovom slučaju liče na Albance sa Kosova koje smo mi godinama finansirali a sada nam otimaju sve što imamo tamo ... I ne znam odakle vam ideja da Škotska nije deo Ujedinjenog kraljestva Velike Britanije i Severne Irske? Da nije, danas ne bi razgovarali o mogućoj nezavisnosti Škotske.

Beli orao

pre 12 godina

@Vladan
Kada si poslednji put pročitao Ustav Srbije? Novi, stari, stariji. Svejedno. Gde piše da Kosovo i Metohija ima pravo da postane "Kosova"? Ni UN nisu to dopuštale. Rezolucija 1244 govori o teritoriji SRJ (naslednica koje je samo Srbija) pod upravom UN. Tu nema govora o upravi Albanaca u nezavisnoj državi nego samo o srpskoj teritoriji pod upravom UN. A što se Škotske tiče, ona ima pravo na referendum o nezavisnosti samo što ga u prošlosti vladajuće partije (konzervativci, laburisti i liberali) nisu raspisivali jer su ideološko britanske a ne škotske partije. Sve jasno?

Beli orao

pre 12 godina

@andreas kisser
Statistika vaše tvrdnje o slaboj ekonomiji Škotske postavlja na laž. Osim Londona i Jugoistočne Engleske nijedan drugi deo Ujedinjenog kraljestva nema viši standard od Škotske. Takođe, od naftne industrije UK (čiji se najveći deo nalazi u Škotskoj) žive i London i sva Engleska. Ali taj udeo u naftnoj industriji nije uključen u GDP Škotske. Da jeste, Škotska bi bila daleko ispred gore navedenih. Pored nafte Škotska ima velike potenciale u obnovljivim virovima el. energije i tako dalje i tako dalje ...

Aleksandar D.

pre 12 godina

Odlicno, novo radno mjesto za Valentina Incka pa nek Skotima melje o teritorijalnom integritetu Ujedinjenog kraljevstva i nek´tuzaka Salmonda Ujedinjenim narodima. :p

Vojvodinaland

pre 12 godina

Kakav je to mentalni sklop onih koji likuju nekakvom odvajanju Skotske a polude na pomen autonomije Vojvodine...
Odgovor: gubitnicki.
Sorry ali tako je.
Na srecu, vise nikada u ponor za sobom necete moci povuci nikoga.

filmar

pre 12 godina

Nece prihvatiti rezultate izbora Valentin Incko!Nacionalizam nije tekovina moderne i demokratske EU. Doduse, u vise od 50% clanica su na vlasti"desni", ali ipak i dalje guramo pricu o razumijevanju,demokratskim principima, multikulturalizmu(doduse, smetaju burke, dzamije,...), ali bitno je da se gura! U EU buja euroskepticizam,narocito nakon ove ekonomske krize i ja licno nisam ubijedjen da ce ova unija biti ovakva za 10-tak godina. Mislim da nisu trebali ici sa politickim ujedinjenjem, dovoljna bi im bila ekonomska zajednica, bezcarinski protok roba i kapitala,eventualno jos i zajednicka valuta.

Odlicno vidim - hvala na pitanju!

pre 12 godina

"Ako žele da održe referendum, ja ću agitovati protiv!"
Neće narediti ubijanje onih koji žele da se odvoje!

---

Ih, pa nije valjda to jedina razlika? Skoti nisu tu dosli na englesku teritoriju, nego obrnuto. Drugo, pa sacekajmo ako dodje uopste do tog odvajanja kako ce Britanci reagovati.. pustimo price unaprijed.

Pathon

pre 12 godina

Koliko me secanje sluzi, kada su Slovenija i Hrvatska glasale za separatisticke partije i odrzale referendum o nezavisnosti, Srbija i nije bila nesto posebno mirna. Kada gradjani Vojvodine i Raske (Sandzaka) zatraze referendum o vecoj autonomiji ili nezavisnosti, ostatak Srbije nije miran. Kada Republika Srpska trazi otcepljenje od ostatka Bosne i Hercegovine, nezvanicna Srbija likuje i prizeljkuje ujedinjenje. Kompleksi, kompleksi i samo kompleksi jer nismo pobedili u svojim stravicnim pohodima na okolne narode u cilju odbrane "nasih" i stvaranja Velike Srbije. Kako smo se "branili" dobro je i da postojimo kao narod. Ali da jesmo pobedili, i to uz pomoc Engleske kao u proslim ratovima, manje bi nas bolela "zla Engleska". Uostalom, Engleze iskreno bas briga za politicku buducnost Skotske. Sto se mnogih tice, Skotlandjani mogu sutra da se otcepe i zive od dve naftne busotine (ako mogu) a ne kao do sada od engleskih poreskih obveznika..

Djuka

pre 12 godina

@Andreas Kisser

Jel' ?

A ja na Wikipediji procitao da Skotska ima nesto malo veci BNP/stanovniku
od Engleske. I "malo vise" rezervi nafte. Bas svasta pisu ovi po enciklopedijama.

skeptik

pre 12 godina

Joj koliko ovde ima nacionalista, separatista a najvise onih koji ne poznaju Ustav Velike Britanije. Škotska po USTAVU Velike Britanije ima pravo na otcepljenje i po tome se razlikuje od ostalih zemalja. Medjutim vecina ljudi u Skostkoj, izuzev nacionalista, je protiv otcepljenja jer bi teze ziveli. Sandzak kad bi se sutra otcepio, tj. tri opstine gde muslimani imaju vecinu Novi Pazar, Sjenica i Tutin i kad bi im Srbija i Republika Srpska iskljucila vodu, struju, postavila granicu i prestala da iplacuje plate i penzije ne bi prezivela ni mesec dana.

boro

pre 12 godina

Onima koji misle kako će Škotska učiniti uslugu Engleskoj kad postane nezavisna mogu da poručim da postoji razlog što Škotska, Vels i Severna Irska sve do kraja 20.veka nisu imale pravo glasa i svoj nacionalni parlament iako su kao imale jednakopravan položaj unutar Ujedinjenog kraljestva. To se zove britanski (engleski) imperializam. Na njegovim krilima London je bogatio na račun drugih delova imperije, ukljućujući i nekadašnje američke kolonije, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku, afričke države, Hong Kong, Karibe, Škotsku ... Svojevremeno su i za Hong Kong govorili da će posle odlaska Engleza i dolaska kineskih komunjara propasti a vidimo da to i nije slučaj. Jedino što je Hong Kong izgubio u ovih 14 godina su engleski upravitelji.

rade

pre 12 godina

Za vas koji ne razumete evo vam objasnjenja. Dovoljno je da procitate prvi pasus ove vesti i UOCICETE da je Skotska SILOM (KAO NEZAVISNA DRZAVA) UVEDENA u GB. Razlika izmedju Ap KiM i AP Vojvodine u odnosu na Skotsku je to sto NIKADA NISU BILE NEZAVISNE DRZAVE. Nisu bile cak ni autonomne oblasti do 1974 godine dok je Skotska NEZAVISNA vise od 300 godina. Ukoliko vam to nije jasno onda ste neverovatno glupi pa ne mozete do da procesuirate u korteksu ili ste slepi pa ne umete da procitate. Mada bih ja rekao da je ono prvo u pitanju.

