Ponedeljak, 22.11.2010.

22:08

Josipović o poseti Tadića Hrvatskoj

Tema sastanka sa Borisom Tadićem, koji dolazi u posetu Hrvatskoj, neće biti povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije, kaže hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Izvor: Tanjug

Josipoviæ o poseti Tadiæa Hrvatskoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

švabo

pre 13 godina

Odakle pojedincima te priče o ratnoj šteti NDH, koju treba platiti ne znam komu. Zar bi Hrvati trebali tražiti odštetu od nedićeve Srbije za poklane od strane četnika po Hrvatskoj za vrijeme 2.svj rata. Pa u Hrvatskom ustavu navedeno je da je RH slijednica ZAVNOHA, i da nema nikakve veze s NDH. Pa tisuće Hrvata su izginule u partizanima boreći se protiv te i takve NDH. Mentalnih bolesnika koji danas veličaju taj režim nažalost ima,ali ima ih bogami i kod vas ! A što se tiče Jasenovca, ne znam da li ima hrvatski političar koji se nije išao pokloniti žrtvama, svake godine je komemoracija, čak se i crkva poklonila(po meni prekasno,ali ipak), stoga ne vidim problem. S druge strane, pravite antifašista od četnika koji su to bili samo prvih godinu dvije rata, a poslije su se otvoreno stavili u službu Nijemaca, za što postoje nebrojeni dokazi,i koji su po BiH i Hrvatskoj učinili nebrojene zločine nad Hrvatima i Bošnjacima, istina ne organizirane kao što su oni u Jasenovcu i drugdje, ali ništa manje okrutne i temeljite (postoje pisane naredbe četnika o onome što bismo danas nazvali etničko čišćenje Hrvata i Bošnjaka !

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Kada je u pitanju krivica u proteklim sukobima jedino se Srbima na teret stavlja nekakva kolektivna krivica dok se kod ostalih naroda isključivo govori o pojedinačnoj krivici. Hrvatska tu praksu takođe koristi i kada je u pitanju recimo Jasenovac onda se posipaju pepelom i govore kako kolektivna krivica ne postoji. Ne može doći ni do kakvog istinskog pomirenja ako ga neka strana iskreno ne želi. U ovom slučaju Hrvatska ne želi iskreno pomirenje jer polazi sa stanovišta da su Hrvati jadne žrtve i da su zločine činili samo Srbi. Isto se odnosi i na bošnjačku stranu u BiH. O Albancima ne bih ni pričao. Zanimljivo je da je pomirenje opet krenulo iz Srbije. Kada smo kod štete Hrvatska bi trebala takođe razmisliti o obeštećenju i to vlastitih građana koje je protjerala i otela im imovinu ali i o otimanju imovine, ubijanju građana susjedne BiH. Štetu iz WW2 nikada nije platila!

susjed

pre 13 godina

Zašto ja, moja djeca, djeca moje djece moramo biti krivi za Jasenovac? Dok vi istoćni susjedi uvjek imate opravdanje za svaki rat koji ste počeli (i izgubili).

Pepa

pre 13 godina

Svima koji pregovaraju Hrvatskoj sto se odvojila od Miloseviceve Srbije... to su isto ucinile Slovenija, BiH, Makedonija, a na kraju i sama Srbija. Kako neki mogu misliti da je Miloseviceva politika donijela nesto dobro susjednim drzavama, kad nije ni samoj Srbiji?

Fenomen

pre 13 godina

Ako je ista degutantno, onda su to autisticke poruke iz Srbije ciji je sadrzaj i dan danas "Mi nismo imali veze s ratom, to je bio gradjanski rat, Srbija s tim nema veze". I sukladno tome odbijanje svake pomisli da bi Beograd trebao nadoknaditi dio stete koji je nanesen gradjanima Hrvatske u tom ratu. No od drzave koja je suocavanje sa svojim zlocinima u proslom ratu zapocela zakonskom rehabilitacijom cetnickog pokreta valjda se i ne moze ocekivati nista drugo.

sdned

pre 13 godina

Uvek ispočetka se zaprepastim hrvatskim autizmom u odnosu na prošlost. Namernim naravno. Da se razumemo, žao mi je svake nevine žrtve u svakom narodu. Ali ta gluma hrvatskih zvaničnika da su oni narod žrtva i da su za sve na Balkanu krivi neki drugi, tj. Srbi je degutantna. Treba da se batalimo ideja o pomirenju sa Hrvatskom jer oni to zapravo nikada iskreno nisu ni hteli. Pa zar mi u toj priči treba da zaboravimo Jasenovac, jame, stratišta,... Znam, bilo je to davno. Pa šta? Žrtve su žrtve. Ako već žele da isteruju pravdu treba im izaći na crtu sa obimnom dokumentacijom, o svemu što je činjeno sa njihove strane u poslednjih 70 godina. Nema tog cilja koji opravdava zaborav sopstvenih žrtava, a naročito ne treba ići na ruku istorijskim manipulacijama kojima se obilato služe komšije. Grešnili smo, da, monogo. A oni?