Smanjite dozivljaj

pre 12 godina

"U Škotskoj na lokalnim izborima ubedljivo pobedila Škotska nacionalna partija koja zagovara nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva."

"Ankete pokazuju da je podrška otcepljenju među pet miliona Škota mala"

Ove 2 naizgled kontradiktorne recenice u ovoj vesti, pokazuju da je politika u UK znatno slozenija i da se ne moze posmatrati kroz balkanske naocare po principu "ako sam glasao za separatiste, onda sam automatski glasao i za otcepljenje". Zato su ovi izrazi "bratske podrske skotskom narodu" vise izraz licnih zelja i frustracija zbog podrske Britanije nezavisnom Kosovu, nego odraz realnog sagledavanja stvari. Sve dosadasnje ankete pokazale su da nezavisnost Skotske nema vecinsku podrsku a Skoti su ipak glasali za nacionaliste, verujuci da ce oni najbolje voditi Skotsku, ali kao deo Velike Britanije sa postojecim visokim stepenom autonomije koji ista uziva.

тоша

pre 12 godina

Јест да мало касним са коментаром на ову вест али морам одговорити једном који се овде потписује као скептик. Наиме, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НЕМА УСТАВ! Свако ко иоле зна државно уређење Велике Британије може ово да потврди.

Ja

pre 12 godina

Jedini problem koji vidim sa uporedjivanjem Skotske i Kosova je taj da Kosovo nikada nije bilo ni kraljevina niti bilo koji vid uredjene drzave NIKADA u ISTORIJI.

suave Slav

pre 12 godina

[od nekoga ko živi u Škotskoj 18½ godina]
na Početku svih početaka, kad je Bog stvarao svet, sedeše Svevišnji na oblaku sa njegovim drugarom arhanđelom Gabrielom. kad je došao red da odluči šta će i kako sa Škotskom, rekao je Gabrielu,
"Gabi, ovom komadu planete Zemlje ću dati divne planine, doline pune ljubičasto vrijeska, floru i faunu kao iz bajke, polja ječma i žitarice od kojih će praviti vrhunsko pivo i nektar zvani whisky, sjajne golf terene, genijalne naučnike i umetnike, ljude čije gostoprimstvo i srdačnostće biti bez premca na planeti, hrabrost, upornost, ugalj pod zemljom, naftu pod morem, gasove..."
"ma, čekaj," pobuni se Gabriel, "otišao si predaleko. zar stvarno ne misliš da si previše velikodušan s tim Škotima?"
"jok ja," Svevišnji odgovori; "ček' da vidiš kakve ću im dati komšije."
[*napomena Bori: rekao bih da su svi Englezi koji znaš ili lažovi ili licemjeri, posve moguće — oboje. NIKAD Škotska nije živela na jaslama Engleske, niti će ikada.
*napomena onim koji blagoizvoljevaju smatrati da bi nezavisnost Škotske bila zgodna reciprokacija/osveta Englezima zbog NATOvog bombardovanja Srbije i priznavanja Kosova: većina UK Vlade ministara koji stoje iza i jednog i drugog čina su ili čistokrvni ili najvećim delom Škotlanđani.
*ostalima: najveća nezgodacija à propos nezavisnosti Škotske je ta što su Škoti međusobno jako podeljeni u mišljenjima i situacija, sad-zasad/u narednih 5-7 godina, nije sazrela da bi push for an independent Scotland prošao bez incidenata i konflik(a)ta.]

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Nije mi jasno sto se svi toliko nasladjujete. Pa i da se odvoji Skotska, oni nece ratovati, niti ce zatvoriti sve granice. Nastavice i dalje ekonomsku saradnju, samo sto ce imati odvoje vlade i to je to. Nece se ubijati sa dojucerasnjim komsijama, kao mi ovde i nece negirati nezavisnost.
To cak nece znaciti ni nestanak Ujedinjenog Kraljevstva, posto Skotska nije njen clan. A Skotska sigurno nece da istupi iz Komonvelta od kojeg ima visestruku ekonomsku korist. Jedino sto ne zele da priznaju kralja/kraljicu Engleske za svog vladara i to je to. Ako ovakva vest vama ulepsa dan, onda vi nemate briga u zivotu osim da dzabalebarite.

Fish

pre 12 godina

Zelja za sticanjem nezavisnosti ima korene u ekonomskim i ostalim pragmaticnim pitanjima mnogo vise nego u nacionalistickim tendencijama. Ukoliko Skotska jednog dana proglasi nezavisnost, iskreno se nadam da ce izbeci ceo debakl u koji se brdoviti Balkan upustio koji ne dozvoljava ni jednoj strani da krene sa razvojem.

EU Citizen

pre 12 godina

Ovo su u suštini dobri rezultati, naročito raduje da liberalno-demokratske štetočine, koje u mnogim stvarima imaju još maloumnije i više leve ideje od laburista doživele ovako ubedljiv poraz. Najporaznija stvar za mene je katastrofalan nivo gluposti i provincijalizma u ovdašnjim komentarima, uključujući i ljude koji žive u UK, posmatrati ama baš sve na ovom svetu kroz prizmu Kosova i NATO intervencije, čak i kada je situacija dijametralno suprotna (u Škotskoj apsolutno ne postoji većinska podrška otcepljenju, da ne kažem da bi, odoka, Englezi daleko pre glasali za otcepljenje Škotske od samih Škota :) ), svedoči o zabrinjavajuće niskom mentalnom nivou, totalnoj neinformisanosti i gotovo nepostojećoj moći rasuđivanja. Ne treba biti veliki prorok da čovek vidi da narod koji je ovoliko opsednut potpuno irelevantnim problemima (stvarno treba živeti na drugoj planeti da čovek ne shvati kakva je usluga Srbiji učinjena tako što joj je kosovski kamen skinut s vrata, i koliko su, čak i kada to ne bi ilo tako, druge stvari, a na prvommestu privlačenje investicija, eliminacija udbaško-tajkunskog kartela i smanjivanje za jednu siromašnu zemlju ogromne države i državne potrošnje nesravnjeno preče i značajnije od nekakvog Kosova) neće dobro proći u ovom novom svetu tvrde konkurencije koji glupost, lenjost i kolektivne psihoze izuzetno surovo kažnjava, i hvala bigu da je konačno tako.

sagledati realnost

pre 12 godina

Svim komentatorima ove vesti, želim da poručim sledeće stvari:

1. Živeo sam u UK i poznajem sve strane ove priče. Škoti pričaju da žele da se odvoje od Velike Britanije, ali se to neće desiti, jer malo ih to želi i dok je god situacija takva kakva je, nema razloga za tako nešto. S druge strane, ostale građane to malo interesuje, i bave se svojim problemima, pre nego nekim nacionalnim pitanjima.
2. Poređenje sa ex-Yu i njenim raspadom je totalna glupost. Naša se država raspala, jer nismo shavtili da ne možemo upravljati drugim narodima preko autoriteta jedne osobe, koja personifikuje samo našu stranu. U Velikoj Britaniji, kraljica Elizabeta je samo suveren, bez političkog uticaja, dok se na ostalim nivoima zastupaju svi narodi. Najbitniji aspekt celog sistema je ekonomska podela i decentralizacija, a to u ex-yu je uvek dovodilo u pitanje raspad cele države. Tako to obično biva; ako ne date da neko ima određenu moć u svom kraju, taj traži potpunu moć u svom kraju, bez da se vi pitate. Oni su to shvatili na vreme, a mi nismo još uvek, pa tražimo novo žariše, tipa Vojvodina ili Sandžak.
3. Kao što reče PM Kameron, vršiče se agitacija protiv otcepljenja, a neće se slati vojska i policija da "uspostavlja red" u Škotskoj. To je Cobe uradio, i dobili smo "milosrdnog anđela" (iako nije bio odobren od UN) pa onda i nezavisnost Kosova. Britanci, koje god nacije, ipak imaju dovoljno razuma da o svemu razgovaraju. Da li je to moglo u našem slučaju, verovatno da, ali ovako je bilo lakše.
4. Da biste sagledali ovaj problem, morate da vidite u čemu je tačno razlog, a ne epilog. Zapitajte se zašto se sve ovo nama desilo, a da ne gledate u masone, Jevreje, Američke industrijalce i ostale babaroge, koje krivite za sve što vam se desilo.

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 12 godina

Ujedinjenje Skotske i Engleske -- prvo kroz personalnu uniju, a posle vise decenija provuceno i kroz parlament -- nastalo je tako sto je SKOTSKI kralj Jakov (James) VII kao protestant pozvan da nasledi upraznjeni presto Engleske (jer je blizi srodnik/naslednik bio rimokatolik, sto je zabranjeno od strane engleskog parlamenta nekih 70 godina ranije) kao Jakov (James) I Engleski (jos uvek ne Velike Britanije).

Dakle, Engleska je sve vreme bila kolonija Skotske a ne obrnuto. Ja sam apsolutno za raspad Britanije jer zelim partikularizam, tj. da svaka opstina svuda na svetu odlucuje o SVEMU kao gradovi-drzavice u Srednjem Veku i da se citava bestidna, antihumana ideja globalizma unisti utucanjem u glavu kao zmija, ali treba biti objektivan i priznati da Engleska nikad nije okupirala Skotsku nego samo obrnuto.

Sasvim je druga situacija sa Irskom i tamo su Englezi -- i Skoti, svezajedno -- VRLO slali ubice, tj. vojsku, da ubija narod samo zato sto su rimokatolici.

Ima o tome desetine izvestaja i dokumentarnih filmova...

Zodijak

pre 12 godina

@Vladan :

Ne shvatam zasto se cudis. Ocekivati od srBova bilo kakvu logiku je posao dostojan Sizifa. Nema tu logike, razuma i normalnog rasudjivanja jer da ima, ne bi izgubili cetiri rata za manje od deset godina i unistili svega cega se dotaknu. Nacionalista srBovske provenijencije je osoba koja svakom razumnom coveku zgadi bilo kakvu vrstu patriotizma i normalnog odnosa prema sopstvenoj zemlji.

Free Free

pre 12 godina

za sve CINIKE na ovom sajtu:
Nije Engleska Srbija pa da sad pobije na hiljade skota zbog cinjenice da ce se mozda i odluciti za odvajanje. Na kraju krajeva Skotska ako odluci da bude nezavisno (mada manje od 24% Skota deli ovo misljenje po istrazivanjima iz 2010-te) ima svako pravo na to. Isto kao i Kosovo, pa Republika Srpska...ali i Vojvodina i Sandzak :))))

Vladan

pre 12 godina

"Za vas koji ne razumete evo vam objasnjenja. Dovoljno je da procitate prvi pasus ove vesti i UOCICETE da je Skotska SILOM (KAO NEZAVISNA DRZAVA) UVEDENA u GB"

A Kosovo je sve vreme dobrovoljno u Srbiji!?

trtmrt

pre 12 godina

@razume se
poginuli jesu u I sv ratu ali sa druge strane fronta ili u rusili, prouci malo istoriju!

Zivela skotska, severna italija, vojvodina!

r2d3

pre 12 godina

Da li ste primetili da Premijer nije izgovorio nesto kao "nikada necemo...", niti bilo sta slicno.
btw, UK bi bila prva koja bi priznala nezavisnu Skotsku, samo je to ovde nepojmljivo....