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Uopste mi nije jasan koncept hrvatske politike, gde su zeljni pomirenja i unapredjenja medjusobnih odnosa, a po kome oni odbijaju svaku odgovornost za ratove '90-tih, a ocekuju od Srbije da prihvati svu odgovornost na sebe ?

Dragan

pre 13 godina

Nazalost, kao sto sam i mislio, nema nijednog cestitog odgovora na 2 sustinska pitanja koje sam postavio nasim zapadnim komsijama. Dokle god je taktika zabijanja glavu u pesak uz nepriznavanje ili selektivno tumacenje istorijskih cinjenica konstanta hrvatske politike (od Pavelica, preko Bakarica, Steve Krajacica, Tita do Tudjmana, Suska, Mesica ,a bogme i Josipovica uz strahovitu propagandu katolicke crkve), pravog i sustinskog, a preko potrebnog, napretka u resavanju srspko-hrvatskih odnosa nece moci da bude.
A do tada treba reci stop bilo kakvom uplivu hrvatskog kapitala u Srbiju.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima

mario

pre 13 godina

Žalosno je što neki još uvijek nisu svjesni da to nije bio građanski rat,ali to je valjda još uvijek posljedica propagande medija devedesetih u Srbiji.
Do sada je za obnovu 140 000 stambenih objekata potrošeno 5,5 miljardi eura nije tu štetu napravio tsunami več se zna dobro ko je rušio i odakle je dolazio i čije politike je djelo.

Podsjetnik

pre 13 godina

Predsjednik Josipovic je odradio veliki dio posla pri pisanju hrvatske tuzbe protv Srbije i jako dobro je upoznat sa svim dokazima i materijalima koji su osnova te tuzbe. Tadicu je pruzio jedinstvenu priliku da van sudskog spora rijesi otvorena pitanja, no polako i sam postaje svjestan da niti kod Tadica niti kod srbijanske javnosti postoji spremnost da ucine i korak vise od simbolicnih gesta. Nazalost je tuzba izgleda jedini nacin da se konacno jasno i glasno kaze da drzava koja je slala svoje ljudtsvo u rat u Hrvatsku, koja je logisticki pomagala paravojne formacije na tlu Hrvatske, na cijem je platnom spisku bio kompletan oficirski kadar tih paravojnih formacija, koja je dozvoljavala da se popljackana privatna i kulturna dobra nesmetano u nju dovoze i prodaju sirom drzave, koja je u logorima na svom teritoriju drzala zarobljene, mucila i likvidirala pripadnike legalnih policijskih i kasnije vojnih jedinica RH i koja na kraju krajeva posjeduje svu dokumentaciju o nestalim drzavljanima Hrvatske - dakle da takva drzava ne moze mrtvo hladno reci kako sa ratom nije imala nikakve veze.

zagi

pre 13 godina

s obzirom da dobar dio nasih komsija uvijek ima dobru izliku za sve, najcesce iz povjesnih razloga, na stranu zlocini prema Hrvatima, cime opravdavaju sustavne zlocine prema bosanskim muslimanima? da vam nisu i oni ostali povjesno duzni? mozda Turci? jalove su vam izlike, a zaboravljate da vam je put za EU preko Hrvatske. duboko sam uvjeren da predsjednik Josipovic grijesi da odstete nece biti, cak mislim i da ce ju Srbija inicirati cim se demokratizira, stane malo na noge i podigne standard, kroz nekih 20tak godina. ne toliko zbog BIH i Hrvatske, koliko zbog sebe kad se napokon na pravi nacin suoci sa svojom ulogom 90tih. trenutno to nije u stanju uciniti zbog opceg siromastva i nepostojanja drzavnih institucija u pravom smislu te rijeci.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ako Hrvatska uđe u EU bez da riješi sva pitanja u vezi Srba počevši od nestalih osoba (kako u Hrvatskoj tako i u BiH na području tzv. Herceg-Bosne), imovine i smanjivanje diskriminacije nad onima koji danas žive u Hrvatskoj i jedno iskreno izvinjenje za sve počinjene zločine nad Srbima u Hrvatskoj i u BiH u zadnjem ratu onda ne vidim razloga zašto bi to učinila Srbija. Hrvatska se ponaša kao jadna žrtva što uopšte nije istina. Hrvatska je itekako kriva pogotovo ima krvave ruke u sukobu u BiH. Što se Zemuna tiče vjerovatno misliš na Drugi Svjetski rat ali onda bi Srbi u tom slučaju mogli komotno tražiti trećinu Hrvatske.