andreas kisser

pre 12 godina

@(Suzana Ross, 6. maj 2011 23:11)

naravno da savrseno postujem cinjenicu da vec 22 godine zivite u edinburgu, ali sve sto ste naveli kao "argument" za otcepljenje skotske su vase licne simpatije prema narodu sa kojim zivite (sticem utisak da engleze bas i ne poznajete). pretpostavljam da vam medjutim nije poznata cinjenica da je skotska potpuno bankrotirana pokrajina, koja je u stanju da popuni samo 60% svojih godisnjih budzetskih potreba, dok se ostalih 40% dopunjuje subvencijama iz londona. takodje buduci da zivite u prestonici izgleda da vam nije ni poznata cinjenica da je nezaposlenost u skotskoj veca nego u ostalim delovima UK, da do pre 20ak godina razvijeni industrijski gradovi poput dandija ili aberdina lagano zamiru, a mladi se lagano slivaju ... pogodite gde - u london! a kao neko ko zivi u londonu i poznaje par skota koji su se skoro doselili sa severa, zakljucio sam da su u pitanju veoma razumni ljudi koji za razliku od balkanaca shvataju da nezavisnost ne nudi a priori i resenje ekonomskih problema, te ne vidim nacin da se, na radost srbijansko-krajiskih zluradnika, integritet UK uskoro dovede u pitanje ... na veliku zalost engleza, kojima se na glavu popela saga o skotskoj nezavisnosti i jedva cekaju da im vide ledja! pozzz
p.s. objasnjenje o izbornom sistemu u UK: nije na snazi proporcionalni, vec vecinski izborni sistem (btw, pre neki dan je odrzan i nacionalni referendum o tkzv. "alternativnom glasanju" i dobio je na zalost jedno veliko NE). to prakticno znaci da broj poslanika u parlamentu i skotske i same britanije ne odgovara proporcionalno broju gradjana koji su glasali za doticne partije. ali cak i to nije bitno, bitno u ovoj prici je politicka kultura i pismenost koja se na citavom ostrvu razvijala vekovima i koja ne podrazumeva ishitrene iracionalne odluke zasnovane na emocijama, niti politicke platforme predstavljaju ideoloske dogme personifikovane u liku pojedinih politicara; tako da glasanje za aleksa salmonda nije automatski i glas za nezavisnost skotske, dok je u srbiji glas za kostunicu i glas za stav: kosovo u srbiji. zbog toga jedan prosecan glasac ovde tokom svog zivota izmenja na glasackom papiricu sve partije, zavisno od toga koja u u tom trenutku nudi najbolji ekonomski program, dok ce se u srbiji jos dugo, duuuuugo godina glasati za "voju", "tomu", "cedu", "vuka" ... kako samo volimo da im tepamo.

Harry

pre 12 godina

Neverovatan broj glupih komentara. Poredeci Skotsku sa Kosovom nema nikakve veze. Neke slicnosti (u brojevima) su iz perioda kada je Crna gora glasala za nezavisnost. Vrlo je tesno, s tim sto su secesionisti u maloj manjini, dok istrazivanja u Engleskoj (u kojoj nece biti nikakav referendum) pokazuju da cak 70% naroda porucuje Skotima "good buy and good luck"! Slicno kao i Srbi Crnogorcima.

Dejan

pre 12 godina

Razlika je u tome što veliku većinu Engleza savršeno baš briga da li će Škotska postati nezavisna. Situacija neuporediva sa Kosovom, a još manje sa Vojvodinom, ne razumem ljude koji se raduju i likuju, ispadaju smešni.

Bora

pre 12 godina

Ovo je odlicna vest za Englesku! Svi Englezi koje znam zele da Skotska sto pre postane nezavisna. Nazalost po njih, Skoti nisu toliko glupi i zele da zive na engleskim jaslama jos stotinak godina...

Mr. Spock

pre 12 godina

Ok, kontam ja komentare. Ima tu emocija. Englezi su stare *****. Ali znanja i razuma ocigledno nema! Kao prvo, nece se otcepiti Skotska, jer je ubedljiva vecina za to da ostanu u UK jer im to jednostavno odogovara. Mozda kad bi piali Engleze... Drugo, cak i ako se otcepi, to ce se desiti mirno i bez krvi. Umesto sto smo zluradi, bolje da se obrazujemo i gledamo svoj interes. Realni!

Vojvodinaland

pre 12 godina

Kakav je to mentalni sklop onih koji likuju nekakvom odvajanju Skotske a polude na pomen autonomije Vojvodine...
Odgovor: gubitnicki.
Sorry ali tako je.
Na srecu, vise nikada u ponor za sobom necete moci povuci nikoga.

Pathon

pre 12 godina

Koliko me secanje sluzi, kada su Slovenija i Hrvatska glasale za separatisticke partije i odrzale referendum o nezavisnosti, Srbija i nije bila nesto posebno mirna. Kada gradjani Vojvodine i Raske (Sandzaka) zatraze referendum o vecoj autonomiji ili nezavisnosti, ostatak Srbije nije miran. Kada Republika Srpska trazi otcepljenje od ostatka Bosne i Hercegovine, nezvanicna Srbija likuje i prizeljkuje ujedinjenje. Kompleksi, kompleksi i samo kompleksi jer nismo pobedili u svojim stravicnim pohodima na okolne narode u cilju odbrane "nasih" i stvaranja Velike Srbije. Kako smo se "branili" dobro je i da postojimo kao narod. Ali da jesmo pobedili, i to uz pomoc Engleske kao u proslim ratovima, manje bi nas bolela "zla Engleska". Uostalom, Engleze iskreno bas briga za politicku buducnost Skotske. Sto se mnogih tice, Skotlandjani mogu sutra da se otcepe i zive od dve naftne busotine (ako mogu) a ne kao do sada od engleskih poreskih obveznika..

Zodijak

pre 12 godina

Posle one sramote, bahatosti i kica olicenog u "vencanju stoleca" iskreno ih podrzavam u tome.

Velika Britanija ima sanse da prezivi samo ako konacno postane republika.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

Nije mi jasno sto se svi toliko nasladjujete. Pa i da se odvoji Skotska, oni nece ratovati, niti ce zatvoriti sve granice. Nastavice i dalje ekonomsku saradnju, samo sto ce imati odvoje vlade i to je to. Nece se ubijati sa dojucerasnjim komsijama, kao mi ovde i nece negirati nezavisnost.
To cak nece znaciti ni nestanak Ujedinjenog Kraljevstva, posto Skotska nije njen clan. A Skotska sigurno nece da istupi iz Komonvelta od kojeg ima visestruku ekonomsku korist. Jedino sto ne zele da priznaju kralja/kraljicu Engleske za svog vladara i to je to. Ako ovakva vest vama ulepsa dan, onda vi nemate briga u zivotu osim da dzabalebarite.