Dejan

pre 13 godina

Kakve veze ima Tadic sa proteranim Hrvatima iz Republike Srpske? On je predsednik Srbije a predsednik svih Srba. A sto se tice proteranih Hrvata iz Vojvodine, toga je bilo, ali u mnogo manjem broju nego sto je bilo proterivanja Srba iz Dalmacije i Zagorja (gde isto nije bilo ratnih sukoba). To je bila drzavna politika tadasnje Hrvatske.

zdr

pre 13 godina

Dok god mnogi ne shvate da je pisanje lista "Politika" i program TV Bastilje iz devedesetih bilo totalno lazno i naredeno od samog vrha onih koji su to radili da olaksaju agresiju, nazalost nece biti ni mira ni pomirenja. To pisanje i program su bili zlocin sam po sebi, igralo je na najprimitivnije ljudske instinkte za samoodrzanje i niko zbog toga nije kaznjen.

Ne moze se zlocin, pljacka, rusenja, silovanja i ubijanja izbrisati nekim formalnim izvinjenjem u kome nije ni receno ko je agresor. Isto tako ne moze se povuci tuzba ako obe strane ne shvate sta se desilo i dogovore se o kompenzaciji i resavanju nastalih problema.

Dragan

pre 13 godina

Josipovic opet udara u ultradesnicarske talambase, i mesa babe iz zabe, uostalom kao i vecinski deo hrvatskog javnog mnjenja.
Svakom postenom i cestitom Hrvatu imao bih da postavim samo 2 pitanja na temu srpsko/hrvatskih odnosa:
1) da li je umanjenje broja Srba sa 32% na 4.5 % u periodu 1941-1995.godine, predstavlja etnicko ciscenje ili ne?
2) da li znaju da je na teritoriji nekadasnje NDH, i danasnje Hrvatske ubijeno preko 500.000 hiljada ljudi (procenat proteranih se krece oko 320.000 tokom II svetskog rata + 250.000 u ratu iz 90-tih), i da li je to po njima genocid ili ne?
Njihovog odgovor na ovo pitanje bice putokaz u resavanju srpsko-hrvatskih odnosa u buducnosti.

bilo je dosta

pre 13 godina

Sta ce biti sa tuzbama ne pita niko ni Srbiju ni Hrvatsku; o tome ce odluciti EU, u koju, barem deklarativno, zele i jedni i drugi. A to i nije tako lose, neko bi morao vec jednom prekinuti zacarani balkanski krug 'teranja inata onom drugom', i zivljenja od demagogija vezanih za proslost.

Hrvat protjeran iz Zemuna.

pre 13 godina

Tadicu,sta cemo sa 350,000 Hrvata protjeranih iz Vojvodine i tvz Republike Srpske??

Nece se to moci konstantno stavljati u drugi,treci plan..

Prije nego udjete u EU,to cete motat rijesit!

rango

pre 13 godina

Dokle god Hrvatska insistira da je Srbija/Jugoslavija izvrsila agresiju nece biti pomaka,zalosno je sto nisu svesni da je to bio gradjanski rat a u gradjanskom ratu nema dobre i lose strane.
Ziveli smo u istoj drzavi skoro sto godina (SFRJ + Kraljevina Jugoslavija)....valjda ce jednog dana ukapirati.

Hrvat protjeran iz Zemuna.

pre 13 godina

Tadicu,sta cemo sa 350,000 Hrvata protjeranih iz Vojvodine i tvz Republike Srpske??

Nece se to moci konstantno stavljati u drugi,treci plan..

Prije nego udjete u EU,to cete motat rijesit!

rango

pre 13 godina

Dokle god Hrvatska insistira da je Srbija/Jugoslavija izvrsila agresiju nece biti pomaka,zalosno je sto nisu svesni da je to bio gradjanski rat a u gradjanskom ratu nema dobre i lose strane.
Ziveli smo u istoj drzavi skoro sto godina (SFRJ + Kraljevina Jugoslavija)....valjda ce jednog dana ukapirati.

mario

pre 13 godina

Žalosno je što neki još uvijek nisu svjesni da to nije bio građanski rat,ali to je valjda još uvijek posljedica propagande medija devedesetih u Srbiji.
Do sada je za obnovu 140 000 stambenih objekata potrošeno 5,5 miljardi eura nije tu štetu napravio tsunami več se zna dobro ko je rušio i odakle je dolazio i čije politike je djelo.