EU Citizen

pre 12 godina

Ovo su u suštini dobri rezultati, naročito raduje da liberalno-demokratske štetočine, koje u mnogim stvarima imaju još maloumnije i više leve ideje od laburista doživele ovako ubedljiv poraz. Najporaznija stvar za mene je katastrofalan nivo gluposti i provincijalizma u ovdašnjim komentarima, uključujući i ljude koji žive u UK, posmatrati ama baš sve na ovom svetu kroz prizmu Kosova i NATO intervencije, čak i kada je situacija dijametralno suprotna (u Škotskoj apsolutno ne postoji većinska podrška otcepljenju, da ne kažem da bi, odoka, Englezi daleko pre glasali za otcepljenje Škotske od samih Škota :) ), svedoči o zabrinjavajuće niskom mentalnom nivou, totalnoj neinformisanosti i gotovo nepostojećoj moći rasuđivanja. Ne treba biti veliki prorok da čovek vidi da narod koji je ovoliko opsednut potpuno irelevantnim problemima (stvarno treba živeti na drugoj planeti da čovek ne shvati kakva je usluga Srbiji učinjena tako što joj je kosovski kamen skinut s vrata, i koliko su, čak i kada to ne bi ilo tako, druge stvari, a na prvommestu privlačenje investicija, eliminacija udbaško-tajkunskog kartela i smanjivanje za jednu siromašnu zemlju ogromne države i državne potrošnje nesravnjeno preče i značajnije od nekakvog Kosova) neće dobro proći u ovom novom svetu tvrde konkurencije koji glupost, lenjost i kolektivne psihoze izuzetno surovo kažnjava, i hvala bigu da je konačno tako.

Free Free

pre 12 godina

za sve CINIKE na ovom sajtu:
Nije Engleska Srbija pa da sad pobije na hiljade skota zbog cinjenice da ce se mozda i odluciti za odvajanje. Na kraju krajeva Skotska ako odluci da bude nezavisno (mada manje od 24% Skota deli ovo misljenje po istrazivanjima iz 2010-te) ima svako pravo na to. Isto kao i Kosovo, pa Republika Srpska...ali i Vojvodina i Sandzak :))))

ser koneri

pre 12 godina

Živeli škotski nacionalisti!Ako se odlučite za odvajanje od Velike Britanije,Srbija treba da bude prva zemlja koja će priznati njihovu nezavisnost

Marko

pre 12 godina

Aleks Salmond, prvi ministar Skotske i predsednik Skotske nacionalne partije je bio jedini politicar iz znacajne pozicije koji se suprostavio NATO bombardovanju Srbije. Skotska nacionalna partija je vrlo napredna u svojim pozicijama i ovo je stvarno odlicna vest.

Sloboda za Skotsku, Sloboda za Srpsku!

sagledati realnost

pre 12 godina

Svim komentatorima ove vesti, želim da poručim sledeće stvari:

1. Živeo sam u UK i poznajem sve strane ove priče. Škoti pričaju da žele da se odvoje od Velike Britanije, ali se to neće desiti, jer malo ih to želi i dok je god situacija takva kakva je, nema razloga za tako nešto. S druge strane, ostale građane to malo interesuje, i bave se svojim problemima, pre nego nekim nacionalnim pitanjima.
2. Poređenje sa ex-Yu i njenim raspadom je totalna glupost. Naša se država raspala, jer nismo shavtili da ne možemo upravljati drugim narodima preko autoriteta jedne osobe, koja personifikuje samo našu stranu. U Velikoj Britaniji, kraljica Elizabeta je samo suveren, bez političkog uticaja, dok se na ostalim nivoima zastupaju svi narodi. Najbitniji aspekt celog sistema je ekonomska podela i decentralizacija, a to u ex-yu je uvek dovodilo u pitanje raspad cele države. Tako to obično biva; ako ne date da neko ima određenu moć u svom kraju, taj traži potpunu moć u svom kraju, bez da se vi pitate. Oni su to shvatili na vreme, a mi nismo još uvek, pa tražimo novo žariše, tipa Vojvodina ili Sandžak.
3. Kao što reče PM Kameron, vršiče se agitacija protiv otcepljenja, a neće se slati vojska i policija da "uspostavlja red" u Škotskoj. To je Cobe uradio, i dobili smo "milosrdnog anđela" (iako nije bio odobren od UN) pa onda i nezavisnost Kosova. Britanci, koje god nacije, ipak imaju dovoljno razuma da o svemu razgovaraju. Da li je to moglo u našem slučaju, verovatno da, ali ovako je bilo lakše.
4. Da biste sagledali ovaj problem, morate da vidite u čemu je tačno razlog, a ne epilog. Zapitajte se zašto se sve ovo nama desilo, a da ne gledate u masone, Jevreje, Američke industrijalce i ostale babaroge, koje krivite za sve što vam se desilo.

miki

pre 12 godina

Zaigrala mecka i u Londonu a? Zelim vam sve ono sto ste nama Srbima decenijama radili i da Skotska bude prva nezavisna zemlja koju ce Srbija da prizna. Rasturili ste Srbiju ali ce vas kazna za to stici kad tad.

Bojan Jankovic

pre 12 godina

Podseticu samo da je vodja škotskih "nacionalista" bio jedan od retkih politicara u Velikoj Britaniji koji je bio izrazito protiv NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

Zodijak

pre 12 godina

@Vladan :

Ne shvatam zasto se cudis. Ocekivati od srBova bilo kakvu logiku je posao dostojan Sizifa. Nema tu logike, razuma i normalnog rasudjivanja jer da ima, ne bi izgubili cetiri rata za manje od deset godina i unistili svega cega se dotaknu. Nacionalista srBovske provenijencije je osoba koja svakom razumnom coveku zgadi bilo kakvu vrstu patriotizma i normalnog odnosa prema sopstvenoj zemlji.

stanko

pre 12 godina

treba dobije nezavisnost,i srbija odmah da prizna isto kao sto je britanija priznala takozvanu "drzavu kosovo"!ali i da republika srpska isto da se odcepi!

skeptik

pre 12 godina

Joj koliko ovde ima nacionalista, separatista a najvise onih koji ne poznaju Ustav Velike Britanije. Škotska po USTAVU Velike Britanije ima pravo na otcepljenje i po tome se razlikuje od ostalih zemalja. Medjutim vecina ljudi u Skostkoj, izuzev nacionalista, je protiv otcepljenja jer bi teze ziveli. Sandzak kad bi se sutra otcepio, tj. tri opstine gde muslimani imaju vecinu Novi Pazar, Sjenica i Tutin i kad bi im Srbija i Republika Srpska iskljucila vodu, struju, postavila granicu i prestala da iplacuje plate i penzije ne bi prezivela ni mesec dana.