Podsjetnik

pre 13 godina

Predsjednik Josipovic je odradio veliki dio posla pri pisanju hrvatske tuzbe protv Srbije i jako dobro je upoznat sa svim dokazima i materijalima koji su osnova te tuzbe. Tadicu je pruzio jedinstvenu priliku da van sudskog spora rijesi otvorena pitanja, no polako i sam postaje svjestan da niti kod Tadica niti kod srbijanske javnosti postoji spremnost da ucine i korak vise od simbolicnih gesta. Nazalost je tuzba izgleda jedini nacin da se konacno jasno i glasno kaze da drzava koja je slala svoje ljudtsvo u rat u Hrvatsku, koja je logisticki pomagala paravojne formacije na tlu Hrvatske, na cijem je platnom spisku bio kompletan oficirski kadar tih paravojnih formacija, koja je dozvoljavala da se popljackana privatna i kulturna dobra nesmetano u nju dovoze i prodaju sirom drzave, koja je u logorima na svom teritoriju drzala zarobljene, mucila i likvidirala pripadnike legalnih policijskih i kasnije vojnih jedinica RH i koja na kraju krajeva posjeduje svu dokumentaciju o nestalim drzavljanima Hrvatske - dakle da takva drzava ne moze mrtvo hladno reci kako sa ratom nije imala nikakve veze.

Dragan

pre 13 godina

Josipovic opet udara u ultradesnicarske talambase, i mesa babe iz zabe, uostalom kao i vecinski deo hrvatskog javnog mnjenja.
Svakom postenom i cestitom Hrvatu imao bih da postavim samo 2 pitanja na temu srpsko/hrvatskih odnosa:
1) da li je umanjenje broja Srba sa 32% na 4.5 % u periodu 1941-1995.godine, predstavlja etnicko ciscenje ili ne?
2) da li znaju da je na teritoriji nekadasnje NDH, i danasnje Hrvatske ubijeno preko 500.000 hiljada ljudi (procenat proteranih se krece oko 320.000 tokom II svetskog rata + 250.000 u ratu iz 90-tih), i da li je to po njima genocid ili ne?
Njihovog odgovor na ovo pitanje bice putokaz u resavanju srpsko-hrvatskih odnosa u buducnosti.

zagi

pre 13 godina

s obzirom da dobar dio nasih komsija uvijek ima dobru izliku za sve, najcesce iz povjesnih razloga, na stranu zlocini prema Hrvatima, cime opravdavaju sustavne zlocine prema bosanskim muslimanima? da vam nisu i oni ostali povjesno duzni? mozda Turci? jalove su vam izlike, a zaboravljate da vam je put za EU preko Hrvatske. duboko sam uvjeren da predsjednik Josipovic grijesi da odstete nece biti, cak mislim i da ce ju Srbija inicirati cim se demokratizira, stane malo na noge i podigne standard, kroz nekih 20tak godina. ne toliko zbog BIH i Hrvatske, koliko zbog sebe kad se napokon na pravi nacin suoci sa svojom ulogom 90tih. trenutno to nije u stanju uciniti zbog opceg siromastva i nepostojanja drzavnih institucija u pravom smislu te rijeci.

zdr

pre 13 godina

Dok god mnogi ne shvate da je pisanje lista "Politika" i program TV Bastilje iz devedesetih bilo totalno lazno i naredeno od samog vrha onih koji su to radili da olaksaju agresiju, nazalost nece biti ni mira ni pomirenja. To pisanje i program su bili zlocin sam po sebi, igralo je na najprimitivnije ljudske instinkte za samoodrzanje i niko zbog toga nije kaznjen.

Ne moze se zlocin, pljacka, rusenja, silovanja i ubijanja izbrisati nekim formalnim izvinjenjem u kome nije ni receno ko je agresor. Isto tako ne moze se povuci tuzba ako obe strane ne shvate sta se desilo i dogovore se o kompenzaciji i resavanju nastalih problema.

Fenomen

pre 13 godina

Ako je ista degutantno, onda su to autisticke poruke iz Srbije ciji je sadrzaj i dan danas "Mi nismo imali veze s ratom, to je bio gradjanski rat, Srbija s tim nema veze". I sukladno tome odbijanje svake pomisli da bi Beograd trebao nadoknaditi dio stete koji je nanesen gradjanima Hrvatske u tom ratu. No od drzave koja je suocavanje sa svojim zlocinima u proslom ratu zapocela zakonskom rehabilitacijom cetnickog pokreta valjda se i ne moze ocekivati nista drugo.

Dejan

pre 13 godina

Kakve veze ima Tadic sa proteranim Hrvatima iz Republike Srpske? On je predsednik Srbije a predsednik svih Srba. A sto se tice proteranih Hrvata iz Vojvodine, toga je bilo, ali u mnogo manjem broju nego sto je bilo proterivanja Srba iz Dalmacije i Zagorja (gde isto nije bilo ratnih sukoba). To je bila drzavna politika tadasnje Hrvatske.

Pepa

pre 13 godina

Svima koji pregovaraju Hrvatskoj sto se odvojila od Miloseviceve Srbije... to su isto ucinile Slovenija, BiH, Makedonija, a na kraju i sama Srbija. Kako neki mogu misliti da je Miloseviceva politika donijela nesto dobro susjednim drzavama, kad nije ni samoj Srbiji?

susjed

pre 13 godina

Zašto ja, moja djeca, djeca moje djece moramo biti krivi za Jasenovac? Dok vi istoćni susjedi uvjek imate opravdanje za svaki rat koji ste počeli (i izgubili).

sdned

pre 13 godina

Uvek ispočetka se zaprepastim hrvatskim autizmom u odnosu na prošlost. Namernim naravno. Da se razumemo, žao mi je svake nevine žrtve u svakom narodu. Ali ta gluma hrvatskih zvaničnika da su oni narod žrtva i da su za sve na Balkanu krivi neki drugi, tj. Srbi je degutantna. Treba da se batalimo ideja o pomirenju sa Hrvatskom jer oni to zapravo nikada iskreno nisu ni hteli. Pa zar mi u toj priči treba da zaboravimo Jasenovac, jame, stratišta,... Znam, bilo je to davno. Pa šta? Žrtve su žrtve. Ako već žele da isteruju pravdu treba im izaći na crtu sa obimnom dokumentacijom, o svemu što je činjeno sa njihove strane u poslednjih 70 godina. Nema tog cilja koji opravdava zaborav sopstvenih žrtava, a naročito ne treba ići na ruku istorijskim manipulacijama kojima se obilato služe komšije. Grešnili smo, da, monogo. A oni?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ako Hrvatska uđe u EU bez da riješi sva pitanja u vezi Srba počevši od nestalih osoba (kako u Hrvatskoj tako i u BiH na području tzv. Herceg-Bosne), imovine i smanjivanje diskriminacije nad onima koji danas žive u Hrvatskoj i jedno iskreno izvinjenje za sve počinjene zločine nad Srbima u Hrvatskoj i u BiH u zadnjem ratu onda ne vidim razloga zašto bi to učinila Srbija. Hrvatska se ponaša kao jadna žrtva što uopšte nije istina. Hrvatska je itekako kriva pogotovo ima krvave ruke u sukobu u BiH. Što se Zemuna tiče vjerovatno misliš na Drugi Svjetski rat ali onda bi Srbi u tom slučaju mogli komotno tražiti trećinu Hrvatske.

Dragan

pre 13 godina

Nazalost, kao sto sam i mislio, nema nijednog cestitog odgovora na 2 sustinska pitanja koje sam postavio nasim zapadnim komsijama. Dokle god je taktika zabijanja glavu u pesak uz nepriznavanje ili selektivno tumacenje istorijskih cinjenica konstanta hrvatske politike (od Pavelica, preko Bakarica, Steve Krajacica, Tita do Tudjmana, Suska, Mesica ,a bogme i Josipovica uz strahovitu propagandu katolicke crkve), pravog i sustinskog, a preko potrebnog, napretka u resavanju srspko-hrvatskih odnosa nece moci da bude.
A do tada treba reci stop bilo kakvom uplivu hrvatskog kapitala u Srbiju.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima

bilo je dosta

pre 13 godina

Sta ce biti sa tuzbama ne pita niko ni Srbiju ni Hrvatsku; o tome ce odluciti EU, u koju, barem deklarativno, zele i jedni i drugi. A to i nije tako lose, neko bi morao vec jednom prekinuti zacarani balkanski krug 'teranja inata onom drugom', i zivljenja od demagogija vezanih za proslost.

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Uopste mi nije jasan koncept hrvatske politike, gde su zeljni pomirenja i unapredjenja medjusobnih odnosa, a po kome oni odbijaju svaku odgovornost za ratove '90-tih, a ocekuju od Srbije da prihvati svu odgovornost na sebe ?

švabo

pre 13 godina

Odakle pojedincima te priče o ratnoj šteti NDH, koju treba platiti ne znam komu. Zar bi Hrvati trebali tražiti odštetu od nedićeve Srbije za poklane od strane četnika po Hrvatskoj za vrijeme 2.svj rata. Pa u Hrvatskom ustavu navedeno je da je RH slijednica ZAVNOHA, i da nema nikakve veze s NDH. Pa tisuće Hrvata su izginule u partizanima boreći se protiv te i takve NDH. Mentalnih bolesnika koji danas veličaju taj režim nažalost ima,ali ima ih bogami i kod vas ! A što se tiče Jasenovca, ne znam da li ima hrvatski političar koji se nije išao pokloniti žrtvama, svake godine je komemoracija, čak se i crkva poklonila(po meni prekasno,ali ipak), stoga ne vidim problem. S druge strane, pravite antifašista od četnika koji su to bili samo prvih godinu dvije rata, a poslije su se otvoreno stavili u službu Nijemaca, za što postoje nebrojeni dokazi,i koji su po BiH i Hrvatskoj učinili nebrojene zločine nad Hrvatima i Bošnjacima, istina ne organizirane kao što su oni u Jasenovcu i drugdje, ali ništa manje okrutne i temeljite (postoje pisane naredbe četnika o onome što bismo danas nazvali etničko čišćenje Hrvata i Bošnjaka !