Suzana Ross

pre 12 godina

Zivim u Edinburgu, Skotskoj, 22 godine i juce sam glasala za SNP. Odgovorno i strasno vode zemlju napred i dokazali su da imaju snazan tim oko sebe sa vizijom za buducnost. Sve se vise namece da se Englezi i Skoti razlikuju u fundamentalnim delovima zivota i kako taj zivot zele da vide. Skoti su uvek bili hrabri u ratovima, u prvim redovima, pozrtvovani i puni razumevanja za ljudske patnje. Prisetimo se samo hrabrih medicinkih sestara u I svetskom ratu. Nesebicno zele da pomognu drugom, a u isto vreme vole da "gledaju svoja posla", a taj deo ne mogu jer su pod rezimom Londona! Zato podrzavam ovaj mali (brojno) veliki narod na putu ka nezavisnosti svojim srpskim glasom :) Zivela Skotska/Srbija!

andreas kisser

pre 12 godina

@(Suzana Ross, 6. maj 2011 23:11)

naravno da savrseno postujem cinjenicu da vec 22 godine zivite u edinburgu, ali sve sto ste naveli kao "argument" za otcepljenje skotske su vase licne simpatije prema narodu sa kojim zivite (sticem utisak da engleze bas i ne poznajete). pretpostavljam da vam medjutim nije poznata cinjenica da je skotska potpuno bankrotirana pokrajina, koja je u stanju da popuni samo 60% svojih godisnjih budzetskih potreba, dok se ostalih 40% dopunjuje subvencijama iz londona. takodje buduci da zivite u prestonici izgleda da vam nije ni poznata cinjenica da je nezaposlenost u skotskoj veca nego u ostalim delovima UK, da do pre 20ak godina razvijeni industrijski gradovi poput dandija ili aberdina lagano zamiru, a mladi se lagano slivaju ... pogodite gde - u london! a kao neko ko zivi u londonu i poznaje par skota koji su se skoro doselili sa severa, zakljucio sam da su u pitanju veoma razumni ljudi koji za razliku od balkanaca shvataju da nezavisnost ne nudi a priori i resenje ekonomskih problema, te ne vidim nacin da se, na radost srbijansko-krajiskih zluradnika, integritet UK uskoro dovede u pitanje ... na veliku zalost engleza, kojima se na glavu popela saga o skotskoj nezavisnosti i jedva cekaju da im vide ledja! pozzz
p.s. objasnjenje o izbornom sistemu u UK: nije na snazi proporcionalni, vec vecinski izborni sistem (btw, pre neki dan je odrzan i nacionalni referendum o tkzv. "alternativnom glasanju" i dobio je na zalost jedno veliko NE). to prakticno znaci da broj poslanika u parlamentu i skotske i same britanije ne odgovara proporcionalno broju gradjana koji su glasali za doticne partije. ali cak i to nije bitno, bitno u ovoj prici je politicka kultura i pismenost koja se na citavom ostrvu razvijala vekovima i koja ne podrazumeva ishitrene iracionalne odluke zasnovane na emocijama, niti politicke platforme predstavljaju ideoloske dogme personifikovane u liku pojedinih politicara; tako da glasanje za aleksa salmonda nije automatski i glas za nezavisnost skotske, dok je u srbiji glas za kostunicu i glas za stav: kosovo u srbiji. zbog toga jedan prosecan glasac ovde tokom svog zivota izmenja na glasackom papiricu sve partije, zavisno od toga koja u u tom trenutku nudi najbolji ekonomski program, dok ce se u srbiji jos dugo, duuuuugo godina glasati za "voju", "tomu", "cedu", "vuka" ... kako samo volimo da im tepamo.

Vladan

pre 12 godina

"Za vas koji ne razumete evo vam objasnjenja. Dovoljno je da procitate prvi pasus ove vesti i UOCICETE da je Skotska SILOM (KAO NEZAVISNA DRZAVA) UVEDENA u GB"

A Kosovo je sve vreme dobrovoljno u Srbiji!?

Ђорђе

pre 12 godina

Народу Шкотске треба омогућити да сам одлучује о својој судбини. На крају крајева, ништа се неће променити јер ће Енглеска и Шкотска бити заједно под окриљем ЕУ.

Nautilus

pre 12 godina

London mora priznati realnost na terenu, ocekuje se misija OEBS-a i EULEKS-a, plavi slemovi, KFOR, SFOR, milosrdni andjeli, pustinjske lisice...

Smanjite dozivljaj

pre 12 godina

"U Škotskoj na lokalnim izborima ubedljivo pobedila Škotska nacionalna partija koja zagovara nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva."

"Ankete pokazuju da je podrška otcepljenju među pet miliona Škota mala"

Ove 2 naizgled kontradiktorne recenice u ovoj vesti, pokazuju da je politika u UK znatno slozenija i da se ne moze posmatrati kroz balkanske naocare po principu "ako sam glasao za separatiste, onda sam automatski glasao i za otcepljenje". Zato su ovi izrazi "bratske podrske skotskom narodu" vise izraz licnih zelja i frustracija zbog podrske Britanije nezavisnom Kosovu, nego odraz realnog sagledavanja stvari. Sve dosadasnje ankete pokazale su da nezavisnost Skotske nema vecinsku podrsku a Skoti su ipak glasali za nacionaliste, verujuci da ce oni najbolje voditi Skotsku, ali kao deo Velike Britanije sa postojecim visokim stepenom autonomije koji ista uziva.

razume se

pre 12 godina

Ne bih ja njima(Velikoj Britaniji) zeleo rat,bombardovanje i teror stranih sila...ALI BIH STRASNO VOLEO DA SE RASPADNU, NE NA REPUBLIKE,NEGO NA SELA I PLEMENA...medjutim ne verujem da ce do tako neceg doci, zato sto, koliko sam shvatio, Skotski nacionalisti i nemaju neku podrsku ni od samih Skota...A ovaj sto pise Vojvodina nezavisna, samo procitaj koliko ti je predaka poginulo u prvom svetskom da bi Vojvodina bila Srpska,ako vec ne postujes zemlju postuj ljude(pretpostavljam pritom da su tvoji poreklom Srbi),ja sam iz NS-a i za Srpsko Vojvodstvo zauvek!