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Kada je u pitanju krivica u proteklim sukobima jedino se Srbima na teret stavlja nekakva kolektivna krivica dok se kod ostalih naroda isključivo govori o pojedinačnoj krivici. Hrvatska tu praksu takođe koristi i kada je u pitanju recimo Jasenovac onda se posipaju pepelom i govore kako kolektivna krivica ne postoji. Ne može doći ni do kakvog istinskog pomirenja ako ga neka strana iskreno ne želi. U ovom slučaju Hrvatska ne želi iskreno pomirenje jer polazi sa stanovišta da su Hrvati jadne žrtve i da su zločine činili samo Srbi. Isto se odnosi i na bošnjačku stranu u BiH. O Albancima ne bih ni pričao. Zanimljivo je da je pomirenje opet krenulo iz Srbije. Kada smo kod štete Hrvatska bi trebala takođe razmisliti o obeštećenju i to vlastitih građana koje je protjerala i otela im imovinu ali i o otimanju imovine, ubijanju građana susjedne BiH. Štetu iz WW2 nikada nije platila!

rango

pre 13 godina

Dokle god Hrvatska insistira da je Srbija/Jugoslavija izvrsila agresiju nece biti pomaka,zalosno je sto nisu svesni da je to bio gradjanski rat a u gradjanskom ratu nema dobre i lose strane.
Ziveli smo u istoj drzavi skoro sto godina (SFRJ + Kraljevina Jugoslavija)....valjda ce jednog dana ukapirati.

Dragan

pre 13 godina

Josipovic opet udara u ultradesnicarske talambase, i mesa babe iz zabe, uostalom kao i vecinski deo hrvatskog javnog mnjenja.
Svakom postenom i cestitom Hrvatu imao bih da postavim samo 2 pitanja na temu srpsko/hrvatskih odnosa:
1) da li je umanjenje broja Srba sa 32% na 4.5 % u periodu 1941-1995.godine, predstavlja etnicko ciscenje ili ne?
2) da li znaju da je na teritoriji nekadasnje NDH, i danasnje Hrvatske ubijeno preko 500.000 hiljada ljudi (procenat proteranih se krece oko 320.000 tokom II svetskog rata + 250.000 u ratu iz 90-tih), i da li je to po njima genocid ili ne?
Njihovog odgovor na ovo pitanje bice putokaz u resavanju srpsko-hrvatskih odnosa u buducnosti.

Hrvat protjeran iz Zemuna.

pre 13 godina

Tadicu,sta cemo sa 350,000 Hrvata protjeranih iz Vojvodine i tvz Republike Srpske??

Nece se to moci konstantno stavljati u drugi,treci plan..

Prije nego udjete u EU,to cete motat rijesit!

Dejan

pre 13 godina

Kakve veze ima Tadic sa proteranim Hrvatima iz Republike Srpske? On je predsednik Srbije a predsednik svih Srba. A sto se tice proteranih Hrvata iz Vojvodine, toga je bilo, ali u mnogo manjem broju nego sto je bilo proterivanja Srba iz Dalmacije i Zagorja (gde isto nije bilo ratnih sukoba). To je bila drzavna politika tadasnje Hrvatske.

Dragan

pre 13 godina

Nazalost, kao sto sam i mislio, nema nijednog cestitog odgovora na 2 sustinska pitanja koje sam postavio nasim zapadnim komsijama. Dokle god je taktika zabijanja glavu u pesak uz nepriznavanje ili selektivno tumacenje istorijskih cinjenica konstanta hrvatske politike (od Pavelica, preko Bakarica, Steve Krajacica, Tita do Tudjmana, Suska, Mesica ,a bogme i Josipovica uz strahovitu propagandu katolicke crkve), pravog i sustinskog, a preko potrebnog, napretka u resavanju srspko-hrvatskih odnosa nece moci da bude.
A do tada treba reci stop bilo kakvom uplivu hrvatskog kapitala u Srbiju.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima

sdned

pre 13 godina

Uvek ispočetka se zaprepastim hrvatskim autizmom u odnosu na prošlost. Namernim naravno. Da se razumemo, žao mi je svake nevine žrtve u svakom narodu. Ali ta gluma hrvatskih zvaničnika da su oni narod žrtva i da su za sve na Balkanu krivi neki drugi, tj. Srbi je degutantna. Treba da se batalimo ideja o pomirenju sa Hrvatskom jer oni to zapravo nikada iskreno nisu ni hteli. Pa zar mi u toj priči treba da zaboravimo Jasenovac, jame, stratišta,... Znam, bilo je to davno. Pa šta? Žrtve su žrtve. Ako već žele da isteruju pravdu treba im izaći na crtu sa obimnom dokumentacijom, o svemu što je činjeno sa njihove strane u poslednjih 70 godina. Nema tog cilja koji opravdava zaborav sopstvenih žrtava, a naročito ne treba ići na ruku istorijskim manipulacijama kojima se obilato služe komšije. Grešnili smo, da, monogo. A oni?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ako Hrvatska uđe u EU bez da riješi sva pitanja u vezi Srba počevši od nestalih osoba (kako u Hrvatskoj tako i u BiH na području tzv. Herceg-Bosne), imovine i smanjivanje diskriminacije nad onima koji danas žive u Hrvatskoj i jedno iskreno izvinjenje za sve počinjene zločine nad Srbima u Hrvatskoj i u BiH u zadnjem ratu onda ne vidim razloga zašto bi to učinila Srbija. Hrvatska se ponaša kao jadna žrtva što uopšte nije istina. Hrvatska je itekako kriva pogotovo ima krvave ruke u sukobu u BiH. Što se Zemuna tiče vjerovatno misliš na Drugi Svjetski rat ali onda bi Srbi u tom slučaju mogli komotno tražiti trećinu Hrvatske.

Vladimir Arsic

pre 13 godina

Uopste mi nije jasan koncept hrvatske politike, gde su zeljni pomirenja i unapredjenja medjusobnih odnosa, a po kome oni odbijaju svaku odgovornost za ratove '90-tih, a ocekuju od Srbije da prihvati svu odgovornost na sebe ?

mario

pre 13 godina

Žalosno je što neki još uvijek nisu svjesni da to nije bio građanski rat,ali to je valjda još uvijek posljedica propagande medija devedesetih u Srbiji.
Do sada je za obnovu 140 000 stambenih objekata potrošeno 5,5 miljardi eura nije tu štetu napravio tsunami več se zna dobro ko je rušio i odakle je dolazio i čije politike je djelo.

zagi

pre 13 godina

s obzirom da dobar dio nasih komsija uvijek ima dobru izliku za sve, najcesce iz povjesnih razloga, na stranu zlocini prema Hrvatima, cime opravdavaju sustavne zlocine prema bosanskim muslimanima? da vam nisu i oni ostali povjesno duzni? mozda Turci? jalove su vam izlike, a zaboravljate da vam je put za EU preko Hrvatske. duboko sam uvjeren da predsjednik Josipovic grijesi da odstete nece biti, cak mislim i da ce ju Srbija inicirati cim se demokratizira, stane malo na noge i podigne standard, kroz nekih 20tak godina. ne toliko zbog BIH i Hrvatske, koliko zbog sebe kad se napokon na pravi nacin suoci sa svojom ulogom 90tih. trenutno to nije u stanju uciniti zbog opceg siromastva i nepostojanja drzavnih institucija u pravom smislu te rijeci.

bilo je dosta

pre 13 godina

Sta ce biti sa tuzbama ne pita niko ni Srbiju ni Hrvatsku; o tome ce odluciti EU, u koju, barem deklarativno, zele i jedni i drugi. A to i nije tako lose, neko bi morao vec jednom prekinuti zacarani balkanski krug 'teranja inata onom drugom', i zivljenja od demagogija vezanih za proslost.

zdr

pre 13 godina

Dok god mnogi ne shvate da je pisanje lista "Politika" i program TV Bastilje iz devedesetih bilo totalno lazno i naredeno od samog vrha onih koji su to radili da olaksaju agresiju, nazalost nece biti ni mira ni pomirenja. To pisanje i program su bili zlocin sam po sebi, igralo je na najprimitivnije ljudske instinkte za samoodrzanje i niko zbog toga nije kaznjen.

Ne moze se zlocin, pljacka, rusenja, silovanja i ubijanja izbrisati nekim formalnim izvinjenjem u kome nije ni receno ko je agresor. Isto tako ne moze se povuci tuzba ako obe strane ne shvate sta se desilo i dogovore se o kompenzaciji i resavanju nastalih problema.