Slobodan London

pre 12 godina

Posle Vojvodine vreme je da Srem ,Banat,Backa postanu drzave,zasto bi Sremci placali za Bacvane a Banacani za Sremce istorijska nepravda bi se dogodila...Stvarno ste smesni kad usporedjujete status Skotske sa statusom Vojvodine.U Vojvodini je vecinski narod Srpski a Vojvodina ima dugu istorijsku autonomiju jos od vremena Austro Ugarske kad se zvala Srpska Vojvodina pa onda Vojvodstvo Srpsko.Danasnji takozvani autonomasi zaboravljaju sustinu autonomije Vojvodine stvarajuci utisak da postoji neka vojvodjanska nacija sto je obicna glupost i laz.Sto se Skotske tice ona je stara evropska drzava i Skoti su drugaciji narod od Engleza sto se tice njihovog porekla i obicaja oni su keltsko galskog sa dosta irskih doseljenika koji su u proslosti naselili Skosku zbog susnih godina dok su Enlezi germanskog porekla vecin delom iz plemena Angla,Juta i Sasa i delom danskih Vikinga,zbog toga da nije zalosno bilo bi smesno usporediti status Vojvodine i Skotske.

r2d3

pre 12 godina

Da li ste primetili da Premijer nije izgovorio nesto kao "nikada necemo...", niti bilo sta slicno.
btw, UK bi bila prva koja bi priznala nezavisnu Skotsku, samo je to ovde nepojmljivo....

Beli orao

pre 12 godina

@Vladan
Kada si poslednji put pročitao Ustav Srbije? Novi, stari, stariji. Svejedno. Gde piše da Kosovo i Metohija ima pravo da postane "Kosova"? Ni UN nisu to dopuštale. Rezolucija 1244 govori o teritoriji SRJ (naslednica koje je samo Srbija) pod upravom UN. Tu nema govora o upravi Albanaca u nezavisnoj državi nego samo o srpskoj teritoriji pod upravom UN. A što se Škotske tiče, ona ima pravo na referendum o nezavisnosti samo što ga u prošlosti vladajuće partije (konzervativci, laburisti i liberali) nisu raspisivali jer su ideološko britanske a ne škotske partije. Sve jasno?

Harry

pre 12 godina

Neverovatan broj glupih komentara. Poredeci Skotsku sa Kosovom nema nikakve veze. Neke slicnosti (u brojevima) su iz perioda kada je Crna gora glasala za nezavisnost. Vrlo je tesno, s tim sto su secesionisti u maloj manjini, dok istrazivanja u Engleskoj (u kojoj nece biti nikakav referendum) pokazuju da cak 70% naroda porucuje Skotima "good buy and good luck"! Slicno kao i Srbi Crnogorcima.

Fish

pre 12 godina

Zelja za sticanjem nezavisnosti ima korene u ekonomskim i ostalim pragmaticnim pitanjima mnogo vise nego u nacionalistickim tendencijama. Ukoliko Skotska jednog dana proglasi nezavisnost, iskreno se nadam da ce izbeci ceo debakl u koji se brdoviti Balkan upustio koji ne dozvoljava ni jednoj strani da krene sa razvojem.

Milos_K

pre 12 godina

Dobro bi bilo za Englesku (ili vec Britaniju) zbog pesme Evrovizije da se otcepi Skotska. Stalno se zale da nemaju prijatelja u Evropi, da niko drugi nece da glasa za njih. Optuzuju bivse zemlje Yugoslavije i SSSR-a da daju poene jedni drugima, pa ostali nemaju sansu da pobede.
Zato bi ja svim tim 'velikim' evropskim zemljama (Britanija, Francuska, Spanija, Nemacka, Turska, a i USA) pozeleo da se sto brze podele na male drzavice kao sto su Jugoslavija i SSSR. Onda ce imati mnogo prijateljskih drzavica u neposrednom okruzenju, imace ko da glasa za njih. Ako su to preporucivali drugima, vreme je sad da to resenje primene kod svoje kuce.

Odlicno vidim - hvala na pitanju!

pre 12 godina

"Ako žele da održe referendum, ja ću agitovati protiv!"
Neće narediti ubijanje onih koji žele da se odvoje!

---

Ih, pa nije valjda to jedina razlika? Skoti nisu tu dosli na englesku teritoriju, nego obrnuto. Drugo, pa sacekajmo ako dodje uopste do tog odvajanja kako ce Britanci reagovati.. pustimo price unaprijed.

suave Slav

pre 12 godina

[od nekoga ko živi u Škotskoj 18½ godina]
na Početku svih početaka, kad je Bog stvarao svet, sedeše Svevišnji na oblaku sa njegovim drugarom arhanđelom Gabrielom. kad je došao red da odluči šta će i kako sa Škotskom, rekao je Gabrielu,
"Gabi, ovom komadu planete Zemlje ću dati divne planine, doline pune ljubičasto vrijeska, floru i faunu kao iz bajke, polja ječma i žitarice od kojih će praviti vrhunsko pivo i nektar zvani whisky, sjajne golf terene, genijalne naučnike i umetnike, ljude čije gostoprimstvo i srdačnostće biti bez premca na planeti, hrabrost, upornost, ugalj pod zemljom, naftu pod morem, gasove..."
"ma, čekaj," pobuni se Gabriel, "otišao si predaleko. zar stvarno ne misliš da si previše velikodušan s tim Škotima?"
"jok ja," Svevišnji odgovori; "ček' da vidiš kakve ću im dati komšije."
[*napomena Bori: rekao bih da su svi Englezi koji znaš ili lažovi ili licemjeri, posve moguće — oboje. NIKAD Škotska nije živela na jaslama Engleske, niti će ikada.
*napomena onim koji blagoizvoljevaju smatrati da bi nezavisnost Škotske bila zgodna reciprokacija/osveta Englezima zbog NATOvog bombardovanja Srbije i priznavanja Kosova: većina UK Vlade ministara koji stoje iza i jednog i drugog čina su ili čistokrvni ili najvećim delom Škotlanđani.
*ostalima: najveća nezgodacija à propos nezavisnosti Škotske je ta što su Škoti međusobno jako podeljeni u mišljenjima i situacija, sad-zasad/u narednih 5-7 godina, nije sazrela da bi push for an independent Scotland prošao bez incidenata i konflik(a)ta.]

Sitnicar

pre 12 godina

Posle Kosova, Skotske, vreme je za Vojvodinu i Sandzak!
(Bora, 6. maj 2011 23:45)

---
I za Sjeverno Kosovo i Republiku Srpsku Boro.

trtmrt

pre 12 godina

@razume se
poginuli jesu u I sv ratu ali sa druge strane fronta ili u rusili, prouci malo istoriju!

Zivela skotska, severna italija, vojvodina!

Ja

pre 12 godina

Jedini problem koji vidim sa uporedjivanjem Skotske i Kosova je taj da Kosovo nikada nije bilo ni kraljevina niti bilo koji vid uredjene drzave NIKADA u ISTORIJI.

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 12 godina

Ujedinjenje Skotske i Engleske -- prvo kroz personalnu uniju, a posle vise decenija provuceno i kroz parlament -- nastalo je tako sto je SKOTSKI kralj Jakov (James) VII kao protestant pozvan da nasledi upraznjeni presto Engleske (jer je blizi srodnik/naslednik bio rimokatolik, sto je zabranjeno od strane engleskog parlamenta nekih 70 godina ranije) kao Jakov (James) I Engleski (jos uvek ne Velike Britanije).

Dakle, Engleska je sve vreme bila kolonija Skotske a ne obrnuto. Ja sam apsolutno za raspad Britanije jer zelim partikularizam, tj. da svaka opstina svuda na svetu odlucuje o SVEMU kao gradovi-drzavice u Srednjem Veku i da se citava bestidna, antihumana ideja globalizma unisti utucanjem u glavu kao zmija, ali treba biti objektivan i priznati da Engleska nikad nije okupirala Skotsku nego samo obrnuto.

Sasvim je druga situacija sa Irskom i tamo su Englezi -- i Skoti, svezajedno -- VRLO slali ubice, tj. vojsku, da ubija narod samo zato sto su rimokatolici.

Ima o tome desetine izvestaja i dokumentarnih filmova...

Nikola

pre 12 godina

Napred nasi! Srbija bi u slucaju prolaska referenduma o nezavisnosti Skotske, trebala da bude prva drzava koja bi priznala Skotsku.

filmar

pre 12 godina

Nece prihvatiti rezultate izbora Valentin Incko!Nacionalizam nije tekovina moderne i demokratske EU. Doduse, u vise od 50% clanica su na vlasti"desni", ali ipak i dalje guramo pricu o razumijevanju,demokratskim principima, multikulturalizmu(doduse, smetaju burke, dzamije,...), ali bitno je da se gura! U EU buja euroskepticizam,narocito nakon ove ekonomske krize i ja licno nisam ubijedjen da ce ova unija biti ovakva za 10-tak godina. Mislim da nisu trebali ici sa politickim ujedinjenjem, dovoljna bi im bila ekonomska zajednica, bezcarinski protok roba i kapitala,eventualno jos i zajednicka valuta.

William Wallace

pre 12 godina

Живела Шкотска! Време је да шкотски камен и гора поново буду слободни!

Aleksandar D.

pre 12 godina

Odlicno, novo radno mjesto za Valentina Incka pa nek Skotima melje o teritorijalnom integritetu Ujedinjenog kraljevstva i nek´tuzaka Salmonda Ujedinjenim narodima. :p

Beli orao

pre 12 godina

@andreas kisser
Statistika vaše tvrdnje o slaboj ekonomiji Škotske postavlja na laž. Osim Londona i Jugoistočne Engleske nijedan drugi deo Ujedinjenog kraljestva nema viši standard od Škotske. Takođe, od naftne industrije UK (čiji se najveći deo nalazi u Škotskoj) žive i London i sva Engleska. Ali taj udeo u naftnoj industriji nije uključen u GDP Škotske. Da jeste, Škotska bi bila daleko ispred gore navedenih. Pored nafte Škotska ima velike potenciale u obnovljivim virovima el. energije i tako dalje i tako dalje ...

boro

pre 12 godina

Onima koji misle kako će Škotska učiniti uslugu Engleskoj kad postane nezavisna mogu da poručim da postoji razlog što Škotska, Vels i Severna Irska sve do kraja 20.veka nisu imale pravo glasa i svoj nacionalni parlament iako su kao imale jednakopravan položaj unutar Ujedinjenog kraljestva. To se zove britanski (engleski) imperializam. Na njegovim krilima London je bogatio na račun drugih delova imperije, ukljućujući i nekadašnje američke kolonije, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku, afričke države, Hong Kong, Karibe, Škotsku ... Svojevremeno su i za Hong Kong govorili da će posle odlaska Engleza i dolaska kineskih komunjara propasti a vidimo da to i nije slučaj. Jedino što je Hong Kong izgubio u ovih 14 godina su engleski upravitelji.

panzer general

pre 12 godina

Eh, evo nečega da se Srbi i Hrvati slože. Želim Škotima puno sreće i da što prije izbore samostalnu državu, Velšanima isto, a Ircima da se konačno ujedine.

William Wallace

pre 12 godina

@Bora & Stanimir Branimir
Da, da ... Engleskoj je san da Škotskoj prepusti velika naftna polja u Severnom moru koja godinama pune britanski budžet i iz kojeg se između ostalog finasira i britanska kraljevska porodica. U slučaju nezavisnosti Škotske sva nalazišta nafte pripala bi Škotskoj koja bi sa 100% zarade od prodaje nafte postala jedna od najbogatijih evropskih država. Slično kao i Norveška sa druge strane Severnog mora koja baš zbog toga ne želi i ne treba da se se priključi EU. Sad se još jednom zapitajte ko živi na račun koga. Englezi u ovom slučaju liče na Albance sa Kosova koje smo mi godinama finansirali a sada nam otimaju sve što imamo tamo ... I ne znam odakle vam ideja da Škotska nije deo Ujedinjenog kraljestva Velike Britanije i Severne Irske? Da nije, danas ne bi razgovarali o mogućoj nezavisnosti Škotske.

rade

pre 12 godina

Za vas koji ne razumete evo vam objasnjenja. Dovoljno je da procitate prvi pasus ove vesti i UOCICETE da je Skotska SILOM (KAO NEZAVISNA DRZAVA) UVEDENA u GB. Razlika izmedju Ap KiM i AP Vojvodine u odnosu na Skotsku je to sto NIKADA NISU BILE NEZAVISNE DRZAVE. Nisu bile cak ni autonomne oblasti do 1974 godine dok je Skotska NEZAVISNA vise od 300 godina. Ukoliko vam to nije jasno onda ste neverovatno glupi pa ne mozete do da procesuirate u korteksu ili ste slepi pa ne umete da procitate. Mada bih ja rekao da je ono prvo u pitanju.

тоша

pre 12 godina

Јест да мало касним са коментаром на ову вест али морам одговорити једном који се овде потписује као скептик. Наиме, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НЕМА УСТАВ! Свако ко иоле зна државно уређење Велике Британије може ово да потврди.

Djuka

pre 12 godina

@Andreas Kisser

Jel' ?

A ja na Wikipediji procitao da Skotska ima nesto malo veci BNP/stanovniku
od Engleske. I "malo vise" rezervi nafte. Bas svasta pisu ovi po enciklopedijama.