Podsjetnik

pre 13 godina

Predsjednik Josipovic je odradio veliki dio posla pri pisanju hrvatske tuzbe protv Srbije i jako dobro je upoznat sa svim dokazima i materijalima koji su osnova te tuzbe. Tadicu je pruzio jedinstvenu priliku da van sudskog spora rijesi otvorena pitanja, no polako i sam postaje svjestan da niti kod Tadica niti kod srbijanske javnosti postoji spremnost da ucine i korak vise od simbolicnih gesta. Nazalost je tuzba izgleda jedini nacin da se konacno jasno i glasno kaze da drzava koja je slala svoje ljudtsvo u rat u Hrvatsku, koja je logisticki pomagala paravojne formacije na tlu Hrvatske, na cijem je platnom spisku bio kompletan oficirski kadar tih paravojnih formacija, koja je dozvoljavala da se popljackana privatna i kulturna dobra nesmetano u nju dovoze i prodaju sirom drzave, koja je u logorima na svom teritoriju drzala zarobljene, mucila i likvidirala pripadnike legalnih policijskih i kasnije vojnih jedinica RH i koja na kraju krajeva posjeduje svu dokumentaciju o nestalim drzavljanima Hrvatske - dakle da takva drzava ne moze mrtvo hladno reci kako sa ratom nije imala nikakve veze.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Kada je u pitanju krivica u proteklim sukobima jedino se Srbima na teret stavlja nekakva kolektivna krivica dok se kod ostalih naroda isključivo govori o pojedinačnoj krivici. Hrvatska tu praksu takođe koristi i kada je u pitanju recimo Jasenovac onda se posipaju pepelom i govore kako kolektivna krivica ne postoji. Ne može doći ni do kakvog istinskog pomirenja ako ga neka strana iskreno ne želi. U ovom slučaju Hrvatska ne želi iskreno pomirenje jer polazi sa stanovišta da su Hrvati jadne žrtve i da su zločine činili samo Srbi. Isto se odnosi i na bošnjačku stranu u BiH. O Albancima ne bih ni pričao. Zanimljivo je da je pomirenje opet krenulo iz Srbije. Kada smo kod štete Hrvatska bi trebala takođe razmisliti o obeštećenju i to vlastitih građana koje je protjerala i otela im imovinu ali i o otimanju imovine, ubijanju građana susjedne BiH. Štetu iz WW2 nikada nije platila!

susjed

pre 13 godina

Zašto ja, moja djeca, djeca moje djece moramo biti krivi za Jasenovac? Dok vi istoćni susjedi uvjek imate opravdanje za svaki rat koji ste počeli (i izgubili).

Fenomen

pre 13 godina

Ako je ista degutantno, onda su to autisticke poruke iz Srbije ciji je sadrzaj i dan danas "Mi nismo imali veze s ratom, to je bio gradjanski rat, Srbija s tim nema veze". I sukladno tome odbijanje svake pomisli da bi Beograd trebao nadoknaditi dio stete koji je nanesen gradjanima Hrvatske u tom ratu. No od drzave koja je suocavanje sa svojim zlocinima u proslom ratu zapocela zakonskom rehabilitacijom cetnickog pokreta valjda se i ne moze ocekivati nista drugo.

Pepa

pre 13 godina

Svima koji pregovaraju Hrvatskoj sto se odvojila od Miloseviceve Srbije... to su isto ucinile Slovenija, BiH, Makedonija, a na kraju i sama Srbija. Kako neki mogu misliti da je Miloseviceva politika donijela nesto dobro susjednim drzavama, kad nije ni samoj Srbiji?

švabo

pre 13 godina

Odakle pojedincima te priče o ratnoj šteti NDH, koju treba platiti ne znam komu. Zar bi Hrvati trebali tražiti odštetu od nedićeve Srbije za poklane od strane četnika po Hrvatskoj za vrijeme 2.svj rata. Pa u Hrvatskom ustavu navedeno je da je RH slijednica ZAVNOHA, i da nema nikakve veze s NDH. Pa tisuće Hrvata su izginule u partizanima boreći se protiv te i takve NDH. Mentalnih bolesnika koji danas veličaju taj režim nažalost ima,ali ima ih bogami i kod vas ! A što se tiče Jasenovca, ne znam da li ima hrvatski političar koji se nije išao pokloniti žrtvama, svake godine je komemoracija, čak se i crkva poklonila(po meni prekasno,ali ipak), stoga ne vidim problem. S druge strane, pravite antifašista od četnika koji su to bili samo prvih godinu dvije rata, a poslije su se otvoreno stavili u službu Nijemaca, za što postoje nebrojeni dokazi,i koji su po BiH i Hrvatskoj učinili nebrojene zločine nad Hrvatima i Bošnjacima, istina ne organizirane kao što su oni u Jasenovcu i drugdje, ali ništa manje okrutne i temeljite (postoje pisane naredbe četnika o onome što bismo danas nazvali etničko čišćenje Hrvata i Bošnjaka !